Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW - Strona 138 - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które s± na diecie. Rozmawiamy o zdrowym od¿ywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczno¶æ dobowa diet - musz± one mieæ ponad 1000 kcal.

Zamknij w±tek
 
Narzêdzia
Stary 2014-02-21, 15:20   #4111
missy7
Zadomowienie
 
Avatar missy7
 
Zarejestrowany: 2004-09
Lokalizacja: UK / Szczecin
Wiadomo¶ci: 1 507
GG do missy7
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

Mój wczorajszy jad³ospis:

¦niadanie:
- jajecznica z 2 jajek
- kanapka z chleba razowego z awokado zamiast mas³a i wêdzonym ³ososiem i cebul±
- kawa z mlekiem migdalowym

2 ¦niadanie:
- owsianka na mleku migdalowym (mieszana z otrêbów i p³atków owsianych) z ¿urawin± suszon±, rodzynkami i cynamonem
- zielona herbata

Przek±ska:
- jab³ko

Obiad:
- gotowana pier¶ kurczaka pokrojona w kostkê + 1 gotowana marchewka i pó³ pora
- do tego sos barbeque
- i jako sa³atka pó³ awokado z rukol±

Podwieczorek:
- pó³ pomelo
- zielona herbata

Kolacja:
- koktail z 1 banana, szpinaku i mleka migda³owego
__________________
missy7 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-02-21, 17:37   #4112
201606210914
Konto usuniête
 
Zarejestrowany: 2011-01
Wiadomo¶ci: 1 734
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

r- proszê o zerkniêcie


9 bu³ka grahamka, ok. 80g sa³atki z makrel±, z pomidorem, jajecznica z 2 jaj z cebul±, ³y¿ka oliwy

11 jab³ko

14 pó³ szklanki ug. makaronu ciemnego, 2 szklanki marchewki z groszkiem mro¿onej, filet z piersi 120g, ³y¿ka oliwy, 2 ³y¿ki sosu czosnkowego z jogurtu

17 p³atki owsiane 40g, mleko 2% 100ml, ³y¿ka rodzynek, 120g serka wiejskiego, jajo – posi³ek przed treningiem

20 galaretka drobiowa z warzywami, kromka ¿ytnia
ok. 1800
201606210914 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-02-21, 19:20   #4113
missy7
Zadomowienie
 
Avatar missy7
 
Zarejestrowany: 2004-09
Lokalizacja: UK / Szczecin
Wiadomo¶ci: 1 507
GG do missy7
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

Mo¿e g³upie pytanko ale co oznacza to "R" ? :P

(i proszê przy okazji na ocenê mojego jad³ospisu
__________________
missy7 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-02-21, 20:03   #4114
Erena
Zadomowienie
 
Avatar Erena
 
Zarejestrowany: 2013-02
Lokalizacja: Getynga, Niemcy
Wiadomo¶ci: 1 111
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

Cytat:
Napisane przez missy7 Poka¿ wiadomo¶æ
Mój wczorajszy jad³ospis:

¦niadanie:
- jajecznica z 2 jajek
- kanapka z chleba razowego z awokado zamiast mas³a i wêdzonym ³ososiem i cebul±
- kawa z mlekiem migdalowym

2 ¦niadanie:
- owsianka na mleku migdalowym (mieszana z otrêbów i p³atków owsianych) z ¿urawin± suszon±, rodzynkami i cynamonem
- zielona herbata

Przek±ska:
- jab³ko

Obiad:
- gotowana pier¶ kurczaka pokrojona w kostkê + 1 gotowana marchewka i pó³ pora
- do tego sos barbeque
- i jako sa³atka pó³ awokado z rukol±

Podwieczorek:
- pó³ pomelo
- zielona herbata

Kolacja:
- koktail z 1 banana, szpinaku i mleka migda³owego
R to "redukcja", U - utrzymanie (w sensie - ani nie chcesz na takim jedzeniu przybraæ ani schudn±æ), P - prztycie. Takie oznaczanie swoich jad³ospisów na tym w±tku jest wymagane, bo inaczej ciê¿ko nieraz oceniæ ich trafno¶æ.
Twoje, s±dz±c po ilo¶ci, to R? Najpierw bêdzie pytanie - nie tolerujesz nabia³u? A teraz czepianie siê :
1. Poza ¶niadaniem i sa³atk± w obiedzie masz zero t³uszczy, a powinny byæ na dobr± sprawê w ka¿dym posi³ku
2. Brakuje wêgli z³o¿onych poza 2 pierwszymi posi³kami
3. Tego kurczaka to tak sporo by³o? Bo moim zdaniem masz ma³o bia³ka - ale ja jestem z tych, którzy uwa¿aj±, ¿e ono w rozs±dnej i odpowiedniej dla danego cz³owieka ilo¶ci powinno byæ w ka¿dym posi³ku poza mo¿e podwieczorkiem.
4. W jakim charakterze u¿ywasz mleka migda³owego? Tzn. dla smaku czy jako ¼ród³o "czego¶"? Bo masz je a¿ w 3 posi³kach

Aha, nie zra¼ siê, ¿e nic nie piszê dobrego, tylko sam± krytykê, bo ja z natury nie jestem wyrywna do chwalenia Ca³o¶æ na wygl±da smakowicie i na pewno smakowa³a wybornie (bardzo "moje" smaki, zreszt± te¿ nie jem nabia³u), ale sposób komponowania posi³ków pozostawia nieco do ¿yczenia.

Edytowane przez Erena
Czas edycji: 2014-02-21 o 20:07
Erena jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-02-21, 20:06   #4115
Aishinette
Zadomowienie
 
Avatar Aishinette
 
Zarejestrowany: 2012-04
Wiadomo¶ci: 1 646
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

Cytat:
Napisane przez missy7 Poka¿ wiadomo¶æ
Mo¿e g³upie pytanko ale co oznacza to "R" ? :P

(i proszê przy okazji na ocenê mojego jad³ospisu
Redukcja
__________________
"Absurdem jest dzieliæ ludzi na dobrych lub z³ych.
Ludzie s± albo czaruj±cy, albo nudni."
Aishinette jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-02-21, 20:23   #4116
teczowa dlolinka 21
Zakorzenienie
 
Avatar teczowa dlolinka 21
 
Zarejestrowany: 2011-01
Wiadomo¶ci: 6 855
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

Cytat:
Napisane przez magda_lena40 Poka¿ wiadomo¶æ
Agnieszka, Poa alpina



Nie chce kto¶ jeszcze przypadkiem oddaæ @? Chêtnie przygarnê
Jutro mam zacz±æ maxy z Shaunem i nie wiem czy nie lepiej poczekaæ a¿ w koñcu wróci



Dzisiejsze U, bez treningu

I owsianka na domowym mleku ryzowym (p³atki owsiane i zytnie, 2 daktyle) z twarozkiem, borowkami, 1/4 gruszki i mixem podprazonych orzechow
II zielone smoothie (jak wczoraj), p³at sledziowy w occie, warzywa
III kapusniak (na kostce, z ziemniakami; spora porcja), 4 gotowane pulpety z indyka z sosem pomidorowym, korniszony
IV (uczelnia) kanapka (2 kromki owsianego) z jajkiem, papryka i ogorkiem
*2 kostki gorzkiej z wisniami, 4 pecany, lyzeczka mas³a z nerkowcow
V watrobka drobiowa na oleju kokosowym, gotowane warzywa (mieszanka wiosenna)

Dla fanów orzechow - w Biedrze pecany po 2,99z³/75g


Wys³ane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

zdecydowanie lepiej poczekaæ a¿ wróci @
__________________
04.03.2011
25.06.2014 , 21.12.2014
15.08.2015

13.03.2016 II kreseczki


https://mkuchara.blogspot.com/
teczowa dlolinka 21 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-02-21, 20:34   #4117
szalona3
Raczkowanie
 
Avatar szalona3
 
Zarejestrowany: 2013-07
Wiadomo¶ci: 97
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

Hej, od miesi±ca skaczê regularnie na skakance, jednak nogi mi wgl nie schud³y.. Dowiedzia³am siê, ¿e mo¿e to z³e od¿ywianie tak¿e piszê do was.
Chcia³abym schudn±æ wiêc R
Mój wczorajszy jad³ospis:
8.00 - owsianka (2 ³y¿ki z mlekiem)
11.00- bu³ka z ogórkiem
13.00 - jab³ko
15.00- 1 ziemniak, surówka, kotlet
17.30- banan (po treningu)
19.00- dwa tosty z serem

Staram siê piæ wodê, zamiast napojów.
__________________
Zapuszczam w³ooosy
szalona3 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-02-21, 20:51   #4118
Unex
bez kija nie podchodz
 
Avatar Unex
 
Zarejestrowany: 2011-10
Lokalizacja: UK
Wiadomo¶ci: 9 113
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

Cytat:
Napisane przez szalona3 Poka¿ wiadomo¶æ
Hej, od miesi±ca skaczê regularnie na skakance, jednak nogi mi wgl nie schud³y.. Dowiedzia³am siê, ¿e mo¿e to z³e od¿ywianie tak¿e piszê do was.
Chcia³abym schudn±æ wiêc R
Mój wczorajszy jad³ospis:
8.00 - owsianka (2 ³y¿ki z mlekiem)
11.00- bu³ka z ogórkiem
13.00 - jab³ko
15.00- 1 ziemniak, surówka, kotlet
17.30- banan (po treningu)
19.00- dwa tosty z serem

Staram siê piæ wodê, zamiast napojów.
Ty tak serio?
jak tak to:
1. sniadanie, to jest sniadanie, czy przek±ska? 2 lyzki to ja nosem wciagam, dodajesz jakies owoce, moze jajko do tego? jakies tluscze?
2. jakies bia³ko... ? jakies tluscze, posmarowas j± chociaz mas³em?
nie moglas dorzucic sera, szynki, sera bialego, jajko czy cokolwiek?
3. dlaczego TYLKO JEDEN ziemniak? jaki kotlet i ile tego? duzy maly, sma¿ony, duszony? jak duszony to jakie¶ tluscze do tego?
4. banan to jest posilek potreningowy? to ewentualnie przek±ska, posilek potreningowy ma byæ syty, obfity, w odpowiednich proporcjach btw
5. jakie¶ bia³ko?? jakie¶ warzywa? "troche " ja³owo

MA£O!
__________________
Czyli Ex-Klucha dzwiga
-32,5 kg


Cytat:
Waga najszybciej spada jak siê j± wypie**oli przez okno

10/06/14




Edytowane przez Unex
Czas edycji: 2014-02-21 o 20:53
Unex jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-02-21, 20:55   #4119
szalona3
Raczkowanie
 
Avatar szalona3
 
Zarejestrowany: 2013-07
Wiadomo¶ci: 97
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

Cytat:
Napisane przez Unex Poka¿ wiadomo¶æ
Ty tak serio?
jak tak to:
1. sniadanie, to jest sniadanie, czy przek±ska? 2 lyzki to ja nosem wciagam, dodajesz jakies owoce, moze jajko do tego? jakies tluscze?
2. jakies bia³ko... ? jakies tluscze, posmarowas j± chociaz mas³em?
nie moglas dorzucic sera, szynki czy cokolwiek?
3. dlaczego TYLKO JEDEN ziemniak? jaki kotlet i ile tego? duzy maly, sma¿ony, duszony? jak duszony to jakie¶ tluscze do tego?
4. banan to jest posilek potreningowy? to ewentualnie przek±ska, posilek potreningowy ma byæ syty, obfity, w odpowiednich proporcjach btw
5. jakie¶ bia³ko?? jakie¶ warzywa? "troche " ja³owo

MA£O!
¦niadanie, nie jem du¿o, bo nie umiem je¶æ du¿o..
Tak, smaruje mas³em, z regu³y jem z szynk±.
Ponoæ od ziemniaków siê tyje, wiêc staram sie ich nie je¶æ za du¿o. Kotlet du¿y, sma¿ony ( ale bez panierki)
Trening robiê przewa¿nie po 17 a o 19 jem kolacjê wiêc za¶ nie by³abym g³odna i musia³abym je¶æ pó¼nym wieczorem.
W³a¶nie nie mam pojêcia co ma najwiêcej bia³ka? Warzyw jem niestety ma³o
__________________
Zapuszczam w³ooosy
szalona3 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-02-21, 21:23   #4120
Famijana
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2010-06
Wiadomo¶ci: 161
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

Cytat:
Napisane przez szalona3 Poka¿ wiadomo¶æ
¦niadanie, nie jem du¿o, bo nie umiem je¶æ du¿o..
Tak, smaruje mas³em, z regu³y jem z szynk±.
Ponoæ od ziemniaków siê tyje, wiêc staram sie ich nie je¶æ za du¿o. Kotlet du¿y, sma¿ony ( ale bez panierki)
Trening robiê przewa¿nie po 17 a o 19 jem kolacjê wiêc za¶ nie by³abym g³odna i musia³abym je¶æ pó¼nym wieczorem.
W³a¶nie nie mam pojêcia co ma najwiêcej bia³ka? Warzyw jem niestety ma³o
Tyje siê od nadmiaru kalorii, a nie od poszczególnych produktów

¬ród³ami pe³nowarto¶ciowego bia³ka s± przede wszystkim: miêso (chude), ryby (np. tuñczyk), jaja

A ¶niadanie jest najwa¿niejszym posi³kiem w ci±gu dnia, który ma byæ Twoim motorem...
Famijana jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-02-21, 21:40   #4121
Linn13
Rozeznanie
 
Avatar Linn13
 
Zarejestrowany: 2013-12
Wiadomo¶ci: 845
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

Zmieni³am nieco nawyki ¿ywieniowe, mo¿e teraz uda mi sie zrzuciæ trochê kg... Bardzo proszê o ocenê...

R


¦: owsianka budyniowa z bananem z 4 ³y¿ek p³atków (na szklance mleka z 1 ³y¿k± proszku budyniowego z cukrem - szkoda, ¿e smaki taki jak bananowy nie maj± wersji "bez cukru" )

- kawa z mlekiem

II¦: bu³ka pe³noziarnista z 1/4 awokado, jajkiem, rze¿uch± i roszponk±

16km biegu - po biegu domowy izotonik (0,5l wody, ³y¿eczka miodu, szczypta soli i sok z cytryny)

O: 1/2 woreczka ry¿u br±zowego, 2 filety soli pieczone bez t³uszczu w piekarniku, surówka z selera, chrzanu i jogurtu naturalnego

P: +-10 migda³ów (nie by³am wcale g³odna)

K: 2 kromki lekkiego pieczywa z twarogiem i ³ososiem wêdzonym
__________________

Linn13 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-02-21, 22:51   #4122
Poa alpina
Zadomowienie
 
Avatar Poa alpina
 
Zarejestrowany: 2011-07
Lokalizacja: Poznañ
Wiadomo¶ci: 1 290
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

Cytat:
Napisane przez Maddie Poka¿ wiadomo¶æ

Poa czy¿by szykowa³y siê zmiany w ¿yciu? Gratulujê @ ja w tamtym roku nie mia³am przez 8 miesiêcy, ale nie by³o to zwi±zane z diet±.. w ka¿dym razie wiem, jak to jest.

Aha, no i dzisiejsza R planowana, ale nie wiem, co z tych planów do koñca wyjdzie, bo ca³y tydzieñ boli mnie brzuch i ciê¿ko mi czasem wciskaæ jedzenie

I: owsianka (3³. p³atków, 2³. domowej granoli, jajko, kakao, kilka truskawek z kompotu).
II: dwie kromki domowego chleba z serkiem Philadelphia ³ososiowym wêdzonym filetem z indyka i kilka ogórków kiszonych.
III: ry¿ bia³y (lepiej mi siê ostatnio trawi ni¿ br±zowy), filet z indyka duszony z fasolk± szparagow± zielon± i ¿ó³t±.
IV: wiejski z pecanami i migda³ami.
V: ³oso¶ albo tuñczyk z warzywami.
Tak, wymarzona praca . Dziêkujê!

Twoje menu super . Gdzie kupi³a¶ ten ³ososiowy serek?

Cytat:
Napisane przez magda_lena40 Poka¿ wiadomo¶æ
Moja te¿ dzisiaj wróci³a Szkoda, ¿e nie o w³asnych si³ach, ale wa¿ne, ¿e jest

æwiartka gruszki, bo akurat tyle mia³am a ta zupa to wiem obiecuje sobie, ¿e koniec z kostkami i ugotujê w koñcu sama pierwszy w ¿yciu wywar, zamro¿ê na zapas i Mamie te¿ powiem, ¿eby przesta³a je kupowaæ i tak siê z tym bujam póki co
Dzieñ powrotu @, haha, jaki¶ czas temu te¿ tu by³ taki wysyp Nawet te nie o w³asnych si³ach ciesz±, wiêc gratulujê .

Dobrze jest stopniowo wprowadzaæ takie w zasadzie drobne zmiany w ¿ywieniu - to one sk³adaj± siê na ca³o¶æ


Dzisiejsze mega lu¼ne U - w sumie to nie ma czego oceniaæ

¦niadanie: Owsianka z kasz± mann± i otrêbami orkiszowymi na mleku z kaw± zbo¿ow± z: pomarañcz±, serkiem homo, orzechami w³oskimi i miodem wielokwiatowym
Obiad: Panierowane filety z mintaja sma¿one na oleju rzepakowym; ponad pó³ woreczka ry¿u basmati; szpinak gotowany na parze z czerwon± cebul±
Przek±ska: jab³ko
Kolacja: Ogromna porcja spaghetti po boloñsku made by Te¶ciowa
Wieczór z T¯:
0,3ml imperialnego stoutu owsianego, duuu¿o krówek nieci±gutek
__________________
od 10.7.2005 - T¯
od 3.03.2014 praca
od 11.07.2014 MGR IN¯



Poa alpina jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-02-21, 23:33   #4123
magda_lena40
Zakorzenienie
 
Avatar magda_lena40
 
Zarejestrowany: 2011-02
Lokalizacja: Górny¦l±sk
Wiadomo¶ci: 9 194
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

Cytat:
Napisane przez teczowa dlolinka 21 Poka¿ wiadomo¶æ
zdecydowanie lepiej poczekaæ a¿ wróci @
W koñcu wróci³a, ale i tak odpu¶ci³am jeszcze dzisiaj

Cytat:
Napisane przez Poa alpina Poka¿ wiadomo¶æ
Dzieñ powrotu @, haha, jaki¶ czas temu te¿ tu by³ taki wysyp Nawet te nie o w³asnych si³ach ciesz±, wiêc gratulujê .

Dobrze jest stopniowo wprowadzaæ takie w zasadzie drobne zmiany w ¿ywieniu - to one sk³adaj± siê na ca³o¶æ


Dzisiejsze mega lu¼ne U - w sumie to nie ma czego oceniaæ

¦niadanie: Owsianka z kasz± mann± i otrêbami orkiszowymi na mleku z kaw± zbo¿ow± z: pomarañcz±, serkiem homo, orzechami w³oskimi i miodem wielokwiatowym
Obiad: Panierowane filety z mintaja sma¿one na oleju rzepakowym; ponad pó³ woreczka ry¿u basmati; szpinak gotowany na parze z czerwon± cebul±
Przek±ska: jab³ko
Kolacja: Ogromna porcja spaghetti po boloñsku made by Te¶ciowa
Wieczór z T¯:
0,3ml imperialnego stoutu owsianego, duuu¿o krówek nieci±gutek
Pewnie, ka¿da cieszy, szczególnie, ¿e to pierwsza w tym roku i dla Ciebie gratulacje I za @ i za wymarzon± pracê

Moje ¿ywienie ju¿ przesz³o bardzo generalna metamorfozê, ale w³a¶nie takie szczegó³y, które gdzie¶ cichaczem siê czaj±, jak te nieszczêsne kostki czy inne kucharki przyda³oby siê wyeliminowaæ bo jaki sens ma przygotowanie fajnego, zdrowego posi³ku, jak siê w niego pó¼niej pakuje tak± chemiê

Nigdy nie ³±czy³am manny z owsiank± bêdzie trzeba spróbowaæ



Moje U takie no, nie do koñca zaplanowane, ale niech bêdzie:


I owsianka - cukiniowe brownie (na mleku krowim i ry¿owym, ugotowana z kawa³kiem banana i ³y¿eczk± cukru trzcinowego) z twaro¿kiem i pekanami
*jab³ko
II pe³noziarniste pierogi 4 ruskie/4 z miêsem i grzybami (odgrzane na ³y¿eczce mas³a), surówka z czarnej rzepy z jogurtem nat
*gdzie¶ w miêdzyczasie 2 kostki gorzkiej z wi¶niami, ok. ³y¿ki p³atków kokosa i kilka pekanów, ³y¿ka makowca
III jednoporcjowe ¿ytnie ciastko z jab³kiem (jajko, 1/2 szk. ¿ytniej m±ki, ³y¿eczka mas³a), 2 ³ychy wiejskiego
IV 2 jajka gotowane (a raczej sadzone) w sosie z pomidorów i czerwonej soczewicy z kawa³kiem fety, owsiana grzanka
*Per³a Winter



I mam jeszcze pytanko [je¶li powinnam zadaæ je gdzie indziej to przepraszam ] ju¿ nie raz czyta³am, ¿e brzuch robi siê g³ównie w kuchni i w zwi±zku z tym -> chodzi o to, ¿eby trzymaæ 'czyst±' dietê, bez ff, alko, przetworzonych produktów, s³odyczy czy jednak s± jeszcze jakie¶ dodatkowe wskazania? Na przyk³ad, no nie wiem, ograniczaæ wêgle w posi³kach popo³udniowych albo (widzê, ¿e te¿ zwracacie na to uwagê) czy bia³ko w wiêkszo¶ci posi³ków dostarczane jest z nabia³u czy z innych produktów?
__________________

Wiesz, co jest najwa¿niejsze w ¿yciu? Mieæ cel. I d±¿yæ do jego spe³nienia.
Ja mam cel. (...) I wiesz, ten cel, który posiadam, tak jakby... uszczê¶liwia mnie.
Dziêki niemu mam poczucie, ¿e warto ¿yæ, mimo przeciwno¶ci.
Ale czêsto w±tpiê.
Bardzo czêsto.


Edytowane przez magda_lena40
Czas edycji: 2014-02-22 o 01:02
magda_lena40 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-02-22, 01:50   #4124
DudiBoy
Zakorzenienie
 
Avatar DudiBoy
 
Zarejestrowany: 2011-07
Lokalizacja: [x]¦l±sk / Ma³opolska[ ]
Wiadomo¶ci: 5 639
GG do DudiBoy
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

Wy te¿ macie takie miêkkie w³osy po tych orzechach i siemieniu lnianym?
Fryzjerka mi dzisiaj powiedzia³a "ale ma pan miêkkie i l¶ni±ce w³osy, jak u niemowlaka. Co¶ pan z nimi robi?''
Ta robiê, jak mi siê przypomni to myjê szamponem 2w1 do przet³uszczaj±cych siê, a jak nie to Dove'm pod prysznic
I tak rozkminiam teraz...


R:

1. jaglanka na mleku migda³owym z gruszk±, suszonymi figami, daktylami, orzechami pecan i jajkiem

2. kromka razowca z tofu, pomidorem i kie³kami broku³a
+ jab³ko

3. sa³atka z rukoli, ³ososia, quinoa, czerwonej cebuli, papryki i broku³a z jogurtem

4. koktajl z owoców le¶nych banana, avocado, szpinaku, rukoli, nasion konopi i spiruliny

5. p³atki owsiane na mleku ry¿owym z od¿ywk±, truskawkami, orzechami pecan i siemieniem lnianym

6. gar¶æ pestek dyni, czyli metoda na g³oda oraz T¯towe chipsy

Wys³ane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

Edytowane przez DudiBoy
Czas edycji: 2014-02-22 o 01:53
DudiBoy jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-02-22, 09:35   #4125
fusiacola
Wtajemniczenie
 
Avatar fusiacola
 
Zarejestrowany: 2013-01
Wiadomo¶ci: 2 499
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

DudiBoy widocznie min±³e¶ mojego posta na poprzedniej stronie, a mnie strasznie intryguj± te nasiona konopii co jesz jak smakuj±?
__________________

fusiacola jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-02-22, 11:36   #4126
DudiBoy
Zakorzenienie
 
Avatar DudiBoy
 
Zarejestrowany: 2011-07
Lokalizacja: [x]¦l±sk / Ma³opolska[ ]
Wiadomo¶ci: 5 639
GG do DudiBoy
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

Cytat:
Napisane przez fusiacola Poka¿ wiadomo¶æ
DudiBoy widocznie min±³e¶ mojego posta na poprzedniej stronie, a mnie strasznie intryguj± te nasiona konopii co jesz jak smakuj±?
Hmm do czego to porównaæ...jak zmielone siemiê lniane chyba tak, trochê inne ale co¶ jak siemiê albo chia.

Wys³ane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
DudiBoy jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-02-22, 11:52   #4127
Maddie
Wtajemniczenie
 
Avatar Maddie
 
Zarejestrowany: 2004-07
Wiadomo¶ci: 2 592
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

Cytat:
Napisane przez Poa alpina Poka¿ wiadomo¶æ
Tak, wymarzona praca . Dziêkujê!

Twoje menu super . Gdzie kupi³a¶ ten ³ososiowy serek?


Dzieñ powrotu @, haha, jaki¶ czas temu te¿ tu by³ taki wysyp Nawet te nie o w³asnych si³ach ciesz±, wiêc gratulujê .

Dobrze jest stopniowo wprowadzaæ takie w zasadzie drobne zmiany w ¿ywieniu - to one sk³adaj± siê na ca³o¶æ


Dzisiejsze mega lu¼ne U - w sumie to nie ma czego oceniaæ

¦niadanie: Owsianka z kasz± mann± i otrêbami orkiszowymi na mleku z kaw± zbo¿ow± z: pomarañcz±, serkiem homo, orzechami w³oskimi i miodem wielokwiatowym
Obiad: Panierowane filety z mintaja sma¿one na oleju rzepakowym; ponad pó³ woreczka ry¿u basmati; szpinak gotowany na parze z czerwon± cebul±
Przek±ska: jab³ko
Kolacja: Ogromna porcja spaghetti po boloñsku made by Te¶ciowa
Wieczór z T¯:
0,3ml imperialnego stoutu owsianego, duuu¿o krówek nieci±gutek
Och, to gratulujê! Pochwalisz siê, co to za praca?
Twoje menu pyszne
Serek dosta³am z USA
Maddie jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-02-22, 11:52   #4128
Unex
bez kija nie podchodz
 
Avatar Unex
 
Zarejestrowany: 2011-10
Lokalizacja: UK
Wiadomo¶ci: 9 113
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

Cytat:
Napisane przez szalona3 Poka¿ wiadomo¶æ
¦niadanie, nie jem du¿o, bo nie umiem je¶æ du¿o..
Tak, smaruje mas³em, z regu³y jem z szynk±.
Ponoæ od ziemniaków siê tyje, wiêc staram sie ich nie je¶æ za du¿o. Kotlet du¿y, sma¿ony ( ale bez panierki)
Trening robiê przewa¿nie po 17 a o 19 jem kolacjê wiêc za¶ nie by³abym g³odna i musia³abym je¶æ pó¼nym wieczorem.
W³a¶nie nie mam pojêcia co ma najwiêcej bia³ka? Warzyw jem niestety ma³o
No to siê trzeba nauczyc jesc sniadania, i jesc wiecej warzyw, skoro chcesz sie zdrowo odzywiac. Ziamniaki s± ok, chyba, ze bys je smazyla w glebokim tlusczu i zjadla pol talerza takich. No i jak ktos juz pisal, tyje sie od nadmiaru kcal a nie od danego produktu.
Poczytaj na sfd, tam s± dobre watku na temat zrodel bialka, tlusczy i wegli.
Rozloz sobie tak trening by posilek potrningowy byl kolacj±, imo to dobre rozwiazanie, ja tak robie bo tez cwicze wieczorami.

A co do " z regu³y jem.." ok, ale ja ocenialam ten dany jadlospis.

Duzo pracy przed tob± w zakresie zywieniowej edukaji :P
__________________
Czyli Ex-Klucha dzwiga
-32,5 kg


Cytat:
Waga najszybciej spada jak siê j± wypie**oli przez okno

10/06/14



Unex jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-02-22, 12:23   #4129
teczowa dlolinka 21
Zakorzenienie
 
Avatar teczowa dlolinka 21
 
Zarejestrowany: 2011-01
Wiadomo¶ci: 6 855
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

Cytat:
Napisane przez DudiBoy Poka¿ wiadomo¶æ
Wy te¿ macie takie miêkkie w³osy po tych orzechach i siemieniu lnianym?
Fryzjerka mi dzisiaj powiedzia³a "ale ma pan miêkkie i l¶ni±ce w³osy, jak u niemowlaka. Co¶ pan z nimi robi?''
Ta robiê, jak mi siê przypomni to myjê szamponem 2w1 do przet³uszczaj±cych siê, a jak nie to Dove'm pod prysznic
I tak rozkminiam teraz...


R:

1. jaglanka na mleku migda³owym z gruszk±, suszonymi figami, daktylami, orzechami pecan i jajkiem

2. kromka razowca z tofu, pomidorem i kie³kami broku³a
+ jab³ko

3. sa³atka z rukoli, ³ososia, quinoa, czerwonej cebuli, papryki i broku³a z jogurtem

4. koktajl z owoców le¶nych banana, avocado, szpinaku, rukoli, nasion konopi i spiruliny

5. p³atki owsiane na mleku ry¿owym z od¿ywk±, truskawkami, orzechami pecan i siemieniem lnianym

6. gar¶æ pestek dyni, czyli metoda na g³oda oraz T¯towe chipsy

Wys³ane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

My¶lê ¿e nie same orzechy i siemiê ale ca³a dieta siê do tego przyczynia.
__________________
04.03.2011
25.06.2014 , 21.12.2014
15.08.2015

13.03.2016 II kreseczki


https://mkuchara.blogspot.com/
teczowa dlolinka 21 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-02-22, 17:00   #4130
fusiacola
Wtajemniczenie
 
Avatar fusiacola
 
Zarejestrowany: 2013-01
Wiadomo¶ci: 2 499
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

Cytat:
Napisane przez DudiBoy Poka¿ wiadomo¶æ
Hmm do czego to porównaæ...jak zmielone siemiê lniane chyba tak, trochê inne ale co¶ jak siemiê albo chia.

Wys³ane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
mo¿e bêdê mieæ kiedy¶ okazje spróbowaæ siemiê lubiê

moja dzisiejsza R-ka

1) placuszki z bia³ek i p³atków migda³ów + mus z mro¿onych malin z odrobin± miodu + kawa z mlekiem 3,2%

2) dorsz wêdzony 150g + sa³atka z lodowej, pomidorków koktajlowych, zielonej papryki, czerw cebulki, 2 ³y¿ki kaszy gryczanej, vinegret na oliwie z oliwek i occie balsamicznym

3) curry z kurczaka z kukurydz± i mlekiem kokosowym, trochê ry¿u

4) gêsty koktajl z banana, mrozonego szpinaku, kiwi, twarogu pó³t³ustego, miodu na mro¿onej zielonej herbacie (nie wiem kiedy mi siê znudzi)

wieczorem bêdê u T¿ta wiêc pewnie wpadn± ze 2 lampki wina i gar¶æ mieszanki studenckiej
__________________

fusiacola jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-02-22, 17:09   #4131
Koko Szanelll
Rozeznanie
 
Avatar Koko Szanelll
 
Zarejestrowany: 2013-01
Wiadomo¶ci: 677
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

Hejka Dziewczyny!
Czy mogê i ja siê do Was przy³±czyæ?
Zacznê od tego, ¿e posypa³o mi siê bardzo zdrowie i to mnie zmotywowa³o do zmiany trybu ¿ycia i diety. Póki co nie wolno mi siê ruszaæ nic ponadto, co jest konieczno¶ci± (dodatkowo zaczê³am zajadaæ stres i automatycznie przyty³am blisko 10kg...), jako, ¿e o æwiczeniu póki co nie ma mowy, to na pocz±tek postanowi³am skupiæ siê na tym co jem i dopracowaæ swoj± dietê. Nie podjadaæ (co jest dla mnie mega ciê¿kie... ). No i w koñcu je¶æ regularnie!

R

¦niadanie: Otrêby owsiane górskie (pó³ szklanki), garstka rodzynek, pó³ banana, ma³a garstka orzechów laskowych, mleko krowie 2% + herbata czarna z cytryn± + 2,5 ³y¿ki cukru bia³ego
II ¦niadanie: 2 kromki chleba razowego z rozsmarowan± sa³atk± z tuñczyka (ry¿,tuñczyk, ogórek kiszony, kukurydza,³y¿ka majonezu)
Przek±ska: 2 kiwi
Obiad: w±ski pasek ³ososia nowerskiego (podsma¿anego bez oleju na patelni grillowej), 4 ró¿yczki broku³a, pó³ paczki ry¿u
Kolacja: Kefir Tola + pó³ papryki

+ w ci±gu dnia zielona herbata, czerwona herbata, pokrzywa+skrzyp i rumianek

Za wszelkie uwagi bêdê bardzo wdziêczna!
Koko Szanelll jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-02-22, 17:10   #4132
fusiacola
Wtajemniczenie
 
Avatar fusiacola
 
Zarejestrowany: 2013-01
Wiadomo¶ci: 2 499
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

Cytat:
Napisane przez teczowa dlolinka 21 Poka¿ wiadomo¶æ
My¶lê ¿e nie same orzechy i siemiê ale ca³a dieta siê do tego przyczynia.
czyta³am gdzie¶, ¿e w³osy u ludzi s± ¿ywe do kilku cm, wiêc z regu³y mê¿czy¼ni maj± zdrowsze w³osy, bo zazwyczaj maj± krótkie nawet idealna dieta nie zapewni mocnych w³osów, kiedy s± d³ugie tam mo¿na ³adowaæ w nie tylko od zewn±trz. Ale na szczê¶cie stan skóry te¿ widocznie siê poprawia po zmianie diety sama nie mogê czasami siê przyzwyczaiæ do tego jak± mam g³adk± skórê i czasem tak siedzê i dotykam siê po policzkach
__________________

fusiacola jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-02-22, 17:17   #4133
DudiBoy
Zakorzenienie
 
Avatar DudiBoy
 
Zarejestrowany: 2011-07
Lokalizacja: [x]¦l±sk / Ma³opolska[ ]
Wiadomo¶ci: 5 639
GG do DudiBoy
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

Cytat:
Napisane przez fusiacola Poka¿ wiadomo¶æ
czyta³am gdzie¶, ¿e w³osy u ludzi s± ¿ywe do kilku cm, wiêc z regu³y mê¿czy¼ni maj± zdrowsze w³osy, bo zazwyczaj maj± krótkie nawet idealna dieta nie zapewni mocnych w³osów, kiedy s± d³ugie tam mo¿na ³adowaæ w nie tylko od zewn±trz. Ale na szczê¶cie stan skóry te¿ widocznie siê poprawia po zmianie diety sama nie mogê czasami siê przyzwyczaiæ do tego jak± mam g³adk± skórê i czasem tak siedzê i dotykam siê po policzkach
Ja siê dotykam po ³okciach
Kiedy¶ szorstkie i spêkane niezale¿nie ile kremu bym na nie zu¿y³, a teraz nie smaruje niczym i s± miêciutkie

Wys³ane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
DudiBoy jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-02-22, 17:38   #4134
fusiacola
Wtajemniczenie
 
Avatar fusiacola
 
Zarejestrowany: 2013-01
Wiadomo¶ci: 2 499
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

Cytat:
Napisane przez DudiBoy Poka¿ wiadomo¶æ
Ja siê dotykam po ³okciach
Kiedy¶ szorstkie i spêkane niezale¿nie ile kremu bym na nie zu¿y³, a teraz nie smaruje niczym i s± miêciutkie

Wys³ane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
mog³abym Ciê z ³atwo¶ci± przebiæ po czym ja siê dotykam, ale to nie tematy na ten w±tek

a tak serio to te¿ my¶lê, ¿e to nie tylko zas³uga siemienia, bo chyba nie istnieje produkt, który który by³by kluczem do ¶wietnej jako¶ci skóry i w³osów tu raczej chodzi o ró¿norodno¶æ zdrowych produktów
__________________

fusiacola jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-02-22, 18:09   #4135
Ily
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2009-03
Lokalizacja: Wlkp
Wiadomo¶ci: 253
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

Okropna eRRka

I
3 ma³e kromki pieczywa ¿ytniego , mas³o , sa³ata , szynka drobiowa , pomidor , ogórek , cebula , sól + zielona

II
brak- pó¼no wsta³am i ogólnie 5 posi³ków za du¿o wychodzi . Ale zjad³am 2 mandarynki

III
MASAKRA ! kopytka ze skwarkami , i jak robi³am gulasz do nich to musia³am próbowaæ ... ale gulaszu nie jad³am na szczê¶cie .

IV
Je¶æ czy nie je¶æ ? kara kopytkowa ? jak tak to zjem mini wersje greckiej , tz ser feta , pomidor , ogórek , papryczka , sa³ata. Bez oliwek i sosu


---
zielona herbata i woda niegaz.
__________________
0-1-2-3-4-5-6-7-8-9-10

impossible is nothing



jem mniej - od 2015 produkuj± sam rozmiar XS i S





Ily jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-02-22, 18:18   #4136
DudiBoy
Zakorzenienie
 
Avatar DudiBoy
 
Zarejestrowany: 2011-07
Lokalizacja: [x]¦l±sk / Ma³opolska[ ]
Wiadomo¶ci: 5 639
GG do DudiBoy
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

Cytat:
Napisane przez fusiacola Poka¿ wiadomo¶æ
mog³abym Ciê z ³atwo¶ci± przebiæ po czym ja siê dotykam, ale to nie tematy na ten w±tek

a tak serio to te¿ my¶lê, ¿e to nie tylko zas³uga siemienia, bo chyba nie istnieje produkt, który który by³by kluczem do ¶wietnej jako¶ci skóry i w³osów tu raczej chodzi o ró¿norodno¶æ zdrowych produktów
Chcesz o tym porozmawiaæ?

Faktycznie co¶ w tym jest, a w³osy podobno jak smok, ¿ywi± siê siark± i bia³kiem, wiêc same orzechy by mi nic nie da³y

Wys³ane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
DudiBoy jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-02-22, 19:02   #4137
dirtimeri
Przyczajenie
 
Avatar dirtimeri
 
Zarejestrowany: 2014-02
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomo¶ci: 25
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

Cytat:
Napisane przez Ily Poka¿ wiadomo¶æ
Okropna eRRkaIV
Je¶æ czy nie je¶æ ? kara kopytkowa ? jak tak to zjem mini wersje greckiej , tz ser feta , pomidor , ogórek , papryczka , sa³ata. Bez oliwek i sosu

Zjedz, ale bez fety. Ju¿ za du¿o t³uszczu. Ewentualnie bulionik warzywny z niskokalorycznymi warzywami, np. broku³em, kalafiorem, cukini±

Edytowane przez Eldo_rado
Czas edycji: 2014-02-23 o 11:52 Powód: link
dirtimeri jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-02-22, 20:03   #4138
missy7
Zadomowienie
 
Avatar missy7
 
Zarejestrowany: 2004-09
Lokalizacja: UK / Szczecin
Wiadomo¶ci: 1 507
GG do missy7
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

Cytat:
Napisane przez missy7
Mój wczorajszy jad³ospis:

¦niadanie:
- jajecznica z 2 jajek
- kanapka z chleba razowego z awokado zamiast mas³a i wêdzonym ³ososiem i cebul±
- kawa z mlekiem migdalowym

2 ¦niadanie:
- owsianka na mleku migdalowym (mieszana z otrêbów i p³atków owsianych) z ¿urawin± suszon±, rodzynkami i cynamonem
- zielona herbata

Przek±ska:
- jab³ko

Obiad:
- gotowana pier¶ kurczaka pokrojona w kostkê + 1 gotowana marchewka i pó³ pora
- do tego sos barbeque
- i jako sa³atka pó³ awokado z rukol±

Podwieczorek:
- pó³ pomelo
- zielona herbata

Kolacja:
- koktail z 1 banana, szpinaku i mleka migda³owego
Erena Dziêkuje kochana za wszystkie uwagi, dla mnie taka buduj±ca "krytyka" jest lepsza bo wiem co nale¿y zmieniæ.

Oczywi¶cie dieta jest Redukcyjna

Cytat:
Napisane przez Erena
1. Poza ¶niadaniem i sa³atk± w obiedzie masz zero t³uszczy, a powinny byæ na dobr± sprawê w ka¿dym posi³ku
a jakie t³uszcze najlepiej w³±czyæ do diety?

Cytat:
Napisane przez Erena
2. Brakuje wêgli z³o¿onych poza 2 pierwszymi posi³kami
czyli np. makaronu, ry¿u , chleba?

Cytat:
Napisane przez Erena
3. Tego kurczaka to tak sporo by³o? Bo moim zdaniem masz ma³o bia³ka - ale ja jestem z tych, którzy uwa¿aj±, ¿e ono w rozs±dnej i odpowiedniej dla danego cz³owieka ilo¶ci powinno byæ w ka¿dym posi³ku poza mo¿e podwieczorkiem.
by³a ca³a pier¶ kurczaka na obiad + 2 jajka na ¶niadanie.. to w dalszym ci±gu za ma³o?

Cytat:
Napisane przez Erena
4. W jakim charakterze u¿ywasz mleka migda³owego? Tzn. dla smaku czy jako ¼ród³o "czego¶"? Bo masz je a¿ w 3 posi³kach
czyta³am ¿e mleko migda³owe jest zdrowsze i ma mniej kalorii...

Przepraszam za tyle pytañ ale jestem dopiero na pocz±tku uk³adania mojej idealnej diety.. wiêc ka¿daq wskazówka bêdzie dla mnie na wagê z³ota

Pozdrawiam
__________________
missy7 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-02-22, 20:33   #4139
scandalistka
Zadomowienie
 
Avatar scandalistka
 
Zarejestrowany: 2009-01
Lokalizacja: sercem w Bieszczadach
Wiadomo¶ci: 1 059
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

R

I. 2 spore kawa³ki domowej pizzy ze wczoraj, na cienkim pe³noziarnisto-otrêbowym cie¶cie z sosem pomidorowym, papryk± czerwon±, ¿ó³t± i czerwon± marynowan±, kukurydz±, czarnymi oliwkami, miêsem z szynki (wcze¶niej podsma¿onym na oliwie) i niewielk± ilo¶ci± ¿ó³tego sera, polana keczupem
~ma³a kawa z mlekiem i cynamonem
~400ml soku ¶wie¿o wyciskanego z marchwi, jab³ek i korzenia pietruszki
II. 2 kotlety mielone wieprzowo-warzywne, ok. 225g (tj. pó³ paczki) warzyw na patelniê na oliwie z oliwek
~500ml ¶wie¿o wyciskanego soku pomarañczowo-grejpfrutowego
III. pasta z chudego twarogu (100g), makreli w pomidorach (pó³ puszki) i szczypiorku + 2 kromki razowego chleba

Wsta³am w po³udnie, nie chcia³o mi siê dzisiaj staæ przy garach, nic nie by³o zaplanowane i po prostu jad³am to na co mia³am w danej chwili ochotê, a ¿e nie by³am g³odna, no to... wysz³o co¶ takiego.

Swoj± drog±, kupi³am sobie dzi¶ jeszcze z wyprzeda¿y kurtkê na wiosnê, która jest za ma³a, tzn. dopinam siê z trudem i ¿eby zupe³nie dobrze le¿a³a to potrzebujê zej¶æ tak po ok. 4 cm z obwodu w biu¶cie i w talii. ¯al by³o nie braæ, bo jest piêkna i kupi³am j± za 1/3 ceny, przy czym czê¶ciowo p³aci³am kart± podarunkow± któr± dosta³am jeszcze na ¶wiêta, tak¿e z portfela wysz³o mi w sumie 27z³, wiêc zrobi³am interes ¿ycia. Naprawdê liczê, ¿e tak za 2 miesi±ce bêdê mog³a w niej swobodnie ¶migaæ.
Ale nie wiem w sumie, jak dok³adnie kg przek³adaj± siê na cm, bo nigdy siê nie mierzy³am odchudzaj±c, wiêc nie wiem czy mogê na to liczyæ.
__________________


Edytowane przez scandalistka
Czas edycji: 2014-02-22 o 21:10
scandalistka jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-02-22, 20:43   #4140
Erena
Zadomowienie
 
Avatar Erena
 
Zarejestrowany: 2013-02
Lokalizacja: Getynga, Niemcy
Wiadomo¶ci: 1 111
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

Pytaj i nie miej oporów. Zdecydowanie wolê (i pewnie nie tylko ja) nawet najdziwniejsze i najbardziej upier.liwe pytania ni¿ postawê typu "ja wiem lepiej" (to po co pisaæ i prosiæ o ocenê wtedy? ) i obrazê majestatu, bo kto¶ o¶mieli³ siê skrytykowaæ Dobra - to po kolei.
1. T³uszcze do w³±czenia do diety to zarówno trochê nasyconych (np. smalec, olej kokosowy - dobre do sma¿enia) i NNKT. Te ostatnie masz przede wszystkim w olejach ro¶linnych, orzechach, nasionach, jajach, rybach morskich. Wa¿ne - wiêkszo¶æ nienasyconych nie nadaje siê do obróbki termicznej (bodaj¿e na rzepakowym oleju mo¿na sma¿yæ, pozosta³e spo¿ywa siê na zimno). Czyli sma¿ysz na smalcu i kokosie, pozosta³e np. dodajesz do sa³atki.

2. Tak - zbo¿a, str±czki. Te ostatnie te¿ ³adnie podbijaj± bia³ko

3. Nie przelicza³am tego, wiêc ciê¿ko mi powiedzieæ ilo¶ciowo. Ale bêdzie lepiej, je¶li to bia³ko rozdzielisz równomiernie pomiêdzy posi³ki. O ile dobrze pamiêtam tre¶æ 10 przykazañ ¿ywieniowych, warto¶ciowe bia³ko (czyli raczej miêso, ryby, jaja str±czki poza soj±) powinno siê znale¼æ w ka¿dym posi³ku. Nabia³ lepiej ograniczyæ. Po pierwsze dlatego, ¿e cukier mleczny (laktoza) jest czêstym alergenem i sporo osób nawet sobie nie zdaje sprawy, ¿e go nie toleruje, a po drugie ze wzglêdu na trudniejsz± przyswajalno¶æ bia³ka mlecznego.

4. Te¿ uwa¿am, ¿e to lepsza opcja ni¿ du¿a ilo¶æ mleka krowiego (patrz punkt 3. ). A próbowa³a¶ np. mleka owsianego, ry¿owego, orkiszowego? Te¿ s± warto¶ciowe, kaloryczno¶æ maj± podobn± jak mleko 1,5%, a - przynajmniej u mnie - s± odczuwalnie tañsze ni¿ mleko migda³owe. Co nie znaczy, ¿e nieco krowiego mleka od czasu do czasu nie mo¿e siê zdarzyæ - je¶li dobrze tolerujesz nabia³, to nie musisz ca³kiem z niego rezygnowaæ i mo¿esz spokojnie u¿ywaæ np.do kawy.

Aha, i taka ma³a rada. Raz na jaki¶ czas kontrolnie wpisz swój jad³ospis w jaki¶ kalkulator internetowy (polecam potreingu.pl, ale to nie jest jedyny s³uszny) i sprawd¼ czy nie jesz za ma³o. W³a¶nie za ma³o, bo sporo osób przegina z obciêciem kcal na redukcji i potem jest wielkie zdziwo, ¿e waga nie leci. Czêsto pomaga ju¿ samo oczyszczenie diety z wysoko przetworzonego jedzenia na zerowym bilansie (u Ciebie "syfów" nie widzia³am, bo od razu bym napiêtnowa³a ). A je¶li ucinaæ, to tak 10-15% zapotrzebowania.
Erena jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Zamknij w±tek

Nowe w±tki na forum Dietetyka


Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)
 

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki


Data ostatniego posta: 2014-04-04 19:07:29


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:22.






© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.