|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#781 |
Konto usunięte
|
Dot.: Ile wydajecie na jedzenie miesięcznie? - temat ekonomiczno-społeczny ;)
[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;45255573]Chyba uzywamy innego slownika jesli chodzi o definicje populizmu
![]() ![]() ![]() Owszem, ja pisalam. Suplemetuje witamine D. Nabialu unikam. Ochlewanie sie mlekiem zwieksza ilosc witaminy D., co wplywa na jej toksycznosc (Jacobus CH, Holick MF, Shao Q, et al. Hypervitaminosis D associated with drinking milk.).[/QUOTE] Mowi sie tez, ze mleko sklepowe nie zawiera prawie wcale wit.D (nie mam potwierdzenia w badaniach). O co chodzi wiec z mlekiem? Czy chodzi o to, ze nadmiar wit.D powoduje toksycznosc? Czy moze o to, ze wit.D z mleka jest inna niz ta z suplementu lub innych zrodel? Czy jesli ktos nie przyjmuje suplementu moze zapewnic sobie wystarczajaca, ale nietoksyczna ilosc wit.D? Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
#782 |
Raczkowanie
|
Odpowiadając na pytanie z tematu: prowadziłam kiedyś bardzo dokładne zapiski, żeby zorientować się, ile wydaję. Jestem studentką i dopóki tylko studiowałam, byłam w stanie wydać miesięcznie na jedzenie (plus od czasu do czasu kosmetyki czy środki do sprzątania etc.) poniżej 500 zł. Jak na studencki budżet, którym dysponowałam, była to kwota absolutnie do przyjęcia. Chociaż sporo jedzenia (głównie mięs, które jak wiadomo są drogie) brałam w przysłowiowych już "słoiczkach" z domu. Więc pewnie wyszłoby mi więcej kasy, gdybym wszystko od podstaw gotowała sama.
Wyniosłam z domu przeświadczenie, że nie wolno oszczędzać na jedzeniu i należy odżywiać się zdrowo, więc nie wyobrażam sobie żyć na konserwie i serku topionym. Teraz zmieniła się moja sytuacja życiowa - mam większy dochód, bo zaczęłam pracować. Teraz też już sama wszystko gotuję (i pozwalam sobie na szaleństwa typu zakupy w "Kuchniach Świata"). Myślę, że jakbym podliczyła, wydaję teraz na jedzenie ok. 600 - 650 zł. |
![]() ![]() |
![]() |
#783 |
Zakorzenienie
|
Czas komety z tym mlekiem to racja , mleku z kartonu to raczej napój mleczny i wątpię, żeby był dobrym źródłem wit. D
Z tego co ostatnio słyszę na ten temat, to wielu lekarzy zaleca suplementację wit. D u dorosłych ( chodzi oczywiście o naszą strefę klimatyczną), bo że u dzieci jest to konieczne to wiadomo. Latem nie trzeba się martwić o wit. D , bo mamy ją za darmo, ale zimą warto o czymś pomyśleć ![]() Ja osobiście mleka nie lubię i zawsze mnie uczono, że dorosły człowiek nie powinien go pić. Nasz organizm nie ma odpowiednim enzymów do jego trawienia i lepiej spożywać mleko w formie przetworzonej np. jogurt, kefir itp. Też się staram dobrze odżywiać i nie jadać zbyt dużo mięsa, a więcej warzyw, owoców i ryb. Ale moim grzeszkiem jest białe pieczywo, które uwielbiam i nie byłabym w stanie z niego zrezygnować ![]() ![]() Co do osteoporozy, to najczęstszą przyczyną jest brak ruchu a nie sama dieta. Nasz organizm jest bardzo oszczędny i jeśli w pewnych miejscach wapń jest niewykorzystany ( brak ruchu, ucisku na kości) to sobie go "zabiera" w inne miejsce. Inna sprawa to zaburzenia hormonalne, które też bardzo się do tego przyczyniają. Edytowane przez gabisun Czas edycji: 2014-02-21 o 10:16 |
![]() ![]() |
![]() |
#784 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
btw: co to za facet w Twoim avatarze? Zawsze mnie to zastanawia ![]() Edytowane przez 4e9f92519f0a2c998a884c2af4c543da9bfeb435_5ffce6a84e16b Czas edycji: 2014-02-21 o 10:33 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#785 |
Konto usunięte
|
[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;45259560]W badaniach wykazano, ze producenci wciskaja witamine D bez ladu i skladu. Niektore mleka nie mialy jej wcale. Niektore byly tak bogate w te witamine, ze przekraczaly 500 razy dozwolony poziom. U nas nikt nie bada mleka pod wzgledem zawartosci witaminy D, wiec nieszczegolnie wiadomo co w tym kartonie mozesz znalezc.
btw: co to za facet w Twoim avatarze? Zawsze mnie to zastanawia ![]() No dobra, rozumiem, o co chodzi z mlekiem. Ale co z ta toksycznoscia wit.D? Naprawde nie wiesz? Abelard Giza, ten od skandalicznego monologu o papiezu. Mi dziwnie jak patrze na Twoj avatar i nie widze Ainston ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
#786 |
Zakorzenienie
|
[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;45233334]Jem tak od 25 lat, wiec to chyba sporo. Gdyby organizm mial sie buntowac to juz by sie zbuntowal dawno.
[/QUOTE] dopiero 25 lat, dopiero. |
![]() ![]() |
![]() |
#787 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Co do mojego avatara to juz wielokrotnie slyszalam zale, ze Aniston brak i ciezko mnie "poznac". Kocham jednak Frozen i stad wlasnie moja lala w avatarze. Edytowane przez 4e9f92519f0a2c998a884c2af4c543da9bfeb435_5ffce6a84e16b Czas edycji: 2014-02-21 o 10:59 |
||
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#788 |
Konto usunięte
|
[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;45260077]Toksycznosc to nadmiar.
Mnie papiez srednio interesuje i zupelnie nie jestem w temacie. Nie mam telewizora. Wiadomosci nie ogladam. Zawsze jak patrze na Twoj avatar to mi sie wydaje, ze to brat Ricka Hoffmana (Suits). Co do mojego avatara to juz wielokrotnie slyszalam zale, ze Aniston brak i ciezko mnie "poznac". Kocham jednak Frozen i stad wlasnie moja lala w avatarze.[/QUOTE] Dobra, teraz rozumiem. To nawet nie chodzi o postac papieza, to byla glosna sprawa, myslalam, ze po tym skojarzysz. Dosc znany jest ![]() No ciezko Cie poznac, ale sie przyzwyczailam ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
#789 |
Konto usunięte
|
Nie rozumiem tej przepychanki pt. zdrowie żywienie. Każdy żywi się jak chce tudzież na co go stać albo ile wykazuje chęci czy wiedzy. Ktoś lubi mięso/nabiał/mleko a ktoś inny nie, po co się przepychać z homogenizacją, nastrzykiwaniem etc. A już stwierdzenie, że za 25 lat coś wyjdzie w organizmie jest głupotą, po to w jakim stanie zdrowotnym będziemy za ileś tam lat zależy raczej w nikłym stopniu od tego czy dziś zjem owsiankę z mlekiem czy bułkę z boczkiem więc nie demonizujcie, bo piramida zywnościowa średnio odwraca sie raz na 5lat. Kilka lat temu było pij mleko będziesz wielki, teraz nie pij bo to kałuża a za 5lat pewnie będzie na liście produktów zakazanych.
|
![]() ![]() |
![]() |
#790 |
Wtajemniczenie
|
my z Tżtem wydajemy miesięcznie ok 700zł na jedzenie, ale często w weekendy jemy w swoich rodzinnych domach. Z tego wspólnego budżetu kupujemy:
- pieczywo (w niewielkich ilościach ale jednak lubimy dobre chleby pełnoziarniste z naszej eko piekarni, na zakwasie, z bakaliami, suszonymi pomidorami itp, dla tżta dodatkowo chleb tostowy ![]() - mięso, głównie drób i cielęcinę, jemy dużo różnych ryb, także wędzonych, od czasu do czasu jakaś wędlina, ale to rzadko. Myślę, że na te ryby wydajemy dość sporo. - od czasu do czasu kupujemy nabiał, serki wiejskie, cammembert, brie, czasem jakieś pleśniowe dla spróbowania. Ser żółty dla tżta, ale on lubi ten najtańszy. Twaróg co tydzień przywozimy z domu, podobnie mleko krowie, masło i jajka, a to sporo odciąża ten budżet. - sporo wydajemy na warzywa i owoce, lubię mieć zawsze w domu sałatę lodową, pomidory, paprykę, cebulę, czosnek, awokado, szpinak mrożony, truskawki mrożone, jabłka. Od czasu do czasu na odmianę kupimy coś innego, np banany, kap. pekińską, pomidory w puszce, ogórki konserwowe itp. - makarony, ryż, kasze - do picia kupujemy tygodniowo zgrzewke wody mineralnej, 2 soki warzywne, wino, piwo, oboje pijemy dużo herbat i kawy. Nie kupujemy soków owocowych, gazowanych napoi ![]() a z takich zakupów co są na dłużej to oliwy, płatki owsiane, suszona fasola, płatki kukurydziane, bułka tarta, majonez, cukier, miód, sól, przyprawy, kawa, herbata. raz w tyg jemy na mieście. Ogólnie to oszczędzamy na wszystkim i mimo tego, że sporo rzeczy przywozimy sobie z domów to ciężko jest zmieścić się w 700zł. Wiadomo udaje się, ale czasem kosztem tej kolacji poza domem czy imprezy ze znajomymi.
#791 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#792 |
Zakorzenienie
|
Po tym wątku przestałam jeść serek homogenizowany
![]()
![]() |
#793 |
Zakorzenienie
|
Jakiś czas temu pomyślałam, że ostatni raz ten serek jadłam w przedszkolu i zjadłabym sobie, ale tez przeszła mi ochota.
![]()
#794 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#795 |
Zadomowienie
|
a co złego w serku ?
![]()
#796 |
Podróżniczka
|
Jak już ktoś tak bardzo sie homogenizacji przestraszył, a jada "nabiał" to powinien wyeliminować nie tylko serek , ale również mleko, śmietane, jogurty, serki...wiekszość z nich też poddawana jest procesowi homogenizacji
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#797 | |
astro-loszka
|
Cytat:
![]() Btw. Musze przyznać, że odkąd wykluczyłam z diety serki, jogurty i inne produkty mleczne (może poza masłem) i zbożowe, z naciskiem na pszenne, jakoś lepiej się czuję ![]()
![]() |
#798 |
Zadomowienie
|
Tak czytam o serkach homogenizowanych... Kiedyś musialam zjeść co najmniej jeden waniliowy dziennie, no musiałam
![]() My we 2 plus 2 nienażarte świnie (morskie ;-) ) ok 800 -1000 zł miesięcznie jedzenie plus środki czystości: - pieczywo razowe, orkiszowe (ja) lub o zgrozo dmuchany chleb marketowy (tż uwielbia niestety) - dużo nabiału - mleko (tż dużo pije do kawy, płatki), jogurty naturalne, rzadziej smakowe - kupujemy wiejskie jajka, warzywa raczej z marketów, w sezonie wiosenno- letnim mamy część swoich; - musli mieszane przez nas wlasnoręcznie - naturalne płatki jęczmienne, owsiane, pszenne plus rożnego rodzaju orzechy, ziarna i suszone owoce -sporo drożej niż zwykłe kupne wychodzi, no ale wiemy co jemy ![]() - obiady zróżnicowane, dużo drobiu, mięso mielone z szynki wieprzowej (kupujemy szynkę i prosimy o zmielenie w sklepie), czasem lazania (mięsna lub warzywna), naleśniki z warzywami, zupy, generalnie dużo warzyw dla nas plus świnie (zżerają sporo ogorka (a zimą nietani), marchewki, pietruszki, papryki, czasem trochę szpinaku, rukoli - nic nie jest kupowane specjalnie dla nich, my też jemy te warzywa ![]() zabieram się za tworzenie ziołowo - warzywnego balkonowego ogródka na wiosnę ![]() obiady zwykle robimy na 2 dni lub coś się poporcjuje i zamrozi ; czasem kupujemy sosy ze słoików, wrapy, papier ryżowy, mrożone pizze czy pierogi. - owoce - raczej sezonowo lub mrożone (własne mrożone porzeczki czy maliny) - alkohol rzadko - woda mineralna, soki pomarańczowe 100% lub coca cola cherry (nasza mala słabość od czasu do czasu ![]() -slodycze rzadko, czasem jakieś żelki albo popcorn z mikrofali - dużo kawy rozpuszalnej (tż), ja lubię różne zielone lub owocowe herbaty i lubię mieć wybór ![]() - środki czystości no to wiadomo ![]() W sezonie wiosennym - letnim wydajemy trochę mniej niż zimą, z uwagi na to że warzywa/owoce tańsze no i człowiek więcej w ruchu
#799 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#800 | |
Podróżniczka
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#801 |
Zadomowienie
|
Dyskusja o tym, kto ile wydaje na jedzenie przypomina tę o zarobkach.
Wszystko zależy od tego, kto gdzie mieszka, wiadomo, że jak mieszkam w centrum Warszawy, to płacę za żywność inaczej, niż ktoś, kto mieszka w mazurskiej wiosce, nieprawdaż? Zwykłe zakupy-nic (chleb, woda, ser, śmietana, pomidor i sałata) kosztują mnie ok. 20 zł., do tej pory za zakupy odpowiadał mąż i nie byłam w stanie ogarnąć, jakim cudem wydaje tyle kasy w sumie nic konkretnego nie kupując, ale ostatnio się dowiedziałam - po prostu ceny są absurdalne. Żywimy się przyzwoicie, nie oszczędzamy specjalnie na jedzeniu, ale też nie jadamy homara na co dzień, na jedzenie idzie ok. 1600 zł. miesięcznie, wliczając w to od czasu do czasu mój obiad na mieście.
#802 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
W Azji około 80 procent populacji cierpi na nietolerancję laktozy, ale już w Europie tylko 15 procent. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#803 |
Zakorzenienie
|
Ceny w sieciowych supermarketach są chyba takie same w całej Polsce? Czy się mylę? Może jak ktoś robi zakupy w osiedlowym sklepiku to jest większa różnica, ale jak w Kauflandzie czy Biedronce, to już pewnie nie.
#804 |
Raczkowanie
|
Chodziło raczej o to, żeby czytać składy, jest spory wybór nabiału niehomogenizowanego, sama taki kupuje.
|
![]() ![]() |
![]() |
#805 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale przecież nie tylko tam się robi zakupy. W sezonie warzywno-owocowy bardzo dużo kupuję w warzywniaku. Praktycznie przestaję odwiedzać Lidle, Tesca itp, bo bazuję na codzień na warzywniaku, mięsnym, rybnym i piekarni. Ceny truskawek, sałaty, pomidorów, czereśni, wiśni itd, itp są u mnie często nawet o 1/2 do 2/3 wyższe niż na bazarku u mojej mamy w małej miejscowości pod Warszawą. Mama pod "koniec dnia", czyli koło 16 ![]() ![]() Wystarczy ze wyjadę z 15-20 km od Gdyni i kupuję to samo w mniejszych miasteczkach/wsiach to tez duża różnica cen- nie aż tak duża że 1/2 ale spora Tylko że ja nie mam czasu jeździć codziennie te 30 km w korkach żeby taniej łubiankę truskawek kupić. No i benzyna tez kosztuje a na zapas nie kupię, bo bym musiała mieć ze 4 lodówki w domu na samo trzymanie warzyw i owoców na tydzień ![]() No i co to za swieze truskawki czy masłowa sałata, po kilku dniach kiszenia w lodówce ![]() U mnie nikt by tego nie zjadł bo pańskie pieski chyba by wolały z głodu pod lodówką skonać. ![]()
![]() |
#806 |
Podróżniczka
|
Mam małe porównanie odnośnie cen, bo mieszkam we Wrocławiu ...a pochodzę z małej mieściny . Czasami jak odwiedzam swoje rodzinne miasto to jestem w szoku , jeśli chodzi o ceny ... bo tam jest zdecydowanie drożej niż we Wro! Nie mam na myśli oczywiscie Biedronki czy Netto , bo ceny w sieciówkach raczej są podobne...ale w takich mniejszych sklepach, w mięsnych i na targowiskach.
Jak mnie babcia wyslała do warzywniaka po kilka rzeczy i do spożywczaka po śmietane to oczy zrobiłam wielkie ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#807 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#808 |
Rozeznanie
|
My wydajemy około 700 zł miesięcznie, na dwie osoby.
I nie żałujemy sobie niczego, jak mamy ochotę to zamawiamy pizze jak nie to idziemy na miasto coś zjeść, ale generalnie mam dwie zasady: - kupuje tylko w marketach, omijam szerokim łukiem małe sklepiki bo ta zawsze wchodziłam po dwie bułki, a wychodziłam z torebką zakupów bo nagle okazywało się że niczego nie mam. Dlatego raz w tyg jeździmy na większe zakupy i kupujemy wszystko, chlebuś mrozimy i potem dokupuje tylko mięso. -staram się gotować obiady dwu dniowe, te jednodniowe pochłaniały mi prawie tyle samo pieniędzy i to codziennie stanie przy garnkach też mnie męczyło ( mimo tego że lubię gotować) a jeszcze odnośnie chemii, to kupujemy ją raz na miesiąc dwa. Po prostu robimy duże zapasy - duży proszek do prania, duże płyny do płukania, wszystkiego większe opakowanie które ma starczyć na jak najdłuższy czas. Ale u nas pomocą służą rodzice- a to jakiś obiadek, a to zupka , sałatka itd. |
![]() ![]() |
![]() |
#809 |
Zakorzeniona
|
Ja mięsa niestety nie lubię, jedyne jakie zjem to kurczak, ale nigdy samego, tylko np. w tortilli i to naprawdę od wielkiego dzwonu. Innego mięsa nie tknę. Uwielbiam jednak rybki, ale też nie wszystkie, najbardziej dorsza i mirunę. Kawy nie pijam wcale, ale za to jestem maniaczką herbaty
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#810 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:38.