Kieleckie Panny Młode - XI część pogaduszek - Strona 59 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-02-21, 16:13   #1741
mogg
Zakorzenienie

Dot.: Kieleckie Panny Młode - XI część pogaduszek

Cytat:
Napisane przez Nusia1988 Pokaż wiadomość
Póki co są bardzo pozytywne tylko trochę nasze spotkania stały się monotematyczne :P "a myślałaś o sali" "a jaka w końcu długość sukni" "a moja mama to mówi...". Może masz rację. Przedzwonić zawsze mogę
Wasi faceci to wytrzymują bo mój zdzierży małą dawkę raz na jakiś czas bo jem to wszystko jedno jeśli chodzi o salę i generalnie to on się nie zna Za to mama Tż to aż mnie męczy tym gadaniem :/
Ostatnio pytała mnie o szczegóły , czyli wyjście z domu, a o której ślub, a jak kościół przystroić, mówię jej, że ślub z ponad rok to się nie zastanawiałam aż tak i to dopiero w przyszłym roku a ona dalej swoje :P
mogg jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-21, 16:27   #1742
Nusia1988
Zadomowienie

Dlatego spotykamy się same na babskie pogaduchy U nas dopiero niedawno były zaręczyny więc nawet nie myśleliśmy tak szczegółowo o przygotowaniach ale trochę czytając fora się przestraszyłam że może już "nasz" termin być zaklepany
Nusia1988 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-21, 16:33   #1743
mogg
Zakorzenienie

Cytat:
Dlatego spotykamy się same na babskie pogaduchy U nas dopiero niedawno były zaręczyny więc nawet nie myśleliśmy tak szczegółowo o przygotowaniach ale trochę czytając fora się przestraszyłam że może już "nasz" termin być zaklepany
U mnie też to świeża sprawa , zaręczyliśmy się przed świętami w grudniu zeszłego roku a teraz już ustaliliśmy termin na maj i część zespołów była pozajmowana. Nie martw się bo maj mimo wszystko jest mniej popularny niż lipiec/sierpień/wrzesień trzymam kciuki byście mieli dokładnie to co chcecie
Stary 2014-02-21, 18:54   #1744
mahoniowa
Zadomowienie

Cytat:
heh, faceci to ogólnie mają temat ślubu gdzieś Mój cierpliwie znosi wszelkie ślubno-weselne tematy, bo wie że ja to lepiej ogarniam od niego więc zostało mu tylko popłynięcie z prądem
jak nie w tej sali co chcecie to na pewno znajdziecie inną równie ładną sala i zespół dla mnie były najważniejsze, teraz chwilka oddechu i reszta do załatwiania, bo o foto-video jakoś się nie boję patrząc co mają ludzie do zaoferowania

wybiera się któraś z Was jutro lub w niedzielę do Korony na prezentacje ślubne?
mahoniowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-21, 19:03   #1745
mogg
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mahoniowa Pokaż wiadomość
heh, faceci to ogólnie mają temat ślubu gdzieś Mój cierpliwie znosi wszelkie ślubno-weselne tematy, bo wie że ja to lepiej ogarniam od niego więc zostało mu tylko popłynięcie z prądem

Może mojego Tż podstępem zaciągne, widzę że mój Tż w sprawach weselnych równie chętny do pomocy, u mnie znów w mieście rodzinnym właśnie lipa jest z salami wszystkie ładne na 200 osób są, a te mniejsze są wręcz straszne :|
Piękny sala widziałam na żywo to wszystko , ale na 200 osób
http://www.pasja.ostrowiec.pl/galeria.html
Stary 2014-02-21, 21:15   #1746
mikonada
Zakorzenienie

Co do cen slubu konkordatowego... w mojej rodzimej parafii- sw.wojciech w kielcach- zażyczyl sobie ksiadz 700zl za sam sakrament, do tego kościelby, przystrojenie, organista...
Olaboga...

Finalnie mamy w milosierdziu bozym na czarnowie, 600zl za przystrojenie, sakrament, koscielnego i organiste... +50zl zapowiedzi ze strony tż-a, bo ja bede musiala w wojciechu bulic...
mikonada jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-21, 21:28   #1747
mogg
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mikonada Pokaż wiadomość
Co do cen slubu konkordatowego... w mojej rodzimej parafii- sw.wojciech w kielcach- zażyczyl sobie ksiadz 700zl za sam sakrament, do tego kościelby, przystrojenie, organista...
Olaboga...

Finalnie mamy w milosierdziu bozym na czarnowie, 600zl za przystrojenie, sakrament, koscielnego i organiste... +50zl zapowiedzi ze strony tż-a, bo ja bede musiala w wojciechu bulic...
700 zł
Stary 2014-02-22, 13:01   #1748
mikonada
Zakorzenienie

Nie wiem ile mi powiedza na zapowiedzi.. choc sadze ze to glupota totalna
Stary 2014-02-22, 13:25   #1749
mogg
Zakorzenienie

Cytat:
Nie wiem ile mi powiedza na zapowiedzi.. choc sadze ze to glupota totalna
u mnie biorą 150 zł :/ To dobrze że sobie półślubku jeszcze nie zażyczyli
Stary 2014-02-22, 17:09   #1750
laddybird
Raczkowanie

To jakiś żart? za przeczytanie na ogłoszeniach waszych nazwisk ? Ja w życiu tyle nie dam.. jak dla mnie to wcale nie musi być zapowiedzi, jest to po prostu kolejny sposób na wyłudzenie pieniędzy. Kto ma wiedzieć o ślubie ten wie.
laddybird jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-22, 20:28   #1751
_Ciastko_
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez mogg Pokaż wiadomość
U mnie w parafii Na Stoku placilam za zapowiedzi 50 zl (powiedzieli co laska). Nie placilam polslubku (nawet nie wiem co to jest tak naprawde) . Slub byl w parafii meza.

Szczęśliwa mężatka 29.09.2007r

Wizażystka, kosmetyczka i stylistka rzęs Xtreme Lashes -
_Ciastko_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-22, 21:00   #1752
mikonada
Zakorzenienie

Cytat:

ja się wybieram bo pracuję tam :P
żebyś nie szła w ciemno to pokazy sa odpowiednio 15:10, 17:10 i 19:10

o 17:10 są najfajniejsze pokazy

Cytat:
150 za zapowiedzi?????

Cytat:
Napisane przez laddybird Pokaż wiadomość
To jakiś żart? za przeczytanie na ogłoszeniach waszych nazwisk ? Ja w życiu tyle nie dam.. jak dla mnie to wcale nie musi być zapowiedzi, jest to po prostu kolejny sposób na wyłudzenie pieniędzy. Kto ma wiedzieć o ślubie ten wie.
nom, z resztą to jest tylko wydrukowana kartka...
Stary 2014-02-23, 12:30   #1753
mogg
Zakorzenienie

Cytat:
ja się wybieram bo pracuję tam :P
żebyś nie szła w ciemno to pokazy sa odpowiednio 15:10, 17:10 i 19:10

o 17:10 są najfajniejsze pokazy

150 za zapowiedzi?????
U nas ksiądz się ceni , a ślub już się dowiedziałam 500 zł -ksiądz, 200 zł organista ale bardzo ładnie śpiewa i gra, i nawiedzona zakonnica na kwiatki woła 300 zł ale jej nie dam będzie dekorowała kościół florystka.
Jeszcze nie wiadomo co z półślubkiem może uda się go uniknąć u mnie w Kościele. A jeszcze w parafii z której muszę wziąć zaświadczenia - chrzest i bierzmowanie to podobno nieźle wołają za świstek :/:/

My też z Tż się wybieramy do Korony
Stary 2014-02-23, 13:02   #1754
anka1897
Wtajemniczenie

Cytat:
My też z Tż się wybieramy do Korony
Byliśmy wczoraj w Koronie. Ciasno, najwięcej fotografów, kamerzystów, zaproszeń i dodatków. Dwa hotele reklamujące się, salon sukni ślubnych jeden. Szału nie było

Aniołek 10 tc [*] 22.11.2019 r.

anka1897 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-23, 14:13   #1755
mahoniowa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez anka1897 Pokaż wiadomość
Byliśmy wczoraj w Koronie. Ciasno, najwięcej fotografów, kamerzystów, zaproszeń i dodatków. Dwa hotele reklamujące się, salon sukni ślubnych jeden. Szału nie było
my też byliśmy wczoraj, poprzymierzaliśmy chyba wszystkie możliwe obrączki w Kruku;] i mamy wybrany model, także kolekcjonujemy swoje złotko i do złotnika na Solną uderzamy;]

co do pokazów to szczerze, nic nowego się nie dowiedziałam ani nie zobaczyłam, jeden zespół ciągle grał, zaproszenia ok 5zł/szt , suknie takie sobie, hotele i restauracje - ładnie przystrojone stoły i jedliśmy całkiem dobry torcik, to tyle, popieram, szału nie ma
Stary 2014-02-23, 18:02   #1756
mogg
Zakorzenienie

mikonda widziałam Cię na wybiegu szłaś jako pierwsza w sukni ślubnej, w 2 albo 3 wyjściu za Tobą była dziewczyna w takiej klasycznej sukni gładkiej przewiązanej niebieską/grafitową szarfą cienką w pasie gdzie ja mogę zdjęcie tej sukni i u kogo mogę tą suknię przymierzyć bo właśnie to jest to co bym chciała!!

Ja akurat przystanęłam bo był pokaz sukni i w sumie dlatego no i jak zobaczułam TĄ suknie to popatrzyłam i sobie z Tż poszliśmy bo nic cieakawego w sumie nie było :d
Stary 2014-02-23, 18:25   #1757
mikonada
Zakorzenienie

Cytat:
mikonda widziałam Cię na wybiegu szłaś jako pierwsza w sukni ślubnej, w 2 albo 3 wyjściu za Tobą była dziewczyna w takiej klasycznej sukni gładkiej przewiązanej niebieską/grafitową szarfą cienką w pasie gdzie ja mogę zdjęcie tej sukni i u kogo mogę tą suknię przymierzyć bo właśnie to jest to co bym chciała!!

Ja akurat przystanęłam bo był pokaz sukni i w sumie dlatego no i jak zobaczułam TĄ suknie to popatrzyłam i sobie z Tż poszliśmy bo nic cieakawego w sumie nie było :d
Tez sadze ze nic ciekawego te suknie są z salonu Pronuptia to w pasazu zielonym można mierzyc, mi sie mega podoba ta co szlam w niej suknia Cymbeline-"Hope"
Stary 2014-02-23, 19:58   #1758
mahoniowa
Zadomowienie

Cytat:

nam też się bardzo spodobała ta suknia, bo można zaszaleć z dodatkami
Stary 2014-02-24, 08:40   #1759
niematakiegokontaerror2
Raczkowanie

Cytat:
Jejku u mnie dopiero opadły emocje związane z zaręczynami a tutaj widzę, że pora się zbierać za przygotowania do ślubu Wstępna data 30/05/2015 Czy słyszałyście może jakieś opinie o hotelu Magnat w Suchedniowie? Jaki w ogóle hotel mogłybyście polecić? Planujemy ślub na ok.80-90 os. z czego prawie 3/4 będzie przyjezdnych..
Witaj, ja ze swojej strony jako fotograf polecił bym Ci salę niedaleko od Suchedniowa jest Stąporków a tam sala LACONA , jeszcze nigdy nie było tam złego wesela a ludzie zadowoleni i jedzenie wyśmienite, lub też w Strawczynie Szafranowy Dworek.

Edytowane przez niematakiegokontaerror2
Czas edycji: 2014-02-24 o 10:19
niematakiegokontaerror2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-24, 10:00   #1760
_Biedronka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez grenob Pokaż wiadomość
Witaj, ja ze swojej strony jako fotograf polecił bym Ci salę niedaleko od Suchedniowa jest Stąporków a tam sala LACONA , jeszcze nigdy nie było tak złego wesela a ludzie zadowoleni i jedzenie wyśmienite, lub też w Strawczynie Szafranowy Dworek.

Też miałam wesele w Laconie, serdecznie polecam, nie ma do czego sie przyczepić
Stary 2014-02-24, 11:24   #1761
mahoniowa
Zadomowienie

Dziewczęta mam pytanko odnośnie foto-video - Czy lepiej brać osobno kamerzystę, osobno fotografa czy jedną firmę robiącą foto-video? Im więcej szukam tym większy mętlik mam w głowie :P
Co wg Waszych doświadczeń wychodzi lepiej i nie ukrywając taniej? Jakie firmy Wy wybrałyście?
Stary 2014-02-24, 11:41   #1762
milka777
Raczkowanie

Cytat:
Dziewczęta mam pytanko odnośnie foto-video - Czy lepiej brać osobno kamerzystę, osobno fotografa czy jedną firmę robiącą foto-video? Im więcej szukam tym większy mętlik mam w głowie :P
Co wg Waszych doświadczeń wychodzi lepiej i nie ukrywając taniej? Jakie firmy Wy wybrałyście?
Cześć. Z Narzeczonym też sie długo zastanawialiśmy, ale po obliczeniach wyszło taniej wybranie kamerzysty i fotografa razem. Wybralismy Prestiż HD i płacimy łącznie 2800 za foto i video. Nie wiem, czy można tu link wkleić ale zaryzykuję http://www.prestizhd.pl/. Mamy w cenie i plener, za który wiele usługodawców liczy sobie dodatkowo 300- 500zł . Jak liczyliśmy to wybór osobno foto i kamerzysty wynosił powyżej 3tys. Ale może niech też reszta sie wypowie...

Edytowane przez milka777
Czas edycji: 2014-02-24 o 11:43
milka777 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-24, 12:07   #1763
mahoniowa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez milka777 Pokaż wiadomość
Cześć. Z Narzeczonym też sie długo zastanawialiśmy, ale po obliczeniach wyszło taniej wybranie kamerzysty i fotografa razem. Wybralismy Prestiż HD i płacimy łącznie 2800 za foto i video. Nie wiem, czy można tu link wkleić ale zaryzykuję http://www.prestizhd.pl/. Mamy w cenie i plener, za który wiele usługodawców liczy sobie dodatkowo 300- 500zł . Jak liczyliśmy to wybór osobno foto i kamerzysty wynosił powyżej 3tys. Ale może niech też reszta sie wypowie...
dzięki rzeczywiście mają bogatą ofertę, też nie chcielibyśmy dawać więcej niż 3 no maksymalnie 3,5 tys za foto i video łącznie. Oglądam ich zdjęcia, kurczę, niektóre są nieostre, na innych też bardzo widać retusz, mam nadzieję że to albo wina tego że są na stronie i musieli zmienić rozdzielczość albo to nie jest efekt końcowy. Szkoda, że mi filmy nie chcą podziałać
Stary 2014-02-24, 12:17   #1764
milka777
Raczkowanie

No właśnie mi też filmy nie działają. W sumie też może chodzić o rozdzielczość, bo jak byliśmy u nich to monitor mieli gigantyczny. Na albumie ślubnym, który oglądaliśmy było już lepiej.
milka777 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-24, 13:04   #1765
niematakiegokontaerror2
Raczkowanie

Dziewczyny , jako fotograf napiszę Wam kilka słów , mam nadzieję że nikogo tym nie obrażę bo poniższy tekst nie ma tego na celu a jedynie próba wytłumaczenia skąd biorą się takie kwoty a nie inne.
To tak, wybierając fotografa i kamerzystę musicie liczyć się z kosztami od minimum 1600 zł z albumem ze zdjęciami wklejanymi - drukowanymi na kiepskim papierze oraz filmem o niewiadomej jakości ....dlaczego - już spieszę z wyjaśnieniami. Jeśli spotka się "fotopstrykacza" z aparatem budżetowym za 2-3 tys zł + 2-3 plastikowe obiektywy to jest to dość prawdopodobne, że uda się zrealizować zlecenie za 1500 zł ale jeśli fotograf czy kamerzysta ma najwyższej jakości sprzęt za który nierzadko wydał ponad 50 tys zł , który wydał na minimum 2-3 szkolenia nauki które każde kosztuje po 2,5-3,5tys za weekend to znalezienie takiej oferty jest awykonalne. Fotograf po weselu ma około 1500-3000 zdjęć , w pierwszej fazie musi poświęcić około 8h na wyłuskanie tych najładniejszych a następnie wziąć się za ich obróbkę. Czas jaki poświęcają dobrzy fotografowie nad zdjęciem to od 5-15 minut więc uśredniając, że nad każdym ze zdjęć poświęcają 10 minut razy nr 300 zdjęć to wychodzi 50 godzin wpatrywania się w monitor , rozkładając to na max 6 godzin dziennie takiego wpatrywania się bo więcej organizm nie pozwala = 8,5 dnia co z doświadczenia wiem, że jest fikcją bo pracujemy nad Waszymi zdjęciami czasami po 1,5 miesiąca by je dopracować. W albumie wklejanym znajduje się około 130 zdjęć x 1,79 za sztukę (15,2x22,8 dobrej jakości i nasycenia) = 232,70 zł za same zdjęcia, album to około 150-200 zł lub fotoksiążka na twardych kartach w dobrej oprawie to koszt od 600-900 zł w drukarni. Kolejną sprawą jest paliwo , dojazd do klienta , następnie do kościoła , na salę i powrót do domu oraz wyjazd na plener w innym dniu , średnio wychodzi około 200 km łącznie, zależy od samochodu ale za paliwo wychodzi około 100 zł , koszt pozwolenia od kurii na fotografię też nie jest mały bo 140 zł rocznie. Biorąc więc średnią cenę za album u fotografa ze średniego szczebla około 2000 zł odejmijmy album średnio 175 zł - zdjęcia 232 zł - paliwo 100 zł = 1493 zł od tego trzeba odjąć jeszcze 14 zł za zgodę kurii = 1479 zł - paliwo by pojechać do "labu" by wywołać zdjęcia ok 20 zł = 1459 zł minus czas poświęcony nad obróbką zdjęć przyjmijmy średnio 3 tygodnie + dzień na wklejanie minus amortyzacja sprzętu a nie jest on tani i się zużywa. Fotograf raz w roku powinien wysłać aparat i obiektywy do serwisu do przeczyszczenia oraz korekty ustawień bo sprzęty tego typu się rozkalibrowują. Za czyszczenie aparatu 150 zł +230 zł za każdy z obiektywów a fotograf powinien mieć ich minimum 3 a często gęsto 6-8 + drugi aparat na wypadek ryzyka że elektronika zawiedzie bo tak tez może się zdażyć i co wtedy zostajecie bez zdjęć? więc od tej kwoty 1459 zl jaka ostatnio podałem trzeba jeszcze odliczyć (biorąc za średnią że fotograf ma 12 ślubów rocznie ) to za serwis na jeden ślub przypada około 100 zł to się równa 1359 . Tyle fotograf zarabia na Państwa ślubie za jak przyjęliśmy 3 tygodnie pracy. Biorąc stopień zainwestowania 50 tys zł w sprzęt i 10tys. zł w szkolenia to taka "impreza' zwraca się fotografowi po 50 ślubach ..... a gdzie tu zarobek.... przecież lekarz , czy hydraulik też bierze kasę za swoja pracę a poświęca jej mniej czasu i nakładu finansowego. Drogie Panie raz jeszcze podkreślam , napisałem to by częściowo zobrazować jak wygląda nasza praca bo wiele osób nie ma o tym pojęcia jakie to czasochłonne , pracochłonne i kosztowne zajęcie.... zapomniałem jeszcze dodać, że wielu z nas ma legalnie działające firmy i co miesiąc trzeba odprowadzić ZUSy w wysokości 1050 zł + księgowa + podatki. Na co to wskazuje, że pracujemy za śmiesznie niskie wynagrodzenie. Pozdrawiam i przepraszam za literówki i błędy )

Czas edycji: 2014-02-24 o 15:39
Stary 2014-02-24, 17:45   #1766
laddybird
Raczkowanie

Ja akurat uważam, że łączenie filmu i foto to zła opcja. Jak coś jest do wszystkiego i tanie to widać jest do niczego. Widziałam po takim duecie zdjęcia i film kuzyna. Nie będę podawać nazwy firmy, ale jakość na prawdę marna. Chyba lepsze zdjęcia sama bym im zrobiła. Ale wiadomo wszystko zależy od kosztów. Ja postawiłam osobno na fotografa i video, choć cena wyszła spora to nie oszczędzam na tym, bo wiem że to pamiątka na całe życie. Sukienkę można sprzedać, ale do zdjęć i filmu wraca się często.
laddybird jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-24, 18:17   #1767
niematakiegokontaerror2
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez laddybird Pokaż wiadomość
Ja akurat uważam, że łączenie filmu i foto to zła opcja. Jak coś jest do wszystkiego i tanie to widać jest do niczego. Widziałam po takim duecie zdjęcia i film kuzyna. Nie będę podawać nazwy firmy, ale jakość na prawdę marna. Chyba lepsze zdjęcia sama bym im zrobiła. Ale wiadomo wszystko zależy od kosztów. Ja postawiłam osobno na fotografa i video, choć cena wyszła spora to nie oszczędzam na tym, bo wiem że to pamiątka na całe życie. Sukienkę można sprzedać, ale do zdjęć i filmu wraca się często.
I to jest słuszne podejście , nie wspomina się wydanych pieniędzy na przybranie sali , na samochód , na jakieś dodatki które znikają w tłumie całej imprezy , to do zdjęć wraca się po latach. 65% moich klientów rezygnuje z kamerzysty bo jak twierdzą sami , ogląda sie to raz albo wcale a za 3000-3500 zł jest cały alkohol na wesel lub meblościanka dla młodych. Wystarczy zrezygnować z rozdawania wódki albo ciasta jak goście wychodzą z wesela czy też z jakiś czekoladek czy zawieszek na butelki weselne i drogie zaproszenia i już kilkaset złotych zaoszczędzone. Tego dnia nie da się powtórzyć....nie warto ryzykować.
ps. z ciekawości tylko powiem że byłem na jednym ślubie akurat po rodzinie jako gość zaproszony i kamerzysta rozstawił statyw w jednym miejscu 2 metry od młodych i tak cały ślub stał kręcąc ich albo przekręcając na kościół , nie ruszył się z miejsca ani na 1cm , przemilczałem to nie komentując , zapytałem dla świętego spokoju brata ciotecznego jak już wypił na tyle by zdradzić tajemnice przygotować to okazało się ze umowe podpisali na 1800 zł to za jego profesjonalizm dałbym góra 150 zł nie zapomnę tego nigdy , tym bardziej oni bo wiem że są niezadowoleni.

Czas edycji: 2014-02-24 o 18:18
Stary 2014-02-24, 18:56   #1768
mogg
Zakorzenienie

ja się też zgadzam z tym, jednak gustach się nie dyskutuje bo jak wiadomo każdy ma inny.
Ja np. przywiązuję ogromną wagę do fotografii i jestem bardzo wymagająca bo wiem czego chcę i w jakiej jakości .
Są osoby które nie przywiązują takiej uwagi do zdjęć i dla nich pierwszy lepszy fotograf jest ok a kamerzysta który umie jedynie robić przejścia po skosie i z prawej do lewej będzie dla nich idealny bo tani lub po prostu będzie im się to podobało . To tak jak z zespołem za dobry zespół trzeba zapłacić ale nie oznacza to że akurat mi się musi podobać i np. moim zdaniem tańszy gra lepiej. Bo każdy ma inny gust i oczekiwania. To co dla mnie będzie wow dla innej osoby może być beznadziejne.
To bardzo takie subiektywne odczucia wiadomo że osoba która się zajmuję fotografią przez duże F zobaczy różnicę ale znam multum osób które biorą w moim odczuciu byle co i płacą za to całkiem sporo a dla mnie to jest nie bardzo ale w życiu tego bym im nie powiedziała.
Znam fotografa który się ceni i to jak a zdjęcia robi na poziomie amatora niczym absolutnie niczym się nie wyróżniają jeszcze pokazuje na fb zdjęcia bez przeróbki i po i baaardzo dużo osób komentuje że przed zdjęcie jest ładne a po tragiczne. Cała jego magia polega na rozjaśnieniu zdjęcia w Lightroomie

Edytowane przez mogg
Czas edycji: 2014-02-24 o 18:57
Stary 2014-02-24, 21:11   #1769
mahoniowa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez grenob Pokaż wiadomość
I to jest słuszne podejście , nie wspomina się wydanych pieniędzy na przybranie sali , na samochód , na jakieś dodatki które znikają w tłumie całej imprezy , to do zdjęć wraca się po latach. 65% moich klientów rezygnuje z kamerzysty bo jak twierdzą sami , ogląda sie to raz albo wcale a za 3000-3500 zł jest cały alkohol na wesel lub meblościanka dla młodych. Wystarczy zrezygnować z rozdawania wódki albo ciasta jak goście wychodzą z wesela czy też z jakiś czekoladek czy zawieszek na butelki weselne i drogie zaproszenia i już kilkaset złotych zaoszczędzone. Tego dnia nie da się powtórzyć....nie warto ryzykować.
ps. z ciekawości tylko powiem że byłem na jednym ślubie akurat po rodzinie jako gość zaproszony i kamerzysta rozstawił statyw w jednym miejscu 2 metry od młodych i tak cały ślub stał kręcąc ich albo przekręcając na kościół , nie ruszył się z miejsca ani na 1cm , przemilczałem to nie komentując , zapytałem dla świętego spokoju brata ciotecznego jak już wypił na tyle by zdradzić tajemnice przygotować to okazało się ze umowe podpisali na 1800 zł to za jego profesjonalizm dałbym góra 150 zł nie zapomnę tego nigdy , tym bardziej oni bo wiem że są niezadowoleni.
Pewnie, że macie rację co do jakości wszystkich usług i rozumiem że każda praca jest warta swojej ceny, mam świadomość tego jak dużo czasu fotograf musi poświęcić na wykonanie jednego zlecenia, co naprawdę podziwiam, siedzenie przy komputerze po kilkanaście godzin dzień w dzień musi być wykańczające.
Ja też bym z chęcią zrezygnowała z kamerzysty ale rodzice się uparli i ma być bez dyskusji w tej kwestii
Na pierdółki typu winietki, zaproszenia, ozdoby mamy budżet minimalny, będę szukać dopóki nie znajdę najtańszych albo sama zrobię;] bo to są rzeczywiście rzeczy zbędne, tak samo jak atrakcje typu barman, budka, fajerwerki (choć kiedyś miałam inne zdanie) - wesele bez atrakcji też jest ok pod warunkiem że jest super muzyka i super towarzystwo a zespół atrakcje dla gości zapewnia w formie zabaw oczepinowych
Jednak z drugiej strony nasz budżet jest ograniczony i chcemy do tego podejść w miarę racjonalnie ale żeby wszyscy byli zadowoleni (wiem, wyzwanie prawie nieosiągalne ) Dlatego też nie szukam czegoś w kwocie kilkunastu tysięcy, a wiem, że ceny na rynku są bardzo zróżnicowane za usługi które są różnej jakości.

laddybird uważasz że to zła opcja tylko na podstawie jednego doświadczenia czy było więcej takich imprez?

Jeśli będzie usługa dobrze sprawdzona i ludzie działają w zespole to dlaczego nie postawić na jedną firmę?
Stary 2014-02-24, 22:51   #1770
natalliaz
Raczkowanie

Hej dziewczyny! Chciałam zapytać ile płaciłyście zaliczki w cukierni Braci Janusz i ile w ogóle kosztuje tam kilogram tortu??
A tak z innej beczki, to muszę Wam się pożalić z jaką straszną obsługą spotkałam się w salonie Kiara na Warszawskiej... Byłam zamówić buty i dziewczyna która mnie obsługiwała była strasznie negatywnie do mnie nastawiona, krytykowała moje decyzje, strasznie mnie zniechęcała, ale nie żeby mi chciała jakoś uczciwie doradzić, nie... po prostu nie chciała, żebym jej robiła kłopot z zamawianiem butów... Bo a to w kolorze to satyna może być źle przyklejona, a to, że kokarda może inaczej wyglądać niż w katalogu, a jak już zamówię buty to one już są moje... Porażka...

http://www.suwaczek.pl/cache/7a7ed9f1a9.png
natalliaz jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości