Mamusie Marzec - Kwiecień 2013 cz.5. świętujemy Roczek. - Strona 74 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-02-24, 23:00   #2191
Tasia34
Wtajemniczenie

Dot.: Mamusie Marzec - Kwiecień 2013 cz.5. świętujemy Roczek.

Klementyna - fajne zajecia Bujanie i hustanie wazne? Krzys ciagle sie buja do muzyki, nawet, jak Mu wczoraj Sto lat spiewalismy A i nawet instrumenty mamy, syntezator sie liczy? I bejzbolek do walenia w podloge lub pudla. Ale kolysanki znam 2 na krzyz, przydaloby mi sie szkolenie
Ania
http://suwaczki.maluchy.pl/li-73227.png
Tasia34 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-24, 23:04   #2192
cathlyn
Rozeznanie

Lightbulb Dot.: Mamusie Marzec - Kwiecień 2013 cz.5. świętujemy Roczek.

Witam

Nadrabiałam Was przez tel (masakra, przegladalam przez opere i cytaty w ogole byly niewyroznione.... Nie wiem, co kto pisal, a co tylko cytowal...)

Tak więc cytuję bezosobowo :

Firma a wychowawczy:
http://prawo.rp.pl/artykul/735155.html
Można mieć działalność, nie trzeba jej zawieszać, ale trzeba płacić pełny ZUS

Do kogo mam się uśmiechnąć o podręcznik Montessori? Klementyna?

Wszystkiego naj naj naj z okazji urodzin, za nowe umiejętności, ząbki, zakupy, torty

Zaraz pewnie przypomnę sobie resztę
Cytat:
Napisane przez Dragusia88 Pokaż wiadomość
kupiliśmy wózek
Milly Mally Rider niebieski oczywiście
Oglądaliśmy go z TŻ w sklepie - Ja chciałam Maclarena, TŻtowi się Milly Mally bardzo spodobał Żeby się Florkowi fajnie jeździło

Do mnie tez wózek przyjechał - dzisiaj dostałam paczkę - leży nieodpakowana.... Ćwiczę cierpliwość, odpakuję jutro rano jak się już dziecko obudzi, żeby nie hałasować

A, miałam napisać jakie karty obrazkowe mam (nie pamiętam, kto prosił)
Kupiłam: \
http://aros.pl/ksiazka/karty-obrazkowe-pierwsze-slowa
http://aros.pl/ksiazka/zwierzeta-wie...arty-obrazkowe

Te zwierzeta wiejskie sa genialne. Lila uwielbia te karty przeglądać, oglądać , memłać. Ćwiczę z nią kota i krowa cały czas, dzisiaj dorzuciłam świnię

Skorzystaliśmy z wolnego TŻ i pojechaliśmy do rodziny. Zawsze były problemy w samochodzie, musiałam lulac na zewnątrz i dopiero odkładać do fotelika, bo inaczej był płacz. Tym razem w jedna stronę usnęła jak jej naciskałam przyciski z książęczki
http://aros.pl/ksiazka/swiatelka-i-d...-mala-gwiazdko
Chyba Modernie powinnam podziękowac
Wracając zrobiłam tak samo. I tez usnęła bez większych problemów.
Taka byłam szczęśliwa, że mi dziecko już w samochodzie nie będzie płakać, że damy radę na wakacje pojechać i w ogóle ... a jak wracaliśmy obudziła się 30 min przed domem. I zaczęło się marudzenie. Stanęliśmy - nakarmiłam - ruszyliśmy i znowu maruder. Nic jej nie zajmowało na dłużej, ani ksiażeczki, ani telefon nawet. 3 min przed domem zwymiotowała . Porządnie, trzy razy. I potem ryk, na szczęście już jechaliśmy uliczką osiedlową, więc z fotelika ja wyjęłam, przytuliłam, potem szybko do domu i kąpiel od razu. Pobawiła się i po 2 godzinach usnęła.
PO raz pierwszy mi zwymiotowała. I sie zastanawiam - możliwe, że to choroba lokomocyjna? Nie za wcześnie? Ona od początku nie lubiła jeździć, każda podróż była męcząca, bo Sz. jęcząca/płacząca. CHyba że spała.
I zwymiotowała na nowy fotelik - przypomniała mi się scarlett pytająca o zdejmowaną tapicerkę Męczyłam się, żeby ją zdjąć i oczywiście mimo, że się da, to sobie nie poradziłam z pasami. Na szczęście nie była bardzo brudna, wszystko poleciało na ubranie.
I sobie tak pomyślałam, co by było jakby jechała tym fotelikiem 0-9kg - dziecko leży tam przecież odchylone, jakby mi zaczęła sie dławić czy coś

Wiem, że miałam jeszcze kupę rzeczy napisać, ale oczywiście nie pamiętam, więc napiszę jutro. Dzisiaj padam.
Stary 2014-02-24, 23:04   #2193
Dragusia88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez klementyna1 Pokaż wiadomość
kojarzytmy, kojarzymy JAk tam nasz ziomek wagi cięzkiewj?My tez 12kg, tyle,ze za 2 tygodnie stuknie roczek a mierzyc nas nikt nie mierzył juz z 5 miesięcy;p IDzie sie na jakis bilans na 12 mieisęcy?Ja w ksiązeczce mam tylko na 2 latka...
my idziemy na roczek do lekarza na bilans no i szczepienia
Kacper ma nową fazę na pokazywanie palcem;p wszystko i wszystkich wytyka i trzeba mu mówic co/kto to jest
Cytat:
Napisane przez Tasia34 Pokaż wiadomość
Bylam u gina, wszystko jest w porzasiu Posluchalismy sobie serduszka Cudne uczucie
Mowilam o bolu podbrzusza, ale to raczej przez rozciaganie macicy. Ale mam uwazac i zwracac uwage na skurcze czy bolesne napinanie (nie pisalam Wam, ale w usg wyszlo, ze mam w jednym miejscu ciensza macice przez cc...). No ale na szczescie nic zlego raczej sie nie dzieje.

I chwale Krzysia - dzis pokazuje Mu na pilocie, ze "o tu jest swiatelko", a K. glowka do gory i paluszkiem na zyrandol - bo tam swiatelko!
Umie tez pokazac oczko na jakims pluszaku lub rysunku
Skarb moj najdrozszy
i

Dragusia88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-24, 23:16   #2194
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g

Cytat:
PAni spiewaczka-graczka i logopedka w jednym mówi,ze dzieciom niezbedne jest bujanie i hustanmie do prawidłowego rozwoju, spiewa kołysanki i piosenki, pokazuje jak bujać, hustać, stymulowac. Dzieci słuchaja, bujaja sie lub nie;p jedzą i oblizują instrumenty i zjadaja teksty piosenek Przynajmniej tak było wczoraj jak był tylko Jakub i Kacper;p Ogólnie fajna babeczka, ma sporo wiedzy na temat ruchu rozwijajacego i integracji sensorycznej. Jej córka miała niedotlenienie i 1pkt w skali Abgar, na scczęscie bez uszkodzen zadnych, i własnie własna stymulacją :spiew, kołysanie, ćwiczenia mówi, że ja ładnie "wyrównała".Chodzić zaczeła w wieku 15 miesiecy, a teraz niczym nie odbiegaod rówiesników. JAkos jej wierze Prowadzi tez konmcert z muzyki powaznej dla dzieci i niemowląt-wybieramy sie za 3 tygodnie

tak, było BAbka mówiła, ze to norma- musza myc po kazdym spotkaniu...najsmaczniejs zy był ten kijek od trójkata i grzechotki...

u nas po chrzcinach były pretensje, tez zamalo zrobil, ten nie pomogl, tamten krzywo spojrzał... itp, dlatrego roczek bedzie osobno dla rodziny tztz osobno dla mojej;p jedni w sobote drudzy w niedziele, zreszta jakbym chciala wszystkich na raz to tak jak na chrzciny by musialo byc 16 osob;p a tak to zrobie wiecej zarcia na 2 dni;p zaczynam kompletowac juz menu...czapeczki i balony K. wybrał sobie ostatnio sam w sklepie;D
jak ładnie podsumowałaś

też się nastawiam na ten koncert i liczę na to, że J. zniesie w jednym dniu koncert i basen (i prześpi się w międzyczasie).

dobry pomysł z tym podziałem, ale póki co nie zaproponuję tego tż, niech się sam trochę pogłowi i wymóżdży kogo chce zapraszać. zresztą gdyby były 2 imprezy, byłoby więcej osób, a nie do końca wiem czy o to MI chodzi, bo i tak tż niewiele pomoże przy organizacji i wszystko spadnie na mnie.

Cytat:
Bylam u gina, wszystko jest w porzasiu Posluchalismy sobie serduszka Cudne uczucie
Mowilam o bolu podbrzusza, ale to raczej przez rozciaganie macicy. Ale mam uwazac i zwracac uwage na skurcze czy bolesne napinanie (nie pisalam Wam, ale w usg wyszlo, ze mam w jednym miejscu ciensza macice przez cc...). No ale na szczescie nic zlego raczej sie nie dzieje.

I chwale Krzysia - dzis pokazuje Mu na pilocie, ze "o tu jest swiatelko", a K. glowka do gory i paluszkiem na zyrandol - bo tam swiatelko!
Skarb moj najdrozszy
zazdroszczę słuchania serduszka.

J. się fiksuje, jak pokazywałam w książce choinkę to długo patrzył na stolik, na którym stała w święta choinka, jak pokazuję biedronkę to od razu patrzy i wyrywa się do pudła po dadach, w którym mamy zabawki bo tam jest taka malutka biedronka, którą sam kiedyś sobie wypatrzył a my mu tylko nazwalismy tą "plamkę", jak mówimy o nosku to szuka wzrokiem misi, na której się uczylismy (wg niego nosek ma tylko misia, choć ostatnio i miś zaczął mieć nosek), jak jesteśmy u rodziców i mama opowiada tacie co robiliśmy to mówiąc o cioci J. od razu patrzy na moją siostrę, itp. bardzo dużo tak kojarzy, ale nie dociera jeszcze, że nosy mają wszyscy, że biedronki są w wielu miejscach, itp.

---------- Dopisano o 23:16 ---------- Poprzedni post napisano o 23:08 ----------

Cytat:
Klementyna - fajne zajecia Bujanie i hustanie wazne? Krzys ciagle sie buja do muzyki, nawet, jak Mu wczoraj Sto lat spiewalismy A i nawet instrumenty mamy, syntezator sie liczy? I bejzbolek do walenia w podloge lub pudla. Ale kolysanki znam 2 na krzyz, przydaloby mi sie szkolenie
to też, ale tu chodziło akurat o bujanie typu huśtawka, koniki na biegunach, lulanie na rękach, kręcenie się z dzieckiem, huśtanie w kocu.
a kołysanki czy coś dziecku warto śpiewać sylabami, nie tylko pełny tekst. monotonne sylaby, np. kołysanka na jednej sylabie, czy jakieś rytmiczne wierszyki na sylabach lub z tekstem i do tego podskakiwanie na kolanach.
moni_ka.g jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-25, 00:16   #2195
misiulka06
Rozeznanie

Hej, choć rzadko piszę to cały czas was podczytuję. Michałek jest tak mobilnym już dzieckiem, że nie mam jak pisać,a wtedy kiedy ma drzemki (2 po max. 1h) to ogarniam mieszkanko,gotuję obiad,piorę,prasuje,itp. Wczoraj Michaś skończył już 10 m-cy, ten czas tak szybko upływa, że nim się obejrzymy a nasze dzieci będą dorosłe.

Skoro wszystkie z was chwalą się umiejętnościami pociech to i ja to zrobię...
- 7,5 m-ca jak zaczął raczkować i wstawać przy meblach;
-8,5 m-ca jak zaczął samoistnie siadać.
Oprócz tego opanował "pa pa", "kosi kosi", "brawo" , perfekcyjne rzucanie przedmiotami aż któryś rodzic poda , wypowiadane słowa: tata, mama, baba, bam, am, lala, pa no i oczywiście piski i krzyki nie z tej ziemi

Nasz plan żywienia w ciągu dnia:
6-7 mleko 210 ml
9-10 kaszka 250 ml
13 obiadek (staram się sama gotować ale zdarzy się, że dam słoiczek)
16 deserek (słoiczek, owoc, jogurt naturalny)
19 kaszka na dobranoc 250 ml
Czasem się zdarzy, że między 1 a 3 w nocy przebudzi się na mleczko.

Niestety za 2 m-ce czeka mnie powrót do pracy, eh na dzień dzisiejszy sobie tego nie wyobrażam.

Ale muszę się pochwalić, że na roczek chrzcimy Synusia, więc jesteśmy w trakcie przygotowań. Jeden plus, że mamy już kościół załatwiony... jeszcze tylko jakaś restauracja,ubrania,itp.

W klubie możecie zobaczyć mojego 10 miesięcznego Synusia

Ps. dziękuję za życzonka dla Michałka
misiulka06 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-25, 00:49   #2196
Demeter
Wtajemniczenie

GG do Demeter

Cytat:
Napisane przez oliwka__ Pokaż wiadomość
Dziewczyny jako że wiosna idzie itp. Demeter już ostatnio zakupy poczyniła teraz ja mam dylemat pomóżcie 1, 2, 3, który ?
Mnie najbardziej podoba się nr 3

Cytat:
Napisane przez OtTakaJa Pokaż wiadomość
Ja ostatnio zafundowałam sobie długaśnego boba i pluję sobie w brodę, bo nie wpadłam na to, że aby fajnie wyglądał muszę prostować włosy. Ale na pocieszenie mąż kupił mi suszarkę do włosów
No bob taki jest super ale własnie prostować trzeba

Cytat:
Napisane przez nestelle Pokaż wiadomość
Kuba pojechał na uroczystość rozdania nagrod(brał udział w konkursie plast) - może cos wygra ....
tz dzwonił ze jest tam kolezanka Kuby z przedszkola - podobała mu się . teraz się chowa przed nia -tak się wstydzi
Czytałam, że wygrał więc

Cytat:
Napisane przez monicca1989 Pokaż wiadomość
Coś słyszałam...

Cytat:
Napisane przez alliw Pokaż wiadomość
właśnie nie mam. może jakieś propozycje?
Weszłam sobie na Twojego FB i widze, że nie experymentujesz zbytnio z włoskami? Ja widzę Cię z grzywką np. http://www.studio-mody.com.pl/wp-con...010/10/181.jpg lub http://styl.fm/item/13345
Może pocieniować, skrócić troche (jeśli masz ochote na krótsze) ?
Wiesz ja to bym prostą grzywkę Ci też proponowała ale to już odważniejsza zmiana no a ja lubię kombinować z włosami
A kolorek chcesz zmieniac? Może coś z rudości albo troszkę rozjasnić?? Lub jaśniejsze pasemka ??

---------- Dopisano o 23:49 ---------- Poprzedni post napisano o 23:47 ----------

Cytat:
Napisane przez misiulka06 Pokaż wiadomość
Hej, choć rzadko piszę to cały czas was podczytuję. Michałek jest tak mobilnym już dzieckiem, że nie mam jak pisać,a wtedy kiedy ma drzemki (2 po max. 1h) to ogarniam mieszkanko,gotuję obiad,piorę,prasuje,itp. Wczoraj Michaś skończył już 10 m-cy, ten czas tak szybko upływa, że nim się obejrzymy a nasze dzieci będą dorosłe.

I wszystkiego naaaaj dla Michałka
Demeter jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-25, 05:36   #2197
kwiatuszekkk21
Zadomowienie

Hej

bmma pokaż jaki jeździk Kinga dostała

scarlet u nas jest tak, że dzieci i młodzież obchodzą urodziny a starsi imieniny. ja się jeszcze młodo czuje i na razie nie przechodzę na imieniny heh
tak w ogóle to wydaje mi się, że dla dziecka jednak urodziny są ważniejsze, bo to jednak jego wyjątkowy dzień, tylko jego

Moderna tort wszystkiego najlepszego dla męża
fajna sukienka

Nestelle Ninka boi się hello kitty?
kiedyś jakiś ksiądz powiedział że to dzieło diabła czy coś takkiego, bo hell-o kitty i nie ma ust były jeszcze inne przykłady na pudelku czytałam całe kazanie
dla Kuby za konkurs

oliwka 3

alliw u nas też wiało, ale słońca nie było i ogólnie zmarzłam jak nie wiem co. 3 stopnie było a łapy całe czerwone. Nawet jedna pani mi powiedziała, że za zimno jest na spacer

Pani na początku pomyślałam, że pytasz alliw o pomysł na fryz Janka na urodziny

Byou zdrówka

Tasia za wizytę u gina
dla Krzysia za światełko i pokazywanie

co do posiłków to może jestem dziwna, ale ja np banana nie traktuje jako jeden cały posiłek, albo K. ma jakiś inny żołądek, bo bananem to on się nie naje i nie starczy mu tego na 2 czy 3 godziny. czy zje banana czy nie,zazwyczaj o normalnej porze wypije tyle samo mleka
on ma chyba jakąś inną przegródkę na takie rzeczy (tak jak ja na słodycze), bo np mleka już nie chce, niby najedzony ale jak mu się da coś innego to by zjadł
Stary 2014-02-25, 06:47   #2198
achna79
Rozeznanie

Hej

Byou dużo zdrówka

Nestelle dla Kuby

Cytat:
Napisane przez despa Pokaż wiadomość

A dzis po paru przespanych nocach balowała od 4.30 z minimalnymi drzemkami w ciągu dnia.....
Ojeja współczuję

Cytat:
kupiliśmy wózek
Super, oby się fajnie jeździło

Cytat:
Bylam u gina, wszystko jest w porzasiu

Skarb moj najdrozszy

Za wizytę i dla zdolnego Krzysia

Miałam trochę ogarnąć kuchnie ale jak zwykle wizaż ważniejszy
Stary 2014-02-25, 08:12   #2199
oliwka__
Zakorzenienie

GG do oliwka__ Send a message via Skype™ to oliwka__

Dzień dobry

Dziękuję Wam za odzew

Dragusia za wózek niech się Florkowi dobrze wozi

Nestelle wielkie brawa dla Kuby zdolniacha

BYou dużo zdrówka

Tasia bicie serduszka cieszę się że wszystko w porządku dbaj o siebie
I dla Krzysia za pokazywanie klaskie:

despa Emilka daje Ci popalić z tymi wczesnymi pobudkami, może ona tak jak kwiatuszek ?
i za chodzenie

klementyna Kacperek jaki ciekawy chce się uczyć kto co

cathlyn biedna Lilka :galasiu: może z tych nerwów zaczęła wymiotować na chorobę to wydaje mi się zawcześnie choć tego nie wiem. A przodem pierwszy raz jechała czy tak jak do tej pory tyłem?

---------- Dopisano o 08:09 ---------- Poprzedni post napisano o 08:07 ----------

Achna wizaż kusi

Ja właśnie zmykam ogarniać bo na dziś mam plan jeśli pogoda dopisze chcę z mała pójść z buta do tż babci która mieszka w innej wsi obczaiłam jak można przejść lasem więc zobaczymy Czy mała mi się wplanuje w rozkład dnia.
Ten spacer to tak w ramach zrzucania zbędnych pociążowych kg wczoraj do 24 próbowałam się wbić w rzeczy sprzed ciąży i nie ma szans to jest dołujące

---------- Dopisano o 08:12 ---------- Poprzedni post napisano o 08:09 ----------

Aaaa zapomniała bym Demeter za podjęcie deczyji o strankach

pamięć dobra lecz krótka

Edytowane przez oliwka__
Czas edycji: 2014-02-25 o 08:11
oliwka__ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-25, 08:32   #2200
Dragusia88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez moni_ka.g Pokaż wiadomość
dobry pomysł z tym podziałem, ale póki co nie zaproponuję tego tż, niech się sam trochę pogłowi i wymóżdży kogo chce zapraszać. zresztą gdyby były 2 imprezy, byłoby więcej osób, a nie do końca wiem czy o to MI chodzi, bo i tak tż niewiele pomoże przy organizacji i wszystko spadnie na mnie.

J. się fiksuje, jak pokazywałam w książce choinkę to długo patrzył na stolik, na którym stała w święta choinka, jak pokazuję biedronkę to od razu patrzy i wyrywa się do pudła po dadach, w którym mamy zabawki bo tam jest taka malutka biedronka, którą sam kiedyś sobie wypatrzył a my mu tylko nazwalismy tą "plamkę", jak mówimy o nosku to szuka wzrokiem misi, na której się uczylismy (wg niego nosek ma tylko misia, choć ostatnio i miś zaczął mieć nosek), jak jesteśmy u rodziców i mama opowiada tacie co robiliśmy to mówiąc o cioci J. od razu patrzy na moją siostrę, itp. bardzo dużo tak kojarzy, ale nie dociera jeszcze, że nosy mają wszyscy, że biedronki są w wielu miejscach, itp.
też myślałam o podziale w świętowaniu ale to trochę głupie taka izolacja rodziny. my jeszcze nie wiemy czy będziemy robić bo po pierwsze gdzie? a po drugie czy tż nie będzie na studiach. no i kolejny problem siostra tż czyli chrzestna Florka ma zjazd na studiach i jej by nie było i nie wiem czy robić jak jej nie będzie?

i ogromne brawa za umiejętności.

Cytat:
Oprócz tego opanował "pa pa", "kosi kosi", "brawo" , perfekcyjne rzucanie przedmiotami aż któryś rodzic poda , wypowiadane słowa: tata, mama, baba, bam, am, lala, pa no i oczywiście piski i krzyki nie z tej ziemi

Cytat:
cathlyn biedna Lilka :galasiu: może z tych nerwów zaczęła wymiotować na chorobę to wydaje mi się zawcześnie choć tego nie wiem. A przodem pierwszy raz jechała czy tak jak do tej pory tyłem?
mi się wydaje że już by wystąpiła dawno ta choroba lokomocyjna, bo u kuzyna od tż córka ma i jak była malutka to już wymiotowała

dzień dobry.

do nas może dziś przyjedzie babcia, miała wczoraj

Stary 2014-02-25, 08:49   #2201
despa
Zakorzenienie

GG do despa

Oliwka tak myslisz? To widze swiatelko w tunelu bo w marcu zmiana czasu....
despa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-25, 10:22   #2202
Luna0
Zakorzenienie

Nadrabiam powoli, myślałam że będzie masakra a tu tylko 11 stron, damy rade bo siedzimy w domku
Kamil ma początkowe zapalenie oskrzeli, ale narazie bez antybiotyku straszne to jest... wczoraj wieczorem tak wymiotował od kaszlu... mam nadzieje że po inhalacjach będzie lepiej bo gorączki nie ma.
Nocki wiadomo nieprzespane, ale bez wyrzutów sumienia bawiłam się z nim w akuku o 2 w nocy. Należy mu się

Cytat:
Jolan T - specjal for ju sesyja z wózkiem dla Ciebie !
tylko sama konstrukcja (nie chce mi się wpinac siedziska , bo nie używam-wybacz,za to wpięłam fotelik tak jak ja używam na szybkie zakupy ). góra raczki siega mi do pasa - a mam 1,71 cm . mój tz ma 1,90 i woził tez (choć rzadko ..)
foto by Kuba
bonus -zawartość wózka
jak tu patrzeć na wózek jak Twoja figura Roszek

---------- Dopisano o 10:22 ---------- Poprzedni post napisano o 10:02 ----------

a i zapomniałam napisać
wczoraj Kamil zaczął chodzić tak po całym pokoju, żadne tam dwa kroczki. Ale skubany nie chce do mnie iść bo wie że się odsuwam, chodzi kiedy sam ma ochotę

Cytat:
hej! Witam się z ławeczki
dzieć śpi to coś ponadrabiam bo mam zaległości z wczoraj.
myśle sobie w szkole jesteś?? ale jak? z dzieckiem?

Cytat:
Pani ja od zawsze tak mam mam pewnie dziwne nawyki wg niektórych wg mnie to nawyki pomagające utrzymać czystość np. cokolwiek biorę odkładam zawsze na miejsce nigdy nie ma "później", a największe zboczenie to chyba za każdym wymyciem chociaż by rąk wycieram umywalkę specjalnie przeznaczoną do tego ściereczką i zawsze wygląda jak by dopiero było czyszczone rano po tż wchodzę do łazienki żeby to zrobić bo on nie zawsze przestrzega a nawet jak zrobi to i tak muszę poprawić bo niedokładnie wypoleruje baterie ....
eee a TŻ bardzo gonisz? Bo jak tak to bym z Tobą zwariowała. Ale jak nie krzyczysz tylko sprzątasz to... zamieszkaj ze mną

Cytat:
Napisane przez Moderna Pokaż wiadomość

A musze sie pozalic, bo nigdzie nie zapisuje wydarzen jak stanie, raczkowanie itd. - bede zalowac, bo juz teraz ciezko mi jest sobie przypomniec kiedy to bylo [COLOR="Silver"]
ja też bo cięzko to zrobić. Co zaliczyć jako pierwsze kroki? dwa takie że leci czy dwa takie gdzie idzie już stabilnie? Czy moze wczoraj jak już chodzi?
Jak zaliczyć bicie brawa? jak bił w głowę, pięściami, dłońmi ale nie mógł sobie trawić? Kamil wszystko robi po trochę więc ciężko mi powiedzieć kiedy coś konkretnie zrobił bo wiadomo nie wstał z ziemi i nie poszedł, tylko były to etapy

Aniołek 25.05.2012
"...Widze Ciebie w głowie, nosze Ciebie w sobie..."
Luna0 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-25, 10:23   #2203
Demeter
Wtajemniczenie

GG do Demeter

Hej!

Cytat:
Napisane przez Luna0 Pokaż wiadomość
Nadrabiam powoli, myślałam że będzie masakra a tu tylko 11 stron, damy rade bo siedzimy w domku
Kamil ma początkowe zapalenie oskrzeli, ale narazie bez antybiotyku straszne to jest... wczoraj wieczorem tak wymiotował od kaszlu... mam nadzieje że po inhalacjach będzie lepiej bo gorączki nie ma.
Nocki wiadomo nieprzespane, ale bez wyrzutów sumienia bawiłam się z nim w akuku o 2 w nocy. Należy mu się

jak tu patrzeć na wózek jak Twoja figura Roszek

---------- Dopisano o 10:22 ---------- Poprzedni post napisano o 10:02 ----------

a i zapomniałam napisać
wczoraj Kamil zaczął chodzić tak po całym pokoju, żadne tam dwa kroczki. Ale skubany nie chce do mnie iść bo wie że się odsuwam, chodzi kiedy sam ma ochotę
Ojoj znowu choróbsko...Zdrówka w takim razie!
No i za chodzenie!

Oliwka, dzięki
Stary 2014-02-25, 10:35   #2204
alliw
Zadomowienie

Dzien dobry

Cytat:
Kacper ma nową fazę na pokazywanie palcem;p wszystko i wszystkich wytyka i trzeba mu mówic co/kto to jest
pięknie!

Cytat:

masz juz klawiaturke do tabletu?

Cytat:
śpiworek wyjęłam jak skończyły się mrozy. cieszę się, że jest na plusie, ale kupiłam nowy śpiworek i korzystaliśmy bardzo mało z niego, a pewnie na przyszły rok już się nie przyda.
u nas tak samo. poprzedni śpiworek ukradli z wózkiem, zamówiłam nowy, przyszedł jak skończyły sie mrozy moze w przyszlym roku na sanki sie nada...

Cytat:
u nas hity to Dorotka i W sukieneczkach z pajęczynki, jak slyszy to z drugiego pokoju leci polecam tez Kolysanki Utulanki Umer i Turnaua

Cytat:
J. się fiksuje, jak pokazywałam w książce choinkę to długo patrzył na stolik, na którym stała w święta choinka, jak pokazuję biedronkę to od razu patrzy i wyrywa się do pudła po dadach, w którym mamy zabawki bo tam jest taka malutka biedronka, którą sam kiedyś sobie wypatrzył a my mu tylko nazwalismy tą "plamkę", jak mówimy o nosku to szuka wzrokiem misi, na której się uczylismy (wg niego nosek ma tylko misia, choć ostatnio i miś zaczął mieć nosek), jak jesteśmy u rodziców i mama opowiada tacie co robiliśmy to mówiąc o cioci J. od razu patrzy na moją siostrę, itp. bardzo dużo tak kojarzy, ale nie dociera jeszcze, że nosy mają wszyscy, że biedronki są w wielu miejscach, itp
wow!

Cytat:

Cytat:
Napisane przez Demeter Pokaż wiadomość
Weszłam sobie na Twojego FB i widze, że nie experymentujesz zbytnio z włoskami? Ja widzę Cię z grzywką np. http://www.studio-mody.com.pl/wp-con...010/10/181.jpg lub http://styl.fm/item/13345
Może pocieniować, skrócić troche (jeśli masz ochote na krótsze) ?
Wiesz ja to bym prostą grzywkę Ci też proponowała ale to już odważniejsza zmiana no a ja lubię kombinować z włosami
A kolorek chcesz zmieniac? Może coś z rudości albo troszkę rozjasnić?? Lub jaśniejsze pasemka ??
no wlasnie nie eksperymentuje taką grzywke sugerowal mi kiedys fryzjer, w prostej tez chyba nie byloby zle, wtedy moglabym zostawic na dlugosc. Koloru na razie nie chce zmieniac, zaczne farbowac jak pojawia sie siwe. Dzieki

Cytat:
Napisane przez kwiatuszekkk21 Pokaż wiadomość

Pani na początku pomyślałam, że pytasz alliw o pomysł na fryz Janka na urodziny

Cytat:
Biedny Kamilek zdrowka dla niego

---------- Dopisano o 10:35 ---------- Poprzedni post napisano o 10:33 ----------

Cytat:

myśle sobie w szkole jesteś?? ale jak? z dzieckiem?

i za chodzenie
Stary 2014-02-25, 10:43   #2205
Luna0
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ewkaaa8891 Pokaż wiadomość
My dostaliśmy taka fajna książkę cos jak notes. Dla chłopca do 3 lat. I tam jest wszystko tylko trzeba uzupełnić, opisać. Kiedy co i jak. Raczkowania, zęby, chodzenie, pierwsze słowa gesty. Wszystko ulubione. Pierwsza podróż czym, jaka reakcja. Super jest. Chyba z empiku.
Oprócz tego mam wszystko spisane na kartce. Tzn daty etapów kolejnych ale to dla rehabilitanta.
Zazdroszczę a książki mam dwie i bardzo ciężko je uzupełniam

Cytat:
Napisane przez pani22ka Pokaż wiadomość
szacun. bez mojego kalendarium nie pamiętam NIC

ja też! Wczoraj wieczorem TŻ mi opowiadał co on pamięta i byłam w szoku! Pępek, jak się kurczył w kąpieli, jak go ubierałam itd. czułam się jakbym Kamila dostała gdy miał pół roku (od wtedy coś pamiętam). Zazdroszczę TŻ. Moje jedyne wspomnienia i obrazy to poprostu zdjęcia, które przez częste oglądanie mam w głowie

Cytat:
hihi ja też porodu nie spisałam i bardzo żałuję
ja spisałam. ostatnio chciałam przeczytać... ale się boje

I ucieło mi, Demeter za decyzję !!!

Aniołek 25.05.2012

Edytowane przez Luna0
Czas edycji: 2014-02-25 o 10:45
Stary 2014-02-25, 10:48   #2206
nestelle
Zakorzenienie

czesc ,
byłam wczoraj wieczorem na forum ok.21 ....i od tego czsu 2 stronki napisałyscie ..... czy Wy nie spicie czy co????

A dzisiaj zaspałam ....
R pije cała noc wiec postanowiłam go odkładac po napojeniu się - tylko ze On ciagnie bez przerwy .... 40 minut ponad pił zanim puścił cyca ...
i obudziłam się z bólem gardla i katarem
Cytat:
właśnie nie mam. może jakieś propozycje?
zielony irokez!!!!!
tak serio to może wykorzystasz długość - i zrobic ombre na jakiś czas .potem zetniesz na dłuuuugiego boba z dłuższym przodem (tylko zelasko potrzebne ) . potem możesz zciac ten dłuższy przód na normalnego boba , potem można lekko wycieniować tez albo dodac grzywkę. A na końcu możesz ztęskniona ...zapuszczać

tableta polecam Samsunga.
Cytat:
Napisane przez despa Pokaż wiadomość
Nestelle ja jestem cały czas, czytam na telefonie- ale odpisywanie na kilka postów na nim masakra , muszę się przyzwyczaić.

Emilka mi czadu daje, zapitala na czworakach tak szybko ze się o wlasne nogi potyka, spodobało sie chodzenie, wiec co chwilę wstaje i popyla. Niestety teraz asekuracja musi byc bo najczęściej zaczyna to samodzielne chodzenie blisko kantów, ścian ....Spi w ciągu dnia coraz mniej,oile mi to nie przeszkadza jak na zewnątrz ładnie,tak jak pogoda szwankuje to marud do potegi....

A dzis po paru przespanych nocach balowała od 4.30 z minimalnymi drzemkami w ciągu dnia.....
tak wiem ze jesteś ,wiem ze czytasz .....ale tak mało piszesz brakuje tu Ciebie ....

jej, Emilka już chodzi - tak całkiem sama????
i do tego nocna imprezowiczka (współczuje )

dziś R pił od 3.30 do 4 .15 -on na spiocha -ja nie ...i tak sobie myślałam o Twojej córci -tak mi zapadła ta fota gdzie buzka idealna na gerberka !
Cytat:

kupiliśmy wózek
i jest do 18kg
fote proszę -Flora w wozie!!!
Cytat:
może inaczej nie da rodzicom zjeść? ja też czasem daję J. chrupkę czy kawałek chleba żeby dał nam zjeść... choć on generalnie bardzo rzadko dostaje jakiekolwiek przekąski, wolę mu dać solidną porcję zupy.
rozumiem ale chrupke daje się po obiedzie a nie zamiast ....
ja tez tak robie . R zje obiadek a potem dostaje cos do chrupania . w restauracji podobnie - jemy Wszyscy obiad ..tzn .karmie R pomiędzy troszkę ja zjadam swoje . po obiadku R dostaje chrupeczke a ja mam czas dokonczyc obiad .
a z moich obserwacji - zresztą długoletnich wynika ze ludzie bardzo często zamawiają dla siebie obiad a dla malucha maja słodycze ,przekąski. Tak się właśnie uczy złych nawyków .
Cytat:
Napisane przez scarlett26 Pokaż wiadomość
alliw nie wybrałam, nie cierpię tego, w końcu wkurzenie, że wszyscy wokół płacą dużo mniej, anie mają limitów pewnie i różnych pierdoł za które ja płacę spowoduje, że pójdę i wezmę jakikolwiek... zresztą mój tel jest tak beznadziejny, że jakikolwiek chyba byłby lepszy.... co do tabletu to mam nexus 7, działa, nic specjalnie nie umiem powiedzieć, bo nie mam porównania, bo to jedyny tablet jaki miałam w łapach
Despa dobrze radzi . załatw przez Wawe .
ja polecam Sony xperia z 1 - genialny ,i do neta idealny -zadnych problemów z odpisywaniem ,cytowaniem . jak mały laptop !
Cytat:
kojarzytmy, kojarzymy JAk tam nasz ziomek wagi cięzkiewj?My tez 12kg,

za 12 kg!!!!

fajne te zajecia! u nas ciagle muzyka leci ...a R się buja . i tańczymy z nim . a instrumenty dziecięce mamy -bębenek ,gitara ,pianinka ... nie licząc zabawek z perkusja i takie tam.....
Cytat:

Skarb moj najdrozszy

za wizyte i serduszko

i dalej nadrabiam ..... a jednocześnie odrabiam lekcje - opracowanie Bolka i Lolka .... dobra jestem ,mam nadzieje ze ni epomyle i nie będę dyktować do zeszytu Kuby odpowiedzi z forum
Stary 2014-02-25, 10:57   #2207
Luna0
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez scarlett26 Pokaż wiadomość
Moje dziecię stwierdziło, ze pora kończyć te kpiny, jutro 11 m-cy i olimpiada Jest w końcu, rano usiadła, a przed chwilą jakby nigdy nic wstała i zaczęła grzebać w koszu z zabawkami. Stała tak z 15 sekund, znalazła co chciała, uklekla, walnela się na brzuch i zaczęła się bawić... Jeszcze obdarzyła nas spojrzeniem z serii no co się gapicie???
klask i:
a przed chwilą pisałam że to powoli, etapami... hehe

Aniołek 25.05.2012
Stary 2014-02-25, 11:14   #2208
nestelle
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cathlyn Pokaż wiadomość
Do mnie tez wózek przyjechał - dzisiaj dostałam paczkę - leży nieodpakowana.... Ćwiczę cierpliwość, odpakuję jutro rano jak się już dziecko obudzi, żeby nie hałasować
.

a z tym wymiotowaniem w aucie -wspólczuje ...no ale moze po prostu cos na żoładku było .... za wcześnie na stwierdzenie ze to chor.lokom.
no chyba ze będzie się powtarzac.......
Cytat:
klask i:
Cytat:
Nestelle Ninka boi się hello kitty?
nie no co Ty !!!! Ona nie lubi tego motywu -rozpłakała by się z zalu ze zapomniałabym o tym. Ostatnio dostała perfumy z zary -pięknie pachnące ale ...z hello kitty na buteleczce .musiałam wymienić .
Cytat:
o nie .....
zdrówka .oby się poprawiło !
za chodzenie!!!!!

czekam na pana od piekarnika ...miał być wczoraj

---------- Dopisano o 11:14 ---------- Poprzedni post napisano o 11:02 ----------

Moderna - wszystkiego Naj dla tzta
Stary 2014-02-25, 11:27   #2209
OtTakaJa
Zakorzenienie

Dzień dobry
Dziś mały tak się rozszalał rano z tatusiem, że nie zauważył progu i mamy łuk brwiowy rozcięty. Nawet za bardzo nie płakał, ale krew się polała.

Cytat:
....no ja nawet po ciążowo nie siedziałam - urodziłam w piątek ,w niedziele byłam w domu a wcześniej przejechałam przez sklep . na następny dzień byłam już w szkole i przedszkolu ....
no ale 6 tyg? nie dziekuje
Bo Ty to jesteś hardkorem
Cytat:
Napisane przez BYou Pokaż wiadomość
Ja się tylko witam zasmarkana, kaszląca:/na szczęście Zosiek zdrowa
Zdrówka
Cytat:
szkoda...a na fb w grupie? albo w fotoklubie?
Jak znajdę chwilę to na fb wrzucę.
Cytat:
Super, że wszystko dobrze i kciuki aby tak było do końca

OtTakaJa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-25, 11:29   #2210
Dragusia88
Zakorzenienie

Cytat:

a i zapomniałam napisać
znowu chory?? biedny
i za chodzenie
Cytat:
i obudziłam się z bólem gardla i katarem

zielony irokez!!!!!

fote proszę -Flora w wozie!!!
zdrówka
ejj!!! prawa autorskie zastrzeżone
fotka zaraz będzie

Stary 2014-02-25, 11:33   #2211
OtTakaJa
Zakorzenienie

Cytat:
Zdrówka, oby szybko przeszło

Stary 2014-02-25, 11:36   #2212
nestelle
Zakorzenienie

Cytat:
Dzień dobry
Dziś mały tak się rozszalał rano z tatusiem, że nie zauważył progu i mamy łuk brwiowy rozcięty. Nawet za bardzo nie płakał, ale krew się polała.

Bo Ty to jesteś hardkorem
oj tam ,oj tam ...ja musze po prostu ....

ojejku .... biedulek .
Cytat:
ejj!!! prawa autorskie zastrzeżone

to czekam na Florka i jego new wóz

Demeter - a Ty grzywe prasujesz?
Stary 2014-02-25, 12:02   #2213
Demeter
Wtajemniczenie

GG do Demeter

Cytat:
Demeter - a Ty grzywe prasujesz?
Niestety musze...
Stary 2014-02-25, 12:09   #2214
alliw
Zadomowienie

Cytat:
czesc ,

zielony irokez!!!!!
tak serio to może wykorzystasz długość - i zrobic ombre na jakiś czas .potem zetniesz na dłuuuugiego boba z dłuższym przodem (tylko zelasko potrzebne ) . potem możesz zciac ten dłuższy przód na normalnego boba , potem można lekko wycieniować tez albo dodac grzywkę. A na końcu możesz ztęskniona ...zapuszczać

tableta polecam Samsunga.
oj, troche skomplikowane te propozycje
Samsung nie miesci mi sie w budżecie

Cytat:
i dalej nadrabiam ..... a jednocześnie odrabiam lekcje - opracowanie Bolka i Lolka .... dobra jestem ,mam nadzieje ze ni epomyle i nie będę dyktować do zeszytu Kuby odpowiedzi z forum
Stary 2014-02-25, 12:11   #2215
Tajgusia
Raczkowanie

Hej! U nas już po choróbskach. M. zaczął wszędzie stawać. Jak tylko znajdzie coś czego może się chwycić to zaraz w górę. Dzisiaj się biedulek naciął ponieważ zadowolony spróbował stanąć przy szufladach w kuchni i na jego nieszczęście chwycił się tych uchwytów od szuflady i nagle szuflada wyjechała i bidulek się tak przestraszył Ja mam rodzicielski do kwietnia a potem wykorzystuję wypoczynkowy jeszcze 2 miesiące. Ale...byłam wczoraj u ginekologa i czekam na @ na początku marca i zaczynam staranka. Ginek porobił mi wszystkie badania USG piersi, biocenozę, cytologię, posiewy i oczywiście USG jajników i macicy i wszystko jest w jak najlepszym porządku zatem od połowy marca pracuję nad nowym potomkiem. Zaczynam też odstawiać małego od piersi. Co prawda cyca tylko w nocy ale narazie zaczęłam posiłek przed snem zastępować modyfikowanym problemem jest wciąż nocne i poranne cycanie. Został mi tylko endokrynolog sprawdzenie tarczycy ale umówiona jestem na termin pod koniec marca. Mam nadzieję, że nie będę długo czekać na II kreseczki ale gdyby się nie udawało przed pół roku mam się zgłosić na HSG.
Tajgusia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-25, 12:13   #2216
OtTakaJa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Tajgusia Pokaż wiadomość
Hej! U nas już po choróbskach. M. zaczął wszędzie stawać. Jak tylko znajdzie coś czego może się chwycić to zaraz w górę. Dzisiaj się biedulek naciął ponieważ zadowolony spróbował stanąć przy szufladach w kuchni i na jego nieszczęście chwycił się tych uchwytów od szuflady i nagle szuflada wyjechała i bidulek się tak przestraszył Ja mam rodzicielski do kwietnia a potem wykorzystuję wypoczynkowy jeszcze 2 miesiące. Ale...byłam wczoraj u ginekologa i czekam na @ na początku marca i zaczynam staranka. Ginek porobił mi wszystkie badania USG piersi, biocenozę, cytologię, posiewy i oczywiście USG jajników i macicy i wszystko jest w jak najlepszym porządku zatem od połowy marca pracuję nad nowym potomkiem. Zaczynam też odstawiać małego od piersi. Co prawda cyca tylko w nocy ale narazie zaczęłam posiłek przed snem zastępować modyfikowany ć na II kreseczki ale gdyby się nie udawało przed pół roku mam się zgłosić na HSG.
Kciuki za staranka Oby szybko się udało!

Stary 2014-02-25, 12:15   #2217
alliw
Zadomowienie

Cytat:
Dzień dobry
o rany! poważnie brzmi. Bidulek

Gdzies mi umknelo: Nestelle, zdrowka
Stary 2014-02-25, 12:23   #2218
Dragusia88
Zakorzenienie

Cytat:
to czekam na Florka i jego new wóz
już jest
Cytat:
Hej! U nas już po choróbskach. M. zaczął wszędzie stawać. Jak tylko znajdzie coś czego może się chwycić to zaraz w górę. Dzisiaj się biedulek naciął ponieważ zadowolony spróbował stanąć przy szufladach w kuchni i na jego nieszczęście chwycił się tych uchwytów od szuflady i nagle szuflada wyjechała i bidulek się tak przestraszył Ja mam rodzicielski do kwietnia a potem wykorzystuję wypoczynkowy jeszcze 2 miesiące. Ale...byłam wczoraj u ginekologa i czekam na @ na początku marca i zaczynam staranka. Ginek porobił mi wszystkie badania USG piersi, biocenozę, cytologię, posiewy i oczywiście USG jajników i macicy i wszystko jest w jak najlepszym porządku zatem od połowy marca pracuję nad nowym potomkiem. Zaczynam też odstawiać małego od piersi. Co prawda cyca tylko w nocy ale narazie zaczęłam posiłek przed snem zastępować modyfikowanym problemem jest wciąż nocne i poranne cycanie. Został mi tylko endokrynolog sprawdzenie tarczycy ale umówiona jestem na termin pod koniec marca. Mam nadzieję, że nie będę długo czekać na II kreseczki ale gdyby się nie udawało przed pół roku mam się zgłosić na HSG.
no to za wszybkie II kreski

polećcie mi jakiś fajny tusz do rzęs oczywiście czarny musi być.
i druga prośba o linki do szczoteczek do zębów ale nie takiej nakładki tylko normalnej szczoteczki bo nie wiem jaką kupić

Stary 2014-02-25, 12:41   #2219
nestelle
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Demeter Pokaż wiadomość
Niestety musze...
tak przypuszczałam.....
ja uwielbiam grzywki -ale jak mam to szału dostaje i zapuszczam ....
no tłuści mi się od niej czoło
Cytat:
oj, troche skomplikowane te propozycje
ale jakie urozmaicenie
Cytat:
kciuki za staranka !!!!

tak mi się przypomniało - jak podawalyscie wczoraj przykładowe menu dla 10 mies. dziecka a potem (pomijając ze niektóre jego części byly niezdrowe i się z tym zgadzam ) to komentowałyscie ze ...tyle same byscie nie zjadły ??????
jak to się pytam ? to ile jecie ??? bo jeśli faktycznie mniej to cos czuje ,ze przy Was "żre jak świnka "
ja zjadam tak : np.wczoraj :
* sniadanie : 120 g owsianki ze startym 1 jabkiem ,cynamonem i orzechami włoskimi.
* 2 sniadanie -3 bułki orkiszowe( z serkiem białym i zółtym ,oraz z paprykarzem vege z kasza jagal. ) i kilka mandarynek .
*obiad - 3 kotlety sojowo - warzywne , 100 g kaszy gryczanej ,kiełki z patelni , i sałatka(sałata,orzechy ,ogorek ,papryka,ser mozzarela,cieciorka,winog rono)
*2 jabłka,kanapka z humusem.
*kolacja: jogurt natural. 370 g, 150 g serka wiejskiego , warzywa z patelni (z 250 g) ,i mala zupka brokułowa.

pomiędzy tym z 2,5 litra wody miner.i z 2-3 herbaty .
mi się wydaje ze jem normalnie .
Stary 2014-02-25, 12:44   #2220
Dragusia88
Zakorzenienie

Cytat:
ja zjadam tak : np.wczoraj :
* sniadanie : 120 g owsianki ze startym 1 jabkiem ,cynamonem i orzechami włoskimi.
* 2 sniadanie -3 bułki orkiszowe( z serkiem białym i zółtym ,oraz z paprykarzem vege z kasza jagal. ) i kilka mandarynek .
*obiad - 3 kotlety sojowo - warzywne , 100 g kaszy gryczanej ,kiełki z patelni , i sałatka(sałata,orzechy ,ogorek ,papryka,ser mozzarela,cieciorka,winog rono)
*2 jabłka,kanapka z humusem.
*kolacja: jogurt natural. 370 g, 150 g serka wiejskiego , warzywa z patelni (z 250 g) ,i mala zupka brokułowa.

pomiędzy tym z 2,5 litra wody miner.i z 2-3 herbaty .
mi się wydaje ze jem normalnie .
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa aaaaaaaaaaaaaaaaa

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości