Ah po ślubie będzie życie, łóżko będzie głośno skrzypieć! PM2014 cz.25 - Strona 49 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-02-25, 11:01   #1441
swiat_katarzyny
Zadomowienie

Dot.: Ah po ślubie będzie życie, łóżko będzie głośno skrzypieć! PM2014 cz.25

Cytat:
Napisane przez ysia Pokaż wiadomość
Katarzyna, suknie masz taką samą, welon masz taki sam, kolczyki masz takie same, narzeczonego masz przystojniejszego! To ona Ci powinna zazdrościć !
haha uwielbiam cie
ale nie mam takiego kościola, takiej chaty, takich palm i w ogóle
muszę wyczulić mojego kamerzyste aby uważal na tło jakie jest za nami, bo na przeciwko kościoła mam zakład ADMAT i przystanek autobusowy i niezałdnie to wygląda
swiat_katarzyny jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-25, 11:04   #1442
amputee
Raczkowanie

dzień dobry.
tylko chciałam powiedzieć, że

ZOSTAŁO 150 DNI !!!

dziękuję, do widzenia.
26.07.2014
amputee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-25, 11:08   #1443
Sunrise28
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez iza1336 Pokaż wiadomość
Dziewczyny, po udanym weekendzie, przyszedł czas na cholerny poniedziałek

po 1! Ojciec powiedział, że nie będzie Go na ślubie, ani nie dostaniemy błogosławieństwa od niego.
po 2! Tż maił wypadek zderzenie czołowe z tirem z jego winy, ale na szczęście nic mu się nie stało. W załączniku auto...

Nie mam na nic sił dzisiaj! Wybaczcie

Czemu ojciec tak się zachowuje? Wiesz?

Tulę mocno wirtualnie, najważniejsze, że jest cały i zdrowy...
Sunrise28 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-25, 11:09   #1444
Rooooma
Raczkowanie

WITAM

22 SIERPIEŃ 2014

24.03.2008

26.12.2013

22.08.2014
Rooooma jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-25, 11:10   #1445
201604261006
Konto usunięte

Dzięki dziewczyny
Cytat:
Napisane przez bachara Pokaż wiadomość
Dziewczyny z 13.09 - 200 DDŚ

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Gratulacje!
201604261006 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-25, 11:11   #1446
ysia
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez swiat_katarzyny Pokaż wiadomość
haha uwielbiam cie
ale nie mam takiego kościola, takiej chaty, takich palm i w ogóle
muszę wyczulić mojego kamerzyste aby uważal na tło jakie jest za nami, bo na przeciwko kościoła mam zakład ADMAT i przystanek autobusowy i niezałdnie to wygląda
Kochana, palmy są passe, to było modne 2sezony temu! Teraz na topie jest industrial! Dobry kamerzysta wam nakręci wszystko tak jak powinno być, nie bójta sie!

Profil FB
https://www.facebook.com/whitepointeshoes
ysia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-25, 11:11   #1447
Sunrise28
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez mysza93 Pokaż wiadomość
Moja suknia!

Szkoda, że Ciebie nie mogę w niej zobaczyć

Ale suknia, śliczna
Stary 2014-02-25, 11:15   #1448
Rooooma
Raczkowanie

Czy któraś z Was inspiruje się stylem RETRO na swoim ślubie ?

24.03.2008

26.12.2013

22.08.2014
Stary 2014-02-25, 11:16   #1449
cude
Zadomowienie

iza1336
cude jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-25, 11:16   #1450
Sunrise28
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Rooooma Pokaż wiadomość
WITAM

22 SIERPIEŃ 2014
Witaj
Stary 2014-02-25, 11:21   #1451
201604261006
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez amputee Pokaż wiadomość
dzień dobry.
tylko chciałam powiedzieć, że

ZOSTAŁO 150 DNI !!!

dziękuję, do widzenia.
Gratulacje!
Cytat:
Napisane przez Sunrise28 Pokaż wiadomość
Szkoda, że Ciebie nie mogę w niej zobaczyć

Ale suknia, śliczna
Już kiedys wrzucałam swoja fote w sukni dzieki
201604261006 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-25, 11:23   #1452
TysiaBB1989
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez enzunio Pokaż wiadomość
piękne
Stary 2014-02-25, 11:28   #1453
positive rebel
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Opiumalfa Pokaż wiadomość
Positive rebel- my zaczelismy przygotowania 1 rok i 4 miesiace przed. Suknie mialam kupiona rok i 2 miesiace przed slubem. Co miesiac kupujemy i odkladamy i za kazdym razem mam z tego radoche wiec nie rozumiem twojego postu. Nie mamy tyle gotowki czy czasu zeby wszystko nagle pol roku przes slubem Zalatwiac. Mamy 4 miesiace do slubu inwcale nie siedze z zalozonymi rekami i mam calkiem sporo do roboty!

Sent from my iPhone using Tapatalk
Kochana ja to totalnie rozumiem i absolutnie nie krytykuję nikogo, kto kupuje np. suknie rok wcześniej. Ba, gdybym znalazła suknię swoich marzeń pięć lat temu to pewnie bym kupiła, niech sobie wisi i czeka aż ktoś mi się oświadczy

Być może źle się wyraziłam, bo absolutnie nie krytykuję wczesnych przygotowań. Sama kupuję po trochę, na tyle na ile pozwala mi budżet.
Tylko ostatnio co rusz słyszę: "Nie masz jeszcze welonu/ kolczyków/ krawata dla Tżta? My na trzy miesiące przed ślubem mieliśmy już wszystko kupione! To na co ty czekasz, zobaczysz, zostaniesz z ręką w nocniku!" Albo znajomi, którzy skrytykowali, że późno zapisaliśmy się na nauki przedmałżeńskie, bo oni mają ślub za półtora roku, a idą w tym samym czasie co my. Ale co poradzę, że ksiądz sam kazał nam przyjść dopiero w marcu? A tekstów na temat mojej sukni nie chcę już nawet cytować. Moje kuzynki miały sukienki pół roku przed ślubem w domu, a ja nie dość, że nie szyję na wymiar, tylko kupuję jakąś taniochę z wieszaka, to dopiero w maju będę dopasowywać. Dla niektórych osób z mojej rodziny zachowuję się nieodpowiedzialnie.

Choć przyznaję się i biję w pierś, że te komentarze dookoła spowodowały że jestem drażliwa na tym punkcie. Jeszcze raz przepraszam jeśli poczułyście się urażone moim postem - nie chciałam absolutnie krytykować wczesnego rozpoczynania przygotowań. Po prostu uważam, że jeśli ktoś na 3 miesiące przed nie ma jeszcze wszystkiego kupionego (tak jak ja) to nie znaczy, że ma olewatorskie podejście do ślubu i na pewno nie zdąży, a ślub będzie kichą...
Stary 2014-02-25, 11:29   #1454
swiat_katarzyny
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ysia Pokaż wiadomość
Kochana, palmy są passe, to było modne 2sezony temu! Teraz na topie jest industrial! Dobry kamerzysta wam nakręci wszystko tak jak powinno być, nie bójta sie!
to dobrze! industrial to ja mam naprzeciwko restauracji - piękna ta nasza polska
Stary 2014-02-25, 11:30   #1455
Anesthesia
Wtajemniczenie

Znowu tempo przyspieszyło, a już było tak miło i spokojnie

Cornflower, współczuję sytuacji z noclegami :/ Mam nadzieję, że uda Wam się dogadać z właścicielem albo znaleźć coś innego. Ja bym próbowała uderzać osobiście do tego faceta i face to face z nim rozmawiać, bo wtedy to inaczej ludzie często się zachowują i zmieniają zdanie

Cytat:
Napisane przez enzunio Pokaż wiadomość
Piękne Ogólnie ten kształt paznokci u innych taaak mi się podoba, a u mnie źle wyglądają Choć jak zapuszczam migdałki to też je uwielbiam

Cytat:
Napisane przez Kaigara Pokaż wiadomość
Hej, zapomniałam, że miałam napisać czy w USC wymagają dokumentów do odebrania zaświadczenia o braku okoliczności wykluczających małżeństwo. Otóż nie. Osoby które urodziły się w mieście, w którym biorą ślub do USC zabierają tylko dowód osobisty i kasę.
To wystarczy, żeby dostać zaświadczenie.
Super, dzięki za informację

Cytat:
Napisane przez lexie42 Pokaż wiadomość
Zamawiając zaproszenia natknęłam się na takie magnesy jako podziękowanie dla gości: http://allegro.pl/ShowItem2.php?item...ars_rule_id=12
Co o tym myślicie? Robicie w ogóle jakieś podziękowania?
Kiedyś myślałam o magnesach w ramach podziękowania, ale w końcu odpuściłam - wg mnie to zbędne generowanie kosztów, a większość osób i tak albo ich zapomni zabrać, albo wyrzuci zaraz po weselu
Cytat:
Napisane przez iza1336 Pokaż wiadomość
Dziewczyny, po udanym weekendzie, przyszedł czas na cholerny poniedziałek

po 1! Ojciec powiedział, że nie będzie Go na ślubie, ani nie dostaniemy błogosławieństwa od niego.
po 2! Tż maił wypadek zderzenie czołowe z tirem z jego winy, ale na szczęście nic mu się nie stało. W załączniku auto...
Współczuję najważniejsze, że TŻtowi nic się nie stało!

Cytat:
Napisane przez bachara Pokaż wiadomość
Dziewczyny z 13.09 - 200 DDŚ

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Choć ja bardziej czekam na jutrzejszą zmianę kodu

W ogóle nienawidzę ustawień niektórych programów Mam baaardzo zachomikowany folder z suknią ślubną w moim komputerze i jest jeden program, którego używam baaardzo sporadycznie... i TŻ wczoraj coś robił na moim kompie wyjątkowo i chciał coś zapisać z poziomu programu i mu otworzyło domyślny folder zapisu z moją suknią! Widział tylko miniaturki zdjęć i szybko zamknął oczy, ale zestresowało go to mocno... mówił, że widział, że biała, długa i z koronkami, ale nawet nie dostrzegł, czy to moja twarz. Ale ja nie umiem kłamać i od razu widać po mnie było, że to moja suknia... jakiegoś pecha ostatnio mam w tej kwestii co do mojego TŻta Mam nadzieję, że nie widział szczegółów, zarzekał się, że nie, ale i tak mi przykro...
Anesthesia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-25, 11:34   #1456
anannke
Zakorzenienie

Anesthesia zobaczysz że zdąży zapomnieć - za tydzień w ogóle wyleci mu to z głowy

dziewczyny mam ogromny problem z zaproszeniami! nie ma takich które bym poczuła że to te! że takie chcę. podobają mi się różne różniaste, i takie i takie i owakie.. ale jak przyjdzie do wyboru to nie mam pojęcia jakie.. a trzeba by ten temat powoli ograniać

nie trzeba być IDEALNYM, żeby IDEALNIE do siebie pasować…

Edytowane przez anannke
Czas edycji: 2014-02-25 o 11:37
anannke jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-25, 11:34   #1457
Rooooma
Raczkowanie

Makijaż po prostu świetny !

http://www.youtube.com/watch?v=hcLae9-VmHc

24.03.2008

26.12.2013

22.08.2014
Stary 2014-02-25, 11:35   #1458
swiat_katarzyny
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Anesthesia Pokaż wiadomość

W ogóle nienawidzę ustawień niektórych programów Mam baaardzo zachomikowany folder z suknią ślubną w moim komputerze i jest jeden program, którego używam baaardzo sporadycznie... i TŻ wczoraj coś robił na moim kompie wyjątkowo i chciał coś zapisać z poziomu programu i mu otworzyło domyślny folder zapisu z moją suknią! Widział tylko miniaturki zdjęć i szybko zamknął oczy, ale zestresowało go to mocno... mówił, że widział, że biała, długa i z koronkami, ale nawet nie dostrzegł, czy to moja twarz. Ale ja nie umiem kłamać i od razu widać po mnie było, że to moja suknia... jakiegoś pecha ostatnio mam w tej kwestii co do mojego TŻta Mam nadzieję, że nie widział szczegółów, zarzekał się, że nie, ale i tak mi przykro...
ehhh.... mi wczoraj Tż powiedzial, ze widzial jakieś zdjęcia sukni, ale niby od tyłu tylko, potem zaczął mówić ze mnie wkręca tylko, ale jakoś mu nie wierze... jeszcze tekst: jeżeli wybrałaś tę suknię ze zdjęcia to będziesz prześlicznie wyglądać, no to teraz już mam pewność że widział
Stary 2014-02-25, 11:37   #1459
Rooooma
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez TysiaBB1989 Pokaż wiadomość
piękne
Cytat:
Napisane przez anannke Pokaż wiadomość
Anesthesia zobaczysz że zdąży zapomnieć - za tydzień w ogóle wyleci mu to z głowy
dziewczyny mam ogromny problem z zaproszeniami! nie ma takich które bym poczuła że to te! że takie chcę. podobają mi się różne różniaste, i takie i takie i owakie.. ale jak przyjdzie do wyboru to nie mam pojęcia jakie..
Mam tak samo ! korzystam z serwisów próbkowych i niby jest łał to te przychodzą pocztą i o boże
a takie indywidualne projekty są bardzo drogie...spodobała mi się jedna firma ale koszt jednego zaproszenia to 15-18 zł... a nie mam zamiaru wydawał ok 700 zł na zaproszenia

24.03.2008

26.12.2013

22.08.2014
Stary 2014-02-25, 11:38   #1460
docik10
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez positive rebel Pokaż wiadomość
[B]Jeszcze raz przepraszam jeśli poczułyście się urażone moim postem - nie chciałam absolutnie krytykować wczesnego rozpoczynania przygotowań.
Mnie tam nic nie uraziłaś Ja tam jestem w gorącej wodzie kąpana i wszystko muszę mieć zaplanowane i najlepiej w domu W niektórych sytuacjach to zaleta, a w niektórych wada. Nawet zaczęłam dodatki kupować do domu a teściowa do mnie "ciekawe gdzie Ty to wszystko dasz jak będziecie remontować" a ja do niej - jak to gdzie do teściowej Ja tam wolę kupić niż potem płakać, że czegoś już nie ma Taka jestem i tego nie zmienię ale nie przeszkadza mi to, że ktoś powie na co mi kiecka rok wcześniej, bo tak z boku patrząc no wariactwo, ale moje wariactwo
Tyś moje dziecko a ja Twoja mama

Nasze szczęście jest juz z nami
:
docik10 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-25, 11:39   #1461
Rooooma
Raczkowanie

swiat_katarzyny :
Mój R. widział ta sukienke, po prostu zalogował sie na moja poczte i był ciekawy xD oczywiscie udawalam ze to nie ta i w ogole aleee chyba si domysla bo niestety nie umiem dobrze ściemniać

24.03.2008

26.12.2013

22.08.2014
Stary 2014-02-25, 11:40   #1462
Opiumalfa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez positive rebel Pokaż wiadomość
Kochana ja to totalnie rozumiem i absolutnie nie krytykuję nikogo, kto kupuje np. suknie rok wcześniej. Ba, gdybym znalazła suknię swoich marzeń pięć lat temu to pewnie bym kupiła, niech sobie wisi i czeka aż ktoś mi się oświadczy

Być może źle się wyraziłam, bo absolutnie nie krytykuję wczesnych przygotowań. Sama kupuję po trochę, na tyle na ile pozwala mi budżet.
Tylko ostatnio co rusz słyszę: "Nie masz jeszcze welonu/ kolczyków/ krawata dla Tżta? My na trzy miesiące przed ślubem mieliśmy już wszystko kupione! To na co ty czekasz, zobaczysz, zostaniesz z ręką w nocniku!" Albo znajomi, którzy skrytykowali, że późno zapisaliśmy się na nauki przedmałżeńskie, bo oni mają ślub za półtora roku, a idą w tym samym czasie co my. Ale co poradzę, że ksiądz sam kazał nam przyjść dopiero w marcu? A tekstów na temat mojej sukni nie chcę już nawet cytować. Moje kuzynki miały sukienki pół roku przed ślubem w domu, a ja nie dość, że nie szyję na wymiar, tylko kupuję jakąś taniochę z wieszaka, to dopiero w maju będę dopasowywać. Dla niektórych osób z mojej rodziny zachowuję się nieodpowiedzialnie.

Choć przyznaję się i biję w pierś, że te komentarze dookoła spowodowały że jestem drażliwa na tym punkcie. Jeszcze raz przepraszam jeśli poczułyście się urażone moim postem - nie chciałam absolutnie krytykować wczesnego rozpoczynania przygotowań. Po prostu uważam, że jeśli ktoś na 3 miesiące przed nie ma jeszcze wszystkiego kupionego (tak jak ja) to nie znaczy, że ma olewatorskie podejście do ślubu i na pewno nie zdąży, a ślub będzie kichą...
Rozumiem Twoje przewrazliwnie. My jestesmy z tych co maja duzo zalatwione, ale z drugiej strony, jest jeszcze 4 miesiace do slubu a my NIE mamy wszytskiego, wiec spoko loko zdazymy!
Opiumalfa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-25, 11:43   #1463
justynkie
Wtajemniczenie

Cytat:
Czy któraś z Was inspiruje się stylem RETRO na swoim ślubie ?
My mamy trochę styl lat 50-60.

justynkie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-25, 11:55   #1464
positive rebel
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez docik10 Pokaż wiadomość
Mnie tam nic nie uraziłaś Ja tam jestem w gorącej wodzie kąpana i wszystko muszę mieć zaplanowane i najlepiej w domu W niektórych sytuacjach to zaleta, a w niektórych wada. Nawet zaczęłam dodatki kupować do domu a teściowa do mnie "ciekawe gdzie Ty to wszystko dasz jak będziecie remontować" a ja do niej - jak to gdzie do teściowej Ja tam wolę kupić niż potem płakać, że czegoś już nie ma Taka jestem i tego nie zmienię ale nie przeszkadza mi to, że ktoś powie na co mi kiecka rok wcześniej, bo tak z boku patrząc no wariactwo, ale moje wariactwo
Oj ja też jestem w gorącej wodzie kąpana, ale mój Tż skutecznie uczy mnie opanowania. Ćwiczenia w stylu: usiądź, przemyśl to, itp. Powiem szczerze, że często to moje wybawienie. Jak kupiliśmy mieszkanie, chciałam skuwać kafelki, stawiać ścianki itp i cieszę się, że mnie wtedy przystopował, bo teraz plułabym sobie w brodę co ja najlepszego zrobiłam

Cytat:
Napisane przez Opiumalfa Pokaż wiadomość
Rozumiem Twoje przewrazliwnie. My jestesmy z tych co maja duzo zalatwione, ale z drugiej strony, jest jeszcze 4 miesiace do slubu a my NIE mamy wszytskiego, wiec spoko loko zdazymy!
Najgorsze, że dla mojej rodziny to kolejny z rzędu ślub i to ciągłe porównywanie, że tego nie mamy a moja siostra już miała o tej porze, że tamtego jeszcze nie załatwiliście, itp. jest co najmniej dołujące. Moi teściowie są spokojniejsi - ciągle powtarzają, żebyśmy im jakąś robotę dali, że oni chcą pomóc, itp. I przynajmniej mnie nie stresują.
Stary 2014-02-25, 11:56   #1465
Kishlaczkowa
Zadomowienie

iza strasznie wygląda auto, ważne, że Twój TŻ cały i zdrowy... Jak to się stało w ogóle? Tatą się nie przejmuj. ten dzień jest Twój i Twojego TŻ'a.

mysza śliczna suknia!!!

"Nie wierzę takim obrońcom przyrody,
u których miłość do przyrody przeniknięta jest
nienawiścią do człowieka."

Kishlaczkowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-25, 12:02   #1466
Rooooma
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez justynkie Pokaż wiadomość
My mamy trochę styl lat 50-60.
Świetnie !
co wiec wybrałaś w stylu retro ?
ja mam sukienke krotka i poszukuje super szpilek w kolorze chabrowym... moj R. bedzie miał muszke w kratke ktorą już zamowiłam ale szukam jakis fajnych szelek... ale wszystkie są takie zwykłe bez wow

24.03.2008

26.12.2013

22.08.2014
Stary 2014-02-25, 12:07   #1467
justynkie
Wtajemniczenie

Cytat:
Świetnie !
co wiec wybrałaś w stylu retro ?
ja mam sukienke krotka i poszukuje super szpilek w kolorze chabrowym... moj R. bedzie miał muszke w kratke ktorą już zamowiłam ale szukam jakis fajnych szelek... ale wszystkie są takie zwykłe bez wow
Jaką masz sukienkę?
U nas suknia w grochy, pomarańczowe gładkie szpilki open toe, niski kok bez welonu.
U TŻ pomarańczowa mucha w kropeczki, szelki kupimy pewnie brązowe, mamy retro zegarek i kaszkiet.

Stary 2014-02-25, 12:07   #1468
niulka_1985
Zadomowienie

Dziewczyny, które mają w swoich sukniach wszyty gumowy pas w gorsecie, możecie się wypowiedzieć lub wstawić foty - jak on faktycznie wygląda i czy spełnia swoją funkcję? macie również wszyte miseczki czy zakladacie stanik?
niulka_1985 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-25, 12:15   #1469
Rooooma
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez justynkie Pokaż wiadomość
Jaką masz sukienkę?
U nas suknia w grochy, pomarańczowe gładkie szpilki open toe, niski kok bez welonu.
U TŻ pomarańczowa mucha w kropeczki, szelki kupimy pewnie brązowe, mamy retro zegarek i kaszkiet.
tez zrezygnowalam z welonu ale fajnie! ja mam suknie krótką biała oczywiscie tutaj jest zdjecie :

https://www.facebook.com/photo.php?f...type=3&theater

a tak wyglada z przodu : https://www.facebook.com/photo.php?f...type=3&theater wybrałam wersje, która ma Asia

ja szpilek szukam, na dzien dzisiejszy znalazlam kazar ale nie wiem czy moge sobie pozwolić na taki koszt

a garnitur czarny ?

24.03.2008

26.12.2013

22.08.2014

Edytowane przez Rooooma
Czas edycji: 2014-02-25 o 12:18
Stary 2014-02-25, 12:19   #1470
justynkie
Wtajemniczenie

Cytat:
tez zrezygnowalam z welonu ale fajnie! ja mam suknie krótką biała oczywiscie tutaj jest zdjecie :

https://www.facebook.com/photo.php?f...type=3&theater

ja szpilek szukam, na dzien dzisiejszy znalazlam kazar ale nie wiem czy moge sobie pozwolić na taki koszt

a garnitur czarny ?
Piękna suknia! Ty to masz kropeczki, u mnie sa grochy
http://www.galasuknieslubne.pl/charmi.php
Garnitur czarny bo szyjemy a to duży koszt i chcemy coś standardowego i uniwersalnego. Chociaż ja bym widziała swojego TŻ w granacie i brązowych pantoflach

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości