![]() |
#3091 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Koty - część VIII
Cytat:
![]() Jak kicia tak lubi surowe to może ją na BARFa przestawić? Musi mieć suplementację przy mięsie. Sucha nie jest chyba taka zła. Nie jest naturalnym pożywieniem kota, ale z drugiej strony - czy 4 ściany, wygodne legowisko i codziennie mizianki są naturalne? My też do najnaturalniej żywiących się nie należymy. Chyba, że są tu jacyś paleo lub witarianie, to przepraszam ![]() Dodajecie Waszym kotom taurynę przy karmieniu karmą gotową? Czytałam, że mają jej za mało i trzeba ![]()
![]() |
#3092 |
KOTerator
|
Kretka normalnie daj filetówkę, jak dwa-trzy razy w tygodniu dasz to nic się nie stanie, a czy podasz 100% czy 80% to nic nie zmieni, musiałabyś codziennie dokładnie wyliczać ile czego dałaś i ile to na dzień tauryny/białka itp a ile potrzeba - tak się nie da, ja na oko już karmię, Ty dobrze karmisz, nie stresuj się
![]() ---------- Dopisano o 11:01 ---------- Poprzedni post napisano o 10:57 ---------- Kretka jak byś chciała dodawać sama taurynę, to pamiętaj, że ją trzeba porządnie wymieszać w wodzie, naprawdę porządnie. Tauryny kot nie przedawkuje, więc jak chcesz możesz dawać, ale po co, karmy dajesz dobre, surowe mięso czasem dajesz, nie widzę potrzeby. ---------- Dopisano o 11:01 ---------- Poprzedni post napisano o 11:01 ---------- Esfira czy to ma być Ravik ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3093 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Choć przyznaje, tauryny nie wyliczam. Wodę, białka, tłuszcze i węgle wylicza kalkulator BARFowy, ale chyba dziwnie wylicza lub karma kłamie. Applaws teoretycznie ma 13% węglowodanów, a w kalkulatorze pokazuje, że ma 21. ---------- Dopisano o 11:09 ---------- Poprzedni post napisano o 11:05 ---------- Surowizny jeszcze normalnie nie dostają. Tzn. raz dostały te nieładne skrawki z cycka kurczaka (czyt. 1/5 cycka, bo taki mam wstręt do nieczystego mięsa), pobawiły się, trochę pociamkały i koniec. Bis pokroiłam na mikro kawałki i rzucałam na podłogę, to zaczęła zjadać, ale ze dwa mikro kawałki może zjadła. One surowego jeszcze nie jadły (w DT byli wege/weganie, więc ich rozumiem, karmili mokrą i suchą), więc dopiero czeka nas przyzwyczajanie...
![]() |
#3094 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wy tu o karmieniu, o zawartości tauryny, a Ravik je saszetki Felixa ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3095 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
Mydła, oleje, no poo ![]() Edytowane przez Kretka666 Czas edycji: 2014-02-25 o 10:16 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3096 |
KOTerator
|
Kretka liczydło dobrze pokazuje, wprowadzasz skład mokry, pokazuje suchy
![]() ---------- Dopisano o 11:19 ---------- Poprzedni post napisano o 11:17 ---------- A kogo tu na saszetki Applawsa stać ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3097 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Kupiłam Florkom saszetki Applawsa Selection rybne http://www.zooplus.pl/shop/koty/karm...tki_kot/174592 , ale dostają raz w tygodniu jedną na pół, takie burżujstwo ![]() ![]()
Mydła, oleje, no poo ![]() Edytowane przez Kretka666 Czas edycji: 2014-02-25 o 10:33 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3098 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() sówka!!! my nawet Felixa nie jemy, Felut znów ma fazę "jestę niejadkię'. zwariuje z nią kiedyś a nie przepraszam, wypiła dużo śmietanki łaciatej, do kawy <tonący brzytwy się chwyta> dopóki świrują, to ja też bym się martwiła tylko troszkę (bo zawsze trochę trzeba, no nie? ![]()
![]() |
#3099 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Za to u mnie pełna ekonomia: serca za 5zł i jedzenia na tydzień ![]() Ktos chce kupić 10kg puszek, które stoją i sie kurzą? ![]() ---------- Dopisano o 11:36 ---------- Poprzedni post napisano o 11:34 ---------- Cytat:
Czy ktos tu ma kota z nadwagą, który je wszystko i zawsze? Ja chcę takiego ![]()
![]() |
#3100 |
KOTerator
|
5 kcal za dużo
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3101 |
Zadomowienie
|
Serca mozna tak czesto podawac?
25 październik 2o1or - AVONujemy ![]() 1o maj 2o12r - jeździmy ![]() 22 grudzień 2o12r -kochamy ![]() _____________ http://papuzki.webd.pl/forum/index.php KLIK! chcesz się poradzić? FORUM O PAPUGACH KOTY TO MIĘSOŻERCY!!! -czytaj skład karmy |
![]() ![]() |
![]() |
#3102 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Florki nie mają nadwagi (9 miesięcy, 3,3 i 3,4 kg), ale jedzą zawsze chętnie wszystko ![]() ![]()
![]() |
#3103 | |||||
Nie depcze krokusów
|
Gosia X - masz piękną podłogę!
Cytat:
Koty są duże, ale wcale nie odważne, a w rzeczywistości jedną z głównych cech charakteru rasy jest tchórzostwo i lękliwość. Spokojny miaukun na wystawie to często kot naćpany lub tkwiący w bezruchu ze strachu. Oczywiście są osobniki, które mają w nosie obcych i ich zapachy, ale generalnie są to koty lubiące spokój i spacery po dziczy i źle czujące się w hałasie miasta. Odkąd oglądam hodowle i wystawy od środka, staję się rasistką ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Esfira, mogę zasadzić chipa przy okazji sterylizacji? Bierz devona. Spadł mi wczoraj płatek na podłogę, wiecie, Bran Flake. Kicia spała mi na kolanach. 5 sekund później płatek zniknął w otchłani pluszowego brzuszka.
![]() ![]() |
![]() |
#3104 |
Zakorzenienie
|
Liczę to 50-60 kcal na kg kota. One jedzą ok 65-70 kcal / kg. Więc niech będzie, że one więcej nawet mogą zjeść, bo jeszcze nie są sterylizowane i nie mają roku, to nawet w normie zapotrzebowanie by było
![]()
#3105 |
KOTerator
|
Tylko pamiętaj, że one jeszcze rosną
![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3106 | |||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Dziewczyny, podpowiedzcie mi, czego ja bym mogła spróbować u moich kotów do jedzenia. Teraz są od ponad pół roku na Royalu hipoalergicznym, wcześniej przez ponad rok były na Hillsie też hipoalergicznym, bo Euzebiusz ma alergię ![]() Po tym przydługim wstępie moje pytanie - jak myslicie, czego mogę spróbować, żeby przestawic moje koty a co będzie w miarę bezpieczne, jeśli chodzi o zawartość składników uczulających np. kurczak? (jak kto przez to przebrnie i zrozumie, to gratuluję ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#3107 |
Zadomowienie
|
Ja Horusowi przy okazji kastracji chipa zainstalowałam
![]()
#3108 |
KOTerator
|
Kretka ale Tobie wyszło 2g białka za dużo na dzień czy na kg?! Bo jak na kg to to jest za dużo, jak na dzień to ok.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3109 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Dlatego obserwuje, co 2 tygodnie je ważę i staram się kontrolować czy nie za dużo, nie za mało dostają. Ile przeciętnie młody kot (do roku) powinien przybywać tygodniowo na wadze? One przybrały w 2 tygodnie 0,1 i 0,2 kg. ---------- Dopisano o 11:57 ---------- Poprzedni post napisano o 11:54 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
#3110 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#3111 | |||
Zakorzenienie
|
dopiero post Malli mi uświadomił, ze nie zauważyłam tego wpisu
![]() Cytat:
![]() mają identyczny odcień rudości na futerku, więc rzeczywiście pewnie wyglądają wtedy jak podwójny kot ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() przykre to, tyle problemów nagromadzonych w jednej rasie
My whole life is about doing better tomorrow, that's a solid philosophy. ~ Hank Moody Edytowane przez Suvia Czas edycji: 2014-02-25 o 11:02 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#3112 |
Polka Ogarniaczka
|
Dzięki za namiary na tego weta, byłam z Tercją, wszystko ok
![]()
#3113 |
Nie depcze krokusów
|
Esfira - niektórym devonom wystają chipy, dlatego nie chciałam tego robić wcześniej, bo nie miałam takiej potrzeby. Chip będzie potrzebny do wystawiania i jakby Kicia zwiała z szelek na spacrze. Ma już grubą szyję, na trzy palce
![]() Ziazik - no dobra, ale na co ta alergia?
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3114 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Grubcio jakby mógł, to zjadłby wszystko, od kanapek, zup (typu pomidorowa, jarzynowa), po lody, ciastka, czekoladę ![]() Z karmą też nie wybrzydza, do tej pory trafił się tylko jeden smak z Grau, którego nie tknął. Tak to zjada wszystko. I niby fajnie, ale serce się kraje, jak tak na Ciebie patrzy jak jesz. Oczkami kota nie karmionego przez tydzień ![]() No i niestety moja mama ma skłonności do przekarmiania go (często typowo ludzkim jedzeniem). Muszę jej pilnować jak nas odwiedza ![]() Mała za to jest bardziej wybredna (ale zrobiła się taka z czasem, na początku wcinała wszystko, nawet podkradała suchy chleb). Podejrzewam, że w poprzednim domu nie dojadała, może inne koty ją odganiały, bo wyraźnie obawiała się Grubcia, do tej pory raczej nie toleruje obcych kotów, bardzo się ich boi. Pierwsze co zrobiła po puszczeniu jej po domu, to zlokalizowała Grubciowe miski i wyjadła z nich mięsko ![]() Cytat:
![]() Ale ogólnie waga oscyluje tuż poniżej 5 kg. Po moim wyjeździe w październiku dobiła do 5,2, ale na szczęście przez ostatnie miesiące udało się to zrzucić (teraz ma taką dyndającą skórę na brzuszku ![]() Taka waga jest jeszcze do przeżycia, ale niestety u Grubcia wygląda to, jakby ważył co najmniej kg więcej. Od razu robi się z niego kuleczka, widać dosłownie każdy gram. Mała waży zaledwie 300g mniej, a wygląda zupełnie inaczej. Jest dłuższa, smukła i tak jakby bardziej umięśniona. Na pocieszenie mogę dodać, że Grubciowi efekt "kuleczki" potęguje futro. Jest grube, gęste. Widać to czasem po czesaniu lub po kąpieli (ostatnio jakoś 1,5 roku temu), od razu kot "schudł" o 1/3. A i trzymanie wagi u Grubcia utrudnia jego lenistwo. Najchętniej to by leżał i się głaskał. Dlatego dziękuję raz jeszcze Kretce za polecenie wędki w cętki z piórkiem ![]() ![]() ![]() ![]()
Edytowane przez daktylek1987 Czas edycji: 2014-02-25 o 11:43 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3115 |
Nie depcze krokusów
|
Daktylek - może świeże, krakowskie powietrze wzbudza apetyt u naszych kotów
![]()
![]() |
#3116 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Z tym, że Grubcio był już ze mną i jakieś 120 km na południe, jak i jakieś 130 na północ od Krakowa i w kwestii apetytu nic się nie zmieniło. Wręcz przeciwnie, zawsze kogoś wmanewrował w dokarmianie, jak pańcia nie patrzyła ![]() A i wszyscy odpowiadają "ale on tak słodko prosi" ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#3117 |
Zakorzenienie
|
![]() ![]() Chciałabym żeby moje koty jadły z apetytem. Może mam psie zboczenie, bo miałam jamnika jak bylam dzieckiem. I on pochłaniał wszystko, razem z ręką ![]()
![]() |
#3118 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Malla a zakładasz mikrochip czy minimikrochip? ![]()
![]() |
#3119 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#3120 |
Zadomowienie
|
Ile kosztuje chip i gdzie go mozna zrobic?
25 październik 2o1or - AVONujemy ![]() 1o maj 2o12r - jeździmy ![]() 22 grudzień 2o12r -kochamy ![]() _____________ http://papuzki.webd.pl/forum/index.php KLIK! chcesz się poradzić? FORUM O PAPUGACH KOTY TO MIĘSOŻERCY!!! -czytaj skład karmy |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:25.