Koty - część VIII - Strona 104 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-02-25, 09:57   #3091
Kretka666
Zakorzenienie

Dot.: Koty - część VIII

Cytat:
Napisane przez Kusum Pokaż wiadomość
U mnie jest słabo z jedzeniem: puszki nie idą, suchą odstawiłam. Nie daję, bo nie będą samej paszy jeść. Kicia zjada tylko serduszka (już chyba z tydzień). Kot Animondę. Wcześniej szła mi 800g puszka na dwa dni. Teraz zjadają 200g/2 dni.
Wczoraj kupiłam łososia na kolację. Kot zjada na surowo, kicia tylko usmażoną skórkę mięsko zostawia.
I co ciekawe kicia mi się troszkę poprawiła (wygląda normalnie, boki nie są zapadnięte). A kocur schudł, wcześniej był okrągły, a teraz jest taki smukły. Ogólnie nie ma tragedii, ale i tak się martwię. Może aż tyle nie potrzebują? Bawią się, skaczą, wariują jak zawsze. Nie widzę żeby coś im dolegało.
Zamówiłam Felvital z tauryną żeby uzupełnić karmę. I Feliway, bo może te koparki za oknem je tak stresują
200g Carny na kota to jest wystarczająco, tak sądzę Dawki z opakowań są zwykle trochę zawyżane.
Jak kicia tak lubi surowe to może ją na BARFa przestawić? Musi mieć suplementację przy mięsie.
Sucha nie jest chyba taka zła. Nie jest naturalnym pożywieniem kota, ale z drugiej strony - czy 4 ściany, wygodne legowisko i codziennie mizianki są naturalne? My też do najnaturalniej żywiących się nie należymy. Chyba, że są tu jacyś paleo lub witarianie, to przepraszam

Dodajecie Waszym kotom taurynę przy karmieniu karmą gotową? Czytałam, że mają jej za mało i trzeba
Stary 2014-02-25, 10:01   #3092
monika_sonia
KOTerator

Kretka normalnie daj filetówkę, jak dwa-trzy razy w tygodniu dasz to nic się nie stanie, a czy podasz 100% czy 80% to nic nie zmieni, musiałabyś codziennie dokładnie wyliczać ile czego dałaś i ile to na dzień tauryny/białka itp a ile potrzeba - tak się nie da, ja na oko już karmię, Ty dobrze karmisz, nie stresuj się .

---------- Dopisano o 11:01 ---------- Poprzedni post napisano o 10:57 ----------

Kretka jak byś chciała dodawać sama taurynę, to pamiętaj, że ją trzeba porządnie wymieszać w wodzie, naprawdę porządnie.
Tauryny kot nie przedawkuje, więc jak chcesz możesz dawać, ale po co, karmy dajesz dobre, surowe mięso czasem dajesz, nie widzę potrzeby.

---------- Dopisano o 11:01 ---------- Poprzedni post napisano o 11:01 ----------

Esfira czy to ma być Ravik ?

monika_sonia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-25, 10:09   #3093
Kretka666
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez monika_sonia Pokaż wiadomość
Kretka normalnie daj filetówkę, jak dwa-trzy razy w tygodniu dasz to nic się nie stanie, a czy podasz 100% czy 80% to nic nie zmieni, musiałabyś codziennie dokładnie wyliczać ile czego dałaś i ile to na dzień tauryny/białka itp a ile potrzeba - tak się nie da, ja na oko już karmię, Ty dobrze karmisz, nie stresuj się .
Zawsze wyliczam czego ile, sobie też Lubię wiedzieć, mieć kontrolę nad wszystkim, taki typ Oczywiście siebie już na oko karmię, bo wiem ile łyżek, szklanek to ile gram, itp., ale z kotami to jeszcze za wcześnie. Mokrą im codziennie odważam, żeby było równo po 50g, suchą odmierzam miarką, którą wcześniej odważyłam i czasem kontrolnie odważam, więc wiem ile sypię. Procentowo też wyliczyłam ile jakiej karmy dostają
Choć przyznaje, tauryny nie wyliczam. Wodę, białka, tłuszcze i węgle wylicza kalkulator BARFowy, ale chyba dziwnie wylicza lub karma kłamie. Applaws teoretycznie ma 13% węglowodanów, a w kalkulatorze pokazuje, że ma 21.

---------- Dopisano o 11:09 ---------- Poprzedni post napisano o 11:05 ----------

Cytat:

Kretka jak byś chciała dodawać sama taurynę, to pamiętaj, że ją trzeba porządnie wymieszać w wodzie, naprawdę porządnie.
Tauryny kot nie przedawkuje, więc jak chcesz możesz dawać, ale po co, karmy dajesz dobre, surowe mięso czasem dajesz, nie widzę potrzeby.
Surowizny jeszcze normalnie nie dostają. Tzn. raz dostały te nieładne skrawki z cycka kurczaka (czyt. 1/5 cycka, bo taki mam wstręt do nieczystego mięsa), pobawiły się, trochę pociamkały i koniec. Bis pokroiłam na mikro kawałki i rzucałam na podłogę, to zaczęła zjadać, ale ze dwa mikro kawałki może zjadła. One surowego jeszcze nie jadły (w DT byli wege/weganie, więc ich rozumiem, karmili mokrą i suchą), więc dopiero czeka nas przyzwyczajanie...
Stary 2014-02-25, 10:10   #3094
esfira
Zakorzenienie

Cytat:

---------- Dopisano o 11:01 ---------- Poprzedni post napisano o 10:57 ----------

---------- Dopisano o 11:01 ---------- Poprzedni post napisano o 11:01 ----------

Esfira czy to ma być Ravik ?
no raczej to Wredonisia robiłą, bo ona przecież pracuje w przedszkolu i ma różne prace ręczne z bachorami

Wy tu o karmieniu, o zawartości tauryny, a Ravik je saszetki Felixa no dostaje też Applawsa suche, ale suche je dopiero, jak musi. I mięso raz na kilka dni dostaje, no musi jakoś przeżyć, mnie nie stać na saszetki Applawsa

Scandinavian Sleeping & Living
esfira jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-25, 10:14   #3095
Kretka666
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez esfira Pokaż wiadomość
no raczej to Wredonisia robiłą, bo ona przecież pracuje w przedszkolu i ma różne prace ręczne z bachorami

Wy tu o karmieniu, o zawartości tauryny, a Ravik je saszetki Felixa no dostaje też Applawsa suche, ale suche je dopiero, jak musi. I mięso raz na kilka dni dostaje, no musi jakoś przeżyć, mnie nie stać na saszetki Applawsa
Saszetki Applawsa są strasznie drogie. Na co dzień póki co Animonda Carny, teraz na zoo+ 12 puszek 400g kosztuje 49,80 zł Miamor jest dość tani, 24 saszetki 100g za 35,80 zł. Albo chociażby Smilla, 12 puszek 400g kosztuje 39,80 zł, 12 puszek 200g 29,80 zł.

Edytowane przez Kretka666
Czas edycji: 2014-02-25 o 10:16
Kretka666 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-25, 10:19   #3096
monika_sonia
KOTerator

Kretka liczydło dobrze pokazuje, wprowadzasz skład mokry, pokazuje suchy .

---------- Dopisano o 11:19 ---------- Poprzedni post napisano o 11:17 ----------

A kogo tu na saszetki Applawsa stać . Moje też to lubią, ale nie jedzą, nie zamawiam, za drogie. Chociaż... teraz Sonia je jeszcze droższego Hepatica, ale przynajmniej odkąd to je to nie wymiotuje i zaoszczędziłam na wecie :P.

Stary 2014-02-25, 10:32   #3097
Kretka666
Zakorzenienie

Cytat:

---------- Dopisano o 11:19 ---------- Poprzedni post napisano o 11:17 ----------

A kogo tu na saszetki Applawsa stać . Moje też to lubią, ale nie jedzą, nie zamawiam, za drogie. Chociaż... teraz Sonia je jeszcze droższego Hepatica, ale przynajmniej odkąd to je to nie wymiotuje i zaoszczędziłam na wecie :P.
Czyli ma 21% węgli Applaws, tak? No, to już nie obwiniam kalkulatora, że źle liczy Przy karmieniu jak wyliczyłam porcjami wyszło mi, że dostają o 5-10 kcal więcej niż zapotrzebowanie + 2g białka więcej. Także źle to nie wygląda.

Kupiłam Florkom saszetki Applawsa Selection rybne http://www.zooplus.pl/shop/koty/karm...tki_kot/174592 , ale dostają raz w tygodniu jedną na pół, takie burżujstwo Wiadomo, smakuje, bo dobre. Tak samo mi smakuje dobre, ekologiczne jedzenie, a nie zawsze mnie na nie stać i kupuję tylko część takich produktów

Edytowane przez Kretka666
Czas edycji: 2014-02-25 o 10:33
Kretka666 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-02-25, 10:32   #3098
Suvia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez esfira Pokaż wiadomość
takie raczej "pisz pan mainecoon" a nie, sorki Main Coon- ale mnie to wkurza, no prawie na równi z boLeRiozą

poznajecie?
czyli w luźnym tłumaczeniu - sprzedam Głównego Szopa? ładnie

sówka!!!

my nawet Felixa nie jemy, Felut znów ma fazę "jestę niejadkię'. zwariuje z nią kiedyś

a nie przepraszam, wypiła dużo śmietanki łaciatej, do kawy <tonący brzytwy się chwyta>

Cytat:
U mnie jest słabo z jedzeniem(...)
dopóki świrują, to ja też bym się martwiła tylko troszkę (bo zawsze trochę trzeba, no nie?). Fela też zapiernicza jak maly samolocik, nie wiem skąd bierze energię

~ Hank Moody
Suvia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-25, 10:36   #3099
Kusum
Zakorzenienie

Cytat:

Za to u mnie pełna ekonomia: serca za 5zł i jedzenia na tydzień
Ktos chce kupić 10kg puszek, które stoją i sie kurzą?

---------- Dopisano o 11:36 ---------- Poprzedni post napisano o 11:34 ----------

Cytat:
Napisane przez Suvia Pokaż wiadomość
czyli w luźnym tłumaczeniu - sprzedam Głównego Szopa? ładnie

sówka!!!

my nawet Felixa nie jemy, Felut znów ma fazę "jestę niejadkię'. zwariuje z nią kiedyś

a nie przepraszam, wypiła dużo śmietanki łaciatej, do kawy <tonący brzytwy się chwyta>

dopóki świrują, to ja też bym się martwiła tylko troszkę (bo zawsze trochę trzeba, no nie?). Fela też zapiernicza jak maly samolocik, nie wiem skąd bierze energię
Witaj w klubie kota-niejadka.
Czy ktos tu ma kota z nadwagą, który je wszystko i zawsze? Ja chcę takiego
Stary 2014-02-25, 10:36   #3100
monika_sonia
KOTerator

5 kcal za dużo a skąd znasz ich zapotrzebowanie ?

Stary 2014-02-25, 10:41   #3101
CzekoladowyMus
Zadomowienie

Serca mozna tak czesto podawac?

http://papuzki.webd.pl/forum/index.php KLIK! chcesz się poradzić? FORUM O PAPUGACH

KOTY TO MIĘSOŻERCY!!!
-czytaj skład karmy
CzekoladowyMus jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-25, 10:44   #3102
Kretka666
Zakorzenienie

Cytat:
Za to u mnie pełna ekonomia: serca za 5zł i jedzenia na tydzień
Ktos chce kupić 10kg puszek, które stoją i sie kurzą?

---------- Dopisano o 11:36 ---------- Poprzedni post napisano o 11:34 ----------

Wzięłabym od Ciebie, ale wysłanie strasznie drogo by wyszło. Rudej babci strasznie smakuje Carny, ona ma 3 miesiące i zjada co najmniej 200g + jakieś mięsko + jeszcze pewnie różne rzeczy znając babcię. Ma apetyt, dobrze, bo chorowała cały miesiąc i wet nie dawał jej żadnych szans, ważyła chyba niecały kilogram.

Florki nie mają nadwagi (9 miesięcy, 3,3 i 3,4 kg), ale jedzą zawsze chętnie wszystko Nie wiem skąd to się bierze, może dlatego, że od 2 miesiąca życia były z czterema innymi kotami w walce o miskę? I nie było, że sucha sobie stoi i mogą kotałki podchodzić jak się żywnie podoba, a 3 razy dziennie do miski i jak nie zjesz, to ktoś Ci zje i będzie głód do kolejnego posiłku, może nawet całą noc?
Stary 2014-02-25, 10:44   #3103
Malla
Nie depcze krokusów

Gosia X - masz piękną podłogę!
Cytat:
ej, jak sobie whcodzę w różne linki i potem mnie kieruje na strony "sprzedam prawie rodowodowego kota w worku", to chyba ludzie mają ostatnio hysia na maine coone, no nie? kurcze, 80 procent tych dziwnych ogłoszeń to te koty
Poznałam dziewczynę hodującą miaukuny. Ta rasa to wielki, chodzący problem. Osobie nie znającej się na kotach absolutnie odradzam. Rasa ma wysoki współczynnik inbredu (16%), koty często chorują, na porządku dziennym jest zapalenie dziąseł, problemy z wydzieliną z nosa i oczu, wysokie predyspozycje do chorób serca i nerek (wywołane inbredem), ciąża i poród często wymagają asysty lekarza.

Koty są duże, ale wcale nie odważne, a w rzeczywistości jedną z głównych cech charakteru rasy jest tchórzostwo i lękliwość. Spokojny miaukun na wystawie to często kot naćpany lub tkwiący w bezruchu ze strachu. Oczywiście są osobniki, które mają w nosie obcych i ich zapachy, ale generalnie są to koty lubiące spokój i spacery po dziczy i źle czujące się w hałasie miasta.

Odkąd oglądam hodowle i wystawy od środka, staję się rasistką To znaczy zwracam uwagę na czystość rasy, na wszystkie gałęzie rodowodu i sama sprzedawałabym tylko wykastrowane kocięta.
Cytat:
Napisane przez witchwq Pokaż wiadomość
Zauwazylam, ze Leos da sie poglaskac prawie wszedzie - poza brzuszkiem. Czyli - uczymy sie siebie. To wszysto zajmuje czas. To nie jest tak hop i wiem wszystko. Leos zrobi wszystko, zeby go miziac miedzy uszami, albo po szyi. Ostatnio usiadl mi na twarzy.... (tak bardziej plecami, niz "okiem saurona").... Ale za kazdym razem jak sie zmierza do brzuszka - gryzie.
Może i na brzuszek przyjdzie czas
Cytat:
Ostatnio spali z Kitka tak splatani, ze nie bylo wiadomo czyja lapka jest czyja. To im dobrze robi. Lubia sie, kochaja sie.
Gdzie zdjęcia?
Cytat:
Ona kocha ten fotel, ten komputerowy, tam, gdzie moj TZ ja mizial. I ja wciaz twierdze, ze ona wchodzac tam i pyrgajac go pod pacha mowi mu "wypad z mojego miejsca", a potem "no jak juz tu jestes, to sie przytule" - bo ktokolwiek tam siedzi, to Kitka kocha
Czyżbyś stosowała ten fo(r)tel, aby wkupić się w łaski Kitki?
Cytat:
Sylwia, Kitka ma micro, Leos jeszcze nie, bedzie mial przy akkcji RSPCA. Tak, mozna mi zarzucac, ze biore za darmo, ale jak mnie nie stac, to wole sie zainteresowac i zrobic za darmo, niz sie nie interesowac i nie zabezpieczyc wcale.
Nie rozumiem, czemu nie brać czegoś, co jest za darmo albo nie korzystać z marcowych zniżek.

Esfira, mogę zasadzić chipa przy okazji sterylizacji?
Cytat:
Bierz devona. Spadł mi wczoraj płatek na podłogę, wiecie, Bran Flake. Kicia spała mi na kolanach. 5 sekund później płatek zniknął w otchłani pluszowego brzuszka.
Stary 2014-02-25, 10:47   #3104
Kretka666
Zakorzenienie

Cytat:
5 kcal za dużo a skąd znasz ich zapotrzebowanie ?
Liczę to 50-60 kcal na kg kota. One jedzą ok 65-70 kcal / kg. Więc niech będzie, że one więcej nawet mogą zjeść, bo jeszcze nie są sterylizowane i nie mają roku, to nawet w normie zapotrzebowanie by było Później, po sterylizacji (za 6 dni...) będę obserwować czy waga niekorzystnie nie wzrasta przy takich dawkach.
Stary 2014-02-25, 10:50   #3105
monika_sonia
KOTerator

Tylko pamiętaj, że one jeszcze rosną i bierz pod uwagę ich wiek i tryb życia. U mnie jedna potrzebuje mniej niż 45 kcal na kg, druga nawet jak by jadła po 100 kcal na kg to nie utyje, bo potrzebuje dużo energii, żeby tak skakać na trzech łapkach. Te 50-60kcal to tak orientacyjnie tylko się podaje.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-02-25, 10:50   #3106
ziazik
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Kretka666 Pokaż wiadomość
Koniecznie! Ale tak naprawdę nie musisz, my możemy Ci tu napisać "rzuć go"
Wieki całe nie byłam na intymnym - nadal utrzymuje się ten trend?

Cytat:
U mnie jest słabo z jedzeniem: puszki nie idą, suchą odstawiłam. Nie daję, bo nie będą samej paszy jeść. Kicia zjada tylko serduszka (już chyba z tydzień). Kot Animondę. Wcześniej szła mi 800g puszka na dwa dni. Teraz zjadają 200g/2 dni.
Wczoraj kupiłam łososia na kolację. Kot zjada na surowo, kicia tylko usmażoną skórkę mięsko zostawia.
I co ciekawe kicia mi się troszkę poprawiła (wygląda normalnie, boki nie są zapadnięte). A kocur schudł, wcześniej był okrągły, a teraz jest taki smukły. Ogólnie nie ma tragedii, ale i tak się martwię. Może aż tyle nie potrzebują? Bawią się, skaczą, wariują jak zawsze. Nie widzę żeby coś im dolegało.
Zamówiłam Felvital z tauryną żeby uzupełnić karmę. I Feliway, bo może te koparki za oknem je tak stresują
Jestem strasznie ciekawa, co się stało, że tak na jedzenie reagują. To jakoś tak nagle wyszło? (przepraszam, może pisałaś, ale mi czasem trudno ogarnąć tę ilość wiadomości na wątku).

Cytat:

teraz Sonia je jeszcze droższego Hepatica, ale przynajmniej odkąd to je to nie wymiotuje i zaoszczędziłam na wecie :P.
Coś za coś

Dziewczyny, podpowiedzcie mi, czego ja bym mogła spróbować u moich kotów do jedzenia. Teraz są od ponad pół roku na Royalu hipoalergicznym, wcześniej przez ponad rok były na Hillsie też hipoalergicznym, bo Euzebiusz ma alergię Tylko zaczynam się zastanawiać, co z tą alergią tak naprawdę - jak dostałam Euzebiusza to wg wcześniejszej opiekunki miał normalne kupki (przy czym miała tyle kotów, że mogła nie ogarnąć), jadł wtedy jakąś marketową karmę z serduszkiem na opakowaniu (??) dla dorosłych kotów. Póki u mnie resztki jej dojadał - było ok. Potem przestawiłam go na to, co jadła Safira, czyli Almo Nature z rybą i zaczęły się długotrwałe problemy z biegunkami itp. Diagnoza była, że alergia, wtedy przeszliśmy na Hillsa. Po pół roku próbowałam wrócić do Almo, bo wielki wór mi tego został i reakcja była niemal natychmiastowa - przy minimalnym dosypywaniu (ok. 5 g na 120 g ogólnej dawki dla dwóch kotów) dostał znów potwornych biegunek, więc pokornie wróciłam do hipoalergicznych. Ale z drugiej strony czasem podaję im puszki (jak muszą tabletki dostawać) i wtedy nie ma znaczenia z czym jest puszka, nawet z kurczakiem i nic się nie dzieje, a był okres, że dostawały puszki codziennie przez prawie dwa miesiące. Zwykle były to jakieś puszki z zoologicznego, nie przywiązywałam dużej wagi, bo wiedziałam, że to tymczasowo. Teraz dostają puszki w ramach smakołyku w weekendy rano i jest to Animonda Carny z rybą. I też jest wszystko w porządku.

Po tym przydługim wstępie moje pytanie - jak myslicie, czego mogę spróbować, żeby przestawic moje koty a co będzie w miarę bezpieczne, jeśli chodzi o zawartość składników uczulających np. kurczak?

(jak kto przez to przebrnie i zrozumie, to gratuluję )
ziazik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-25, 10:53   #3107
iwona1110
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Malla Pokaż wiadomość
z
Ja Horusowi przy okazji kastracji chipa zainstalowałam

Mój facebook
iwona1110 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-25, 10:53   #3108
monika_sonia
KOTerator

Kretka ale Tobie wyszło 2g białka za dużo na dzień czy na kg?! Bo jak na kg to to jest za dużo, jak na dzień to ok.

Stary 2014-02-25, 10:57   #3109
Kretka666
Zakorzenienie

Cytat:
Tylko pamiętaj, że one jeszcze rosną i bierz pod uwagę ich wiek i tryb życia. U mnie jedna potrzebuje mniej niż 45 kcal na kg, druga nawet jak by jadła po 100 kcal na kg to nie utyje, bo potrzebuje dużo energii, żeby tak skakać na trzech łapkach. Te 50-60kcal to tak orientacyjnie tylko się podaje.
Tak, tak Rosną, ale też zaraz będzie sterylka i lepiej, żeby się za bardzo nie rozrosły Nie są nadmiernie aktywne, nie szaleją cały dzień po mieszkaniu, więc nie potrzebują ogromnych ilości jedzenia. I sądzę, że jakby były głodne to dałyby mi jakoś znać, bo nie mają suchej cały czas w misce A zaczynają pomiaukiwać dopiero w godzinach karmienia.
Dlatego obserwuje, co 2 tygodnie je ważę i staram się kontrolować czy nie za dużo, nie za mało dostają. Ile przeciętnie młody kot (do roku) powinien przybywać tygodniowo na wadze? One przybrały w 2 tygodnie 0,1 i 0,2 kg.

---------- Dopisano o 11:57 ---------- Poprzedni post napisano o 11:54 ----------

Cytat:
Kretka ale Tobie wyszło 2g białka za dużo na dzień czy na kg?! Bo jak na kg to to jest za dużo, jak na dzień to ok.
Nie wiem W tej tablece na dole kalkulatora pokazuje Białko / kg mc / dzień: 6,9 gram.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-02-25, 10:57   #3110
esfira
Zakorzenienie

Cytat:
Wredonisia, zgłoś się! Miętus zjada wszystko, jakby mu nałożyć styropian do miski to też by zjadł

Cytat:
Poznałam dziewczynę hodującą miaukuny. Ta rasa to wielki, chodzący problem. Osobie nie znającej się na kotach absolutnie odradzam. Rasa ma wysoki współczynnik inbredu (16%), koty często chorują, na porządku dziennym jest zapalenie dziąseł, problemy z wydzieliną z nosa i oczu, wysokie predyspozycje do chorób serca i nerek (wywołane inbredem), ciąża i poród często wymagają asysty lekarza.

Koty są duże, ale wcale nie odważne, a w rzeczywistości jedną z głównych cech charakteru rasy jest tchórzostwo i lękliwość. Spokojny miaukun na wystawie to często kot naćpany lub tkwiący w bezruchu ze strachu. Oczywiście są osobniki, które mają w nosie obcych i ich zapachy, ale generalnie są to koty lubiące spokój i spacery po dziczy i źle czujące się w hałasie miasta.

Odkąd oglądam hodowle i wystawy od środka, staję się rasistką To znaczy zwracam uwagę na czystość rasy, na wszystkie gałęzie rodowodu i sama sprzedawałabym tylko wykastrowane kocięta.
racja racja, ja ostatnio czytałam gdzieś o kotach syberyjskich, którym do jednej linii ktoś wprowadził geny kota somalijskiego, zeby ulepszyć kolor, a za tym poszły wszystkie genetyczne choroby somali (a sporo ich mają niestety), więc trzeba sprawdzać rodowody i pilnować, zeby się nie kupiło kociaków po kociurze Siergiej the Fabulous... No a jak nie ma rodowodu, to nie ma problemu
Cytat:

Bierz devona. Spadł mi wczoraj płatek na podłogę, wiecie, Bran Flake. Kicia spała mi na kolanach. 5 sekund później płatek zniknął w otchłani pluszowego brzuszka.
mozesz zacipować, nie ma przeciwwskazań. O Bozenko, na takiej malutkiej szyjce to chipa będzie czuć, może nawet widać

Scandinavian Sleeping & Living
esfira jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-25, 11:01   #3111
Suvia
Zakorzenienie

dopiero post Malli mi uświadomił, ze nie zauważyłam tego wpisu:

Cytat:
Zauwazylam, ze Leos da sie poglaskac prawie wszedzie - poza brzuszkiem. Czyli - uczymy sie siebie. To wszysto zajmuje czas. To nie jest tak hop i wiem wszystko. Leos zrobi wszystko, zeby go miziac miedzy uszami, albo po szyi. Ostatnio usiadl mi na twarzy.... (tak bardziej plecami, niz "okiem saurona").... Ale za kazdym razem jak sie zmierza do brzuszka - gryzie. Zaobserwowalam, przekazalam reszcie rodziny.

Ostatnio spali z Kitka tak splatani, ze nie bylo wiadomo czyja lapka jest czyja. To im dobrze robi. Lubia sie, kochaja sie. Ja tylko musze sie do nich dostosowac. Tylko musze wiedziec jak.
fajnie, ze już poznaliście miziankowe preferencje

mają identyczny odcień rudości na futerku, więc rzeczywiście pewnie wyglądają wtedy jak podwójny kot

Cytat:
jest Grubcio, nie sądzę, że z nadwagą, bo Daktylek trzyma rękę na pulsie. Ale na pewno nie marudzi w kwestach jedzenia. Ukradniemy

Cytat:
kurcze, o rasach wiem właściwie mniej niż zero, tak sobie teraz uświadomiłam

przykre to, tyle problemów nagromadzonych w jednej rasie

~ Hank Moody

Edytowane przez Suvia
Czas edycji: 2014-02-25 o 11:02
Suvia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-25, 11:16   #3112
antonina_bielska
Polka Ogarniaczka

Dzięki za namiary na tego weta, byłam z Tercją, wszystko ok

„Leć tam gdzie miłość głaszcze Cię dłonią, nie płacz za tymi, co miłość Twą trwonią”
antonina_bielska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-25, 11:32   #3113
Malla
Nie depcze krokusów

Esfira - niektórym devonom wystają chipy, dlatego nie chciałam tego robić wcześniej, bo nie miałam takiej potrzeby. Chip będzie potrzebny do wystawiania i jakby Kicia zwiała z szelek na spacrze. Ma już grubą szyję, na trzy palce

Ziazik - no dobra, ale na co ta alergia?

REKLAMA
Stary 2014-02-25, 11:33   #3114
daktylek1987
Wtajemniczenie

Cytat:

Ja! ja!
Grubcio jakby mógł, to zjadłby wszystko, od kanapek, zup (typu pomidorowa, jarzynowa), po lody, ciastka, czekoladę
Z karmą też nie wybrzydza, do tej pory trafił się tylko jeden smak z Grau, którego nie tknął. Tak to zjada wszystko.
I niby fajnie, ale serce się kraje, jak tak na Ciebie patrzy jak jesz. Oczkami kota nie karmionego przez tydzień
No i niestety moja mama ma skłonności do przekarmiania go (często typowo ludzkim jedzeniem). Muszę jej pilnować jak nas odwiedza

Mała za to jest bardziej wybredna (ale zrobiła się taka z czasem, na początku wcinała wszystko, nawet podkradała suchy chleb). Podejrzewam, że w poprzednim domu nie dojadała, może inne koty ją odganiały, bo wyraźnie obawiała się Grubcia, do tej pory raczej nie toleruje obcych kotów, bardzo się ich boi.
Pierwsze co zrobiła po puszczeniu jej po domu, to zlokalizowała Grubciowe miski i wyjadła z nich mięsko

Cytat:

jest Grubcio, nie sądzę, że z nadwagą, bo Daktylek trzyma rękę na pulsie. Ale na pewno nie marudzi w kwestach jedzenia.
Staram się, ale z tą nadwagą to różnie bywa (zależy jak często wyjeżdżam i pozostawiam kociaki pod opieką mamy ).

Ale ogólnie waga oscyluje tuż poniżej 5 kg. Po moim wyjeździe w październiku dobiła do 5,2, ale na szczęście przez ostatnie miesiące udało się to zrzucić (teraz ma taką dyndającą skórę na brzuszku )
Taka waga jest jeszcze do przeżycia, ale niestety u Grubcia wygląda to, jakby ważył co najmniej kg więcej. Od razu robi się z niego kuleczka, widać dosłownie każdy gram.
Mała waży zaledwie 300g mniej, a wygląda zupełnie inaczej. Jest dłuższa, smukła i tak jakby bardziej umięśniona.

Na pocieszenie mogę dodać, że Grubciowi efekt "kuleczki" potęguje futro. Jest grube, gęste. Widać to czasem po czesaniu lub po kąpieli (ostatnio jakoś 1,5 roku temu), od razu kot "schudł" o 1/3.

A i trzymanie wagi u Grubcia utrudnia jego lenistwo. Najchętniej to by leżał i się głaskał.

Dlatego dziękuję raz jeszcze Kretce za polecenie wędki w cętki z piórkiem . Grubcio tak ją polubił, że jak ją słyszy to sam przybiega na zabawę Co prawda mama ją wczoraj złamała, jak się z nim bawiła, ale na razie skleiłam. Zamierzam kupić więcej na zapas.

Cytat:

Ukradniemy

Edytowane przez daktylek1987
Czas edycji: 2014-02-25 o 11:43
daktylek1987 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-25, 11:40   #3115
Malla
Nie depcze krokusów

Daktylek - może świeże, krakowskie powietrze wzbudza apetyt u naszych kotów
Stary 2014-02-25, 11:48   #3116
daktylek1987
Wtajemniczenie

Cytat:
Daktylek - może świeże, krakowskie powietrze wzbudza apetyt u naszych kotów
Pewnie tak

Z tym, że Grubcio był już ze mną i jakieś 120 km na południe, jak i jakieś 130 na północ od Krakowa i w kwestii apetytu nic się nie zmieniło.
Wręcz przeciwnie, zawsze kogoś wmanewrował w dokarmianie, jak pańcia nie patrzyła
A i wszyscy odpowiadają "ale on tak słodko prosi"
Stary 2014-02-25, 11:49   #3117
Kusum
Zakorzenienie

dobra biorę go
Chciałabym żeby moje koty jadły z apetytem. Może mam psie zboczenie, bo miałam jamnika jak bylam dzieckiem. I on pochłaniał wszystko, razem z ręką

REKLAMA
Stary 2014-02-25, 11:50   #3118
iwona1110
Zadomowienie

Cytat:
Esfira - niektórym devonom wystają chipy, dlatego nie chciałam tego robić wcześniej, bo nie miałam takiej potrzeby. Chip będzie potrzebny do wystawiania i jakby Kicia zwiała z szelek na spacrze. Ma już grubą szyję, na trzy palce

Malla
a zakładasz mikrochip czy minimikrochip?

Mój facebook
iwona1110 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-25, 11:51   #3119
Kusum
Zakorzenienie

Cytat:

Nie kuś bo jak będę następnym razem w Krakowie...
Stary 2014-02-25, 11:58   #3120
CzekoladowyMus
Zadomowienie

Ile kosztuje chip i gdzie go mozna zrobic?

http://papuzki.webd.pl/forum/index.php KLIK! chcesz się poradzić? FORUM O PAPUGACH

KOTY TO MIĘSOŻERCY!!!
-czytaj skład karmy
CzekoladowyMus jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości