|
|
#151 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Taniec brzucha...:)
a czy sa zajecia tanca brzucha w Olsztynie ? bardzo bym chciala sie zapisac
|
|
#152 |
|
Przyczajenie
|
Witam Was, to mój pierwszy post na tym forum
![]() Również uwielbiam taniec brzucha, niestety ze względów finansowych nie jestem w stanie zapisać się na żaden kurs. Od bodajże stycznia (pamięć zawodzi...) ćwiczę sama, w domu przed lustrem. Efekty są, bo potrafię ćwiczyć nawet po 2h jednego dnia. Mam już opanowane kilka ruchów (ósemki w pionie, poziomie, undulacje, falowanie brzuchem, shimmy, etc.), głównie tych dotyczących bioder, bo z ruchami ramionami i klatką piersiową u mnie średnio (sztywna jestem), ale pracuję nad tym. Oczywiście nie jest to idealne wykonanie poszczególnych ruchów, ale trening czyni mistrza Mimo tego, że mam bardzo dobry słuch muzyczny, wyczucie rytmu, to jestem z tych, którzy po prostu nie potrafią tańczyć - z tego powodu nie lubię dyskotek i innych potańcówek. Ale taniec brzucha to coś dla mnie, bo pozwala mi ciałem poczuć rytm, wczuć się w muzykę, jakoś rozwijać. Pozwala podnieść swoją samoocenę Szczerze polecam zakompleksionym, zamkniętym w sobie dziewczynom, naprawdę pomaga ![]() A czy gubi się tłuszcz? Raczej nie, przynajmniej u siebie nie zauważyłam, a często nieźle się napocę podczas ćwiczeń. Na pewno uzyskuje się ładniejszą postawę (wciągniety brzuch, biust do przodu, itp.). Normalne ruchy stają się miększe, pełniejsze gracji. Bardzo rozwijają się mięśnie ud (przynajmniej u mnie), pewnie dlatego, że dużo pracują nogi. No i oczywiście mięśnie brzucha - subtelnie zarysowane pod skórą, żaden kaloryfer. Co do płytki z Shape... Osobiście nie polecam. Ćwiczenia są słabo opisane, jest sporo błędów (dowiedziałam się o nich od koleżanek, które chodzą na kurs tańca brzucha, sama bym ich nie zauważyla) typu tańczenie na palcach czy ruszanie całym ciałem. Sama ta Rania czy jak jej tam była dla mnie odpychająca (sylwetka instruktorki aerobiku, jakaś żylasta taka, zero krągłości), bez pasji w ruchach, strasznie sztywna. Kurs dobry dla tych, którzy chcą schudnąć, a nie nauczyć się tańczyć. Aha, jeszcze jedno. Uczę się na podsatawie filmików z Internetu. Bardzo polecam ćwiczenia z Kim, bo proste, jasne, z uśmiechem i na luzie. http://www.youtube.com/watch?v=gy5jM-shAiY Po inne ćwiczenia wystarczy sięgnąć na youtube.com i szukać pod hasłem "belly dance lesson" albo "belly dance practice". Tego jest masa! Muzykę można ściągnąć z Internetu lub słuchać np. na Last.Fm pod hasłem "egyptian" "belly dance" czy podobnych. Przepraszam za tak długi wywód
|
|
|
|
|
#153 |
|
Zakorzenienie
|
I ja również zapisałam się na taniec brzucha... ale przyznam że po zajęciach byłam przerażona. Pokazano nam zbyt wiele ruchów na raz, wszystko było 'na wariackich papierach' - szybko i nie nadązałam do końca ;-)
Jednak z tego co słyszałam, poszczególne ruchy ciągle się powtarza, ciągle się do nich wraca i szlifuje... Mam tylko taką nadzieję, bo jeśli nie to marnie widzę to wszystko. Sam taniec jest bardzo interesujący, lekcje wprawiają mnie w całkiem przyzwoity nastrój ;-) Mamuna - również chciałam się uczyć z filmików z internetu, kilka nawet znalazłam, ale ja raczej nie jestem typem samouka Więc nie wyszło - a może po prostu się nie przyłożyłam. No ale
|
|
|
|
|
#154 |
|
Raczkowanie
|
Chodzilam na taniec brzucha poltora roku i naprawde polecem.
Ten taniec jest magiczny.Tylko nie zauwazylam,zebym po nim schudlam. Co do plyty Shape to n ie polecam bo jest jakas dziwna,nie ma to jak prawdziwa praktyka pod okiem doswiadczonej tancerki tanca orientalnego.
|
|
|
|
|
#155 |
|
Przyczajenie
|
Ather, moje znajome zapisały się na kurs, miały już dobre kilka godzin zajęć i ciągle powtarzają to samo. Uczą się tych samych ruchów tak długo, aż je doskonale opanują. Instruktorka ma taką metodę, że np. prosi każdą z uczestniczek o zaprezentowanie danego ruchu i komentuje, co jest dobrze, a nad czym jeszcze trzeba popracować. Dzięki temu każda z uczestniczek czuje się docieniona i wie, nad czym pracować.
Pewnie na Twoim kursie też tak będzie Życzę Ci tego.
|
|
|
|
|
#156 |
|
Zadomowienie
|
Mam pytanie dotyczące tańca brzucha. Wydaje mi się, iż tak naprawdę nie rusza się brzuchem lecz wykonuje się ruchy nogami i rękami co daje złudzenie poruszania brzuchem. Sama umiem wprawić go trochę w ruch - w lewo i w prawo - choć przy tym ramiona minimalnie drgają. Jak to jest?
|
|
|
|
|
#157 |
|
Konto usunięte
|
Uginanie nog tak, ale bardzo pracuja plecy przy ruchach, a sa tez takie angazujace osobno gorne i dolne miesnie brzucha, taka "fala"
Co do drgajacych ramion, to w wiekszosci figur chodzi o to ze biodra robia swoje, a gora ciala robi calkiem inny, niezalezy ruch, takze drgac ramiona nie powinny
|
|
|
|
|
#158 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() A co do ramion to jest tak, jak pisze Pushit. Górna część ciała pozostaje niezależna od dolnej, może wykonywać całkiem inne ruchy lub pozostawać w zupełnym bezruchu podczas, gdy pracują same nogi i biodra. |
|
|
|
|
|
#159 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Jak ruszamy brzuchem to tylko brzuchem,a nie chodzi cale cialo z brzuchem. |
|
|
|
|
|
#160 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Wszystko jest kwestią czasu. Mam nadzieję
|
||
|
|
|
|
#161 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Ważne jest to, że chcecie się czegoś nauczyć.
|
|
|
|
|
|
#162 |
|
BAN stały
|
Byłam na weekendowych warsztatach tańca brzucha.
Super sprawa,choć widzę,że aby jakoś to wygladało to tzreba wiele wiele godzin ćwiczeń ![]() Poza tym jestem za chuda i to dziwnie wygląda ![]() Ale chciałabym dalej się tego uczyc. |
|
|
|
|
#163 |
|
Przyczajenie
|
Czy mozecie polecic mi jakiegos dobrego instruktora/instruktorke tanca brzucha z Ananday na Kazimierzu w Krakowie? Tudziez ich jakos sprecyzowac?
pozdrawiam cleo |
|
|
|
|
#164 |
|
Zakorzenienie
|
o jaki fajny wątek
ja trenuje taniec brzucha od miesiąca, sprawia mi to ogromną frajdę
|
|
#165 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#166 |
|
Konto usunięte
|
Heja, szukam info o jakichkolwiek warsztatach w srodkowej polsce, bo teraz latem nie mam zajęć
|
|
|
|
|
#167 |
|
BAN stały
|
Pushit,jakbyś podskoczyła do Poznania to w weekend 16 czerwca są tutaj
|
|
|
|
|
#168 |
|
Zakorzenienie
|
ather- chodze na kurs w klubie fitness, gdzie chodze też na step i na siłownię
wszytsko w jednym karnecie za 97 zł
|
|
#169 |
|
Raczkowanie
|
W Shape'ie byla bardzo fajna plytka dvd z tancem brzucha kupilam i sprobowalam zatanczyc. Za pierwszym razem nic mi nie wychodzilo, drugi byl lepszy ale nie mam za bardzo czasu i samozaparcia do figur, duzo bardziej mi sie podoba taniec brzucha nowoczesny (w stylu shakiry i beyonce) wiem ze we wroclawiu mozna sie tego uczyc wpiszcie w google to sie znajda szkoly
|
|
#170 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#171 |
|
Przyczajenie
|
|
|
|
|
|
#172 |
|
Zakorzenienie
|
mamuna a dlaczego? zawsze to jakaś odmiana od zwykłego aerobiku- nie ma nic gorszego od monotonii
|
|
#173 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Pozdrawiam serdecznie!!!! |
|
|
|
|
|
#174 |
|
Wtajemniczenie
|
hej hej ! tu podaje link do fajnych video z ktorych mozna sie troche nauczyc. Niestety po angielsku, ale nawet bez jezyka mozna cos-niecos skapowac.
http://www.expertvillage.com/videos/...oves-three.htm
|
|
#175 |
|
Przyczajenie
|
Hej Hej
Jeżeli moge prosic to od ogółu do szczegółu bo niestety nie wiem na ten temat prawie nic, a ostatnio zaczął mnie interesowac. I może ktoś wie gdzie w moim mieście można uczyć się takiego tańca ?? Z góry dzięki, pozdrawiam ;*;*;*
|
|
|
|
|
#176 |
|
Raczkowanie
|
jeśli taniec brzucha w Wawie to może w Salsa Libre na Solcu? pojedyńcze zajęcia kosztuja 25zł
|
|
|
|
|
#177 | ||
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Okazało się, że to, co prezentuje Rania, to sztywny, mechaniczny taniec brzucha, który nie ma uczyć jak pokazać elegancję i potencjał kobiety, a pomóc w chudnięciu. Główne "wpadki" Ranii i DVD Shape'a to fakt, że każdy ruch nie jest płynny, jest "zaerobizowany" (jakby to prowadziła instruktorka aerobiku, a nie tancerka), górna część nie jest odizolowana od dolnej (co jest podstawą TB!), tancerki tańczą na palcach figury, które są ruchami wykonywanymi na całych stopach (np. ósemki wertykalne). I moim zdaniem największy minus - nie ma żadnego gotowego układu do nauki. Podsumowując - płytka Shape'a jest w sam raz, jeśli chcesz poprawić kondycję, wzmocnić mięśnie, ale nie nadaje się jako kurs dla osób, które chcą ładnie tańczyć. Cytat:
|
||
|
|
|
|
#178 |
|
Raczkowanie
|
a ma któraś może jakieś utwory, bądź link na muzykę orientalną do tańca brzuchem... bardzo bym prosiła..
|
|
|
#179 |
|
Zakorzenienie
|
mamuna
ja się z tobą zgadzam na 100% jeżeli chodzi o taniec... ale płyta shape jako aerobik jest w porządku.
|
|
#180 |
|
Wtajemniczenie
|
Łodzianki - taniec brzucha jest w klubie Project Salsa
![]() Zajęcia prowadzi Hayal,i smiem twierdzić jest w tym całkiem niezła. Teraz trwa kurs typu Open, w poniedziałki 16.15. |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:52.

ja trenuje taniec brzucha od miesiąca, sprawia mi to ogromną frajdę
ja się z tobą zgadzam na 100% jeżeli chodzi o taniec... ale płyta shape jako aerobik jest w porządku.