Problem z kontem bankowym - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-02-26, 06:43   #1
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829

Problem z kontem bankowym

Dziewczyny, mam taki problem. Założyłam konto w banku PKO. Karta do mnie doszła w tym samym tygodniu, w którym zakładałam konto, natomiast pin miał przyjść po karcie. Czekałam tydzień - naliczyli mi opłatę za konto -5 zł. Co ważne, kartę przyniósł mi listonosz, a pin miał trafić do skrzynki po prostu. Po tygodniu się wkurzyłam, bo nie używałam karty (jeśli wykonuję 5 płatności kartą nie płacę za nią, jeśli 4 płacę 1 zł, jeśli 3 płatności to 2 zł i tak dalej) a opłata została mi naliczona również za luty, czyli na koncie mam- 10zł. Pani w banku mi powiedziała, że pin ma przyjść w ciagu 2 tygodni i mam czekać. Konto zakładałam 27 stycznia, i za styczeń naliczyli mi opłatę, w banku byłam 3 lutego, kazali czekać, potem byłam 10 lutego, powiedzieli, żebym czekała dalej, kilka dni później wymusiłam na pani wysłanie pinu drugi raz. Dziś jest 26, pinu nadal nie ma. Luty się kończy i za marzec znów będzie naliczona opłata. Czy jest sposób, żeby anulować tą opłatę (-15 zł już wkrótce?) Dlaczego mam płacić za coś, z czego nie korzystam, i to z winy banku?
201803111829 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-26, 07:05   #2
Veredise
Zakorzenienie

Dot.: Problem z kontem bankowym

Rozumiem, że ktoś z forum ma przejść się do oddziału albo napisać pismo w Twoim imieniu?

Zamiast tracić czas na posty na forum napisz pismo - 3-4 zdania z opisem sytuacji i z tym, że nie mogą naliczać opłaty za usługę, której nie świadczą (a nie świadczą nie z Twojej winy, tylko z ich - bo to oni odpowiadają za to, żebyś dostała kartę i pin), bo to podpada pod bezpodstawne wzbogacenie.

Edytowane przez Veredise
Czas edycji: 2014-02-26 o 07:07
Veredise jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-26, 07:10   #3
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829

Nie, nie ma się przejść, tylko nie wiem, co mam z tym zrobić. I to pismo mam zanieść do kogo konkretnie?
Stary 2014-02-26, 07:39   #4
mpt
Zakorzenienie

Przede wszystkim mam nadzieje, że sprawdziłaś poprawność adresu korespondencyjnego i to, czy czasem pinu nie wysyłają na adres zameldowania, jeśli jest inny niż korespondencyjny. Reklamację napisz do działu reklamacji, poszukaj na stronie swojego banku. A najlepiej zadzwoń tam najpierw.
Stary 2014-02-26, 08:15   #5
Flofferek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mpt Pokaż wiadomość
Przede wszystkim mam nadzieje, że sprawdziłaś poprawność adresu korespondencyjnego i to, czy czasem pinu nie wysyłają na adres zameldowania, jeśli jest inny niż korespondencyjny. Reklamację napisz do działu reklamacji, poszukaj na stronie swojego banku. A najlepiej zadzwoń tam najpierw.
Dokładnie, najpierw upewnij się, czy w systemie mają Twój poprawny adres korespondencyjny, np. zadzwoń na infolinię. Jak wszystko się będzie zgadzać, złóż od razu telefonicznie reklamację - opisz sytuację, dodaj, że prosisz o cofnięcie naliczonych kosztów, bo to nie Twoja wina bla bla bla, ale w kulturalny sposób A i zapytaj, czy skoro kolejny raz pin nie dotarł, czy mogliby wysłać Ci listem poleconym albo do Oddziału.
Flofferek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-26, 08:51   #6
paula78
Zakorzenienie

Wszystkie sprawy należy załatwiać pisemnie, wysyłac polecone,(z potwierdzeniem odbioru), itp. Dłużej to trwa, ale masz dowód, że wysłałaś, ew. mailem.

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-26, 09:46   #7
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829

Adres jest dobry, bo karta doszła bez problemu, a pinu nie ma.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-02-26, 09:54   #8
mpt
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _Tinkerbell Pokaż wiadomość
Adres jest dobry, bo karta doszła bez problemu, a pinu nie ma.
Ale czasem pin wysyłają wyłącznie na adres zameldowania. Poza tym sam pomysł wysyłania pinu w dobie internetu wydaje mi się mało sensowny
Stary 2014-02-26, 10:11   #9
dominikmeller25
Zakorzenienie

dla mnie to jakiś żart, ja jakiś czas temu zakładałem dodatkowe konto w BZWBK i tam kilka minut i konto założone miałem w oddziale i dostałem od razu wszystkie piny, a karta przyszła tydzień później.

widzę że w PKO jak syf był tak jest nadal tylko ładnie wyglądający i mówiący: dzień dobry
dominikmeller25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-26, 10:18   #10
201607040940
Konto usunięte

Ja złożyłam reklamację w siedzibie banku w którym mam konto.
201607040940 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-26, 10:31   #11
allmode
Wtajemniczenie

Cytat:
Dziewczyny, mam taki problem. Założyłam konto w banku PKO.
Zapewne w ramach konta masz dostęp do jego internetowej obsługi. Logowałaś się już na ipko.pl? Tam możesz sobie aktywować kartę oraz nadać jej pin.
Ja tak zrobiłam - przyszła karta, na koncie już miałam środki, a potrzebowałam wyjąc gotówkę z bankomatu. Pin nadałam właśnie w ten sposób, karta działa. A koperta z pinem dotarła kilka dni później.

Natomiast w kwestii korespondencji, która nie dochodzi, najlepiej albo składać reklamację do oddziału albo pisemnie.
allmode jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-02-26, 10:38   #12
HoneyIlove
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dominikmeller25 Pokaż wiadomość
dla mnie to jakiś żart, ja jakiś czas temu zakładałem dodatkowe konto w BZWBK i tam kilka minut i konto założone miałem w oddziale i dostałem od razu wszystkie piny, a karta przyszła tydzień później.

widzę że w PKO jak syf był tak jest nadal tylko ładnie wyglądający i mówiący: dzień dobry
ja mam konto w PKO od dwóch lat i jestem zadowolona, kartę dostałam tydzień po założeniu konta a pin tydzień po otrzymaniu karty - przez te dwa lata jeszcze nie miałam żadnej niespodzianki z ich strony

miałam konto też kiedyś w BZWBK i fakt w BZWBK - idzie to szybciej, pin dostajesz od razu tyle tylko że za kartą czekasz do dwóch tygodni ale mi jakoś ten bank nie pod pasował i się przeniosłam

Edytowane przez HoneyIlove
Czas edycji: 2014-02-26 o 10:40
HoneyIlove jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-26, 11:03   #13
Vilqa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez allmode Pokaż wiadomość
Zapewne w ramach konta masz dostęp do jego internetowej obsługi. Logowałaś się już na ipko.pl? Tam możesz sobie aktywować kartę oraz nadać jej pin.
Ja tak zrobiłam - przyszła karta, na koncie już miałam środki, a potrzebowałam wyjąc gotówkę z bankomatu. Pin nadałam właśnie w ten sposób, karta działa. A koperta z pinem dotarła kilka dni później.

Natomiast w kwestii korespondencji, która nie dochodzi, najlepiej albo składać reklamację do oddziału albo pisemnie.
Zanieś do banku. U mnie w oddziale jest sekretariat, gdzie takie pisma się zostawia. KONIECZNIE zrób kopię, weź pieczątkę z datą i podpisem. Będziesz mieć dowód, że składałaś pismo. Banki lubią sobie "przypadkowo" zgubić takie rzeczy - np. moja reklamacja z marca 2013 (!!!) nadal nie została rozpatrzona, bo komuś w PKO "przypadkiem" zginęło moje pismo, a ja nie mam pieczątki banku na swoim egzemplarzu. I mamy sytuację patową.

Bazarek na rzecz Azylu dla świń "Chrumkowo"

Vilqa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-26, 11:28   #14
allmode
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Vilqa Pokaż wiadomość
KONIECZNIE zrób kopię, weź pieczątkę z datą i podpisem. Będziesz mieć dowód, że składałaś pismo.
to obowiązuje przy składaniu każdego pisma, niezależnie czego ono dotyczy.
allmode jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-26, 11:57   #15
shonyen
Zakorzenienie

Tinker, mnie ostatnio kończyła się ważność karty, właśnie z PKO.
Dostałam nową pocztą z informacją, że PIN dojdzie w innej przesyłce.
Nie czekałam na niego, tylko włożyłam kartę do bankomatu PKO i sama go sobie nadałam
PIN nie przyszedł do teraz (ponad 4msce )
shonyen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-26, 12:09   #16
michal100
Zadomowienie

Opłaty bank raczej nie anuluje chyba,że uwzględni reklamację.
Przeczytaj dokładnie umowę - może tam jest napisane w jakim terminie ma być nadany PIN.
Stary 2014-02-26, 12:55   #17
dominikmeller25
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez shonyen Pokaż wiadomość
Tinker, mnie ostatnio kończyła się ważność karty, właśnie z PKO.
Dostałam nową pocztą z informacją, że PIN dojdzie w innej przesyłce.
Nie czekałam na niego, tylko włożyłam kartę do bankomatu PKO i sama go sobie nadałam
PIN nie przyszedł do teraz (ponad 4msce )
no to niezły burdel, zatrudnili Majewskiego aby pokazać że PKO to już porządny bank a tu syf ten sam.
dominikmeller25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-26, 15:03   #18
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

Cytat:
Dziewczyny, mam taki problem. Założyłam konto w banku PKO. Karta do mnie doszła w tym samym tygodniu, w którym zakładałam konto, natomiast pin miał przyjść po karcie. Czekałam tydzień - naliczyli mi opłatę za konto -5 zł. Co ważne, kartę przyniósł mi listonosz, a pin miał trafić do skrzynki po prostu. Po tygodniu się wkurzyłam, bo nie używałam karty (jeśli wykonuję 5 płatności kartą nie płacę za nią, jeśli 4 płacę 1 zł, jeśli 3 płatności to 2 zł i tak dalej) a opłata została mi naliczona również za luty, czyli na koncie mam- 10zł. Pani w banku mi powiedziała, że pin ma przyjść w ciagu 2 tygodni i mam czekać. Konto zakładałam 27 stycznia, i za styczeń naliczyli mi opłatę, w banku byłam 3 lutego, kazali czekać, potem byłam 10 lutego, powiedzieli, żebym czekała dalej, kilka dni później wymusiłam na pani wysłanie pinu drugi raz. Dziś jest 26, pinu nadal nie ma. Luty się kończy i za marzec znów będzie naliczona opłata. Czy jest sposób, żeby anulować tą opłatę (-15 zł już wkrótce?) Dlaczego mam płacić za coś, z czego nie korzystam, i to z winy banku?
zadzwon na infolinię. Rozmowy pewnie są nagrywane więc nikt cię nie spławi. Masz karte z paypassem? plac zblizeniowo do 50zł
PaulinciaKWC jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-26, 15:14   #19
meesha
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to meesha

Cytat:
Napisane przez PaulinciaKWC Pokaż wiadomość
zadzwon na infolinię. Rozmowy pewnie są nagrywane więc nikt cię nie spławi. Masz karte z paypassem? plac zblizeniowo do 50zł
chyba zeby aktywowac karte trzeba dokonac jednej transakcji (sklep, bankomat) z pinem

napisz reklamacje, powinni spokojnie oddac kase ale piluj ich o to, jak bedziesz namolna to na pewno oddadza

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-02-26, 15:58   #20
annic
Wtajemniczenie

polecam namolność, reklamacje w dwóch egzemplarzach z pieczątkami i podpisami.

Jak widzę PKO to nóż mi się w kieszeni otwiera. Jak miałam 12 lat mama założyła mi tam konto oszczędnościowe, tylko ona miała upoważnienie do wybierania pieniędzy, do ukończenia przeze mnie 18 lat. Dzień po mojej osiemnastce poszłyśmy razem do banku, żeby wyjąć kasę i zlikwidować konto, bo juz pełnoletnia byłam. Co powiedziała mi pani w PKO? Że nie dadzą nam żadnych pieniędzy, bo to konto dla niepełnoletnich było, a ja mam 18 lat, a mama miała upoważnienie.
Mówię, no ok, ale przecież jestem ja, z dokumentami potwierdzającymi tożsamość jako właścicielka konta i jest na miejscu też mama z dokumentami jako osoba, która miała upoważnienie. Jedyne dwie osoby, które mają jakikolwiek związek z tym kontem są obecne - więc w czym problem? Odpowiedź: nie dostanie pani tych pieniędzy. Wtf? To może założymy konto dla osoby pełnoletniej i tam przelejemy pieniądze? Odpowiedź: Nie, nie dostanie pani tych pieniędzy 2 godziny później, po zrobieniu rabanu i ściągnięciu kierowniczki dostałam te pieniądze.
Po rodzinie też krąży trochę historii o PKO i omijamy ich szerokim łukiem teraz.

W każdym razie - nie daj się zbyć, bądź namolna, miej wszystko na piśmie. Ja akurat pismem nie załatwiłam, tylko narobieniem im wstydu przy innych klientach, że kasy nie chcą oddać ale jakby nie pomogło to dręczyłabym pismami.

Edytowane przez annic
Czas edycji: 2014-02-26 o 16:01
annic jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-26, 16:16   #21
I am Rock
lokalna gwiazda

Jeśli mieszkasz w bloku, to może koperta z twoim pinem trafiła do sąsiadów. Ja miałam taki przypadek z wyciągiem bankowym. Mój trafił do sąsiadów, jeszcze były stare skrzynki i było widać, co kto dostał. Sąsiedzi w innym banku. Czekałam, że kopertę oddadzą i nie doczekałam się. W ramach zemsty, gdy listonosz się pomylił i ich wyciąg wrzucił do mnie, też im nie oddałam.
Zadzwoń na kartolinię, numer masz na karcie. Kartę przez telefon też można aktywować.
I am Rock jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-26, 18:44   #22
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829

Cytat:
Napisane przez allmode Pokaż wiadomość

Tak właśnie zrobiłam! Zmieniłam pin przez stronę internetową, nawet na to nie wpadłam wcześniej.
Stary 2014-02-26, 23:05   #23
lucciola
Zakorzenienie

Cytat:
Dlaczego nie złożyła reklamacji? Zrób to jak najszybciej.
A najlepiej zmień bank. Skoro nie radzą sobie z wysłaniem pinu do karty w terminie, to co będzie potem...
lucciola jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-26, 23:18   #24
af6a7928a10f2efb7030debf852af0b1c87659cc
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez lucciola Pokaż wiadomość
Dlaczego nie złożyła reklamacji? Zrób to jak najszybciej.
A najlepiej zmień bank. Skoro nie radzą sobie z wysłaniem pinu do karty w terminie, to co będzie potem...
niestety, ale praktycznie wszystkie banki mają w głębokim poważaniu swoich klientów i robią co chcą

taki przykład - getin bank miał nam wysłać pismo, za które zapłaciliśmy 180zł, w ciągu 2 tygodni
mijają dwa tygodnie, pisma nie ma, po paru kolejnych dniach dzwonimy na infolinie - 'pismo jeszcze niewystawione, przedłużyliśmy sobie okres wystawienia do 30 dni roboczych' bez żadnego poinformowania nas o tym oczywiście

także w każdym banku jest miło i przyjemnie dopóki się czegoś od nich nie wymaga

Edytowane przez af6a7928a10f2efb7030debf852af0b1c87659cc
Czas edycji: 2014-02-26 o 23:21
af6a7928a10f2efb7030debf852af0b1c87659cc jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-26, 23:21   #25
lucciola
Zakorzenienie

[1=af6a7928a10f2efb7030deb f852af0b1c87659cc;4535187 9]niestety, ale praktycznie wszystkie banki mają w głębokim poważaniu swoich klientów i robią co chcą[/QUOTE]

Nie wszystkie. Ze swojego jestem zadowolona. Mam porównanie, bo wcześniej miałam konto w Pekao. Brrr, nie polecam.
Stary 2014-02-26, 23:35   #26
af6a7928a10f2efb7030debf852af0b1c87659cc
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez lucciola Pokaż wiadomość
Nie wszystkie. Ze swojego jestem zadowolona. Mam porównanie, bo wcześniej miałam konto w Pekao. Brrr, nie polecam.
Cytat:
także w każdym banku jest miło i przyjemnie dopóki się czegoś od nich nie wymaga

ja przez 6 lat też byłam zadowolona z mBanku, do czasu mój TŻ też wiele lat był klientem PKO do czasu aż chciał coś ważnego załatwić i wyszło szydło z worka
af6a7928a10f2efb7030debf852af0b1c87659cc jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-27, 07:22   #27
Tony_Montana
Raczkowanie

Może średnio na temat ale opiszę krótko moją przygodę z PKO. Chciałem założyć konto INTERNETOWE. Zaproponowano mi więc takie konto, żadnej karty do bankomatu, żadnych opłat za przelewy itp. Założyłem.
1) Po tygodniu przyszła karta do bakomatu (wiadomo....opłaty)
2) Po nie pamiętam ilu dniach przyszła karta kodów jednorazowych służąca do wykonywania przelewów przez internet.
3) Każdy taki przelew kosztował 50 groszy.
4) Logowanie do systemu: login miał z 24 cyfry(?) + moje hasło
5) Tragiczny panel obsługi internetowej.
A miało być bez karty, opłat i jakichkolwiek trudności.
Nie pij wódki, pij kakao, a pieniądze na pekao
Nie wiem jak to teraz wygląda, ale NIE CHCĘ MIEĆ NIC WSPÓLNEGO z tym (za przeproszeniem) bankiem.
Od około 10 lat mam 2 konta w ING i jestem BARDZO zadowolony. Bankowość internetowa przejrzysta, za konto złotówkowe płacę 5 zł, chyba że w okresie rozliczeniowym za zakupy zapłacę przy użyciu karty za kwotę minimum 100zł (wtedy nic nie zapłacę). Przelewy zero, czasem system wyśle smsem kod autoryzacyjny (ale to raz na...10 transakcji?). Opłata za konto walutowe to 1/3 € (czyli mniej niż za złotówkowe ). Od momentu założenia konto musi być aktywne 3 miesiące ( w każdym banku, chyba że coś się zmieniło). Moja rada? Załóż konto w jakimś normalnym banku (ja polecam ING ale ponoć Alior też jest ok), a to w PKO niech sobie będzie aktywne te 3 miesiące, potem je zamknij. Jeszcze dobrze nie zaczęłaś korzystać z konta a już masz problemy. Biorąc pod uwagę moje doświadczenia z PKO, myślę że jeszcze nie raz będziesz miała problemy z tym kontem. PKO bardzo często ma problemy z systemem internetowym, nie mówiąc już o niejasnościach w naliczaniu opłat za prowadzenie konta, przelewy itp. Oprócz posiadania kilku kont nie mam nic wspólnego z branżą bankową. Czy ja reklamuję ING? NIE. Czy robię antyreklamę PKO? Jeśli ktoś tak tak pomyśli czytając mój post to...BARDZO DOBRZE Opisałem jak wygląda/ła moja współpraca z tymi dwoma bankami. Jeszcze raz moja rada: zamknij konto w PKO i załóż...gdziekolwiek
Tony_Montana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-27, 09:43   #28
annic
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Tony_Montana Pokaż wiadomość
Jeszcze raz moja rada: zamknij konto w PKO i załóż...gdziekolwiek
popieram
annic jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-27, 11:53   #29
crippled
Wtajemniczenie

[1=af6a7928a10f2efb7030deb f852af0b1c87659cc;4535187 9]niestety, ale praktycznie wszystkie banki mają w głębokim poważaniu swoich klientów i robią co chcą
[/QUOTE]
Nie wszystkie
Ja od wielu lat mam konto Direct w ING i jestem bardzo zadowolona
Stary 2014-02-27, 13:05   #30
lucciola
Zakorzenienie

[1=af6a7928a10f2efb7030deb f852af0b1c87659cc;4535196 7]

ja przez 6 lat też byłam zadowolona z mBanku, do czasu mój TŻ też wiele lat był klientem PKO do czasu aż chciał coś ważnego załatwić i wyszło szydło z worka [/QUOTE]

My oboje mieliśmy konta w Pekao. Płacisz za samo konto jakieś 11zł miesięcznie i w zamian nie masz właściwie nic. W banku traktują Cię jak uciążliwego petenta. Bankowość elektroniczna słabiutka, przelewy w okienku oczywiście płatne.

W końcu się wkurzyłam, poszłam do pierwszego po drodze banku (padło na Millenium), założyłam konto i jestem bardzo zadowolona. I pod względem obsługi i pod względem bankowości internetowej oba banki to niebo o a ziemia. I domyślam się, że w PKO, standardy podejścia do klienta są podobne jak w Pekao czyli rodem z PRL. Oba omijam szerokim łukiem.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości