|
Notka |
|
Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1441 |
Konto usunięte
|
Dot.: Pracy szukamy - ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz.8
|
![]() ![]() |
![]() |
#1442 |
Rozeznanie
|
[1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;4532777 5]a ja narzekam na swoja sytuację[/QUOTE]
Sorki, ale ja nie znam twojej sytuacji. Przybliz cos, to bede ci wspolczuc
#1443 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1444 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1445 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1446 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() http://www.youtube.com/watch?v=6LB6f8z_cpY Też nie wierzę, mi mama powiedziała że mam iść sprzątać jeśli czegoś szybko nie znajdę, a i sama do takiego wniosku doszłam. A jestem bez pracy 4 miesiące.
![]() |
#1447 |
Rozeznanie
|
inaczej. od 2009 jestem zarejestrowana. w 2011 skonczylam studia. jedyne co to bylam na stazu przez pol roku dla dlugotrwale bezrobotnych.
![]() |
#1448 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
No ale jak to tak, nic zupełnie nie robić? Żadne knajpy, restauracje, hotele, opieka nad dziećmi, sprzątanie??? Ja to robię cały czas od 16 roku życia ![]()
![]() |
#1449 |
Raczkowanie
|
lalaith, ja jestem w podobnej sytuacji, choć na bezrobociu jestem o wiele krócej, bo jakieś 2 lata. Pochodzę z małej miejscowości, na dodatek z regionu, w którym panuje bardzo duże bezrobocie. Jak ktoś ma tutaj firmę, to miejsca pracy obsadza rodziną bądź znajomymi. Jak już ktoś dostanie pracę np. w supermarkecie to ma podpisaną umowę na miesiąc, w mniejszych sklepikach góra na trzy miesiące. Staże są przyznawane jedynie osobom po 50 roku życia bądź takim, które mają gwarancję zatrudnienia. Wszędzie, gdzie składałam CV, słyszałam, że mam małe szanse na otrzymanie pracy. Nawet w supermarkecie powiedziano mi, że przyjmują jedynie osoby z kilkuletnim doświadczeniem. W przypadku opiekunki do dziecka często jest wymagane prawo jazdy, którego ja nie mam, bo nie mam za co go sobie wyrobić. Innym razem jest wymagana znajomość np. dwóch języków obcych (a ja znam tylko angielski). Jak starałam się o pracę sprzątaczki to również powiedziano mi, że wymagane jest minimum 2-letnie doświadczenie "w branży". Może w większych miastach sprawa wygląda inaczej, ale u nas taka jest właśnie smutna rzeczywistość.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1450 |
Zakorzenienie
|
Z tym prawem jazdy to nie prawda, opiekuję się dziećmi od wielu lat i tylko raz nie dostałam pracy z tego powodu, że nie mam prawka. Drugiego języka przez te kilka lat bez pracy mogłaś się nauczyć.. zacznij nawet dziś! Ze sprzedażą i sprzątaniem się zgodzę - nawet w dużych miastach doświadczenie wymagane.
Jak Wy sobie w takim razie radzicie, za co żyjecie? Mnie po kilku miesiącach bez pracy trafia szlak ![]() ![]() ![]()
#1451 |
Raczkowanie
|
Ja niestety nie znalazłam w swojej miejscowości ani okolicach ogłoszenia na bycie opiekunką do dziecka bez wymaganego prawa jazdy. Co do języków, to uczę się angielskiego i z nim nie mam problemów, staram się także opanować niemiecki, wcześniej miałam też w szkole rosyjski. Ale to są podstawy podstaw.
Ja póki co mieszkam z rodzicami, siostrą i jej dzieckiem. Siostra straciła pracę, tata jest na rencie, tylko mama pracuje w fabryce i modli się, by jej nie zwolnili. Chciałabym jakoś odciążyć swoich rodziców, dlatego bardzo zależy mi na znalezieniu pracy. Nie wiem, co zrobię, jeśli z czasem jej nie znajdę. Psychicznie czuję się bardzo źle, jak ktoś bezużyteczny, śmieć, kto sobie w życiu nie radzi. |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#1452 |
BAN stały
|
Mała zmiana ja cię doskonale rozumiem. U mnie w mieście jest to samo.Ludzie w tym i ja nie mają po kilka lat żadnej pracy. Ściana wschodnia. Mają tylko ci co mają znajomości . Nie ma ofert opiekunka do dziecka , bo tu rzadko która kobieta ma pracę albo zarabia tyle by było ją stać na opiekunkę. Często kobiety siedzą w domu a mężowie zagranicą. Nie ma call center ani telemarketingu, a szkoda, bo chętnie bym i do takiej pracy poszła. Miasto składa się z aptek, szmateksów i biedronek. W 2 szmateksach byłam na rozmowie ale mnie nie chcieli, do biedronki też ciężko się dostać. Próbowałam też do innego sklepu spożywczego, ale nie zaprosili mnie nawet na rozmowę. Na sprzątaczkę jak się trafi ogłoszenie, to przeważnie chcą stopień umiarkowany . Jest kilka firm, biur ale tu to wszędzie przyjmują po znajomości . Podobnie jest w urzędach. Mąż jednej koleżanki szukał 9 miesięcy pracy, a ,mówią, że chłopakowi łatwiej o pracę. Dostał pracę na produkcji bo miał doświadczenie w tym co teraz robi na produkcji. Chłopak jest po studiach. Mąż drugiej koleżanki szuka pracy już kilka miesięcy, a brat jej ponad rok .
---------- Dopisano o 14:47 ---------- Poprzedni post napisano o 14:12 ---------- Znalazłam dziś ogłoszenie do KFC do Rzeszowa. 190 parę osób już aplikowało na nie. Na tej stronie co było ogłoszenie, wyświetla się ile CV zostało wysłane. Ciekawe jaka liczba wysłanych CV jutro będzie. ![]() Edytowane przez redangels Czas edycji: 2014-02-26 o 13:16 |
![]() ![]() |
![]() |
#1453 |
Rozeznanie
|
To byly studia zaoczne. Mnie chodzi o prace stala. Maz pracuje, nigdzie nie jezdzimy, nigdzie nie chodzimy i jakos sie kreci. Mam ogrodek, wiec warzywka swoje i tak jakos jest. Jutro ide spytac sie w sklepie w w mojej gminie. Podobno tam jest nieciekawie, kobitki sie ciagle zmieniaja, ale mam to w nosie. Byle cos bylo. Ja mieszkam 40 km od Łodzi. Lalaith ile masz lat? Moze mozesz sobie pozwolic na prace w knajpie, na zleceniu badz na czarno. Ja mam 31 i musze mysle o stalej pracy na etacie. Tak jak Redangels pisze do sprzatania wolaja stopien niepelnosprawnosci. Kiedys bylam naiwna i z calej sily probowalam sie dostac na urzedu.
#1454 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
![]()
![]() |
#1455 |
Rozeznanie
|
Jak bylam na stazu to dziewczyna mowila ze jej siostra tylko raz znalazla prace bez znajomosci, reszte jej ktos pomogl nawet w mc donalds. Panstwo kolesi po prostu
---------- Dopisano o 15:15 ---------- Poprzedni post napisano o 15:12 ---------- Kluska a co robilas wczesniej?
#1456 |
Raczkowanie
|
U nas jak wybudowali TESCO to ponoć w pierwszym tygodniu już mieli ponado 1000 CV złożonych.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1457 |
Rozeznanie
|
Szok, ale niektorzy tutaj uwazaja ze pracy jest pod dostatkiem
#1458 | ||||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Ba do pracy w małych sklepach, lepienia pierogów itp też orzeczenie. Kiedyś w sąsiedniej miejscowości szukali niepełnosprawnego fizjoterapeuty ! Cytat:
kurs kasy fiskalnej kicha książeczkę sanepidu- kicha...... Cytat:
Cytat:
|
||||
![]() ![]() |
![]() |
#1459 |
maszyna, nie człowiek
|
A mogę brutalnie zapytać po co wydawałyście kase na zaoczne/prywatne studia?
Pytam na poważnie, bo zawsze wśród moich znajomych istniało przekonanie "masz pracę, masz kasę - > idziesz na zaoczne żeby móc dalej pracować", nie "idę żeby skończyć studia, praca się znajdzie". A coraz częściej widze w tym wątku studiowanie dla studiowania z wydaniem mnóstwa pieniędzy w tle... Dlaczego?
#1460 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1461 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1462 |
Rozeznanie
|
Hej Wam, prosze o radę.
1.Jeśli pracodawca nie zgodzi sie na porozumienie stron, a będę miec oferte pracy od zaraz to pozostaje mi tylko porzucenie pracy?? 2.jeśli tak to rozumiem że od dnia porzucenia pracy maja 7 dni na dostarczenie mi świadectwa pracy? 3. i czy będzie tam pisało że zatrudninie trwało od xxxx do dnia porzucenia pracy tak? 4. jeśli się jest na umowie o pracę to można jeszcze jakoś inaczej odejść z dnia na dzień? 5. a i jeśli miałam nie wykorzystany urlop to oczywiście pracodacwa musi go rozliczyc ekwiwalentem? chyba nie ma czegoś takiego że mi się to nie nalezy bo porzuciłam prace?
You shoot me down but I won’t fall I am titanium Edytowane przez Kukunia23 Czas edycji: 2014-02-26 o 18:25 |
![]() ![]() |
![]() |
#1463 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Dot. 1. Tak. Albo wykorzystanie urlopu. Można pracować w firmie B w czasie urlopu w firmie A ![]() Dot. 2: Nie. Jeżeli przestajesz przychodzić do pracy, pracodawca zaznacza w tych dniach nieobecność.* Np. po kilku dniach takiej nieobecności wysyła do Ciebie pocztą rozwiązanie umowy o pracę bez wypowiedzenia, z winy pracownika (art. 52 KP). Ty podpisujesz "zwrotkę" tzn. że odebrałaś ten list. Potwierdzenie wraca pocztą do pracodawcy. Dzień, w którym odebrałaś list jest dniem rozwiązania umowy. Kiedy pracodawca dostanie "zwrotkę", musi wystawić świadectwo pracy. *To jest ważne w deklaracji ZUS za dany miesiąc - czy dany pracownik pracował przez wszystkie dni miesiąca, czy miał L4, trzeba też pokazać wszystkie nieobecności - dni, za które nie ma wynagrodzenia. Inny jest kod na nieobecność usprawiedliwioną, inny na nieusprawiedliwioną, itd... Dot. 5 Bardziej martwiłabym się tym, że pracodawca pozwie Cię do sądu za niewywiązanie się z umowy ![]() Edytowane przez slonecznikow_a Czas edycji: 2014-02-26 o 19:13 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1464 |
Zakorzenienie
|
"Witam. Jestem żonatym Czterdziestolatkiem. Zatrudnię szczupłą dziewczynę/kobietę do weekendowych prezentacji po całym kraju. Podróż, hotele i posiłki zapewniam ja. Oferuję 2 tyś zł za 3-4 dwudniowe wyjazdy w miesiącu. Nie wymagam żadnego doświadczenia ani fizycznej pracy, chodzi mi tylko o wspólne spędzanie nocy."
|
![]() ![]() |
![]() |
#1465 |
Raczkowanie
|
Bez obrazy, ale facet chyba nie wie, ile prostytutki biorą za noc swoich usług i szuka naiwnej.
Choć ogłoszenie samo w sobie jest piekielne. |
![]() ![]() |
![]() |
#1466 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#1467 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
#1468 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
A w tej drugiej pracy nie ma możliwości, że poczekają? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1469 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
#1470 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A jakie studia skończyłyście? Nie myślałyście o szukaniu pracy w większym mieście?
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:54.