|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1081 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Lipiec miesiąc odlotowy, będzie dzidziuś duży, zdrowy! MAMUSIE LIPIEC 2014 cz.I
eskrina-witaj
Enary- trzymaj się i wracaj szybciutko do zdrówka ____ Dzień dobry ![]() Wczoraj już nie miałam siły na nic i padłam jak mucha ![]() Widzę, że już się zajadacie pączuchami Ja już po śniadanku, więc śmigam do sklepu upolować jakiegoś pączucha
Nasze Szczęście "Tam jest Ci najlepiej, wiem. Cicho... ciepło... ciemno... I długo śni się dobry sen, że zawsze będziesz ze mną. Tam, moje serce stuku puk, szepce Ci zaklęcia. A ja czekam jak na cud, jak na małego księcia." |
|
|
|
#1082 | |||
|
Raczkowanie
|
Dot.: Lipiec miesiąc odlotowy, będzie dzidziuś duży, zdrowy! MAMUSIE LIPIEC 2014 cz.I
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
|
|||
|
|
|
#1083 |
|
Zakorzenienie
|
![]() No ale za daleko mam do tych dwóch cukierni, z których pączki toleruję
|
|
#1084 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja też mam pytanie z tych prawnych Mam umowę o pracę na czas określony do 30 sierpnia, do tego mam aneks do umowy - zastępstwo nie dłużej niż do 27 czerwca. Chciałam być w pracy do samego końca, a przynajmniej do czerwca, ale chodzą mi myśli po głowie czy nie pójść już w maju na l4 skoro ginka proponowała mi to już miesiąc temu ![]() i teraz się zastanawiam, czy pracodawca jeżeli dam l4 w maju może mi jakoś anulować ten aneks i zostanę tylko ze swoją podstawową pensją bez tej z zastępstwa ? I moje drugie pytanie, poród mam 31 lipca - umowę do 31 sierpnia. Jeżeli poszłabym na roczny "urlop" ( zasiłek macierzyński plus rodzicielski) chciałabym mieć jak najdłużej wypłacany, zanim zostanę przyjęta do pracy po tym roku, 2 września. Kiedy najpóźniej mogę złożyć wniosek o ten zasiłek macierzyński ? ohh widzę jak z czasem zmieniają mi się priorytety chciałam w ciąży pracować do końca i wrócić jak najszybciej po urodzeniu, a teraz chciałabym pójść wcześniej i chyba zostać jak najdłużej czyli ten rok Z jednej strony boję się o pracę, chociaż dyrektor był przekonany że pójdę na rok i dał do zrozumienia że nie widzi przeciwwskazań żeby mnie potem przyjąć ale w życiu różnie bywa ![]() Właśnie wciągnęłam na śniadanie pierwszego pączka ze śmietaną TŻ mi przyniósł rano
|
|
#1085 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Malwiska na chorobowym masz 100% , a na macierzyńskim to znaczy macierzyński + dodatkowy macierzyński i rodzicielski to zależy na co się zdecydujesz ?
Matka lub ojciec dziecka urodzonego w 2014 roku mogą wykorzystać: * urlop macierzyński - 20 tygodni w przypadku urodzenia jednego dziecka (w tym 14 zarezerwowanych tylko dla matki) - podstawowy urlop macierzyński jest obligatoryjny - trzeba go wykorzystać w całości, * [B]dodatkowy urlop macierzyński - 6 tygodni[/b - dodatkowy urlop macierzyński można wykorzystać (tylko bezpośrednio po podstawowym urlopie macierzyńskim) w pełnym wymiarze lub w części albo nie skorzystać z niego wcale. * urlop rodzicielski - 26 tygodni - urlop fakultatywny, warunkiem jego udzielenia jest wykorzystanie bezpośrednio przed nim dodatkowego urlopu macierzyńskiego w pełnym wymiarze (czyli 6 tygodni w przypadku urodzenia jednego dziecka i 8 tygodni w przypadku urodzenia dwojga lub więcej dzieci). Łącznie urlop macierzyński to więc maksymalnie 52 tygodnie (dłużej w przypadku urodzenia większej liczby dzieci - patrz niżej). Przez cały tan czas masz prawo otrzymywać zasiłek macierzyński. W jakiej wysokości? To zależy od tzw. podstawy wymiaru Twojego ubezpieczenia zdrowotnego, czyli - najprościej mówiąc - składek zdrowotnych, jakie w Twoim imieniu pracodawca wpłacał do ZUS (a jeśli masz swoją firmę - od składek, jakie wpłacałeś osobiście). Pod uwagę brana będzie średnia wysokość z ostatnich 12 miesięcy (chyba że pracowałeś lub miałeś firmę krócej). ---------- Dopisano o 11:10 ---------- Poprzedni post napisano o 11:07 ---------- Cytat:
Wnioski składa się w pracy w ciągu 2 tygodni po urodzeniu dziecka i pamiętajcie o akcie urodzenia bo trzeba dołączyć i zaświadczenie ze szpitala ![]() ---------- Dopisano o 11:12 ---------- Poprzedni post napisano o 11:10 ---------- Cytat:
LAURA Czekam na Ciebie z utęsknieniem, wśród tych miesięcy, dni i nocy przyjdziesz na świat z wielkim krzykiem by każdy poznał dzień narodzin. Miłością tą największą zrodzisz się w bólu swej matki, by wynagrodzić Jej czekanie i życia niedostatki. |
||
|
|
|
#1086 |
|
Zakorzenienie
|
E tam, nie przepadam za pączkami
Chciałam zjeść w ramach tradycji Jakbym się uparła to do jednej z tych cukierni mam 20 minut drogi, ale nie chce mi się jeździć
|
|
#1087 |
|
Zakorzenienie
|
cześć
![]() moja córcia szaleje, podejrzewam, że to poranna gimnastyka ![]() z rańca popchnięta "syndromem J." poszłam do lumpka i przepadłam za 75 zł nakupiłam 49 rzeczy ![]() ale mam dla Tima 5 rzeczy - piżamkę - 2 T-shirty - bluzę z kapturem - sweterek rozpinany dla siebie: - bluzkę kopertówkę - legginsy morskie - bluzeczkę z kr. rękawem - bluzeczkę z dł. rękawem - kurtkę odcinaną pod biustem - sukienkę luźną letnią - sukienkę sweterkową - 2 bluzeczki bez rękawów - sweterek rozpinany - krótkie spodnie a dla córci: - kocyk w kropki - 3 sukienki 0-3 - 2 sukienki 3-6 (w tym jedna typowo na BN) - sukienka 18-24 - 2 rampersy 0-3 - 2 bluzeczki z dł. rękawem 3-6 - bluzeczki kr. rękaw 0-3, 4-6, 18-24 - pajac 3-6 - spodenki 0-3 x3, 3-6, 6-9 i 9-12 - 2 półśpiochy 3-6 - body z kr. rękawkiem 0-3, 3-6 - body z dł. rękawkiem 0-3 x 2, 3-6, 9-12 - polarek 0-3 - bluzka rozpinana 0-3 i 3-6 większość dla niej w różu, bo unisexy na pewno mam jakieś po Tymku, bo późno płeć wtedy poznaliśmy. aaaa... i przebranie owcy na 4-6 lat pod kątem baliku karnawałowego w przyszłości wrzucam foty
|
|
#1088 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Gratuluję udanych łowów!
|
|
|
#1089 |
|
Zakorzenienie
|
joanna dzięki ! a powiedz mi, czy jeżeli pójdę przed porodem na l4 to ta średnia zarobków z 12 miesięcy będzie mi normalnie liczona od września do września czy tylko do tego czasu aż poszłam na l4 ?
kurde ale jestem zielona w tych sprawach
|
#1090 |
|
Zakorzenienie
|
i nie weszła reszta fotek
![]() i nie wejdzie chyba, bo ciągle odrzuca
|
#1091 |
|
Rozeznanie
|
Bambusek - śliczności
Enary - wracaj szybko do zdrowia!
Pod moim sercem, inne bije serce, Nieznane, a jakże bliskie i jakże kochane, Pod moim sercem małe rączki dziecka, cichutko pukaja do mojego serca, Myślę sobie wtedy: może być wspanialej? Nosze w sobie życie które Bog mi daje ! |
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#1092 |
|
Zakorzenienie
|
ja wiem że na rok jest 80% a na pół 100%
kase i tak wypłaca pracodawca więc po zasiłek do zusu chyba nie muszę iść bo to pracodawca sobie coś tam potrąca. Mi chodzi o to że przepuszczalnie dla łatwiego rachunku - mam 1000zł na umowie na rękę, więc przy rocznym macierzyńskim dostawałabym 800zł, a np jak bym teraz dostała podwyżkę 1500zł na rękę to jak bym dostawała ten roczny macierzyński skoro przez 4 miechy bym miała większe wynagrodzenie |
|
|
|
#1093 |
|
Zakorzenienie
|
dziewczyny coś mi jest
nie mogę ustać na nogach, bo tak jakoś mi słabo, ale mierzyłam ciśnienie to miałam dobre jak na mnie 115/59, tylko, że puls 99. to nie za wysoki trochę?
|
|
|
|
#1094 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
LAURA Czekam na Ciebie z utęsknieniem, wśród tych miesięcy, dni i nocy przyjdziesz na świat z wielkim krzykiem by każdy poznał dzień narodzin. Miłością tą największą zrodzisz się w bólu swej matki, by wynagrodzić Jej czekanie i życia niedostatki. |
|
|
|
|
#1095 | |
|
Raczkowanie
|
Witam po dwóch pączkach i kawie z okropną zgagą chyba będzie zwrot do kuchni
![]() Cytat:
bambusiek poszalałaś z zakupami
|
|
|
|
|
#1096 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Spróbuj się położyć, zrelaksować, jeśli nie pomoże to jedź do szpitala. Gdybyś miała ciśnienie na poziomie przynajmniej 130/90 to tego pulsu byś pewnie tak nie odczuwała, ale przy tak niskim ciśnieniu (szczególnie tym dolnym, rozkurczowym - 59) zdecydowanie powinien zobaczyć Cię lekarz, o ile oczywiście zaraz się to nie unormuje. Ja mam w ciąży puls cały czas na poziomie 79 - 89, ale jak ostatnio miałam 100 to również czułam się bardzo źle
13.06.2014 rok - najszczęśliwszy piątek Edytowane przez mamaya Czas edycji: 2014-02-27 o 11:51 |
|
|
|
|
#1097 |
|
Rozeznanie
|
Malwiska do l4 i do macierzynskiego/rodzicielskiego jest brana średnia z 12mcy, wiec musialby Ci szef mocno na papierze podniesc pensje zebys odczula faktycznie. W zaleznosci od tego ilu zatrudnionych ma Twój pracodawca macierzyński wypłaca albo on albo zus
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#1098 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
#1099 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#1100 |
|
Wtajemniczenie
|
Bambusiek śliczne zakupy
|
|
|
#1101 |
|
Zakorzenienie
|
dzięki dziewczyny.. to idę się położyć..
może przeforsowałam się tłuczeniem schabowych ![]() i chyba nici z faworków dzisiaj
|
|
|
|
#1102 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie chcę Cię oczywiście straszyć, ale wolę to napisać
|
|
|
#1103 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Nie wiem czy to jasno wytłuaczyłam, jak coś to pytaj bo znam ten temat dośc dobrze ![]() Cytat:
![]() U dentystki pełny sukces, zrobiła mi żeba od ręki! Jetsem przekonana że teraz się lepiej przyłożyła, czułam to i nawet naocznie jest lepszy efekt i co najważniejsze nie wzięła ani złotówki. Szacun dla tej Pani W sumie to pierwszy raz się na niej sparzyłam, bo do tej proy byłam zadowolona, a plombę mam w każdym jednym zębie.... ![]() i mam tego zęba na sztyfcie, wcześniej też miałam, wczoraj mu się dogłębnie przyjrzałam No ale żeby nie było tak słodko... Mała mi dziś się obudziła ze stanem podgorączkowym 37,5 jakieś mętne oczka ma... ehh za dlugo zdrowa była... możę z miesiąc... Aha skoro Fame zaczyna 6 miesiąc czego gratuluję! To ja jak zwykle dopiszę się do jej splendoru i sławy i też ogłoszę identyczny komunikat6 miesiąc czas zacząć z zębem na przedzie ![]() Fame wyobraź sobie że zamiast tych butelek są pączki ![]() Kurde jeszcze tylko miesiąc 2 trymestru, trza korzystać |
|||
|
|
|
#1104 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1105 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Witaj w klubie mamuś z chorą pociechą w domu, moja całe półtora tygodnia w przedszkolu i dziś już znowu w domu. Pierwszą zimę w przedszkolu przeżyła z 99% frekwencją a w tą chodzi cały czas w kratkę dobrze że jeszcze mieszkamy z rodzicami to wykorzystuje dziadziusia i z nią siedzi. |
|
|
|
|
#1106 |
|
Wtajemniczenie
|
Debeściara świetna wiadomość ! Ta z zębem
, a malutkiej zdrówka
|
|
|
#1107 |
|
Zakorzenienie
|
hmm pracuję na umowę od września, więc nie przepracowałam jeszcze 12 miesięcy, czyli wyliczyliby średnią od września do maja, jeżeli od maja poszłabym na dłuższe l4 tak ?
|
#1108 |
|
Zakorzenienie
|
dobra juz czaje - dzięki dziewczyny
trochę to głupowate bo jak ktoś nigdzie nie pracował i np dostał się do pracy i po 2 miechach poszedł na l4 bo ciąża to co? dostaje tyle ile zarabia mimo że wcześniej miał 0?? czy też to liczą przez 12 miesiecy mój szef zatrudnił znajomą w ciąży i dał jej 3 tys brutto a ona poszła od razu na zwolnienie i szef jej wypłacał 100% walneła się księgowa czy jak ktoś nigdzie nie pracował to mu się nie wlicza tej średniej |
|
|
|
#1109 |
|
Zakorzenienie
|
debesciara super, że z zębem wszystko już w porządku.
Enary cieszę się, że już lepiej Najlepszy jest lateksowy. Nie są już takie drogie jak kiedyś. Ja mam taki https://www.materace.sklep.pl/matera...y,rid,521.html i jestem z niego super zadowolona. Teraz na all widziałam nawet za 230 (ja trzy lata temu musiałam dać prawie 400 zł bambusiek super zakupy |
|
|
|
#1110 |
|
Zakorzenienie
|
muszę się szefa spytać jak jej wypłacał wynagrodzenie :P bo coś mi się wydaje że nasza księgowa jest głupia
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:45.

Ja już po śniadanku, więc śmigam do sklepu upolować jakiegoś pączucha

pewnie dziadziuś nie miał co robić w domu to poszedł 
gdybym teraz poprosiła szefa o podwyższenie pensji na papierze to z chwilą pójscia na chorobowę otrzymuje 100% płanego wynagrodzenia z czasu podwyżki tak?

Gratuluję udanych łowów! 

Fame wyobraź sobie że zamiast tych butelek są pączki