Ah po ślubie będzie życie, łóżko będzie głośno skrzypieć! PM2014 cz.25 - Strona 61 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-02-27, 12:05   #1801
201605100
Konto usunięte

Dot.: Ah po ślubie będzie życie, łóżko będzie głośno skrzypieć! PM2014 cz.25

Cytat:
Napisane przez Anesthesia Pokaż wiadomość

Co do zapraszania z dziećmi, to my na zaproszeniach dzieci nie wypisujemy, będziemy o tym mówić przy zapraszaniu, szczególnie w przypadku takich kilkumiesięcznych maleństw, które dopiero się urodzą.
Nie boisz się, że ludzie się śmiertelnie poobrażają? Z tego co czytam na wizażu to pominięcie dziecka na zaproszeniu to obraza a zaproszenie bez dziecka już ogóle, gorsze niż gniew Boga
201605100 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-27, 12:19   #1802
Opiumalfa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez alucior Pokaż wiadomość
Nie boisz się, że ludzie się śmiertelnie poobrażają? Z tego co czytam na wizażu to pominięcie dziecka na zaproszeniu to obraza a zaproszenie bez dziecka już ogóle, gorsze niż gniew Boga
u nas jest tak samo i ja sie nie boje. Tzn juz to przeszla, teksty typu ze jak bez dziecka to w ogole nie przyjedziemy.

Well...to nie przyjezdzajcie, Jezu, na prawde sie nie przejme. Wesele jest dla doroslych. I juz. Ale to moje zdanie.

---------- Dopisano o 12:19 ---------- Poprzedni post napisano o 12:19 ----------

Cytat:
Napisane przez nasturcja1308 Pokaż wiadomość
protokół najwcześniej 3 m-ce przed, bo tyle są ważne dokumenty z USC.
a co ma protokol do dokomunetow z USC?
Opiumalfa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-27, 12:24   #1803
frezja123
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez hihihi Pokaż wiadomość

[/COLOR]
na pewno w salonie ślubnym, krótka suknia będzie o wiele droższa jeśli chcesz dosyć prostą i zwykłą sukienkę to warto poszukać właśnie w innych sklepach z eleganckimi sukienkami, albo nawet w sieciówkach
hmm... właśnie dziwi mnie to, jeśli jest tak jak piszesz, bo z samej zasady, e mniej roboty, mniej materiału itd to powinna być tańsza.

Cytat:
Napisane przez Lg_ago Pokaż wiadomość
Frezja witaj !

Różne firmy mają w swoich kolekcjach krótkie/do kolan suknie ślubem. Kilka PM zresztą też takie ma Jak pójdziesz do salonu i powiesz czego szukasz, powinni coś dla Ciebie znaleźć - może być mniejszy wybór niż tych długich, ale coś napewno będzie Czasem przerabiają z długich na krótkie !
A jesli nie chcesz typowo ślubnej, to rzeczywiście możesz poszukać w jakiś innych sklepach, tak jak pisałaś.
Chyba tak zrobię, że poszukam w sklepach z eleganckimi sukienkami, ja szukam na prawdę prostej ... Bez sensu mi przepłacać w takim razie.

Cytat:
Napisane przez KaEs Pokaż wiadomość
każda z nas ma inną wizję ślubu.
i może nie uwierzysz, ale decyzja o ślubie tez jest naszą wspólną decyzją
zaręczyny tez wiedziałam, że kiedyś nastąpią -> tylko nie znałam dokładnej daty i godziny.

Jeżeli chcesz krótką suknię, niekoniecznie drogą to znalazłabym jakąś inspirację w necie i poszukała dobrej krawcowej
Nie chciałam nikogo urazić, przepraszam. Źle się też chyba wyraziłam <było późno w nocy > nie chodziło mi o to, że akurat u mnie decyzja o ślubie była wspólna, bo wiadomo, że każda para ją podejmuje wspólnie, tylko, że u nas nie było takiego oczekiwania z mojej strony na zaręczyny, bo one były zaplanowane, razem wybieraliśmy pierścionek, to była nasza decyzja i pewnie takie pary jak nasza też istnieją, ale jednak częściej widzę dziewczyny oczekujące czy to już czy jeszcze nie ...
A dlatego, że nie bierzemy ślubu kościelnego, nie jesteśmy religijni więc nie wiąże się to dla nas z wielkim wydarzeniem, mieszkamy razem od 4 lat a od 7 jesteśmy parą i dlatego jest to dla nas po prostu formalność. Przyjęcie też skromne, bo po prostu mamy inne plany wydania pieniędzy, wolimy wycieczkę życia niż zabawę Odpadają tak jak mówiłam elementy klasyczne ślubu i przyjęcia.
Podchodzimy do tego na luzie, o to mi chodziło w tym, że mamy inną wizję ślubu

jeszcze raz przepraszam jeśli kogoś uraziłam

A teraz idę jeść pączki, dziś nie ma diety Później do Was dołącze i przeczytam wszystko co napisałyście od wczoraj.
frezja123 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-27, 12:26   #1804
swiat_katarzyny
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez cude Pokaż wiadomość

Dziewczyny, macie sprawdzonych sprzedawców z dopinkami na allegro?
ja planuje kupić stacjonarnie, ale oni też sprzedają na allegro na kiedy potrzebujesz? gdy już kupię to mogę podzielić się opinią
Cytat:
Napisane przez enzunio Pokaż wiadomość
Witam nowe PMki

Kurde dziewczyny ale kwacha zrobiliśmy z jednym zaproszeniem, faux pax jak nic, niech mnie . Pocieszam się tym, że to nie moja wina...
nic sie nie stało

Cytat:
Napisane przez zakrecona_kropka Pokaż wiadomość
Co do zaproszeń miałam problem z wypisaniem osób które przede mną biorą ślub czy pisać jedno nazwisko czy dwa zaproszenia będą prawdopodobnie rozdane przed ich ślubami więc wypisałam osobno "Agata X i Piotr Y" myślicie że zrobiłam dobrze? a jak nie zdąże przed ich ślubem dać zaproszeń?
nasz ślub jest w sierpniu a ślub takiej pary o ktorej piszesz przed nami w czerwcu i postanowilismy zaprosić ich jako małżeństwo dopiero po ich ślubie myślę, ze to najbezpieczniejsze rozwiązanie

kurde miałam tyle zrobić w lutym, czas mi uciekł a ja z ręką w nocniku
swiat_katarzyny jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-27, 12:27   #1805
nasturcja1308
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Opiumalfa Pokaż wiadomość

a co ma protokol do dokomunetow z USC?
przy ślubie konkordatowym u nas żeby spisać protokół jest potrzebne zaświadczenie z USC o braku przeciwwskazań do zawarcia związku, pewnie można to później donieść, ale lepiej jak jest od razu. A na drugiej stronie tego zaświadczenia jest akt małżeństwa

nasturcja1308 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-27, 12:30   #1806
swiat_katarzyny
Zadomowienie

Cytat:
no jezuuu... nie moge z takich ludzi. To niech się obrażają - gdybym miala zapraszać wszystkie kuzynostwo z dziećmi to wyszedłby mi kinderbal, ktory by mnie zrujnował finansowo nie we wszystkich restauracjach dzieci są przyjmowane za darmo nikt o tym nie myśli...
ja na przykład za 10 latka musze już płacic 100% a to 220 zł.

Edytowane przez swiat_katarzyny
Czas edycji: 2014-02-27 o 12:36
Stary 2014-02-27, 12:38   #1807
alloffkowa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Dotka90 Pokaż wiadomość
hjarta - Cukiernia Cora, Cukiernia Wilk (w Podgórzu), cukiernia Słownik, Cukiernia Róża, Cukiernia Skalanka (to nie w Krakowie, a w Skale, ale mają dowóz, my wybralismy właśnie ich).

Magheru, na śliskie spody kup sobie u szewca takie naklejki antypoślizgowe,naklejasz na podeszwę i buty się nie ślizgają

Madziara,ale chamstwo z tym szefem

Enzunio, niezła wpadka No cóż, niefajnie wyszło, ale zdarza się

Zakręcona Kropka, jasne, że zaproszenia na ich osobne nazwiska, wszak nie są po ślubie

W temacie wpadek z zaproszeniami, to na innym wątku jedna z dziewczyn pisała, że ślub był powiedzmy w czerwcu, a miesiąc wcześniej zmarła jej mama.I rozumiecie, że młodzi zamiast wydrukować/wypisać nowe zaproszenie, po prostu WYKOREKTOROWALI imię jej mamy i zostawili samego ojca i ją?

Inna z kolei pisała o przypadku, gdzie było zaproszenie dla Kasi i Marka z dziećmi, a kobitka jakiś czas wcześniej straciła ciążę
to jest dopiero masakra. taki koszmar że komentować nie ma za bardzo jak...
Oliwka 21.07.2016
alloffkowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-27, 12:41   #1808
hihihi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez frezja123 Pokaż wiadomość
hmm... właśnie dziwi mnie to, jeśli jest tak jak piszesz, bo z samej zasady, e mniej roboty, mniej materiału itd to powinna być tańsza.
wiesz z samego faktu, że jest to suknia 'ślubna' to cena idzie niestety w górę

'-You still love her, huh?
-I can't imagine the day I won't.'

Dexter w spódnicy
hihihi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-27, 12:43   #1809
Sunrise28
Rozeznanie

Cytat:
przy ślubie konkordatowym u nas żeby spisać protokół jest potrzebne zaświadczenie z USC o braku przeciwwskazań do zawarcia związku, pewnie można to później donieść, ale lepiej jak jest od razu. A na drugiej stronie tego zaświadczenia jest akt małżeństwa
Dokładnie, aby zawrzeć małżeństwo konkordatowe należy mieć zaświadczenie z USC. Zaświadczenie ważne jest 3 miesiące
Sunrise28 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-27, 12:45   #1810
mala_czarna_21
Zakorzenienie

Cytat:
Aaaa bo mam gorący okres z rodzicami Tż, no ale nieważne, ważne, że przy "małej wymianie zdań" mówię, że
-jak zapraszaliśmy ciocię Alinę(ciotka Tż) to coś tam coś tam, a mama Tż na to:
- "jaką ciotkę Alinę?", a ja
-"No ciocię Alę z B..."
-"Ale przecież to jest Alicja!!"
-"o ☠☠☠☠a"
-"Ale spoko byli dzisiaj u nas i nic nie mówili, napiszecie na winietce już dobrze i będzie ok"
-

Oczywiście Tż nie widzi nic złego w tym, że nie wiedział jak jego ciocia ma na imię (ja wiedziałam, że Ala, ale pytałam czy Alicja a on mi na to, że nie, bo Alina),a ja ze wstydu mam ochotę zapaść się pod ziemię...
NIE SĄDZIŁAM, ŻE COŚ TAKIEGO MOŻE AKURAT MI SIĘ PRZYDARZYĆ Mam ochotę zabić Tż!

madziara okropnie facet się zachował... może mu przejdzie...
nic się nie przejmuj, od tego się nie umiera
u nas było niemalże identyczna sytuacja: sąsiedzi TZ, państwo Wiśniowscy ale tata TZ podał nam Wiśniewscy i tak właśnie napisaliśmy w zaproszeniu oni (teście) nie widzą problemu więc ja tym bardziej

Cytat:
Kulbensik, oczami wyobraźni już widzę siebie na wątku o faux pax państwa młodych

Dziewczyny kiedy spisuje się protokół? Czy to już?
juz w sensie za kilka dni, 3 miesiace przed ślubem, wybierz papiery z USC, mertyki i idźcie do księdza.

Cytat:
Napisane przez swiat_katarzyny Pokaż wiadomość
no jezuuu... nie moge z takich ludzi. To niech się obrażają - gdybym miala zapraszać wszystkie kuzynostwo z dziećmi to wyszedłby mi kinderbal, ktory by mnie zrujnował finansowo nie we wszystkich restauracjach dzieci są przyjmowane za darmo nikt o tym nie myśli...
dokładnie, u mnie na szczęscie dużo dzieci nie ma bo maksymalnie około 10 wyjdzie ale i tak wydaje mi się, że przychodzenie na wesele z 2-latkiem mija się z celem.... wtedy dzieci są na pierwszym planie a nie para młoda

witam się zasmarkana i zakaszlana

2015 - 38
mala_czarna_21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-27, 12:45   #1811
201605100
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Opiumalfa Pokaż wiadomość
u nas jest tak samo i ja sie nie boje. Tzn juz to przeszla, teksty typu ze jak bez dziecka to w ogole nie przyjedziemy.

Well...to nie przyjezdzajcie, Jezu, na prawde sie nie przejme. Wesele jest dla doroslych. I juz. Ale to moje zdanie.
Cytat:
Też mam takie zdanie, ale wiecie jak jest, niektórzy rodzice mają odpieluszkowe zapalenie mózgu i ich dziecko jest najważniejsze na swiecie, nie są w stanie pojąć, że ktoś może nie chcieć dziecka na weselu, albo nie ująć go w zaproszeniu, przecież to członek rodziny jak każdy inny
Ja na szczęście będę mieć max 3 dzieci
Stary 2014-02-27, 12:46   #1812
Robusta
Wtajemniczenie

Mysza93
ślieczne!!! myślę nad podobnymi

http://suwaczki.slub-wesele.pl/20141018580820.html
Robusta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-27, 12:48   #1813
annic
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez frezja123 Pokaż wiadomość
myślę, że chodziło o to, że krótka sukienka z salonu jest droższa niż krótka sukienka ze sklepu z wyjściowymi kieckami a nie, że krótka ślubna jest droższa od długiej ślubnej - bo nie jest
annic jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-27, 12:49   #1814
docik10
Zakorzenienie

Cytat:
Ja za dziecko powyżej 7 lat płacę 215zł ale nie zamierzam ich nie zaprosić. To nie zwierzątko, które zostawi się w domu i poprosi sąsiadkę o wyjście 3 razy w ciągu dnia. Pewnie zmienisz zdanie jak będziesz miała swoje dzieci. Nie każdy chce zostawić takiego malucha i jechać np. 100km na wesele zostawiając go komuś pod opieką. Rodzina to rodzina nie ważne czy ma 20 lat czy 3 latka. U mnie dzieci mile widziane, znajomych też zapraszamy z dziećmi.
Nie krytykuje Twojego podejścia do tematu, ale sama poczułabym się urażona jakby ktoś zaprosił mnie bez dzieci, bo by im wizje wesela zepsuło, bo to nie kinderbal.
Tyś moje dziecko a ja Twoja mama

Nasze szczęście jest juz z nami
:

Edytowane przez docik10
Czas edycji: 2014-02-27 o 12:51
docik10 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-27, 12:54   #1815
enzunio
BAN stały

Dzięki za pocieszenie po kwasie tygodnia

I za podpowiedzi odnośnie protokołu, w przyszłym tygodniu chyba pojedziemy go spisać

Iść mam po papiery z USC do mojego USC?? Czy do miasta w którym biorę ślub? A TŻ? W mieście w którym jest zameldowany od 6 lat czy tam gdzie się urodził??
enzunio jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-27, 12:57   #1816
swiat_katarzyny
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez docik10 Pokaż wiadomość
Ja za dziecko powyżej 7 lat płacę 215zł ale nie zamierzam ich nie zaprosić. To nie zwierzątko, które zostawi się w domu i poprosi sąsiadkę o wyjście 3 razy w ciągu dnia. Pewnie zmienisz zdanie jak będziesz miała swoje dzieci. Nie każdy chce zostawić takiego malucha i jechać np. 100km na wesele zostawiając go komuś pod opieką. Rodzina to rodzina nie ważne czy ma 20 lat czy 3 latka. U mnie dzieci mile widziane, znajomych też zapraszamy z dziećmi.
Nie krytykuje Twojego podejścia do tematu, ale sama poczułabym się urażona jakby ktoś zaprosił mnie bez dzieci, bo by im wizje wesela zepsuło, bo to nie kinderbal.
juz niejednokrotnie ta dyskusja miała miejsce na wątku i wiem, ze masz odmienne zdanie na ten temat i szanuje to DLA MNIE wesele to przyjecie z alkoholem, glośną muzyką, nie dla dzieci i tyle. Mnie nikt na wesela nie brał i nie prosił do 15 roku życia i jakoś nie czułam sie urażona.
Po drugie co innego gdy zaprasza sie własne kuzynstwo ktore ma 3 lata, a co innego gdy są to dzieci kuzynostwa, ktore widziałam raz, czy 2 razy w życiu. Dziękuje, takie mam zdanie
gdybym miała dzieci małe (do 5 lat) to nigdy nie zabrałabym je w takie miejsce, nie zrobiłabym im tego z kilku powodów, ktore już nie raz pisalam

http://www.harych.pl/slub/rgal_mini.html ostatnie 35 zdjęć na samym dole - dla mnie paranoja, ale to moje odczucie, bo uważam wesele za przyjęcie dla dorosłych

Edytowane przez swiat_katarzyny
Czas edycji: 2014-02-27 o 13:01
Stary 2014-02-27, 13:02   #1817
czekooczekolada
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Le_lena Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny!
Od jakiegoś czasu Wam się przyglądam i czerpię wiadomości
W październiku nasz wielki dzień więc pomyślałam, że czas najwyższy się przyłączyć do rozmów :P
Sala - zarezerwowana
W Kościele - godzina ustalona
Zespół - wybrany (lada dzień podpiszemy umówę jak zgramy się w czasie)

W najbliższą niedzielę przyjeżdżają z wizytą przyszli teściowie obgadać z moimi sprawy - a ja się trzęsę ze strachu!

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka
hej

Cytat:
Aaaa bo mam gorący okres z rodzicami Tż, no ale nieważne, ważne, że przy "małej wymianie zdań" mówię, że
-jak zapraszaliśmy ciocię Alinę(ciotka Tż) to coś tam coś tam, a mama Tż na to:
- "jaką ciotkę Alinę?", a ja
-"No ciocię Alę z B..."
-"Ale przecież to jest Alicja!!"
-"o ☠☠☠☠a"
-"Ale spoko byli dzisiaj u nas i nic nie mówili, napiszecie na winietce już dobrze i będzie ok"
-

Oczywiście Tż nie widzi nic złego w tym, że nie wiedział jak jego ciocia ma na imię (ja wiedziałam, że Ala, ale pytałam czy Alicja a on mi na to, że nie, bo Alina),a ja ze wstydu mam ochotę zapaść się pod ziemię...
NIE SĄDZIŁAM, ŻE COŚ TAKIEGO MOŻE AKURAT MI SIĘ PRZYDARZYĆ Mam ochotę zabić Tż!

madziara okropnie facet się zachował... może mu przejdzie...
ja dopiero niedawno zauwazylam pomyłkę u mnie na 2 zapro zapraszalam dwoch znajomych rodzicow ktorzy siedzą w USA, znam ich imiona a imiona ich żon nie, więc wpisałam najpierw ich imiona i zostawiłam puste miejsce dla zon, ze sie dopytam. Jak sie dopytalam, wpisalam te imiona zon w tamto puste miejsce. No i zapomnialam o tym, na zaproszeniu najpierw jest imie mezczyzny a potem kobiety no ale to chyba nie taka straszna rzecz

z pomyleniem imion to tez nic strasznego, przeciez kazdemu sie moze zdarzyc, ja o maly wlos nie wpisalam zle nazwisko kuzynki Tzta i jej syna z osobą. w ostatnim momencie sie okazalo ze sie inaczej nazywaja :P

przyszla mi dzis zamowiona ksiega gosci na odciski

Life doesn't give you people that you want, it gives you the people that you need.
🤍

Stary 2014-02-27, 13:04   #1818
201605100
Konto usunięte

Cytat:
Dzięki za pocieszenie po kwasie tygodnia

I za podpowiedzi odnośnie protokołu, w przyszłym tygodniu chyba pojedziemy go spisać

Iść mam po papiery z USC do mojego USC?? Czy do miasta w którym biorę ślub? A TŻ? W mieście w którym jest zameldowany od 6 lat czy tam gdzie się urodził??
Po papiery idziesz do USC w mieście w którym się urodziłaś i zanosisz je do tego, który jest w mieście, w którym bierzecie ślub.
Stary 2014-02-27, 13:05   #1819
nasturcja1308
Rozeznanie

Cytat:

najpierw trzeba załatwić akt urodzenia z miast, w których się urodziliście a potem do USC tam gdzie będziecie brać ślub.

Edit: alucior mnie wyprzedziła

nasturcja1308 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-27, 13:05   #1820
iLoNuS_ktl
Zadomowienie

Przyszły welony z butterfly wyglądają ślicznie, postaram się jak najszybciej zrobić zdjęcia i wrzucić
iLoNuS_ktl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-27, 13:06   #1821
docik10
Zakorzenienie

Cytat:
juz niejednokrotnie ta dyskusja miała miejsce na wątku i wiem, ze masz odmienne zdanie na ten temat i szanuje to DLA MNIE wesele to przyjecie z alkoholem, glośną muzyką, nie dla dzieci i tyle. Mnie nikt na wesela nie brał i nie prosił do 15 roku życia i jakoś nie czułam sie urażona.
Po drugie co innego gdy zaprasza sie własne kuzynstwo ktore ma 3 lata, a co innego gdy są to dzieci kuzynostwa, ktore widziałam raz, czy 2 razy w życiu. Dziękuje, takie mam zdanie
gdybym miała dzieci małe (do 5 lat) to nigdy nie zabrałabym je w takie miejsce, nie zrobiłabym im tego z kilku powodów, ktore już nie raz pisalam
Może to też zależy od zwyczajów, u Was się to już zdarzało, bo jak sama napisałaś Ciebie też nie zapraszali do 15 roku życia. U nas zawsze są dzieci na weselu. Nie ma co tu na ten temat dyskutować . W końcu to Wasze wesele i Wasze zwyczaje Mój tż na przykład jest w szoku, że będziemy wychodzić z domu z grajkami, taka tradycja i co zrobić?

:
Stary 2014-02-27, 13:10   #1822
enzunio
BAN stały

Cytat:
Po papiery idziesz do USC w mieście w którym się urodziłaś i zanosisz je do tego, który jest w mieście, w którym bierzecie ślub.
Cytat:
najpierw trzeba załatwić akt urodzenia z miast, w których się urodziliście a potem do USC tam gdzie będziecie brać ślub.

Edit: alucior mnie wyprzedziła
Dzięki dziewczyny... czyli jeszcze raz na Mazury ☠☠☠☠a mać
Stary 2014-02-27, 13:11   #1823
swiat_katarzyny
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez docik10 Pokaż wiadomość
Może to też zależy od zwyczajów, u Was się to już zdarzało, bo jak sama napisałaś Ciebie też nie zapraszali do 15 roku życia. U nas zawsze są dzieci na weselu. Nie ma co tu na ten temat dyskutować . W końcu to Wasze wesele i Wasze zwyczaje Mój tż na przykład jest w szoku, że będziemy wychodzić z domu z grajkami, taka tradycja i co zrobić?
moja teściowa się jeszcze z tym nie pogodziła, ze u mnie nie będziemy no ale u mnie tej tradycji nie ma, gdyby sąsiedzi to zobaczyli to by powiedzili, ze upadlismy na głowę co kraj to obyczaj
tak samo u Tż jest zwyczaj porywania butów PM, gdybym tego nie widziała na własne oczy, i ktoś by podszedł do mnie przed północą i szarpal by sie z moją stopą (doslownie ludzie sie o nie zabijają) to bym powiedziala chyba spadaj na drzewo i zostaw moje buty
Stary 2014-02-27, 13:12   #1824
zakrecona_kropka
Raczkowanie

Cytat:
My już od 6 lat w górę płacimy 100% czyli 285 zł ale na szczęście większość dzieci - siódemka będzie do 2 roku życia więc maluchy będą za darmo
Stary 2014-02-27, 13:12   #1825
Anesthesia
Wtajemniczenie

Co do zapraszania dzieci, to może i trochę się obawiam, ale też uważam, że wesele to nie impreza dla dzieci. Na ostatnim weselu, na którym byłam, było tyle dzieci, że dosłownie każdy z gości, z którymi rozmawiałam, na to narzekał :/ Tańczyć się nie dało, bo dzieci się plątały pod nogami.

U nas jest taka sprawa, że z mojej rodziny dzieci są już duże i jako-tako ogarnięte - więc dla moich kuzynów piszę zaproszenia z dziećmi. Jednak od strony TŻta wszyscy kuzyni mają dzieci w wieku od lat 0-4, co uważam za wiek totalnie nie nadający się na wesele, tym bardziej, że oni są z podkarpackiego, a wesele będzie w Krakowie, blisko 200km dalej od ich domów. Nie zapewniamy noclegów, a jedynie autokar w nocy i mam nadzieję, że oni sami wiedzą, że targanie rocznego bobasa na całonocne wesele z brakiem możliwości powrotu w 30min do domu, to kosmos. Dlatego w ich przypadku nie wypisuję dzieci na zaproszeniu, trudno, niech się obrażają - jeśli się obrażą, to znaczy, że naprawdę im mózgi pozjadało :P
Anesthesia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-27, 13:14   #1826
Sunrise28
Rozeznanie

Cytat:
Dzięki dziewczyny... czyli jeszcze raz na Mazury ☠☠☠☠a mać
A nie masz aktu w domu? W papierach?

---------- Dopisano o 13:14 ---------- Poprzedni post napisano o 13:13 ----------

Cytat:
Napisane przez zakrecona_kropka Pokaż wiadomość
My już od 6 lat w górę płacimy 100% czyli 285 zł ale na szczęście większość dzieci - siódemka będzie do 2 roku życia więc maluchy będą za darmo
A ja myślałam, że nasze 240 zł to dużo. Co macie w cenie?
Sunrise28 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-27, 13:19   #1827
201605100
Konto usunięte

TŻ mi smsa wysłał, żebym mu kiecki nie pokazywała bo on chce mnie zobaczyć w niej dopiero w dniu ślubu(i tak nie miałam zamiaru). Odpisałam mu, żeby mnie na wizażu nie szpiegował to nie zobaczy - mam nadzieję, że wziął sobie to do serca
Stary 2014-02-27, 13:21   #1828
enzunio
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Sunrise28 Pokaż wiadomość
A nie masz aktu w domu? W papierach?[COLOR="Silver"]
Nieee, ale ja mam do mojego USC tylko 30 km... Gorzej z TŻ, bo on 400, ja tego cielaka chyba zabiję... Mogliśmy się wstrzymać z rozdawaniem zaproszeń i jechać przy najbliższej okazji i wyciągnąć akt urodzenia...

Bo akty chrztu mamy, chcecie znać cennik?

-akt chrztu w miejscowości X - 20 zł (ksiądz łapie się za głowę bo nie dostał informacji o bierzmowaniu
-akt bierzmowania w miejscowości Y - 30 zł
-akt chrztu w miejscowości Z - 0 zł
-zgoda na ślub w innej parafii - 0 zł

Jak na razie nieźle co? Ciekawe co będzie przy zapowiedziach...
Stary 2014-02-27, 13:22   #1829
Waniliova
Zakorzenienie

Hej

Cytat:
My robimy wesele bez dzieci, jak na razie rozdaliśmy dwa zaproszenia i to właśnie tam, gdzie mają dzieci i zareagowali ok kuzyn powiedział nawet, że to lepiej, bo zabawa z dziećmi to nie zabawa i że i tak mieli bez nich przyjechać dzieci poniżej 7 roku życia

Najmłodszy będzien kuzyn -16 lat, z osobą towarzyszącą

Dzisiaj kolejne lekcje tańca a jutro jedziemy na degustację tortu i ciast

W niedziele będziemy prosić przyjaciół o świadkowanie
Stary 2014-02-27, 13:23   #1830
docik10
Zakorzenienie

Cytat:
moja teściowa się jeszcze z tym nie pogodziła, ze u mnie nie będziemy no ale u mnie tej tradycji nie ma, gdyby sąsiedzi to zobaczyli to by powiedzili, ze upadlismy na głowę co kraj to obyczaj
tak samo u Tż jest zwyczaj porywania butów PM, gdybym tego nie widziała na własne oczy, i ktoś by podszedł do mnie przed północą i szarpal by sie z moją stopą (doslownie ludzie sie o nie zabijają) to bym powiedziala chyba spadaj na drzewo i zostaw moje buty
nie słyszałam o takim zwyczaju

:
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości