|
Notka |
|
Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych! |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#181 |
Zakorzenienie
|
Dot.: PRACA MATURALNA, pomocy :|
skoro to wyzwanie to siadaj i pisz sama
![]()
![]() |
#182 |
Przyczajenie
|
[1=bb410bd1fbb42d2edea92b1 ada01ce79bf3cfb02_603add0 278cd5;45321723]Moze zacznij od tego jak prezentowanie poezji ewoluowało - od recytacji, melorecytacji, po poezję śpiewaną. Przedstaw jakieś przykłady np. W malinowym chruśniaku Leśmiana śpiewane m. in. przez Turnaua.
Nie znam się, ![]() Dzięki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#183 |
BAN stały
|
to idź do swojego polonisty?
naskakujesz na kogoś, kto Ci powiedział prawdę. Chciałaś być oryginalna to się weź za robotę i tyle. A jak nie potrafisz sama to po co się rzucałaś na taki temat? Pisanie na forum z nadzieją na to, że ktoś Ci podrzuci gotowca to właśnie pójście na łatwiznę i to Ty idziesz na łatwiznę. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#184 |
Zadomowienie
|
Dot.: Prezentacja maturalna - pomoc w jej przygotowaniu - WĄTEK ZBIORCZY
Chodzi mi o sposób zapisu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#185 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#186 |
Przyczajenie
|
Sidney, Carlsona, może to się przyda: http://www.portalmaturzysty.pl/porad...ie,2496,2.html
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#187 |
BAN stały
|
[1=bb410bd1fbb42d2edea92b1 ada01ce79bf3cfb02_603add0 278cd5;45321723]Moze zacznij od tego jak prezentowanie poezji ewoluowało - od recytacji, melorecytacji, po poezję śpiewaną. Przedstaw jakieś przykłady np. W malinowym chruśniaku Leśmiana śpiewane m. in. przez Turnaua.
Nie znam się, ![]() Ja też bym tak zaczęła. Od tych dziadów i lirników , którzy szli od wsi do wsi i śpiewali lub deklamowali wierszowane strofki . Panienki z dobrych domów grając sobie same na jakimś instrumencie lub prosząc kogoś o akompaniament śpiewały poezję Mickiewicza/Stefcia z "Trędowatej " śpiewała "Do M***"/ Ujęłabym w pracy Ewę Demarczyk i jej interpretację poezji Baczyńskiego. ---------- Dopisano o 20:57 ---------- Poprzedni post napisano o 20:50 ---------- A także tych co śpiewali własną poezję/ np.Okudżawa, Wysocki/ Niewielu jest miłośników poezji. Po tomiki wierszy rzadko się sięga. Ale w wersji śpiewanej zyskują na atrakcyjności, popularności. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#188 | ||
Przyczajenie
|
Dot.: Pomoc w dobraniu tezy do pracy maturlanej
Cytat:
Cytat:
Edytowane przez viva91 Czas edycji: 2014-02-27 o 10:54 Powód: dodanie cytatów |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#189 |
Przyczajenie
|
Witam!
Jestem kompletnie załamana i nie wiem co mam zrobić ze swoim tematem... Myślę już nad nim dwa tygodnie a nie wiem jak zacząć i jakie lektury (lub inne rzeczy) do niego dobrać... Mój temat brzmi "sport jako temat dla artystów różnych dziedzin sztuki, omów na wybranych przykładach". Może macie jakieś pomysły? Nie chce kupować gotowych prac, chce napisać ją sama, jednak na prawdę sobie nie radze ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#190 |
Raczkowanie
|
Sport w literaturze to głównie mi się kojarzą wyścigi konne. Np. w Lalce o nich było. Ale czy to taki sport w pełnym znaczeniu tego słowa to sama nie wiem.
Skoro w temacie masz "różne dziedziny sztuki", to znaczy że możesz skorzystać z literatury: wiersze, proza; malarstwa; rzeźb; filmów. Dużo jest opcji. Ale ja bym na Twoim miejscu wybrała pewien punkt zaczepienia tak, aby mieć tezę. Np. sport jako pozytywny aspekt życia człowieka itd. Dość ogólny temat, ale nie wydaje się trudny jak dla mnie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#191 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#192 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#193 | |
BAN stały
|
Cytat:
"O Sporcie, ty jesteś Piękno! Tyś architektem tej budowli ludzkiego ciała , które oddane niskim żądzom warte jest pogardy, a rzeźbione szlachetnym wysiłkiem staje się czarą wzniosłości...." /Pierre de Coubertin "Oda do sportu" 1911r./ Tak jak koleżanka wcześniej radzi poszukaj sobie przykładów różnych dziedzin sztuki mających sport w temacie/nie zawsze w tytule/. Są obrazy, są filmy, są rzeźby,wiersze i inne o sporcie, sportowcach. Przykłady z poezji: Kazimierz Wierzyński "Laur olimpijski" Jarosław Iwaszkiewicz "ody Olimpijskie" K. Przerwa Tetmajer "Dyskobol" Może Wisława Szymborska i jej "Konkurs piękności męskiej"-trochę kpiąco tam się wprawdzie wyraża o tych , którzy koksu używają ale można to ująć pisząc o zasadach fair play w sporcie jeśli wykorzystasz jednocześnie inne dzieła o tym np. filmy czy prozę. Tadeusz Kubiak "Łyżwiarka" Można coś wstawić o pierwszych igrzyskach olimpijskich, turniejach rycerskich.O tym , że w starożytności jeśli schwytano na wojnie mistrza olimpijskiego to darowano mu życie, tak bardzo sport był ceniony. Film o sportowcu Januszu Kusocińskim "Ostatnie okrążenie". Edytowane przez grubella Czas edycji: 2014-03-01 o 08:25 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#194 |
Przyczajenie
|
Cześć
![]() ![]() -Henryk Sienkiewicz - "Latarnik" -Adam Mickiewicz - "Dziady cz.IV" -Herling Grudziński - "Inny Świat" -Bolesław Prus - "Lalka" -Juliusz Słowacki - "Kordian" |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#195 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#196 |
Raczkowanie
|
moj temat to : sposób kreowania kobiet w literaturze.
Chcę 'ugryzc' ten temat,zeby okazac zupelnie rozne postacie kobiet - Ewę Biecką z Granicy, panią Dulską i cos wspolczesnego .. np "Dziennik Briget Jones" tylko czy taka ksiazka będzie odpowiednia na maturę?
![]() |
#197 |
Przyczajenie
|
Yhym oki no to dzieki moze cos wymysle
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#198 |
Raczkowanie
|
Ja mam prezentację maturalną na temat motywu wędrówki w różnych epokach
![]() Macie jakieś pomysły? Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#199 |
BAN stały
|
jeden bardzo konkretny: idź do biblioteki i weź się za robotę a jak tu chcesz pomocy to najpierw powiedz co już masz, bo wnioskuję, że nic.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#200 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#201 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#202 |
Raczkowanie
|
Może trzeba coś zmienić? Zaczęłam pisać o wędrówce izraelitów do ziemii obiecanej, następnie o bohaterze noweli latarnik, który tęsknil za ojczyzną i szukał swojego miejsca na ziemi, ostatnie to utwór C.K.Norwida, który był na emigracji w usa
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#203 | |
BAN stały
|
Cytat:
wypisz co masz w literaturze podmiotu i przedmiotu i plan i swój zamysł co do tej prezentacji. Pomyślimy czy wszystko ok, czy coś dołożyć, wyrzucić. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#204 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#205 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#206 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#207 |
Zakorzenienie
|
Ja mam temat "Motyw przyjaźni w literaturze" i chcę to zrobić tak, żeby w zrobić przyjaźń damską, męską i damsko-męską, a to rozdzielić jeszcze na przyjaźń dziecięcą i dorosłą. W przyjaźni dorosłej potrzebuje czegoś, co zaczyna się przyjaźnią, a kończy miłością. Do przyjaźni dziecięcej mam: "Emma i Ja", "Kadisz dla Ruth. O przyjaźni w czasach nienawiści" i "Chłopiec w pasiastej piżamie", a do dorosłej "Lato miłości". Brakuje mi książki o przyjaźni męskiej i damsko-męskiej. Mój polonista powiedział, żebym do męskiej spróbowała wziąć "Lubiewo", zaczęłam to czytać, ale nie do końca jestem przekonana co do tego. Postanowię, co zrobię, dopiero jak przeczytam całość, ale dalej nie mam pomysłu na dorosłą przyjaźń damsko-męską. Mogłabym liczyć na Waszą pomoc w wyborze tej jednej książki?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#208 | ||
BAN stały
|
Cytat:
Są wędrówki celowe i uciekanie przed czymś, szukanie swojego miejsca na ziemi. Odysa i Judyma bym jeszcze uwzględniła. ---------- Dopisano o 11:51 ---------- Poprzedni post napisano o 11:48 ---------- Cytat:
Albo z "Miłość w czasach zarazy" lekarz i właściciel zakładu fotograficznego ,portrecista dzieci ---------- Dopisano o 11:55 ---------- Poprzedni post napisano o 11:51 ---------- Przyjaźń damsko męska "Ania z Zielonego Wzgórza''. Edytowane przez grubella Czas edycji: 2014-03-02 o 10:53 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#209 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#210 |
Przyczajenie
|
Hejka,
Znacie może jakieś książki gdzie jest opisywany, analizowany język młodych ludzi, młodzieży??? Bardzo był prosiła o tytuły i ew. autora lub link do e-booka ![]() Hejos |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:27.