|
Notka |
|
Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych! |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#211 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Prezentacja maturalna - pomoc w jej przygotowaniu - WĄTEK ZBIORCZY
Cytat:
A "dorosłą" przyjaźń męsko-męską bym w ogóle wykreśliła na Twoim miejscu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#212 |
Raczkowanie
|
Dot.: PRACA MATURALNA, pomocy :|
Tak tak,Elżbieta pomyłka haha
![]()
![]() |
#213 |
Zakorzenienie
|
dlaczego?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#214 |
Raczkowanie
|
Dot.: PRACA MATURALNA, pomocy :|
Witajcie! Mam problem z bibliografią, polonistka powiedziała że nie ma czasu mojej sprawdzić
![]() wybrałam Temat: Zazdrosc jako motyw literacki. Dokonaj analizy problemu, odnoszac sie do wybranych utworow. w literaturze podmiotu mam następujące dzieła: Biblia, Kain i Abel Nałkowska Zofia, Granica Swiety Pawel, Hymn o milosci Kochanowski JanPieśń XII, Ks. II Lechoń Jan, Zazdrość Leśmian Bolesław „Zazdrość moja bezsilnie po łożu się miota..." i tutaj następuje problem, nie wiem co mam dodać do literatury przedmiotu.. Drogie wizażanki, posiadacie jakieś wskazówki/ znacie jakieś ciekawe opracowania? Bardzo proszę o pomoc ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#215 |
Zakorzenienie
|
bo to trochę monotonny podział i wyjdzie tego trochę za dużo. Masz już i tak dużo przykładów, lepiej się skupić na tamtych poprzednich i wybrać jakieś niebanalne, pamiętaj, że prezentacja ma trwać około 15tu minut. Przykłady przyjaźni dziecięcej masz świetne, o samym "Chłopcu..." można mówić i mówić. Ale zdecyduj jak uważasz.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#216 | |
BAN stały
|
Cytat:
Czasem profesor Miodek w swoich wykładach coś przytacza. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#217 |
Przyczajenie
|
A może dobrym pomysłem byłby Gombrowicz - "Ferdydurke" ("przyjaźń" z parobkiem)? Albo Beckett "Czekając na Godota" - Vladimir i Estragon. "Przedwiośnie" też mi pasuje do tego tematu. A "Lubiewa" bym nie brała, to ryzykowny wybór, bo książka jest dość kontrowersyjna. Nie bierz, skoro nie jesteś przekonana.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#218 |
na przekór do celu
|
Co do tematu z tą przyjaźnią - też uważam, że to za dużo pozycji. Nie wyrobisz się w 15 minut, chyba, że zamierzasz wszystko omówić po łebkach. Nie liczy się ilość tylko jakość, pamiętajcie.
![]() |
![]() |
#219 |
Raczkowanie
|
Ponawiam moje pytanie o Briget Jones,pilne
![]()
![]() |
#220 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#221 |
Przyczajenie
|
Matura - Problem z napisaniem Bibliografii
Witam, w maju piszę maturę. Aktualnie głowie się z napisaniem Bibliografii na prace maturalną do języka polskiego. Powiem tak Literaturę Podmiotu już mniej więcej ogarnąłem i wiem co to jest. Wiem, że będę musiał omówić temat pracy na podstawie książek które dodam w literaturze podmiotu i przedstawić swój punkt widzenia - coś w tym kierunku, jakby co to poprawcie mnie, ale chyba na tym to polega. Z kolei mój problem polega na tym, że nie za bardzo wiem o co chodzi z Literaturą Przedmiotu... Jaki wpływ na pracę mają mieć materiały, które tam zamieszczę? Tych materiałów w literaturze przedmiotu chyba nie będę musiał streszczać, itd? Niech ktoś mi objaśni jak najłatwiej o co z tym chodzi, jaki wpływ ma to na pracę, w jaki sposób mam wykorzystać w prezentacji literaturę przedmiotu, i tak dalej. Sorry, że się tak rozpisałem, ale chciałem dokładnie objaśnić w czym rzecz. Mój temat pracy to "Język jako środek manipulacji odbiorcą. Przedstaw problem, wykorzystując przykłady z literatury i prasy" - aha i jeszcze jedno, mam zamiar zamieścić w literaturze podmiotu 3 książki i fragment filmu... Myślicie, że to wystarczy, biorąc pod uwagę, że temat jest raczej rzadki?
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#222 |
Rozeznanie
|
Witajcie
![]() Mam pewien problem związany z bibliografią. Pomagam bratu w znalezieniu literatury do tematu: "Dialog motoryzacji z kulturą. Sklasyfikuj nazwy pojazdów pod względem semantycznym, etymologicznym i słowotwórczym." O ile w Internecie znajduje się mnóstwo informacji dotyczących pochodzenia nazw marek samochodów, o tyle z literaturą jest gorzej. Na razie znaleźliśmy jedną książkę o tym jak powstała marka Mercedes. Bibliografia przedstawia się w tej chwili tak: Literatura podmiotu: 1. Huelle Paweł. Mercedes – Benz. Z listów do Hrabala. Kraków: Społeczny Instytut Wydawniczy Znak Sp. z o.o., 2001. ISBN 83 – 240 – 0114 – X. Literatura przedmiotu: 1. Drajw Blog Komunikacja marketingowa & motoryzacja. Nazwy marek samochodów – historia i marketing. 30.08.2013, dostęp 06.03.2014. Dostępny w Internecie: http://drajwblog.blogspot.com/2013/0...istoria-i.html. 2. Złomnik. Najlepsze i najgorsze nazwy samochodów: cz. 1. 22.04.2013, dostęp 06.03.2014. Dostępny w Internecie: http://www.zlomnik.pl/index.php/2013...mochodow-cz-1/. 3. Złomnik. Najlepsze i najgorsze nazwy samochodów: cz. 2 i ostatnia. 23.04.2013, dostęp 06.03.2014. Dostępny w Internecie: http://www.zlomnik.pl/index.php/2013...-2-i-ostatnia/. Nie wiem czy ten podział jest poprawny czy któryś z linków można dodać do literatury podmiotu? Z typowym tematem, w którym wykorzystuje się lektury szkolne nie byłoby problemu, bo własną maturę mam za sobą i coś tam pamiętam, ale w ty przypadku jest gorzej. Bardzo proszę o ocenę tych pozycji, które zamieściłam i jakąś podpowiedź w sprawie dodatkowej literatury. Może znacie jakieś książki, w których opisana byłaby historia powstawania marek? Z góry dziękuję ![]()
![]() |
#223 |
Przyczajenie
|
Cześć, jakie przykłady literackie z różnych epok mogliście zaproponować do tematu "Obraz Polaka w karykaturze"?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#224 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#225 |
Przyczajenie
|
Nie chcę, żeby ktoś za mnie odwalił robotę, przepraszam, jeśli tak to zabrzmiało. Aktualnie mam niewiele tytułów książek, które bym pod ten temat mogła podciągnąć. Np. "Trans-Atlantyk" Gombrowicza albo parę utworów Krasickiego. Rozglądałam się za podobną tematyką, przeszukując google, ale nie znalazłam dużo. Dlatego chciałam się zapytać, czy ktoś może miałby jakąś propozycję?
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#226 | |
BAN stały
|
Cytat:
Ile to jest tych parę utworów? bo licz czy się zmieścisz w czasie, czy nie za dużo lub nie za mało ich jest. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#227 |
Przyczajenie
|
Byłam w bibliotece, ale ciężko cokolwiek znaleźć, kiedy nie wie się, czego szukać. Z pewnością bibliotekę jeszcze odwiedzę, naturalnie. Od Krasickiego wybrałabym wstępnie dwa utwory ("Świat zepsuty", "Do króla"), ponieważ nie są zbyt krótkie. Dlatego uważam, ze dwa wiersze + jedna książka, to dosyć marnie wygląda...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#228 |
Przyczajenie
|
Słuchajcie mam temat do matury ustnej z polskiego "Język jako środek manipulacji odbiorcą. Przedstaw problem wykorzystując przykłady z literatury i prasy". Rozumiem, że tworzę i omawiam temat własnymi zdaniami, na podstawie literatury podmiotu i przedmiotu - to wszystko, co do prezentacji? Swój punkt widzenia, etc. będę mógł przedstawić najwyżej jak mnie o to zapyta komisja?
Czyż tak ma to właśnie wyglądać? Pytam, bo za bardzo nie wiem jak zabrać się za pisanie pracy... Nie wiem czy w pracy mam omawiać punkt widzenia autorów książek, które zamieściłem w literaturze podmiotu czy po prostu stworzyć pracę WŁASNYMI ZDANIAMI, kierując się jedynie materiałami z literatury podmiotu i przedmiotu. Teraz druga sprawa... Jeśli w temacie jest "przedstaw problem wykorzystując przykłady z literatury i prasy", to nie mogę użyć żadnego fragmentu z filmu? Miałem zamiar użyć jedno minutowy filmik, bardzo pasujący do tematu i nie wiem czy mogę... Trzecia sprawa... Jeśli chodzi o tą prasę, to może ona być tylko w literaturze przedmiotu? I czy może ona być elektroniczna, w sensie z internetu. Bo ciężko raczej będzie teraz znaleźć jakąś gazetę czy czasopismo, bynajmniej tak mi się wydaje. Z góry dzięki wielkie za pomoc. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#229 | |
na przekór do celu
|
Cytat:
![]() Jeśli dobrze Cię rozumiem, pytasz, czy masz pisać to, co Ty sam sądzisz na dany temat, czy to, co sądzą inni, w tym przypadku autorzy książek jakich użyłeś. Tak naprawdę obojętnie, ale bezpieczniej jest powołać się na kogoś innego. Mój polonista mawiał, że własne rozprawy to na studiach doktoranckich będziemy wygłaszać. W prezentacji maturalnej lepiej opierać się na znanych powszechnie podejściach z kilkoma zdaniami własnych wniosków na końcu.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#230 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Sprawa trzecia - może być z internetu - pamiętaj, żeby wtedy odpowiednio sporządzić zapis bibliograficzny. No i podajesz to w literaturze podmiotu - bo ta literatura i prasa ma ci służyć do analizy, czyli w lit.podmiotu - to, co poddajesz analizie, a w lit. przedmiotu - teksty, które pokazują JAK analizować. A więc prasa do lit. podmiotu. ---------- Dopisano o 22:37 ---------- Poprzedni post napisano o 22:33 ---------- Cytat:
Na przykład: ">>Granica<< Zofii Nałkowskiej" - Irena Nowacka ">>Granica<< Zofii Nałkowskiej - Helena Zaworska wstępy do poezji Lechonia, do Leśmiana. Być może coś będzie w "Retoryka i melancholia: o poezji Jana Lechonia" Joanny Kisielowej Tak samo Kochanowski, wstępy do jego zbiorów. Nie wiemy, gdzie akurat będzie o tej pieśni, musisz szukać. ---------- Dopisano o 22:55 ---------- Poprzedni post napisano o 22:37 ---------- Cytat:
![]() Cytat:
W drodze - Jack Kerouac Boska komedia o, jeszcze mogłoby być "Czekając na Godota" ![]() Cytat:
Świadomość językowa - kompetencja - dydaktyka : materiały ogólnopolskiej konferencji : "Z badań nad kompetencją i świadomością językową dzieci i młodzieży". Warszawa, 25-26 listopada 1994 r.a / red. Elżbieta Sękowska Uczniowski słownik języka polskiego / Ewa Rudnicka. Zagadnienia komunikacji językowej dzieci i młodzieży : materiały ogólnopolskiej konferencji: Zróżnicowanie języka dzieci i młodzieży z uwzględnieniem czynników środowiskowych, kulturowych, regionalnych i etnicznych, Warszawa 21-22 października 1991 r. / pod red. Józefa Porayskiego-Pomsty Starość w języku młodzieży współczesnej / Małgorzata Potent-Ambroziewicz |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#231 | |
BAN stały
|
Cytat:
krótki wiersz Stanisława Grochowiaka ''Pejzaż" "Szewcy" Witkacy "Dymiący Piecyk" Gałczyński Edytowane przez grubella Czas edycji: 2014-03-08 o 20:42 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#232 |
Przyczajenie
|
Matura ustna z polskiego..
Hej jaką polecacie powieść psychologiczną prostą i taką do ogarnięcia?
![]() Potrzebuje do pracy maturalnej. Mam już ujętą w pracy "Zbrodnie i kare'' oraz "Granica'' ale wolałabym dobrać jeszcze jakąś książkę, która nie jest lekturą. ![]() W temacie pracy mam ''..na podstawie wybranych powieści psychologicznych''. Kiedy książka jest powieścią psychologiczną? Nie raz czytałam jakąś książkę i mogłabym stwierdzić, że jest ona powieścią, ale czy gdzieś to jest napisane? Po prostu nie chce żebym coś wybrała i żeby okazało się, że nie jest do tematu. ![]() A co jeśli wybrałabym nie powieści (np Makbet i Medaliony) i przedstawiła bym je w swojej pracy? Odjeliby mi pkt? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#233 |
Rozeznanie
|
Dot.: Matura ustna z polskiego..
jeśli masz w temacie ujęte, że powieść, to musi być powieść, inaczej to będzie niezrozumienie tematu
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#234 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
już wspomniana tu wcześniej przeze mnie "Pani Bovary" Flauberta - ukazana jest tam psychologia kobiety, której pragnienia rozmijają się z funkcją, jaka jest jej narzucona przez społeczeństwo (funkcja matki i przykładnej żony). "Portret Doriana Gray'a" Wildego - widać kształtowanie psychiki młodego człowieka i do czego to może doprowadzić |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#235 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny, wybrałam temat "Oblicza miłości. Przedstaw różnorodne ujęcia motywu w wybranych utworach literackich.". Dopiero teraz mogę się za to na poważnie zabrać, i wymyśliłam:
-miłość zakazana - tutaj pierwsza nasuwała mi się "Romeo i Julia", ale pomyślałam, czy nie mogłabym zaprezentować "1984" Orwella? Jest to moja ulubiona książka, dodało by mi to pewności siebie. Watek Winstona i Julii jest w zasadzie jednym z głównych, ale i tak zastanawiam się, czy nie byłoby to wciskanie na sile. -miłość rodzinna - tutaj myślę nad Antygoną. -i tutaj nie wiem, czy lepiej będzie dalej mówić o miłości między ludźmi, czy lepiej dać na przykład miłość do ojczyzny? Panie i panowie, bardzo proszę o doradzenie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#236 | |
na przekór do celu
|
Cytat:
![]() Ja bym postawiła na Orwella ![]() ![]() Pomysł z miłością do ojczyzny też bardzo dobry, trzymałabym się go, chyba, że trafisz na coś jeszcze lepszego ![]() W pierwszej chwili pomyślałam też o Cudzoziemce, jako przykładzie miłości wyniszczającej. Ale rodzajów miłości jest w literaturze tyle, że braknie czasu na ich przedstawienie, a pamiętaj, że liczy się jakość, nie ilość ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#237 |
Przyczajenie
|
![]()
Witam! Na prezentację maturalną mam temat
" Określ stosunek twórców do bohatera romantycznego w romantyzmie i później". Czy któraś z Was miała taki sam temat na maturze? Macie jakieś pomysły na tą prezentację? Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#238 | |
BAN stały
|
Dot.: Pomoc przy prezentacji maturalnej
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#239 |
Raczkowanie
|
mój temat to: przedstaw różnorodne sposoby kreowania kobiet w literaturze.
Odrzuciłam jednak Briget Jones i wybieram: Granicę,moralnośc Pani dulskiej i Cudzoziemkę,co o tym myslicie?
![]() |
#240 | |
na przekór do celu
|
Cytat:
![]() Choć hmm... Czy tu aby nie są przedstawiane jedynie negatywne kreacje kobiet, lub zbliżone do negatywnych? Może jakiś pozytywny charakter by się przydał?
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:36.