Prezentacja maturalna - pomoc w jej przygotowaniu - WĄTEK ZBIORCZY - Strona 8 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja

Notka

Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych!

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-03-02, 11:52   #211
malootka
Zakorzenienie

Dot.: Prezentacja maturalna - pomoc w jej przygotowaniu - WĄTEK ZBIORCZY

Cytat:
Napisane przez moooniek Pokaż wiadomość
Ja mam temat "Motyw przyjaźni w literaturze" i chcę to zrobić tak, żeby w zrobić przyjaźń damską, męską i damsko-męską, a to rozdzielić jeszcze na przyjaźń dziecięcą i dorosłą. W przyjaźni dorosłej potrzebuje czegoś, co zaczyna się przyjaźnią, a kończy miłością. Do przyjaźni dziecięcej mam: "Emma i Ja", "Kadisz dla Ruth. O przyjaźni w czasach nienawiści" i "Chłopiec w pasiastej piżamie", a do dorosłej "Lato miłości". Brakuje mi książki o przyjaźni męskiej i damsko-męskiej. Mój polonista powiedział, żebym do męskiej spróbowała wziąć "Lubiewo", zaczęłam to czytać, ale nie do końca jestem przekonana co do tego. Postanowię, co zrobię, dopiero jak przeczytam całość, ale dalej nie mam pomysłu na dorosłą przyjaźń damsko-męską. Mogłabym liczyć na Waszą pomoc w wyborze tej jednej książki?
"Zielona Mila" - Stephen King (fragmenty), Elaine i Paul, nie kończy się związkiem ale bardzo bliskim przywiązaniem, myślę, że to dobry przykład przyjaźni starszych osób.
A "dorosłą" przyjaźń męsko-męską bym w ogóle wykreśliła na Twoim miejscu.
malootka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-02, 12:04   #212
xoxo_p
Raczkowanie

Dot.: PRACA MATURALNA, pomocy :|

Tak tak,Elżbieta pomyłka haha Pytam tylko czy Briget Jones się nada na moją prezentację wg Was? Co mam niby kręcić bo nie rozumiem ?

xoxo_p jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-02, 12:10   #213
moooniek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez malootka Pokaż wiadomość
"Zielona Mila" - Stephen King (fragmenty), Elaine i Paul, nie kończy się związkiem ale bardzo bliskim przywiązaniem, myślę, że to dobry przykład przyjaźni starszych osób.
dlaczego?
Stary 2014-03-02, 12:14   #214
ZzielonaHerbata
Raczkowanie

Dot.: PRACA MATURALNA, pomocy :|

Witajcie! Mam problem z bibliografią, polonistka powiedziała że nie ma czasu mojej sprawdzić
wybrałam Temat: Zazdrosc jako motyw literacki. Dokonaj analizy problemu, odnoszac sie do wybranych utworow.

w literaturze podmiotu mam następujące dzieła:

Biblia, Kain i Abel

Nałkowska Zofia, Granica

Swiety Pawel, Hymn o milosci

Kochanowski JanPieśń XII, Ks. II

Lechoń Jan, Zazdrość

Leśmian Bolesław „Zazdrość moja bezsilnie po łożu się miota..."

i tutaj następuje problem, nie wiem co mam dodać do literatury przedmiotu.. Drogie wizażanki, posiadacie jakieś wskazówki/ znacie jakieś ciekawe opracowania? Bardzo proszę o pomoc
ZzielonaHerbata jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-02, 12:21   #215
malootka
Zakorzenienie

Cytat:
dlaczego?
bo to trochę monotonny podział i wyjdzie tego trochę za dużo. Masz już i tak dużo przykładów, lepiej się skupić na tamtych poprzednich i wybrać jakieś niebanalne, pamiętaj, że prezentacja ma trwać około 15tu minut. Przykłady przyjaźni dziecięcej masz świetne, o samym "Chłopcu..." można mówić i mówić. Ale zdecyduj jak uważasz.
malootka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-03, 08:04   #216
grubella
BAN stały

Cytat:
Napisane przez PolskaKobitka Pokaż wiadomość
Hejka,

Znacie może jakieś książki gdzie jest opisywany, analizowany język młodych ludzi, młodzieży??? Bardzo był prosiła o tytuły i ew. autora lub link do e-booka

Hejos
Słownik slangu młodzieżowego. Czeszewski.
Czasem profesor Miodek w swoich wykładach coś przytacza.
grubella jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-03, 18:45   #217
magda1010
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez malootka Pokaż wiadomość
A może dobrym pomysłem byłby Gombrowicz - "Ferdydurke" ("przyjaźń" z parobkiem)? Albo Beckett "Czekając na Godota" - Vladimir i Estragon. "Przedwiośnie" też mi pasuje do tego tematu. A "Lubiewa" bym nie brała, to ryzykowny wybór, bo książka jest dość kontrowersyjna. Nie bierz, skoro nie jesteś przekonana.
magda1010 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-03-03, 21:42   #218
viva91
na przekór do celu

Co do tematu z tą przyjaźnią - też uważam, że to za dużo pozycji. Nie wyrobisz się w 15 minut, chyba, że zamierzasz wszystko omówić po łebkach. Nie liczy się ilość tylko jakość, pamiętajcie.
Stary 2014-03-04, 05:39   #219
xoxo_p
Raczkowanie

Ponawiam moje pytanie o Briget Jones,pilne

Stary 2014-03-04, 09:01   #220
who cares
Raczkowanie

Cytat:
Ja mam temat "Motyw przyjaźni w literaturze" i chcę to zrobić tak, żeby w zrobić przyjaźń damską, męską i damsko-męską, a to rozdzielić jeszcze na przyjaźń dziecięcą i dorosłą. W przyjaźni dorosłej potrzebuje czegoś, co zaczyna się przyjaźnią, a kończy miłością. Do przyjaźni dziecięcej mam: "Emma i Ja", "Kadisz dla Ruth. O przyjaźni w czasach nienawiści" i "Chłopiec w pasiastej piżamie", a do dorosłej "Lato miłości". Brakuje mi książki o przyjaźni męskiej i damsko-męskiej. Mój polonista powiedział, żebym do męskiej spróbowała wziąć "Lubiewo", zaczęłam to czytać, ale nie do końca jestem przekonana co do tego. Postanowię, co zrobię, dopiero jak przeczytam całość, ale dalej nie mam pomysłu na dorosłą przyjaźń damsko-męską. Mogłabym liczyć na Waszą pomoc w wyborze tej jednej książki?
może Myszy i ludzie do męskiej?
who cares jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-05, 19:16   #221
Seul
Przyczajenie

Matura - Problem z napisaniem Bibliografii

Witam, w maju piszę maturę. Aktualnie głowie się z napisaniem Bibliografii na prace maturalną do języka polskiego. Powiem tak Literaturę Podmiotu już mniej więcej ogarnąłem i wiem co to jest. Wiem, że będę musiał omówić temat pracy na podstawie książek które dodam w literaturze podmiotu i przedstawić swój punkt widzenia - coś w tym kierunku, jakby co to poprawcie mnie, ale chyba na tym to polega. Z kolei mój problem polega na tym, że nie za bardzo wiem o co chodzi z Literaturą Przedmiotu... Jaki wpływ na pracę mają mieć materiały, które tam zamieszczę? Tych materiałów w literaturze przedmiotu chyba nie będę musiał streszczać, itd? Niech ktoś mi objaśni jak najłatwiej o co z tym chodzi, jaki wpływ ma to na pracę, w jaki sposób mam wykorzystać w prezentacji literaturę przedmiotu, i tak dalej. Sorry, że się tak rozpisałem, ale chciałem dokładnie objaśnić w czym rzecz. Mój temat pracy to "Język jako środek manipulacji odbiorcą. Przedstaw problem, wykorzystując przykłady z literatury i prasy" - aha i jeszcze jedno, mam zamiar zamieścić w literaturze podmiotu 3 książki i fragment filmu... Myślicie, że to wystarczy, biorąc pod uwagę, że temat jest raczej rzadki?
Seul jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-03-06, 13:13   #222
sylwusia3688
Rozeznanie

Witajcie

Mam pewien problem związany z bibliografią. Pomagam bratu w znalezieniu literatury do tematu: "Dialog motoryzacji z kulturą. Sklasyfikuj nazwy pojazdów pod względem semantycznym, etymologicznym i słowotwórczym."

O ile w Internecie znajduje się mnóstwo informacji dotyczących pochodzenia nazw marek samochodów, o tyle z literaturą jest gorzej.

Na razie znaleźliśmy jedną książkę o tym jak powstała marka Mercedes.

Bibliografia przedstawia się w tej chwili tak:
Literatura podmiotu:
1. Huelle Paweł. Mercedes – Benz. Z listów do Hrabala. Kraków: Społeczny Instytut Wydawniczy Znak Sp. z o.o., 2001. ISBN 83 – 240 – 0114 – X.

Literatura przedmiotu:
1. Drajw Blog Komunikacja marketingowa & motoryzacja. Nazwy marek samochodów – historia i marketing. 30.08.2013, dostęp 06.03.2014. Dostępny w Internecie: http://drajwblog.blogspot.com/2013/0...istoria-i.html.
2. Złomnik. Najlepsze i najgorsze nazwy samochodów: cz. 1. 22.04.2013, dostęp 06.03.2014. Dostępny w Internecie: http://www.zlomnik.pl/index.php/2013...mochodow-cz-1/.
3. Złomnik. Najlepsze i najgorsze nazwy samochodów: cz. 2 i ostatnia. 23.04.2013, dostęp 06.03.2014. Dostępny w Internecie: http://www.zlomnik.pl/index.php/2013...-2-i-ostatnia/.

Nie wiem czy ten podział jest poprawny czy któryś z linków można dodać do literatury podmiotu?
Z typowym tematem, w którym wykorzystuje się lektury szkolne nie byłoby problemu, bo własną maturę mam za sobą i coś tam pamiętam, ale w ty przypadku jest gorzej.

Bardzo proszę o ocenę tych pozycji, które zamieściłam i jakąś podpowiedź w sprawie dodatkowej literatury. Może znacie jakieś książki, w których opisana byłaby historia powstawania marek?

Z góry dziękuję

Jillian
Tiffoczki
Mel B
Zumba
sylwusia3688 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-06, 19:24   #223
szerylady
Przyczajenie

Cześć, jakie przykłady literackie z różnych epok mogliście zaproponować do tematu "Obraz Polaka w karykaturze"?
szerylady jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-06, 19:50   #224
pffe
BAN stały

Cytat:
Napisane przez szerylady Pokaż wiadomość
Cześć, jakie przykłady literackie z różnych epok mogliście zaproponować do tematu "Obraz Polaka w karykaturze"?
żadne, bo nikt za Ciebie nie będzie robił. Wiesz co to pomoc? to właśnie tu pomagamy a nie odwalamy robotę za Ciebie powiedz jaki masz pomysł na temat i już będzie inaczej.
pffe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-06, 19:59   #225
szerylady
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez pffe Pokaż wiadomość
żadne, bo nikt za Ciebie nie będzie robił. Wiesz co to pomoc? to właśnie tu pomagamy a nie odwalamy robotę za Ciebie powiedz jaki masz pomysł na temat i już będzie inaczej.
Nie chcę, żeby ktoś za mnie odwalił robotę, przepraszam, jeśli tak to zabrzmiało. Aktualnie mam niewiele tytułów książek, które bym pod ten temat mogła podciągnąć. Np. "Trans-Atlantyk" Gombrowicza albo parę utworów Krasickiego. Rozglądałam się za podobną tematyką, przeszukując google, ale nie znalazłam dużo. Dlatego chciałam się zapytać, czy ktoś może miałby jakąś propozycję?

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-03-06, 20:03   #226
pffe
BAN stały

Cytat:
Nie chcę, żeby ktoś za mnie odwalił robotę, przepraszam, jeśli tak to zabrzmiało. Aktualnie mam niewiele tytułów książek, które bym pod ten temat mogła podciągnąć. Np. "Trans-Atlantyk" Gombrowicza albo parę utworów Krasickiego. Rozglądałam się za podobną tematyką, przeszukując google, ale nie znalazłam dużo. Dlatego chciałam się zapytać, czy ktoś może miałby jakąś propozycję?
bo powinnaś pójść najpierw do biblioteki.
Ile to jest tych parę utworów? bo licz czy się zmieścisz w czasie, czy nie za dużo lub nie za mało ich jest.
Stary 2014-03-06, 20:09   #227
szerylady
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez pffe Pokaż wiadomość
bo powinnaś pójść najpierw do biblioteki.
Ile to jest tych parę utworów? bo licz czy się zmieścisz w czasie, czy nie za dużo lub nie za mało ich jest.
Byłam w bibliotece, ale ciężko cokolwiek znaleźć, kiedy nie wie się, czego szukać. Z pewnością bibliotekę jeszcze odwiedzę, naturalnie. Od Krasickiego wybrałabym wstępnie dwa utwory ("Świat zepsuty", "Do króla"), ponieważ nie są zbyt krótkie. Dlatego uważam, ze dwa wiersze + jedna książka, to dosyć marnie wygląda...
Stary 2014-03-06, 20:10   #228
Seul
Przyczajenie

Słuchajcie mam temat do matury ustnej z polskiego "Język jako środek manipulacji odbiorcą. Przedstaw problem wykorzystując przykłady z literatury i prasy". Rozumiem, że tworzę i omawiam temat własnymi zdaniami, na podstawie literatury podmiotu i przedmiotu - to wszystko, co do prezentacji? Swój punkt widzenia, etc. będę mógł przedstawić najwyżej jak mnie o to zapyta komisja?

Czyż tak ma to właśnie wyglądać? Pytam, bo za bardzo nie wiem jak zabrać się za pisanie pracy... Nie wiem czy w pracy mam omawiać punkt widzenia autorów książek, które zamieściłem w literaturze podmiotu czy po prostu stworzyć pracę WŁASNYMI ZDANIAMI, kierując się jedynie materiałami z literatury podmiotu i przedmiotu.

Teraz druga sprawa... Jeśli w temacie jest "przedstaw problem wykorzystując przykłady z literatury i prasy", to nie mogę użyć żadnego fragmentu z filmu? Miałem zamiar użyć jedno minutowy filmik, bardzo pasujący do tematu i nie wiem czy mogę...

Trzecia sprawa... Jeśli chodzi o tą prasę, to może ona być tylko w literaturze przedmiotu? I czy może ona być elektroniczna, w sensie z internetu. Bo ciężko raczej będzie teraz znaleźć jakąś gazetę czy czasopismo, bynajmniej tak mi się wydaje.

Z góry dzięki wielkie za pomoc.
Seul jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-07, 13:15   #229
viva91
na przekór do celu

Cytat:
Napisane przez Seul Pokaż wiadomość
Czyż tak ma to właśnie wyglądać? Pytam, bo za bardzo nie wiem jak zabrać się za pisanie pracy... Nie wiem czy w pracy mam omawiać punkt widzenia autorów książek, które zamieściłem w literaturze podmiotu czy po prostu stworzyć pracę WŁASNYMI ZDANIAMI, kierując się jedynie materiałami z literatury podmiotu i przedmiotu.
Każda praca musi być tworzona WŁASNYMI ZDANIAMI autora, bo CUDZE ZDANIA to plagiat, chyba, że mowa o cytacie

Jeśli dobrze Cię rozumiem, pytasz, czy masz pisać to, co Ty sam sądzisz na dany temat, czy to, co sądzą inni, w tym przypadku autorzy książek jakich użyłeś.
Tak naprawdę obojętnie, ale bezpieczniej jest powołać się na kogoś innego. Mój polonista mawiał, że własne rozprawy to na studiach doktoranckich będziemy wygłaszać. W prezentacji maturalnej lepiej opierać się na znanych powszechnie podejściach z kilkoma zdaniami własnych wniosków na końcu.
Stary 2014-03-07, 21:55   #230
bowszystkotoiluzjajest
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Seul Pokaż wiadomość
Słuchajcie mam temat do matury ustnej z polskiego "Język jako środek manipulacji odbiorcą. Przedstaw problem wykorzystując przykłady z literatury i prasy".

Teraz druga sprawa... Jeśli w temacie jest "przedstaw problem wykorzystując przykłady z literatury i prasy", to nie mogę użyć żadnego fragmentu z filmu? Miałem zamiar użyć jedno minutowy filmik, bardzo pasujący do tematu i nie wiem czy mogę...

Trzecia sprawa... Jeśli chodzi o tą prasę, to może ona być tylko w literaturze przedmiotu? I czy może ona być elektroniczna, w sensie z internetu. Bo ciężko raczej będzie teraz znaleźć jakąś gazetę czy czasopismo, bynajmniej tak mi się wydaje.

Z góry dzięki wielkie za pomoc.
Sprawa druga - nie możesz, masz w temacie wyraźnie napisane, że tylko literatura i prasa. Tak to byłoby "przykłady z literatury i mediów".

Sprawa trzecia - może być z internetu - pamiętaj, żeby wtedy odpowiednio sporządzić zapis bibliograficzny. No i podajesz to w literaturze podmiotu - bo ta literatura i prasa ma ci służyć do analizy, czyli w lit.podmiotu - to, co poddajesz analizie, a w lit. przedmiotu - teksty, które pokazują JAK analizować. A więc prasa do lit. podmiotu.

---------- Dopisano o 22:37 ---------- Poprzedni post napisano o 22:33 ----------

Cytat:
i tutaj następuje problem, nie wiem co mam dodać do literatury przedmiotu.. Drogie wizażanki, posiadacie jakieś wskazówki/ znacie jakieś ciekawe opracowania?
Wejdź do jakiegoś internetowego katalogu biblioteki i poszukaj.
Na przykład: ">>Granica<< Zofii Nałkowskiej" - Irena Nowacka
">>Granica<< Zofii Nałkowskiej - Helena Zaworska

wstępy do poezji Lechonia, do Leśmiana.
Być może coś będzie w "Retoryka i melancholia: o poezji Jana Lechonia" Joanny Kisielowej

Tak samo Kochanowski, wstępy do jego zbiorów.
Nie wiemy, gdzie akurat będzie o tej pieśni, musisz szukać.

---------- Dopisano o 22:55 ---------- Poprzedni post napisano o 22:37 ----------

Cytat:
moj temat to : sposób kreowania kobiet w literaturze.
Chcę 'ugryzc' ten temat,zeby okazac zupelnie rozne postacie kobiet - Ewę Biecką z Granicy, panią Dulską i cos wspolczesnego .. np "Dziennik Briget Jones" tylko czy taka ksiazka będzie odpowiednia na maturę?
Na pewno "Pani Bovary" Flauberta. Jeżeli chodzi o kreację kobiet, to utwór obowiązkowy

Cytat:
Może trzeba coś zmienić? Zaczęłam pisać o wędrówce izraelitów do ziemii obiecanej, następnie o bohaterze noweli latarnik, który tęsknil za ojczyzną i szukał swojego miejsca na ziemi, ostatnie to utwór C.K.Norwida, który był na emigracji w usa
Odyseja
W drodze - Jack Kerouac
Boska komedia

o, jeszcze mogłoby być "Czekając na Godota"

Cytat:
Znacie może jakieś książki gdzie jest opisywany, analizowany język młodych ludzi, młodzieży??? Bardzo był prosiła o tytuły i ew. autora lub link do e-booka
Znalazłam coś takiego:

Świadomość językowa - kompetencja - dydaktyka : materiały ogólnopolskiej konferencji : "Z badań nad kompetencją i świadomością językową dzieci i młodzieży". Warszawa, 25-26 listopada 1994 r.a / red. Elżbieta Sękowska

Uczniowski słownik języka polskiego / Ewa Rudnicka.

Zagadnienia komunikacji językowej dzieci i młodzieży : materiały ogólnopolskiej konferencji: Zróżnicowanie języka dzieci i młodzieży z uwzględnieniem czynników środowiskowych, kulturowych, regionalnych i etnicznych, Warszawa 21-22 października 1991 r. / pod red. Józefa Porayskiego-Pomsty

Starość w języku młodzieży współczesnej / Małgorzata Potent-Ambroziewicz
bowszystkotoiluzjajest jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-08, 20:12   #231
grubella
BAN stały

Cytat:
Może " Wesele " Wyspiańskiego?

krótki wiersz Stanisława Grochowiaka ''Pejzaż"

"Szewcy" Witkacy

"Dymiący Piecyk" Gałczyński

Edytowane przez grubella
Czas edycji: 2014-03-08 o 20:42
grubella jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-09, 15:59   #232
emocjonalna130294
Przyczajenie

Matura ustna z polskiego..

Hej jaką polecacie powieść psychologiczną prostą i taką do ogarnięcia? Najlepiej też by nie była zbyt długa. :P
Potrzebuje do pracy maturalnej. Mam już ujętą w pracy "Zbrodnie i kare'' oraz "Granica'' ale wolałabym dobrać jeszcze jakąś książkę, która nie jest lekturą.
W temacie pracy mam ''..na podstawie wybranych powieści psychologicznych''. Kiedy książka jest powieścią psychologiczną? Nie raz czytałam jakąś książkę i mogłabym stwierdzić, że jest ona powieścią, ale czy gdzieś to jest napisane? Po prostu nie chce żebym coś wybrała i żeby okazało się, że nie jest do tematu. .
A co jeśli wybrałabym nie powieści (np Makbet i Medaliony) i przedstawiła bym je w swojej pracy? Odjeliby mi pkt?
emocjonalna130294 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-09, 16:33   #233
gallina1
Rozeznanie

Dot.: Matura ustna z polskiego..

jeśli masz w temacie ujęte, że powieść, to musi być powieść, inaczej to będzie niezrozumienie tematu
gallina1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-03-09, 19:01   #234
bowszystkotoiluzjajest
Zakorzenienie

Cytat:
Kiedy książka jest powieścią psychologiczną? Nie raz czytałam jakąś książkę i mogłabym stwierdzić, że jest ona powieścią, ale czy gdzieś to jest napisane?
Właściwie to pod termin powieści psychologicznych można podciągnać dużo książek, po prostu są to utwory, w których akcja toczy się wokół przeżyć wewnętrznych bohatera, jego rozterek, emocji itd Czyli nie chodzi o fabułę samą w sobie, o wydarzenia tam się rozgrywające, tylko o to, jak te wydarzenia wpływają na psychikę bohatera. A więc rozległy temat.

Cytat:
Napisane przez emocjonalna130294 Pokaż wiadomość
Hej jaką polecacie powieść psychologiczną prostą i taką do ogarnięcia? Najlepiej też by nie była zbyt długa. :P
Potrzebuje do pracy maturalnej. Mam już ujętą w pracy "Zbrodnie i kare'' oraz "Granica'' ale wolałabym dobrać jeszcze jakąś książkę, która nie jest lekturą.
tak na szybko to przychodzą mi na myśl dwie książki:
już wspomniana tu wcześniej przeze mnie "Pani Bovary" Flauberta - ukazana jest tam psychologia kobiety, której pragnienia rozmijają się z funkcją, jaka jest jej narzucona przez społeczeństwo (funkcja matki i przykładnej żony).
"Portret Doriana Gray'a" Wildego - widać kształtowanie psychiki młodego człowieka i do czego to może doprowadzić
bowszystkotoiluzjajest jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-10, 15:32   #235
_papillon_
Raczkowanie

Dziewczyny, wybrałam temat "Oblicza miłości. Przedstaw różnorodne ujęcia motywu w wybranych utworach literackich.". Dopiero teraz mogę się za to na poważnie zabrać, i wymyśliłam:
-miłość zakazana - tutaj pierwsza nasuwała mi się "Romeo i Julia", ale pomyślałam, czy nie mogłabym zaprezentować "1984" Orwella? Jest to moja ulubiona książka, dodało by mi to pewności siebie. Watek Winstona i Julii jest w zasadzie jednym z głównych, ale i tak zastanawiam się, czy nie byłoby to wciskanie na sile.
-miłość rodzinna - tutaj myślę nad Antygoną.
-i tutaj nie wiem, czy lepiej będzie dalej mówić o miłości między ludźmi, czy lepiej dać na przykład miłość do ojczyzny?

Panie i panowie, bardzo proszę o doradzenie
_papillon_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-10, 16:29   #236
viva91
na przekór do celu

Cytat:
Napisane przez _papillon_ Pokaż wiadomość
Dziewczyny, wybrałam temat "Oblicza miłości. Przedstaw różnorodne ujęcia motywu w wybranych utworach literackich.". Dopiero teraz mogę się za to na poważnie zabrać, i wymyśliłam:
-miłość zakazana - tutaj pierwsza nasuwała mi się "Romeo i Julia", ale pomyślałam, czy nie mogłabym zaprezentować "1984" Orwella? Jest to moja ulubiona książka, dodało by mi to pewności siebie. Watek Winstona i Julii jest w zasadzie jednym z głównych, ale i tak zastanawiam się, czy nie byłoby to wciskanie na sile.
-miłość rodzinna - tutaj myślę nad Antygoną.
-i tutaj nie wiem, czy lepiej będzie dalej mówić o miłości między ludźmi, czy lepiej dać na przykład miłość do ojczyzny?

Panie i panowie, bardzo proszę o doradzenie
Temat prościutki, który można urozmaicić - właśnie takie lubię, lekkie, a przyjemne, nie ma co walczyć z głębokimi tematami, męcząc się nad najmniej ważnym egzaminem maturalnym, także gratuluję wyboru

Ja bym postawiła na Orwella Będzie czymś świeżym, w przeciwieństwie do Romea i Julii. I dobrze, że kolejną pozycję masz z kanonu lektur - różnorodność jak najbardziej

Pomysł z miłością do ojczyzny też bardzo dobry, trzymałabym się go, chyba, że trafisz na coś jeszcze lepszego Przykładem może być Odyseja (tylko wtedy Antygonę lepiej zastąpić czymś z innej epoki) jak i dużo bliższe czasowo pozycje np. wojenne typu wiersze Baczyńskiego.

W pierwszej chwili pomyślałam też o Cudzoziemce, jako przykładzie miłości wyniszczającej. Ale rodzajów miłości jest w literaturze tyle, że braknie czasu na ich przedstawienie, a pamiętaj, że liczy się jakość, nie ilość
Stary 2014-03-10, 19:15   #237
solangelika4695
Przyczajenie

Smile Pomoc przy prezentacji maturalnej

Witam! Na prezentację maturalną mam temat

" Określ stosunek twórców do bohatera romantycznego w romantyzmie i później".

Czy któraś z Was miała taki sam temat na maturze? Macie jakieś pomysły na tą prezentację?

Pozdrawiam
solangelika4695 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-10, 19:23   #238
pffe
BAN stały

Dot.: Pomoc przy prezentacji maturalnej

Cytat:
Napisane przez solangelika4695 Pokaż wiadomość
Witam! Na prezentację maturalną mam temat

" Określ stosunek twórców do bohatera romantycznego w romantyzmie i później".

Czy któraś z Was miała taki sam temat na maturze? Macie jakieś pomysły na tą prezentację?

Pozdrawiam
nie odrabiamy tu za nikogo prac domowych etc. to raz. dwa jest wątek zbiorczy a trzy do biblioteki a cztery jak nie miałaś pomysłu na taki temat to czemu taki wybrałaś?
Stary 2014-03-10, 19:43   #239
xoxo_p
Raczkowanie

mój temat to: przedstaw różnorodne sposoby kreowania kobiet w literaturze.
Odrzuciłam jednak Briget Jones i wybieram: Granicę,moralnośc Pani dulskiej i Cudzoziemkę,co o tym myslicie?

Stary 2014-03-10, 20:00   #240
viva91
na przekór do celu

Cytat:
Napisane przez xoxo_p Pokaż wiadomość
mój temat to: przedstaw różnorodne sposoby kreowania kobiet w literaturze.
Odrzuciłam jednak Briget Jones i wybieram: Granicę,moralnośc Pani dulskiej i Cudzoziemkę,co o tym myslicie?
Pozycje, które lubię, więc dla mnie bardzo ok, choć mogę być nieobiektywna
Choć hmm... Czy tu aby nie są przedstawiane jedynie negatywne kreacje kobiet, lub zbliżone do negatywnych? Może jakiś pozytywny charakter by się przydał?

Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości