|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2821 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Szybkie pytania - szybkie odpowiedzi, ZBIORCZY
no to dobrze, bo akurat piję 3,8 %
jak dla mnie te błyskawiczne czyli te które się robią szybciej niż w 5min to sa jakieś sztuczne
|
|
#2822 |
|
Przyczajenie
|
Jak zapobiec powstawaniu średniej wielkości pęcherzy wypełnionych płynem surowiczym i krwią (tak, że pęcherz jest czerwono-purpurowy) na obszarze oznaczonym jako przytarczyca przy bieganiu? Buty mam całkiem dobre (przynajmniej tak mi się wydaje), New Balance, wprawdzie jeden z najtańszych modeli, ale dość wygodny. Biegam po 30-40 minut po wiejskich ubitych, błotnych drogach, niekiedy po płytach betonowych i grubym żwirze, ale wychodzi z tego ok ~5 minut biegu.
|
|
|
|
|
#2823 |
|
Raczkowanie
|
błyskawiczne są chyba już wstępnie poddane obróbce termicznej
|
|
#2824 |
|
BAN stały
|
1. Parówki z chlebkiem grahamkiem i do tego jakies warzywko - co myślicie o tej kolacji?
oczywiście parówki pierwsza klasa :d tarczyński, paczka kosztuję dyszkę, w dziewięćdziesięciuileśtam niepamiętam z mięsa. Lubię bardzo parówki i zastanawiam się, czy mogłabym włączyć je do kolacyjek dietetycznych. Chociaż jestem szybko glodna, cos by do tego można dodać? 2. Koktajl na kolację? to dobry pomysł? pół banana, kiwi, suszon aronia, trochę żurawiny i trochę rodzynek, platków z migdałów i troszkę sezamu, zmiksowane z mlekiem sojowym 150ml mniej więcej i do tego jakie otręby/płatkie musli lu bez cukru. uwielbiam to na śniadanie, ale czy na kolację nie będzie przesada? Edytowane przez forsvinn Czas edycji: 2014-02-25 o 22:16 |
|
|
|
|
#2825 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
koktajl na kolację - niet
|
|
|
#2826 |
|
Zakorzenienie
|
Skoro parówki mają 90% mięsa to nie są bezwartościowe, ja tam bym włączyła gdybym tak lubiła
![]() Co do koktajlu na kolację to niektórzy przyczepiliby się pewnie do sporej ilości owoców tak późno. Bo cukier, bo zalegają długo w żołądku itp..plus jeszcze płatki więc sporo węglowodanów. Podobno dobrze gdy kolacje są białkowe głównie. A piszesz o dietetycznych kolacjach więc chyba średnio..Argumentem przeciw jest też to, że pijesz to na śniadanie, a dieta powinna być urozmaicona aby dostarczać różnych potrzebnych składników, Twoja forsvinn byłaby jednostajna gdyby rano i wieczorem ten koktajl wchodził na stół. Edytowane przez laisla Czas edycji: 2014-02-26 o 00:56 |
|
|
|
|
#2827 |
|
BAN stały
|
Ok, rozumiem, dziękuję. Parówki włączam 2x w tygodniu, koktajle niet.
|
|
|
|
|
#2828 |
|
Rozeznanie
|
Hej! Mam ważne pytanie - możecie wyrazić swoją opinię o marce butów SMITHS? szczególnie chodzi o to, czy nie śmierdzą np.gumą jak tanie chińskie tenisówki i ogólnie jak z jakością,szczególnie trampek
|
|
#2829 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Dziewczyny, czy to dużao zbrodnia, co zrobiłam? kolacja... łosoś 150 g pieczony w folii z suszobymi pomidorkami i do tego 3 ziemniaki wcześniej ugotowane ze skórą pociachane w łódeczki i z łyżką i to porządną łyżką oliwy wsadzone do piekarnika razem z rybką. na kolację. tak się zastanawiam, czy byloby ok gdybym to zjadła na obiad, czy w ogóle ziemniaczane łódeczki z oliwą out? oczywiście raz na tydzień, nie częściej. |
|
|
|
|
|
#2830 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Suszone pomidory mają sporo kalori, szczególnie te w oleju. Powinnaś raczej zjeść jakieś świeże warzywa. Łosoś jak najbardziej może być, ale z pary albo pieczony w folii. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
|
#2831 |
|
BAN stały
|
Ziemniaczki z wlasnego ogródka ze skórką
. Suszone pomidorki mogę wyrzucić z tego przepisu, a łosoś był pieczony w folii ![]() To może przeniosę to na obiad ;> |
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#2832 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
http://feeleat.pl/ mój blog kulinarny ze zdrowymi przepisami https://www.facebook.com/pages/Feel-...266639?fref=ts fanpage mojego bloga ![]() https://www.facebook.com/handcrafted_pl-101844181367403 Moja strona z rękodziełem - kartki i upominki dla bliskich od serca! |
|
|
|
|
|
#2833 |
|
BAN stały
|
Łosoś bez ziemniaków to nie ta bajka...
![]() przeniosę na obiad
|
|
|
|
|
#2834 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
OMG jakie rady ![]() jedz dziewczyno nawet się nie zastanawiaj ziemniaki są bardzo zdrowe i NADAJĄ się na redukcję, mają dużo witamin i mało kalorii poza tym nie jesz ich codziennie tylko napisałaś że raz na tydzień
|
|
|
#2835 |
|
Zadomowienie
|
No właśnie, dokładnie!
Lepsze to niż ciastka i chipsy, proszę nie przesadzajcie
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#2836 |
|
Raczkowanie
|
Witam!
Jestem na diecie rozpisanej przez dietetyka, okolo 1400-1500kcal. Cwicze codziennie na orbitreku 3x dziennie po 90 minut, w ciagu dnia robie na nim okolo 24km. Waze 99kg mam 20 lat, 165cm wzrostu, wiek metaboliczny 33lata. Czy przy takim cwiczeniu schudne w ciagu 4 miesiecy 30kg? Za malo cwicze moze? Za duzo kalorii? |
|
|
|
|
#2837 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
zdecydowanie ćwiczysz o wiele za dużo i za mało jesz
|
|
|
#2838 |
|
Zadomowienie
|
3 razy dziennie po 90 min
Napisz przykładowe menu. |
|
|
|
|
#2839 |
|
Raczkowanie
|
Na jeden dzień?
Dzisiaj ćwiczylam tylko 2x po 1,5 godziny (przed chwilą zeszłam z orbitreka), glowa mnie cos boli a nie chce tabletek brać na ból głowy. Może to dwa razy dziennie po 90 minut wystarczy? Chciałabym schudnąć 30kg do lipca, ale jak sie nie da to zadowole sie tymi 25kg. Na razie mam czas bo mam ferie, ale od poniedziałku znów szkoła, a jestem w klasie maturalnej i muszę się też uczyć. A to przykladowy dzień, który wypada mi akurat jutro: Śniadanie Musli z mlekiem
Śniadanie II Kanapka z wędlina i pomidorem
Obiad Sałatka cesarska z kurczakiem
Koktajl mleczno owocowy
Edytowane przez Calen Czas edycji: 2014-03-01 o 16:51 |
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#2840 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Stanowczo za mało jesz. 30 kg do lipca?! ![]() Miłego jo-jo życzę. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
|
#2841 |
|
Zadomowienie
|
Przecież w tej diecie nie ma nawet 1000 kcal. Po za tym nie zrzucisz nawet 25 kg do lipca na tej diecie. Za dużo węglowodanów w stosunku do tłuszczów. Nadal za dużo ćwiczeń. Wystarczy nawet 20 minut bardzo intensywnych ćwiczeń by ładnie wyrzeźbić ciało.
|
|
|
|
|
#2842 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
robisz sobie wielką krzywdę !!!
|
|
|
#2843 |
|
Raczkowanie
|
Tą dietę pod którą teraz jestem układa mi dietetyczka z Natur House, nie jest z żadnej Pani Domu, sama jej sobie tez nie układałam. Już kiedyś byłam pod opieka tej dietetyczki, ale brak finansów (co dwa tygodnie wizyta z ważeniem ciała, pytaniem o samopoczucie, i co mi smakowało w jadłospisie a co nie i układanie nowego, itp. ) zmusił mnie do zaprzestania, wtedy w ciągu 3 miesięcy schudłam 18kg, ale ćwiczyłam codziennie po 45-60 minut. Jak to za dużo ćwiczeń? Przeciez im więcej ćwiczeń tym więcej i szybciej spala sie tłuszcz a zastępuje mięśniami.
Edytowane przez Calen Czas edycji: 2014-03-01 o 17:47 |
|
|
|
|
#2844 |
|
Zadomowienie
|
Skoro dietę ułożyła Ci dietetyczka, to po co pytasz na forum? Jesteś kolejną osobą z ułożoną dietą przez dietetyka, która ma wątpliwości, a gdy my próbujemy dietę naprostować, to bronicie dietetyków. Nie rozumiem tego i już mi się nie chce więcej pomagać.
|
|
|
|
|
#2845 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Z całą pewnością ich przykładowe jadłospisy do naturalnych nie należały. |
|
|
|
|
|
#2846 |
|
Raczkowanie
|
Aaaa.... chodzi o te suplementy, tabletki, i inne cuda? Nie stosuję.
przepraszam za pomyłkę , źle napisałam nazwę poradni, nie sieciówka Natur House, tylko "Dietetycznie i Zdrowo" Koszalin :http://www.dietetycznieizdrowo.pl/index.php |
|
|
|
|
#2847 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Zdecydowanie obawiałabym się przy Twojej wadze o stawy kolanowe. Ja musiałam zejść z 1 godziny dziennie do 40 min na orbitreku bo mi kolana wysiadały, a ważę 60 kg (ćwiczę każdego dnia od przeszło 3 lat). Szkodzisz sobie takim jednostajnym ćwiczeniem w tej ilości czasowej.. Musiałam ograniczyć nawet tę godzinę mimo tego, że nogi mam mocne bo latami uprawiałam balet i tenis. Niestety orbitrek obciąża mocno stawy. Co do kcal to uważam, że jest to bardzo rozsądna ilość na redukcji. Ale zlituj się nad sobą i chociaż zróżnicuj tego orbitreka inną aktywnością (np. pływanie, kcal spalisz podobnie, a ruszysz też inne partie mięśni). Edytowane przez laisla Czas edycji: 2014-03-01 o 22:45 |
|
|
|
|
|
#2848 |
|
Raczkowanie
|
Wytłumaczę Ci bardzo prostymi słowami i obrazowo. Niestety to jest tak, że jeśli jesz mało i dużo ćwiczysz, to organizm na początku się poddaje i tracisz kilogramy, ale potem zaczyna działać i nastawiać się na magazynowanie , bo przecież nie może odpuścić, a nie wie, że Ty chcesz schudnąć, tylko myśli, że coś jest nie tak i chce temu przeciwdziałać. Będzie coraz ciężej i ciężej. A Ty będziesz się denerwować, że nie idzie Ci tak jak na początku. W wielu przypadkach zaczyna się jeść normalnie, metabolizm jest wolniejszy i następuje tak zwany efekt jojo. Nie można niestety ZDROWO schudnąć w tak krótkim czasie, długo doprowadzałaś do takiej wagi, więc teraz tak samo długo powinnaś ją tracić, żeby nie odbiło się to na Twoim zdrowiu...
Co do Naturhouse, nie jestem dietetyczką, jedynie zaczęłam te studia, ale nie byłam zadowolona. Wydaje mi się, że właśnie kiedyś tam byłam na rozmowie kwalifikacyjnej, jak chciałam sobie dorobić w wakacje, powiedzieli, że zrobię sobie jakiś kurs u nich i będzie każda z obecnych osób mogła mieć swoich pacjentów, układać diety i się nimi opiekować, zrezygnowałam.
http://feeleat.pl/ mój blog kulinarny ze zdrowymi przepisami https://www.facebook.com/pages/Feel-...266639?fref=ts fanpage mojego bloga ![]() https://www.facebook.com/handcrafted_pl-101844181367403 Moja strona z rękodziełem - kartki i upominki dla bliskich od serca! |
|
|
|
|
#2849 |
|
Raczkowanie
|
Nie mam dostepu do basenu, do najblizszego mam ponad 20km.
A na takiej diecie i przy cwiczenie raz po 90 minut, drugi raz w ciagu dnia po 60 minut, w miedzyczasie jeszcze robie dwa razy po 25 przysiadow(jak cwicze mniej to mam jakies wyrzuty sumienia), da sie schudnac z rozmiaru 48/50, do rozmiaru 44, w ciagu tych 4 miesiecy? pamietam ze na tej diecie chudlam w ciagu 2 tygodni po 3-4kg. Z kolanami nie mam problemu, tylko łopatki mnie bolą po orbitreku |
|
|
|
|
#2850 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ty również sobie szkodzisz tym ćwiczeniem ---------- Dopisano o 14:44 ---------- Poprzedni post napisano o 14:42 ---------- Cytat:
dziewczyny piszą a Ty nic nie rozumiesz chodzi o to że ćwiczysz zbyt dużo!!! szkodzisz sobie bardzo
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:44.

. Suszone pomidorki mogę wyrzucić z tego przepisu, a łosoś był pieczony w folii