![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Wegetarianizm, weganizm
Ostatnio byłam na grillu u nowo poznanych znajomych i gospodynii powiedziała coś w stylu "dobrze, że nie ma wśród was wegeterian bo nigdy nie wiem co im do jedzenia podać", później była rozmowa, że jak można jeść same liście, że to kłopotliwe itd.
Osobiście unikam mięsa (nie lubię jego smaku) i troszke mnie zdanie koleżanki dotknęło bo co gdybym zdecydowała się przejść na wegetarianizm. Czy dla Was to jest kłop0tliwe gościć osobę, która nie je mięsa i specjalnie dla niej gotować coś bez mięsa (moja szwagierka nie ruszy nawet czegoś co było zrobione z mięsa np: żelatyna), czy może chcecie by ta osoba sama przyniosła to co lubi. Osobiście nie miałabym problemu gościć wegetarianina chociaż z weganinem już bym miała problem pod względem pomysłu na posiłek i jego wykonaniem. Czy wegan, wegeterian ma prawo wymagać od innych uwzględnienie jego filozofii w przygotowanym menu czy sam powinien o siebie zadbać. Jakie jest wasze zdanie? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Wegetarianizm, weganizm
nie mam zadnego problemu - jedynie co to moze jakies wytyczne co je, czego nie je. kocham miecho osobiscie, nie mowiac o innych produktach pochodzenia zwierzecego i moze to byc klopotliwe dla mnie jako osoby gotujacej ale przy odrobinie sugestii to nie takie wielkie halo
![]() ![]() nie mam nic do kulinarnych upodoban do poki mnie nikt nie probuje nawrocic na 'jedyna sluszna droge' - moj maz mial taka byla, za duzo autem jezdzi, mieso je morderca, swiatla nie zgasi wychodzac na pol minuty z pokoju - laska taka 'eko' az do bolu, ale najgorzej bylo z tym miesem. wyjsc tez nigdzie nie, a jak juz gdzies wyszli to pani 'salatka z kurczakiem bez kurczaka' wszystkich dookola nawracala, wyzywala od mordercow (!) itd. wiec poki mi ktos takich akcji nie odwala to ja zadnego problemu nie mam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Mi osobiście nie raz zdarzało się w myślach "rzucić mięsem" w wegetarianina, z którym mieszkam. To niezłe wyzwanie mieszkać z wege i nie być wege.
![]() |
![]() |
#4 |
Copyraptor
|
Przesadzasz, nie jesteś nawet wegetarianką a poczułaś się dotknięta
![]() Ja bardzo często gotuję i tak, jest dla mnie trochę kłopotliwe, jeżeli na obiedzie goszczę wegetarianina, bo moje ulubione dania często zawierają mięcho. Nie jest to na tyle kłopotliwe oczywiście, żebym miała jakoś strasznie marudzić, bo dania bez mięsa też przygotować potrafię, ale wtedy muszę zazwyczaj robić dwie wersje, bo mój TŻ obiad bez mięsa uważa za przekąskę. Raz na czas mogę, bo przecież nikt się u mnie regularnie nie stołuje, ale gdybym robiła grilla to oczekiwałabym, że ktoś sobie przyniesie jakieś warzywa do ugrilowania albo chociaż zasugeruje mi co by zjadł, kiedy to ja zapraszam na całą imprezę. Z weganinem już w ogóle bym miała kłopot, żeby nakarmić ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Uwielbiam gotować, jem mięso, ale dla mnie to nie problem. Nie tylko weganizm i wegetarianizm, ale także inne diety eliminacyjne. Jedyne czego potrzebuję, to dokładnych wytycznych (no, wege i vegan znam, ale już z dietami alergika etc nie) co dokładnie gość je, co nie.
Ja na imprezy/obiady proszone robię wiele różnych rzeczy oddzielnie, także nie ma problemów z ułożeniem menu dla zarówno mięsożercy, jak i veganina. Np. na grilla wspaniałe szaszłyki warzywne, pieczone ziemniaki, sosy warzywne (mhmmm, dipy z pieczonego czosnku czy papryki), nadziewane warzywa. Jeżeli ktoś dobrze gotuje i ma trochę wyobraźni, to dostosowanie menu nie jest problemem. Mam wielu znajomych wege i vegan i nigdy nie mieli problemu z jedzeniem u mnie.
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A co do dogadywania się - wszystko zależy od tego co to za impreza. Wśród swoich znajomych mam i jedną jednostkę wege (acz też nie ideologiczną), jedną która nie znosi słodyczy, jedną nie znoszącą cebuli, papryki i oliwek zielonych, inna nie znosi karczochów i oliwek czarnych, inną mającą problem z glutenem... w małym gronie pamięta się o takich detalach, przy imprezach pamięta się o tym by każdy mógł coś trafić dla siebie. Przy większym - sorry, ale nie będę zbierać zamówień od absolutnie każdego, nie mniej warto wiedzieć z kim się imprezuje i współpracować - jeśli są to drobnostki, to zawsze można coś niesmacznego na brzeg talerzyka, jeśli jest się jedyną wegetarianką na kilkudziesięcioosobowej imprezie - warto się zaangażować i pomóc w wymyśleniu/przygotowaniu czegoś wege. Jeśli w towarzystwie jest więcej takich osób, to jako organizator (sama nie mam pojęcia o takich przepisach i najzwyklej w świecie bałabym się wtopy), poprosiłabym o pomoc, choćby merytoryczną, kogoś z gości. Póki nikogo się nie próbuje na siłę nawracać i nie wymaga skupienia świata na swojej jednostce - wszystko idzie dogadać. Wystarczy trochę chęci z obu stron. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
jestę wieszczę
|
Sama jestem wegetarianką, więc to nie problem dla mnie ugościć kogoś wege
![]() "Czy wegan, wegeterian ma prawo wymagać od innych uwzględnienie jego filozofii w przygotowanym menu czy sam powinien o siebie zadbać". Oczywiście, że ma prawo wymagać czegoś bezmięsnego, czy bez żadnej zasługi zwierzaków. Albo inaczej, nie tyle wymagać. Z własnego przykładu: Jak mam gościć kogoś, kto ma jakąś specjalną dietę, np. niskotłuszczową czy jest cukrzykiem, to przecież nie walnę na stół tego, co najbardziej lubię. Gość to gość i należy zadbać o jego komfort, uwzględniając jego dietę.
Dołącz do akcji NA SZCZYT W SZCZYTNYM CELU na Facebooku. Za każdy zdobyty szczyt wpłacamy po 10 zł na ukończenie budowy domu całodobowej opieki dla osób z niepełnosprawnością intelektualną ![]() Dołącz do nas! *ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Znajomi weganie sami przynoszą sobie jakieś warzywa do grilowania i sojowe kiełbaski. Robią też pyszne sałatki którymi wszyscy się zajadają jako dodatkiem do swojego jedzenia. Jeden raz był tylko problem ze składem chipsów, ale okazało się że crunchipsy dają pod tym względem radę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Moj facet obiad bez miesa tak samo traktuje jako przekaske I nie rozumie dlaczego vege burger jego siostry nie moze lezec obok burgera miesnego. Specjalnie dla niej jej burger jest grillowany osobno. To moze byc klopotliwe obiektywnie patrzac. Z tym poczuciem "dotkniecia" to na zasadzie co by bylo gdyby ( nie lubie byc klopotliwa dla innych). Mysle ze bedac vege chyba nosilabym swoje salatki I jedzenie wszedzie z soba (chociaz I tak na grilla kazdy cos przynosi)
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
jestę wieszczę
|
Cytat:
![]()
Dołącz do akcji NA SZCZYT W SZCZYTNYM CELU na Facebooku. Za każdy zdobyty szczyt wpłacamy po 10 zł na ukończenie budowy domu całodobowej opieki dla osób z niepełnosprawnością intelektualną ![]() Dołącz do nas! *ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
W wydaniu większości osób idzie to załatwić normalną rozmową i chęcią współpracy, zamiast rozkminiać "jest mi przykro, bo to czego chcę jest kłopotliwe";p
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | ||
ma zielone pojęcie
|
Uważam, że gospodarz powinien brać pod uwagę potrzeby kulinarne swoich gości i przynajmniej próbować im sprostać, jeśli nie stoi to w sprzeczności z jego poglądami.
I dotyczy to oczywiście różnych potrzeb kulinarnych, nie tylko wegetarianizmu czy weganizmu. Pod uwagę trzeba też brać różne alergie czy nietolerancje pokarmowe oraz (w przypadku zapraszania zaprzyjaźnionych osób) smakowe preferencje gościa. Cytat:
Cytat:
![]() Sama mam znajomych o najróżniejszych gustach kulinarnych i zawsze pamiętam, co kto je, a czego nie je, a potem tak przygotowuję posiłki, żeby dla każdego było coś dobrego ![]() ![]() Przy imprezach dla dużego grona mógłby być większy problem, ale jak już powiedziałaś, chęci z obu stron powinny wystarczyć. Zwłaszcza, że na takich imprezach zwykle funkcjonuje też zasada, że każdy przynosi coś dla siebie.
„Nowhere am I so desperately needed as among a shipload of illogical humans”. Spock („Star Trek”) Edytowane przez Chatul Czas edycji: 2014-03-02 o 16:55 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zadomowienie
|
Gdybym miała gościć wegetarianina, to pewnie miałabym pewien kłopot z wymyśleniem jakiegoś wykwintnego dania bez mięsa. Jakoś dziwnie bym się czuła podając np. polędwicę i alternatywnie zwykłą sałatkę. Ale uznałabym też, że wegetarianin powinien docenić to, że ma co jeść, że pomyślałam o nim, a nie marudzić, że to "zwykła" sałatka. Nie muszę znać się na innych kuchniach -mogę się postarać, żeby gościom smakowało, ale trudno podawać coś, czego się nigdy nie robiło.
Przy mniej wystawnych przyjęciach myślę, że jest łatwiej tak dobrać menu, żeby można się było dobrze najeść bez mięs. Oczekiwałabym też, że gość powie, że jest wege, bo może mi to umknąć, a nie mam obowiązku znać wszystkich diet gości, tak samo, jak mogę nie wiedzieć o czyimś uczuleniu. Gdy przychodzą do mnie (znajomi) wegetarianie, to zwykle pytam co im przygotować -dają mi jakieś wskazówki, albo na jakiegoś grilla przynoszą coś dla siebie. Ale z potrawami wegańskimi pewnie poległabym przez nieznajomość przepisów.. . |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Jeżeli wiem że ktoś nie je mięsa, a szykujemy się na... gdzie pasuje coś zjeść to jak najbardziej jestem w stanie zrobić tak by każdy był zadowolony. Jeżeli nie wiem że ktoś nie je mięsa i nie powie to pewnie bym nie zrobił sam od siebie.
Swoją drogą o ile niejedzenia samego mięsa jestem w stanie zrozumieć [bo niektórzy nigdy nie jedli] tak o niejedzenie nic co jest związanego ze zwierzętami czy jakieś jaja, mleko czy żelatyna to niezłoy hardkor ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Swoją drogą, o ile nie trawię wege foszących się, bo nikt ich nie rozumie, bardzo lubię wegetarian którzy dzielą się swoimi (czasem genialnymi) przepisami ze światem, nakłaniają do nich aktywnie a nie tylko ideologicznymi wywodami... choć jestem typowym mięsożercą, i tak potrafię się "zapluć śliną" na samą myśl o niektórych pomysłach. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
✌
|
Cytat:
![]() Ja też słabo jeszcze orientuję się w przygotowaniu fajnych, pomysłowych posiłków dla wege ale staram się. Coś czytam coś podpatruję. I nie ma dla mnie żadnego problemu i nie było. Nawet jak nie byłam wege. Opiszę za to jedną sytuację z mojego życia. Zapytałam się siostry ciotecznej czy na Jej weselu znajdę coś dla wege bo nią jestem i tak dalej. Usłyszałam krótkie: coś Ty znowu wymyśliła, a na weselu dostałam kotlet mięsny wielkości talerza. ![]()
![]() |
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Duzo osob tutaj mowi ze dla nich to nie problem moze dlatego ze to ludzie mlodzi? Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
✌
|
Cytat:
Każdy ma prawo do swoich przekonań ale u mnie w domu na przykład nie wali się wszystkiego na jeden talerz. Warzywa są osobno, mięsa osobno, ryby osobno i każdy komponuję coś na swoim talerzu. Oczywiście sałatki i surówki to już inny temat (ale nigdy u mnie w domu (a reszta rodziny jest mięsożerna) nie było mięsnych sałatek/surówek). A na grillach u moich znajomych standardem jest sałatka kebabowa. ![]() Myślę, że po prostu im się nie chce. ![]()
Edytowane przez paulaa6 Czas edycji: 2014-03-02 o 18:36 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Jeśli ktoś nie był uprzedzony, że nie jem mięsa, to grzecznie chrupię sobie sałatkę. Jeśli natomiast wszyscy wiedzą, że jestem wegetarianką, to oczekuję, że moje preferencje kulinarne jednak będą uwzględnione. W gości idę, dbajcie o mnie
![]() A tak poważniej - zawsze mniej więcej jest to ustalane, czy gospodarz szykuje wszystko sam, czy ktoś ma mu pomóc w przygotowaniach.
Nie wydaję pieniędzy na głupoty (tysięczna para butów NIE JEST głupotą ![]() Miłośniczka butów wszelakich ![]() Podskakuję z Mel B. Joga ![]() Jem czekoladę aż uszy mi się trzęsą. ---------------------------- Używasz poprawnie? 'Szlak prowadzi na wschód.' 'Szlag mnie trafia.' |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
mOLDerator
|
A u mnie na imprezie czy grillu zawsze jest wybór i nawet gdyby byli wegetarianie (bez uprzedzenia) zawsze znajdą coś dla siebie, nie ma problemu. Zawsze mam na grillu np. oscypki, fetę w ziołach czy jakieś warzywa do grillowania. Generalnie wolę potrawy jarskie, chociaż mięso też jem (na obiad raz w tygodniu). Gdy robię np. bigos to zawsze wegetariański, ale dla mięsożerców gotuję dodatkowo np. białą kiełbasę i tyle.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
DOMator
|
Cytat:
![]() Ja akurat należę do osób, które nie tkną mięsa pod żadną postacią, więc liczę się z tym, że na imprezie będę jadła listki sałaty przewidziane jako dekoracja, a nie danie ![]() Gdybym została zaproszona na grilla, to pewnie zaproponowałabym, że przygotuję jakąś sałatkę, czy wzięłabym ze sobą jakiś kawałek sera, który można zapiec na kromce chleba. Raczej bym uprzedziła o swoich zwyczajach, żeby nie wprowadzać gości w zakłopotanie. Akurat sezon grillowy obfituje w takie bogactwo warzyw, że żadnym problemem nie powinno być zrobienie czegoś bezmięsnego. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Konto usunięte
|
gdybym wiedziała wcześniej, że będę gościć wegetarian to nie byłoby problemu. jeśli nie byłabym uprzedzona o preferencjach żywieniowych, to nie wiem, ogarnęłabym na szybko jakieś odpowiednie jedzonko
![]() kiedyś miałam taką sytuację, że odwiedzili mnie znajomi z takiego specyficznego kręgu subkulturowego. Jechali do mnie ponad 300km, mieli zjeść u mnie obiad i zabrać mnie w dalszą trasę. Wszyscy wege. Było ich w sumie 5 osób i babcia wymyśliła, że najlepiej będzie zrobić bigos. I jakie było jej zdziwienie jak jej oznajmiłam, że bigos ma być bez mięska ![]() ![]() ale ostatecznie wyszło bardzo dobre, wszystkim smakowało, nawet babci ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 | |
DOMator
|
Cytat:
![]() Moja koleżanka wiedząc, że nie jadam mięsa uprzedziła kucharzy i ustaliła z nimi, żeby podali mi jakieś gorące wegetariańskie danie, zamiast kotleta czy kurczaka, które dostali wszyscy. Były oczywiście bezmięsne sałatki itd, więc głód mi nie groził. Bywam też na wielu dużych imprezach w różnych hotelach i restauracjach i tam bez problemu znajduję kilka wegetariańskich dań, więc z takich imprez również wracam najedzona. Na szkoleniach również standardem jest to, że przewidują wegetariańskie menu (zwykle ciekawsze i smaczniejsze, niż to standardowe, więc niektórzy znajomi na szkoleniach wybierają dietę wege). Generalnie stworzenie menu na dużą imprezę bez żadnych bezmięsnych dań to nie lada wyzwanie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
✌
|
Cytat:
Cieszę się jednak, że rodzina TŻ jest niesamowicie uprzejma i ja jako pierwszy wege w ich życiu zostaję ugoszczona po królewsku. ![]()
![]() |
![]() |
#26 |
zuy mod
|
Ja stwierdzam, ze jak bede organizowac wesele to niezaleznie od tego czy wiem o kims wege czy nie - zorganizuje jedno danie bezmiesne, miesozercy tez zjedza
![]() A co do sytuacji imprezowych - na grillu przygotowalabym warzywa. I poprosila (kazdego) o przyniesienie czegos mimo wszystko. Ale to niezaleznie od preferencji kulinarnych gosci - to mile jak na grilla nie przychodzi sie z pustymi rekami. wysłano z mojej Xperii SP
![]() |
![]() |
#27 | |
DOMator
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Pani żona :)
|
Z mojej perspektywy mogę powiedzieć, że rzadko spotykam się z nie problemowym podejściem do nie jedzenia mięsa. Jestem semiwegetarianką (jem tylko ryby i to nie wszystkie), poza tym np na mleko jestem uczulona i na niektóre warzywa, więc naprawdę ciężko mi dogodzić z jedzeniem i jest to zazwyczaj wielki problem. Moi rówieśnicy starają się respektować to i akceptować (chociaż czasem bywają również z nimi problemy), a już osoby tzw. starej daty to jest masakra. Ciągle jestem zasypywana pytaniami "co Ty w ogóle jesz?". Mój wegetarianizm jest postrzegany przez nich jako "wybrzydzanie" i jest to dla mnie szczerze mówiąc trochę krzywdzące. Swoich produktów do osoby starej daty przynieść nie mogę, bo jak nie zjem nic u niej to będzie obraza majestatu... Ostatnio zostałam uraczona (podobno specjalnie dla mnie ugotowanym) ryżem z warzywami i kiełbasą i zostało mi powiedziane, jak nie chcesz jeść mięsa to sobie wyłów....
Co do grilla to zazwyczaj przynoszę swoje produkty, a co do wesel to wcinam najczęściej ciasta, może że ktoś ma rybę po grecku na zimnej płycie to zjem.
![]() |
![]() |
#29 |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Problem to by jakiś na pewno był, bo sama jestem mięsożerna, więc musiałabym wymyślić coś specjalnego. Ale nie byłby to jakiś wielki problem, ot pewne utrudnienie
![]() Tak czasem się zastanawiam czy gdybym szła w gości do wegetarianina/weganina, to on też by specjalnie dla mnie przygotował mięsne jedzenie ![]() Podejrzewam, że mogłoby być ciężko ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
✌
|
Cytat:
![]() I zastanawiające jest to, że mięsożerca walnie tekst: Jak można nie jeść mięsa, Co ja królik, Mięso jest niezbędne do życia a czy ktokolwiek z Was widział odwrotną sytuację? ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:22.