Podróż do Hiszpanii samochodem, doradźcie! - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Podróże, wakacje, wycieczki

Notka

Podróże, wakacje, wycieczki Forum dla osób, które lubią podróże, wakacje i wycieczki. Dołącz do nas i podziel się opinią na temat ciekawych miejsc, promocji, organizacji wyjazdu itd.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-01-24, 14:22   #1
jolaaa91
Raczkowanie

Question

Podróż do Hiszpanii samochodem, doradźcie!

Witam serdecznie wszystkich
W tym roku mam zamiar wybrać się do Hiszpanii na 2 tygodniowe wakacje. Problemem nie jest hotel, wyżywienie itp. ponieważ mam tam rodzinę. Chodzi o samą podróż, gdyż chcielibyśmy z chłopakiem i znajomymi jechać samochodem. To mogłaby być fajna przygoda, lecz mamy pewne obawy co do kosztów.
Samochód nie pali dużo więc koszty paliwa wyniosły by ok 1000 zł na parę, jednak dowiedziałam się, że we Francji są bardzo wysokie opłaty za autostrady. W Niemczech podobno większość jest darmowa. Podobno można śmiało jechać drogami krajowymi, ale trochę się boimy.

Czy jest tu ktoś, kto ma w swoim doświadczeniu taką podróż? Czy jednak bardziej się opłaca lecieć samolotem, chociaż to również nie mały koszt.
Z tego co udało mi się wyszukać to najtańszy koszt podróży samolotem to co najmniej 1,300 tys za osobę, a autokar ponad 800zł za osobę (podróż prawie 2 doby).
Bardzo proszę o jakieś wskazówki, porady, ponieważ nie wiemy co robić...
jolaaa91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-24, 14:39   #2
xKlaudja
Zakorzenienie

Dot.: Podróż do Hiszpanii samochodem, doradźcie!

Cytat:
Napisane przez jolaaa91 Pokaż wiadomość
Witam serdecznie wszystkich
W tym roku mam zamiar wybrać się do Hiszpanii na 2 tygodniowe wakacje. Problemem nie jest hotel, wyżywienie itp. ponieważ mam tam rodzinę. Chodzi o samą podróż, gdyż chcielibyśmy z chłopakiem i znajomymi jechać samochodem. To mogłaby być fajna przygoda, lecz mamy pewne obawy co do kosztów.
Samochód nie pali dużo więc koszty paliwa wyniosły by ok 1000 zł na parę, jednak dowiedziałam się, że we Francji są bardzo wysokie opłaty za autostrady. W Niemczech podobno większość jest darmowa. Podobno można śmiało jechać drogami krajowymi, ale trochę się boimy.

Czy jest tu ktoś, kto ma w swoim doświadczeniu taką podróż? Czy jednak bardziej się opłaca lecieć samolotem, chociaż to również nie mały koszt.
Z tego co udało mi się wyszukać to najtańszy koszt podróży samolotem to co najmniej 1,300 tys za osobę, a autokar ponad 800zł za osobę (podróż prawie 2 doby).
Bardzo proszę o jakieś wskazówki, porady, ponieważ nie wiemy co robić...

Samolotem na pewno nie jest tak drogo jeżeli jak najszybciej kupisz bilet... Ograniczając bagaż do 10kg podręcznego, naprawdę tanio uda Ci się kupić bilety Ryanaira (oczywiscie bez zbednych ubezpieczen, rezerwacji miejsc itp.)
xKlaudja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-26, 11:56   #3
Vivienne
... choć nie Westwood

Samolotem zyskujesz też więcej czasu. Ja bym się nawet nie zastanawiała, taka droga jest męcząca, koszty wcale nie mniejsze. Jedyny plus to auto do dyspozycji w Hiszpanii.

Stanisław Lem

Vivienne jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-01, 13:21   #4
c640cdfa886255292692728c9c3f51a456c1754b_657ce90228a24
Konto usunięte

A gdzie konkretnie do Hiszpanii? Bilety kupisz o wiele taniej (np. do Barcelony, Malagi, Madrytu). A już w Hiszpanii można pociągiem czy autobusem przejechać na miejsce. Pociągi są stosunkowo tanie.

---------- Dopisano o 14:21 ---------- Poprzedni post napisano o 14:20 ----------

Cytat:
Napisane przez Vivienne Pokaż wiadomość
Jedyny plus to auto do dyspozycji w Hiszpanii.
Można tanio wypożyczyć auto na miejscu.
c640cdfa886255292692728c9c3f51a456c1754b_657ce90228a24 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-01, 23:26   #5
mad_oo
Raczkowanie

Tak jak piszą dziewczyny wyżej prześledź ceny biletów, promocje... jesteś w super sytuacji, bo rodzina pomoże Ci na miejscu, więc nie miej obaw Myślę, że samolot wyjdzie taniej, tym bardziej, że samochód mógłby się po drodze zepsuć, mandaty, fotoradary, stłuczka... różnie może być Powiedz jak już coś zdecydujesz
Stary 2014-03-02, 21:08   #6
Arkona
Raczkowanie

Cześć Jola.
Przerobiłam dokładnie taką podróż o jakiej mówisz
Samochodem z Krakowa, przez Słowację, Austrię, Włochy, Francję do Hiszpanii.
Gorąco polecam jechanie wybrzeżem Morza Śródziemnego, są przepiękne widoki a na nocleg można się zatrzymać na kempingach (nie takie drogie, bardzo dobry standard zazwyczaj, czyste łazienki, baseny itp).
Co do kosztów to polecałabym jednak autostrady, drogami krajowymi może wyjść różnie zarówno pod względem czasu jak i gubienia się bo są gorzej oznakowane. Nas za 16 dniową podróż (potem z Hiszpani wracaliśmy środkiem Europy przez Szwajcarię i Czechy) wyszło około 1500 zł za autostrady, a nigdzie na nich nie oszczędzaliśmy. Do samej Hiszpanii zmieścicie się pewnie w połowie tej kwoty.
Pozdrawiam
Arkona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-03, 10:02   #7
jolaaa91
Raczkowanie

Dziękuje Wam wszystkim za odpowiedzi Zdecydowaliśmy, że polecimy samolotem, bo koszt to ok 1200zł za osobę, a lot trwa ok 5 godzin, także biorąc pod uwagę to, że nie mamy zamiaru zwiedzać niczego po drodze, ta opcja jest o wiele korzystniejsza Pojawił się za to inny problem... nie wiem czy szef da mi urlop, a tego problemu nie da się przeskoczyć
jolaaa91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-03-05, 16:40   #8
af6a7928a10f2efb7030debf852af0b1c87659cc
Konto usunięte

jechałam autem do Hiszpanii i po Francji jeździliśmy zwykłymi krajówkami

w zeszłym roku byłam na wakacjach we Francji i to samo zrobiliśmy, tzn omijaliśmy autostrady

drogi we Francji są w znakomitym stanie i jedzie się bardzo przyjemnie, a widoki przepiękne
af6a7928a10f2efb7030debf852af0b1c87659cc jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-05, 19:57   #9
Karo89
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Arkona Pokaż wiadomość
Cześć Jola.
Przerobiłam dokładnie taką podróż o jakiej mówisz
Samochodem z Krakowa, przez Słowację, Austrię, Włochy, Francję do Hiszpanii.
Gorąco polecam jechanie wybrzeżem Morza Śródziemnego, są przepiękne widoki a na nocleg można się zatrzymać na kempingach (nie takie drogie, bardzo dobry standard zazwyczaj, czyste łazienki, baseny itp).
Co do kosztów to polecałabym jednak autostrady, drogami krajowymi może wyjść różnie zarówno pod względem czasu jak i gubienia się bo są gorzej oznakowane. Nas za 16 dniową podróż (potem z Hiszpani wracaliśmy środkiem Europy przez Szwajcarię i Czechy) wyszło około 1500 zł za autostrady, a nigdzie na nich nie oszczędzaliśmy. Do samej Hiszpanii zmieścicie się pewnie w połowie tej kwoty.
Pozdrawiam
Zaciekawiłaś mnie co do kosztów, 1500 zł za autostrady ? Czy masz na myśli podróż samochodem, czyli paliwo, koszty związane z opłatami dróg etc ?

Pytam bo planuję w tym roku jechać na południe Francji, i ciekawa jestem jeszcze, jakim samochodem, tzn. nie interesuje mnie marka tylko jaki silnik i jego pojemność

[1=af6a7928a10f2efb7030deb f852af0b1c87659cc;4545278 2]jechałam autem do Hiszpanii i po Francji jeździliśmy zwykłymi krajówkami

w zeszłym roku byłam na wakacjach we Francji i to samo zrobiliśmy, tzn omijaliśmy autostrady

drogi we Francji są w znakomitym stanie i jedzie się bardzo przyjemnie, a widoki przepiękne [/QUOTE]
Super ja właśnie planuję Francję w tym roku, w zeszłym odpuściliśmy. Mam nadzieję, że w tym roku nam się uda.
Opisywałaś gdzieś Waszą podróż? (np. blog? ) .

A tak by nie offować za bardzo, Hiszpania też mi się marzy, ale to kiedyś w przyszłości może.

Karo89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-21, 11:06   #10
Ko_ko_ko
Przyczajenie

Jeśli jeszcze nie kupiłaś biletów to rozważ, że...

Są plusy i minusy podróżowania samochodem. Minusem na pewno jest cena paliwa i autostrad (i we Francji i w Hiszpanii są dość drogie). Jeśli jednak jedziesz z kilkoma osobami to opłaty już tak nie bolą bo się rozkładają na wszystkich pasażerów Możecie też część drogi pokonać darmowymi drogami szybkiego ruchu (we Francji nazywają się routes nationales - są naprawdę świetne, choć autostradą jedzie się szybciej). To oczywiście wydłuży czas podróży, ale będzie taniej i zdecydowanie ładniej Tam gdzie jest natłok miasteczek (np. wybrzeże Morza Śródziemnego) podróż nimi może być męcząca, zwłaszcza w sezonie letnim gdy ruch jest podwojony. Gdzieś w internecie jest kalkulator opłat, musisz pogrzebać i zdecydować co jest dla Ciebie ważniejsze - szybkość czy cena podróży, czy chciałabyś zobaczyć coś po drodze... Część drogi możecie pokonać autostradami a część drogami szybkiego ruchu. Co do samych opłat to podróż z Marsylii do Tuluzy (ok. 400km) kosztowała trochę ponad 20 euro + paliwo. To tak orientacyjnie
Weź też pod uwagę, że podróż do Hiszpanii trochę potrwa i że może być męcząca, a do kosztów wyjazdu koniecznie powinniście doliczyć ubezpieczenie assistance żeby nie mieć problemów w razie jakiejś awarii i nie ponosić kosztów np. holowania. Nie jest drogie

Za to plusy posiadania samochodu w Hiszpanii... No możecie wszystko Tylko samochód da Wam taką swobodę i możliwości, na miejscu będzie dużo tańszy niż jeżdżenie pociągami, dotrzecie nim wszędzie gdzie chcecie i o porze jaka Wam odpowiada. Auto jednak można wypożyczyczyć i tu znów pojawia sie plus podróżowania w wiele osób czyli rozłożenie się kosztów.

Sprawdź jeszcze raz samoloty bo 1200zł to niemało. Pamiętaj, że im bardziej elastyczna w datach jesteś tym lepiej (być może ktoś z Was ma wyznaczony urlop i to jest duża przeszkoda). Sprawdzaj jednak okoliczne daty. No i nie bądźcie tacy wybredni jeśli chodzi o miasto wylotu. Ja mieszkam w Krakowie i jeśli chcę gdzieś lecieć tanio to biorę pod uwagę również Katowice, Warszawę czy Wrocław bo dojaz nie jest uciążliwy, a można zaoszczędzić. Dodatkowo tanie loty też są do określonych miast (głównie Barcelona, czasem Alicante czy Madryt). Musisz to wszystko dokładniej posprawdzać i przekalkulować co się Wam będzie bardziej opłacać. Polecam skyscanner bo można tam szukać lotów na nieokreślone daty (np. cały miesiąc) oraz na nieokreślony obszar (np. z całej Polski do Barcelony, a nie dziesięć osobnych poszukiwań z konkretnych miast). Pamietaj też by tam tylko znaleźć loty a kupić już bez pośrednika na stronie linii bo czasami pośredniczące strony chcą prowizji. Co do bagażu to w tanich liniach możecie wybrać tylko podręczny lub kupić 1 duży na dwie lub więcej osób (w zależności na jak długo jedziecie).

Powodzenia!
Ko_ko_ko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Podróże, wakacje, wycieczki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości