|
|
#1951 | |
|
... choć nie Westwood
|
Dot.: Tunezja-zbiorczy
Cytat:
także z plażowaniem trzeba uwazniej dobierac miejscowości Może zależy dziewczynie aby pojechać w jakimś "chłodniejszym" dla innych rejonów miesiącu?
|
|
|
|
#1952 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Zresztą pytanie nie bylo konkretnie postawione, także dla mnie to bez różnicy gdzie się plażuje, skoro i tu i tu jest słońce, woda, leżak...
|
|
|
|
|
|
#1953 |
|
Zakorzenienie
|
Mnie osobiście w Tunezji bardzo się podobało, ale porównania z Maroko niestety nie mam ...
Ja w Grecji nie spotkałam wielu plaż kamienistych ... może zależy od okolic w jakich się było.. |
|
|
|
|
#1954 | ||||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Cytat:
Planujemy pojechać na Saharę i wiadomo, można to zrobić będąc i w Maroko czy Tunezji chciałabym też zobaczyć trochę zabytków, odwiedzić suk. Cytat:
niezbyt lubię polską jesień i chcemy zaplanować podróż pod koniec września.Cytat:
|
||||
|
|
|
|
#1955 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Myślę, że te kraje są podobne do siebie, jeśli głównie nastawiasz się na plażowanie. Plaże są ładne i piaszczyste, oraz jest gdzie pospacerować. Może zobaczysz gdzie będzie lepsza oferta i wtedy zdecydujesz. Nie ma co ukrywać, że czasami choć kraje są podobne kulturowo czy krajobrazowo to jednak w każdym można znaleźć coś intrygującego i ciekawego... coś szczególnego, więc myślę, że co byś nie wybrała to będziesz zadowolona. Zerknij sobie co zawiera wycieczka na Saharę z Maroka (tzn jakie atrakcje), bo ta z Tunezji jest na prawdę świetna i bardzo różnorodna, więc może przeważyć to co bardziej cię zainteresuje. |
|
|
|
|
|
#1956 |
|
Zakorzenienie
|
czas cos napisac w nowym roku
![]() rok temu jednak zamiast tunezji skonczylo sie na egiptowie w tym roku w maju chce tunezje na 7dni.. no i wlasnie nie pamietacie moze ce z tego msc? teraz sa za 1600 all in te co chce i nie wiem czy juz kupic nie pamietam jak to rok temu w maju wygladalo
|
|
|
#1957 |
|
Zakorzenienie
|
Ja byłam już jakiś czas temu, ale początkiem czerwca... a z maja tamtego roku nie pamiętam nic
|
|
|
|
|
#1958 |
|
Zakorzenienie
|
Tunezję odwiedziłam w zeszłym roku we Wrześniu. Nastawiona byłam głównie na plażowanie
ale skorzystaliśmy z jednej wycieczki fakultatywnej. Pierwszy raz widziałam na żywo morze (niestety) więc dla mnie to wrażenia nie do zapomnienia W murach hotelu jak to się mówi... wspaniale Bajkowo. Natomiast za ogrodzeniem, nie jest już tak kolorowo. Brud, smród Tunezja to niezbyt czysty kraj. Wakacje wspominam miło Polecam.
|
|
|
#1959 |
|
Przyczajenie
|
Cześć
Mam zamiar jechać do Tunezji (Sousse), ale to już nie w tym roku . Również wakacje chcę spędzić z koleżanką, bez rodziców. Chciałabym żeby to były moje najlepsze wakacje! Nie jadę tam żeby się dowartościować czy coś w tym stylu, ale słyszałam że "Polki" a w szczególności blondynki o niebieskich oczach (mój typ urody) są bardzo zaczepiane i z czasem to się zaczyna robić nie co wkurzające Chcę wiedzieć na co się piszę, mogłabyś mi powiedzieć w jaki sposób Ciebie tam zaczepiali? i czy wieczorkiem np. mogłaś sobie z koleżanką wyjść poza hotel pospacerować czy to jest niemożliwe? Z góry dziękuję i pozdrawiam
|
|
|
|
|
#1960 |
|
Zakorzenienie
|
Wystarczy nie zwracać uwagi, jak mówią "cześć" czy cokolwiek po polsku/rosyjsku/ang... nie zatrzymywać się i nie reagować i dadzą ci spokój
![]() można normalnie chodzić i zwiedzać a zaczepiają każdego nie tylko blondynki
|
|
|
|
|
#1961 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Usłyszą parę słów w danym języku i od razu leci wierszyk, czy piosenka
|
|
|
|
|
|
#1962 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#1963 |
|
Zakorzenienie
|
ooo, tak, nie pamiętam już czy to było w Tunezji czy w Egipcie, ale ich stały tekst to był: "Rucha mucha karalucha", a parę lat temu modne wśród Arabów było: "Doda Elektroda, Małysz i Kubica", no i na porządku dziennym jest "cieść, jak się maś"
|
|
#1964 |
|
Zakorzenienie
|
i jeszcze "dobra dobra zupa z bobra"
|
|
|
|
|
#1965 |
|
... choć nie Westwood
|
I "taniej ni w Biedronce"
|
|
|
#1966 |
|
Zakorzenienie
|
ooo tak, faktycznie zapomniałam o tym
a oto dowód zdjęcie ze sklepu obok hotelu
❤ K&K 💙 Edytowane przez vanessa1781 Czas edycji: 2014-02-05 o 21:13 |
|
|
|
|
#1967 |
|
Rozeznanie
|
Oj tak była 'dobra zupa z bobra'...
W Bułgarii był jeszcze "kebab zaje**sty"
|
|
|
|
|
#1968 |
|
Zakorzenienie
|
Kilka dni temu wróciłam z mojej pierwszej wycieczki do Tunezji. Bardzo jestem zadowolona, cena na laście była niewiarygodnie niska w stosunku do jakości obsługi na miejscu, pogoda nam się trafiła wyjątkowo słoneczna i ciepła jak na tę porę roku, ludzie bardzo serdeczni i chętnie opowiadający o kulturze swojego kraju. Myślę, że w przyszłości wrócę na dogłębniejsze zwiedzanie. Tym razem byłyśmy we dwie baby i nie do końca czułyśmy się pewnie, zagłębiając się w boczne uliczki Monastiru, a ja bardzo lubię poznawać nowe kraje "od kuchni"
|
|
|
|
|
#1969 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
W jakim byłaś hotelu? Ja byłam z chłopakiem, ale nawet z nim bałam się wyjść na miasto. Dodam, że była w tym czasie mała rewolucja...
|
|
|
|
|
|
#1970 |
|
Przyczajenie
|
Cześć, ja wraz z grupką przyjaciół lecimy do Hammametu, niestety dość późno bo w drugiej połowie września na 2 tygodnie. Jestem fanką słonca i cieplej pogody zwłaszcza na WAKACJACH
![]() Dlatego mam do Was skromne pytanie :P Czy była któraś z Was w 2 polowie września w Tunezji ? Jaka pogoda za dnia a jaka wieczorem ? Wiem że raczej nie bedzie to turecka pogoda z lipca/sierpnia ale czy np. Tunezja 2 polowa wrzesnia jest porównywalna do Bułgarii z 1 połowy? Bylismy rok temu właśnie i wieczorami no bez jakiejś kurtki skórzanej to nie dało się wyjść, za dnia słoneczko ale mimo tego jak się było mokrym po basenia a sloneczko na chwilke zaszlo to tez bylo chłodno
|
|
#1971 |
|
Podróżniczka
|
Ja byłam w zeszłym roku przełom września/października i pogoda była cudowna
nawet do 34 stopni ... wieczory cieplutkie, na krotki rekawek...ale podobno dwa tygodnie wcześniej przed naszym przyjazdem padało przez ok 2 tygodnie wiec to zależy jak się trafi
|
|
|
|
|
#1972 |
|
Zakorzenienie
|
Z tego, co zaobserwowałam i wyczytałam, Tunezja ma dość kapryśną aurę. My teraz w lutym trafiłyśmy na bardzo wysokie temperatury i słońce - naprawdę plażowa pogoda i ciepłe wieczory. A od dnia naszego wyjazdu się popsuło i wróciła śródziemnomorska zima i w sumie do teraz pogoda jest kiepska.
Tak samo słyszałam o czerwcu, że potrafi lać przez wiele dni pod rząd. Wrzesień teoretycznie powinien być ładny, ale to chyba kwestia szczęścia. Jednak południowa Turcja ma zdaje się mniej zmienny klimat. |
|
|
|
|
#1973 |
|
Przyczajenie
|
#moniczorek , #Rilla82, bardzo dziękuję za odpowiedź mam nadzieję, że uda mi się trafić właśnie na 30 C < +
![]() A czy była któraś z Was w Hammamecie ? Są jakieś miejsca "must be" ![]() Jak wygląda życie poza hotelem w Tunezji ? jest to coś w stylu Egiptu czy bardziej Turcji ?
|
|
#1974 | |
|
Podróżniczka
|
Cytat:
chociaż jak sie człowiek zastanowi to nie wiem gdzie jest większy syf zdecydowanie daleko im do Turcji |
|
|
|
|
|
#1975 |
|
Zakorzenienie
|
Ja byłam w zeszłym roku w drugiej połowie września
I pogoda była cudowna , w dzień 34-35 stopni, wieczorem około 21 nawet raz nie założyłam swetra zawsze krótki rękaw. A w dzień opalanie i kąpiel w morzu/basenie
|
|
|
#1976 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
byłam w Hammamecie, w dzielnicy Yasmin są różne fajne knajpki ja byłam końcem lipca i najbardziej zaskoczyła mnie burza, która zaczęła się koło 16, lało, grzmiało, błyskało się, a o 17 nie było po niej śladu
|
|
|
#1977 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Jeśli chodzi o miejsca warte zobaczenia - Tunis, Kartagina, a w szczególności Sidi Bou Said czyli takie tunezyjskie Santorini
|
|
|
|
|
|
#1978 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
najgorszy okazał się obiad w jakiejś restauracji. Dla tunezyjczyków może to rarytas, ale ja nie tknęłam nawet tego...Sidi bou Said - piękne biało niebieskie miasteczko..
|
|
|
|
#1979 |
|
Przyczajenie
|
Z wycieczek w Tunezji obok Tunisu, Kartaginy i Sidi Bou Said polecam wycieczkę na pustynię! To wspaniały pomysł na spędzenie 2 dni
|
|
|
|
|
#1980 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
A nasze opłacone hotelowe obiady przemijają... Ale jeśli ktoś ma wysoki budżet to również polecam
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Podróże, wakacje, wycieczki
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:55.

także z plażowaniem trzeba uwazniej dobierac miejscowości 

Zresztą pytanie nie bylo konkretnie postawione, także dla mnie to bez różnicy gdzie się plażuje, skoro i tu i tu jest słońce, woda, leżak...
Myślę, że te kraje zbytnio się do siebie nie różnią, ale mimo, że przeżyłam niewielkie rozczarowanie w Tunezji, chciałabym jeszcze zobaczyć Maroko
nie pamietam jak to rok temu w maju wygladalo 

Tunezja to niezbyt czysty kraj. Wakacje wspominam miło