|
|
#661 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Scent Bar LII
Cytat:
Cytat:
Cytat:
, przestrzeń między miastami Uwielbiam ten region Polski. Wychowałam sie na wschodzie i jak tam wracam to hmmm no cóż czuję rispect w stosunku do architektury ale duszę się od nadmiaru bezkresnej przestrzeni. A podróż z miasta A do B to dla mnie trauma. Dołuje mnie wschód. Mam wrażenie, że te miasta są jak enklawy, porzucone w bezkresie pól i bóg wie czego. Brrrr. 50 km nicości wkoło. Często więcej Nie zazdroszczę Cytat:
Nic na siłę. Nie wyczekuj.Sprint to mocarz, powinno być z górki. Ja sie go już trochę boję jakbym zareagowała po latach nie brania pyralginy. Ten zgon na ulotce straszy
|
||||
|
|
|
#662 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() 1. Widziałaś całą trylogię zemsty Park Chan Wooka? Mi bardziej podobał się Pan zemsta niż Oldboy nawet. 2. Słodko-gorzkie życie 3. Infernal affairs (stare i znane; ale dla mnie lepsze niż Infiltracja; pomijając patetyczne ujęcia przy śmierci dwóch bohaterów) 4. Twilight Samurai, Kakushii ken, oni no tsume i Bushi no ichibun (nie pamiętam polskich tytułów; zresztą nie wiem czy wszystkie je mają nawet) 5. Air-doll; Aruitemo, aruitemo (Still Walking) - dwa różne co prawda, ale ten sam reżyser ![]() ...a, no i skoro lubisz Harakiri, to pewnie Bunt też widziałaś? Edytowane przez akiyo Czas edycji: 2014-03-03 o 16:27 |
|
|
|
|
#663 | |
|
Zakorzenienie
|
Ja myślę ze zapracowana
Śniło mi sie że przyszła powiedzieć do tró że to ma ! Cytat:
Ziają sie brzydzę, w większości ma fatalne składy, nie miałam gorszych produktów, zrobiły mi krzywdę, nie położę na swoją twarz już nic by Ziaja |
|
|
|
|
#664 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
) to już obczaiłam że kilka z nich jest na Zalukaj więc zaraz się podpinam pod telefisor i będę oglądać Ja już 3 ze swoich Top 5 napisałam ale dla porządku ; -Złodziej życia -Oszukana -Martyrs -Odkupienie oraz Seven (podobne klimaty) -Przypadek 39 Polecam wcześniej omawiany Labirynt, Jade, Oczy szeroko zamknięte, Lśnienie, Sin City, Incepcja, całą serię o Hannibalu i jeszcze sporo mogłabym pisać.. ---------- Dopisano o 16:37 ---------- Poprzedni post napisano o 16:30 ---------- Cytat:
[*] IWNFY Edytowane przez bogusia32 Czas edycji: 2014-03-03 o 16:31 |
||
|
|
|
#665 | |
|
Nindżopesz
|
Cytat:
![]() Infernale i Yamadę widziawszy - fajne, fajne (Yamada też trochę rzewny). Bunt wydał mi się zbyt teatralny. A widziałaś 13 Assassinów? Niektóre sceny są po prostu epickie (o ile potraktuje się cały film jako parodię).Bogusiu, Odkupienie z 1999? Przypadek z Bridget? Trzeba będzie zobaczyć. |
|
|
|
|
#666 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#667 |
|
Nindżopesz
|
Bogusiu, a znasz te, może byłyby w Twoim guście: American crime, Hard candy, Nieodwracalne, Dziwny lokator, Drabina Jakubowa, Eksperyment (2001).
|
|
|
|
#668 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() 13 Assassinów widziałam; nie pamiętam poszczególnych scen, tylko głównie trwającą przez ponad godzinę nawalankę w tamtym miasteczku
|
|
|
|
|
#669 |
|
Zakorzenienie
|
My też. Przez pracę tża nie zdążyliśmy do kina jak leciał w kinie.
To moja lista ogólna (kolejność przypadkowa): 1. Psychoza http://www.filmweb.pl/Psychoza 2. Okno na podwórze http://www.filmweb.pl/film/Okno+na+p...3rze-1954-1324 3. Księga ocalenia http://www.filmweb.pl/film/Ksi%C4%99...ia-2010-450356 4. Dom zły http://www.filmweb.pl/film/Dom+z%C5%82y-2009-470384 5. Hard Candy http://www.filmweb.pl/Pulapka 6. Mulholland Drive http://www.filmweb.pl/Donnie.Darko 7. Donnie Darko http://www.filmweb.pl/Donnie.Darko 8. Wyspa tajemnic http://www.filmweb.pl/film/Wyspa+tajemnic-2010-464256 9. 21 gramów http://www.filmweb.pl/21.Gramow 10. Mechanik (z Balem) http://www.filmweb.pl/Mechanik
Edytowane przez seduction Czas edycji: 2014-03-03 o 19:21 |
|
|
|
#670 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Nie widziałam Dziwnego lokatora i American crime, już zanotowałam ,dzięki A i z Leosiem polecam też Wyspę tajemnic,świetne kino, oczywiście Martina Scorsese, kurka Dikapriuś naprawdę już Łoskara powinien dostać,jak on w tym filmie zagrał... Edit. Sed widzę że Wyspa Tajemnic też u Ciebie na liście..
[*] IWNFY Edytowane przez bogusia32 Czas edycji: 2014-03-03 o 17:10 |
|
|
|
|
#671 |
|
Zakorzenienie
|
Jest, jest
![]() Ile ja filmów nie widziałam z tego, co polecacie
|
#672 | |
|
Nindżopesz
|
Cytat:
Mnie rozbroił np. kawałek z karteluszkiem "total massacre" albo jak ten najmłodszy rzucił świeczkę ![]() O dziwo tego nie widziałam, dopisuję. Reszta nieźle ryje beret ![]() Zacna była. |
|
|
|
|
#673 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Widziałam, że wymieniłaś Memento. Bardzo lubię ten film, ale po raz pierwszy widziałam go wiele lat temu, to były jakieś początki gimnazjum i oczywiście dopiero po czasie doceniłam film w pełni
Edytowane przez seduction Czas edycji: 2014-03-03 o 17:24 |
|
|
|
|
#674 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
zielone - nuuuda ![]() reszty nie widziałam Cytat:
Cytat:
|
|
#675 | |
|
Nindżopesz
|
Cytat:
![]() Ale tylko jeden film mogłabym chyba codziennie oglądać - Equilibrium. Polecać nie polecam bo naciągany. |
|
|
|
|
#676 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() No chyba,że ma kilka/ kilkadziesiąt ha pol zasadzonych winoroślą, plus do twego otworzył winiarnię. Ale, to i tak nie jest przeciętny polski rolnik ![]() Tylko mlody, obrotny chlop z pomysłem . Nie chodzi o to, że rolnik to bezmyślne ciele. Chodzi o to,że przeciętny polski rolnik naprawdę nie ma tak kolorowo jak się powszechnie wydaje ( mam na myśli większość, nie mówię o kombinatach zatrudniających dziesiątki osob, czy posiadających po kilkadziesiąt/kilkaset ha - żeby nie było, piszę ogolnie o malych i średnich, bo takich w naszym kraju jest ciągle większość ) Szkolenia w spa i narty, tudzież inne wypasione urlopy to naprawdę rzadkość. Patrz, tak jak Maja napisala, przeciętny średni - maly chodowca bydla nie wyjedzie na urlop, bo go nie stać/ nie ma kiedy. A bydło nie wie,ze pora urlopowa. Ma zapieprz caly rok. Przeciętny badylarz ma wolną zimę, prawie calą. Mogłby jechać , i zapewne niejeden jeżdzi. Tylko taki mały , średni( moj ojciec na przykład) moze o tym pomarzyć. Bo go poprostu nie stać na jakikolwiek wyjazd. To co mu się uda zaoszczędzić pakuje na konto, żeby imeć za co zyć na starość o ile dożyje i nie musieć tyrać w wieku 80 lat zeby mieć co do gara wlożyć. Bo emeryturka z krusu jest wyjątkowo nędzna. Dlatego też większość malych - średnich rolników wolalaby być w zusie, tylko się nie da. A..no i jeszcze,żeby byla w stanie co miesiąc spokojnie zarobić tyle,zeby wplacić na ten Zus.Za krusem sa Ci najwięksi, bo przy ich dochodzie to jest żaden wydatek, a na starość moga sobie ladną sumę co miesiąć odlożyć. Zresztą nie muszą. . Przebranżowić się można, jasne. Tylko jak ktoś ma 50 - 60 lat i siedzi cale życie w jednym, to juz nie takie proste zaczynać od początku. Za duże ryzyko klęski w dzisiejszych czasach. Kasę z Uni też nie tak prosto dostać wbrew pozorom. Zresztą, większości rolnikow nie stać przy dzisiejszych cenach skupu czegokolwiek na dotacje / kredyty. Albo się nie kwalifikują, bo za cieńcy sa, a jak moga dostać coś, to sie boją bo rynek mamy jaki mamy. Dobra, koniec wywodu bo dla mnie to temat rzeka.... 2. Dokladnie, zmienia sie. tylko niestety nie tak jak powinno się zmieniać. Mali /średni padają, bankrutują albo wykańczają ich kredyty ktorych nagle nie sa w stanie splacić. Zostają najwięksi. Dlatego widać zmiany. Tylko co to za zmiana na lepsze, kiedy co roku powiększa się kolejka do biura pracy.... 3. Baw się świetnie
|
|
|
|
|
#677 | |||
|
Zakorzenienie
|
Po śladach Mai i ja zaznaczę, co widziałam
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|
#678 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pisałam kilka dni temu, że w związku z pomorem świń na Białorusi cena świń sprzedawanych przez polskiego rolnika spadła prawie o 40%!!! Czy cena mięsa w sklepie/wędlin spadła choćby o 1 grosz? Nie Czy rolnik może w związku ze stratami kupić tańszą ropę do ciągników, tańszy prąd do obory itp.? Nie ![]() A wydatki na wsi? Trzeba pobudować obory na zwierzynę, trzeba pobudować stodoły na zboże (od budynków gosp. też płacimy podatki), garaże na sprzęt i trzeba ten sprzęt kupić. Nowy ciągnik 100tys. albo więcej, używane graty od 20-30 tys. w górę, kombajn do zboża 200-300tys, a używa się go 2 tygodnie w roku, a gdzie jeszcze pługi, przyczepy, brony, siewniki do zbóż, nawozów, obornika itd, itp itd???? To tylko takie wielkie, nastawione na jeden rodzaj produkcji gospodarstwa mają dobrze. Dotacje z Unii? Tylko dla młodych rolników do 40-tki. I polegają na tym, że trzeba samemu kupić sprzęt/wybudować coś i złożyć wniosek, a wtedy zwrócą tylko częśc kasy. pod warunkiem, że rozpatrzą pozytywnie, bo nie zawsze U mnie na wsi są gospodarstwa po ok. 10ha, gleby kiepskiej 5 i 6 kategorii (więc zamiast żyta nie można zacząć sadzić na przykład cebuli) i ludzie tutaj naprawdę żyją niewesoło
Ubieram się na czarno, bo jestem z Nilfgaardu Edytowane przez Maja102 Czas edycji: 2014-03-03 o 17:43 |
|
|
|
|
#679 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#680 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
1. hmm? ![]() chłopak jest po AR. wiem że to nie jest przeciętny przypadek rolnika, ale jak się chce to można. zresztą w moim regionie fszyscy mają japka ![]() 3. mam zamiar, na dzień sw patryka się załapię ![]() a że wspólokator grywa na takich imprezach, to się zapowiada sporo wrażeń...
today's rain is tomorrow's whisky Edytowane przez Betty83 Czas edycji: 2014-03-03 o 17:53 |
|
|
|
|
#681 |
|
Zakorzenienie
|
moje ulubione filmy w kategoriach:
stare i ambitnie: - Powiększenie - Obywatel Kane - Psychoza - Gabinet dr Caligari - Nosferatu Z dreszczykiem: - Coś - Milczenie owiec - Lśnienie - Dracula - Wywiad z wampirem - Sauna S-f i fantastyka, przygodowe: - Matrix - Obcy. Ósmy pasażer Nostromo - Jurassic Park - Poszukiwacze zaginionej arki - Łowca Androidów Z rozmachem, historyczne itp: - Edward Nożycoręki - Gladiator - 1492. Wyprawa do raju - Robin Hood. Książe złodziei Mindfuck, thrillery, akcji: - Fight Club - Harry Angel - Siedem - Leon zawodowiec Jajcarskie: - Rodzina Addamsów - Evil Dead 2 - Martwica mózgu - Robin Hood. Faceci w rajtuzach - Sok z żuka/ Ze śmiercią jej do twarzy Romansidła, obyczajowe: - Wichrowe wzgórza - Dom dusz więcej romansów nie strawię
|
#682 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() To nie jest częsty widok i szybko nie będzie u nas niestety. Fajna ta winnica i fajny pomysł, jak kiedy będę w okolicy to się zapuszcze na zwiedzanie ![]() Wogle Wasz region , znam to jest taki cudowny mikroklimat, ziemia,że w innych częściach Pl mozna pomażyć. I się marzy . Inni Wam poprostu zazdroszczą I nie tylko japka mają ![]() U nas nie ma mowy o tym,żeby mieć winogron czy brzoskwinie koło domu, dla siebie nawet ,bo zawsze zmarznie. Można, owsze, ale nie zawsze się da. I to nie jest wymowka głupia, a szkoda w sumie. Tak czy inaczej, polskie rolnictwo leży i kwiczy. 3. Zazdroszczę trochę, ale calkiem pozytywnie
Edytowane przez anastazjaaa2 Czas edycji: 2014-03-03 o 18:06 |
||
|
|
|
#683 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() z romansideł lubię też Casablancę i Przeminęło z wiatrem. Wolę romansidła poruszające, niż komedie romantyczne, że tak to ujmę. Za tymi drugimi średnio przepadam, ale widziałam wiele tytułów.
Edytowane przez seduction Czas edycji: 2014-03-03 o 18:11 |
|
|
|
|
#684 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
wpadnij na festiwal sera i wina dokopałam się do rezerwacji - 20.03, ciekawe czy uda się w krakowie wylądować
|
|
#685 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja już w tej Winnicy Sandomierskiej się zakochałam. Niech tylko chłop wróci z pracy, a pokażę miejscówę. Musimy tam jechać koniecznie.
|
|
#686 |
|
Zakorzenienie
|
kurcze, farbować już włosy czy poczekać jeszcze parę dni... pierwszy raz będę kładła tą farbę i nie wiem co wyjdzie... podobno na początku jest ciemna jak 6.1
|
#687 | |
|
To ja :)
|
Cytat:
Tylko jak człowiek odpadnie na kilka godzin, musi nadrabiać, jak ja dzisiaj. Otóż miałam dziś świetne szkolenie z... emerytur. Naprawdę świetne i wiele wyjaśniające. O rolnikach mam wiedzę od kumpla, którego rodzina lata temu zostawiła ciepłe posadki w Warszawie i wynieśli się na Warmię. Kumpel ów mówi, że być rolnikiem i nie wychodzić na swoje, to cud, zwłaszcza przy dzisiejszych dopłatach z Unii. Mówi, że trzeba napisać business plan i kasę się dostaje. Największym problemem jest ludzka mentalność, to o czym teraz powiem, to naturalnie skrajność, ale pamiętam, jak chciał sadzić drzewka -sad. Dostawa się przesunąła i robotnicy nie przyjechali, ruszył więc do okolicznych gospodarstw z prośbą o pomoc. Do takich ludzi, którzy cienko przędą. I nikt mld chciał pomóc... Bo ognisko mają, inni planowali lenistwo itp. A mogli zarobić uczciwie... Kumpel ma owce, krowy, sad, jakieś uprawy i mówi, że owszem, zawsze by mogło być lepiej, ale nie narzeka. Buduje drugi dom, jeździ na fajne wakacje z rodziną, kupił paralotnię, konia, no nie narzeka... A KURS, to pomyłka jest -o tym też dziś było na szkoleniu... Podobnie, jak i emerytury górników, służb mundurowych itp...
|
|
#688 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#689 | |
|
To ja :)
|
Cytat:
|
|
#690 |
|
Zakorzenienie
|
AAAAAAAAA ile filmów miały być tylko azjatyckie...
Jutro nadrobię |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Perfumy
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:29.

z najbliższego miasta tysiące ludzi jeżdżą codziennie do roboty do Warszawy, bo tutaj na tym zadupiu ni huhu 
, przestrzeń między miastami
Uwielbiam ten region Polski. Wychowałam sie na wschodzie i jak tam wracam to hmmm no cóż czuję rispect w stosunku do architektury ale duszę się od nadmiaru bezkresnej przestrzeni. A podróż z miasta A do B to dla mnie trauma. Dołuje mnie wschód. Mam wrażenie, że te miasta są jak enklawy, porzucone w bezkresie pól i bóg wie czego. Brrrr. 50 km nicości wkoło. Często więcej
Niestety nadal mi się nie przelało... Kot z mojej Kisiuni jak nigdy był przymilny , lazł na kolana przytulał się . Najpierw na jego widok poczułam że to już ale zaraz potem jak się przytulił poczułam spokój i wyciszenie...
Nic na siłę. Nie wyczekuj.

Śniło mi sie że przyszła powiedzieć do tró że to ma !