![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
Francuski
Hej
![]() Ile lat się uczycie, dlaczego, gdzie, na jakim jesteście poziomie, czy używacie tego języka jakoś w życiu-poza lekcjami i czy wiążecie z nim swoją przyszłość. Ja uczę się 3ci rok, wybrałam go w LO bo całe życie bardzo chciałam się go uczyć, uczę się w liceum (jestem na profilu z rozszerzonym francuskim) i mam go 3 razy w tygodniu+1 godzina dodatkowo, jestem na poziomie A2/B1, w czerwcu chcę zdawać DELF-a A2. Poza lekcjami piszę czasami z różnymi ludźmi z krajów frankojęzycznych a ponadto uczę jedną dziewczynę od podstaw, od grudnia 2013. Co do przyszłości to myślę nad lingwistyką franc-arabski lub franc-hiszpański a jeśli nie to to będę uczyć się francuskiego poza uczelnią i chciałabym kiedyś mieszkać w Kanadzie w Quebecu lub we Francji więc po prostu chciałabym się otaczać francuskim, albo współpracować z jakimiś organizacjami europejskimi, gdzie francuski będzie mi przydatny ![]()
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Francuski
Cześć
![]() Podziwiam, że masz tyle samozaparcia - francuski to fantastyczny język i sama chciałabym się go nauczyć. Niestety nigdy nie miałam możliwości, a w szkołach językowych są tylko rozszerzenia ;/ Na podstawy nie ma odpowiednio dużej liczby osób. Może mogłabyś polecić mi jakieś książki czy strony internetowe do samodzielnej nauki ? Byłabym bardzo wdzięczna ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
A u mnie znów jest ten problem, że francuski jest w szkołach językowych tylko od podstaw. W drugiej klasie chciałam się zapisać do jakiejś grupy, która nie zaczyna od podstaw, a tu niemiła niespodzianka bo niestety takich grup nie było.
Co do takich stron to niestety nie znam polskich ;c mam kilka cudownych francuskich, ale to bardziej w stylu odmiany czasowników, tv francuskiej i strony, na której rodowici Francuzi czytają różne teksty, które się im wrzuci ![]() Ewentualnie, jeśli naprawdę byś chciała to mogę w wolnych chwilach skanować Ci zeszyt i podręcznik do francuskiego ![]()
4 rok logopedii UW ![]() Walczę z pcos, nt i io. Walczę o siebie! Edytowane przez alex24112 Czas edycji: 2014-03-02 o 18:09 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
Hej dziewczyny
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Ja mam o tyle dobrze, że mam bliską rodzinę we Francji, więc jestem osłuchana z językiem - coś tam powiem.
Ale właśnie chciałabym się nauczyć, bo oni do nauki języków obcych... no cóż, są niechętni. A głupio byłoby stracić kontakt z rodziną przez barierę językową ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
No prawda jest taka, że jeśli we francuskim się nie ma dobrych podstaw to dalej można sobie w łeb strzelić. Jak się nie nauczymy teraźniejszego i passe compose to żaden inny czas do głowy nie wejdzie.
Zazdroszczę rodziny we Francji <3 niech mnie zabiorą do siebie na troche ;d
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
A nie myślałaś o wakacyjnym wyjeździe tam ?
Np. do pracy sezonowej ? Potrenujesz język i jeszcze trochę dorobisz ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ja mam 7 godzin francuskiego tygodniowo, a w 1 i 2 kl LO miałam przedmioty prowadzone po francusku ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
[1=694fcdf7a19624f07270486 17a838dcb1266be57_641ce80 216f07;45407890]polecam wyjazdy au pair do Francji
![]() ja mam 7 godzin francuskiego tygodniowo, a w 1 i 2 kl LO miałam przedmioty prowadzone po francusku ![]() ![]() Klasa dwujezyczna ? ![]() Powiem szczerze, ze sama srednio wspominam pierwszy rok czyli klase "0" gdzie mielismy 20 czy 22 godziny tygodniowo ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
[1=694fcdf7a19624f07270486 17a838dcb1266be57_641ce80 216f07;45421805]taaak, kochana dwujęzyczna
![]() po 20-stu godzinach w tygodniu chyba skoczyłabym z wieży Eiffla ![]() To ile wy mieliscie godzin w zerowej klasie ? O ile zerowa mieliscie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Konto usunięte
|
u mnie w szkole już nie ma zerówki, ale wiem że kiedyś była. może dlatego, że przyjmowali osoby nawet bez znajomości języka, a teraz trzeba pisać egzamin wstępny żeby się dostać
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zadomowienie
|
Zazdroszczę Wam strasznie tylu godzin *.* dla mnie każda godzina jest cenna.
A co do wyjazdu to myślę własnie o Au Pair.
![]() |
#14 |
Konto usunięte
|
Hej, ja uczę się francuskiego od 5 miesięcy, więc jak nietrudno się domyślić, jestem na słabym poziomie, A1/A2. Studiuję filologię angielską z filologią franc od podstaw i na szczęście nauka szybko idzie, mamy sporo zajęć z PNJF. W liceum i gimnazjum niestety uczyłam się niemieckiego. Mam nadzieję, że po ukończeniu licencjatu będę już znała ten piękny język na dość przyzwoitym poziomie
![]() alex24112, bardzo prosiłabym o link do tej tv ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Konto usunięte
|
[1=694fcdf7a19624f07270486 17a838dcb1266be57_641ce80 216f07;45436951]wpisz sobie na youtubie Norman fait des vidéos albo TV5MONDE w google i na stronie kliknij langue francaise
![]() Pięknie dziękuję ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Konto usunięte
|
PolythenePam, niedługo jest Dzień Krajów Frankofońskich, wiem że we Wrocławiu przez jakiś czas jest dużo dużo pokazów filmowych, koncertów i innych tego typu rzeczy, możesz w internecie poszperać czy w innych miastach nie ma czegoś podobnego (zakładam, że nie jesteś z Wrocławia
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zadomowienie
|
Ja uczę się francuskiego intensywnie tak naprawdę dopiero od października. Obecnie jestem gdzieś na poziomie A2/B1, bo mam styczność z tym językiem od 8 lat - mój chłopak jest Francuzem. Zbliżająca się wyprowadzka na Południe zmusiła mnie do nauki języka na poważnie
![]() ![]() Co do stron internetowych - ja mogę polecić kilka, których również czasami używamy na zajęciach. Sama do nich często zaglądam. http://lexiquefle.free.fr/ http://www.podcastfrancaisfacile.com/ http://www.polarfle.com/ http://www.lepointdufle.net/ Jeśli chodzi o dni Dni Krajów Francuskojęzycznych to we Wrocławiu odbywają się one w tym roku od 7. marca do 5. kwietnia i obejmują koncerty, spektakle taneczne, pokazy filmów, wystawy, spotkania oraz wieczór kulinarny. Myślę, że program jest dostępny gdzieś w sieci, a jeśli nie to mogę podesłać, bo mam go w pdfie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
Za mną 6 lat nauki. Mniej i bardziej intensywnej. Niestety również 3 lata przerwy... Ostatnio mnie jednak bardzo korci, żeby zacząć powtarzać; zwłaszcza, że mam chrapkę na Szkołę Prawa Francuskiego.
![]()
![]() |
#20 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#21 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Na pewno trzeba mieć dobre podstawy francuskiego, żeby nadążać na zajęciach, zwłaszcza jeśli chodzi o rozumienie ze słuchu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Konto usunięte
|
[1=694fcdf7a19624f07270486 17a838dcb1266be57_641ce80 216f07;45453417]PolythenePam, niedługo jest Dzień Krajów Frankofońskich, wiem że we Wrocławiu przez jakiś czas jest dużo dużo pokazów filmowych, koncertów i innych tego typu rzeczy, możesz w internecie poszperać czy w innych miastach nie ma czegoś podobnego (zakładam, że nie jesteś z Wrocławia
![]() ![]() Szkoda, że to we Wrocławiu, trochę daleko. W moim mieście na razie o niczym takim nie słyszałam, ale na pewno się dowiem, jak coś się pojawi ![]() Z tym A2 to pewnie trochę przesadziłam, chociaż robimy ćwiczenia z gramatyki z książki na tym poziomie, więc powoli się do niego zbliżam. No i praktycznie codziennie od tych 5 miesięcy mam jakiś kontakt z tym językiem, czegoś nowego się dowiaduję. Najgorzej u mnie chyba ze słownictwem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zadomowienie
|
U mnie nawet nie wiem z czym jest najgorzej
![]() ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Rozeznanie
|
Ooo!!!
Ja się uczę od lat pięciu- 3 lata w liceum i 2 lata na studiach.Niestety, 2 lata na studiach to byłapowtórka materiału z liceum, ponieważ nie utworzyli drugiej grupy. Studia już skończyłam, niemniej jednak od września chciałabym iść na neolingwistykę, na któej potrzebuję francuski na poziomie b1, więc zabrałam się ostro za naukę, oprócz przerabianie swojego podręcznika z liceum (cafe creme 1) kupiłam jakieś pomocnicze książki- kurs wydany przez Lingo (okropny!!!!) i ćwiczenia z gramatyki. Uczę się sama, nie mam zbyt wiele czasu, żeby dojeżdżać na korki. Największą trudność sprawiają mi rodzajniki (jak chyba każdemu?) i rozumienie zee słuchu (nie rozumiem praktycznie nic i nie wiem co z tym zrobić?), za to dośc dobrze idzie mi rozumienie tekstu czytanego, zaczęłam czytać nawet jakieś książki (aktualnie Petit Nicolas), a prócz tego jeszcze oglądam My Little Pony po francusku na YT. Dodatkowo mogę polecić fantastyczną stronę - memrise, ostatnio pokazał mi ją kolega, można się tam uczyc wszystkiego, ja aktualnie robię sobie francuskie zwroty.Polecam sprawdzić. Macie może jakąś książkęktórą polecacie na poziomie A2? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Raczkowanie
|
Czukcza: jeśli chcesz ćwiczyć rozumienie ze słuchu, to polecam podcasty internetowe do nauki, a także: Extr@ French do oglądania, French in Action (choć ten jest ciągle kasowany z YT
![]() ![]() Poza tym dobrze jest uczyć się wszystkiego na głos, np. jak uczysz się nowych słówek to od razu je odsłuchiwać (w słownikach, np. Pons, programach do nauki słownictwa albo po prostu w syntezatorze mowy). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zadomowienie
|
Ja oglądałam świnkę peppę na yt po francusku, do tego francuska telewizja i wiadomości w internecie. Do tego strona internetowa, na którą wrzuca się tekst, a rodowici Francuzi go czytają. Ogólnie mnóstwo słuchałam i teraz nie mam problemu ze słuchu. Ogólnie słuchanie nie jest dla mnie tragedią, tak samo jak mówienie, w angielskim też.
A co do gramatyki francuskiej a angielskiej to w zasadzie zależy co. Dla mnie francuskie zdania warunkowe to banał a angielskich do dziś nie potrafię ogarnąć, już nie mówiąc o mieszanych warunkowych. Istny kosmos.
![]() |
#28 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Ze słuchaniem też jakoś nie mam specjalnych problemów (chyba, że nie znam słówek, to wtedy oczywiście nie wpadnę, o co chodzi). Częste słuchanie różnych rzeczy naprawde dużo daje, widzę to po angielskim. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
to może ja dorzucę coś od siebie. Chodziłam na intensywny 1 miesięczny kurs ( 6 godzin codziennie
![]() ![]() Niestety języka nie używam i nauka poszła w las, a taka byłam z siebie dumna ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Konto usunięte
|
Podobnie jak autorka, wybrałam francuski w liceum. Marzyłam o nauce już od podstawówki, niestety moje gimnazjum oferowało tylko niemiecki, od którego do teraz przewraca mi się w żołądku. Aktualnie jestem w drugiej klasie i właśnie zaczynamy podręcznik do poziomu A2. Tak sobie myślę, że faktycznie trzeba będzie zacząć słuchać czegoś więcej niż dialogów na lekcjach.
Uwielbiam ten język, na szczęście pod tym względem nic się nie zmieniło... ale na to jest jeszcze czas, moja mama na przykład nie znosi francuskiej gramatyki. ![]() Nie zamierzam co prawda wiązać z francuskim przyszłości - chciałabym zostać tłumaczem skupiając się na japońskim i angielskim - ale na pewno chciałabym rozwijać go także po opuszczeniu szkoły. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:28.