|
|||||||
| Notka |
|
| Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#301 |
|
Rozeznanie
|
Witam
![]() Juz niedlugo przeprowadzę się do nowego domu. Poniewaz moje obecne meble sa w calkiem dobrym stanie i nie mam zamiaru kupowac nowych chcialam je po prosty odswieżyć. Wymyslilam, że moglabym niebieskie fronty (widac na zamieszczonym zdjeciu) obić tkaniną. W jaki sposob wyobrazam sobie przygotowanie materialu zamieszcam na odrecznym rysunku (wiem Picasso ) Prostakatny kawalek plótna zalozyc po 2-3 cm z kazdej strony i nastepnie obszyć. Mam zamiar rownież zmienić uchwyty. Ale teraz rodzi sie problem... Chcę aby płótno było naturalne myślałam o lnie ale jest on chyba za cienki i bedzie sie marszczyl. Nie wiecie czym mogla bym obić moje meble. Jakieś płótno workowe ale jak ono sie nazywa i gdzie je dostac ... I drugi problem. Czym przypiać płótno do mebli. Zszywki, pinezki, gwoździ, klej ?? Pomóżcie bo na prawdę chce mieć takie meble, już je sobie wyobrazam ale z wykonaniem klopot
|
|
|
|
|
#302 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Obijanie mebli tkaniną - potrzebuję rady
ja obijałam tkaniną kanape i fotele więc robiłam to specjalnym zszywaczem tapicerskim (do kupienia np. w castoramie). ale do szafek to słabsze zszywki moga nie trzymać, więc może takie specjalne gwoździe tapicerskie (nie rwą materiału i główka jest nawet całkiem ładna) będą lepsze. materiał tez kupowałam w sklepie tapicerskim, mają duży wybór co do cen i wzorów, bo taki zwykły to nie wiem czy będzie Ci się trzymał. znajdź w swoim mieście sklep czy hurtownie z artykułami tapicerskimi i oni Ci tam już poradzą co będzie najlepsze
a nie lepiej byłoby okleić te meble specjalną okleiną do mebli? wzorów jest mnóstwo a wykonanie proste, bo musisz tylko przykleić i super sie trzyma
|
|
#303 |
|
Rozeznanie
|
Myślałam o okleinie, ale właśnie nie ma żadnych ładnych wzorów. Wszystko to imitacje drewna albo marmuru a to raczej do kuchni :/ a jak juz sa jednokolorowe to kolory sa tragiczne - żarówiaste czerwienie, zielenie czy żólcie. No chyba ze ja zle szukam??
|
|
|
|
|
#304 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja obijalam sobie pufki materialem
A co do materiału leroy merlin ma bardzo wielki wybor tkanin ![]()
|
|
|
|
|
#305 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Odnowienie szafek kuchennych
My kiedyś też okleiliśmy drzwiczki okleiną, ale kiedy się zniszczyła, nie było sensu oklejać kolejny raz. Mama wpadła na pomysł i zamówiła nowe drzwiczki. Wychodzi to dużo taniej skoro cała wnęka jest stara i tylko do niej montuje się nowe drzwiczki. Wnęki odnowiliśmy, pozbyliśmy się starej farby, pomalowaliśmy na nowo.Trochę zabawy z przykręcaniem drzwiczek było,ale się opłacało. Oprócz tego założyliśmy nowe blaty i meble wyglądają jak nowe
|
|
|
|
|
#306 |
|
Raczkowanie
|
nie za bardzo kapuje o co chodzi z ta tapeta na szafkach. Mogłaby któraś z was mi wytłumaczyć bo też mam takie szafki jak kaktusik i chcialabym je odnowic
Pozdrawiam
|
|
|
#307 |
|
Przyczajenie
|
Chodzi o to, że szafki można okleić jakąś tapetą zmywalną... ale myślę, że tymi kolorowymi foliami, które można dostać w np. Castoramie oklejenie wystarczy na dłużej
|
|
|
|
|
#308 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: malowanie mebli
Chciałabym wlasnie pomalowac sobie regal, niestety nie znalazlam nic interesujacego, ale zeby nie zasmiecac forum, wracam do tego watku. Mam takie pytanie: Mam drewniany regal pokryty czyms jakby lakierem (nie znam sie na tym w ogole) Chcialabym go jakos pomalowac na inny kolor. Jak mam sie do tego zabrac, jaka farbe wykorzystac, obczyscic go jakos? Prosze o rady
Mam imię i pomału dochodzę do wniosku, że chyba czas zacząć go używać. Bardzo mi miło- Paulina jestem Trzeba mieć to wyczucie, to minimum, ten takt, komu trzeba, komu można, komu nie, komu tak. Bowiem każda kobieta dobrze o tym wie: komu trzeba, komu można, komu tak, komu nie |
|
|
|
|
#309 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: malowanie mebli
najlepiej jakbyś przetarła lakier papierem ściernym , oczyściła i pomalowała farba akrylową , olejnej nie polecam - zapach utrzymuje się bardzo długo
|
|
#310 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: oklejanie szafek (??)
no niestety po ataku hakerow zdjecia znikły pozdrawiam
24,07 - nasza data ;] Szczęśliwa mama dwóch szkrabów Nataniel urodzony 26.05,09 z masa ciała 1980 i długoscia 45 cm Iga urodzona 12.02,2012 w 35 tygodniu ciąży masą ciała 3530 i długoscia 52 cm udało sie -moj wykres |
|
|
|
|
#311 |
|
Zadomowienie
|
No dobra to ja się pochwalę fotkami.
To są szafki przed i po oklejeniu w kuchni naszego mieszkanka, które wynajmujemy. Same oceńcie efekt. Drobnym nakładem finansowym kuchna zyskała ciepło i przytulność. |
|
|
|
|
#312 |
|
Przyczajenie
|
Czekoladka hmmm...jestes slodka
i litosciwaGratuluje! (nie tylko ladnej kuchni )
|
|
|
|
|
#313 |
|
Zakorzenienie
|
a oto moje szafki , juz wkiedys tu byly ale po ataku hakerów znikły oczywscie wkleje tylko 2 zdjecia bo wiecej juz niestety nie mam .pozdrawiam
24,07 - nasza data ;] Szczęśliwa mama dwóch szkrabów Nataniel urodzony 26.05,09 z masa ciała 1980 i długoscia 45 cm Iga urodzona 12.02,2012 w 35 tygodniu ciąży masą ciała 3530 i długoscia 52 cm udało sie -moj wykres |
|
|
|
|
#314 |
|
Przyczajenie
|
witam
![]() mam w pokoju stara szafe,ktora strasznie mi sie znudzila i wymyslilam sobie ze ja przemaluje...problem w tym,ze nie wiem jak...trzebaby zgrac jakos kolorki z pokojem.......ehhh....sci any sa ogolnie w cieplych kolorkach,tzn na wiekszosci cieply zólty (chyba sloneczy pocalunek z duluxa, czy jakos podobnie,albo cos z pszenica...nie pamietam,bo dosc dawno malowane) a na skosach(bo to na poddaszu troche) i na niekotych elementach czerwien (karmazynowy przyplyw z palety duluxa kolory swiata) no i nieszczesny dywan w kolorze granatowym....firanki sa w delikatnym korze zolto pomaranczowym,wiec ogolnie cieplo jest... no i ta szafa zostaje i nie daje mi spokoju....sklada sie jakby z 2 glownych czesci.... 1: duza szafa na wieszakki taka,a na niej stoi taka mniejsza otwierana-czyli widac same dzrwiczki tylko, i 2 czesc: to jest na dole mala otwierana szfka,na niej regal na 4 polki,i na gorze znowu otwierana sszfka...,czyli widac drzwiczki-poliki-drzwiczki...no i ja myslalam o zielonym w dwoch odcieniach (jasniejszy soczysty taki kontra ciemna gleboka zielen)...tylko,ze chyba te kolory nijak sie majua do scian,no nie? ewentualnie bialy/czarny,ale tu chyba ten sam problem,zae nie pasuje do reszty....moze ktos ma jakies pomysly,zeby zgrac to jakos zgrabnie zeby sie ladnie skomponowalo? bardzo prosze o pomoc
Jeśli ktoś kocha kwiat, który jest jedyny na milionach i milionach planet, to mu wystarcza do szczęścia patrzenie na gwiazdy i mówi sobie: "Gdzieś tam jest mój kwiat." Lecz jeśli baranek zje kwiat, to tak jakby wszystkie gwiazdy zgasły... |
|
|
|
|
#315 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: przemalowanie szafy..:/
Bialo-czarny nijak nie pasuje. Moze po prostu oklej ja fototapeta z jakims cieplo-jesiennym krajobrazem? Albo pomaluj w kolor nieco jasniejszy od sciany i na tym tle narysuj wzor np. czerwono-pomaranczowe tulipany na smuklych jasnozielonych lodygach lub czekoladowobrazowa galazke z jesiennymi liścmi. Liscie mozna namalowac przez odciskanie pomalowanego farba prawdziwego liścia.
|
|
|
|
|
#316 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: przemalowanie szafy..:/
Ja mam pokoj pomalowany na karmazynowy przyplyw (za lozkiem i na przeciwko okna, tworzy jakby wneke, bo pokoj jest prostokaatny i na ten kolor jest pomalowany krotszy bok i troche "wchodzi" na boczne sciany tworzac "glebie"). Reszta jest zolta, ale jasniejsza od slonecznego pocalunku. Szafki to sa drzwiczki wlasciwie,bo szafki sa zatopione w scianie i mam je pomalowane wlasnie na ciemna nasycona zielen - jak trawa gdy spadnie deszcz, niestety nie pamietam koloru. Mam jasna zoltawo-pomaranczowa wykladzine. Zaslony w pionowe paski zielono-zlotawe w ciekawy wzorek czerwonawy. Reszta mebli jest niby "drewniana" - jasna. Moim zdaniem wszystkie te kolory do siebie pasuja. Lubie mocne,nasycone, pobudzajace kolory. Ale zeby nie bylo za ciemno, to jest ten jasny zolty. Poleczki tez mam ciemno-zielone. Pamietam tylko tyle,ze byla to farba dekoral i byla bardzo wydajna,ale tansza niz duluxa. Ta sama farba pomalowalam tez stary kaloryfer,ale tylko jakby na wierzchu, bo miedzy zeberkami jest bialy.
POdsumowujac moim zdaniem te kolory to bardzo dobry wybor. Nie wiem tylko jak Twoj niebieski dywan bedzie sie do tego komponowac. Ja wybralam 2 glowne kolory- jasny zolty i ciemna zielen. Ta bordowa sciana jest naprawde niewielka i nie przytlacza zbyt duzo kolorow. Uwazaj zeby Twoj pokoj mial jakies wybrane glowne kolory, a nie byl po prostu kolorowy i pomieszany |
|
|
|
|
#317 |
|
Raczkowanie
|
Dwie Szafeczki?? Jak Odnowić... renowacja
CZESC DZIEWCZYNKI MAM PEWIEN PROBLEM. MAM DWIE SZAFECZKI I CHCIALAM JE JAKOS POMALOWAC, UROZMAICIĆ. PROSZE DORADZCIE MI COS. mYSLE NAD JAKIMS WZORKIEM ZEBY TE SZAFKI BYLY TAKIE ORGINALNE, MOZE CHIŃSKI SMOK BEDZIE TRUDNO NAMALOWAC TO ALE CZEKAM JESZCZE NA WASE POMYSŁY. POZDRAWIAM
![]() ![]()
|
|
|
#318 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Dwie Szafeczki?? Jak Odnowić... Pomóżcie!!
nikt mi nie pomoże
![]()
|
|
|
#319 |
|
Raczkowanie
|
Hej
![]() Ja ostatnio odmalowywałam stare pobabciowe meble farbą akrylową. Bardzo ładnie i łatwo się maluje. Ja bym widziała też jakiś lekki wzór o wschodnim motywie na tej/tych szafkach . Np: http://szabloneria.pl/index.php?p584...ko-pomyslnosci lub http://szabloneria.pl/index.php?p582...ziei-flora-132 na tą szerszą, i coś lżejszego na tą wąską i wysoką, np jedną gałązke w rogu. Malowanie szablonu na tego typu powierzchni może być utrudnione, prawdopodobnie trzeba by odrysować kształt lekko ręcznie i dopiero wypełniać ręcznie barwą. na gładkiej powierzchni jest łatwiej. Kolorystyke bym widziała następującą: złamana biel/krem na szafki (tak by się nie gryzło z kolorem pokoju). Motyw szablonu czarny/ciemnobrązowy/ciemnozielony. Zawsze można jeszcze szafki przetrzeć papierem i zabejcować jeśli wolisz ciemniejsze akcenty. Ostatnio bawiłam się oliwkową bejcą robiąc półeczki do łazienki, bardzo ładnie wychodzi. No i jest nieśmiertelny decoupage jak ktoś lubi i umie Ja nie mam ciepliwości do niego jakoś.Może coś Ci podpasuje z tego co napisałam, a jak nie, może zachęci następne osoby ![]() Pozdrawiam..
|
|
#320 |
|
Rozeznanie
|
hmm takie żaluzjowe szafeczki chyba ciężko byłoby ozdobić malując na tym jakiś motyw... wydaje mi się, że najprościej byłoby przemalować lub zabejcować na jakiś kolor i zmienić uchwyty, to wystarczy, żeby je odświeżyć. natomiast jeśli chcesz gruntownej oryginalnej zmiany można obić je materiałem. ramy pomalować w kolorze tkaniny bądź w kolorze zupełnie kontrastowym, to już od ciebie zależy, i te 'żaluzje' obić materiałem za pomocą zszywacza tapicerskiego. pamiętam, że odnawiali tak kiedyś podobne szafy w programie "Pokojowe rewolucje" i efekt był całkiem fajny, ale patrzyłam na stronce programu i nie ma tam zdjęć.
|
|
|
|
|
#321 |
|
Rozeznanie
|
http://www.muratordom.pl/wnetrza/zro...e,6174_541.htm
tu jest z kolei inny sposób odnowienia szafy za pomocą tkaniny. możesz użyć tkaniny w jednolitym kolorze i na niej narysować wybrany motyw, będzie to na pewno łatwiejsze niż na żaluzjowych drzwiczkach pozdrawiam
|
|
|
|
|
#322 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczynki bardzo wam dziekuje. Juz wiem jaki motyw zrobie mam juz pare pomysłów. Morannon zrobie tak jak napisalas. Pomaluje szafke na kremowy kolor, wzror na czarny kolor. Dziekuje bardzo wam za pomysly Pozdrawiam
![]()
|
|
|
#323 |
|
Raczkowanie
|
Działaj i chwal sie rezultatami
![]() Przyszło mi jeszcze do głowy, że można po pomalowaniu szafek i porządnym wyschnięciu farby, namalować szablon ołówkiem najpierw lekko. Na żaluzjowych drzwiczkach jego utworzenie może byc trudne, gdyż pod rówznymi kontami patrząc dostajemy inną powierzchnię. Warto o tym pamiętac nim zacznie sie malować jego kontur ![]() Moje wczorajsze doswiadczenia pokazują, że warto zabezpieczyć później całośc lakierem. Zdarłam sobie kawałek farby z szafki... Powodzenia!
|
|
#324 |
|
Raczkowanie
|
Od dzisiaj bede działala
Ja te mysle ze bedzie bardzo trudno to namalowac, mysle ze wyjdzie mi taki efekt jak sobie go wyobrazam. Tez myslałam zeby na koncu pomalowac lakierem bezbarwnym aby byl ladny polysk. Juz sie nie moge doczekac dzieki za porade ![]() ![]() pozdrawiam gorąco
|
|
|
#325 |
|
Raczkowanie
|
Czesc dziewczynki wreszcie skonczylam jedna szafke troche dlugo to trwalo bo nie miala zbytnio czasu. Oto efekt. Sorki jesli bedzie zle widac. Czekam na komentarze
pozdr
|
|
|
#326 |
|
Raczkowanie
|
Brawo!!!
Malutkie to zdjecie, ale szafka wygląda o niebo lepiej. Ciężko było?
|
|
#327 |
|
Raczkowanie
|
Myslałam ze bedzie ciezko ale nie bylo tak źle jak widac poradzilam sobie
Naszkocowalam ołówkiem a pozniej malowałam farbka czarna akrylowa. Zdjecie drugiej szafeczki tez dodam jak zrobie ... nie wiem kiedy to bedzie bo jak narazie mam lenia ale postaram sie szybko pozdrawiam gorąco buziaczki
|
|
|
#328 |
|
Zakorzenienie
|
super wyszła ta szafka- nabrała wyrazu
|
|
|
|
|
#329 |
|
Raczkowanie
|
Hey dzewczynki. Wreszcie pomalowałam druga szefeczke. Załaczam zdjecie ale uprzedzam ze zdjecie nie jest dobrej jakosci bo niestety aparat sie popsuł
. Mysle ze bedzie wam sie podobalo. czekam na komentarze pozdrawiam buziaczki
|
|
|
#330 |
|
Raczkowanie
|
super wyszły Ci te szafki!bardzo mi się podoba i widzę że na tej mniejszej zmieniłaś uchwyty.dużo za nie dałaś? też chce kupić jakieś nowe klameczki do szafy ale nie wiem jakiej ceny mogę się spodziewać i w jakim sklepie kupić. rysowałaś od szablonu? ja nie mam umiejętności plastycznych a zastanawiam się nad pomalowaniem ramy od lustra... myślałam o decoupage ale nie wiem czy by pasowało chyba dam jakiś szablon.malowałaś lakierem potem te szafki?
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:01.

) Prostakatny kawalek plótna zalozyc po 2-3 cm z kazdej strony i nastepnie obszyć. Mam zamiar rownież zmienić uchwyty.