|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Zakażenie paciorkowcem w ciąży, proszę o rady :(
Drogie wizażanki, jestem w 36 tc. Zrobilam badania i wyszlo że mam jakies bakterie paciorkowca
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() i jak to jest z seksem? majac te bakterie nie mozna uprawiac seksu? czy moglam mojego narzeczonego nimi zarazic? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Zakażenie paciorkowcem w ciąży, proszę o rady :(
Nie martw się, dużo kobiet na GBS dodatni. Może to spowodować przedwczesne pęknięcie pęcherza płodowego, ale nie musi. Jak będziesz na sali porodowej pokażesz ten wynik i dostaniesz penicyliny.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
tak strasznie sie boje
![]() ;-( |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
Moja znajoma miała takie właśnie zakażenie i u niej było to (między innymi) wskazaniem do cesarki. Co do współżycia to może prezerwatywa? Spokojnie, lekarz na pewno Ci coś doradzi
![]() Aha, a dzidziuś cały i zdrowy oczywiście, już ma prawie 5 lat ![]()
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Tego paciorkowca ma ponoć co druga kobieta, ale nie każde dziecko się zaraża. Do zarażenia dochodzi w czasie porodu, w ciąży się tego nie leczy. W czasie porodu dostaniesz antybiotyk (penicylinę lub jakąś jej pochodną) i dziecku nic nie będzie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
niewiele moge pomoc, sama dzieci nie mam i nie orientuje sie w temacie, ale skoro masz juz wyniki to marsz jak najszybciej do lekarza prowadzacego Twoja ciaze. placz i stres na pewno nie jest Ci teraz wskazany i to jedyne sluszne co mozesz teraz zrobic.
trzymam kciuki za Ciebie i Twoje dziecko, na pewno cos sie da z tym zrobic ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny, spokojnie! Jesteś w 36 tygodniu ciąży, więc prawdopodobnie miałaś pobierane standardowe badanie na GBS (paciorkowiec beta hemolizujący) i był to wymaz z pochwy i/lub odbytu. GBS - Jest to taka bakteria, która jest fizjologiczną bakterią ciała ludzkiego, ale nie każdy ją posiada. Zarażenie nią może wystąpić na przykład przy nieodpowiednim kierunku podcierania się. Ale nie musi! Część z nas po prostu ją ma. Nie zagraża ona człowiekowi w żadnym stopniu! Dlatego w ciąży się jej nie leczy. Zagrożenie występuje dopiero w okresie okołoporodowym. Bakteria ta jest groźna dla maluszka, gdyż może wywołać wiele powikłań (ogólne zakażenie, choroby płuc). Jednak nie należy wpadać w panikę! Noworodki zarażają się nią baaardzo rzadko. Żeby do tego doszło, mały podczas porodu musiałby zakrztusić się wodami płodowymi a to nie jest częsta sytuacja, a nawet taka sytuacja nie gwarantuje zakażenia. W polskich szpitalach, w celach profilaktycznych, czyli żeby zapobiec zarażeniu, kobiecie w trakcie porodu podaje się antybiotyki dożylnie (najczęsciej penicyliny, chyba, że ktoś jest na nie uczulony, to wtedy inne). Nie są one niebezpieczne, zwalczają na czas porodu paciorkowca i dziecko jest bezpieczne.
Przede wszystkim nie masz się czym martwić! Dodatni GBS jest częstą sytuacją u kobiet, a zarażenie u dzieci praktycznie bardzo rzadkie. Mam jeszcze jedną informację, niestety nie sprawdziłam jej sama, ale może Cię uspokoić dodatkowo. Na wykładach, jeden z doktorów mówił nam ostatnio, że w krajach zachodnich praktycznie nie stosuje się takiej profilaktyki (nie podaje się już antybiotyków), gdyż stwierdzili w badaniach, że właściwie ryzyko zarażenia jest tak niskie, że nie ma sensu wprowadzania antybiotyków do leczenia. A nie wpływają one znacząco na obniżenie zachorowalności noworodków. Także bez paniki! GBS to nic strasznego, małemu nic nie powinno się stać. GBS nie jest też wskazaniem do cięcia cesarskiego! Poród, jeśli nie ma przeciwwskazań, odbędzie się drogami i siłami natury. Jeśli chodzi o współżycie, nie ma tutaj żadnych zmian, nie trzeba się tym w ogóle przejmować. Edytowane przez Avarice Czas edycji: 2014-03-09 o 21:19 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja nie rodziłam w Polsce-w UK badanie w kierunku GBS nie jest badaniem standardowym niestety ![]() W czasie drugiego porodu dostałam antybiotyk (jakąś pochodną penicyliny) i dziecko urodziło się zdrowe (chociaż w ciąży zrobiono mi ten wymaz i wyszło, że nie mam bakterii). Głowa do góry-ważne, że wiesz to teraz ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:13.