Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW - Strona 147 - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które s± na diecie. Rozmawiamy o zdrowym od¿ywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczno¶æ dobowa diet - musz± one mieæ ponad 1000 kcal.

Zamknij w±tek

Narzêdzia
Stary 2014-03-04, 13:32   #4381
patii29
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 1
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

Ja mam tak± dietê cena waha siê od 10 z³ do 30 z³ /dzieñ w zale¿no¶ci co wybiorê. Od czasu jej zastosowania schud³am 4kg !

¦niadanie do wyboru

miseczka owsianki z rodzynkami, tost pe³noziarnisty z ³y¿eczk± d¿emu, pomarañcza, szklanka zielonej herbaty / lub
1/2 szklanki p³atków kukurydzianych, 1 szklanka mleka odt³uszczonego,1 ¶redni banan / lub
2 kromki chleba pe³noziarnistego, ³y¿eczka margaryny miêkkiej, 2 plasterki szynki z piersi kurczaka, pomidor, ogórek
II ¶niadanie do wyboru

grahamka z ³y¿eczk± margaryny, 2 plastry chudej wêdliny drobiowej, pó³ pomidora, szklanka soku pomarañczowego / lub
kromka ciemnego pieczywa z plastrem ¿ó³tego sera, pomidor; herbata / lub
jogurt ma³y naturalny, ³y¿ka p³atków owsianych, 3 morele, ³y¿eczka otrêbów pszennych, gar¶æ migda³ów
Obiad do wyboru

2 ³y¿ki makaronu ¶widerki, zupa pomidorowa z bazyli±, dorsz pieczony w folii z warzywami, 2 ³y¿ki br±zowego ry¿u, 100 g broku³ów gotowanych na parze, szklanka soku wielowarzywnego / lub
1 szklanka zupy warzywnej ugotowanej bez miêsa, spaghetti z sosem z tuñczyka, sa³atka z pomidora i cebuli / lub
zupa krem z broku³ów, filet z dorsza, 4 ³y¿ki ry¿u br±zowego, sa³atka z pomidorów, bazylii i niewielkiej ilo¶ci cebuli z dodatkiem oliwy z oliwek
Podwieczorek do wyboru

szklanka koktajlu z ma¶lanki, banana z ³y¿k± siemienia lnianego / lub
gar¶æ suszonych moreli / lub
jab³ko
Kolacja do wyboru

miseczka chudego twaro¿ku z pomidorem i ³y¿k± szczypiorku, 2 kromki chleba razowego, szklanka zielonej herbaty / lub
2 kromki chleba, 2 plastry szynki, 1 gruszka
ma³a grahamka z ³y¿eczk± margaryny, dwa plastry sera bia³ego, rzodkiewki, herbata
Stary 2014-03-04, 13:46   #4382
Ily
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 254

Cytat:
Napisane przez Maddie Poka¿ wiadomo¶æ
Redukszyn

I: owsianka z siemieniem lnianym, jajkiem, bananem i wiórkami kokosowymi.
II: dwie kromki domowego chleba z mas³em wêdzonym indykiem i papryk±, dwa jajka na twardo.
III: pieczony morszczuk, pieczone ziemniaki, broku³y.
IV: serek wiejski z wi¶niami i nerkowcami.
IV: zupa krem jarzynowa z miêsem z kurczaka.

Btw placków bananowo-jajecznych - robi³am nie raz i polecam, s± przepyszne!
Wêdzony indyk wczoraj kupi³am ca³± pier¶ wêdzon± z indyka i jest przepyszna . A powiedz mi , jaki przepis masz na te placki bananowe bo jest sporo przepisów ogólnie ale jestem Twojego ciekawa a je¶li pisa³a¶ gdzie¶ wcze¶niej a nie zauwa¿y³am - wybacz

impossible is nothing

jem mniej - od 2015 produkuj± sam rozmiar XS i S

Ily jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-03-04, 14:14   #4383
Maddie
Wtajemniczenie

Wiadomo¶ci: 2 671

Cytat:
Napisane przez Ily Poka¿ wiadomo¶æ
Wêdzony indyk wczoraj kupi³am ca³± pier¶ wêdzon± z indyka i jest przepyszna . A powiedz mi , jaki przepis masz na te placki bananowe bo jest sporo przepisów ogólnie ale jestem Twojego ciekawa a je¶li pisa³a¶ gdzie¶ wcze¶niej a nie zauwa¿y³am - wybacz
Kocham tego indyka
A przepis na placki jest najprostszy na ¶wiecie - jeden banan i dwa jajka. Banana rozgniatasz widelcem na papkê, mieszasz z jajkami, sma¿ysz na kapce jakiego¶ t³uszczu
Maddie jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-03-04, 14:18   #4384
Unex
bez kija nie podchodz

Wiadomo¶ci: 9 126

Moja redukcja, proszê sprawdzcie mnie, bo dawno tu nie zagl±da³am.

Sniadanie ( ok 10, wiec pozno jak dla mnie ) pol grillowanej piersi z kurczaka, kromka razowca ze slonecznikiem, posmarowana mas³em ( kroma wazy ok 60 g ), 1/2 pomdiora, 2 kiszone ogorki
Obiad: zmodyfikowane ³azanki ( razowy makaron, kapusta kiszona, mielone miêso z indyka, odrobina oleju do wszystkiego - nie za³owa³am kapusty bo uwielbiam kiszon± )
Przek±ska: 1/2 jogurtu naturalnego ( 200 g) wiorki kokos, banan, pestki dyni
Kolacja: makrela wêdzona ( ok 1/5) , jajo na twardo, kromka razowca ( 30 g) z zoltym serem ( 1 plaster) , marchewka surowa
Do tego dwie kawy bez cukru, z mlekiem 2%

Cytat:
Waga najszybciej spada jak siê j± wypie**oli przez okno

10/06/14

Unex jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-03-04, 14:45   #4385
Maddie
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Unex Poka¿ wiadomo¶æ
Moja redukcja, proszê sprawdzcie mnie, bo dawno tu nie zagl±da³am.

Sniadanie ( ok 10, wiec pozno jak dla mnie ) pol grillowanej piersi z kurczaka, kromka razowca ze slonecznikiem, posmarowana mas³em ( kroma wazy ok 60 g ), 1/2 pomdiora, 2 kiszone ogorki
Obiad: zmodyfikowane ³azanki ( razowy makaron, kapusta kiszona, mielone miêso z indyka, odrobina oleju do wszystkiego - nie za³owa³am kapusty bo uwielbiam kiszon± )
Przek±ska: 1/2 jogurtu naturalnego ( 200 g) wiorki kokos, banan, pestki dyni
Kolacja: makrela wêdzona ( ok 1/5) , jajo na twardo, kromka razowca ( 30 g) z zoltym serem ( 1 plaster) , marchewka surowa
Do tego dwie kawy bez cukru, z mlekiem 2%
Podoba mi siê, nawet bardzo nie ma siê zupe³nie do czego przyczepiæ, w dodatku moje smaki.
I cytat z podpisu te¿ lubiê
Stary 2014-03-04, 14:46   #4386
bzebze
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 413

U

Wczoraj:
I: ciemna bu³ka z past± z awokado(awokado,sól,cytry na, czosnek), serem ¿ó³tym, papryk± czerwon±, szczypiorkiem
II: serek wiejski(pó³) z mandarynk±, jab³kiem, kiwi
III: dwa kawa³y pizzy(sery, rukola, suszone pomidory)
IV: tortilla pszenna z miksem podsmazonych warzyw(ziemniaki, marchew, broku³y, kukurydza, fasola czerwona, fasolka szparagowa etc.) w sosie pomidorowym(pomidory z puszki, koncentrat), polana po³ow± szklanki sosu(jogurt nat. odrobina majonezu, starty ogórek, z±bek czosnku, cebula czerwona, szczypiorek)

Dzi¶:
I: ciemna bu³ki z pesto bazyliowym, serem ¿ó³tym, zielonym ogórkiem, czerwon± cebul±
II: ¶wie¿y sok marchewkowy, pó³ bu³ki z pesto, serem ¿ó³tym, papryk±, szczypiorkiem i majonezem
III: spaghetti pe³noziarniste z sosem pomidorowym(cebula, czosnek, pomidory z puszki, koncentrat), z pestkami s³onecznika, surówka(marchew tarta, pestki s³onecznika, z±bek czosnku, jogurt nat., majonez)
IV; mango(pó³)
V; jajecznica z 2 jaj na masle ze szczypiorkiem, surówka z obiadu

Proszê o ocenê
bzebze jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-03-04, 15:14   #4387
201606270916
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 5 832

Redukcja

Dzisiaj:
I ¶niadanie: 4 ³y¿ki p³atków owsianych z rodzynkami, niskos³odzonym d¿emem pomarañczowym i szklank± mleka
II ¶niadanie: 2 kromki chleba razowego z twarogiem, ogórkiem i polêdwic± sopock±, sok marchwiowy
III ¶niadanie: jogurt naturalny pitny, du¿e jab³ko
obiad: pier¶ z indyka 150 g z musztard± sma¿ona na dwóch ³y¿kach oliwy, szklanka soku pomidorowego
podwieczorek: jogurt naturalny, 2 kiwi
kolacja: pasta z ³ososia wymieszana z surówk± z czerwonej kapusty

Jutro:
I ¶niadanie: 2 kromki chleba razowego z twarogiem, ogórkiem i polêdwic± sopock±, kiwi
II ¶niadanie: usma¿one kilka pieczarek z po³ówk± du¿ej papryki czerwonej, 2 jajka sadzone
Obiad: zupa ogórkowa z ziemniakami
Podwieczorek: jogurt naturalny, jab³ko
Kolacja: papryka, twaróg z rzodkiewk±, sok marchwiowy
201606270916 jest offline Zg³o¶ do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzeda¿e

REKLAMA
Stary 2014-03-04, 15:57   #4388
bzebze
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 413

Cytat:
Napisane przez Krolowa Julianna Poka¿ wiadomo¶æ
Redukcja

Dzisiaj:
I ¶niadanie: 4 ³y¿ki p³atków owsianych z rodzynkami, niskos³odzonym d¿emem pomarañczowym i szklank± mleka
II ¶niadanie: 2 kromki chleba razowego z twarogiem, ogórkiem i polêdwic± sopock±, sok marchwiowy
III ¶niadanie: jogurt naturalny pitny, du¿e jab³ko
obiad: pier¶ z indyka 150 g z musztard± sma¿ona na dwóch ³y¿kach oliwy, szklanka soku pomidorowego
podwieczorek: jogurt naturalny, 2 kiwi
kolacja: pasta z ³ososia wymieszana z surówk± z czerwonej kapusty

Jutro:
I ¶niadanie: 2 kromki chleba razowego z twarogiem, ogórkiem i polêdwic± sopock±, kiwi
II ¶niadanie: usma¿one kilka pieczarek z po³ówk± du¿ej papryki czerwonej, 2 jajka sadzone
Obiad: zupa ogórkowa z ziemniakami
Podwieczorek: jogurt naturalny, jab³ko
Kolacja: papryka, twaróg z rzodkiewk±, sok marchwiowy
Czemu pijesz/jesz tak du¿o jogurt naturalnego? Smakuje Ci? Bo ani to dobre ¼ród³o bia³ka, ani to syc±ce, ani super smaczne
bzebze jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-03-04, 16:14   #4389
zetuzetia
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 3 926
GG do zetuzetia

Cytat:
Napisane przez bzebze Poka¿ wiadomo¶æ
Czemu pijesz/jesz tak du¿o jogurt naturalnego? Smakuje Ci? Bo ani to dobre ¼ród³o bia³ka, ani to syc±ce, ani super smaczne
tu bym polemizowa³a, bo jak jeszcze jad³am nabia³, to uwielbia³am smak jogurtu naturalnego :P

moje dzisiejsze R:
I. kasza jaglana z jab³kiem na oleju kokosowym
II. sa³atka: sa³ata lodowa, pomidorki koktajlowe, papryka, kawa³ek pieczonej piersi z kurczaka i ³oso¶ wêdzony (z pieprzem, z Biedronki )
III. pier¶ z kurczaka pieczona w piekarniku z niewielk± ilo¶ci± oliwy, sa³ata lodowa, pomidory i oliwki, gar¶æ makaronu z broku³em
IV. koktajl: szpinak, banan, jab³ko, kiwi
V. prawdopodobnie sa³atka z krewetkami

Edytowane przez zetuzetia
Czas edycji: 2014-03-04 o 19:43
zetuzetia jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-03-04, 17:15   #4390
201606270916
Konto usuniête

Cytat:
3 sztuki w ci±gu dwóch dni to a¿ tak du¿o? Smaczne i syc±ce to rzeczy wzglêdne bo dla mnie te warunki s± spe³nione. Przede wszystkim wyci±ganie smaku jest bez sensu bo ja mogê powiedzieæ, ¿e np. kasza jest ohydna i jak kto¶ to mo¿e je¶æ
Szczególnie ¿e jogurty nie s± wpisane jako g³ówne posi³ki tylko te bardziej 'przek±skowe' zatem w po³±czeniu z owocami czy warzywami s± dla mnie wystarczaj±ce a ju¿ na pewno idealne do zjedzenia na 10-15 minutowej przerwie miêdzy zajêciami. Jestem przyzwyczajona do czêstego jedzenia jogurtów i nie jestem w stanie przynajmniej na razie z nich zrezygnowaæ bo to nieod³±czna czê¶æ moich jad³ospisów od zawsze Nie twierdzê ¿e to najlepsze ¼ród³o bia³ka na ¶wiecie. Rozumia³abym problem gdybym tak uwa¿a³a i upiera³a siê ¿e na przyk³ad jogurt zastêpuje miêso, ale tego przecie¿ nie robiê.

Z jogurtów mo¿e wynikn±æ spokojnie dyskusja pokroju tej 'mas³owej' bo mo¿na siê natkn±æ na ró¿ne stanowiska. Albo z dopuszczalnej ilo¶ci jajek bo bez problemu znajdzie siê zalecenia 'nie wiêcej ni¿ ile¶ sztuk' do 'jedz ile chcesz'. Du¿o zale¿y od tego która teoria jest najbardziej na czasie ale nie popadajmy w paranojê. Co innego wszystkiego po trochê, a co innego ka¿dy posi³ek bêd±cy jogurtem. Nie wspominaj±c o tym ¿e w ka¿dej rozmowie mo¿e znale¼æ siê kto¶ maj±cy jeszcze bardziej restrykcje pogl±dy i dyskusjê o jajkach zakoñczy tym ¿e bierze jajka od znajomej babuszki ze wsi obok a pomidory hoduje w doniczce na balkonie, bo nie bêdzie siê tru³ nawozami.

¯eby nie by³o ¿e atakujê i 'po co tu piszesz jak wiesz lepiej': jaki nabia³ jest Twoim zdaniem lepszy od jogurtów? Serki wiejskie, twarogi? Mo¿e nic?
Stary 2014-03-04, 17:31   #4391
Ily
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 254

moja dzisiejsza RRR

I
2 kromki pieczywa s³onecznikowego , mas³o , wêdzony indyk () , ogórek, sól + zielona herbatka

II
Duuuu¿a pomarañcza

III
, domowa tortilla w sk³adzie : ciasto z m±ki ¿ytniej graham ( sk³ad : owa m±ka , mleko , woda , spora ilo¶æ oliwy z oliwek , przyprawy ) sma¿one na oleju bo musia³am jednak dodaæ (nie polecam ciasta , konkretna lipa z konsystencj± ale tak podpiek³am ¿e jako¶ zjad³am i trzyma³o siê kupy ale smakowo super ) + sa³ata lodowa , ogórek , pomidor , cebula , sos czosnkowy na bazie jogurtu naturalnego , czosnku , przypraw i pier¶ z kurczaka w przyprawie gyros na oliwie sma¿ona . Pewnie bomba kaloryczna a tak chcia³am dobrze + zielona herbatka

IV
Sa³atka w sk³adzie : mozzarella , kawa³ki piersi wêdzonej z indyka , pomidor , cebulka , pare oliwek i wszystko polane delikatnie oliw± i przyprawione + kromka pieczywa s³onecznikowego

V
Jak bêdê g³odna i pó¼no pójdê spaæ to opêdzluje jajeczko gotowane z ogóreczkiem + zielona herbatka

--- i jak ?

impossible is nothing

jem mniej - od 2015 produkuj± sam rozmiar XS i S

Ily jest offline Zg³o¶ do moderatora  

Okazje i pomys³y na prezent

REKLAMA
Stary 2014-03-04, 17:38   #4392
Unex
bez kija nie podchodz

Wiadomo¶ci: 9 126

Cytat:
Podoba mi siê, nawet bardzo nie ma siê zupe³nie do czego przyczepiæ, w dodatku moje smaki.
I cytat z podpisu te¿ lubiê
Dziêki

Cytat:
Waga najszybciej spada jak siê j± wypie**oli przez okno

10/06/14

Unex jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-03-04, 17:53   #4393
Ashira
Wtajemniczenie

Wiadomo¶ci: 2 521

Cytat:
Dlaczego nie? Bia³ko w nim jest, mo¿e nie jako¶ strasznie du¿o, ale jednak. Ja te¿ jem jogurty jako przek±skê albo jako dodatek do posi³ku. Nie wspominaj±c o tym, ¿e mi jogurt naturalny smakuje du¿o bardziej ni¿ owocowy. A odk±d robiê sama jogurt w domu to ju¿ w ogóle pyszno¶ci.

Moja wci±¿ niestety chorobowa redukcja (wiêc znów mo¿liwe, ¿e w kierunku U)

¦niadanie: kanapki z chleba ¿ytnio - owsianego z kolendr± z tapenad± z zielonych oliwek i czosnku; kawa³ek pieczonego indyka, grillowana papryka

II ¦niadanie: jogurt naturalny, p³atki owsiane, amarantus, jagody goji, pecany, cynamon, miód, domowa fru¿elina wi¶niowa

Obiad: rosó³ z makaronem i marchewk±; duszona kapusta z koperkiem i kawa³ek pieczonego indyka

Kolacja: sa³atka z br±zowego ry¿u, kukurydzy, ¶wie¿ego ananasa, kurczaka, curry, czosnku i jogurtu naturalnego

I w³a¶nie upiek³am chleb na zakwasie ¿urkowym - matko jak on pachnie! Niestety jest prawie wy³±cznie na bia³ej m±ce, ale robi³am po raz pierwszy i musia³am zobaczyæ do jakiej konsystencji ciasta d±¿yæ u¿ywaj±c m±ki razowej, tak¿e jutro zapewne zgrzeszê z jasnym chlebem

nie perfum a perfumy!tak jak spodnie czy skrzypce a nie spodeñ i skrzypiec!
nie dekold a dekolt!
nie wzi±¶æ a wzi±æ! chyba, ¿e kto¶ musi co¶ zabra¶æ...
bynajmniej ≠ przynajmniej!
Ashira jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-03-04, 18:45   #4394
Jesienno Barwna
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 262

cze¶æ dziewczyny,

Chcia³abym poprosiæ Was o poradê.

Jak w planowaniu codziennego jad³ospisu dla diety redukcyjnej (1300-1500) u³o¿yæ stosunek wêgli, bia³ek i t³uszczy? Przy aktywno¶ci fizycznej si³ownia/fitness 3 razy tygodniowo po 1h.

Z góry dziêkujê i pozdrawiam!
Jesienno Barwna jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-03-04, 19:01   #4395
DudiBoy
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 5 640
GG do DudiBoy

Borze szumi±cy co tutaj siê wprawia. Wczoraj mas³o, dzisiaj jogurt, na co jutro przyjdzie kolej??

Cytat:
Napisane przez Jesienno Barwna Poka¿ wiadomo¶æ
cze¶æ dziewczyny,

Chcia³abym poprosiæ Was o poradê.

Jak w planowaniu codziennego jad³ospisu dla diety redukcyjnej (1300-1500) u³o¿yæ stosunek wêgli, bia³ek i t³uszczy? Przy aktywno¶ci fizycznej si³ownia/fitness 3 razy tygodniowo po 1h.

Z góry dziêkujê i pozdrawiam!
Nie jestem ekspertem od jad³ospisów treningowych, ale 1300-1500kcal przy regularnym wysi³ku chyba nie jest dobrym pomys³em.

Dolinko, Erena, Agaczini??

Wys³ane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

Edytowane przez DudiBoy
Czas edycji: 2014-03-04 o 19:04
DudiBoy jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-03-04, 19:03   #4396
201606270916
Konto usuniête

Cytat:
Napisane przez DudiBoy Poka¿ wiadomo¶æ
Borze szumi±cy co tutaj siê wprawia. Wczoraj mas³o dzisiaj jogurt, a¿ strach pomy¶leæ na co jutro przyjdzie kolej??
Bardzo mi to pomog³o w zrozumieniu czemu 3 jogurty na dwa dni to dawka ¶miertelna
Stary 2014-03-04, 19:07   #4397
Jesienno Barwna
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 262

Dudi Boy, chcia³abym w³a¶nie 1300-1500 kcal na ok 2 miesi±ce, mo¿e 3, a pó¼niej 1800 powoli... jestem jak najbardziej otwarta na sugestie i porady - oby nie jednozdaniowe ironiczne, ale konstruktywne .

I dodam, ¿e mam siedz±cy tryb pracy, wiêc ten fitness/si³ownia to moja jedyna aktywno¶æ tak naprawdê.

Edytowane przez Jesienno Barwna
Czas edycji: 2014-03-04 o 19:08
Jesienno Barwna jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-03-04, 19:08   #4398
DudiBoy
Zakorzenienie

GG do DudiBoy

Cytat:
Napisane przez Krolowa Julianna Poka¿ wiadomo¶æ
Bardzo mi to pomog³o w zrozumieniu czemu 3 jogurty na dwa dni to dawka ¶miertelna
No ale ja Ci nie pomogê bo te¿ tego nie rozumiem
Zastanawiam siê tylko co jutro oka¿e siê niekorzystne.

Stary 2014-03-04, 19:11   #4399
201606270916
Konto usuniête

Cytat:
No ale ja Ci nie pomogê bo te¿ tego nie rozumiem
Zastanawiam siê tylko co jutro oka¿e siê niekorzystne.

A to bardzo przepraszam ¼le zrozumia³am

Okazje i pomys³y na prezent

REKLAMA
Stary 2014-03-04, 19:16   #4400
DudiBoy
Zakorzenienie

GG do DudiBoy

Cytat:
Napisane przez Jesienno Barwna Poka¿ wiadomo¶æ
Dudi Boy, chcia³abym w³a¶nie 1300-1500 kcal na ok 2 miesi±ce, mo¿e 3, a pó¼niej 1800 powoli... jestem jak najbardziej otwarta na sugestie i porady - oby nie jednozdaniowe ironiczne, ale konstruktywne .

I dodam, ¿e mam siedz±cy tryb pracy, wiêc ten fitness/si³ownia to moja jedyna aktywno¶æ tak naprawdê.
No wydaje mi siê ¿e nie jedyna
Chodzisz, my¶lisz, co¶ jednak robisz w tej pracy, oddychasz, czasami pewnie te¿ sprz±tasz, gotujesz, robisz zakupy, podbiegasz do autobusu... A na to wszystko organizm te¿ zu¿ywa energiê. Bardzo czêsto o tym zapominamy. Dodaj do tego regularny wysi³ek 3 razy w tygodniu i wychodzi naprawdê sporo, prawda?
Najwiêkszym b³êdem jaki mo¿na pope³niæ to dostarczanie organizmowi mniejszej ilo¶ci kalorii ni¿ wynosi nasza podstawowa przemiana materii. Obliczy³a¶ j± sobie?

Stary 2014-03-04, 19:27   #4401
Erena
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 119

Cytat:
Borze szumi±cy co tutaj siê wprawia. Wczoraj mas³o, dzisiaj jogurt, na co jutro przyjdzie kolej??

Nie jestem ekspertem od jad³ospisów treningowych, ale 1300-1500kcal przy regularnym wysi³ku chyba nie jest dobrym pomys³em.

Dolinko, Erena, Agaczini??

Nie jest Nie chcê robiæ paranoi cyferkowej, ale jak powiesz, ile mierzysz i wa¿ysz, to spróbujê co¶ oszacowaæ, chocia¿ sama wiem tyle co wyczyta³am i co przetestowa³am na swoim spapranym metabolizmie

Agaczini, Twoja pro¶ba do mnie dotar³a, tylko jestem teraz z powrotem w domu po paru dniach nieobecno¶ci i muszê ogarn±æ kuwetê Jak ogarnê, pójdzie priv.

Dezett, nie oburzaj siê, ¿e jeste¶ wy¶miewana, ale czasem brakuje cierpliwo¶ci na t³umaczenie tego samego po kilka razy. To, co chcê powiedzieæ, jest w du¿ej mierze do Ciebie, ale piszê na publicznym w±tku, ¿eby wyja¶niæ pewne kwestie.
Mo¿ecie mnie i np. Dudi'ego nazwaæ hipokrytami, ¿e gonimy innych za np. eliminowanie czego¶ z diety, a sami tego czy owego nie jemy. Ale nieco inaczej sprawa siê ma w przypadku osób, które maj± wagê w normie albo realn± nadwagê, albo które maj± do¶æ ¶ci¶le okre¶lone cele sylwetkowe, co wi±¿e siê z trzymaniem czystej miski. Wreszcie oboje z Dudim mamy refluks, co z kolei zmusza do zidentyfikowania i wyeliminowania z diety produktów nasilaj±cych jego objawy. A zupe³nie inaczej wygl±da to, gdy takie eliminacje robi osoba, która nie odczuwa ¿adnych dolegliwo¶ci zwi±zanych z dan± grup± produktów, czy tym bardziej która ma tak± niedowagê, ¿e w ka¿dej chwili mo¿e jej stan±æ pikawa
Erena jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-03-04, 19:41   #4402
missy7
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 696
GG do missy7

Moja dzisiejsza R

SNIADANIE:

- placuszki bananowe: 1 banan, ³y¿ka otrêbów, 2 ³yzki siemienia, 1 ³yzka p³atków owsianych
- polane jogurtem naturalnym z ³y¿eczk± syropu klonowego, i posypane cynamonem
- kawa z mlekiem kokosowym

trening 60 min (cardio i si³owe)

PRZEK¡SKA:

- koktail: mleko kokosowe, pó³ banana, pó³ jab³ka,
gar¶æ mro¿onych owoców (jagód, jezyn, czere¶ni i winogron), gar¶æ szpinaku, ³yzka siemienia lnianego

OBIAD:

- porcja kaszy gryczanej
- 5 ma³ych klopsików z sosem pomidorowym (zrobionym z koncentratu z zio³ami)
- buraczki tarkowane z odrobin± octu balsamicznego

zielona herbata

KOLACJA:

- owsianka na mleku kokosowym , 2 ³y¿ki p³atków, 1 ³y¿ka otrêbów i siemienia
- ³y¿ka suszonej ¿urawiny i jagód goji
- du¿a gar¶æ mrozonych malin
- ³y¿eczka syropu klonowego i cynamon
Stary 2014-03-04, 19:42   #4403
zetuzetia
Zakorzenienie

GG do zetuzetia

Cytat:
Napisane przez Erena Poka¿ wiadomo¶æ
Nie jest Nie chcê robiæ paranoi cyferkowej, ale jak powiesz, ile mierzysz i wa¿ysz, to spróbujê co¶ oszacowaæ, chocia¿ sama wiem tyle co wyczyta³am i co przetestowa³am na swoim spapranym metabolizmie

Agaczini, Twoja pro¶ba do mnie dotar³a, tylko jestem teraz z powrotem w domu po paru dniach nieobecno¶ci i muszê ogarn±æ kuwetê Jak ogarnê, pójdzie priv.

Dezett, nie oburzaj siê, ¿e jeste¶ wy¶miewana, ale czasem brakuje cierpliwo¶ci na t³umaczenie tego samego po kilka razy. To, co chcê powiedzieæ, jest w du¿ej mierze do Ciebie, ale piszê na publicznym w±tku, ¿eby wyja¶niæ pewne kwestie.
Mo¿ecie mnie i np. Dudi'ego nazwaæ hipokrytami, ¿e gonimy innych za np. eliminowanie czego¶ z diety, a sami tego czy owego nie jemy. Ale nieco inaczej sprawa siê ma w przypadku osób, które maj± wagê w normie albo realn± nadwagê, albo które maj± do¶æ ¶ci¶le okre¶lone cele sylwetkowe, co wi±¿e siê z trzymaniem czystej miski. Wreszcie oboje z Dudim mamy refluks, co z kolei zmusza do zidentyfikowania i wyeliminowania z diety produktów nasilaj±cych jego objawy. A zupe³nie inaczej wygl±da to, gdy takie eliminacje robi osoba, która nie odczuwa ¿adnych dolegliwo¶ci zwi±zanych z dan± grup± produktów, czy tym bardziej która ma tak± niedowagê, ¿e w ka¿dej chwili mo¿e jej stan±æ pikawa
To mo¿e ja siê wyt³umaczê, sk±d u mnie eliminacja glutenu i mleka - chorujê na Hashimoto, co u mnie objawia siê g³ównie tym, ¿e jestem wiecznie ¶pi±ca, nie mam na nic si³y. Zaczê³am szperaæ w Internecie i znalaz³am informacje o znacznej poprawie samopoczucia i spadku poziomu przeciwcia³ przy diecie bezglutenowej i bezmlecznej .

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-03-04, 19:51   #4404
Erena
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 119

Cytat:
Napisane przez missy7 Poka¿ wiadomo¶æ
Moja dzisiejsza R

SNIADANIE:

- placuszki bananowe: 1 banan, ³y¿ka otrêbów, 2 ³yzki siemienia, 1 ³yzka p³atków owsianych
- polane jogurtem naturalnym z ³y¿eczk± syropu klonowego, i posypane cynamonem
- kawa z mlekiem kokosowym

trening 60 min (cardio i si³owe)

PRZEK¡SKA:

- koktail: mleko kokosowe, pó³ banana, pó³ jab³ka,
gar¶æ mro¿onych owoców (jagód, jezyn, czere¶ni i winogron), gar¶æ szpinaku, ³yzka siemienia lnianego

OBIAD:

- porcja kaszy gryczanej
- 5 ma³ych klopsików z sosem pomidorowym (zrobionym z koncentratu z zio³ami)
- buraczki tarkowane z odrobin± octu balsamicznego

zielona herbata

KOLACJA:

- owsianka na mleku kokosowym , 2 ³y¿ki p³atków, 1 ³y¿ka otrêbów i siemienia
- ³y¿ka suszonej ¿urawiny i jagód goji
- du¿a gar¶æ mrozonych malin
- ³y¿eczka syropu klonowego i cynamon
Generalnie ca³o¶æ brzmi apetycznie, tylko obawiam siê, ¿e poza obiadem masz bardzo ma³e porcje. Te 2 ³y¿ki p³atków w pierwszym i ostatnim posi³ku mi trochê g³odowo brzmi±. Ja wiem, ¿e tam np. by³ ca³y banan, ale to nadal ma³o. No i co z tymi otrêbami? Masz sporo b³onnika z innych ¼róde³ w jad³ospisie, naprawdê nie s± Ci 2 ³ychy potrzebne.
I ostatnia uwaga - bêd± baty na go³y zad za to, co zjad³a¶ po treningu, szczególnie po godzinnym si³owym (nawiasem mówi±c, jak ten Twój trening si³owy wygl±da? pytam z ¿yczliwej ciekawo¶ci ) Ja mogê spu¶ciæ z tonu je¶li chodzi o "czysto¶æ miski" i dobór produktów, ale posi³ku potreningowego bez warto¶ciowego bia³ka i z samymi wêglami prostymi nie darujê Jakby¶ tutaj zjad³a to, co mia³a¶ na obiad, by³oby ok.

zetuzetia, spokojnie, jak kto¶ ma powody, by nie je¶æ okre¶lonych produktów, to przecie¿ nie mo¿na siê go czepiaæ. Mnie wyeliminowanie nabia³u przynios³o wyra¼n± ulgê i os³abienie objawów refluksu, ale ca³y czas co¶ mi bru¼dzi, wiêc co jaki¶ czas eliminujê jaki¶ produkt na ok. miesi±c i patrzê czy jest poprawa, wiêc micha okresowo lekko ubo¿eje. Ale staram siê nie popadaæ w paranojê i mimo wszystko je¶æ w mo¿liwie urozmaicony sposób.

Edytowane przez Erena
Czas edycji: 2014-03-04 o 19:57
Erena jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-03-04, 19:59   #4405
missy7
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 696
GG do missy7

Cytat:
Napisane przez Erena
Te 2 ³y¿ki p³atków w pierwszym i ostatnim posi³ku mi trochê g³odowo brzmi±. No i co z tymi otrêbami? Masz sporo b³onnika z innych ¼róde³ w jad³ospisie, naprawdê nie s± Ci 2 ³ychy potrzebne.
w ostatnim posi³ku 2 ³y¿ki p³atków , na owsiankê to wystarczaj±co, bo inaczej by³aby za gêsta (jem ¶redni± miseczkê)

A czy te orêby s± a¿ takie naprawdê z³e? mam z nich wogóle zrezygnowaæ?

Cytat:
Napisane przez Erena
I ostatnia uwaga - bêd± baty na go³y zad za to, co zjad³a¶ po treningu, szczególnie po godzinnym si³owym (nawiasem mówi±c, jak ten Twój trening si³owy wygl±da? pytam z ¿yczliwej ciekawo¶c

w takim razie co najlepiej jest zje¶æ po treningu? na obiad zdecydowanie za wcze¶nie.... wydawa³o mi sie ¿e taki koktail do dobry pomysl...

Co do treningu to zwykle to jest ok 20-25 min cardio, a pó¼niej æwiczenia na poszczególne partie cia³a (abs, po¶ladki, nogi) - ok 30 min
Stary 2014-03-04, 20:01   #4406
Shariana
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 580

Nie w³±czê siê do dyskusji o s³uszno¶ci tego i owego - ci, którzy mnie znaj± wiedz±, ¿e od nabia³u nie stroniê, a co do mas³a, to dietetyczka dawa³a mi je od samego pocz±tku. ¯yjê.

Moje U, bardzo ogólnie dzisiaj, bo po maratonie naukowym mój mózg p³ywa i nawet nie chce mi siê odtwarzaæ jakichkolwiek cyferek.

przed: woda z plastrem cytryny
I jajecznica z rzodkiewk±, broku³em i papryk± na oliwie z oliwek i z musztard± wêgiersk±; du¿a kromka chleba (71g, podzielona na 2) z serkiem kanapkowym, sa³at±, szynk± schwarzwaldzk±, pomidorem, ogórkiem konserwowym, oliwkami; bia³a herbata
II kuskus z otrêbami pszennymi, suszonymi truskawkami i morel± na ma³ym jogurcie truskawkowym (Jogurtek czy co¶ takiego...)
III jab³ko, garstka mieszanki studenckiej
IV kasza gryczana, filet z kurczaka w sosie s³odko-kwa¶nym (wcze¶niej sma¿ony na oleju), buraczki czerwone, partyzancka zupa (reszta makaronu z roso³u + 1/2 butelki soku warzywnego, opatentujê to)
V dzieciêcy budyñ waniliowy ze s³oiczka, 125g borówek amerykañskich, odrobina kakao, ³y¿eczka pestek s³onecznika, ciastko zbo¿owe
VI 1/2 kostki twarogu pó³t³ustego z papryk±, du¿a kromka (jak w ¶niadaniu) z mas³em, sa³at±, wêdlin± sojow±, pomidorem, ogórkiem konserwowym i oliwkami, kilka migda³ów, melisa

Trochê szybkiego spaceru (zakupy), ze 2 kursy po schodach, 5h w szkole. Naukanaukanauka.
Shariana jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-03-04, 20:02   #4407
dezett
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 405

Cytat:
Napisane przez zetuzetia Poka¿ wiadomo¶æ
To mo¿e ja siê wyt³umaczê, sk±d u mnie eliminacja glutenu i mleka - chorujê na Hashimoto, co u mnie objawia siê g³ównie tym, ¿e jestem wiecznie ¶pi±ca, nie mam na nic si³y. Zaczê³am szperaæ w Internecie i znalaz³am informacje o znacznej poprawie samopoczucia i spadku poziomu przeciwcia³ przy diecie bezglutenowej i bezmlecznej .
tez mam Hashimoto stwierdzone. nie przyjmuje ¿adnych lekow.
poza schemat.
dezett jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-03-04, 20:02   #4408
zetuzetia
Zakorzenienie

GG do zetuzetia

Cytat:
Napisane przez Erena Poka¿ wiadomo¶æ

zetuzetia, spokojnie, jak kto¶ ma powody, by nie je¶æ okre¶lonych produktów, to przecie¿ nie mo¿na siê go czepiaæ. Mnie wyeliminowanie nabia³u przynios³o wyra¼n± ulgê i os³abienie objawów refluksu, ale ca³y czas co¶ mi bru¼dzi, wiêc co jaki¶ czas eliminujê jaki¶ produkt na ok. miesi±c i patrzê czy jest poprawa, wiêc micha okresowo lekko ubo¿eje. Ale staram siê nie popadaæ w paranojê i mimo wszystko je¶æ w mo¿liwie urozmaicony sposób.
Wyt³umaczy³am siê, ¿eby nie byæ dla kogo¶ z³ym przyk³adem

Pocz±tkowo obawia³am siê wyeliminowania glutenu, bo "co ja bêdê jad³a", tymczasem okaza³o siê, ¿e o wiele bardziej problematyczne dla mnie jest niejedzenie nabia³u, bo bardzo lubiê wszelkie sery, twarogi, kefiry. Ale zawziê³am siê, bo mój obecny stan strasznie utrudnia mi ¿ycie i studiowanie, mam nadziejê, ¿e moje wyrzeczenie przyniesie jakie¶ rezultaty
Stary 2014-03-04, 20:03   #4409
dezett
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 405

Cytat:
Napisane przez Shariana Poka¿ wiadomo¶æ
Nie w³±czê siê do dyskusji o s³uszno¶ci tego i owego - ci, którzy mnie znaj± wiedz±, ¿e od nabia³u nie stroniê, a co do mas³a, to dietetyczka dawa³a mi je od samego pocz±tku. ¯yjê.

Moje U, bardzo ogólnie dzisiaj, bo po maratonie naukowym mój mózg p³ywa i nawet nie chce mi siê odtwarzaæ jakichkolwiek cyferek.

przed: woda z plastrem cytryny
I jajecznica z rzodkiewk±, broku³em i papryk± na oliwie z oliwek i z musztard± wêgiersk±; du¿a kromka chleba (71g, podzielona na 2) z serkiem kanapkowym, sa³at±, szynk± schwarzwaldzk±, pomidorem, ogórkiem konserwowym, oliwkami; bia³a herbata
II kuskus z otrêbami pszennymi, suszonymi truskawkami i morel± na ma³ym jogurcie truskawkowym (Jogurtek czy co¶ takiego...)
III jab³ko, garstka mieszanki studenckiej
IV kasza gryczana, filet z kurczaka w sosie s³odko-kwa¶nym (wcze¶niej sma¿ony na oleju), buraczki czerwone, partyzancka zupa (reszta makaronu z roso³u + 1/2 butelki soku warzywnego, opatentujê to)
V dzieciêcy budyñ waniliowy ze s³oiczka, 125g borówek amerykañskich, odrobina kakao, ³y¿eczka pestek s³onecznika, ciastko zbo¿owe
VI 1/2 kostki twarogu pó³t³ustego z papryk±, du¿a kromka (jak w ¶niadaniu) z mas³em, sa³at±, wêdlin± sojow±, pomidorem, ogórkiem konserwowym i oliwkami, kilka migda³ów, melisa

Trochê szybkiego spaceru (zakupy), ze 2 kursy po schodach, 5h w szkole. Naukanaukanauka.
pieknie
poza schemat.
dezett jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-03-04, 20:09   #4410
Maddie
Wtajemniczenie

Cytat:
Redukszyn

I: owsianka z siemieniem lnianym, jajkiem, bananem i wiórkami kokosowymi.
II: dwie kromki domowego chleba z mas³em wêdzonym indykiem i papryk±, dwa jajka na twardo.
III: pieczony morszczuk, pieczone ziemniaki, broku³y.
IV: serek wiejski z wi¶niami i nerkowcami.
IV: zupa krem jarzynowa z miêsem z kurczaka.

Btw placków bananowo-jajecznych - robi³am nie raz i polecam, s± przepyszne!
Up
Zamknij w±tek

Nowe w±tki na forum Dietetyka

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2014-04-04 19:07:29

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:50.

© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.