|
Notka |
|
Dietetyka Miejsce dla osób, które s± na diecie. Rozmawiamy o zdrowym od¿ywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczno¶æ dobowa diet - musz± one mieæ ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzêdzia |
![]() |
#4381 |
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 1
|
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW
Ja mam tak± dietê cena waha siê od 10 z³ do 30 z³ /dzieñ w zale¿no¶ci co wybiorê. Od czasu jej zastosowania schud³am 4kg !
¦niadanie do wyboru miseczka owsianki z rodzynkami, tost pe³noziarnisty z ³y¿eczk± d¿emu, pomarañcza, szklanka zielonej herbaty / lub 1/2 szklanki p³atków kukurydzianych, 1 szklanka mleka odt³uszczonego,1 ¶redni banan / lub 2 kromki chleba pe³noziarnistego, ³y¿eczka margaryny miêkkiej, 2 plasterki szynki z piersi kurczaka, pomidor, ogórek II ¶niadanie do wyboru grahamka z ³y¿eczk± margaryny, 2 plastry chudej wêdliny drobiowej, pó³ pomidora, szklanka soku pomarañczowego / lub kromka ciemnego pieczywa z plastrem ¿ó³tego sera, pomidor; herbata / lub jogurt ma³y naturalny, ³y¿ka p³atków owsianych, 3 morele, ³y¿eczka otrêbów pszennych, gar¶æ migda³ów Obiad do wyboru 2 ³y¿ki makaronu ¶widerki, zupa pomidorowa z bazyli±, dorsz pieczony w folii z warzywami, 2 ³y¿ki br±zowego ry¿u, 100 g broku³ów gotowanych na parze, szklanka soku wielowarzywnego / lub 1 szklanka zupy warzywnej ugotowanej bez miêsa, spaghetti z sosem z tuñczyka, sa³atka z pomidora i cebuli / lub zupa krem z broku³ów, filet z dorsza, 4 ³y¿ki ry¿u br±zowego, sa³atka z pomidorów, bazylii i niewielkiej ilo¶ci cebuli z dodatkiem oliwy z oliwek Podwieczorek do wyboru szklanka koktajlu z ma¶lanki, banana z ³y¿k± siemienia lnianego / lub gar¶æ suszonych moreli / lub jab³ko Kolacja do wyboru miseczka chudego twaro¿ku z pomidorem i ³y¿k± szczypiorku, 2 kromki chleba razowego, szklanka zielonej herbaty / lub 2 kromki chleba, 2 plastry szynki, 1 gruszka ma³a grahamka z ³y¿eczk± margaryny, dwa plastry sera bia³ego, rzodkiewki, herbata
#4382 | |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 254
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
#4383 | |
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 671
|
Cytat:
![]() A przepis na placki jest najprostszy na ¶wiecie - jeden banan i dwa jajka. Banana rozgniatasz widelcem na papkê, mieszasz z jajkami, sma¿ysz na kapce jakiego¶ t³uszczu ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4384 | |
bez kija nie podchodz
Wiadomo¶ci: 9 126
|
Moja redukcja, proszê sprawdzcie mnie, bo dawno tu nie zagl±da³am.
Sniadanie ( ok 10, wiec pozno jak dla mnie ![]() Obiad: zmodyfikowane ³azanki ( razowy makaron, kapusta kiszona, mielone miêso z indyka, odrobina oleju do wszystkiego - nie za³owa³am kapusty bo uwielbiam kiszon± ![]() Przek±ska: 1/2 jogurtu naturalnego ( 200 g) wiorki kokos, banan, pestki dyni Kolacja: makrela wêdzona ( ok 1/5) , jajo na twardo, kromka razowca ( 30 g) z zoltym serem ( 1 plaster) , marchewka surowa Do tego dwie kawy bez cukru, z mlekiem 2%
|
![]() ![]() |
![]() |
#4385 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() I cytat z podpisu te¿ lubiê ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4386 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 413
|
U
Wczoraj: I: ciemna bu³ka z past± z awokado(awokado,sól,cytry na, czosnek), serem ¿ó³tym, papryk± czerwon±, szczypiorkiem II: serek wiejski(pó³) z mandarynk±, jab³kiem, kiwi III: dwa kawa³y pizzy(sery, rukola, suszone pomidory) IV: tortilla pszenna z miksem podsmazonych warzyw(ziemniaki, marchew, broku³y, kukurydza, fasola czerwona, fasolka szparagowa etc.) w sosie pomidorowym(pomidory z puszki, koncentrat), polana po³ow± szklanki sosu(jogurt nat. odrobina majonezu, starty ogórek, z±bek czosnku, cebula czerwona, szczypiorek) Dzi¶: I: ciemna bu³ki z pesto bazyliowym, serem ¿ó³tym, zielonym ogórkiem, czerwon± cebul± II: ¶wie¿y sok marchewkowy, pó³ bu³ki z pesto, serem ¿ó³tym, papryk±, szczypiorkiem i majonezem ![]() III: spaghetti pe³noziarniste z sosem pomidorowym(cebula, czosnek, pomidory z puszki, koncentrat), z pestkami s³onecznika, surówka(marchew tarta, pestki s³onecznika, z±bek czosnku, jogurt nat., majonez) IV; mango(pó³) V; jajecznica z 2 jaj na masle ze szczypiorkiem, surówka z obiadu Proszê o ocenê ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4387 |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 5 832
|
Redukcja
Dzisiaj: I ¶niadanie: 4 ³y¿ki p³atków owsianych z rodzynkami, niskos³odzonym d¿emem pomarañczowym i szklank± mleka II ¶niadanie: 2 kromki chleba razowego z twarogiem, ogórkiem i polêdwic± sopock±, sok marchwiowy III ¶niadanie: jogurt naturalny pitny, du¿e jab³ko obiad: pier¶ z indyka 150 g z musztard± sma¿ona na dwóch ³y¿kach oliwy, szklanka soku pomidorowego podwieczorek: jogurt naturalny, 2 kiwi kolacja: pasta z ³ososia wymieszana z surówk± z czerwonej kapusty Jutro: I ¶niadanie: 2 kromki chleba razowego z twarogiem, ogórkiem i polêdwic± sopock±, kiwi II ¶niadanie: usma¿one kilka pieczarek z po³ówk± du¿ej papryki czerwonej, 2 jajka sadzone Obiad: zupa ogórkowa z ziemniakami Podwieczorek: jogurt naturalny, jab³ko Kolacja: papryka, twaróg z rzodkiewk±, sok marchwiowy |
![]() ![]() |
![]() |
#4388 | |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 413
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4389 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
moje dzisiejsze R: I. kasza jaglana z jab³kiem na oleju kokosowym II. sa³atka: sa³ata lodowa, pomidorki koktajlowe, papryka, kawa³ek pieczonej piersi z kurczaka i ³oso¶ wêdzony (z pieprzem, z Biedronki ![]() III. pier¶ z kurczaka pieczona w piekarniku z niewielk± ilo¶ci± oliwy, sa³ata lodowa, pomidory i oliwki, gar¶æ makaronu z broku³em IV. koktajl: szpinak, banan, jab³ko, kiwi V. prawdopodobnie sa³atka z krewetkami Edytowane przez zetuzetia Czas edycji: 2014-03-04 o 19:43 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4390 | |
Konto usuniête
|
Cytat:
![]() Szczególnie ¿e jogurty nie s± wpisane jako g³ówne posi³ki tylko te bardziej 'przek±skowe' zatem w po³±czeniu z owocami czy warzywami s± dla mnie wystarczaj±ce a ju¿ na pewno idealne do zjedzenia na 10-15 minutowej przerwie miêdzy zajêciami. Jestem przyzwyczajona do czêstego jedzenia jogurtów i nie jestem w stanie przynajmniej na razie z nich zrezygnowaæ bo to nieod³±czna czê¶æ moich jad³ospisów od zawsze ![]() Z jogurtów mo¿e wynikn±æ spokojnie dyskusja pokroju tej 'mas³owej' bo mo¿na siê natkn±æ na ró¿ne stanowiska. Albo z dopuszczalnej ilo¶ci jajek bo bez problemu znajdzie siê zalecenia 'nie wiêcej ni¿ ile¶ sztuk' do 'jedz ile chcesz'. Du¿o zale¿y od tego która teoria jest najbardziej na czasie ale nie popadajmy w paranojê. Co innego wszystkiego po trochê, a co innego ka¿dy posi³ek bêd±cy jogurtem. Nie wspominaj±c o tym ¿e w ka¿dej rozmowie mo¿e znale¼æ siê kto¶ maj±cy jeszcze bardziej restrykcje pogl±dy i dyskusjê o jajkach zakoñczy tym ¿e bierze jajka od znajomej babuszki ze wsi obok a pomidory hoduje w doniczce na balkonie, bo nie bêdzie siê tru³ nawozami. ¯eby nie by³o ¿e atakujê i 'po co tu piszesz jak wiesz lepiej': jaki nabia³ jest Twoim zdaniem lepszy od jogurtów? Serki wiejskie, twarogi? Mo¿e nic? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4391 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 254
|
moja dzisiejsza RRR
I 2 kromki pieczywa s³onecznikowego , mas³o , wêdzony indyk ( ![]() II Duuuu¿a pomarañcza ![]() III ![]() ![]() ![]() IV Sa³atka w sk³adzie : mozzarella , kawa³ki piersi wêdzonej z indyka , pomidor , cebulka , pare oliwek i wszystko polane delikatnie oliw± i przyprawione + kromka pieczywa s³onecznikowego V Jak bêdê g³odna i pó¼no pójdê spaæ to opêdzluje jajeczko gotowane z ogóreczkiem ![]() --- i jak ? ![]()
#4392 | ||
bez kija nie podchodz
Wiadomo¶ci: 9 126
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
||
![]() ![]() |
![]() |
#4393 | |
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 521
|
Cytat:
Moja wci±¿ niestety chorobowa redukcja (wiêc znów mo¿liwe, ¿e w kierunku U) ¦niadanie: kanapki z chleba ¿ytnio - owsianego z kolendr± z tapenad± z zielonych oliwek i czosnku; kawa³ek pieczonego indyka, grillowana papryka II ¦niadanie: jogurt naturalny, p³atki owsiane, amarantus, jagody goji, pecany, cynamon, miód, domowa fru¿elina wi¶niowa Obiad: rosó³ z makaronem i marchewk±; duszona kapusta z koperkiem i kawa³ek pieczonego indyka Kolacja: sa³atka z br±zowego ry¿u, kukurydzy, ¶wie¿ego ananasa, kurczaka, curry, czosnku i jogurtu naturalnego I w³a¶nie upiek³am chleb na zakwasie ¿urkowym - matko jak on pachnie! Niestety jest prawie wy³±cznie na bia³ej m±ce, ale robi³am po raz pierwszy i musia³am zobaczyæ do jakiej konsystencji ciasta d±¿yæ u¿ywaj±c m±ki razowej, tak¿e jutro zapewne zgrzeszê z jasnym chlebem ![]()
![]() |
#4394 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 262
|
cze¶æ dziewczyny,
Chcia³abym poprosiæ Was o poradê. Jak w planowaniu codziennego jad³ospisu dla diety redukcyjnej (1300-1500) u³o¿yæ stosunek wêgli, bia³ek i t³uszczy? Przy aktywno¶ci fizycznej si³ownia/fitness 3 razy tygodniowo po 1h. Z góry dziêkujê i pozdrawiam! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4395 | |
Zakorzenienie
|
Borze szumi±cy co tutaj siê wprawia. Wczoraj mas³o, dzisiaj jogurt, na co jutro przyjdzie kolej??
![]() Cytat:
Dolinko, Erena, Agaczini?? Wys³ane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. Edytowane przez DudiBoy Czas edycji: 2014-03-04 o 19:04 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4396 |
Konto usuniête
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4397 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 262
|
Dudi Boy, chcia³abym w³a¶nie 1300-1500 kcal na ok 2 miesi±ce, mo¿e 3, a pó¼niej 1800 powoli... jestem jak najbardziej otwarta na sugestie i porady - oby nie jednozdaniowe ironiczne, ale konstruktywne
![]() I dodam, ¿e mam siedz±cy tryb pracy, wiêc ten fitness/si³ownia to moja jedyna aktywno¶æ tak naprawdê. Edytowane przez Jesienno Barwna Czas edycji: 2014-03-04 o 19:08 |
![]() ![]() |
![]() |
#4398 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4399 |
Konto usuniête
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4400 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Chodzisz, my¶lisz, co¶ jednak robisz w tej pracy, oddychasz, czasami pewnie te¿ sprz±tasz, gotujesz, robisz zakupy, podbiegasz do autobusu... A na to wszystko organizm te¿ zu¿ywa energiê. Bardzo czêsto o tym zapominamy. Dodaj do tego regularny wysi³ek 3 razy w tygodniu i wychodzi naprawdê sporo, prawda? Najwiêkszym b³êdem jaki mo¿na pope³niæ to dostarczanie organizmowi mniejszej ilo¶ci kalorii ni¿ wynosi nasza podstawowa przemiana materii. Obliczy³a¶ j± sobie? Wys³ane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4401 | |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 119
|
Cytat:
![]() ![]() Agaczini, Twoja pro¶ba do mnie dotar³a, tylko jestem teraz z powrotem w domu po paru dniach nieobecno¶ci i muszê ogarn±æ kuwetê ![]() Dezett, nie oburzaj siê, ¿e jeste¶ wy¶miewana, ale czasem brakuje cierpliwo¶ci na t³umaczenie tego samego po kilka razy. To, co chcê powiedzieæ, jest w du¿ej mierze do Ciebie, ale piszê na publicznym w±tku, ¿eby wyja¶niæ pewne kwestie. Mo¿ecie mnie i np. Dudi'ego nazwaæ hipokrytami, ¿e gonimy innych za np. eliminowanie czego¶ z diety, a sami tego czy owego nie jemy. Ale nieco inaczej sprawa siê ma w przypadku osób, które maj± wagê w normie albo realn± nadwagê, albo które maj± do¶æ ¶ci¶le okre¶lone cele sylwetkowe, co wi±¿e siê z trzymaniem czystej miski. Wreszcie oboje z Dudim mamy refluks, co z kolei zmusza do zidentyfikowania i wyeliminowania z diety produktów nasilaj±cych jego objawy. A zupe³nie inaczej wygl±da to, gdy takie eliminacje robi osoba, która nie odczuwa ¿adnych dolegliwo¶ci zwi±zanych z dan± grup± produktów, czy tym bardziej która ma tak± niedowagê, ¿e w ka¿dej chwili mo¿e jej stan±æ pikawa ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4402 |
Zadomowienie
|
Moja dzisiejsza R
SNIADANIE: - placuszki bananowe: 1 banan, ³y¿ka otrêbów, 2 ³yzki siemienia, 1 ³yzka p³atków owsianych - polane jogurtem naturalnym z ³y¿eczk± syropu klonowego, i posypane cynamonem - kawa z mlekiem kokosowym trening 60 min (cardio i si³owe) PRZEK¡SKA: - koktail: mleko kokosowe, pó³ banana, pó³ jab³ka, gar¶æ mro¿onych owoców (jagód, jezyn, czere¶ni i winogron), gar¶æ szpinaku, ³yzka siemienia lnianego OBIAD: - porcja kaszy gryczanej - 5 ma³ych klopsików z sosem pomidorowym (zrobionym z koncentratu z zio³ami) - buraczki tarkowane z odrobin± octu balsamicznego zielona herbata KOLACJA: - owsianka na mleku kokosowym , 2 ³y¿ki p³atków, 1 ³y¿ka otrêbów i siemienia - ³y¿ka suszonej ¿urawiny i jagód goji - du¿a gar¶æ mrozonych malin - ³y¿eczka syropu klonowego i cynamon
#4403 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#4404 | |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 119
|
Cytat:
I ostatnia uwaga - bêd± baty na go³y zad za to, co zjad³a¶ po treningu, szczególnie po godzinnym si³owym (nawiasem mówi±c, jak ten Twój trening si³owy wygl±da? pytam z ¿yczliwej ciekawo¶ci ![]() ![]() ![]() zetuzetia, spokojnie, jak kto¶ ma powody, by nie je¶æ okre¶lonych produktów, to przecie¿ nie mo¿na siê go czepiaæ. Mnie wyeliminowanie nabia³u przynios³o wyra¼n± ulgê i os³abienie objawów refluksu, ale ca³y czas co¶ mi bru¼dzi, wiêc co jaki¶ czas eliminujê jaki¶ produkt na ok. miesi±c i patrzê czy jest poprawa, wiêc micha okresowo lekko ubo¿eje. Ale staram siê nie popadaæ w paranojê i mimo wszystko je¶æ w mo¿liwie urozmaicony sposób. Edytowane przez Erena Czas edycji: 2014-03-04 o 19:57 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4405 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
A czy te orêby s± a¿ takie naprawdê z³e? mam z nich wogóle zrezygnowaæ? Cytat:
![]() w takim razie co najlepiej jest zje¶æ po treningu? na obiad zdecydowanie za wcze¶nie.... wydawa³o mi sie ¿e taki koktail do dobry pomysl... Co do treningu to zwykle to jest ok 20-25 min cardio, a pó¼niej æwiczenia na poszczególne partie cia³a (abs, po¶ladki, nogi) - ok 30 min
![]() |
#4406 |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 580
|
Nie w³±czê siê do dyskusji o s³uszno¶ci tego i owego - ci, którzy mnie znaj± wiedz±, ¿e od nabia³u nie stroniê, a co do mas³a, to dietetyczka dawa³a mi je od samego pocz±tku. ¯yjê.
Moje U, bardzo ogólnie dzisiaj, bo po maratonie naukowym mój mózg p³ywa i nawet nie chce mi siê odtwarzaæ jakichkolwiek cyferek. ![]() przed: woda z plastrem cytryny I jajecznica z rzodkiewk±, broku³em i papryk± na oliwie z oliwek i z musztard± wêgiersk±; du¿a kromka chleba (71g, podzielona na 2) z serkiem kanapkowym, sa³at±, szynk± schwarzwaldzk±, pomidorem, ogórkiem konserwowym, oliwkami; bia³a herbata II kuskus z otrêbami pszennymi, suszonymi truskawkami i morel± na ma³ym jogurcie truskawkowym (Jogurtek czy co¶ takiego...) III jab³ko, garstka mieszanki studenckiej IV kasza gryczana, filet z kurczaka w sosie s³odko-kwa¶nym (wcze¶niej sma¿ony na oleju), buraczki czerwone, partyzancka zupa (reszta makaronu z roso³u + 1/2 butelki soku warzywnego, opatentujê to) V dzieciêcy budyñ waniliowy ze s³oiczka, 125g borówek amerykañskich, odrobina kakao, ³y¿eczka pestek s³onecznika, ciastko zbo¿owe VI 1/2 kostki twarogu pó³t³ustego z papryk±, du¿a kromka (jak w ¶niadaniu) z mas³em, sa³at±, wêdlin± sojow±, pomidorem, ogórkiem konserwowym i oliwkami, kilka migda³ów, melisa Trochê szybkiego spaceru (zakupy), ze 2 kursy po schodach, 5h w szkole. Naukanaukanauka. |
![]() ![]() |
![]() |
#4407 | |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 405
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4408 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Pocz±tkowo obawia³am siê wyeliminowania glutenu, bo "co ja bêdê jad³a", tymczasem okaza³o siê, ¿e o wiele bardziej problematyczne dla mnie jest niejedzenie nabia³u, bo bardzo lubiê wszelkie sery, twarogi, kefiry. Ale zawziê³am siê, bo mój obecny stan strasznie utrudnia mi ¿ycie i studiowanie, mam nadziejê, ¿e moje wyrzeczenie przyniesie jakie¶ rezultaty ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4409 | |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 405
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4410 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:50.