Pielęgnacja loków, loczków i fal, niech się kręcą! :) Część XIX - Strona 83 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-03-04, 10:55   #2461
Sensualitka
Raczkowanie

Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal, niech się kręcą! :) Część XIX

Cytat:
Napisane przez cherrydolly Pokaż wiadomość
kupiłam Khadi bezbarwną. I co tego wyjdzie już się boję stosowała któraś z Was?
Chętnie zobaczę efekt przed i po bo też mam w domu od jakiegoś czasu ale podchodzę do niej jak do przysłowiowego jeża a jeśli nie efektami to chociaż podziel się opinią. Przeczytałam już mnóstwo ale kolejna nie zaszkodzi
Sensualitka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-04, 11:07   #2462
cherrydolly
Raczkowanie

Nałożę Khadi w weekend, bo wtedy mam czas, a cały proces jednak zajmuje kilka godzin. Zrobię zdjęcia i podzielę się z Wami
cherrydolly jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-04, 11:08   #2463
Imperfecta
Zakorzenienie

Ja tez mam zamiar sie pohennowac ale nie wiem czym no i troche sie.boje.

Wysłane z mojego GT-I8160
Imperfecta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-04, 11:19   #2464
Floria
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Miskaa78 Pokaż wiadomość
w lodówce do tygodnia, nieraz krócej, można dodać żelfixu, to nawet miesiąc chyba może stać w lodówce, trzebaby sie dokopać do postów Yarrowii
Ja raz dodałam kilka kropel serum na końcówki "olejki orientalne" Marion i stał spoko 2 tygodnie w lodówce. Tylko musiałam mocno mieszać na początku, dodałam do jeszcze ciepłego glutka.

---------- Dopisano o 11:19 ---------- Poprzedni post napisano o 11:08 ----------

Cytat:
Napisane przez Sensualitka Pokaż wiadomość
Chętnie zobaczę efekt przed i po bo też mam w domu od jakiegoś czasu ale podchodzę do niej jak do przysłowiowego jeża a jeśli nie efektami to chociaż podziel się opinią. Przeczytałam już mnóstwo ale kolejna nie zaszkodzi
Haha, no ja też mam, leży i czeka

Cytat:
Nałożę Khadi w weekend, bo wtedy mam czas, a cały proces jednak zajmuje kilka godzin. Zrobię zdjęcia i podzielę się z Wami
Chętnie zobaczę, bo jak wyżej
Cytat:
Napisane przez Imperfecta Pokaż wiadomość
Ja tez mam zamiar sie pohennowac ale nie wiem czym no i troche sie.boje.

To też weź cassią
Floria jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-04, 11:22   #2465
Imperfecta
Zakorzenienie

Hm czyli bezbarwna? A co to robi? chcialam kolor sobie wyrownac

Stary 2014-03-04, 12:40   #2466
Sensualitka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Imperfecta Pokaż wiadomość
Hm czyli bezbarwna? A co to robi? chcialam kolor sobie wyrownac

W telegraficznym skrócie - ma odżywić i pogrubić włos, jak henna, jednak bez nadawania koloru, ewentualnie może lekko ozłocić. Ja się boję tylko wzmożenia wypadania włosów bo moja skóra głowy się buntuje jak dłużej jest utrzymana w wilgoci. A dopiero co się uporałam z problemem....... Nie chce powtórki z (kiepskiej) rozrywki
Stary 2014-03-04, 12:57   #2467
Imperfecta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Sensualitka Pokaż wiadomość
W telegraficznym skrócie - ma odżywić i pogrubić włos, jak henna, jednak bez nadawania koloru, ewentualnie może lekko ozłocić. Ja się boję tylko wzmożenia wypadania włosów bo moja skóra głowy się buntuje jak dłużej jest utrzymana w wilgoci. A dopiero co się uporałam z problemem....... Nie chce powtórki z (kiepskiej) rozrywki
No to nie dla mnie, bo ja chcę zdecydowanie kolor wyrównać mam dość tej szachownicy
Stary 2014-03-04, 13:38   #2468
lysy_anek
Raczkowanie

Dziewczyny mam głupie pytanie a nie chcę zaśmiecać forum nowym wątkiem może tutaj odpowiecie mi na pytanie

Od ok miesiąca walczę o lepszy skręt -mam włosy p strukturze 2a. I mam pytanie ponieważ często jest mówione, ze włosy muszą nauczyć się skrętu itd. Na razie niestety przygotowanie moich włosów aby jako tako trwa dosyć długo: mycie, ugniatanie żelem lnianym,2 * ręcznikowanie i potem suszenie z dyfuzorem.
Czy z czasem jak moje włosy będą się uczyły skrętu czas poświęcony na układanie fal będzie się zmniejszał?
lysy_anek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-04, 14:12   #2469
myszka2020
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Milena_ 798 Pokaż wiadomość
Uzywała któraś balsamów do włosów z GP ? Czytałam na KWC sporo komentarzy na nie( parafina w składzie). A u was jak działały?
MIałam balsam gp z pokrzywą, nie lubiłam, parafina mi rozprostowywała skręt, a w ogóle miałam wrażenie, że nie działał i nie odżywiał. Ale używam teraz z arganem i granatem bs i spisuje się super.

Cytat:
kupiłam Khadi bezbarwną. I co tego wyjdzie już się boję stosowała któraś z Was?
Ja hennowałam bezbarwną jakieś 2-3 tygodnie temu. Włosy bardziej błyszczą, wyglądają na zdrowsze i faktycznie jakby grubsze, nadała leciutki złotawy odcień, ale nie widoczny jakoś bardzo

Cytat:
Napisane przez lysy_anek Pokaż wiadomość
Dziewczyny mam głupie pytanie a nie chcę zaśmiecać forum nowym wątkiem może tutaj odpowiecie mi na pytanie

Od ok miesiąca walczę o lepszy skręt -mam włosy p strukturze 2a. I mam pytanie ponieważ często jest mówione, ze włosy muszą nauczyć się skrętu itd. Na razie niestety przygotowanie moich włosów aby jako tako trwa dosyć długo: mycie, ugniatanie żelem lnianym,2 * ręcznikowanie i potem suszenie z dyfuzorem.
Czy z czasem jak moje włosy będą się uczyły skrętu czas poświęcony na układanie fal będzie się zmniejszał?
Moje po czasie lepiej się kręcą i nie trzeba tak długo ugniatać i bawić się z tym wszystkim
myszka2020 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-04, 14:27   #2470
Sensualitka
Raczkowanie

Cytat:

A jak oceniasz rezultaty swoich starań o lepszy skręt? Widzisz poprawę? Bo może warto postawić sobie pytanie które ciekawie sformułowała Imperfecta, mianowicie, czy włosy kręcą się bo one same tego chcą, czy dlatego, że ona chce aby się kręciły (to luźny cytat - w słowo słowo nie pamiętam ). Spróbuj przy następnej okazji poświęcić połowę czasu na każdy z etapów stylizacji jaki teraz przeznaczasz i zobacz jaki będzie efekt. Jeśli podobny do tego który teraz osiągasz to może zwyczajnie Twoje włosy już osiągnęły pełnię możliwości? Masz jakieś fotki włosów?

Moim zdaniem zdrowy włos przy odpowiedniej pielęgnacji i stylizacji od razu pokaże co może. Ale jak ktoś katował włosy prostownicą, farbami, trwałymi, przechodzi zawirowania hormonalne bądź wpływ na włosy miało cokolwiek innego to faktycznie musi chwilę poczekać aż włosy odzyskają równowagę. Wtedy wg mnie warto skupić się na pielęgnacji zamiast przesadnej stylizacji, czas zrobi swoje i włos dojdzie do siebie. Zdrowy włos zawsze będzie wyglądał pięknie niezależnie od stopnia skręcenia.
Stary 2014-03-04, 17:29   #2471
lysy_anek
Raczkowanie

Widzę poprawę w trwałości fal włosów oraz zmniejszenie spuszenia. Niestety nie mam zdjęć z przeszłości. Ale zrobiła zdjęcie jak wygląda mój skręt po dniu pracy i bieganiu na dworze

Generalnie gdy ich nie stylizuję wyglądają zdecydowanie gorzej -puszą się i zbijają się w strąki mimo, że są dosyć zadbane
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMAG0435.jpg (122,2 KB, 52 załadowań)

Edytowane przez lysy_anek
Czas edycji: 2014-03-04 o 17:30
lysy_anek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-04, 18:12   #2472
bijum
Raczkowanie

Cytat:
Widzę poprawę w trwałości fal włosów oraz zmniejszenie spuszenia. Niestety nie mam zdjęć z przeszłości. Ale zrobiła zdjęcie jak wygląda mój skręt po dniu pracy i bieganiu na dworze

Generalnie gdy ich nie stylizuję wyglądają zdecydowanie gorzej -puszą się i zbijają się w strąki mimo, że są dosyć zadbane
Śliczne, delikatne, lekkie i z tego co widać naprawdę w dobrej kondycji

Mnie dziś dopadł kolejny badhairday na całej linii. Nie dość, że nie domyłam oleju , to jeszcze były tak tępe na końcach, że masakra. Chciałam sobie zrobić ładną fryzurę z warkoczykami i kokardką, ładne mi wyszły, ogółem to uwielbiam takie kurka ozdóbki i pierdółki, ale jak zobaczyłam ile mi włosów na plecach zostało, to zwątpiłam w sens wszystkiego i miałam ochotę je opitolić na zapałkę. :< Zdjęcia wrzuciłam na bloga, jakby ktoś chciał zobaczyć, nie będę Was tutaj straszyć.

Dzisiaj kolejna sesja z olejem. Jak go znowu nie domyję, to nie wiem, co zrobię nigdy mi się to jeszcze nie zdarzyło, jakoś słabo musiałam chyba szampon spłukać. Apfff.

Zapiski z życia Włosomaniaczki

58. Moje kosmetyczne dziwactwa i sekrety.

Rozdanie u Bijum!

bijum jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-04, 18:35   #2473
Curly81
Wtajemniczenie

Hej,

Czytam Was od doskoku bo mało mam czasu.Wszyscy chorujemy w domu ,Ala ma zapalenie płuc a ja i TŻ też już chorzy jesteśmy od wczoraj:/.
Chciałam napisać moje refleksje po ścięciu ich,minęło 2 tygodnie i mogę powiedzieć,że fryzjerka super się spisała.Super się układają i lepiej kręcą.Co do pielęgnacji to bardzo przypadła mi do gustu odzywka b/s Joanny naturia z lnem.Lepsza od Ziaji ,wiec porzucam ją dla Joanny.Do stylizacji używam 1-2 kliknięcia Revlonu do loków.Nie kupiłam jeszcze żelu Z lidla a mam na niego wielka ochotę bo zachwalacie a ja ciągle zapominam o nim ja jestem w lidlu:/.Zauważyłam,że moje włosy lubią absolutne minimum.Trochę b/s i trochę specyfuku do stylizacji.Im mniej tym lepiej.Lepiej się wtedy kręcą i nie sklejają.Wyglądają lekko i naturalnie.Wczoraj przesadziłam z żelem revlonu i loki owszem były ładne ale meha błyszczące i sztywne,jakbym była u fryzjera i po lokówce dostała mega dawkę lekieru.
Kupiłam wczoraj szampon bez silikonów i parabenów syoss.Czy któraś z Was miała go?Polecacie go pod względem składu..?
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,5...niszczone.html
Resumując od czasu kiedyś bardzo dbam o włosy,olejuję,piję pokrzywę itd..moje włosy potrzebują niewiele by się ładnie układać.To prawda,że włos zdrowy ładniej się skręca.Był czas kiedy włosy miałam przesuszone itd.i mogłam sobie nakładac co chcę a one nie chciały się tak kręcić...Warto się przyłożyć i zadbać bo skraca to czas stylizacji.Kiedys po umyciu musiałam je ugniatać,moczyc kilka razy lub trzymać nad nawilżaczem a teraz myję,nakładam b/s trochę żelu i same schną i jest efekt.Nie musze robić nić,ugniatać,moczyć,fryz sam się robi.Nie mogę doczekać się lata bo zimą kręca mi się najgorzej.

W oczekiwaniu na kolejne szczęście

Edytowane przez Curly81
Czas edycji: 2014-03-04 o 18:43
Curly81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-04, 19:11   #2474
Floria
Zadomowienie

Cytat:

Ładnie wyglądają

Cytat:
Napisane przez bijum Pokaż wiadomość
Śliczne, delikatne, lekkie i z tego co widać naprawdę w dobrej kondycji

Mnie dziś dopadł kolejny badhairday na całej linii. Nie dość, że nie domyłam oleju , to jeszcze były tak tępe na końcach, że masakra. Chciałam sobie zrobić ładną fryzurę z warkoczykami i kokardką, ładne mi wyszły, ogółem to uwielbiam takie kurka ozdóbki i pierdółki, ale jak zobaczyłam ile mi włosów na plecach zostało, to zwątpiłam w sens wszystkiego i miałam ochotę je opitolić na zapałkę. :< Zdjęcia wrzuciłam na bloga, jakby ktoś chciał zobaczyć, nie będę Was tutaj straszyć.

Dzisiaj kolejna sesja z olejem. Jak go znowu nie domyję, to nie wiem, co zrobię nigdy mi się to jeszcze nie zdarzyło, jakoś słabo musiałam chyba szampon spłukać. Apfff.
Ale emulgujesz odżywką?
Zdjęcia robią wrażenie
Ale w rozpuszczonych nie widać, żeby były rzadkie, więc nie ma stresu
Cytat:
Napisane przez Curly81 Pokaż wiadomość
Hej,

Czytam Was od doskoku bo mało mam czasu.Wszyscy chorujemy w domu ,Ala ma zapalenie płuc a ja i TŻ też już chorzy jesteśmy od wczoraj:/.
Chciałam napisać moje refleksje po ścięciu ich,minęło 2 tygodnie i mogę powiedzieć,że fryzjerka super się spisała.Super się układają i lepiej kręcą.Co do pielęgnacji to bardzo przypadła mi do gustu odzywka b/s Joanny naturia z lnem.Lepsza od Ziaji ,wiec porzucam ją dla Joanny.Do stylizacji używam 1-2 kliknięcia Revlonu do loków.Nie kupiłam jeszcze żelu Z lidla a mam na niego wielka ochotę bo zachwalacie a ja ciągle zapominam o nim ja jestem w lidlu:/.Zauważyłam,że moje włosy lubią absolutne minimum.Trochę b/s i trochę specyfuku do stylizacji.Im mniej tym lepiej.Lepiej się wtedy kręcą i nie sklejają.Wyglądają lekko i naturalnie.Wczoraj przesadziłam z żelem revlonu i loki owszem były ładne ale meha błyszczące i sztywne,jakbym była u fryzjera i po lokówce dostała mega dawkę lekieru.
Kupiłam wczoraj szampon bez silikonów i parabenów syoss.Czy któraś z Was miała go?Polecacie go pod względem składu..?
Resumując od czasu kiedyś bardzo dbam o włosy,olejuję,piję pokrzywę itd..moje włosy potrzebują niewiele by się ładnie układać.To prawda,że włos zdrowy ładniej się skręca.Był czas kiedy włosy miałam przesuszone itd.i mogłam sobie nakładac co chcę a one nie chciały się tak kręcić...Warto się przyłożyć i zadbać bo skraca to czas stylizacji.Kiedys po umyciu musiałam je ugniatać,moczyc kilka razy lub trzymać nad nawilżaczem a teraz myję,nakładam b/s trochę żelu i same schną i jest efekt.Nie musze robić nić,ugniatać,moczyć,fryz sam się robi.Nie mogę doczekać się lata bo zimą kręca mi się najgorzej.
Szampon ma skład całkiem prosty i krótki, więc powinien myć jak trzeba i krzywdy nie robić. Mnie ostatnio barwa podrażniła (2 razy). Ciekawe czy do spółki z olejami hinduskimi, czy solo też...na razie nie chce mi się sprawdzać
Stary 2014-03-04, 19:19   #2475
myszka2020
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Curly81 Pokaż wiadomość
Hej,

Ja też chora, coś grypowego, na szczęście synek zdrowiutki.
Kiedyś mogłam kłaść mnóstwo wszystkiego na włosy Ale miałam zniszczone od długoletniego prostowania, od kiedy na całej długości mam zdrowe, to jedynie kapka odżywki bs i malutko żelu, inaczej też są postrączkowane i deczko posklejane, a takiego efektu nie lubię. Tylko ciężko mi się odzwyczaić, bo kiedyś dawałam łyżeczkę żelu, teraz 2 małe groszki
myszka2020 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-04, 20:25   #2476
bijum
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Floria Pokaż wiadomość

Ale emulgujesz odżywką?
Zdjęcia robią wrażenie
Ale w rozpuszczonych nie widać, żeby były rzadkie, więc nie ma stresu

Szampon ma skład całkiem prosty i krótki, więc powinien myć jak trzeba i krzywdy nie robić. Mnie ostatnio barwa podrażniła (2 razy). Ciekawe czy do spółki z olejami hinduskimi, czy solo też...na razie nie chce mi się sprawdzać
Tak, miałam odżywkę pod spodem. Ale bardziej przy skroniach się nie domyły. Robią wrażenie... mogę dopytać, jakie? (jesli chodzi o jakość zdjęć to wiem, że jest zabójcza ^^)

Cytat:
Napisane przez myszka2020 Pokaż wiadomość
Ja też chora, coś grypowego, na szczęście synek zdrowiutki.
Kiedyś mogłam kłaść mnóstwo wszystkiego na włosy Ale miałam zniszczone od długoletniego prostowania, od kiedy na całej długości mam zdrowe, to jedynie kapka odżywki bs i malutko żelu, inaczej też są postrączkowane i deczko posklejane, a takiego efektu nie lubię. Tylko ciężko mi się odzwyczaić, bo kiedyś dawałam łyżeczkę żelu, teraz 2 małe groszki
Ja właśnie też chora jestem. :< mam nadzieję, że Aniołek pozostanie przy zdrowiu

Rozdanie u Bijum!

Stary 2014-03-04, 20:43   #2477
Floria
Zadomowienie

Cytat:
Tak, miałam odżywkę pod spodem. Ale bardziej przy skroniach się nie domyły. Robią wrażenie... mogę dopytać, jakie? (jesli chodzi o jakość zdjęć to wiem, że jest zabójcza ^^)
To daj jeszcze odżywkę "na górę", przed zmywaniem szamponem.
Tzn. ja robię tak ostatnio, że porządnie zwilżam/moczę włosy, na to nakładam sporo odżywki, na to olej, który wtedy nakładam też tak jak odżywkę (z wylanej porcji na dłoń, rozsmarowuję w rękach i wgniatam we włosy) i jeszcze jak mi zależy na wcierce olejowej (Khadi), to potem wcieram osobno w skórę.
No i tak.
Raz tak robiłam z Bringrajem, na noc. Włosy po takiej porcji emolientów są ciągle wilgotne, więc wzięłam suszarę i je po prostu wysuszyłam ciepłym nawiewem. I na takie podsuszone nałożyłam jeszcze olej z awokado Dopiero takie związałam w ananasa i poszłam spać. Ale to była akcja po 2 tygodniach urlopu, więc dlatego tyle tego oleju. Następnym razem nie wysuszyłam włosów i poszłam spać i źle mi się spało, bo były ciągle wilgotne, aż do rana.
Tak czy inaczej, po tym wszystkim, rano i tak daję nową porcję nowej odżywki lub maski, na znowu zwilżone włosy, na 15 minut pod czepek i ręcznik. I dopiero to uważam za emulgowanie oleju przed myciem. Raczej nie ma szans, żeby się olej nie domył.
Stary 2014-03-04, 20:58   #2478
Sensualitka
Raczkowanie

Cytat:

Wydaje mi się, że Twój skręt nie zyska na ugniataniu, bardziej jak będziesz owijać pasma wokół palca. Widać, że idą w rulony a nie w sprężynki. Trochę mi się kojarzą z włosami AjriszMarty może przejrzyj sobie na necie sposoby na wydobycie fal? ugniatanie to nie jedyna metoda.
Stary 2014-03-04, 21:19   #2479
201708250935
Konto usunięte

u mnie pielegnacja minimum dzisiaj, w koncu udalo mi sie wysuszyc tyl tak, ze sie pieknie poskrecaly, aczkolwiek minelo 2 godziny i caly prosty jest najgorsze jest to, ze w prostych sie zle czuje (jak wysusze na prosto to mam druty doslownie) a fale srednio tym wlosom wychodza i badz tu czlowieku madry

Edytowane przez 201708250935
Czas edycji: 2014-03-04 o 21:24
201708250935 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-04, 21:22   #2480
Imperfecta
Zakorzenienie

Jezu dziewczyny a ja mam tydzień paszteta. Nawet mi się głowy myć nie chce. A chciałabym zalegą aktualizację lutową zrobić
Stary 2014-03-04, 21:23   #2481
bijum
Raczkowanie

Cytat:
To daj jeszcze odżywkę "na górę", przed zmywaniem szamponem.
Tzn. ja robię tak ostatnio, że porządnie zwilżam/moczę włosy, na to nakładam sporo odżywki, na to olej, który wtedy nakładam też tak jak odżywkę (z wylanej porcji na dłoń, rozsmarowuję w rękach i wgniatam we włosy) i jeszcze jak mi zależy na wcierce olejowej (Khadi), to potem wcieram osobno w skórę.
No i tak.
Raz tak robiłam z Bringrajem, na noc. Włosy po takiej porcji emolientów są ciągle wilgotne, więc wzięłam suszarę i je po prostu wysuszyłam ciepłym nawiewem. I na takie podsuszone nałożyłam jeszcze olej z awokado Dopiero takie związałam w ananasa i poszłam spać. Ale to była akcja po 2 tygodniach urlopu, więc dlatego tyle tego oleju. Następnym razem nie wysuszyłam włosów i poszłam spać i źle mi się spało, bo były ciągle wilgotne, aż do rana.
Tak czy inaczej, po tym wszystkim, rano i tak daję nową porcję nowej odżywki lub maski, na znowu zwilżone włosy, na 15 minut pod czepek i ręcznik. I dopiero to uważam za emulgowanie oleju przed myciem. Raczej nie ma szans, żeby się olej nie domył.
Ok, rozumiem rytuał. W moim przypadku zazwyczaj wygląda to tak: zwilżam włosy mokrymi rękoma, na to maska lub odżywka, na to olej - warkocz i wracam do zajęć, siedzę ile mogę, po czym idę pod prysznic. Tam zamaczam, na to odżywka, zmywam szamponem, spłukuję go i daję odżywkę po myciu. Wczoraj nie domyłam skalpu, nie jakoś tak bardzo, ale jednak było widać. Dzisiaj mam nadzieję, że już mi się to nie przytrafiło, na wszelki wypadek umyłam dwa razy. ^^

nagomiko - mam identycznie! :<

Rozdanie u Bijum!

Edytowane przez bijum
Czas edycji: 2014-03-04 o 21:36
Stary 2014-03-04, 21:35   #2482
Floria
Zadomowienie

Cytat:
Ok, rozumiem rytuał. W moim przypadku zazwyczaj wygląda to tak: zwilżam włosy mokrymi rękoma, na to maska lub odżywka, na to olej - warkocz i wracam do zajęć, siedzę ile mogę, po czym idę pod prysznic. Tam zamaczam, na to odżywka, zmywam szamponem, spłukuję go i daję odżywkę po myciu. Wczoraj nie domyłam skalpu, nie jakoś tak bardzo, ale jednak było widać. Dzisiaj mam nadzieję, że już mi się to nie przytrafiło, na wszelki wypadek umyłam dwa razy. ^^
Czyli prawidłowo, widocznie za krótko trzymałaś tę odżywkę przed szamponem, albo może nie całkiem spłukałaś drugą odżywkę, po myciu. Ja tam szamponem zawsze myję 2 razy - jeden to wydaje mi się, że za mało To drugie to już na prawdę mikroskopijną ilością, ale i tak muszę
Stary 2014-03-05, 00:34   #2483
Agnes93
Raczkowanie

Wyślij wiadomość przez MSN do Agnes93

heh dołączam do grona chorych pokręconych do tego egzamin w sobote i pasuje coś ogarniać a tu nic się nie chce. Wczoraj poszłam spać z sucharkami ale dziś już nie miałam siły z nimi robić nic i jutro pewnie też. Siedzę w domu cały czas to jakoś mam mniejszą motywacje do rannej stylizacji :P może jutro przynajmniej twarz ogarnę bo mam totalny przesusz jakiś peeling i maseczka obowiązkowo...

Hmm podzielę się z wami moimi refleksjami ostatnimi nt moich kręciołków.
Różnie bywa z nimi raz lepiej raz gorzej, ale w sumie zawsze jest raczej minimum przyzwoicie. Najbardziej cieszy mnie, że włosy są zdrowe i błyszczące (nie wiem na ile zasługa samej pielęgnacji a na ile olejowania) ale są naprawdę fajne pod tym względem, co ostatnio nawet moja fryzjerka wychwalała gdy ją spotkałam w autobusie końcówki podcinane 1,5 mies temu i póki co nie widać żadnych rozdwojeń (oby tak dalej kolejne 1,5mies). Z tą sztywnością włosa co kiedyś mi mówiłyście to dochodzę do wniosku że chyba po prostu mam miękkie włosy z natury i już (fryzjerka jest zachwycona tym). Jak się trochę ociepli to będę was prosić na pewno o jakieś info nt.filtrów UV bo jestem jeszcze raczkującym laikiem
Stary 2014-03-05, 15:55   #2484
Taranka
Zakorzenienie

Ja też chora wzięło mnie znowu bo już tydzień temu mnie łapało

A jako że mam czas to podejście do zrobienia żelu lnianego nr. 50
Teraz robię bez gotowania tylko zalewam wrzątkiem, zobaczymy co będzie już mam jakieś przeczucie że za rzadkie będzie..

A co do moich włosów nie wiem co napisać, nie mogę się jeszcze przyzwyczaić że są 'takie krótkie'. No i muszę je rozszyfrować na nowo bo zachowują się teraz kompletnie inaczej, tył się strasznie puszy a z przodu w miarę

Dziewczyny a myślałyście kiedyś nad zbiorowym zamówieniem w curlmarcie?
Stary 2014-03-05, 15:58   #2485
Imperfecta
Zakorzenienie

Zdrowiejcie dziewczyny
Stary 2014-03-05, 16:12   #2486
Ashira
Wtajemniczenie

Hej,
można dołączyć?

Jestem posiadaczką kręconych włosów, znalazłam określenie "cherub curls" i chyba pasuje najlepiej, bo mam dość mocne spiralki, ale bardzo miękkie i bardzo podatne na puszenie.
Przez lata tleniłam włosy na blond, do tego po przeprowadzce na studia moje włosy strasznie nie polubiły nowej wody i na głowie powstało oklapnięte siano. Eksperymenty z silikonami też nie pomogły.

Studia skończyłam, a włosy wciąż nie są super jak kiedyś Włosy farbuję niestety nadal, ale nie tlenię. Fryzjerka używa farby o ton jaśniejszej niż moje naturalne włosy i powoli odżywają, chociaż niestety połowa z nich jest mocno zniszczona (chociaż moje włosomaniactwo chyba daje efekty, bo jak fryzjerka usłyszała historię moich włosów to stwierdziła, że i tak są w cudownym stanie, nawet przestały się rozdwajać ). Swojego czasu w ogóle mi nie rosły Teraz odrost odbija się od skóry, włosy wspaniale błyszczą. Nie jestem jednak gotowa na obcięcie wszystkich zniszczonych i atakuję je pielęgnacją.
Przeszłam fazę bezsilikonową i mycia odżywką - żadna nie pasowała moim włosom.
Teraz myślę, że odkryłam drogę idealną. Choć wciąż szukam nowości.

Teraz moim problemem jest puszenie się (z którym kiedyś walczyłam za wszelką cenę, teraz wiem, że to po części wynika z rodzaju moich włosów) i od niedawna przetłuszczanie przy skórze co jest dla mnie dużym problemem (końce suche a skalp musze myć codziennie, niestety mam włosy średniej długości i nie bardzo udaje mi się myć jedynie skalp więc całe włosy codziennie są męczone). Moim marzeniem jest też powrót do objętości sprzed przeprowadzki, bo uważam, że są oklapnięte (wywołując tym zawsze salwę śmiechu wśród znajomych ).

Jest tu może ktoś z takimi włosami jak moje i ma jakieś rady? Przede wszystkim chodzi mi o dociążenie ich, bo wciąż nie znalazłam kosmetyku idealnego.
Dodam, że moje włosy wręcz nienawidzą żelu lnianego, maski lnianej ani nic z nim związanego. Aplikuję za to od wewnątrz

P.S. I też jestem obecnie chora

nie perfum a perfumy!tak jak spodnie czy skrzypce a nie spodeń i skrzypiec!
nie dekold a dekolt!
nie wziąść a wziąć! chyba, że ktoś musi coś zabraść...
bynajmniej ≠ przynajmniej!
Ashira jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-05, 16:34   #2487
Floria
Zadomowienie

Witaj
Prosimy o zdjęcia, bo bez tego to trudno coś doradzić.
Tzn ja i tak akurat niewiele, bo mam inne włosy, ale na pewno ktoś się znajdzie
Stary 2014-03-05, 16:44   #2488
Ashira
Wtajemniczenie

Cytat:
Witaj
Prosimy o zdjęcia, bo bez tego to trudno coś doradzić.
Tzn ja i tak akurat niewiele, bo mam inne włosy, ale na pewno ktoś się znajdzie

Akurat ze zdjęciem moze być problem, bo nie mam Ale może uda mi się coś zrobić, bo akurat schną mi włosy

Edit: dodaję zdjęcia, wybaczcie odrosty za tydzien idę do fryzjera Tutaj jedynie umyte szamponem Biały Jeleń do włosów przetłuszczających się, maska Gliss kur z płynną keratyną, b/s Joaśka z miodem i proteinami mlecznymi a na końcówki olej Alterra migdał & papaja
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg _DSC0530.jpg (37,8 KB, 62 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg _DSC05412.jpg (23,5 KB, 56 załadowań)

nie perfum a perfumy!tak jak spodnie czy skrzypce a nie spodeń i skrzypiec!
nie dekold a dekolt!
nie wziąść a wziąć! chyba, że ktoś musi coś zabraść...
bynajmniej ≠ przynajmniej!

Edytowane przez Ashira
Czas edycji: 2014-03-05 o 17:27
Ashira jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-05, 19:29   #2489
bijum
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Ashira Pokaż wiadomość

Akurat ze zdjęciem moze być problem, bo nie mam Ale może uda mi się coś zrobić, bo akurat schną mi włosy

Edit: dodaję zdjęcia, wybaczcie odrosty za tydzien idę do fryzjera Tutaj jedynie umyte szamponem Biały Jeleń do włosów przetłuszczających się, maska Gliss kur z płynną keratyną, b/s Joaśka z miodem i proteinami mlecznymi a na końcówki olej Alterra migdał & papaja
Urocze loczki.

Moje dzisiaj rano nawet spoko były po nocy, jak je podreanimowałam, to koleżanka z pokoju się pytała, jakim cudem mam takie pokręcone, skoro nie szłam z lokówką do łazienki i to byłby koniec pozytywów na dzień. Strasznie źle się czuję, a jutro mam straszny dzień najchętniej bym się nie ruszała spod koca. Zmobilizowałam się jakoś do nałożenia oleju na długość. Dzisiaj mam zamiar wypróbować peelingu cukrowego w nadziei, że pomoże mi to z objętością.

Rozdanie u Bijum!

Stary 2014-03-05, 20:48   #2490
Curly81
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Ashira Pokaż wiadomość

super włoski

W oczekiwaniu na kolejne szczęście
Curly81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości