|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2461 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal, niech się kręcą! :) Część XIX
Cytat:
bo też mam w domu od jakiegoś czasu ale podchodzę do niej jak do przysłowiowego jeża a jeśli nie efektami to chociaż podziel się opinią. Przeczytałam już mnóstwo ale kolejna nie zaszkodzi
|
|
|
|
|
#2462 |
|
Raczkowanie
|
Nałożę Khadi w weekend, bo wtedy mam czas, a cały proces jednak zajmuje kilka godzin. Zrobię zdjęcia i podzielę się z Wami
|
|
|
|
#2463 |
|
Zakorzenienie
|
Ja tez mam zamiar sie pohennowac ale nie wiem czym no i troche sie.boje.
Wysłane z mojego GT-I8160 |
|
|
|
#2464 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 11:19 ---------- Poprzedni post napisano o 11:08 ---------- Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
|
||||
|
|
|
#2465 |
|
Zakorzenienie
|
Hm czyli bezbarwna? A co to robi?
chcialam kolor sobie wyrownac ![]() Wysłane z mojego GT-I8160 |
|
|
|
#2466 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2467 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2468 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny mam głupie pytanie a nie chcę zaśmiecać forum nowym wątkiem może tutaj odpowiecie mi na pytanie
Od ok miesiąca walczę o lepszy skręt -mam włosy p strukturze 2a. I mam pytanie ponieważ często jest mówione, ze włosy muszą nauczyć się skrętu itd. Na razie niestety przygotowanie moich włosów aby jako tako trwa dosyć długo: mycie, ugniatanie żelem lnianym,2 * ręcznikowanie i potem suszenie z dyfuzorem. Czy z czasem jak moje włosy będą się uczyły skrętu czas poświęcony na układanie fal będzie się zmniejszał? |
|
|
|
#2469 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|||
|
|
|
#2470 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
A jak oceniasz rezultaty swoich starań o lepszy skręt? Widzisz poprawę? Bo może warto postawić sobie pytanie które ciekawie sformułowała Imperfecta, mianowicie, czy włosy kręcą się bo one same tego chcą, czy dlatego, że ona chce aby się kręciły (to luźny cytat - w słowo słowo nie pamiętam ). Spróbuj przy następnej okazji poświęcić połowę czasu na każdy z etapów stylizacji jaki teraz przeznaczasz i zobacz jaki będzie efekt. Jeśli podobny do tego który teraz osiągasz to może zwyczajnie Twoje włosy już osiągnęły pełnię możliwości? Masz jakieś fotki włosów?Moim zdaniem zdrowy włos przy odpowiedniej pielęgnacji i stylizacji od razu pokaże co może. Ale jak ktoś katował włosy prostownicą, farbami, trwałymi, przechodzi zawirowania hormonalne bądź wpływ na włosy miało cokolwiek innego to faktycznie musi chwilę poczekać aż włosy odzyskają równowagę. Wtedy wg mnie warto skupić się na pielęgnacji zamiast przesadnej stylizacji, czas zrobi swoje i włos dojdzie do siebie. Zdrowy włos zawsze będzie wyglądał pięknie niezależnie od stopnia skręcenia. |
|
|
|
|
#2471 |
|
Raczkowanie
|
Widzę poprawę w trwałości fal włosów oraz zmniejszenie spuszenia. Niestety nie mam zdjęć z przeszłości. Ale zrobiła zdjęcie jak wygląda mój skręt po dniu pracy i bieganiu na dworze
Generalnie gdy ich nie stylizuję wyglądają zdecydowanie gorzej -puszą się i zbijają się w strąki mimo, że są dosyć zadbane
Edytowane przez lysy_anek Czas edycji: 2014-03-04 o 17:30 |
|
|
|
#2472 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Mnie dziś dopadł kolejny badhairday na całej linii. Nie dość, że nie domyłam oleju Dzisiaj kolejna sesja z olejem. Jak go znowu nie domyję, to nie wiem, co zrobię
|
|
#2473 |
|
Wtajemniczenie
|
Hej,
Czytam Was od doskoku bo mało mam czasu.Wszyscy chorujemy w domu ,Ala ma zapalenie płuc a ja i TŻ też już chorzy jesteśmy od wczoraj:/. Chciałam napisać moje refleksje po ścięciu ich,minęło 2 tygodnie i mogę powiedzieć,że fryzjerka super się spisała ,wiec porzucam ją dla Joanny.Do stylizacji używam 1-2 kliknięcia Revlonu do loków.Nie kupiłam jeszcze żelu Z lidla a mam na niego wielka ochotę bo zachwalacie a ja ciągle zapominam o nim ja jestem w lidlu:/.Zauważyłam,że moje włosy lubią absolutne minimum.Trochę b/s i trochę specyfuku do stylizacji.Im mniej tym lepiej.Lepiej się wtedy kręcą i nie sklejają.Wyglądają lekko i naturalnie.Wczoraj przesadziłam z żelem revlonu i loki owszem były ładne ale meha błyszczące i sztywne,jakbym była u fryzjera i po lokówce dostała mega dawkę lekieru .Kupiłam wczoraj szampon bez silikonów i parabenów syoss.Czy któraś z Was miała go?Polecacie go pod względem składu..? https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,5...niszczone.html Resumując od czasu kiedyś bardzo dbam o włosy,olejuję,piję pokrzywę itd..moje włosy potrzebują niewiele by się ładnie układać.To prawda,że włos zdrowy ładniej się skręca.Był czas kiedy włosy miałam przesuszone itd.i mogłam sobie nakładac co chcę a one nie chciały się tak kręcić...Warto się przyłożyć i zadbać bo skraca to czas stylizacji.Kiedys po umyciu musiałam je ugniatać,moczyc kilka razy lub trzymać nad nawilżaczem a teraz myję,nakładam b/s trochę żelu i same schną i jest efekt .Nie musze robić nić,ugniatać,moczyć,fryz sam się robi .Nie mogę doczekać się lata bo zimą kręca mi się najgorzej.
Edytowane przez Curly81 Czas edycji: 2014-03-04 o 18:43 |
|
|
|
#2474 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Zdjęcia robią wrażenie Ale w rozpuszczonych nie widać, żeby były rzadkie, więc nie ma stresu ![]() Cytat:
|
|||
|
|
|
#2475 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kiedyś mogłam kłaść mnóstwo wszystkiego na włosy Ale miałam zniszczone od długoletniego prostowania, od kiedy na całej długości mam zdrowe, to jedynie kapka odżywki bs i malutko żelu, inaczej też są postrączkowane i deczko posklejane, a takiego efektu nie lubię. Tylko ciężko mi się odzwyczaić, bo kiedyś dawałam łyżeczkę żelu, teraz 2 małe groszki
|
|
|
|
|
#2476 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
(jesli chodzi o jakość zdjęć to wiem, że jest zabójcza ^^)Cytat:
|
|
#2477 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Tzn. ja robię tak ostatnio, że porządnie zwilżam/moczę włosy, na to nakładam sporo odżywki, na to olej, który wtedy nakładam też tak jak odżywkę (z wylanej porcji na dłoń, rozsmarowuję w rękach i wgniatam we włosy) i jeszcze jak mi zależy na wcierce olejowej (Khadi), to potem wcieram osobno w skórę. No i tak. Raz tak robiłam z Bringrajem, na noc. Włosy po takiej porcji emolientów są ciągle wilgotne, więc wzięłam suszarę i je po prostu wysuszyłam ciepłym nawiewem. I na takie podsuszone nałożyłam jeszcze olej z awokado Dopiero takie związałam w ananasa i poszłam spać. Ale to była akcja po 2 tygodniach urlopu, więc dlatego tyle tego oleju. Następnym razem nie wysuszyłam włosów i poszłam spać i źle mi się spało, bo były ciągle wilgotne, aż do rana.Tak czy inaczej, po tym wszystkim, rano i tak daję nową porcję nowej odżywki lub maski, na znowu zwilżone włosy, na 15 minut pod czepek i ręcznik. I dopiero to uważam za emulgowanie oleju przed myciem. Raczej nie ma szans, żeby się olej nie domył. |
|
|
|
|
#2478 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
może przejrzyj sobie na necie sposoby na wydobycie fal? ugniatanie to nie jedyna metoda.
|
|
|
|
|
#2479 |
|
Konto usunięte
|
u mnie pielegnacja minimum dzisiaj, w koncu udalo mi sie wysuszyc tyl tak, ze sie pieknie poskrecaly, aczkolwiek minelo 2 godziny i caly prosty jest
najgorsze jest to, ze w prostych sie zle czuje (jak wysusze na prosto to mam druty doslownie) a fale srednio tym wlosom wychodza Edytowane przez 201708250935 Czas edycji: 2014-03-04 o 21:24 |
|
|
|
#2480 |
|
Zakorzenienie
|
Jezu dziewczyny a ja mam tydzień paszteta. Nawet mi się głowy myć nie chce. A chciałabym zalegą aktualizację lutową zrobić
|
|
|
|
#2481 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
W moim przypadku zazwyczaj wygląda to tak: zwilżam włosy mokrymi rękoma, na to maska lub odżywka, na to olej - warkocz i wracam do zajęć, siedzę ile mogę, po czym idę pod prysznic. Tam zamaczam, na to odżywka, zmywam szamponem, spłukuję go i daję odżywkę po myciu. Wczoraj nie domyłam skalpu, nie jakoś tak bardzo, ale jednak było widać. Dzisiaj mam nadzieję, że już mi się to nie przytrafiło, na wszelki wypadek umyłam dwa razy. ^^nagomiko - mam identycznie! :<
Edytowane przez bijum Czas edycji: 2014-03-04 o 21:36 |
|
|
|
|
#2482 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
To drugie to już na prawdę mikroskopijną ilością, ale i tak muszę
|
|
|
|
|
#2483 |
|
Raczkowanie
|
heh dołączam do grona chorych pokręconych
do tego egzamin w sobote i pasuje coś ogarniać a tu nic się nie chce. Wczoraj poszłam spać z sucharkami ale dziś już nie miałam siły z nimi robić nic i jutro pewnie też. Siedzę w domu cały czas to jakoś mam mniejszą motywacje do rannej stylizacji :P może jutro przynajmniej twarz ogarnę bo mam totalny przesusz jakiś peeling i maseczka obowiązkowo... Hmm podzielę się z wami moimi refleksjami ostatnimi nt moich kręciołków. Różnie bywa z nimi raz lepiej raz gorzej, ale w sumie zawsze jest raczej minimum przyzwoicie. Najbardziej cieszy mnie, że włosy są zdrowe i błyszczące (nie wiem na ile zasługa samej pielęgnacji a na ile olejowania) ale są naprawdę fajne pod tym względem, co ostatnio nawet moja fryzjerka wychwalała gdy ją spotkałam w autobusie końcówki podcinane 1,5 mies temu i póki co nie widać żadnych rozdwojeń (oby tak dalej kolejne 1,5mies). Z tą sztywnością włosa co kiedyś mi mówiłyście to dochodzę do wniosku że chyba po prostu mam miękkie włosy z natury i już (fryzjerka jest zachwycona tym). Jak się trochę ociepli to będę was prosić na pewno o jakieś info nt.filtrów UV bo jestem jeszcze raczkującym laikiem
|
|
#2484 |
|
Zakorzenienie
|
Ja też chora
wzięło mnie znowu bo już tydzień temu mnie łapało ![]() A jako że mam czas to podejście do zrobienia żelu lnianego nr. 50 Teraz robię bez gotowania tylko zalewam wrzątkiem, zobaczymy co będzie już mam jakieś przeczucie że za rzadkie będzie.. A co do moich włosów nie wiem co napisać, nie mogę się jeszcze przyzwyczaić że są 'takie krótkie'. No i muszę je rozszyfrować na nowo bo zachowują się teraz kompletnie inaczej, tył się strasznie puszy a z przodu w miarę ![]() Dziewczyny a myślałyście kiedyś nad zbiorowym zamówieniem w curlmarcie?
|
#2485 |
|
Zakorzenienie
|
Zdrowiejcie dziewczyny
|
|
|
|
#2486 |
|
Wtajemniczenie
|
Hej,
można dołączyć? Jestem posiadaczką kręconych włosów, znalazłam określenie "cherub curls" i chyba pasuje najlepiej, bo mam dość mocne spiralki, ale bardzo miękkie i bardzo podatne na puszenie. Przez lata tleniłam włosy na blond, do tego po przeprowadzce na studia moje włosy strasznie nie polubiły nowej wody i na głowie powstało oklapnięte siano. Eksperymenty z silikonami też nie pomogły. Studia skończyłam, a włosy wciąż nie są super jak kiedyś Włosy farbuję niestety nadal, ale nie tlenię. Fryzjerka używa farby o ton jaśniejszej niż moje naturalne włosy i powoli odżywają, chociaż niestety połowa z nich jest mocno zniszczona (chociaż moje włosomaniactwo chyba daje efekty, bo jak fryzjerka usłyszała historię moich włosów to stwierdziła, że i tak są w cudownym stanie, nawet przestały się rozdwajać ). Swojego czasu w ogóle mi nie rosły Teraz odrost odbija się od skóry, włosy wspaniale błyszczą. Nie jestem jednak gotowa na obcięcie wszystkich zniszczonych i atakuję je pielęgnacją.Przeszłam fazę bezsilikonową i mycia odżywką - żadna nie pasowała moim włosom. Teraz myślę, że odkryłam drogę idealną. Choć wciąż szukam nowości. Teraz moim problemem jest puszenie się (z którym kiedyś walczyłam za wszelką cenę, teraz wiem, że to po części wynika z rodzaju moich włosów) i od niedawna przetłuszczanie przy skórze co jest dla mnie dużym problemem (końce suche a skalp musze myć codziennie, niestety mam włosy średniej długości i nie bardzo udaje mi się myć jedynie skalp więc całe włosy codziennie są męczone). Moim marzeniem jest też powrót do objętości sprzed przeprowadzki, bo uważam, że są oklapnięte (wywołując tym zawsze salwę śmiechu wśród znajomych ).Jest tu może ktoś z takimi włosami jak moje i ma jakieś rady? Przede wszystkim chodzi mi o dociążenie ich, bo wciąż nie znalazłam kosmetyku idealnego. Dodam, że moje włosy wręcz nienawidzą żelu lnianego, maski lnianej ani nic z nim związanego. Aplikuję za to od wewnątrz ![]() P.S. I też jestem obecnie chora
|
#2487 |
|
Zadomowienie
|
Witaj
![]() Prosimy o zdjęcia, bo bez tego to trudno coś doradzić. Tzn ja i tak akurat niewiele, bo mam inne włosy, ale na pewno ktoś się znajdzie
|
|
|
|
#2488 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Akurat ze zdjęciem moze być problem, bo nie mam Ale może uda mi się coś zrobić, bo akurat schną mi włosy ![]() Edit: dodaję zdjęcia, wybaczcie odrosty za tydzien idę do fryzjera Tutaj jedynie umyte szamponem Biały Jeleń do włosów przetłuszczających się, maska Gliss kur z płynną keratyną, b/s Joaśka z miodem i proteinami mlecznymi a na końcówki olej Alterra migdał & papaja
nie perfum a perfumy!tak jak spodnie czy skrzypce a nie spodeń i skrzypiec! nie dekold a dekolt! nie wziąść a wziąć! chyba, że ktoś musi coś zabraść... ![]() bynajmniej ≠ przynajmniej! Edytowane przez Ashira Czas edycji: 2014-03-05 o 17:27 |
|
|
|
|
#2489 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Moje dzisiaj rano nawet spoko były po nocy, jak je podreanimowałam, to koleżanka z pokoju się pytała, jakim cudem mam takie pokręcone, skoro nie szłam z lokówką do łazienki i to byłby koniec pozytywów na dzień. Strasznie źle się czuję, a jutro mam straszny dzień
|
|
#2490 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:07.

stosowała któraś z Was?
bo też mam w domu od jakiegoś czasu ale podchodzę do niej jak do przysłowiowego jeża
a jeśli nie efektami to chociaż podziel się opinią. Przeczytałam już mnóstwo ale kolejna nie zaszkodzi 

.