|
|
#1651 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Mamy styczniowo - lutowe 2013 (XV)
|
|
|
|
#1652 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#1653 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Domci tak śmiesznie zaczynają rosnąć - tylko z tyłu i na czubku głowy zrobił jej się taki zaczes, ale na przodzie dalej ma rzadzizne
|
|
|
|
|
#1654 |
|
Zadomowienie
|
Kija jak ty opisujesz ta metodę, to wydaje się to niezwykle proste i faktycznie przewidywalne, ja nigdy z kalendarzyka/ mierzenia temperatury nie korzystałam, więc durne pytanie jak się do tego zabrać? My planujemy zabrać się za kolejnego dzidziusia w drugiej połowie roku, ale w sumie fajnie byłoby lepiej poznać swój organizm.
Witajcie córy marnotrawne
Edytowane przez ezzo Czas edycji: 2014-03-05 o 22:24 |
|
|
|
#1655 | |||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
|
|
#1656 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
mi znajomi mowili,ze jak nie opitole to będzie mieć cały czas takie piórka ![]() moj starszy też mial piorka ale ja mu codziennie oliwką smarowałam łepek, dziś ma taki gąszcz,że szok- olejowanie działa |
|
|
|
|
#1657 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
a teraz mi się przypomina, ze widziałam zdjęcia na FB
|
|
#1658 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Najpierw cytowanie
![]() Cytat:
Jak dobrze, że się wyjaśniło i jest ci lepiej! Współczuję choroby Małej bardzo. A pomysł ogolenia głowy... ma-sa-kra. Ja w ogóle nie mam pojęcia jakby moja córka wyglądała łysa.. zawsze miała włoski Cytat:
Cytat:
Napiszę ci jeszcze coś co przeczytałam ostatnio na pewnej grupie fb, wypowiedź mądrej mamy na posta innej mamy, która prosiła o radę, bo ma 15 mcznego syna, który się zachowuje jak Twoja córka + agresja i nie wiedzą jak sobie poradzić. Dlaczego Twoje dziecko upomniane dalej robi to co robiło, nty raz? Bo tak ma być, dzieci muszą być niezłomne, by się uczyć. Gdyby tak nie było - nie nauczyłyby się chodzić ani siedzieć, poddałyby się po 1rwszym upadku na ziemię. A one niezłomnie próbują dalej, by się nauczyć, poznać, dotknąć, posmakować. Taka jest ich natura i potrzeba. Twoje dziecko nie wymusza. To 13mczniak - nie funkcjonuje w ten sposób, Blanka nie jest "małym dorosłym" - nie myśli Twoimi kategoriami. Nie wymusza, nie robi na złość. Rośnie, uczy się, bada, dotyka, sprawdza przez doświadczenie. Zapomnij o etykietowaniu Twojej córki per "niegrzeczne dziecko" - nie przyklejaj jej takiej łatki, ona stygmatyzuje i determinuje też to jak ty się w stosunku do niej zachowujesz. A ona jest dzieckiem JAK WSZYSTKIE, bardzo szybko wystrzeliła z rozwojem, dzieje się u niej mnóstwo na raz - więc zachowuje się tak jak się zachowuje. Szajka ci pięknie napisała. Miej w nosie co mówią inni, reaguj jak jest potrzeba i bądź konsekwentna. Blanka jest Mała, na tym etapie nie ma nowy o wspólnej zabawie i wyrywanie zabawek, szturchanie dzieci - jest całkowitą normą. Jakie zachowania cię niepokoją, co ty wtedy robisz i jak reagujesz?? Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
To ja napiszę co u nas: Druga wizyta u pediatry - znowu osłuchał Młodą... dostaliśmy Pulmicort do inhalacji - w razie gdyby miała problemy z odkrztuszaniem to mucosolvan - też do inhalacji. Doktor dał nam namiar do apteki gdzie wypożyczają nebulizator, ale stwierdziliśmy z Tż, że to jest rzecz, którą warto mieć bo przyda się nie raz i nie dwa. I mamy swój. Ale właśnie mam pytanie, bo jesteśmy po 1rwszej inhalacji - na śpiocha, przyłożyłam maseczkę, aż dziw, że się nie obudziła.. 1. Ile u was trwa inhalacja? strasznie długo to jakoś? 2. Rozrabiacie lek z solą fizjo czy nie? Ja też rozłożona mocno, psikam sobie gardło i jakoś żyję. Jeśli inhalacje nie pomogą to..zastrzyki lub szpital aby podać lek. Ale na razie 5 dni inhalacji przed nami. Gorączki nie ma, a to wróży dobrze. Tylko nie je cholera.. parę łyżek zupki brokułowej dziś zjadła + mleko.. I martwię się bo mamy skierowanie do endo, lekarz zwrócił uwagę na powiększone gruczoły piersiowe..nie wiem co to może być.. ---------------- Amelka mnie rozwala - jest taka kochana, pomaga mi we wszystkim.. Dziś wychodzimy z łazienki po kąpieli, a dziecko w płacz! A wiecie o co chodziło? Mamusia zapomniała! Postawiłam dziećko na podłodze i się wyjaśniło.. Mama zapomniała, że zawsze razem wyrzucamy pieluszkę. Więc Amelka idzie, bierze pieluszkę, zamyka drzwi do łazienki i biegnie uśmiechnięta do kosza na śmieci.. |
||||||
|
|
|
#1659 |
|
Wtajemniczenie
|
mi teściowa tylko marudzi, żeby zrobić mu kitkę - to taki kikut bardziej wychodzi niz kitka i obciąć nożyczkami i sobie na pamiątke zatrzymać :P ale jeszze Borys aż tak dużo tych piór nie ma, żeby mu obcinać. Poczelam jeszcze trochę.
|
#1660 | |||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Aha i gratulę skonczenia pracy ! ![]() Cytat:
Bądź dzielna ![]() No troszku nadrobiłam zaraz napisze co u nas ;] Aha Blogerko witaj córo marnotrawna !
|
|||||
|
|
|
#1661 |
|
Zakorzenienie
|
Debrah pulmicort może pomóc mojego starszego zawsze ratował przed antybiotykami, wiem trwa długo ja nie rozcieńczam solą
dobrze,że kupiłaś inhalator a gruczołami się nie martw u dziewczynek często tak jest,wiem po znajomych |
|
|
|
#1662 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Kupilam dzis kurtke w cocodrillo 2 stronna, wzielam rozm 92, ale kurde pojechal tz i wymienil na 86 .. chcialabym zeby mi styknela tez na jesien ... Wogole pani w tym sklepie juz po zaplaceniu powiedziala mi, ze jutro albo w pt we fleszu albo awanti albo jakiejs jeszcze beda kupony znizkowe do ich sklepu ... beda do wykorzystania w ostatni weekend marca ... w zeszlym roku bylo 20 % ... troche sie zagotowalam, ze poinformowala mnie juz po zakupie ... na ale kurde musze miec jakas kurtke, bo zimowka z zary robi sie za ciepla .... moglabym oddac w sumie ja i kase by zwrocili ... ale boje sie ze wykupia wszystkie do konca marca ... i badz tu czlowieku madry
|
|
|
#1663 |
|
Zakorzenienie
|
Aaaa chciałam też pochwalić Domcią jak dużo rozumie (Debrah dzięki Twojej Amelce
). Zaniosła dziś mojemu tacie do drugiego pokoju mój lakier do paznokci i wróciła bez. No to ja mówię gdzieś za ok 5 minut do niej, że sprzątamy już i żeby poszła do dziadka do drugiego pokoju i przyniosła ten lakier, który mu dała. I wiecie, że poszła i wróciła z nim w rączce? Byłam z niej taka dumna |
|
|
|
#1664 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja kiedyś chciałam mieć bliźniaki ale teraz... noł łej ![]() Cytat:
Cytat:
co do metod anty i w ogóle... u mnie zawsze był bardzo nieregularny @, raz 30 dni, raz 45 dni. Kiedyś nie miałam przez 2 miesiące :/ nie brałam tabsów, bo nei chciałam jeszcze bardziej utyć. A jak się staraliśmy o Kubę (albo Zuzię) to po prostu non stop bzykanie, także tego i starania nie trwały długo, właściwie przy pierwszym cyklu mam nadzieję, że przy staraniu o drugie będzie podobnie
|
|||
|
|
|
#1665 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Miałyśmy mucosolvan i berodual i oba rozrabiane z solą zawsze 1 ml soli lekarka kazała dodawać. Jak miałam rok temu zapalenie płuc to Blance się udzieliło i miała mocny kaszel po pięciu dniach inhalacji przeszło jak ręką odjął. Oby i u Was tak było
|
|
|
|
|
#1666 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1667 |
|
Zakorzenienie
|
często jej mówię, żeby coś tam mi podała, a to książeczkę, a to klocki itp. Naprawdę dużo już rozumie, np. jak siedzi na kolanach, ale w ten nieprawidłowy sposób, to mówię jej, żeby wyprostowała nóżki i też to robi
|
|
|
|
#1668 |
|
Zadomowienie
|
Debrah dziekuje za wyjasnienie .... kurde chyba sobie daruje tego psychologa dzieciecego skoro mam was ..... poprostu do tej pory z dzieci ktore poznalysmy z Blanka moja zachowywala sie najgorzej ... dlatego troche sie spenialam, ze cos robie nie tak, albo mam w domu diabla wcielonego
![]() Co do ogolenia mlodej, uwierzcie mi, ze zalowalam tego kroku juz po 1 przejechaniu maszynka .... no ale musialam dokonczyc dziela A dzis bylam 1 raz z mloda w takim platnym babylandzie ./.. ale super, bedziemy chodzic raz w tyg na godzinke ... najwiekszy szal byl w basenie z pilkami, ale miala radoche jak do niego wpadala ze zjezdzalni ... oczywiscie piszczala, darla sie, wyrywala dzieciom zabawki i wolala mama tak glosno, ze wszyscy ludzie sie na nas gapili ...
|
|
#1669 |
|
Wtajemniczenie
|
U nas dzisiaj były trzy wnuczki moich rodziców-moje bratanice 8,7 i 3 lata.
Blanka aż krzyczała z radości na ich widok, nie odstępuje ich na krok , tylko mam jeden problem moje dziecko WSZYSTKIM zabiera jedzenie, nie można niczego jeść w jej pobliżu bo ona chce wszystkiego spróbować. I nic by się nie działo takiego gdyby nie to, że te mopje bratanice jedzą strasznie niezdrowo a do tego Blanka glutenu nie toleruje. Naprawdę czasem ciężko jest mieć dziecko, które non stop by coś jadło. Jeśli chodzi o rozumienie i umiejętności to ja też muszę Młoda bardzo pochwalić, juz sie tak z nią super da dogadać Jeszcze mam takie pytanie do Was z ciekawości: -jakie zabawy i zabawki teraz lubią Wasze dzieci najbardziej? Jak spędzacie z nimi czas - zaobserowałyście już może jakieś predyspozycje Waszych dzieci? Nie wiem czy to już ten wiek, ale widać może czy lubi muzykę, sport, zwierzęta czy coś w tym stylu ?? |
|
|
|
#1670 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i nie chce nic podawac, to jest Jego i koniec :/ |
|
|
|
|
#1671 |
|
Zadomowienie
|
Ezzo bo to jest proste i przewidywalne
Kupujesz termometr, najlepiej normalny a nie elektroniczny szajs. Na początek dobrze jest poszukać w necie kart do npr i wydrukować, ja już tego wieki nie robię bo nie muszę ale na początku tak jest łatwiej. Jako pierwszy dzień zaznaczasz początek miesiączki. Jak skończysz okres to zaczynasz mierzyć temperaturę. Zawsze w tym samym miejscu i w miarę o tej samej porze, +/- godzina. Teraz mierzę o 7 ale jak wrócę do pracy będę mierzyć o 5 bo nieraz mam o 6 dyżur więc tak mi pasuje. Nastawiam budzik na komórce, jak zadzwoni to wtykam termometr (bo ja mierzę dopochwowo, tak mi najwygodniej ), włączam drzemkę - mam ustawioną pięciominutową i idę spać Jak znowu pika to wyjmuję, jeśli jestem wystarczająco przytomna to od razu odczytuję i wpisuję w komórkę, jak nie to odkładam i sprawdzam po przebudzeniu. Kart nie prowadzę teraz ale jak prowadziłam to później malowałam kropeczki przy odpowiednich temperaturach żeby było czytelnie. Przez pierwszą część cyklu temp jest zawsze niższa, książkowo chyba 36.6, u mnie 35.9-36.2 Potem przychodzi "mokrzyca", na początku sobie zaznaczałam codziennie s/w/m w sensie sucho/wilgotno/mokro, teraz nie muszę i zaznaczam tylko dzień szczytu śluzu. To łatwo wychwycić normalnie przy korzystaniu z toalety, przynajmniej ja czuję na papierze, żadnych specjalnych sztuk z tym śluzem nie wyczyniam. Można jeszcze badać szyjkę macicy ale nigdy tego nie robiłam. Po dniu szczytu śluzu skacze temperatura, książkowo na 37 lub więcej, u mnie na 36.6 Generalnie ma skoczyć tak, żeby przez trzy kolejne dni po szczycie śluzu temperatura była minimum dwie kreski wyższa niż w ciągu 6 kolejnych dni przed szczytem. W trzeci dzień wieczorem zaczyna się okres bezwzględnej niepłodności i na dzidziusia nie ma szans. Wcześniej na początku cyklu też są dni niepłodne ale nie aż tak pewne. Tzn. niby pewne ale teoretycznie może wyskoczyć wcześniejsza owu, ja mam zawsze późno więc nie ma to znaczenia ale jak ktoś ma wcześnie to może być problem. Za to wcześniejsza owu = wcześniejszy skok = wcześniej zaczyna się bezpłodność bezwzględna i można jechać przez np dwa tygodnie po kilka razy dziennie Dzień przed okresem temperatura znowu spada, u mnie gdzieś na 36.2, i zawsze wiem że na drugi dzień będę się okresować
|
|
|
|
#1672 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
ja no...na bank jemu zrobiłam makaron smażony z woka a podobała Ci sie tajemna Historia? Cytat:
|
|
#1673 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
udało Wam się na śpiocha? ja się właśnie nad tym zastanawiałam, bo Filip nie chce tego wdychać i ucieka skubaniec
|
|
#1674 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A, przepraszam bo ja się zapomniałam odnieść - bardzo współczuję sytuacji z mamą. Próbowałaś z nią rozmawiać czy po prostu nie dajesz Blanki do dziadków tak często jak wcześniej? Cytat:
Moja podobnie - Robi TOTALNIE WSZYSTKO o co ja ją poproszę - i jest tym zachwycona - wiem, że za jakiś czas będzie mi się bardzo trudno od tego odzwyczaić uwielbia mi we wszystkim asystować.Ale nie jest taka jak Piotruś Lady Pisałam Wam, że kupiliśmy te puzzle - dużoo części i wiadomo, że ona sama ich nie da rady jeszcze ułożyć, długo długo. ale uwielbia jak ja to robię. Chowam je na dół do szafy bo inaczej byłyby cały czas rozwalone, ale ona idzie do szafy, woła mnie, pokazuje na puzzle - ja je biorę do pokoju, otwieram, wysypuje,a ona mi po jednym podaje (wiadomka, puzzle przypadkowe) i ja układam. Grzecznie siedzi i podaje jeden za drugim aż skończymy i bije brawo często potem Ogólnie ciągle mnie woła i potrzebuje, jak się bawi, robi coś sobie sama to przerywa, żeby m przynieść i pokazać, albo woła mnie, żebym z nią gdzieś poszła, czeka na mnie aż dojdę do niej i dopiero dalej idzie a woła mnie też śmiesznie, bo "mama brum brum" - wiadomo dlaczego
|
||
|
|
|
#1675 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Domcia czasem "droczy się" ze mną w ten sposób, że mówię do niej, żeby coś mi dała, ona wyciąga rączkę z tą rzeczą, kładzie mi na ręku cały czas trzymając, a jak ja chcę to wziąć to mi zabiera
|
|
|
|
|
#1676 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A co do pierwszej czeście wypowiedzi, to nie jestem w temacie, nie wiem co pisalas wcześniej, ale moj Borys tez jest bardzo zywiolowym dzieckiem i czasem az mi glupio bo wszytskie dzieci takie "grzeczne" a on potrafi jakiegos szalu dostac .. normalnie wypic lyka kawy sie nie da.
|
|
#1677 |
|
Zadomowienie
|
Ja mierzę temperaturę mniej więcej od 15 dc do tego trzeciego dnia skoku czyli jakieś 10 dni, jak mi się chce to dłużej. I potem przy końcu cyklu ze dwa-trzy dni żeby wiedzieć czy idzie okres
Przy normalnej owulacji pasuje zacząć zaraz po okresie ale za to można odpowiednio wcześniej skończyć
|
|
|
|
#1678 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
najczęściej mówi "ama, ama ,ama" i masuje się po brzuchuz tego, co pamietam, to tak
|
|
#1679 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. Chwalimy sie mam dzis mega dobry dzien znaczy ja bo Julo troche na zebole marudny Udalo mi sie umiwic genetyka na za miesiac s nie listopad jak mamy wizyte zdobylam nr do neurologa ktory nas zdagnozowak ale nie odbieral tu porazka mała , zapisalam Julo na turnus do Zabajki na koniec kwietnia zarax po swietach zachaczymy o dlugi weekend najbardziej ciesza mnie koniki Julus bedzie jezdzil jak mamusia kiedys Dowiedzialam sie co i jak z dofinansowaniem z pfronu musze zlozyc wniosek po niedzieli
|
|
#1680 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Borys od pół roku, jak nie dłużej jest fanaykiem aut .. no to jest obsesja wręcz.. zobaczy gdzieś kształ koła i już jest "brum brum". Cokolwiek jeżdzi, czy to wieszak na pranie, czy żelazko jest brum. w ciemnosci zobaczy gdzies w oddali lampe od auta i juz musi pokazac wszytskim ze auto jedzie. Pieknie juz pokazuje gdzie jest kolo, lusterko, szyba, drzwi otwiera, wiec gdzie kierownica itd Top gearem potrafi zajac sie dobrych 10 minut. Jak jade z nim do rodzicow to do maxi cosi ma doczepiiona zabawkowa kierownice i kieruje ![]() Muzyka średnio go interesuje, "potańczy" kilka sekund góra, bardziej, żeby mi się przypodobać niż dla własnej przyjemności. ![]() A co do zwierząt, to ma obsesje na punkcie ptaktów, wystarczy że jakiś leci gdzieś w oddali a ten niemiłosiernie drze się tym piskliwym głoskiem "kaki, kaki", chociaż w sumie na psy też mówi "kak", jedynie koty są "kiti, tedzia" (ciocia ma kotkę która wabi się Fredzia")
12.01.2013 Edytowane przez blogerka Czas edycji: 2014-03-05 o 23:00 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:31.

. A przynajmniej taką mam nadzieję, że uda mi się znowu jakoś "wbić" w wątek i zagościć na dłużej. Jakoś zabrakło mi czasu na wizażowanie, aż w końcu się odzwyczaiłam. 
To na przykład można ugotować makaron, posmarować tym pesto i już? I to już jest uznane jako danie? 

... no i wiedziala. Na co sie porywam. Nadrabilam wczoraj 30 stron a tu juz milion nowych naklepane ...
przeraza mnie to ....
masakra nic nie mogę zrobić bo chcę być cicho, w razie gdyby postanowił zasnąć, ale się chyba na to nie zanosi

MASAKRA! 

nie wiem czy mogę zapytać, ale zapytam
i masuje się po brzuchu