tsh mocno podwyższone - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-11-16, 16:11   #1
Vacancess
Raczkowanie

tsh mocno podwyższone

Odebrałam dziś wyniki badań krwi. Zrobiłam je ponieważ już długi czas bardzo źle się czuję

-jestem ospała, wiecznie zmęczona, suche jak siano włosy, kłopoty z pamięcią i koncentracją, nie mogę się uczyć (kiedyś byłam piątkową uczennicą a później nauka sprawiała mi trudność), do tego nie mogę schudnąć a wręcz tyje

Także postanowiłam się przebadać. I co wyszło?

TSH 12,910 ulU/ml norma : 0,270-4,200

W poniedziałek idę do lekarza.

Jak u Was wyglądają problemy z tarczycą i jak przebiega leczenie?? Czy leczenie hormonami sprawi, że dalej będę tyć?
Vacancess jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-16, 16:15   #2
Reiraa
Raczkowanie

Dot.: tsh mocno podwyższone

Wychodzi na to, że masz niedoczynność tarczycy.

Moja znajoma ma to samo co Ty i jak zaczęła się leczyć to jakość jej życia się poprawiła, więc uszy do góry
Stary 2012-11-16, 16:32   #3
pillu
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Vacancess Pokaż wiadomość
Odebrałam dziś wyniki badań krwi. Zrobiłam je ponieważ już długi czas bardzo źle się czuję

-jestem ospała, wiecznie zmęczona, suche jak siano włosy, kłopoty z pamięcią i koncentracją, nie mogę się uczyć (kiedyś byłam piątkową uczennicą a później nauka sprawiała mi trudność), do tego nie mogę schudnąć a wręcz tyje

Jak u Was wyglądają problemy z tarczycą i jak przebiega leczenie?? Czy leczenie hormonami sprawi, że dalej będę tyć?
Leczę się na niedoczynność tarczycy od 13 roku życia, objawy miałam podobne. Przy leczeniu lekarz dobiera Ci odpowiednią dawkę leku hormonalnego (ja biorę Euthyrox) i należy go brać codziennie rano, minimum pół godziny przed pierwszym posiłkiem. Wizyty zwykle są raz na pół roku bądź raz na rok, nie ma sensu częściej, gdyż hormony muszą mieć swój czas na działanie w organizmie. W moim przypadku nie widzę szans na odstawienie leku kiedykolwiek, gdyż w momencie odstawienia wynik podskoczył mi do 9, dlatego prawdopodobnie będę go brała do końca życia. Jednak u Ciebie może być inaczej
Odpowiednio dobrana dawka hormonalna powinna ustabilizować Twój organizm i polepszyć funkcjonowanie, poprawić metabolizm na pewno, więc jeśli będziesz brała leki regularnie, to nie powinnaś dalej tyć
pillu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-16, 16:39   #4
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez Vacancess Pokaż wiadomość

Jak u Was wyglądają problemy z tarczycą i jak przebiega leczenie?
Wątek o niedoczynności tarczycy: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=521470

Cytat:
Czy leczenie hormonami sprawi, że dalej będę tyć?
Nie powinno. Wręcz powinnaś po nim choć trochę schudnąć.
Stary 2012-11-17, 16:12   #5
paulina3553
Raczkowanie

Ostatnio robiłam badania i wyszło mi 4,17 (norma od 0,27 do 4,20)
badania robiłam prywatnie, teraz chcę skonsultować z lekarzem, jak myślicie wyśle mnie na dodatkowe badania? Dodam że strasznie wypadają mi włosy i chodzę przemęczona, potrafię spać 16h na dobę
Stary 2012-11-18, 12:57   #6
ishtar
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez paulina3553 Pokaż wiadomość
badania robiłam prywatnie, teraz chcę skonsultować z lekarzem, jak myślicie wyśle mnie na dodatkowe badania? Dodam że strasznie wypadają mi włosy i chodzę przemęczona, potrafię spać 16h na dobę
Jesli Cię stać zrob jeszcze dwa inne hormony - ft3 i ft4. Ja robilam je prywatnie wraz z morfologią w Diagnostyce (nie wiem z jakiego jestes miasta, ale oni mają wiele oddziałow w całej Polsce) i zapłaciłam coś ok. 27 zł.

Nie jest to drogie, a da to większy obraz lekarzowi. Na pewno na sam początek idź do internisty - który powinien wyslać Cię na te dodatkowe badania.

Nie wiem ile masz lat i jakie maz dodatkowe objawy, ale norma TSH dla młodych osób, do 30 rż. to ok 2,5 , a nie 4,2 jak pokazują na wynikach.

U mnie jest tak, że tsh niby mam w normie (3,35), ale ft3 powyżej normy, ft4 w granicy górnej i mam podejrzenie nadczynności. Wysłana zostałam do endokrynologa, zwłaszcza, ze jestem w grupie ryzyka (mam była chora).
ishtar jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-18, 18:42   #7
looolitka
Raczkowanie

Moja droga najprawdopodobniej masz niedoczynność tarczycy. Twoje objawy na to wskazują i wyniki badań.
Trzeba poza TSH oznaczyć fT3 i fT4 i wybrać się do endokrynologa i zdiagnozować przyczynę.
Leczenie to zazwyczaj przyjmowanie hormonów (eutyroksu), po nim objawy ustępują, czujesz się lepiej, chudniesz, mijają zaparcia, wieczne uczucie zimna i wszystko inne co doczytasz o niedoczynności tarczycy.

To częsta choroba w grupie młodych kobiet

---------- Dopisano o 18:42 ---------- Poprzedni post napisano o 18:40 ----------

Cytat:
Napisane przez paulina3553 Pokaż wiadomość
hej, oznacz sobie hormony tarczycy fT4 i fT3, bo to one swiadcza o niedoczynnpości tarczycy (TSH to pośrednie badanie) i wtedy zobaczysz jak sprawa wygląda.
Twój wynik TSH nie wskazuje na chorobe tarczycy, ale "przezorny zasze ubezpieczony"
looolitka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-18, 23:04   #8
paulina3553
Raczkowanie

Mam 21 lat,więc chyba mam za wysokie wyniki. we wtorek idę do lekarza to zobaczymy
Stary 2012-11-18, 23:34   #9
Damayanti
DAMAYANTI TROLLING INC.

rzeczywiście, wygląda to na niedoczynność tarczycy. polecam przed wizytą u endokrynologa zrobić badanie ft3, ft4, anty tpo i usg tarczycy.
może z tak podwyższonym Tsh internista wyśle Cię na te badania w ramach Nfz.ja zapłaciłam ok 100 zł za te badania.

poczytaj też o chorobie hashimoto.
Damayanti jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-09, 22:53   #10
vanilla_kate
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez ishtar Pokaż wiadomość
Jesli Cię stać zrob jeszcze dwa inne hormony - ft3 i ft4. Ja robilam je prywatnie wraz z morfologią w Diagnostyce (nie wiem z jakiego jestes miasta, ale oni mają wiele oddziałow w całej Polsce) i zapłaciłam coś ok. 27 zł.

Nie jest to drogie, a da to większy obraz lekarzowi. Na pewno na sam początek idź do internisty - który powinien wyslać Cię na te dodatkowe badania.

Nie wiem ile masz lat i jakie maz dodatkowe objawy, ale norma TSH dla młodych osób, do 30 rż. to ok 2,5 , a nie 4,2 jak pokazują na wynikach.

U mnie jest tak, że tsh niby mam w normie (3,35), ale ft3 powyżej normy, ft4 w granicy górnej i mam podejrzenie nadczynności. Wysłana zostałam do endokrynologa, zwłaszcza, ze jestem w grupie ryzyka (mam była chora).
czyli przy wyniku 4,02 , który niby mieści się w wartościach referencyjnych lepiej wybrać się do lekarza? (na moich wynikach norma była określona do 6,16)

Edytowane przez vanilla_kate
Czas edycji: 2012-12-09 o 22:57
vanilla_kate jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-10, 01:53   #11
Candy_lips
Zakorzenienie

Sama nie choruję, ale w przyszłości mogę, bo mam Hashimoto. U mnie to było tak, że raz np TSH idealne koło 1, a raz koło 3. No, ale na razie obserwacja, ft3, ft4 mam w normie. Jest dużo wątków na ten temat i dużo dziewczyn choruje. Podobno niedoczynność tarczycy jest łatwiejsza do leczenia niż nadczynność- tak czytałam. Jeżeli będziesz miała dobraną dawkę leku odpowiednio, to nie powinnaś tyć. Przydatna też jest suplementacja, by uzupełniać niedobory, które mogą się pojawić. Leki zazwyczaj bierze się całe życie, ale pewnie idzie przywyknąć
Candy_lips jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-06, 17:21   #12
hoonda
Raczkowanie

Moj dzisiejszy wynik TSH - 5,7200 . Mam 26 lat, czy to bardzo niepokojacy wynik..?
hoonda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-06, 18:37   #13
skrywana_fantazja
Wtajemniczenie

Wczoraj czytałam o niedoczynności i nadczynności, a Ty masz objawy tej pierwszej.
skrywana_fantazja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-06, 21:42   #14
emmmwuuu
Raczkowanie

niedoczynność pewnie, ale za TSH na poziomie 5,7 dałabym duuuużo. u mnie od X czasu nie schodzi poniżej 20....
emmmwuuu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-06, 22:10   #15
hoonda
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez emmmwuuu Pokaż wiadomość
niedoczynność pewnie, ale za TSH na poziomie 5,7 dałabym duuuużo. u mnie od X czasu nie schodzi poniżej 20....
O Boziu, 20 to bardzo duzo,

Myslisz ze przy moim wyniku jest juz wszczynane leczenie?
hoonda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-06, 22:33   #16
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez hoonda Pokaż wiadomość
To zależy. Poza TSH liczy się też poziom FT3, FT4 oraz aTPO. Bierze się też pod uwagę objawy, które zgłasza pacjentka oraz niekiedy USG tarczycy.
Stary 2014-03-07, 12:01   #17
molly88
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez hoonda Pokaż wiadomość
O Boziu, 20 to bardzo duzo,

Jak pewnie zauważyłaś dla kobiet w młodym wieku tsh powinno być max 2,5 - ze względu m.in na ciążę, przy wyższym może i zajdziesz w ciążę, ale z utrzymaniem jej to jej nie utrzymasz
molly88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-07, 13:00   #18
201708250923
Konto usunięte

Mój endokrynolog uważa, że 1,0 jest idealne dla 2o-latki.
201708250923 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-07, 12:24   #19
edyte
Przyczajenie

Może ktoś mi pomoże... mam 22 lata, robiłam pierwszy raz TSH w marcu, z powodu słabego samopoczucia, cały czas chodziłam ospała, ponad to zaczęłam się nadmiernie pocić, wyszło mi wtedy 3.88 ulU/ml (0.25-5.00), przy czym nikt w mojej rodzinie nie ma problemów z tarczycą, więc pomyślałam, że zrobię dokładniejsze badania i pójdę do endokrynologa. Zrobiłam FT4: 13.64 pmol/l (10.6-19.4) oraz FT3: 4.82 pmol/l (4-8.3). Po wizycie u lekarza i zrobieniu USG (nic nie wyszło), lekarz nie zakwalifikował mnie do leczenia, ale polecił, żebym za 3 miesiące ponownie zrobiła TSH: 4.17 ulU/ml (0.25-5.00) oraz przeciwciała anty-TPO: 8 IU/ml (0.00-34.00) oraz anty-TG: 51.28 IU/ml (0.00-115.00).
Prawdopodobnie pójdę z nimi znowu do lekarza, ale czy ktoś tutaj może mi powiedzieć czego się mam spodziewać?
edyte jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości