Świadkowie - dylematy - Strona 36 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Ceremonia i tradycja ślubna, weselna

Notka

Ceremonia i tradycja ślubna, weselna W tym miejscu możesz podzielić się widzą, jak zaplanować ceremonię ślubną. Na co zwrócić uwagę przy szukaniu sali weselnej. Przypomnieć tradycje weselne.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-01-08, 05:36   #1051
_Angelina_
Wtajemniczenie

Dot.: Świadkowie - dylematy

dziekuję za odzew.
też uważam , że dziwnie moze wygladac to jesli świadek ( i to jeden) nie rzystapi do komuni. Postaram sie załatwic ta sprawe.

i wciąz mam problem z prezentem ehh ;/
Stary 2014-01-09, 11:17   #1052
Zuleyka_z_Talgaru
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez _Angelina_ Pokaż wiadomość
dziekuję za odzew.
też uważam , że dziwnie moze wygladac to jesli świadek ( i to jeden) nie rzystapi do komuni. Postaram sie załatwic ta sprawe.

i wciąz mam problem z prezentem ehh ;/
Bez przesady. Dziwnie? Dlaczego dziwnie?

Wybierać świadka ze względu na możliwość pójścia do komunii czy nie - to jest dla mnie dziwne.
Zuleyka_z_Talgaru jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-09, 13:37   #1053
aniaaxd2
Zakorzenienie

mozna dolaczyc ? jestem swiadkowa siostry , slub w tym roku i strasznie sie denerwuje zwlaszcza ze ja jestem za granica a siostra w polsce i najszybciej tydzien przed slubem bede mogla przyleciec do polski

---------- Dopisano o 15:37 ---------- Poprzedni post napisano o 15:36 ----------

siostra bierze slub konkordatowy , czy potrzebuje do tego dowod osobisty czy moze byc paszport?
nie umiem odejść, nie wiem jak ...

http://www.pmiska.pl/ -----> klikam codziennie , ty tez mozesz
aniaaxd2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-09, 18:56   #1054
_Angelina_
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Zuleyka_z_Talgaru Pokaż wiadomość

Wybierać świadka ze względu na możliwość pójścia do komunii czy nie - to jest dla mnie dziwne.
dla mnie dziwne, bo na kazdym slubie na jakim byłam swiadkowie przyjmowali komunię. Nie wiem dlaczego ale zawsze zwracałam na to uwagę , tak samo na chrzcie.
Stary 2014-01-09, 19:02   #1055
Zuleyka_z_Talgaru
Raczkowanie

Cytat:
dla mnie dziwne, bo na kazdym slubie na jakim byłam swiadkowie przyjmowali komunię. Nie wiem dlaczego ale zawsze zwracałam na to uwagę , tak samo na chrzcie.
Czyli np. nie wieźmiesz osoby od serca bo np. jest po rozwodzie i ma nowego męża/żonę, bo ważniejsze jest to, że dziwnie będzie wyglądać, że nie idzie do komunii? Uważam, że chyba ważne jest to, że Ty i twój świeży małżonek przyjmiecie komunię - a reszta - co tam reszta. Niech robią jak uważają.
Stary 2014-01-09, 19:22   #1056
_Angelina_
Wtajemniczenie

tu nie chodzi o mnie, moja koleżanka powiedziała mi że ksiądz chce jakas karteluszkę że byłam u spowiedzi. o to chodzi.
a że dziwnie wyglada to wspomniałam o tym bo ; nie spotkałam sie z tym że swiadokowie nie przyjmuja komuni. myslałam że to koniecznosc. A jednak nie w każdej parafii.

to jest jeden z Sakramentow Świetych tak samo jak chrzest, kiedys nie mogłam zostac chrzestną dlatego , ze ksiadz nie dał mi rozgrzeszenia ;/

a tak jeszcze zagłebiając sie w temat; skoro sie bierze udział w slubie kościelnym i idzie sie do kościoła i bierze udział w całej ceremoni to dlaczego nie idzie sie do komuni? skoro tak wazny jest slub kościelny tzn że przywiązuje sie wage do swojej religi a błogosławieństwo i komunia SW sa najwazniejsze.
a zreszta ... cięzki temat. moze go nie poruszajmy juz to nie raz przerabiałam i wzudza to złe emocje.

Edytowane przez _Angelina_
Czas edycji: 2014-01-09 o 19:29
_Angelina_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-09, 20:16   #1057
ridja devojka
Zakorzenienie

Cytat:

a tak jeszcze zagłebiając sie w temat; skoro sie bierze udział w slubie kościelnym i idzie sie do kościoła i bierze udział w całej ceremoni to dlaczego nie idzie sie do komuni? skoro tak wazny jest slub kościelny tzn że przywiązuje sie wage do swojej religi a błogosławieństwo i komunia SW sa najwazniejsze.
a zreszta ... cięzki temat. moze go nie poruszajmy juz to nie raz przerabiałam i wzudza to złe emocje.
Brać udział w ślubie kościelnym nie równa się brać ślub kościelny.
Bierzesz udział jako świadek, nie tobie jest udzielany sakrament. Ja będę miała ślub mieszany i jako panna młoda nie będę przystępować do komunii, wyobraź sobie, że jeśli to jest legalne to tym bardziej w przypadku świadka.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-01-09, 20:27   #1058
_Angelina_
Wtajemniczenie

o widzisz, nawet nie wiedziałam ze i takie są sytuacje. Bardzo możliwe nie mówie nie, wspomniałam o swoich doswiadczeniach i przemysleniach.
a w przypadku chrztu - jako chrzestna ? musiałam przystapić do komunii. Myslałam że w przypadku świadkowania na slubie również tak jest. chociaż w tym przypadku ( slub mojej kolezanki) spowiedz świadka jest konieczna.
Stary 2014-01-09, 20:30   #1059
ridja devojka
Zakorzenienie

Cytat:
o widzisz, nawet nie wiedziałam ze i takie są sytuacje. Bardzo możliwe nie mówie nie, wspomniałam o swoich doswiadczeniach i przemysleniach.
a w przypadku chrztu - jako chrzestna ? musiałam przystapić do komunii. Myslałam że w przypadku świadkowania na slubie również tak jest. chociaż w tym przypadku ( slub mojej kolezanki) spowiedz świadka jest konieczna.
Przy chrzcie przysięgasz, że będziesz to dziecię wychowywać w katolickiej wierze.
Przy ślubie po prostu zaświadczasz.
Stary 2014-01-09, 20:33   #1060
_Angelina_
Wtajemniczenie

faktycznie, tak jest. Zobaczymy jak to będzie, mam nadzieje że ksiadz da karteluszek ;/ albo w ogóle sie okaże , że jednak nie trzeba - mam taka nadzieje. ehh
Stary 2014-01-09, 20:33   #1061
Zuleyka_z_Talgaru
Raczkowanie

Cytat:
Jak świadek jest po rozwodzie i w nowym związku to nie przystąpi do komunii bo prawo kościelne tego nie przewiduje. Jedyny wymóg co do świadka to taki, że musi być pełnoletni.

A jeszcze offtop co do chrztu - jak chrzciłam swojego syna, to jedynymi osobami, które szły do komunii to byli rodzice chrzestni i jedna babcia. Księdzu nie robiło to specjalnie różnicy - lojalnie został uprzedzony w jakim celu dziecko jest w ogóle chrzczone i nie miał problemu.

Nie chcę tu o dogmatach dyskutowac, bo to temat, który podnosi ciśnienie a i miejsce nie to
Stary 2014-01-09, 21:29   #1062
_Angelina_
Wtajemniczenie

Cytat:
Jak świadek jest po rozwodzie i w nowym związku to nie przystąpi do komunii bo prawo kościelne tego nie przewiduje. Jedyny wymóg co do świadka to taki, że musi być pełnoletni.

A jeszcze offtop co do chrztu - jak chrzciłam swojego syna, to jedynymi osobami, które szły do komunii to byli rodzice chrzestni i jedna babcia. Księdzu nie robiło to specjalnie różnicy - lojalnie został uprzedzony w jakim celu dziecko jest w ogóle chrzczone i nie miał problemu.

Nie chcę tu o dogmatach dyskutowac, bo to temat, który podnosi ciśnienie a i miejsce nie to
co racja to racja
Stary 2014-01-10, 11:05   #1063
jomic
Zakorzenienie

Jeśli slub jest konkordatowy to świadek ma być pelnoletni, wiara jest mniej ważna. Jeśli tylko kościelny to świadek praktykujący katolik.

jomic jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-16, 23:19   #1064
201604181004
Konto usunięte

nie wiem czy to popularne, zaraz zacznę czytać wątek
u mnie świadkami będą dwaj mężczyźni - brat oraz przyjaciel, wiem że na obojgu można polegać, zajmą się wszystkim jak należy (przede wszystkim chodzi o bzdurki typu dowody osobiste ) , poza tym raźniej się będę czuła jako bielutka panna w towarzystwie postawnych mężczyzn w garniturach

---------- Dopisano o 00:19 ---------- Poprzedni post napisano o 00:18 ----------

Cytat:
My też już mamy świadków wybranych - choć w sumie to był wybór oczywisty. Moim świadkiem będzie mój najlepszy przyjaciel od dzieciństwa, a świadkiem narzeczonego - jego najlepszy przyjaciel.

Jakoś innych opcji nie widzieliśmy

Co więcej świadkowie nie będą przyjmować komunii - więc mam nadzieję, że ksiądz przyjmie to z należytą powagą

---------- Dopisano o 12:32 ---------- Poprzedni post napisano o 12:16 ----------
o, czyli też dwóch facetow? a co na to twoja najbliższa rodzina? bo u mnie się zdziwili ale powiedziałam jaką mam wizję i zaakceptowali to
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-18, 08:59   #1065
juz_mam_konto
Zadomowienie

Cytat:
I właśnie dlatego ksiądz nie miał problemu, bo jeśli rodzice z jakichś względów żyją "nie po Bożemu" to ich rolę, czyli wychowanie w wierze, przejmują rodzice chrzestni i tu zostało to spełnione.

juz_mam_konto jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-03, 11:08   #1066
monia503
Raczkowanie

Cytat:

Zgadzam sie z Tobą,to dopiero byłoby dziwne,żeby wybierać świadka ze względu na przystąpienie do komuni.
Nasuwa mi się jedno słowo-zacofanie.

---------- Dopisano o 12:08 ---------- Poprzedni post napisano o 12:05 ----------

Cytat:

Karteczka ze spowiedzi od świadka?
O czymś takim nie słyszałam.
Wiem,że trzeba mieć kartkę do chrztu(jeśli jest się chrzestną) ale tylko potwierdzającą,że jest się katolikiem.
monia503 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-03, 12:12   #1067
Angel_00
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez monia503 Pokaż wiadomość
Zgadzam sie z Tobą,to dopiero byłoby dziwne,żeby wybierać świadka ze względu na przystąpienie do komuni.
Nasuwa mi się jedno słowo-zacofanie.

---------- Dopisano o 12:08 ---------- Poprzedni post napisano o 12:05 ----------

Karteczka ze spowiedzi od świadka?
O czymś takim nie słyszałam.
Wiem,że trzeba mieć kartkę do chrztu(jeśli jest się chrzestną) ale tylko potwierdzającą,że jest się katolikiem.
U nas jeśli ma się być chrzestnym trzeba mieć dodatkowo zaświadczenie, że było się u spowiedzi.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

Angel_00 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-05, 11:33   #1068
monia503
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Angel_00 Pokaż wiadomość
U nas jeśli ma się być chrzestnym trzeba mieć dodatkowo zaświadczenie, że było się u spowiedzi.

To rzeczywiście zależy od parafii,w sumie mam kilka dzieciaków i sięgając w pamięci nie przypomina mi się coś takiego.
Co kraj to obyczaj
Stary 2014-03-05, 13:07   #1069
Angel_00
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez monia503 Pokaż wiadomość
To rzeczywiście zależy od parafii,w sumie mam kilka dzieciaków i sięgając w pamięci nie przypomina mi się coś takiego.
Co kraj to obyczaj
Dla mnie to logiczne skoro chrzestny odpowiada za religijne wychowanie dziecka, to powinien chodzić do kościoła, spowiedzi itd itd. Jeśli ktoś tego nie robi nie powinien być chrzestnym.

Angel_00 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-08, 08:43   #1070
Welding Lady
Raczkowanie

Hej dziewczęta, mam dylemat odnośnie wyboru świadkowej na mój ślub.
Mam jeszcze sporo czasu w sumie bo rok, no ale chciałabym poznać Wasze zdanie.
Mam kilka dobrych koleżanek i dwie bliskie przyjaciółki.
Jedna mieszka w Anglii, a druga na miejscu.
Wszystkie przyjaźnimy się od liceum.
Siłą rzeczy bliższy kontakt mam z tą co jest na miejscu.
No i pierwotnie na nią padł mój wybór na świadka.
Sęk w tym, że zaliczyli z narzeczonym "wpadkę" Oczywiście wszyscy się ogromnie cieszymy i ja też, że będę ciocią Chodzi o to, że termin ma na wrzesień, a mój ślub ma być w czerwcu, i zastanawiam się czy rola świadkowej nie będzie w takim przypadku dla niej kłopotliwa.
Maluszek będzie miał wtedy ok.10msc, niewiem czy wtedy jeszcze się karmi piersią? Czy będą chcieli zabrać dziecko na wesele jeszcze niewiem. W każdym razie nie chcę jej za bardzo obciążać, kiedy będzie miała na głowie małe dziecko:/
No i w tej chwili myślę nad drugą moją psiapsiółą, tą z Anglii. Mamy stały kontakt na fb, parę razy w tyg, co parę miesięcy jak przyjeżdża spędzamy wspólnie urlop, itd. Tylko teraz niewiem, czy świadkowa organizuje wieczór panieński itd, tak u nas jest z reguły, no i teraz niewiadomo czy mogłaby przyjechać wcześniej, czy na ostatnią chwilę, tak logistycznie mogłoby być ciężko.
Siostry nie mam żadnej, jestem jedynaczką.
No i też nie chcę, żeby żadna nie poczuła się urażona, że jej nie wybrałam czy coś.
I pomyślałam sobie nad takim rozwiązaniem, że przy najbliższej wizycie tej drugiej w pl, spotkamy się we trzy i im zaproponnuję, żeby między sobą ustaliły która będzie moim świadkiem.
Co o tym myślicie? To nie będzie jakieś faux pas z mojej strony?
Welding Lady jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-08, 11:31   #1071
foxyvixen
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Welding Lady Pokaż wiadomość
I pomyślałam sobie nad takim rozwiązaniem, że przy najbliższej wizycie tej drugiej w pl, spotkamy się we trzy i im zaproponnuję, żeby między sobą ustaliły która będzie moim świadkiem.
Moim zdaniem to dosyć duże faux pas, ponieważ stawiasz je w mocno niezręcznej sytuacji. Nie powinnaś zrzucać odpowiedzialności za tę decyzję za nie tylko dlatego, że nie wiesz co zrobić. Poza tym mogą czuć na sobie presję, bo nie powiedzą Ci otwarcie w Twoim towarzystwie "Ja nie chce, Ty to zrób".

Co do tej dziewczyny z dzieckiem, to chyba lepiej jej odpuść. Taki maluszek to mnóstwo roboty, szczególnie że to pierwsze dziecko. Dokładanie jej jeszcze organizacji wieczoru panieńskiego i innych rzeczy, to chyba za dużo.

Ja mam podobną sytuację, najpierw myślałam, że świadkową będzie siostra, no ale zaszłą w ciąże, przyjaciółka to samo, urodzi 3 miesiące przed naszym ślubem. W końcu zdecydowałam się na siostrę TŻ. Może nie znamy się jakoś mocno, ale pewnie świadkowanie u nas na ślubie powinno to zmienić
foxyvixen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-08, 12:37   #1072
Welding Lady
Raczkowanie

No też mi sie wydaje, ze mogloby byc im niezrecznie:/
Ale nie chce tak bez slowa tez odpuszczac tej pierwszej, bo kiedys tak ustalilysmy ze ja wezme na swiadkowa, od czasu kiedy wie o ciazy nie rozmawialysmy o tym:/ I nie chce jej z gory zarzucac ze sobie nie poradzi, tzn nei chce zeby sie poczula urazona, ze juz jej nie chce bo ma dziecko czy cos:/

Z drugiej strony wiem ze bedzie miala duzo na glowie, dziecko i oni sami planuja slub w przyszle lato, po nas, z tym ze to nic pewnego bo nie moga sie dogadac co do organizacji i ciagle to odkladaja, no ale jesli to bedzie miala swoje do zalatwienia.

Moze najpierw z nia porozmawiam jak ja to widze, zanim poprosze ta druga?

Edytowane przez Welding Lady
Czas edycji: 2014-03-08 o 12:40
Welding Lady jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-08, 18:52   #1073
juz_mam_konto
Zadomowienie

Cytat:
Rozwiązanie najgorsze z możliwych. Spotkaj się z tą pierwszą, zapytaj czy to nie byłoby dla niej zbyt trudne zadanie, że myślałaś nad tym by poprosić tą drugą, jeśli jej byłoby z tym zbyt trudno i że się nie obrazisz, jeśli nie będzie chciała.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-03-24, 09:46   #1074
monia503
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Angel_00 Pokaż wiadomość
Dla mnie to logiczne skoro chrzestny odpowiada za religijne wychowanie dziecka, to powinien chodzić do kościoła, spowiedzi itd itd. Jeśli ktoś tego nie robi nie powinien być chrzestnym.

Niby jest taki przekaz aby pomagać w wychowaniu tego dziecka ale w duchu religijnym to się raczej mija z celem.
Teraz rolą chrzestnego jest przynoszenie zabawek i drogich prezentów -co mnie przeraża i wkurza jak słysze :A kiedy chrzestna przyjedzie do Maciusia na Dzień Dziecka czy Mikołaja?itp a mam 5 dzieciaków!!
Osłabia mnie to!!!

Pierwotna rola zaginęła w czasie,tym bardziej swoich chrzestnych niewiele pamiętam więc jaka ich rola?
Chrzestnej to niestety nie trawię..

---------- Dopisano o 10:46 ---------- Poprzedni post napisano o 10:41 ----------

Cytat:
Hej dziewczęta, mam dylemat odnośnie wyboru świadkowej na mój ślub.
Mam jeszcze sporo czasu w sumie bo rok, no ale chciałabym poznać Wasze zdanie.
Mam kilka dobrych koleżanek i dwie bliskie przyjaciółki.
Jedna mieszka w Anglii, a druga na miejscu.
Wszystkie przyjaźnimy się od liceum.
Siłą rzeczy bliższy kontakt mam z tą co jest na miejscu.
No i pierwotnie na nią padł mój wybór na świadka.
Sęk w tym, że zaliczyli z narzeczonym "wpadkę" Oczywiście wszyscy się ogromnie cieszymy i ja też, że będę ciocią Chodzi o to, że termin ma na wrzesień, a mój ślub ma być w czerwcu, i zastanawiam się czy rola świadkowej nie będzie w takim przypadku dla niej kłopotliwa.
Maluszek będzie miał wtedy ok.10msc, niewiem czy wtedy jeszcze się karmi piersią? Czy będą chcieli zabrać dziecko na wesele jeszcze niewiem. W każdym razie nie chcę jej za bardzo obciążać, kiedy będzie miała na głowie małe dziecko:/
No i w tej chwili myślę nad drugą moją psiapsiółą, tą z Anglii. Mamy stały kontakt na fb, parę razy w tyg, co parę miesięcy jak przyjeżdża spędzamy wspólnie urlop, itd. Tylko teraz niewiem, czy świadkowa organizuje wieczór panieński itd, tak u nas jest z reguły, no i teraz niewiadomo czy mogłaby przyjechać wcześniej, czy na ostatnią chwilę, tak logistycznie mogłoby być ciężko.
Siostry nie mam żadnej, jestem jedynaczką.
No i też nie chcę, żeby żadna nie poczuła się urażona, że jej nie wybrałam czy coś.
Propozycja dla nich to będzie faux pas.
Tego nie doradze,ja bym na Twoim miejscu wybrała tą koleżanke na miejscu a to ze dziecko bedzie miało 10 msc to już będzie duże

Co innego gdyby miało kilka tygodni.

Koniecznie napisz co zdecydujesz
U nas jest taka tradycja,że oprócz dwóch par świadków(młodszych i starszych)mamy jeszcze tzw starostów i tak sie składa,że żona mojego brata jest w ciąży i powiedzieli ze nie chca byc bo nie wiadomo jak sie bedzie czuła w kosciele a to juz 8 msc bedzie.
Więc siła rzeczy jestem na poszukiwaniach.
Stary 2014-03-24, 12:00   #1075
ridja devojka
Zakorzenienie

Dwie pary swiadkow? Plus starosci, w sumie 6 osob zamiast 2? Jaka jest ich rola?

Sent from my Windows Phone 8S
Stary 2014-03-24, 12:36   #1076
zdabro
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
nie wiem czy to popularne, zaraz zacznę czytać wątek
u mnie świadkami będą dwaj mężczyźni - brat oraz przyjaciel, wiem że na obojgu można polegać, zajmą się wszystkim jak należy (przede wszystkim chodzi o bzdurki typu dowody osobiste ) , poza tym raźniej się będę czuła jako bielutka panna w towarzystwie postawnych mężczyzn w garniturach

---------- Dopisano o 00:19 ---------- Poprzedni post napisano o 00:18 ----------

o, czyli też dwóch facetow? a co na to twoja najbliższa rodzina? bo u mnie się zdziwili ale powiedziałam jaką mam wizję i zaakceptowali to
Ja też będę miała dwóch mężczyzn i również mojego brata i przyjaciela Ksiądz powiedział, że aby nikt się nie czepiał fajnie by było gdyby stanęli za nami ze swoimi partnerkami Jejku cieszę się, że nie jestem jedyna
zdabro jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-25, 12:08   #1077
haneczka28
BAN stały

Świadkowie towarzyszą przez cały okres przygotowan oraz już w trakcie ślubu. Do obowiązkow swiadkowej należy bezwzględnie pomoc w wyborze sukni butow i dodatkow oraz organizacja wieczoru panienskiego
haneczka28 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-03-30, 13:31   #1078
kotauke
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez zdabro Pokaż wiadomość
Ja też będę miała dwóch mężczyzn i również mojego brata i przyjaciela Ksiądz powiedział, że aby nikt się nie czepiał fajnie by było gdyby stanęli za nami ze swoimi partnerkami Jejku cieszę się, że nie jestem jedyna
o też planuję takie rozwiązanie moją świadkową miała być przyjaciółka, ale najprawdopodobniej wybierze wyjazd za granicę wiadomo, mogłabym wziąć jakąś koleżankę, kuzynkę, ale jednak chciałabym w tej roli jak najbliższą osobę, dlatego chyba padnie na brata. a żeby nie wyglądało to dziwnie (i żeby sami świadkowie źle się nie czuli), stanęłyby za nami 2 pary

zdabro, a jak to planujesz dokładnie zrobić, podzielić obowiązki? czy ich partnerki również będą zaangażowane, pomagając Ci podczas wesela tak, jak normalnie robi to świadkowa PM?? Bo dziewczyny naszych (prawdopodobnych) świadków bardzo lubię, ale jednak słabo znam, nie wiem, czy nie będzie głupio je angażować i oczekiwać od nich pomocy
kotauke jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-30, 15:51   #1079
juz_mam_konto
Zadomowienie

A moim zdaniem dwóch panów obok siebie wyglądałoby bardzo fajnie

Moim zdaniem bezsens angażować w obowiązki świadkowej obce osoby. Weź mamę, siostrę, przyjaciółkę.

Stary 2014-03-30, 15:58   #1080
kotauke
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez juz_mam_konto Pokaż wiadomość
A moim zdaniem dwóch panów obok siebie wyglądałoby bardzo fajnie

Moim zdaniem bezsens angażować w obowiązki świadkowej obce osoby. Weź mamę, siostrę, przyjaciółkę.
nie, nie - świadkami byłby przyjaciel i brat, mam tylko na myśli to, że w takich drobnych rzeczach, które normalnie robi świadkowa (trzymanie bukietu, pomoc przy oczepinach, ewentualnie jakieś "ogarnięcie się") pomogłyby w razie potrzeby one, bo i tak będą ze swoimi chłopakami - naszymi świadkami, blisko nas podczas ślubu i wesela
kotauke jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ceremonia i tradycja ślubna, weselna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości