![]() |
#1051 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Świadkowie - dylematy
dziekuję za odzew.
też uważam , że dziwnie moze wygladac to jesli świadek ( i to jeden) nie rzystapi do komuni. Postaram sie załatwic ta sprawe. i wciąz mam problem z prezentem ehh ;/
![]() |
#1052 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Wybierać świadka ze względu na możliwość pójścia do komunii czy nie - to jest dla mnie dziwne. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1053 |
Zakorzenienie
|
mozna dolaczyc ?
![]() ![]() ---------- Dopisano o 15:37 ---------- Poprzedni post napisano o 15:36 ---------- siostra bierze slub konkordatowy , czy potrzebuje do tego dowod osobisty czy moze byc paszport?
![]() |
#1054 |
Wtajemniczenie
|
dla mnie dziwne, bo na kazdym slubie na jakim byłam swiadkowie przyjmowali komunię. Nie wiem dlaczego ale zawsze zwracałam na to uwagę , tak samo na chrzcie.
![]() |
#1055 |
Raczkowanie
|
Czyli np. nie wieźmiesz osoby od serca bo np. jest po rozwodzie i ma nowego męża/żonę, bo ważniejsze jest to, że dziwnie będzie wyglądać, że nie idzie do komunii? Uważam, że chyba ważne jest to, że Ty i twój świeży małżonek przyjmiecie komunię - a reszta - co tam reszta. Niech robią jak uważają.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1056 |
Wtajemniczenie
|
tu nie chodzi o mnie, moja koleżanka powiedziała mi że ksiądz chce jakas karteluszkę że byłam u spowiedzi. o to chodzi.
a że dziwnie wyglada to wspomniałam o tym bo ; nie spotkałam sie z tym że swiadokowie nie przyjmuja komuni. myslałam że to koniecznosc. A jednak nie w każdej parafii. to jest jeden z Sakramentow Świetych tak samo jak chrzest, kiedys nie mogłam zostac chrzestną dlatego , ze ksiadz nie dał mi rozgrzeszenia ;/ a tak jeszcze zagłebiając sie w temat; skoro sie bierze udział w slubie kościelnym i idzie sie do kościoła i bierze udział w całej ceremoni to dlaczego nie idzie sie do komuni? skoro tak wazny jest slub kościelny tzn że przywiązuje sie wage do swojej religi a błogosławieństwo i komunia SW sa najwazniejsze. a zreszta ... cięzki temat. moze go nie poruszajmy ![]()
![]() Edytowane przez _Angelina_ Czas edycji: 2014-01-09 o 19:29 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1057 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bierzesz udział jako świadek, nie tobie jest udzielany sakrament. Ja będę miała ślub mieszany i jako panna młoda nie będę przystępować do komunii, wyobraź sobie, że jeśli to jest legalne to tym bardziej w przypadku świadka.
![]() |
![]() |
#1058 |
Wtajemniczenie
|
o widzisz, nawet nie wiedziałam ze i takie są sytuacje. Bardzo możliwe nie mówie nie, wspomniałam o swoich doswiadczeniach i przemysleniach.
a w przypadku chrztu - jako chrzestna ? musiałam przystapić do komunii. Myslałam że w przypadku świadkowania na slubie również tak jest. chociaż w tym przypadku ( slub mojej kolezanki) spowiedz świadka jest konieczna.
![]() |
#1059 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przy ślubie po prostu zaświadczasz.
![]() |
![]() |
#1060 |
Wtajemniczenie
|
faktycznie, tak jest. Zobaczymy jak to będzie, mam nadzieje że ksiadz da karteluszek ;/ albo w ogóle sie okaże , że jednak nie trzeba - mam taka nadzieje. ehh
![]() |
#1061 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
A jeszcze offtop co do chrztu - jak chrzciłam swojego syna, to jedynymi osobami, które szły do komunii to byli rodzice chrzestni i jedna babcia. Księdzu nie robiło to specjalnie różnicy - lojalnie został uprzedzony w jakim celu dziecko jest w ogóle chrzczone i nie miał problemu. Nie chcę tu o dogmatach dyskutowac, bo to temat, który podnosi ciśnienie a i miejsce nie to ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#1062 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#1063 |
Zakorzenienie
|
Jeśli slub jest konkordatowy to świadek ma być pelnoletni, wiara jest mniej ważna. Jeśli tylko kościelny to świadek praktykujący katolik.
![]() |
#1064 | |
Konto usunięte
|
nie wiem czy to popularne, zaraz zacznę czytać wątek
![]() u mnie świadkami będą dwaj mężczyźni - brat oraz przyjaciel, wiem że na obojgu można polegać, zajmą się wszystkim jak należy (przede wszystkim chodzi o bzdurki typu dowody osobiste ![]() ![]() ---------- Dopisano o 00:19 ---------- Poprzedni post napisano o 00:18 ---------- Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1065 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#1066 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Nasuwa mi się jedno słowo-zacofanie. ---------- Dopisano o 12:08 ---------- Poprzedni post napisano o 12:05 ---------- Cytat:
Karteczka ze spowiedzi od świadka? O czymś takim nie słyszałam. Wiem,że trzeba mieć kartkę do chrztu(jeśli jest się chrzestną) ale tylko potwierdzającą,że jest się katolikiem. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1067 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
![]() |
#1068 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Co kraj to obyczaj ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1069 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#1070 |
Raczkowanie
|
Hej dziewczęta, mam dylemat odnośnie wyboru świadkowej na mój ślub.
Mam jeszcze sporo czasu w sumie bo rok, no ale chciałabym poznać Wasze zdanie. Mam kilka dobrych koleżanek i dwie bliskie przyjaciółki. Jedna mieszka w Anglii, a druga na miejscu. Wszystkie przyjaźnimy się od liceum. Siłą rzeczy bliższy kontakt mam z tą co jest na miejscu. No i pierwotnie na nią padł mój wybór na świadka. Sęk w tym, że zaliczyli z narzeczonym "wpadkę" ![]() ![]() Maluszek będzie miał wtedy ok.10msc, niewiem czy wtedy jeszcze się karmi piersią? Czy będą chcieli zabrać dziecko na wesele jeszcze niewiem. W każdym razie nie chcę jej za bardzo obciążać, kiedy będzie miała na głowie małe dziecko:/ No i w tej chwili myślę nad drugą moją psiapsiółą, tą z Anglii. Mamy stały kontakt na fb, parę razy w tyg, co parę miesięcy jak przyjeżdża spędzamy wspólnie urlop, itd. Tylko teraz niewiem, czy świadkowa organizuje wieczór panieński itd, tak u nas jest z reguły, no i teraz niewiadomo czy mogłaby przyjechać wcześniej, czy na ostatnią chwilę, tak logistycznie mogłoby być ciężko. Siostry nie mam żadnej, jestem jedynaczką. No i też nie chcę, żeby żadna nie poczuła się urażona, że jej nie wybrałam czy coś. I pomyślałam sobie nad takim rozwiązaniem, że przy najbliższej wizycie tej drugiej w pl, spotkamy się we trzy i im zaproponnuję, żeby między sobą ustaliły która będzie moim świadkiem. Co o tym myślicie? To nie będzie jakieś faux pas z mojej strony? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1071 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Co do tej dziewczyny z dzieckiem, to chyba lepiej jej odpuść. Taki maluszek to mnóstwo roboty, szczególnie że to pierwsze dziecko. Dokładanie jej jeszcze organizacji wieczoru panieńskiego i innych rzeczy, to chyba za dużo. Ja mam podobną sytuację, najpierw myślałam, że świadkową będzie siostra, no ale zaszłą w ciąże, przyjaciółka to samo, urodzi 3 miesiące przed naszym ślubem. W końcu zdecydowałam się na siostrę TŻ. Może nie znamy się jakoś mocno, ale pewnie świadkowanie u nas na ślubie powinno to zmienić ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1072 |
Raczkowanie
|
No też mi sie wydaje, ze mogloby byc im niezrecznie:/
Ale nie chce tak bez slowa tez odpuszczac tej pierwszej, bo kiedys tak ustalilysmy ze ja wezme na swiadkowa, od czasu kiedy wie o ciazy nie rozmawialysmy o tym:/ I nie chce jej z gory zarzucac ze sobie nie poradzi, tzn nei chce zeby sie poczula urazona, ze juz jej nie chce bo ma dziecko czy cos:/ Z drugiej strony wiem ze bedzie miala duzo na glowie, dziecko i oni sami planuja slub w przyszle lato, po nas, z tym ze to nic pewnego bo nie moga sie dogadac co do organizacji i ciagle to odkladaja, no ale jesli to bedzie miala swoje do zalatwienia. Moze najpierw z nia porozmawiam jak ja to widze, zanim poprosze ta druga? Edytowane przez Welding Lady Czas edycji: 2014-03-08 o 12:40 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1073 |
Zadomowienie
|
Rozwiązanie najgorsze z możliwych. Spotkaj się z tą pierwszą, zapytaj czy to nie byłoby dla niej zbyt trudne zadanie, że myślałaś nad tym by poprosić tą drugą, jeśli jej byłoby z tym zbyt trudno i że się nie obrazisz, jeśli nie będzie chciała.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1074 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Teraz rolą chrzestnego jest przynoszenie zabawek i drogich prezentów -co mnie przeraża i wkurza jak słysze :A kiedy chrzestna przyjedzie do Maciusia na Dzień Dziecka czy Mikołaja?itp a mam 5 dzieciaków!! Osłabia mnie to!!! Pierwotna rola zaginęła w czasie,tym bardziej swoich chrzestnych niewiele pamiętam więc jaka ich rola? Chrzestnej to niestety nie trawię.. ---------- Dopisano o 10:46 ---------- Poprzedni post napisano o 10:41 ---------- Cytat:
Tego nie doradze,ja bym na Twoim miejscu wybrała tą koleżanke na miejscu a to ze dziecko bedzie miało 10 msc to już będzie duże ![]() Co innego gdyby miało kilka tygodni. Koniecznie napisz co zdecydujesz ![]() U nas jest taka tradycja,że oprócz dwóch par świadków(młodszych i starszych)mamy jeszcze tzw starostów i tak sie składa,że żona mojego brata jest w ciąży i powiedzieli ze nie chca byc bo nie wiadomo jak sie bedzie czuła w kosciele a to juz 8 msc bedzie. Więc siła rzeczy jestem na poszukiwaniach. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1075 |
Zakorzenienie
|
Dwie pary swiadkow? Plus starosci, w sumie 6 osob zamiast 2? Jaka jest ich rola?
Sent from my Windows Phone 8S
![]() |
#1076 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1077 |
BAN stały
|
Świadkowie towarzyszą przez cały okres przygotowan oraz już w trakcie ślubu. Do obowiązkow swiadkowej należy bezwzględnie pomoc w wyborze sukni butow i dodatkow oraz organizacja wieczoru panienskiego
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1078 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() zdabro, a jak to planujesz dokładnie zrobić, podzielić obowiązki? czy ich partnerki również będą zaangażowane, pomagając Ci podczas wesela tak, jak normalnie robi to świadkowa PM?? Bo dziewczyny naszych (prawdopodobnych) świadków bardzo lubię, ale jednak słabo znam, nie wiem, czy nie będzie głupio je angażować i oczekiwać od nich pomocy |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1079 |
Zadomowienie
|
A moim zdaniem dwóch panów obok siebie wyglądałoby bardzo fajnie
![]() Moim zdaniem bezsens angażować w obowiązki świadkowej obce osoby. Weź mamę, siostrę, przyjaciółkę.
![]() |
#1080 |
Raczkowanie
|
nie, nie - świadkami byłby przyjaciel i brat, mam tylko na myśli to, że w takich drobnych rzeczach, które normalnie robi świadkowa (trzymanie bukietu, pomoc przy oczepinach, ewentualnie jakieś "ogarnięcie się") pomogłyby w razie potrzeby one, bo i tak będą ze swoimi chłopakami - naszymi świadkami, blisko nas podczas ślubu i wesela
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:50.