Aparaty ortodontyczne - wątek ZBIORCZY - Strona 131 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2007-06-11, 21:34   #3901
kasiek87
Kokon pro

Dot.: Aparaty ortodontyczne - wątek ZBIORCZY

qrde ja za to na 28 jakos dniu czy nawet dalej :P i dupa nic sie obwod nie zmienil tylko teraz bardziej miesnie widac, a wagi w domu nie mam, bo mama uwaza ze to zlo i powoduje niepotrzebny stres :P ja musze sie ograniczyc ze slodyczami, bo ostatnio jem i jem chyba za duzo stresu :P

SYLVIONTKO wes kolorowe wszystkie inne ja jutro bede zulic zeby mi orto takie zalozyla :P hyh o ile znow nie dostane lancuszka wtedy kolorki tylko na dol :P

DL2/9/9
3/3/6-22/7/8

kasiek87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-06-11, 21:47   #3902
paulagwiazda
Wtajemniczenie

Ooo ja też lubie brać takiego mixa Jak już naprawdę nie wiem co wybrać .
Stary 2007-06-11, 22:01   #3903
RobertBar7
Raczkowanie

Dziś pierwsza kontrola przy okazji zmiana pękniętego łuku oraz założenie takiego drucika na podniebienie o wdzięcznej nazwie przerzut podniebny teraz to dobiero mam żelastwa z zębach stach pomyslec jak dojdzie zawias herbsta. Na złom będzie można sprzedać .

Ps Moja ortodontka stwiedziła że pale papierosy bo mam osad na zębach. Nie pale i nigdy nie paliłem. Za słabe szorowanie ? :/
RobertBar7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-06-11, 22:16   #3904
kasiek87
Kokon pro

nie chodzi o to zeby mocno szorowac tylko zeby dlugo "masowac" hehe

DL2/9/9
3/3/6-22/7/8

Stary 2007-06-12, 08:17   #3905
Ines-ka
Zakorzenienie

Najpierw zaliczyłam wizytę u dentystki z wypadniętą plombą. O zgrozo...
Borowała, borowała, borowała, borowała i borowała... W pewnym momencie miałam ochotę się rozpłakać.
Najpierw musiała usunąć tlenek spod plomby (pyliło mi się przed oczami tak że oddychać nie mogłam), później coś tam w zębie obok i jeszcze jak dolepiała po kawałku tego czegoś. Pierwsze słowa rodzicielki jak wyszłam z gabinetu to "Żyjesz?!"
Do tej dentystki która wcześniej zakładała mi tą plombę (jakieś 1,5 roku temu) już nigdy nie pójdę. O nie.

Później ortodontka zmieniła mi tylko gumki. Chciałam czerwone, zostało tylko kilka sztuk. Wybrałam malinowe. W domu okazało się że na zębach wyglądają tak ślicznie różowo.
Ines-ka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-06-12, 10:37   #3906
Maricken
Zadomowienie

Wyślij wiadomość przez ICQ do Maricken

Cytat:
Napisane przez RobertBar7 Pokaż wiadomość
Dziś pierwsza kontrola przy okazji zmiana pękniętego łuku oraz założenie takiego drucika na podniebienie o wdzięcznej nazwie przerzut podniebny teraz to dobiero mam żelastwa z zębach stach pomyslec jak dojdzie zawias herbsta. Na złom będzie można sprzedać .

Ps Moja ortodontka stwiedziła że pale papierosy bo mam osad na zębach. Nie pale i nigdy nie paliłem. Za słabe szorowanie ? :/
Hej, widzę że chyba mamy podobną diagnozę Moja orto wciskała mi damona (na którego mnie nie stać), powiedziała żę powinnam miec tenże cudowny przerzut podniebienny oraz TFBC (czyli twin force bite corrector - coś w sylu herbsta chyba,...). Powiedz po wizycie jak tam ten drut na podnebieniu. Bo ja aparatu jeszcze nie mam, ale wiem ze mi to "grozi" (ten przerzut). Ja narazie czekam na konsultacje które sobie umówiłam do orto na Parafialnej i na Poleskiej.

w pierwszym gabinecie wg rejestru lekarzy - obaj "orto" nie mają specjalizacji z ortodoncji, w drugim to samo...a najlepsze jest to, że moja "ex" orto co bajońskie sumy chciała w ogóle nie figuruje w tym rejestrze - a szukałam jej tam wytrwale....czy to wszystko nie jest dziwne? I oni wszyscy zakładają ludziom aparaty za niebanalne sumy Ech...a ja dziś napisałam kolosa z francuskiego, jutro kolos z wykładu, pojutrze rozdział pracy mgr do oddania. Trochę mi brakuje doby na to wszystko...
Pozdrawiam znad xerówek...
Stary 2007-06-12, 15:06   #3907
sylviontko
Raczkowanie

GG do sylviontko

no i wzięlam blado zielone. podobaja mi się jutro pewnie porobię jakieś fotki, to coś wstawię
aa, pól godziny temu wyszlam od orto, a czuję,że bolą mnie ząbki. ciekawe, jak dlugo to potrwa-oby jak najdluzej
za miesiąc zakladamy dól

pozdrawiam
sylviontko jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2007-06-12, 15:53   #3908
kasiek87
Kokon pro

ja tez wrocilam i tylko dol mi wygiela cos tam w drucie i nic wiecej, gumek mi zmienic nie mogla, bo wtedy za silny naciag by byl yhh i mam wizyte dopiero 24 lipca i wtedy zmieniac mi bedzie drut na jeszcze grubszego dziada ;/ bez kitu jak do konca lata sciagne to dobrze bedzie chlip

DL2/9/9
3/3/6-22/7/8

Stary 2007-06-12, 16:05   #3909
smv
Zakorzenienie

o jeny kasiek ty to masz :P za kazdym razem biduko anstawiasz sie na zmiane gumek a tu nici heh..ja bym sie pociela;P

co do dentystów...do jakiego poszlas Ines-ka?NFZ czy prywatnie. Tragedia to co opisalas to bylo chyba straszne przezycie...ja do mojej denstyki ide z usmiechem i srachem na twarzy:P
nigdy nic nie bolalo jest najmilsza densytka na swiecie
Stary 2007-06-12, 16:50   #3910
zlosnica85
Raczkowanie

hej dziewczyny (i chłopaki )

mam do was takie pytanie. Bo wczoraj założyłam aparat i moja orto powiedziała że założyła mi taki bardziej przyszłościowy łuk (cokolwiek by to miało znaczyć) i że na kolejną wizytę to się umówimy dopiero za 2 miesiące. Nie za długo to trochę? Z tego co wiem to wszyscy mają wizyty co miesiąc. poza tym wcale mnie już zęby nie bolą i tak się trochę martwię nad efektami bo jednak przelatać bezsensownie 2 miechy z aparatem to trochę niefajnie .
zlosnica85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-06-12, 17:17   #3911
paulagwiazda
Wtajemniczenie

Ja też mam co dwa miesiące wizyty. Tylko teraz tak po miesiącu, ale to z prywatnych przyczyn mojej ortodontki :P .
Stary 2007-06-12, 17:23   #3912
Ines-ka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zlosnica85 Pokaż wiadomość
hej dziewczyny (i chłopaki )

mam do was takie pytanie. Bo wczoraj założyłam aparat i moja orto powiedziała że założyła mi taki bardziej przyszłościowy łuk (cokolwiek by to miało znaczyć) i że na kolejną wizytę to się umówimy dopiero za 2 miesiące. Nie za długo to trochę? Z tego co wiem to wszyscy mają wizyty co miesiąc. poza tym wcale mnie już zęby nie bolą i tak się trochę martwię nad efektami bo jednak przelatać bezsensownie 2 miechy z aparatem to trochę niefajnie .
Wszystko jest ok. Zęby naszły się na miejsca podyktowane przez aparat i muszą się przyzwyczaić. Gdyby odrazu po przejściu bólu zdjęto Ci aparat z powrotem byłyby krzywe.
Stary 2007-06-12, 17:38   #3913
smv
Zakorzenienie

no ja mam 1 wizyte od zalozenia apartau tez po 2 miechach dopiero takze mysleze jest okej
Stary 2007-06-13, 01:54   #3914
madziaaa21
Raczkowanie

GG do madziaaa21

A ja się w końcu odważyłam pokazać moje krzywulce...
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 3.jpg (26,9 KB, 148 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg P6086866.jpg (35,0 KB, 90 załadowań)
Stary 2007-06-13, 05:42   #3915
smv
Zakorzenienie

czy ja wiem czy one takie krzywe? ladne zabki i fajny ten zielonkawy kolorek
Stary 2007-06-13, 07:48   #3916
zlosnica85
Raczkowanie

uff to dobrze.
Dzięki za odpowiedzi jestem już dużo spokojniejsza
zlosnica85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-06-13, 09:10   #3917
sylviontko
Raczkowanie

GG do sylviontko

dzień dobry wszystkim aparatkom no i aparatom
zamieszczam zdjęcie moich gumeczek i nowego "zbrojonego" drutu

http://http://img263.imageshack.us/i...5072/z1vh0.jpg

pozdrawiam i życzę milego dnia
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg z1.jpg (72,3 KB, 95 załadowań)
Stary 2007-06-13, 09:12   #3918
Ines-ka
Zakorzenienie

Ładnie się prezentują takie gumeczki na białych zębach.
Ja jutro wkleję ze swoimi różowymi.
Stary 2007-06-13, 09:18   #3919
sylviontko
Raczkowanie

GG do sylviontko

Nistety nie mam bialych zębów, ale dobrze,że chociaż na zdjęciach wydają się bielsze

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-06-13, 13:12   #3920
smv
Zakorzenienie

sylviontko superasne zabeczki ach zeby tak moje juz takie bylya tu dziury trzeba zakleic po czwórkach:P
Stary 2007-06-13, 13:27   #3921
AppleGirl
Rozeznanie

Wróciłam od orto i zastanawiam się jak ja zjem dzisiaj obiad. Na obu łukach mam założone druty chyba rozmiaru XXL, już jak mi zakładała to strasznie mnie zęby bolały i jeszcze mam łańcuszki wszelkiego rodzaju na całej szerokości
Odważyłam się w końcu na zielone gumki U orto wydawało mi się, że jest to zieleń jasna, a teraz jak patrzę w lustro to ten kolor jest bardzo intensywny, taki trochę żarówiasty, ale pewnie się przyzwyczaję
Kolejna wizyta 9 lipca. Orto powiedziała, że teraz musimy się częściej spotykać, bo zdejmuję aparacik we wrześniu

Kasiek trzymaj się dziewuszko, pewnie zdejmiesz aparat szybciej ode mnie
AppleGirl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-06-13, 14:09   #3922
kasiek87
Kokon pro

a ja dopiero 24 lipca chlip, a moje szpary nadal sie zamykaja wolno bo wolno ale jakos ida a najgorsze jest to, ze te wielkie szpary po wyrwanych zebach zeszly sie raz dwa a te teraz po pol mm doslownie sie ruszac nie chca, ale mam nadzieje ze jak kolejny raz zmieni mi caly drut na jeszcze grubszy to bedzie juz koniec i w koncu nie bede tez miala tych wystajacych drutow przy dwojkach przez ktore koszmarnie myje sie zeby nie minal miesiac a szczoteczka do wymiany ;/

DL2/9/9
3/3/6-22/7/8

Stary 2007-06-13, 15:38   #3923
madziaaa21
Raczkowanie

GG do madziaaa21

Cytat:
Napisane przez smv Pokaż wiadomość
czy ja wiem czy one takie krzywe? ladne zabki i fajny ten zielonkawy kolorek
Dzięki smv No szczerze mówiąc ta krzywa jedynka jest już o wiele prostsza, ale właściwie cała wada polega na tym, że górna szczęka jakoś tak dziwnie "leci" w lewą stronę i mam: zaburzenie linii pośrodkowej , a na tych fotkach tak wyraźnie tego nie widać .
Stary 2007-06-13, 16:42   #3924
Pulcheria17
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Sevi Pokaż wiadomość
To mój pierwszy post na tym forum, więc na wstępie wypada się jakoś przywitać... ^^ Więc - Hej Wam... (;

Niedługo będą mi zakładać stały aparat prostujący ząbki... Ale mam za mało miejsca w paszczęce, więc od paru dni mam aparat poszerzający kość podniebienną (to alternatywa wyrywania czwórek)... Ktoś miał z czymś takim styczność? Od czasu założenia go nie mogę zupełnie nic jeść, najwyżej jakieś jogurty do picia, ew. czyste zupy, strasznie seplenię, potwornie bolą mnie zęby... ;< Codziennie, rano i wieczorem, muszę rozszerzać ten aparat, co wiąże się z ogromnym bólem, zębów i w ogóle głowy, a z każdym podkręceniem jest coraz gorzej... Z powodu tego, jak teraz mówię sporo osób się ze mnie po prostu śmieje - nawet moja 'przyjaciółka'... I tak ma być przez cztery miesiące... ;'( Brakuje mi już motywacji... Ueh, mam już dość tych wszystkich aparatów i zamieszania związanego z nimi ;'[ Chyba w ogóle zrezygnuję, nie chce mi się z tym wszystkim tak użerać...

Wiem, że to trochę żałosne szukać wsparcia w internecie, ale skoro w realnym świecie nieustannie ktoś mnie tylko dobija... ^^''

pozdrawiam... (;
oh nie masz pojecia jak ja Ci zazdroszcze... mi ortodonta powiedzial,ze musze wyrwac 6 zebow zeby cokolwiek zrobic... moi rodzice nie chca wydawac 600zl na samo rwanie a co dopiero na aparat... strasznie mi przykro ze mam tak krzywe zeby i prawie w ogole sie nie usmiecham chociaz BARDZO bym chciala... jak juz to probuje ukryc ten mankament rekami...
Pulcheria17 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-06-13, 16:44   #3925
Ines-ka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Pulcheria17 Pokaż wiadomość
oh nie masz pojecia jak ja Ci zazdroszcze... mi ortodonta powiedzial,ze musze wyrwac 6 zebow zeby cokolwiek zrobic... moi rodzice nie chca wydawac 600zl na samo rwanie a co dopiero na aparat... strasznie mi przykro ze mam tak krzywe zeby i prawie w ogole sie nie usmiecham chociaz BARDZO bym chciala... jak juz to probuje ukryc ten mankament rekami...
A nie można wyrwać państwowo?
Stary 2007-06-13, 17:04   #3926
AppleGirl
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Ines-ka Pokaż wiadomość
Właśnie, Pulcheria ja np. nic nie płaciłam za wyrywanie, ale nie usuwałam u swojej orto, tylko ona sama poleciła mi dentystkę, poszłam do niej i od razu się zapisałam. Także szukaj, a na pewno znajdziesz
AppleGirl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-06-13, 17:09   #3927
Pulcheria17
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Ines-ka Pokaż wiadomość
ja juz podobno nie moge bo mam 17 lat:/ a chyba do 13 roku zycia mozna z tego co mi pani dentystka naopowiadala... spoznilam sie lekko:/ czuje,ze dopoki sama sobie nie uzbieram tej mamony to nic z tymi zebami nie zrobie:/ a wygladam jak wampir:P juz nie wiem ile mam naplakac rodzicom i chodzic ze spuchnietymi galami zeby chcieli isc ze mna do ortodonty jeszcze raz! oni sie w ogole tym nie przejmuja:/ nie wiedza jak mnie to boli,ze kurcze oddalam sie od ludzi, bo mi wstyd jak cholera sie z takimi zebami usmiechnac. i ciagle ten text 'jak bedziesz na swoim to sobie zrobisz';(
Pulcheria17 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2007-06-13, 18:10   #3928
sylviontko
Raczkowanie

GG do sylviontko

Cytat:
ja juz podobno nie moge bo mam 17 lat:/ a chyba do 13 roku zycia mozna z tego co mi pani dentystka naopowiadala... spoznilam sie lekko:/ czuje,ze dopoki sama sobie nie uzbieram tej mamony to nic z tymi zebami nie zrobie:/ a wygladam jak wampir:P juz nie wiem ile mam naplakac rodzicom i chodzic ze spuchnietymi galami zeby chcieli isc ze mna do ortodonty jeszcze raz! oni sie w ogole tym nie przejmuja:/ nie wiedza jak mnie to boli,ze kurcze oddalam sie od ludzi, bo mi wstyd jak cholera sie z takimi zebami usmiechnac. i ciagle ten text 'jak bedziesz na swoim to sobie zrobisz';(
Wydaje mi się,że skoro jesteś ubezpieczona, to z funduszu powinni to zrobić bezpłatnie, ewentualnie zapłacić za znieczulenie. Chyba,że nie chcą rwać zdrowych zębów... ale to coś dziwne, ale połaź po różnych gabinetach dentystycznych, popytaj, bo ja jestem przykladem tego, że można taniej to zrobić ( w wwie za wymiany amalgamatów jak policzylam, wydalabym przeszlo 1000zl, pojechalam na śląsk i zaplacilam tyle za wszystko, ile tu za dwa)
Także szukaj i się nie poddawaj, bo im szybciej zalożysz aparat, tym szybciej będziesz miala ładny uśmiech. Mnie, niestety , dopiero teraz było stać na aparat (30 lat) ale w końcu go mam.
Trzymam kciuki, aby Ci się udalo.
Stary 2007-06-13, 18:37   #3929
morelowa
Zadomowienie

Moja orto powiedziała mi, że "niedługo przystępujemy do separacji".
Jestem trochę zielona w tym temacie i nie bardzo rozumiem o co jej chodziło.
Czy o gumki separacyjne wciskane pomiędzy zęby, czy może o hyrax? Albo jeszcze inny diabeł

*
*
u're my afrodisiac

morelowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-06-13, 18:52   #3930
Ines-ka
Zakorzenienie

Cytat:
Kiedy wyrywałam dwa zęby miałam 15 lat. Bezpłatnie.

Obiecane zdjęcie. Gumki miały być czerwone, no ale... Może następnym, już ostatnim razem przed zdjęciem aparatu

edit: Wokół zamków mam okropnie widoczny klej/cement
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg aa1.jpg (102,5 KB, 79 załadowań)
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości