|
Notka |
|
Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3241 |
Raczkowanie
|
Dot.: Panny Młode z Krakowa!!!
Cześć
![]() Dołączam się ![]() Nasza data to 5 września 2015, ale jak na razie umowa podpisana tylko z lokalem. W tym miesiącu chcielibyśmy podpisać umowę z fotografem. Czym się kierować przy wyborze ? W jakim formacie są lepsze wywołane zdjęcia? Jaka ilość obrobionych zdjęć ? (reszta na płytkach) Fotograf i kamerzysta czy może tylko fotograf? Możecie polecić sprawdzonego fotografa?
#3242 |
Zadomowienie
|
Hej
![]() Ja jestem wrześniową PM. Jestem jak na razie na etapie poszukiwania fryzjera i kosmetyczki. Sol11, mogłabyś i mi napisać jak wygląda cenowo makijaż u p. Eli i czy jest możliwość dojazdu? ![]()
#3243 |
Zakorzenienie
|
Alejka13 Co do frzyjera, zajrzyj na kilka ostatnich stron wątku Dobry fryzjer z Krakowa. Tam jest kilka dobrych namiarów na frzyjerów od upięć ślubnych
![]() kajusiia_xd Myślę, że u Was to naprawdę dobry moment na podpisanie umowy z fotografem (macie możliwość wyboru spośród większej ilości obleganych fotografów). Czym kierować się przy wyborze - ustalcie sobie kryteria (przedział cenowy, stylistyka zdjęć), ale i też dostępność (czy fotograf odpisuje na maile, jak się dogadujecie). Bardzo ważne jest obejrzenie całościowych reportaży ślubnych. Bywa, że nawet nagradzany fotograf ma w swoim portfolio świetne prace, ale całość reportażu dla 2-3 par naprawdę nie zachwyca. Jest tylko kilka zdjęć z efektem wow, a reszta przeciętnych. Ja też zwracam uwagę na edycję zdjęć - im mniej szalonych przeróbek, tym lepiej (często fotografowie stosują takie triki, żeby zakryć niedoskonałości warsztatowe). Format zdjęć - wg mnie nie jest aż taki istotny. Otrzymujecie zdjęcia na płycie i można je wywołać wg własnego uznania - czy to fototapeta, czy minialbum. Co do ilości zdjęć - trzeba patrzeć na całość. Nasz fotograf daje tylko 200 zdjęć (porównując z niektórymi ofertami 1500 zdjęć to naprawdę mało). Ale wszystkie jego reportaże były ciekawe, kompletne a nie dziesięć zdjęć ciotki Genowefy z kotletem w paszczy. Więc tu też sugeruję się patrzeniem na reportaże. U nas miał być tylko fotograf, potem zdecydowaliśmy się na kamerzystę ( pierwszy taniec i przysięga). Jesli zdecydujesz się na kamerzystę, to warto żebyście znaleźli kogoś filmującego lustrzankami. Ale spokojnie da radę, jeśli będzie sam fotograf, a np. ktoś zaprzyjaźniony nakręci Ważne dla Was momenty. A konkretne namiary - łatwiej będzie komuś podać, jak napiszesz np. przedział cenowy czy inne istotne dla Was kwestie ![]()
#3244 |
Zakorzenienie
|
my mamy na foto i video podpisaną umowę z VipStudio z Krakowa, płacimy za pakiet troszkę ponad 5 tys.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3245 |
Raczkowanie
|
cornflower_girl dziękuje za rady
![]() Interesuje mnie przedział cenowy max. 3500zł. Co sądzicie o studiach, które mają swoich fotografów? Dokładnie chodzi mi o to, że jeden reportaż jest ładny, ale robiony przez innego fotografa danej firmy.
#3246 |
Zakorzenienie
|
My się zdecydowaliśmy na Fotopracownię. Cena trochę powyżej tej kwoty, ale w tym przypadku czuję, że dobrze wybraliśmy.
W Twoim przedziale cenowym bardzo mi się podobały zdjęcia Łukasza Popielarczyka, Antoni Fotograf, Białe Kadry. Tzn. że zlecają to podwykonawcom? Ja bym wolała od początku wiedzieć, kto będzie robił zdjęcia na moim ślubie. Nawet w renomowanych firmach zdarzają się gorsze jakościowo reportaże lub dobre, które nam się nie spodobają.
#3247 |
Raczkowanie
|
Nie komuś obcemu, po prostu firma jest, np szef fotografuje a pracownik jego kameruje
![]() A znacie taką firmę jak Piotr Halik ?
![]() |
#3248 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3249 |
Raczkowanie
|
My też mamy zniżkę bo zdecydowaliśmy się na fotografię i film w jednej firmie. Kajusiia , wyślę Ci na priv link do ich strony.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3250 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
1.Czym się kierować przy wyborze ? * Pierw obejrzyj portfolio różnych fotografów wybierz 3 a następnie obejrzyj ich zdjęcia namacalnie oraz produkt gotowy jaki byś dostała do ręki. Kolejna sprawa to upewnij się czy posiada duże zaplecze sprzętowe by zdjęcia były z tego zlecenia różne oraz czy posiada zapasowy aparat w razie awarii bo niestety ale zdarzają się. Następnie sprawdź umowę czy nie ma w niej zapisów o dodatkowych kosztach oraz terminie realizacji , dobry fotograf będzie potrzebował od 1,5-3 miesięcy na obróbkę i przygotowanie materiału do oddania. Jeśli fotograf zaproponuje oddanie tydzień czy 2 po weselu to uciekaj czym prędzej. 2.Jaka ilość obrobionych zdjęć ? (reszta na płytkach) * Uciekaj od ofert, które maja więcej niż 500 zdjęć gdyż fotograf jak idzie na wesel robi od 1500-4000 zdjęć i z tego powinien wybrać same rodzynki niepowtarzalne nad którymi się dłużej pochyli gdyż obróbka 1 zdjęcia trwa od 5-15 minut i by dopieścić je wszystkie należy je przebrać do tych najbardziej wartościowych. Standard u dobrego fotografa który nie powiela kadrów czyli zdjęcie jedno podobne do drugiego np. samym uśmiechem albo przekręceniem głowy to 300-500. Do albumu tradycyjnego wklejanego wchodzi 100-150 zdjęć a do fotoksiążki 100-180 zdjęć. Reszta zdjęć na płycie. Zapytaj fotografa po ile płaci za wywołanie zdjęcia , jeśli poniżej 1,20 to też zrezygnuj bo wywołuje je przez internet wysyłając do tanich drukarni a tam z mojego już doświadczenia wiem że drukują na kiepskim papierze i wątpliwym nasyceniu kolorystycznym . Album ślubny robi się raz i powinien być zrobiony na najlepszym papierze i jakości wydruku , różnica w kosztach fotografa to ok 50 zł na wszystkich zdjęciach a w całości odbioru wizualnego ogromna. 3.Fotograf i kamerzysta czy może tylko fotograf? *To kwestia gustu i portfela , z doświadczenia wiem że 65% par rezygnuje z kamerzysty bo dobry film kosztuje od 3000 zł w górę i ogląda się go raz albo wcale przy czym wielu młodych woli wykorzystać ta kasę na np. meble do mieszkania lub na alkohol na wesel. To nie do ozdób , kwiatów , zaproszeń , winietek , dekoracji , samochodu na ślub wraca się po latach a do zdjęć więc decydują się na lepszej jakości tego typu pamiątkę , wielu zaoszczędzone pieniądze przeznacza na podróż poślubna lub na dołożenie do paliwa i wyjazd w góry czy inne miejsce na sesję plenerową. Wszytko zależy od Twojego podejścia do tematu oraz budżetu. 4. Możecie polecić sprawdzonego fotografa? Na to pytanie nie mogę odpisać z wiadomych powodów ale gdybyś chciała to zapraszam do napisania wiadomości prywatnej a chętnie przedstawię ofertę. Pozdrawiam Grzegorz |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3251 |
Raczkowanie
|
Grenob dziękuje za pomoc, dużo mi to rozjaśniło
![]()
#3252 |
Przyczajenie
|
Witam wszystkie forumowiczki!
Zwracam sie do was z waznym pytanie za 3 miesiace biore slub cywilny w Polsce z iranczykiem majacym australijski paszport. Zlozylam wszystkie papieru do USC wraz z aktem urodzenia narzeczonego I Tutaj pojawia sie problem - Pani z USC pinformowala moja mame ( gdyz to Ina skladala dokumenty) ze AKT urodzenia Oryginal zostaje u nich w urzedzie. Wydaje mi sie to zupelnie bezsesnsowne gdyz maja tez kopie przetluamczona na Polski przez tlumacza przysieglego Wiec dlaczego Chca zatrzymac oryginal? Jest to dla mnie b Wazne gdyz akt mojego narzeczonego jest rownoczesnie Jego iranskim dowodem osobistym Wiec nie moze tego po prostu zostawic w urzedzie. Dajcie znac jesli cos wiecie na ten temat dziekuje! |
![]() ![]() |
![]() |
#3253 |
Raczkowanie
|
Może niech narzeczony idzie do ambasady irańskiej i zapyta co w sytuacji gdy musi ten akt zostawić w polskim USC.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3254 |
Zakorzenienie
|
Firmy nie kojarzę. Czasami lepiej wziąć taką firmę (po obejrzeniu wszystkich prac i umówieniu się na konkretnego fotografa/kamerzystę) - umieją ze sobą współpracować i nie będą sobie wchodzić w drogę.
#3255 |
Raczkowanie
|
Kochane chciałam się podpiąć pod temat tortów
![]() ![]() Z tego co się wstępnie orientowałam to ok 65-70 zł za kg i paczki ok 19-23 zł czy to czasem nie wygórowane ceny czy raczej standard??? ![]() ![]()
#3256 |
Zakorzenienie
|
Z tego, co się orientowałam, to ceny tortów to zazwyczaj 50-55zł/kg.
70zł/kg to bardzo drogo ![]() Ceny paczek z ciastami można oceniać, jakbyś napisała, jaką mają wagę i jakie opakowanie /czy plastik, czy coś innego, czy trzeba samemu coś ładnego dokupić/. |
![]() ![]() |
![]() |
#3257 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Dotka90 a mogłabyś mi napisać cukiernie w których się dowiadywałaś i takie ceny względne były? ![]()
![]() |
#3258 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
W jednej cukierni na 70 os. wyszedł nam koszt tortu 700zł ![]() My koniec końców bierzemy cukiernię spod Krakowa. Tort 39zł/kg, ciasta 19zł/kg, paczki 14,5zł/70dag, w ładnych opakowaniach. Ale z tego, co właścicielka mówiła, od marca ceny mają wzrosnąć. Edytowane przez Dotka90 Czas edycji: 2014-02-27 o 15:18 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3259 |
Zakorzenienie
|
Kajusiia p. Halik był naszym fotografem na ślubie w 2007r i miał znajomego kamerzyste
Cen kompletnie nie pamiętam ale z pamiątek (zdjęcia, płytki, albumy) jesteśmy zadowoleni Pan wiózł nas też autem do ślubu. Jakby co to pisz na pw do mnie tylko podkreślam ze od naszego ślubu minęło już trochę czasu. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez Iwa_iw Czas edycji: 2014-02-27 o 16:24 |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#3260 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Spoko właścicielka. Dała nam ciasto na wynos do domu na spróbowanie, żebyśmy się spokojnie zastanowili i dali znać. Nie naciskała na nas z podpisaniem umowy podtykając ją nam niemal pod nos ![]() Edytowane przez lala2506 Czas edycji: 2014-02-27 o 20:39 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3261 |
Raczkowanie
|
Dotka90 & lala2506 jesteście kochane
![]() ![]()
#3262 |
Zakorzenienie
|
Nie ma za co
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3263 |
Zakorzenienie
|
Nie ma za co
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3264 |
Raczkowanie
|
Sprawa z tortem na razie jest "zawieszona" ponieważ byliśmy na Naszej sali dopytać kilka szczegółów i Pan właściciel poinformował Nas że ciasta mamy już w cenie i jak mielibyśmy 100 osób to tort byłby gratis ale że mamy ok 80 to jak będziemy chcieli torta z tej samej cukierni to również jest taka możliwość. Cena ok 300-400 zł
![]() ![]() ![]()
#3265 |
Raczkowanie
|
Hej Dziewczyny!!!
Ślubna z maja ![]() Niewiele czasu a jeszcze tyle rzeczy! Teraz jestem na etapie wyboru tortu także chętnie postudiuje Wasze opinie. Czy ktoś zamawiał może u Michalskich kiedyś? Mi marzy się tort w takim stylu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3266 |
Raczkowanie
|
Dziewczynki czy któraś z Was zamawiała obrączki u jubilera z Długiej, nazywa się Front. Prowadzą go dwaj bracia, siedzibę mają w okolicach przystanku Pędzichów. Spodobały mi się ich modele i dodatkowo ceny mają ok.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3267 |
Raczkowanie
|
Hej wszystkim
![]() Ogłoszenie parafialne : poszukuję dziewczyn, które biorą ślub w kościele na Skałce. Mnie to czeka w czerwcu i muszę przyznać, że kompletnie zgłupiałam, jeżeli chodzi o stronę formalną, a nie chciałabym czegoś skopać i obudzić się z ręką w przysłowiowym nocniku.. monia503 - ja zamówiłam u Blecharzy, ale kiedyś jadłam tort Czarny Las u Michalskich i to był najlepszy Czarny Las jakiego próbowałam ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3268 |
Raczkowanie
|
Cześć dziewczyny, witam po dość dłuuugiej przerwie. Miałam kilkumiesięczny przesyt tematu weselnego, po czym pod w połowie lutego obudziłam się, że jeszcze tylko 3m-ce do ślubu, a ja kiecki nie mam :P
Na szczęście spięłam pupę i powoli nadganiam zaległości. Suknię będę miała z salonu Karina z Długiej, jestem już po pierwszej przymiarce ![]() Do tego mam koronkowe bolerko i niezbyt strojny welon z jakimiś błyszczącymi elementami na dole. Czyli wszystko utrzymane w dość tradycyjnej konwencji ![]() Buty kupiłam w sklepie tuż obok salonu z sukniami - zwyczajne, białe, na średnim obcasie i dokupię sobie do tego jakieś ozdobne klipsy. Najważniejsze, że są mega wygodne, zwłaszcza że ja na co dzień jestem kompletnie "bezobcasowa" ![]() Połówkowi kupiliśmy ciemnogranatowy garnitur z Bytomia, wraz z całym ekwipunkiem (koszula, mucha, pasek, spinki), brakuje mu tylko butów. Zaproszenia kończymy rozdawać, mamy te z ptaszkami (nr 11) http://allegro.pl/wyjatkowe-zaprosze...965822878.html i szczerze mówiąc nie było osoby, która by się nie zachwyciła nimi ![]() Z tej samej firmy zamówimy też winietki na stoły. Księgę gości będziemy mieli w formie obrazu drzewa z dwoma ptaszkami, na którym goście będą malować liście z odcisków palców - coś w ten deseń tylko inne kolory. Wybrałam również wzór tortu, póki co cukiernia RED odmówiła jego wykonania, natomiast Krakowskie Wypieki jak najbardziej i chyba się na nich zdecyduję, chociaż liczą sobie aż 70zł/kg... No ale w sumie taki tort raz w życiu się zamawia, więc chyba zacisnę zęby i się szarpnę ![]() ![]() DJ - zarezerwowany, fotograf - zarezerwowany. Nauki przedmałżeńskie - zrobione (Dominikanie, polecam!). Makijażystka wybrana - moja świadkowa ![]() Bukiet - ogólna koncepcja jest: białe róże z delikatnymi motywami granatowymi z jakichś innych kwiatów. Menu wstępnie ustalone, dziś byliśmy na degustacji (wesele mamy w hotelu Perła) i wszystko było pyszne. Co jeszcze nie zrobione? Cała papierkologia leży i kwiczy, nic jeszcze z formalności nie zrobiliśmy, ale w tym tygodniu zacznę kompletować dokumenty. Obrączki nie kupione, nawet nie wybrane. Cukiernia nadal nie wybrana, próbowaliśmy już ciasta z 5 cukierni (w tym Cora, Michałek, RED i nie pamiętam co jeszcze) i na 5-6 próbek ciast 1 lub 2 okazywały się zjadliwe, a reszta taka sobie lub wręcz jakaś masakra. Jestem już trochę zdołowana, że tak ciężko kupić w Krakowie jadalne ciasta, które nie przypominałyby betonu albo nie miałyby posmaku taniej margaryny albo nie byłyby zupełnie bez smaku... Kwestie organizacyjne (transport, noclegi) w zasadzie w powijakach. Fryzjer nie wybrany, na dodatek zero koncepcji co do fryzury. Poradnia przedmałżeńska nie odhaczona. Kurs tańca - nie zarezerwowany, nie odbyty. Tak więc jest co robić w tym miesiącu...
#3269 |
Zakorzenienie
|
Z ciekawości, czemu Red odmówiło?
|
![]() ![]() |
![]() |
#3270 |
Raczkowanie
|
morellova sukienka śliczna
![]() ![]() Też mam jeszcze nie rozwiązana do końca sprawę z tortem (czekamy na spotkanie z cukiernią od gościa z Naszej sali) ale w gre również wchodziła cukiernia Red i Cora- coś nie za dobre robią torty??? ![]()
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:43.