Panny Młode z Krakowa!!! - Strona 109 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-02-19, 22:25   #3241
kajusiia_xd
Raczkowanie

Dot.: Panny Młode z Krakowa!!!

Cześć

Dołączam się

Nasza data to 5 września 2015, ale jak na razie umowa podpisana tylko z lokalem.

W tym miesiącu chcielibyśmy podpisać umowę z fotografem.
Czym się kierować przy wyborze ?
W jakim formacie są lepsze wywołane zdjęcia?
Jaka ilość obrobionych zdjęć ? (reszta na płytkach)
Fotograf i kamerzysta czy może tylko fotograf?
Możecie polecić sprawdzonego fotografa?
kajusiia_xd jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-20, 08:10   #3242
Alejka13
Zadomowienie

Hej
Ja jestem wrześniową PM. Jestem jak na razie na etapie poszukiwania fryzjera i kosmetyczki.
Sol11, mogłabyś i mi napisać jak wygląda cenowo makijaż u p. Eli i czy jest możliwość dojazdu?
Alejka13 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-20, 09:54   #3243
cornflower_girl
Zakorzenienie

Alejka13 Co do frzyjera, zajrzyj na kilka ostatnich stron wątku Dobry fryzjer z Krakowa. Tam jest kilka dobrych namiarów na frzyjerów od upięć ślubnych

kajusiia_xd Myślę, że u Was to naprawdę dobry moment na podpisanie umowy z fotografem (macie możliwość wyboru spośród większej ilości obleganych fotografów).

Czym kierować się przy wyborze - ustalcie sobie kryteria (przedział cenowy, stylistyka zdjęć), ale i też dostępność (czy fotograf odpisuje na maile, jak się dogadujecie). Bardzo ważne jest obejrzenie całościowych reportaży ślubnych. Bywa, że nawet nagradzany fotograf ma w swoim portfolio świetne prace, ale całość reportażu dla 2-3 par naprawdę nie zachwyca. Jest tylko kilka zdjęć z efektem wow, a reszta przeciętnych. Ja też zwracam uwagę na edycję zdjęć - im mniej szalonych przeróbek, tym lepiej (często fotografowie stosują takie triki, żeby zakryć niedoskonałości warsztatowe).

Format zdjęć - wg mnie nie jest aż taki istotny. Otrzymujecie zdjęcia na płycie i można je wywołać wg własnego uznania - czy to fototapeta, czy minialbum.

Co do ilości zdjęć - trzeba patrzeć na całość. Nasz fotograf daje tylko 200 zdjęć (porównując z niektórymi ofertami 1500 zdjęć to naprawdę mało). Ale wszystkie jego reportaże były ciekawe, kompletne a nie dziesięć zdjęć ciotki Genowefy z kotletem w paszczy. Więc tu też sugeruję się patrzeniem na reportaże.

U nas miał być tylko fotograf, potem zdecydowaliśmy się na kamerzystę ( pierwszy taniec i przysięga). Jesli zdecydujesz się na kamerzystę, to warto żebyście znaleźli kogoś filmującego lustrzankami. Ale spokojnie da radę, jeśli będzie sam fotograf, a np. ktoś zaprzyjaźniony nakręci Ważne dla Was momenty.

A konkretne namiary - łatwiej będzie komuś podać, jak napiszesz np. przedział cenowy czy inne istotne dla Was kwestie

Bogini kuchennego zniszczenia
cornflower_girl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-20, 10:11   #3244
existence
Zakorzenienie

my mamy na foto i video podpisaną umowę z VipStudio z Krakowa, płacimy za pakiet troszkę ponad 5 tys.
Stary 2014-02-20, 21:35   #3245
kajusiia_xd
Raczkowanie

cornflower_girl dziękuje za rady

Interesuje mnie przedział cenowy max. 3500zł.

Co sądzicie o studiach, które mają swoich fotografów? Dokładnie chodzi mi o to, że jeden reportaż jest ładny, ale robiony przez innego fotografa danej firmy.
Stary 2014-02-21, 14:39   #3246
cornflower_girl
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kajusiia_xd Pokaż wiadomość
Interesuje mnie przedział cenowy max. 3500zł.
My się zdecydowaliśmy na Fotopracownię. Cena trochę powyżej tej kwoty, ale w tym przypadku czuję, że dobrze wybraliśmy.
W Twoim przedziale cenowym bardzo mi się podobały zdjęcia Łukasza Popielarczyka, Antoni Fotograf, Białe Kadry.

Cytat:
Co sądzicie o studiach, które mają swoich fotografów? Dokładnie chodzi mi o to, że jeden reportaż jest ładny, ale robiony przez innego fotografa danej firmy.
Tzn. że zlecają to podwykonawcom? Ja bym wolała od początku wiedzieć, kto będzie robił zdjęcia na moim ślubie. Nawet w renomowanych firmach zdarzają się gorsze jakościowo reportaże lub dobre, które nam się nie spodobają.

Stary 2014-02-22, 08:49   #3247
kajusiia_xd
Raczkowanie

Nie komuś obcemu, po prostu firma jest, np szef fotografuje a pracownik jego kameruje

A znacie taką firmę jak Piotr Halik ?

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-02-22, 08:57   #3248
existence
Zakorzenienie

Cytat:
Nie komuś obcemu, po prostu firma jest, np szef fotografuje a pracownik jego kameruje

no my tak będziemy mieć bo podobały nam się i zdjęcia i filmy z jednej firmy dodatkowo na zdjęcia dostaliśmy zniżkę jak wzięliśmy to i to
Stary 2014-02-22, 11:55   #3249
Amaranto
Raczkowanie

My też mamy zniżkę bo zdecydowaliśmy się na fotografię i film w jednej firmie. Kajusiia , wyślę Ci na priv link do ich strony.
Amaranto jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-25, 08:47   #3250
niematakiegokontaerror2
Raczkowanie

Cytat:
Cześć

Dołączam się

Nasza data to 5 września 2015, ale jak na razie umowa podpisana tylko z lokalem.

W tym miesiącu chcielibyśmy podpisać umowę z fotografem.
Czym się kierować przy wyborze ?
W jakim formacie są lepsze wywołane zdjęcia?
Jaka ilość obrobionych zdjęć ? (reszta na płytkach)
Fotograf i kamerzysta czy może tylko fotograf?
Możecie polecić sprawdzonego fotografa?
Kajusia jako fotograf i śwież upieczony małżonek odpowiem obiektywnie najlepiej jak mogę.
1.Czym się kierować przy wyborze ?
* Pierw obejrzyj portfolio różnych fotografów wybierz 3 a następnie obejrzyj ich zdjęcia namacalnie oraz produkt gotowy jaki byś dostała do ręki. Kolejna sprawa to upewnij się czy posiada duże zaplecze sprzętowe by zdjęcia były z tego zlecenia różne oraz czy posiada zapasowy aparat w razie awarii bo niestety ale zdarzają się. Następnie sprawdź umowę czy nie ma w niej zapisów o dodatkowych kosztach oraz terminie realizacji , dobry fotograf będzie potrzebował od 1,5-3 miesięcy na obróbkę i przygotowanie materiału do oddania. Jeśli fotograf zaproponuje oddanie tydzień czy 2 po weselu to uciekaj czym prędzej.
2.Jaka ilość obrobionych zdjęć ? (reszta na płytkach)
* Uciekaj od ofert, które maja więcej niż 500 zdjęć gdyż fotograf jak idzie na wesel robi od 1500-4000 zdjęć i z tego powinien wybrać same rodzynki niepowtarzalne nad którymi się dłużej pochyli gdyż obróbka 1 zdjęcia trwa od 5-15 minut i by dopieścić je wszystkie należy je przebrać do tych najbardziej wartościowych. Standard u dobrego fotografa który nie powiela kadrów czyli zdjęcie jedno podobne do drugiego np. samym uśmiechem albo przekręceniem głowy to 300-500. Do albumu tradycyjnego wklejanego wchodzi 100-150 zdjęć a do fotoksiążki 100-180 zdjęć. Reszta zdjęć na płycie. Zapytaj fotografa po ile płaci za wywołanie zdjęcia , jeśli poniżej 1,20 to też zrezygnuj bo wywołuje je przez internet wysyłając do tanich drukarni a tam z mojego już doświadczenia wiem że drukują na kiepskim papierze i wątpliwym nasyceniu kolorystycznym . Album ślubny robi się raz i powinien być zrobiony na najlepszym papierze i jakości wydruku , różnica w kosztach fotografa to ok 50 zł na wszystkich zdjęciach a w całości odbioru wizualnego ogromna.
3.Fotograf i kamerzysta czy może tylko fotograf?
*To kwestia gustu i portfela , z doświadczenia wiem że 65% par rezygnuje z kamerzysty bo dobry film kosztuje od 3000 zł w górę i ogląda się go raz albo wcale przy czym wielu młodych woli wykorzystać ta kasę na np. meble do mieszkania lub na alkohol na wesel. To nie do ozdób , kwiatów , zaproszeń , winietek , dekoracji , samochodu na ślub wraca się po latach a do zdjęć więc decydują się na lepszej jakości tego typu pamiątkę , wielu zaoszczędzone pieniądze przeznacza na podróż poślubna lub na dołożenie do paliwa i wyjazd w góry czy inne miejsce na sesję plenerową. Wszytko zależy od Twojego podejścia do tematu oraz budżetu.
4. Możecie polecić sprawdzonego fotografa?
Na to pytanie nie mogę odpisać z wiadomych powodów ale gdybyś chciała to zapraszam do napisania wiadomości prywatnej a chętnie przedstawię ofertę.
Pozdrawiam Grzegorz
niematakiegokontaerror2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-25, 11:18   #3251
kajusiia_xd
Raczkowanie

Grenob dziękuje za pomoc, dużo mi to rozjaśniło

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-02-26, 16:01   #3252
karinaaa87
Przyczajenie

Witam wszystkie forumowiczki!
Zwracam sie do was z waznym pytanie za 3 miesiace biore slub cywilny w Polsce z iranczykiem majacym australijski paszport.
Zlozylam wszystkie papieru do USC wraz z aktem urodzenia narzeczonego I Tutaj pojawia sie problem - Pani z USC pinformowala moja mame ( gdyz to Ina skladala dokumenty) ze AKT urodzenia Oryginal zostaje u nich w urzedzie.
Wydaje mi sie to zupelnie bezsesnsowne gdyz maja tez kopie przetluamczona na Polski przez tlumacza przysieglego Wiec dlaczego Chca zatrzymac oryginal?
Jest to dla mnie b Wazne gdyz akt mojego narzeczonego jest rownoczesnie Jego iranskim dowodem osobistym Wiec nie moze tego po prostu zostawic w urzedzie.

Dajcie znac jesli cos wiecie na ten temat dziekuje!
karinaaa87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-26, 19:43   #3253
samiramis
Raczkowanie

Może niech narzeczony idzie do ambasady irańskiej i zapyta co w sytuacji gdy musi ten akt zostawić w polskim USC.
samiramis jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-27, 11:33   #3254
cornflower_girl
Zakorzenienie

Cytat:

Firmy nie kojarzę. Czasami lepiej wziąć taką firmę (po obejrzeniu wszystkich prac i umówieniu się na konkretnego fotografa/kamerzystę) - umieją ze sobą współpracować i nie będą sobie wchodzić w drogę.

Stary 2014-02-27, 14:40   #3255
iliy
Raczkowanie

GG do iliy

Kochane chciałam się podpiąć pod temat tortów a raczej ich ceny
Z tego co się wstępnie orientowałam to ok 65-70 zł za kg i paczki ok 19-23 zł czy to czasem nie wygórowane ceny czy raczej standard??? Może któraś ma jakaś "pyszną" cukiernię do polecenia? - z góry dziękuję
Stary 2014-02-27, 14:50   #3256
Dotka90
Zakorzenienie

Z tego, co się orientowałam, to ceny tortów to zazwyczaj 50-55zł/kg.
70zł/kg to bardzo drogo
Ceny paczek z ciastami można oceniać, jakbyś napisała, jaką mają wagę i jakie opakowanie /czy plastik, czy coś innego, czy trzeba samemu coś ładnego dokupić/.
Dotka90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-27, 15:10   #3257
iliy
Raczkowanie

GG do iliy

Cytat:
Napisane przez Dotka90 Pokaż wiadomość
70zł/kg to bardzo drogo
Ceny paczek z ciastami można oceniać, jakbyś napisała, jaką mają wagę i jakie opakowanie /czy plastik, czy coś innego, czy trzeba samemu coś ładnego dokupić/.
O kurcze to faktycznie ceny dość wygórowane pewnie też się cenią bo Kraków renoma itd....

Dotka90 a mogłabyś mi napisać cukiernie w których się dowiadywałaś i takie ceny względne były?
Stary 2014-02-27, 15:16   #3258
Dotka90
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Dotka90 Pokaż wiadomość
70zł/kg to bardzo drogo
Iliy, nie pamiętam gdzie dokładnie, bo to na Targach było i teraz to mi się już miesza, ale z Targów braliśmy pod uwagę Cukiernię Róża (na Placu Ibramowskim są) i oni mieli chyba 55zł/kg.

W jednej cukierni na 70 os. wyszedł nam koszt tortu 700zł

My koniec końców bierzemy cukiernię spod Krakowa.
Tort 39zł/kg, ciasta 19zł/kg, paczki 14,5zł/70dag, w ładnych opakowaniach.

Ale z tego, co właścicielka mówiła, od marca ceny mają wzrosnąć.

Edytowane przez Dotka90
Czas edycji: 2014-02-27 o 15:18
Stary 2014-02-27, 16:23   #3259
Iwa_iw
Zakorzenienie

GG do Iwa_iw

Kajusiia p. Halik był naszym fotografem na ślubie w 2007r i miał znajomego kamerzyste
Cen kompletnie nie pamiętam ale z pamiątek (zdjęcia, płytki, albumy) jesteśmy zadowoleni
Pan wiózł nas też autem do ślubu. Jakby co to pisz na pw do mnie tylko podkreślam ze od naszego ślubu minęło już trochę czasu.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

HANIA 29.10.2008r.

ALUTKA 13.06.2011r.

Edytowane przez Iwa_iw
Czas edycji: 2014-02-27 o 16:24
Iwa_iw jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-27, 20:35   #3260
lala2506
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez iliy Pokaż wiadomość
Kochane chciałam się podpiąć pod temat tortów a raczej ich ceny
Z tego co się wstępnie orientowałam to ok 65-70 zł za kg i paczki ok 19-23 zł czy to czasem nie wygórowane ceny czy raczej standard??? Może któraś ma jakaś "pyszną" cukiernię do polecenia? - z góry dziękuję
Viktoria Lusina (okolice Krakowa). Dojazd za pierwszym razem ciężki, ale moim zdaniem warto. Plusem niewątpliwym dla nas było to, że jak chcieliśmy spróbować danego tortu to go nam po prostu przynieśli. Nie było sytuacji pt. " a bo wiecie państwo akurat nie mamy" co też świadczy o tym, że mają sporo klientów, a przy tym przynajmniej moim zdaniem nie tracą na jakości. Za tort na 100 osób, ciasto, mieszankę bankietową i ponad 50 paczek dla gości trochę ponad 2000. W cenie już ładne opakowania, a nie tandetny plastik, bardzo ładny stelaż pod tort (jak się u nich zamawia sam tort to pobierają kaucję za stelaż, a jak obsługują całe wesele to mają to wliczone w cenę). Dowożą ciasta na miejsce Paczki braliśmy bodajże 90 dag chyba po 23 zł, ale ręki nie dam uciąć

Spoko właścicielka. Dała nam ciasto na wynos do domu na spróbowanie, żebyśmy się spokojnie zastanowili i dali znać. Nie naciskała na nas z podpisaniem umowy podtykając ją nam niemal pod nos

Edytowane przez lala2506
Czas edycji: 2014-02-27 o 20:39
lala2506 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-27, 21:59   #3261
iliy
Raczkowanie

GG do iliy

Dotka90 & lala2506 jesteście kochane bardzo Wam dziękuję za bardzo pomocne odpowiedzi a przede wszystkim podpowiedzi, mam nadzieję że coś z tego co poleciłyście wybiorę i dam znać
Stary 2014-02-28, 07:07   #3262
Dotka90
Zakorzenienie

Nie ma za co
Stary 2014-02-28, 18:32   #3263
lala2506
Zakorzenienie

Nie ma za co
lala2506 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-05, 10:31   #3264
iliy
Raczkowanie

GG do iliy

Sprawa z tortem na razie jest "zawieszona" ponieważ byliśmy na Naszej sali dopytać kilka szczegółów i Pan właściciel poinformował Nas że ciasta mamy już w cenie i jak mielibyśmy 100 osób to tort byłby gratis ale że mamy ok 80 to jak będziemy chcieli torta z tej samej cukierni to również jest taka możliwość. Cena ok 300-400 zł więc nie jest źle Oczywiście musimy najpierw się skontaktować z tą cukiernią co proponują ale i tak cenowo chyba wychodzi względnie
Stary 2014-03-06, 12:05   #3265
monia503
Raczkowanie

Hej Dziewczyny!!!
Ślubna z maja
Niewiele czasu a jeszcze tyle rzeczy!
Teraz jestem na etapie wyboru tortu także chętnie postudiuje Wasze opinie.
Czy ktoś zamawiał może u Michalskich kiedyś?

Mi marzy się tort w takim stylu
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg image.jpg (33,7 KB, 18 załadowań)
monia503 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-08, 09:16   #3266
anusia13138
Raczkowanie

Dziewczynki czy któraś z Was zamawiała obrączki u jubilera z Długiej, nazywa się Front. Prowadzą go dwaj bracia, siedzibę mają w okolicach przystanku Pędzichów. Spodobały mi się ich modele i dodatkowo ceny mają ok.
anusia13138 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-08, 15:30   #3267
linnnea
Raczkowanie

Hej wszystkim

Ogłoszenie parafialne : poszukuję dziewczyn, które biorą ślub w kościele na Skałce. Mnie to czeka w czerwcu i muszę przyznać, że kompletnie zgłupiałam, jeżeli chodzi o stronę formalną, a nie chciałabym czegoś skopać i obudzić się z ręką w przysłowiowym nocniku..

monia503 - ja zamówiłam u Blecharzy, ale kiedyś jadłam tort Czarny Las u Michalskich i to był najlepszy Czarny Las jakiego próbowałam
linnnea jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-03-09, 21:17   #3268
morellova
Raczkowanie

Cześć dziewczyny, witam po dość dłuuugiej przerwie. Miałam kilkumiesięczny przesyt tematu weselnego, po czym pod w połowie lutego obudziłam się, że jeszcze tylko 3m-ce do ślubu, a ja kiecki nie mam :P
Na szczęście spięłam pupę i powoli nadganiam zaległości.

Suknię będę miała z salonu Karina z Długiej, jestem już po pierwszej przymiarce http://karina.net.pl/kolekcja_2014/c...809/prima.html - bez tego zabudowanego tiulu. Sukienka wydaje się skromna i na pierwszy rzut oka szału nie robi, ale gdy tylko ją założyłam to nie było wątpliwości, że to jest ta. Jestem b. niziutka i w każdej bogatszej sukni po prostu znikałam w morzu koronek lub cyrkonii. A ta mnie wysmukla i idealnie do mnie pasuje.
Do tego mam koronkowe bolerko i niezbyt strojny welon z jakimiś błyszczącymi elementami na dole. Czyli wszystko utrzymane w dość tradycyjnej konwencji

Buty kupiłam w sklepie tuż obok salonu z sukniami - zwyczajne, białe, na średnim obcasie i dokupię sobie do tego jakieś ozdobne klipsy. Najważniejsze, że są mega wygodne, zwłaszcza że ja na co dzień jestem kompletnie "bezobcasowa"

Połówkowi kupiliśmy ciemnogranatowy garnitur z Bytomia, wraz z całym ekwipunkiem (koszula, mucha, pasek, spinki), brakuje mu tylko butów.

Zaproszenia kończymy rozdawać, mamy te z ptaszkami (nr 11) http://allegro.pl/wyjatkowe-zaprosze...965822878.html i szczerze mówiąc nie było osoby, która by się nie zachwyciła nimi nam samym tak się spodobały, że ptaszki i granat postanowiliśmy uczynić naszymi motywami ślubnymi.
Z tej samej firmy zamówimy też winietki na stoły.

Księgę gości
będziemy mieli w formie obrazu drzewa z dwoma ptaszkami, na którym goście będą malować liście z odcisków palców - coś w ten deseń tylko inne kolory.

Wybrałam również wzór tortu, póki co cukiernia RED odmówiła jego wykonania, natomiast Krakowskie Wypieki jak najbardziej i chyba się na nich zdecyduję, chociaż liczą sobie aż 70zł/kg... No ale w sumie taki tort raz w życiu się zamawia, więc chyba zacisnę zęby i się szarpnę

DJ - zarezerwowany, fotograf - zarezerwowany.
Nauki przedmałżeńskie - zrobione (Dominikanie, polecam!).
Makijażystka wybrana - moja świadkowa
Bukiet - ogólna koncepcja jest: białe róże z delikatnymi motywami granatowymi z jakichś innych kwiatów.
Menu wstępnie ustalone, dziś byliśmy na degustacji (wesele mamy w hotelu Perła) i wszystko było pyszne.

Co jeszcze nie zrobione?
Cała papierkologia leży i kwiczy, nic jeszcze z formalności nie zrobiliśmy, ale w tym tygodniu zacznę kompletować dokumenty.
Obrączki nie kupione, nawet nie wybrane.
Cukiernia nadal nie wybrana, próbowaliśmy już ciasta z 5 cukierni (w tym Cora, Michałek, RED i nie pamiętam co jeszcze) i na 5-6 próbek ciast 1 lub 2 okazywały się zjadliwe, a reszta taka sobie lub wręcz jakaś masakra. Jestem już trochę zdołowana, że tak ciężko kupić w Krakowie jadalne ciasta, które nie przypominałyby betonu albo nie miałyby posmaku taniej margaryny albo nie byłyby zupełnie bez smaku...
Kwestie organizacyjne (transport, noclegi) w zasadzie w powijakach.
Fryzjer nie wybrany, na dodatek zero koncepcji co do fryzury.
Poradnia przedmałżeńska nie odhaczona.
Kurs tańca - nie zarezerwowany, nie odbyty.

Tak więc jest co robić w tym miesiącu...
Stary 2014-03-10, 07:36   #3269
Dotka90
Zakorzenienie

Z ciekawości, czemu Red odmówiło?
Stary 2014-03-10, 08:49   #3270
iliy
Raczkowanie

GG do iliy

morellova sukienka śliczna i gratki za załatwione już sprawy

Też mam jeszcze nie rozwiązana do końca sprawę z tortem (czekamy na spotkanie z cukiernią od gościa z Naszej sali) ale w gre również wchodziła cukiernia Red i Cora- coś nie za dobre robią torty???

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości