|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1981 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Coraz większe nasze brzuszki, w czerwcu będą już maluszki cz.II
Aldrin piękne ciuszki
oliwka - nie stosowałam jak Groszek był mały, teraz smaruję go po basenie + robię mu masaż, dla siebie na brzuch chusteczki - na wyjścia nawilżane np. Pampers, a w domu w zależności od sytuacji - jak będzie spokój i czas na nalanie ciepłej wody i kupa nie będzie za duża to woda i płatek kosmetyczny, ale jak duża plus wielki krzyk to szybko chusteczki |
|
|
|
#1982 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Edytowane przez Aldrin Czas edycji: 2014-03-10 o 13:42 |
|
|
|
|
#1983 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja po pierwszym porodzie bez problemu poruszałam się i siedziałam, więc to koło poporodowe wcale takie niezbędne nie jest ![]() mi za 1 razem wystarczył ten mały, do pępka stosuje się niewiele, a datę przydatności ma długaśną - teraz jeszcze nie wiem jaką pojemność zakupię, moze większą, żeby "w razie w" był w apteczce ![]() Cytat:
miałam przy łóżeczku mydelniczkę z mydłem, miseczkę z wodą (ciepłą bo w razie potrzeby lałam) no i te waciki
|
||
|
|
|
#1984 |
|
Zakorzenienie
|
No więc te 4 półki w szafie u rodziców wyglądają chwilowo tak jak na zdjęciu. W szafie są ciuszki od rozmiaru 60 w górę. Wszystkie wcześniejsze są odłożone i czekają na pranie.
Oczywiście musiałam foto najpierw na maila wysłać bo jak ostatnio wysyłam zdjęcia z tel to po załączeniu odwraca mi je do góry nogami. Też tak macie?? Ja mam samsunga S3 i od czasu jak ostatnio mi się system aktualizował to mi się tak dzieje co mnie wkurza niesamowicie. |
|
|
|
#1985 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
#1986 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#1987 |
|
Zakorzenienie
|
Małż jak wczoraj zobaczył tą szafę w środku to aż sobie usiadł z wrażenia
Chłopina nie spodziewał się że jego mała dziewczynka aż tyle ciuszków już ma
|
|
|
|
#1988 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ja ma tylko marne dwie szuflady w komodzie
|
|
|
|
|
#1989 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tylko co do spirytusu to on musi mieć jakies odpowiednie proporcje, ale to na pewno jest w necie i nie jest skomplikowane ![]() Są też do kupienia takie gotowe waciki nasączone spirytusem. ja kupowałam.Kosztowały grosze i można je kupić w aptece czy w necie. Ja kupiłam Octenisept do wyprawki, ale do małej praktycznie nie używałam. Na początku na sucho. A jak przyszła położna i zauważyła, że nie dokładnie osuszałam tam pod spodem- bo nie wiedziałam, że można tak mocniej odciągnąć kikut to poleciła spirytus. Jej zdaniem Octenisept to wyciąganie pieniędzy od rodziców. Pępek opadł jakoś chyba po 2 tygodniach od urodzenia W każdym razie nie było to jakoś długo.Sam Octenisept mam, bo skoro już kupiłam to używam go zamiast wody utlenionej ![]() Cytat:
Jak kupka to tutaj w zależności od kalbibru. Jak mega kupa. To najpierw ściągałam to co największe ręcznikiem papierowym - takim kuchennym. Potem przechodziłam do etapu drugiego albo jak była taka normalna to od tego zaczynałam - przemywałam chusteczką nawilżaną i na koniec wacikami z wodą i na koniec osuszanie wacikiem. Może wygląda to skomplikowanie, ale przy samych wacikach i kupie to trochę to schodziło tych wacików i jak kupka była przyschnięta na ciele to wcale to nie było takie proste. Moja nigdy nie miała pieluch nie wiadomo jak długo, bo jestem na tym punkcie przeczulona. Ale czasem zauważyło się dopiero po jakiejś tam chwili - moja nie sygnalizowała, że jej coś nie pasuje. Zdecydowanie szybciej było najpierw ogarnąć chusteczką, która ma jednak lepsze własciwosci myjace niz woda. A potem zmywałam tę warstwę z chusteczek z wodą, bo wtedy pojawiały się zaczerwienienia. Oczywiscie to tylko w domu ![]() Niektórzy bezpośrednio ładują pupcię pod kran i potem wycieraja, ale przy tak malym dziecku nie potrafiłam zrobic tak, żeby przy tym samej sie nie wybrudzić . Ale jest to chyba najszybsza opcja.
|
||
|
|
|
#1990 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Ale cudnie na dworze niech już wiosna przychodzi na całego bo aż żyć się chce |
|
|
|
|
#1991 |
|
Zadomowienie
|
Powiem Wam szczerze,ze w dzisiejszych czasch idzie oszalec.Polki pelne asortymentu,a czlowiek nie wie na co sie zdecydowac i czy wogole slusznie robi uzywajac takich kosmetykow
![]() Mi polozna i lekarka powiedzialy,ze jak dziecko ma ladna skore,to nie powinno sie uzywac nadmiernie oliwki,balsamow itp. Ja raz na jakis czas Malego smaruje oliwka badz od niedawna balsamem na bazie oleju z konopi siewnych.(zdj ponizej) Jesli chodzi o stosowanie chusteczek,hmm ja jakos uzywam i nie widze w tym nic strasznego.Aczkolwiek przy wiekszych sprawch idziemy pod prysznic,umyc pupe.Albo koncze tak dzien,zeby skora byla dobrze oczyszczona po calym dniu,ale to myje tylko pupe i pisiorka. Na pepek stosowalismy tylko kompresy,zawiazywane wokol i normalna kapiel.tzn bez uwazania,ze sie pepek zamoczy i nic sie nie dzialo.Tak robili w szpitalu i pepek odpadl nam po 8 dniach. A powiedzcie mi jak sprawdzaja sie Wam poduszki(rogale) do spania? Jestescie zadowolone? Ja druga ciaze uzywam i mi pomaga. U nas dzis piekne lato,19 stopni.W sloncu mozna spokojnie chodzic jak latem
Edytowane przez bazile Czas edycji: 2014-03-10 o 17:43 |
|
|
|
#1992 |
|
Zadomowienie
|
beat@ szafa robi wrażenie, ja nie mam nawet 1/8 z tego co Ty
pięknie ![]() A ja mam jakiś spadek formy, poczarujcie coś żeby mi szybko przeszło, bo nawet piękna pogoda za oknem nie pomaga... |
|
|
|
#1993 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
lepiej??
|
||
|
|
|
#1994 |
|
Zakorzenienie
|
poduszka(rogal) do spania/karmienia, ja wczoraj dopiero dostałam. Muszę ją jakoś wyprać żeby odświeżyć i dopiero będę w spaniu testować. Nie wiem czy się sprawdzi, czas pokaże. Do karmienia na pewno będę używać bo będzie pewnie wygodniej
pater86, ślę fluidki |
|
|
|
#1995 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Ja się trochę poschylałam i czuje że mały mi nieźle żołądek znowu obkłada. Aż musiałam usiąść bo coś dziwnie się czuje.
|
|
#1996 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
malusi ![]() Cytat:
co do tych zastrzyków to na co to,chyba cos przeoczyłam ? Cytat:
|
|
#1997 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1998 |
|
Zakorzenienie
|
Główne ich zastosowanie to działanie przeciwzakrzepowe, w ciąży poprawiają ukrwienie macicy, przepływy w łożysku. Także przy chorobach autoimmunologicznych przeciwdziałają odrzuceniu zarodka/płodu przez organizm matki (ale co do tego nie jestem pewna). W ciąży przepisywane zapobiegawczo po poronieniach (nawet jeżeli układ krzepnięcia, działa wg wyników badań bez zarzutu).
Wysłane z mojego LG-P880 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
#1999 | |
|
Wtajemniczenie
|
Mam rozplanowane 3 dni już w tym tyg:
czwartek - badania: morfologia, mocz, toxo, TSH, FT3, FT4 ( znowu będą się wampirki znęcać nade mną )piątek - pierwsze zajęcia SR sobota - wizyta ---------- Dopisano o 16:10 ---------- Poprzedni post napisano o 16:08 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
#2000 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#2001 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ale ja z kolei słyszałam, że Octenisept powoduje, że może się babrać czyli goić i później ten kikut odpada. Ja sama się nie znam aż tak. Ale rzeczywiście mam znajome co przez dłuższy czas używały Octeniseptu i potem i tak skończyło na spirytusie, bo goiło sie tygodniami i kikut nie mógł odpaść. Ale były też takie co normalnie sie wygoiło. Także niestety jak z każdą rzeczą - każda musi już sama zdecydować
|
|
|
|
|
#2002 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Wysłane z mojego LG-P880 przy użyciu Tapatalka |
||
|
|
|
#2003 |
|
Zakorzenienie
|
Cześć
![]() Witam się w 28 tygodniu zaraz jedziemy na wizytę, troszkę się stresuje, zresztą jak przed każdą wizytą, ale mam nadzieje, że wszystko będzie dobrze odezwę się później, buziaki ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#2004 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja osobiście nie lubię tej warstwy co chusteczki zostawiają. Kiedyś próbowałam robić demakijaż takimi chusteczkami i skóra była taka jakas lepka i podrażniona i od tamtej pory nie kojarzą mi się z delikatnością Zresztą jak była mniejsza to robiły się zaczerwienienia jak dłużej byliśmy poza domem i nie było możliwości zrobić to po domowemu.-- A w ogóle kupiłam z ciekawości i aktualnie używam tych Tescowych chusteczek. Jeśli chodzi o mycie to bardzo dobrze czyszczą co dla mnie jest dużym plusem, ale mają coś z czym pierwszy raz się spotykam - mam wrażenie jakby lekko sie pieniły. Sama nie wiem, ale jakoś mam wątpliwości czy będą odpowiednio delikatne do skóry noworodka - ale to moje subiektywne odczucie, bo z tego co pisałyście skład mają dobry. |
|
|
|
|
#2005 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Będzie dobrze ![]() Dziewczyny robicie jakieś sosy do ryby? dzisiaj na obiad piekę taką gotową rybkę z ziemniaczkami i zastanawiam się jaki sos do tego dorobić?
|
|
#2006 |
|
Zadomowienie
|
Dziękuje Kucyku za wyjaśnienie.
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
#2007 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja kupiłam tą duża butlę 250 ml, bo się bardziej opłacało kosztowała 33 zł, gdzie mała 50 ml 22 zł. a Przyda nam się na pewno, mąż mechanik-elektryk, to zawsze się skaleczy, coś sobie przebije (ostatnio nos śrubokrętem ), to będzie na gojenie ran ![]() no i dla mnie na ranę krocza, ewentualnie po cc ![]() gratulacje ![]() Blue to już III trymestr ---------- Dopisano o 17:57 ---------- Poprzedni post napisano o 17:04 ---------- Dziewczyny to odnośnie kosmetyków dla dziecka dzielę się info o zamówieniu z Gemini, jakby któraś była zainteresowana, co tam zamówiłam ![]() większosc to tutaj mi doradziłyście, także mam nadzieję, ze zakupy dobre zrobiłam ![]() http://www.aptekagemini.pl/katarek-p...r-do-nosa.html http://www.aptekagemini.pl/termometr...ontaktowy.html http://www.aptekagemini.pl/tantum-rosa-10-saszetek.html http://www.aptekagemini.pl/hipp-baby...jne-350ml.html http://www.aptekagemini.pl/hipp-baby...egn-350ml.html http://www.aptekagemini.pl/disnemar-...nosa-25ml.html http://www.aptekagemini.pl/octenisep...zownikiem.html http://www.aptekagemini.pl/infacol-z...0ml-11209.html http://www.aptekagemini.pl/dapis-zel...wadow-40g.html http://www.aptekagemini.pl/linomag-m...-g-1g-30g.html http://www.aptekagemini.pl/linomag-k...wlat-50ml.html http://www.aptekagemini.pl/bepanthen...g-1g-100g.html http://www.aptekagemini.pl/bialy-jel...pka-500ml.html http://www.aptekagemini.pl/mustela-s...pf50-50ml.html nie wiem, czy coś jeszcze będzie mi potrzebne z kosmetyków??
|
|
|
|
|
#2008 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
dobrze będzie i gratulacje III trym
|
||
|
|
|
#2009 |
|
Zakorzenienie
|
Ramona jeśli chodzi o mydło bialy jelen to najlepsze jest w kostce. To w płynie to takie sobie.
|
|
|
|
#2010 | ||||
|
Konto usunięte
|
Witam się poniedziałkowo
![]() Dziś rano jestem sobie w łazience i nachylam się nad wanną myjąc zęby (nie mam umywalki). W mieszkaniu mamy piec, taką małą kozę i w niej się pali, a od niej odchodzi rura do takiego kaflowego, który w większej części jest w ścianie między pokojem a łazienką, a częściowo wychodzi też w łazience przy wannie akurat. Pomiędzy tymi kaflami jest wiadomo fuga, ale przez zimę na dole trochę popękała i porobiły się małe dziurki. No więc myję te zęby, aż tu nagle z jednej takiej dziurki wychodzi taki wielki, włochaty pająk No myślałam, że na zawał zejdę!! Zaczęłam się drzeć, tż przybiegł i go zabił... Ale od tej pory już się chyba w spokoju nie wykąpie.... Co do szyjki, ja nie miałam nigdy mierzonej przez usg, tylko na fotelu, więc mam nadzieję, że rzeczywiście jest ok... Cytat:
Brawa za glukozę A co do bakterii, to też mi wychodzą lekko powyżej normy, ale gin twierdzi tak samo, że wszystko ok ![]() Cytat:
![]() gratulacje ![]() Cytat:
Cytat:
|
||||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:21.

to woda i płatek kosmetyczny, ale jak duża plus wielki krzyk to szybko chusteczki

ja po pierwszym porodzie bez problemu poruszałam się i siedziałam, więc to koło poporodowe wcale takie niezbędne nie jest 

W każdym razie nie było to jakoś długo.

13.07.2013 
Potem poszliśmy na krótki spacer, bo brzuch mi trochę twardniał, więc oszczędnie
znowu będę się samotnie czuła, ale lepiej niech nie idzie bo jeszcze kogoś zarazi
), to będzie na gojenie ran
dobrze będzie
No myślałam, że na zawał zejdę!! Zaczęłam się drzeć, tż przybiegł i go zabił... Ale od tej pory już się chyba w spokoju nie wykąpie....