|
Notka |
|
Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#481 | |||||
Zakorzenienie
|
Dot.: Wspieramy się, gadulimy o różnościach... perypetie Aniołkowych Mam - cz. XXII
dalej choć jakoś ja spokojniejsza jestem
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Iza Wam też -> zdrowia!!! Kucyk ![]() ========================= ========= wczoraj po tej drzemce i kawie 0 19:00 ![]() ![]() ![]() ![]() wczoraj nie zacytowało mi wszystkiego - któraś z Was pytała co na to drogie badanie mój dr - powiedział, że jest niepotrzebne, bo i tak nie wpłynie na sposób leczenia! a tak w ogóle ile postów można maksymalnie zacytować żeby nic nie ucięło???wie któraś??? u nas piękne słońce i cieplutko na maxa ![]() ![]()
![]() |
#482 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Wspieramy się, gadulimy o różnościach... perypetie Aniołkowych Mam - cz. XXII
czesc Dziewczyny,
ostatnio nie mam weny do pisania... Berbie nic mi nie skrzypi w Jedo ![]() W jakiej cenie sa te lakiery Essie??? Duzo zdrowka dla Dominiczka ![]() Toska wczoraj przechodzila sama siebie - chyba musze sie do tego przyzwyczajac bo to coraz czestsze ![]() ![]() Piekne slonko, cieplo a ja nie ma dla Toski butkow ![]()
#483 |
Zadomowienie
|
Kunegunda- cos ok 35 zł, w promocji chyba za ok 20-25.
Ąle piękna pogoda ![]() Tymon o 8 sobie drzemkę zrobił. Zrobiłam porządek z kwiatami. (do mycia okien poprosiłam panią (przy Tymonie chyba bym je sama do zimy myła ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez Kubek29 Czas edycji: 2014-03-13 o 10:04 |
![]() ![]() |
![]() |
#484 | ||
Wtajemniczenie
|
Myślę, że tak
![]() Cytat:
Cytat:
Serduszko bije 156/min, więc podobno wzorowo ![]() Dziewczyny chciałam się Was poradzić odnośnie badań genetycznych w 12tyg. Pappa czy jak im tam. Ze względu na 2 # przysługują mi te badania bezpłatnie. Ale my się z mężem zastanawiamy czy jest sens? Bo przecież jeśli dziecko byłoby chore, ja i tak go nie zabiję, więc nie wiem czy warto się stresować. Jedna z Was (przepraszam, że nie pamiętam która ![]() Chyba że jest jakiś inny aspekt, o którym nie wiem? Coś więcej się wiąże z tymi badaniami? Napiszcie co myślicie ![]() Już wiem - to była Zaraz_a I witam nowe Aniołkowe Mamy ![]()
Są groby uwiecznione tylko wspomnieniem, na których wciąż tli się płomień rozpaczy. Edytowane przez wadera4 Czas edycji: 2014-03-13 o 09:47 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#485 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mój ostatnio po pracy siadł przed PlayStation i zaczął grać... Aż się popłakałam ze złości. Dobrze że chociaż obiady robi. Musze zmienić nastawienie. Bo pracuje na mnie, jak tylko zaszłam w ciążę to znalazł lepszą pracę itd. Od czerwca jestem na jego utrzymaniu (ostatni macierzyński wtedy dostałam) i dba żeby mi niczego nie brakowało. No ale sprzątać nie czuje potrzeby... Dzisiaj powiedziałam żeby raz na dwa tygodnie zamówił Panią do sprzątania, ale stwierdził że nas nie stać i zaczął stół wycierać ![]() Cytat:
![]() Przyszła paczka i pieluchy są ok. Ale lepszy byłby rozmiar 80x80 a nie 60x80. Becik jak za 16,90 jest super ![]() Trzymałam ten becik i wyłam.. ![]() Wysłane z mojego LG-P880 przy użyciu Tapatalka |
||
![]() ![]() |
![]() |
#486 | |
Zakorzenienie
|
ladypurple - jestem pod wrażeniem rękodzieła,dopiero teraz zobaczyłam, bo z telefonu nie widziałam podpisu.
Cytat:
![]() ja bym wolała żeby już było ciepło, bo nie mam butów dla J., a jak bedzie chłodniej to nie mam mu co dać, tak daję skarpety z taką jakby skórzaną podeszwą, ale on nie chodzący i nie zamierzający chodzić. _______ Fiol - to Ty pisałaś o zmianie mleka? z bebilonu na hpp? dobrze pamiętam? zmieniłaś? nie wiem jak jest z promocjami na kartę rossnę, czy są losowe dla konkretnych kart, ale widziałam, że u mnie np. 20% rabatu na bebilon teraz. a hipp w ross podrożał, jest po 38,99 za 800g. nie wiem czy podrożał też w tesco i lidlu bo tam był po 36,99 jak w ross. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#487 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Ale zycze ci żebyś jak najszybciej juz tak nie mogła ![]() Tylko jak ja, kucyk, Berbie zarastala brudem ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#488 |
Zakorzenienie
|
Kubek kocham świeżo umyte okna
![]() ![]() Wadera krew pępowinowa pobranie kosztuje max 3000zl (wraz z ubezpieczeniem) a potem rocznie 400zl. Ja testu pappa nie robiłam. Często czytam, że wychodzi źle a amniopunkcja okazuje się ok. Pappa to tylko statystyka.. Od jakości usg dużo zależy. Przykład mój: na IP w szpitalu 45mm, za pięć dni u florjanskiego 67mm... Zeberko krew pobrana od jednego dziecka może posłużyć też rodzeństwu i rodzicom. Oczywiście lepiej pobrać od każdego dziecka, bo wtedy tej krwi jest po prostu więcej... Wysłane z mojego LG-P880 przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
#489 |
Zakorzenienie
|
Iza - zdrowia dla Dominika
Kucyk - my nie pobieraliśmy krwi pępowinowej, to jednak spore koszty, a i nie ma gwarancji, że w razie czego będzie można jej użyć. z tego co wyczytałam wynikało, że tylko w niektórych chorobach. jak na SR przyszła babka z tego banku to mówiła, że 1 przypadek był, że się przydała (ale nie pamiętam czy dotyczyło to mojego miasta czy Polski). ale.. podobno jest jeszcze możliwość pobrania i oddania krwi pępowinowej do jakiegoś ogólnego banku z dostępnością jakby dla wszystkich, czyli Ciebie to nie kosztuje, ale i nie masz wyłącznego prawa do korzystania w razie czego. co ciekawsze o tej opcji usłyszałam chyba dopiero po porodzie, w SR była mowa o krwi pępowinowej, na warsztatach typu bezpieczny maluch, ale tylko reklamy konkretnego banku.. |
![]() ![]() |
![]() |
#490 | ||||||||
Zakorzenienie
|
po pracy
![]() ale dzisiaj musiałam wziąć urlop na "żądanie", coś mnie paskudnie uczuliło ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
myślę, że nie. Ja mam jakieś kanaliki źle wykształcone, nawet ucha myć nie mogę, bo zaraz stan zapalny się robi, więc pewnie dlatego. A zatyczki to kapitalna sprawa - w szpitalu mnie ratowały ![]()
wymiana https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1270304 rękodzieło https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=882341 Moda - wspólne zakupy https://wizaz.pl/forum/forumdisplay.php?f=110 Przeczytaj to, zanim coś kupisz przez wizaż https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...56&postcount=1 |
||||||||
![]() ![]() |
![]() |
#491 | ||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() (póki dziecko było w brzuchu, to było dla mnie jednak wielką abstrakcją. cały strach w ciąży i wciąż było wirtualne. jak go dostałam w 5 dobie po porodzie to szok był olbrzymi. zrozumiałam że nie ma odwrotu i nic nie będzie jak dawniej, i nikt mi tak naprawdę nie pomoże ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Mój lekarz zlecił ze względu na poronienie i mój wiek (34 lata). Cytat:
![]() ![]() nie, nie, nie!!!! czas zmienić myślenie (heh, mam takie same, ale to chore).
![]() ![]() |
![]() |
#492 |
Zadomowienie
|
Wadera, test pappa to jedynie (az?) statystyka.
Ocenia, razem z USG, ryzyko. Jak ryzyko wychodzi duże to nie znaczy wcale ze dziecko bedzie chore. Sprawę rozstrzyga amniopunkcja, ktora mozna wykonać m.in. jesli test pappa wyjdzie zle. Ja robiłam test pappa, ryzyko urodzenia dziecka z trisomia 13, 18,21 wyszło mniejsze niz populacyjne liczone dla mojego wieku. Uspokoiło mnie to ![]() Gdyby wyszło większe, zrobiłaby amniopunkcję. Chyba ze USG byłoby złe, to nie robiłbym pappa tylko od razy amnio. I nie wiem co bym z ta wiedza (dziecko chore) zrobiła dalejjj Wiem tylko, ze nawet jak sie nie bierze pod uwagę terminacji ciąży to warto wiedziec. Warto sie z tym wszystkim oswoić. Widziałam piękne (!- bardzo dojrzałe i świadome) ) pożegnania rodziców z chorymi letalnie dziecmi, ktore to umierały zaraz po porodzie. Ci ludzie, jesli wiedza potrafią sie do tego przygotować m.in z pomocą hospicjum prenatalnego. Gdy jest to zaskoczenie, trauma dla rodziny moze byc jeszcze większa. To tak na szybko i jedna reka pisane. Mogłabym o tym długo. Ale w sumie nie miejsce i warunków brak. Edytowane przez Kubek29 Czas edycji: 2014-03-13 o 10:14 |
![]() ![]() |
![]() |
#493 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
co do badań, ja zrobiłam bo nie wiedziałam co mi mają zamiar zrobić ![]() ![]() ![]() ![]() zamówiłam kilka rzeczy j jestem o 170 zł lżejsza... zamówiłam jeden szlafrok i koszulę, nożyczki, gruszkę do noska, wkładki laktacyjne, białe leginsy jako piżamę do szpitala, osłonki na brodawki, szczoteczkę, niedrapki, czapeczkę i pieluchy tetrowe.
![]() |
#494 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]()
wymiana https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1270304 rękodzieło https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=882341 Moda - wspólne zakupy https://wizaz.pl/forum/forumdisplay.php?f=110 Przeczytaj to, zanim coś kupisz przez wizaż https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...56&postcount=1 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#495 |
Zakorzenienie
|
dziewczyny dostałam od koleżanki laktator i podgrzewacz do butelek. jak je wysterylizować?
![]() |
#496 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny zaczynam chyba panikować
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#497 |
Wtajemniczenie
|
Achh oczywscie wiatm nowe Mamy
![]()
#498 |
Konto usunięte
|
Kundzia czaj się na promocje w Hebe, często tam mają na lakiery Essie.
Wadera - w razie W (którego NIE będzie) lepiej się przygotować, Kubek pięknie to napisała ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#499 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() heheh.. Jest tragicznie. Wyobraźcie sobie szklany stół z odbitymi palcami i przeźroczyste plastikowe krzesła z jeszcze gorszymi plamami, do tego lakierowane białe meble i czarne lakierowane z paluchami i kurzem. Do tego wszędzie okna balkonowe wpuszczające tonę dziennego światła... Cytat:
no ale to przecie prawda ![]() ![]() Cytat:
![]() Mój szlafrok dotarł i jest idealny ![]() ![]() Gratuluję zakupów ![]() Wysłane z mojego LG-P880 przy użyciu Tapatalka Edytowane przez Kucyk_Truskawkowy Czas edycji: 2014-03-13 o 10:19 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#500 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Od dłuzszego czasu chodzi mi jednak po głowie jedna myśl. Długo sie zastanawiałam czy to napisać - chodzi mianowicie o tę moja koleżankę, która urodziła córeczkę z podejrzeniem ZE. Miała robione 3 razy badania prenatalne, bardzo dokładne i nic nie wyszło poza szpotawymi stopkami. (nie wiem czy miała test Pappa) Lekarze oglądają teraz te wyniki badań i są zaskoczeni - badania są bardzo dokładne i dobre. A dziecko urodziło się z szeregiem wad. Jak to możliwe? Przecież na takim USG ogląda się dokładnie wszystko i wszystko było w porządku ![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
#501 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
fioluś- leżysz, ma kto zająć się Stasiem? Cytat:
dzisiaj nim dobiegłam do korytarza gdzie otworzyła drzwi- miała już rękę w garnku z barszczem, trochę zupy na spodniach a + kilka kropek na ścianie... postanowiłam, że dzisiaj wieczór muszę przeprowadzić poważną rozmowę z Tatą na temat naszych schodów, na razie drzewo leży w garażu od lata...nim je zrobi, zamontuje, wylakieruje i wywietrzeją minie trochę czasu a widzę, że Mamie coraz ciężej przy Kasi a i ja jestem niesamowicie zrzędliwa i atmosfera bywa nerwowa... Kasia chce spędzać czas ze mną, nie che iść z Babcią na spacer, ryk jest jak ją Babcia do wózka wkłada, wyjrzałam właśnie z balkonu bo słyszałam jak mała konwersuje z psem i zauważyła mnie...zaczęła płakać jak jej pomachałam i poszłam do domu, Babcia się podenerwowała bo nie mogła z nią na spacer wyjechać... nie twierdzę, że będzie łatwiej po przeprowadzce, ale zacznę się uczyć żyć jak panika od 5 doby T. z myślą, że jestem sama na siebie zdana i kropka tu wiedząc, że mam taką możliwość oszczędzam się jak mogę, Mama się na mnie złości, że rozpuszczam Kasię ja się złoszczę na Mamę, że ją karmi na siłę gdy dziecko nie chce jeść...itd to się pożaliłam... Cytat:
myślę, że wiele zależy od gin prowadzącego, moja powiedziała, że nie muszę nigdzie jeździć, mierzyła ostatnio dziecko dość długo i dokładnie osobiście taki test byłby dla mnie dodatkowym źródłem stresu Cytat:
mnie ostatnio R. rozczarował, na początku miesiąca kupuję zapas mleka na cały miesiąc, posłałam Tz-eta po zakupy, dzwoni, że w tesco mleko Gerber po 12.90- powiedziałam, żeby nie kupował bo w R jest taka sama cena+ zniżka na kartę, pojechał do R a tam mleko po 16zł ![]() Cytat:
Kubeczku- a czy w przypadku tych maluchów, które umierały po porodzie zwykłe USG nie zasygnalizowałoby, że są nieprawidłowości i trzeba robić dalsze badania/ amniopunkcję ?
![]() ![]() JESTEM SZCZĘŚLIWĄ MAMĄ KASIA JESTEM SZCZĘŚLIWĄ MAMĄ TOSIA Edytowane przez zebrawpaski Czas edycji: 2014-03-13 o 10:53 |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#502 | |
Zadomowienie
|
[QUOTE=rena5;45565400]
wczoraj po tej drzemce i kawie 0 19:00 ![]() ![]() ![]() ![]() /QUOTE] Rena ale Ty masz możliwości. Idealna pani domu. Ja się chowam ze wstydu przy Tobie. Teraz to mam chociaż pretekst do tego że mi się nie chce ![]() [QUOTE=wadera4;45566150] No ale to prawda. Na ostatnim usg było 6t3d, wczoraj powinno być 7t4d a jest 7t1d... Liczyłam, że będzie miał chociaż 13mm... Ja wierzę w swoje dziecko, tylko martwię się czy mu dobrze. A może to encorton tak go hamuje?! Ginka też mówiła, żeby się nie martwić, że to zależy od pomiaru. Swoją drogą tego sprzętu wcale nie ma takiego dobrego, u drugiego gina obraz jest jakoś dużo wyraźniejszy. Serduszko bije 156/min, więc podobno wzorowo ![]() QUOTE] Waderko ja już pisałam Agatce, ale napisze jeszcze raz Tobie. Jeśli lekarz nic nie mówił to znaczy, że dobrze. Ja byłam podobnie jak Ty na USG w 7t i chyba 2, czy 3 dniu i maluch miał 9 mm. Później była u innego na NFZ w 8 t i lekarz stwierdził że mały ( nie podał wymiarów), ale w normie i tego się trzymajmy. Teraz jakie było moje zdziwienie kiedy dowiedziałam się że jest już o parę dni starszy. Nie ma co się co martwić. 24 mam usg na fundusz i chyba będzie to już takie szczegółowe, bo będę w 13 tc i staram się być dobrej myśl. Cytat:
Co do TŻ to chyba mamy podobnie mój chętnie gotuje gorzej ze sprzątaniem. Witam nowe AM ![]() Flo nie wie co Ci poradzić. Może warto zadzwonić do lekarza. A dlaczego dopiero wieczorem? Jest masz możliwość to leż jak najwięcej. I daj znać co i jak.
19.04.2013 r. ![]() Staś i Michaś ![]() Tracimy coś by zrobić miejsce dla czegoś lepszego.... Edytowane przez edytte Czas edycji: 2014-03-13 o 10:56 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#503 | |
Zakorzenienie
|
padam
od dzisiaj jesteś Irena Kwiatkowska, kobieta pracująca, która żadnej pracy się nie boi... przeprowadzka w planach czy coś postanowione? ---------- Dopisano o 12:01 ---------- Poprzedni post napisano o 11:52 ---------- Cytat:
![]() kanapeczki robi dobre, jarzyny do sałatki kroi pięknie(j niż ja) ale u nas bałaganiarą jestem ja... on zawsze po sobie sprząta i nigdy jego rzeczy nie walają się po mieszkaniu, oczywiście ja mam na to wytłumaczenie, że wracamy skądś wspólnie i ja zrzucam bety, zostawiam i ogarniam Kasię gdy on swoje rzeczy pięknie układa... teraz mam taryfę ulgową ale często słyszę jak mówi do Kasi, że mama jest bałaganiara ![]() niestety sezon prac rolnych rozpoczął się i nie mogę liczyć na to, że wysprząta dom...więc dzisiaj muszę chociaż poodkurzać a Ty wypoczywaj i zdrowiej i gnaj Tz-eta do sprzątania jeśli ma czas
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#504 | |
Zadomowienie
|
Cześć
![]() Witam nowe Mamy po stracie ![]() Waderko ![]() Rena jak ja Cie podziwiam za te Twoje porządki!!! i zazdroszczę, bo ja też zawsze tak miałam, a teraz wiadomo nic nie robię, a jak Mała się urodzi to też nie będzie łatwo ogarnąć 3poziomowego domu, ale może się jakoś przeorganizuję. Uwielbiam świeżość domu po generalnych porządkach, więc w myślach zazdroszczę Kubkowi czystych okien ![]() Edytta zdrówka dla Was!!! I słuchaj się lekarza - tzn. wygrzewaj w łóżku. Fioluś obserwuj się i jeśli bardzo się niepokoisz to na pewno warto to sprawdzić dla własnego spokoju. Izka, biedny Domiś.. oby szybko wyzdrowiał. Trzymajcie się!!! Kucyk, Barbi ja wczoraj wyprałam pierwszą partię ciuszków Emilki i jak je dzisiaj zdejmowałam z suszarki to wąchałam każdy jeden i nie mogłam się nazachwycać jakie są cudne i jak pięknie pachną, a świadomość, że to na prawdę dla mojego dziecka skończyła się mega płaczem.. Więc doskonale rozumiem wasze emocje związane z rzeczami dla maluszków. Cieszę się, że robicie już zakupy ![]() ![]() Cytat:
![]() Agatka zjadłabym dzisiaj fryty ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#505 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#506 |
Zadomowienie
|
Wika współczuję alergii.
Iza jeszcze dla Ciebie dużo zdrówka. Nie wiem co mam której pisać tak długo się nie odzywałam i nie wszystko przeczytałam. Dziewczyny ostatnio zauważyłam, że robię wszystko żeby nikt nie dowiedział się o ciąży. A powoli zaczyna widać mi brzuszek. Wczoraj wścibska sąsiadka walnęła mi tekst że jestem w ciąży!!! A ja oczywiście się wyparłam ![]() W pracy też jeszcze nie wiedzą, nikt prawie nie wie. Czuje, że mam z tym problem. Ciszę się ale tylko w domu z TŻ.
#507 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() a po co Ci frytownica? rondel+olej+ łyżka odcedzaczka do wyjmowania frytów- ewentualnie wybierzesz zwykłą na durszlak
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#508 |
Konto usunięte
|
A te nifty to też dają prawdopodobienstwo
? Wysyłane z mojego GT-I8160 za pomocą Tapatalk 2 |
![]() ![]() |
![]() |
#509 |
Zakorzenienie
|
dwa pytania z serii "pani domu"
![]() - czy pierzecie w kapsułkach do prania, jakich? wychodzi chyba drożej niż proszek ale słyszałam, że warto, do tej pory praktykowałam głównie płyny/żele do prania a proszek tylko do bardzo wysokich temperatur (jak prałam w proszku na niskiej temperaturze a potem pakowałam ciemne pranie też na niższą temperaturę to wyjmowałam brudne od proszku- nawet jeśli to ciemne było prane w płynie) Czy te kapsułki z biedronki są warte polecenia? - mam wysokiego storczyka, który w połowie swej długości wypuścił ogromną ilość korzeni(?) mogę go obciąć i drugą część wsadzić do osobnej doniczki? W czym to posadzić, w korze?
#510 |
Zadomowienie
|
Mi się też chce od paru dni frytek, ale kusicie.
Ciekawe, czy len wygra z zachcianką ![]() Ja też nie mam frytkownicy i jakoś wychodzą.
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:12.