|
|||||||
| Notka |
|
| Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#511 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wspieramy się, gadulimy o różnościach... perypetie Aniołkowych Mam - cz. XXII
oj, chyba będzie dzisiaj dzień frytek...już mam smaka
|
#512 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Wspieramy się, gadulimy o różnościach... perypetie Aniołkowych Mam - cz. XXII
Zeberko- USG wykonywane przez 'zwykłego' gina moze na choroby "nie wykryć". Przez dobrego ultrasonografiste ( czyli m.in. z certyfikatem Fetal Medicine Foundation) na dobrym sprzęcie przewaznie tak.
Moj gin i jednen warunek i drugi spełnia duuuuzo powyżej przeciętnej a i tak pappa dla swietego spokoju zasugerował. Jako uzupełnienie. Robienie badania u swojego ginekologa, ktory nie jest specem w USG (i wcale tym specem byc nie musi przeciez) w mojej opini nie jest miarodajne. Nawet tu na wizazu w zeszłym roku na którymś wątku mamuisowym (z okolic Tymkowego tp) urodził sie chłopiec z ZD z wada serca... był bulwers, panika i poploch wsród innych mam, bo tamta dziewczyna miała USG prenatalne i lekarz nic nie wykrył. Ja przewertowalam posty tej dziewczyny i ona nie miała USG genetycznego z prawdziwego zdarzenia. Miała u swojej lekarz prowadzącej, na prawdziwie genetyczne sie nie zdecydowała. Warto nie warto...? Fajnie, ze jest wolny wybór i decyzje kazdy sam moze podjąć ![]() Berbie- hehe. Tez obnizylam standardy piękne sformułowanie
Edytowane przez Kubek29 Czas edycji: 2014-03-13 o 12:44 |
|
|
|
#513 |
|
Zakorzenienie
|
to mi klina wbiłaś...
|
#514 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Sa specjalne podłoża do storczyków, mozna je kupic w ogrodniczych sklepach. Kiedys widziałam tez w auchan. I chyba to nie jest zwykła kora, ktoravsie w ogrodzie stosuje A teraz ja (z cyklu "pani domu" ) Używacie worków prozniowych do przechowywania ubrań?Ma to sens? Jakies konkretne te worki maja byc? Sa lepsze, gorsze? Kupic jakiekolwiek próżniowe? Musze pochować zimowe płaszcze, kurtki, swetry itp. Edytowane przez Kubek29 Czas edycji: 2014-03-13 o 13:04 |
|
|
|
|
#515 |
|
Zakorzenienie
|
wstydzę się bo to już nie storczyk tylko wielki krzok
![]() nie używam takich próżniowych worów ale gdybym miała mało miejsca to pewnie rozważałabym
|
#516 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Tez mam jednego krzaka kwitnie na okrągło juz trzeci rok.
|
|
|
|
|
#517 |
|
Zakorzenienie
|
Iza jak tam Domiś?
|
#518 |
|
Zakorzenienie
|
Witam.Przepraszam że nie nadrobiłam.Wczoraj jak byłam na glukozie tż poszedł z małym do lekarza bo nie podobało mu się ze ma świszczący oddech.Po lekarzu dzwoni do mnie i mówi"No to masz po glukozie jedziemy natychmiast do szpitala bo Domiś zaczął się dusić".Przerwałam badanie i pojechaliśmy.Leże z nim,ma kroplówki nawadniające,antybiotyk i tlen.Straszny widok
Wczoraj mieliśmy koszmarny wieczór tak krzyczał jak jeszcze nigdy w życiu.Ja jestem koszmarnie nie wyspana bo spałam na krześle.Dziś tż będzie załatwiał materac dla mnie.
Życie jest po to aby walczyć. Gdy upadniemy trzeba powstać z honorem i nie poddawać się,chociaż zabrakłoby sił na dalszą walkę. Zawsze istnieje inne rozwiązanie, nadzieja która trwa zawsze. Domiś-30.12.13 godz 11:05 Dnia 25.04.12 - 8 tydzień Aniołek |
|
|
|
#519 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() dzisiaj jest lepiej?
|
|
#520 | ||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
JEŚLI KTOŚ NIE CHCE SIĘ ZAGŁĘBIAĆ W TEMAT, NIECH POMINIE. Przy wyliczaniu ryzyka przy usg bierze się pod uwagę przede wszystkim wielkość przezierności karkowej (normy są do 2 mm przy crl ok 70 mm), obecność kości nosowej i przepływy żylne (bez fali zwrotnej A), ewentualnie (oby nie) obrzęk płodu, wysokość tętna i innych parametrów. Do tego wrzuca się do wyliczeń wiek matki w chwili porodu i wszystkie obciążenia, jak poprzednie poronienia, ewentualne wady genetyczne w poprzednich pokoleniach. W ten sposób mamy wynik z tzw. "samego usg". Po zrobieniu badania z krwi (jeśli ktoś się na nie decyduje, koszt ok 200 zł), jej wyniki wrzuca się do programu, dodaje do wyników samego usg i powstaje nam tzw ryzyko skorygowane. Bada się 2 markery we krwi: wolną betę hcg i białko Pappa, a ich wartości laboratoria podają dla ujednolicenia w jednostkach MoM. Optymalnie jest kiedy obie wartości sa ok. 1 MoM, ale ważny jest też stosunek jednego do drugiego. Zależność między nimi może wskazywać na różne wady genetyczne (np. wolna Beta powyżej 2, a pappa poniżej 0,5 może wskazac ZD, a oba parametry powyżej 1,5 chyba na ZE, albo ZP, ...). Każda z nas ma ryzyko wyjściowe liczone na podstawie wieku. Ja np. mam jako 35-latka ryzyko ZD 1:300 (bez usg i innych badań, tylko z wieku), ryzyko po samym usg zmalało u mnie do 1:1300 (wszystkie parametry świetne, nt 1,1,mm), a ryzyko skorygowane po dodaniu do tego testów z krwi wzrosło aż do 1:22! Ja wiem, że to tylko statystyka, a statystycznie rzecz biorąc idąc na spacer z psem, mam 3 nogi. Ale to statystyka oparta na tym, co JEST W MOJEJ KRWI. Niestety nie ma badań, które mówią co moze być przyczyną u mnie tak wysokiej wolnej bety (2,6 MoM) i tak niskiego białka pappa (0,26 MoM). Genetycy mówili, że mógł mieć na bete wpływ duphaston lub to, że cykl był stymulowany i jeszcze zostały resztki hormonów, ale nikt mi tego na piśmie nie da. Mówili, że tak wynika z ich doświadczenia. Natomiast według obu moich ginekolologów, żadne leki nie mogły mieć wpływu na wysokość tych patametrów. Przy niskim białku pappa genetycy wspominali, że może to wskazywać na niewydolność łożyska lub wadę serca płodu. I prawdopodobnie ta wada była u mnie przyczyną poronienia. Mając wyniki możemy zdecydować się na amniopunkcję (robi się ją między 15 a 18 tc), ale trzeba pamiętać, że to badanie inwazyjne i ryzyko poronienia po nim szacuje się na 0-5 do 1%. To dużo, ale u mnie i tak było to mniej niż ryzyko wady genetycznej u dziecka. Polega to na pobraniu płynu owodniowego z macicy długa igłą przez brzuch, pod kontrolą usg, żeby nie uszkodzić płodu. W płynie są resztki naskórka dziecka, z których genetycy izolują DNA dziecka i badają wszystkie jego chromosomy. To badanie to już nie statystyka, tylko pewność. Daje 99,99 % pewności. Na wynik czeka się długo, bo ok 3-4 tygodni (tyle trwa hodowla komórek), ale można sobie wykupić (we Wrocławiu za 650 zl) wynik metodą Fisha. Wyklucza lub potwierdza tylko 3 podstawowe trisomie (13, 18, 21), ale wynik jest po 48 godzinach. Niestety usg nie daje 100% pewności. Nawet najlepszy specjalista z certyfikatami FMF i wieloletnim doświadczeniem może nie zauważyć nic na usg w 12-13 tc, bo wszystkie parametry mogą być w normie na tym etapie, a dziecko może mieć np. trisomię mozaikową. To znaczy, że część jego komórek będzie zdrowych, a część nieprawidłowych. Wtedy dziecko urodzi się z trisomią, ale nie znaczy to wcale, że z jakąś łagodniejszą jej wersją. Test Nifty niestety również daje tylko wynik statystyczny, choć znacznie dokładniejszy niż testy Pappa, np ryzyko ZD 1:3246178. Zaletą jest to, że jest testem nieinwazyjnym, a DNA płodu izoluje się z krwi matki (normalnie pobranej z żyły), więc nie ma ryzyka poronienia. Koszt to 2500-3000 zł i na wyniki czeka się również do 3 tygodni. Te badania nie są robione w Polsce, materiał wysyła się najczęściej do Niemiec lub do Czech. To już indywidualna sprawa każdej ciężarówki, czy takie oszacowanie ryzyka ją uspokoi wewnętrznie. To, czy którakolwiek przyszła matka decyduje się na takie badania to oczywiście indywidualna sprawa, jak również to, co zrobi z tą wiedzą. W szpitalu, w poradni genetycznej i na forum na ten temat spotkałam zarówno dziewczyny, które zdecydowały się na terminację z powodu upośledzenia płodu (np. ZD lub ZE), ale i takie, których dzieci miały wady letalene /lealne, czyli śmiertelne. Część z nich polega na tym, że dziecko nie dożyje porodu, a inne to takie, przy których dziecko przeżyje bardzo krótki czas po porodzie. Ich decyzje na temat tego jak długo potrwa ich ciąża też były różne. Niektore decydowały sie na terminację, inne pozwalały dziecku odejść w łonie matku i dopiero później czekały na wywołanie porodu. I dla każdej z nich to był wielki dramat. Ja na szczęście (wtedy) nie musiałam się zastanawiać co zrobie z tą wiedzą, bo moja córeczka okazała się zdrowa pod względem genetycznym. Cieszyłam się tą wiedzą niecałe 2 tygodnie, dopóki jej serce nie przestało bić. Teraz już wiem, że wady genetyczne płodów, to tylko 4% przypadków poronień w 2 i 3 trymestrze, pozostałe 96% to inne przypadki, często cholerna rosyjska ruletka, lub jakiś błąd natury przy zapłodnieniu. Jest jeszcze jedna metoda, która pozwala potwierdzić lub wykluczyć wady genetyczne płodu i to już między 9 a 12 tygodniem ciąży. To biopsja kosmówki. To również polega na pobraniu materiału do badań cytogenetycznych, przez macicę bo worek owodniowy nie jest jeszcze domknięty. Niestety jest to również metoda inwazyjna i ryzyko poronień po tym badaniu szacuje się na 1-2%. Wynik jest w ciągu 48 godzin i chyba ta matoda nie jest refundowana, a jej koszt to ok. 2000 zł. Dodatkowo nie we wszystkich miastach się ją wykonuje, np. we Wrocławiu nie, ale jeden z najlepszych ośrodków jest w Rudzie Śląskiej. Potwornie się rozpisałam, ale to dlatego, że przeczytałam chyba wszystko co znalazłam na ten temat i nękałam pytaniami moich lekarzy. Może komuś z Was się coś z tego przyda. Edytowane przez zaraz_a Czas edycji: 2014-03-13 o 13:46 |
||||
|
|
|
#521 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Bardzo współczuję pobyty w szpitalu.Ja właśnie na te ważne usg jeździłam do certyfikowanych speców w Krk. Choć mój prowadzący też nie widział wskazań. Edytowane przez anitaxas Czas edycji: 2014-03-13 o 13:37 |
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#522 |
|
Zakorzenienie
|
Zaraz_a brawa za wiedzę...
Ja nie robiłam amniopunkcji, chociaż przed ciążą byłam przekonana że będę robić. Obojetnie co usg pokaże. Potem zmieniłam zdanie, jak usg okazało się ok. Iza trzymam kciuki za Was. Tak mi przykro... Mam na 14 wizytę, trzy babki jeszcze przede mną a dr jeszcze nie ma... Wysłane z mojego LG-P880 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
#523 |
|
Zadomowienie
|
Kucyk
![]() Zaraza, fajny post, porządna wiedza Szkoda tylko, ze musiałaś ja zagłębiać A biopsja kosmowki jest refundowana Edytowane przez Kubek29 Czas edycji: 2014-03-13 o 14:12 |
|
|
|
#524 |
|
Konto usunięte
|
Zaraza bardzo Ci dziękuje za wyjaśnienia. Lekarze mi sugerują chorobę dziecka i w następnej ciąży chce robić badania. Teraz już wiem wszystko co chciałam i przemyśle co będę robić
Wysyłane z mojego GT-I8160 za pomocą Tapatalk 2 |
|
|
|
#525 |
|
Zakorzenienie
|
dla mojego lekarza już same 2 # były wskazaniem do specjalistycznych badań. i w sumie cieszę się, że je zrobiłam, bo jestem trochę spokojniejsza.
|
#526 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#527 | ||||
|
Zakorzenienie
|
zaraza, chylę czoła przed Twoją wiedzą
Ja pewnie nigdy bym się na żadne z tych badań nie zdecydowała, bałabym się jednak tego nikłego procenta poronień, ale dobrze wiedzieć o co w tym wszystkim chodzi ![]() Cytat:
deweloper daje jednak jakieś propozycje mieszkaniowo-rozliczeniowe, więc pojawia się jakaś nikła szansa na odzyskanie straconych pieniędzy. Jeśli by się udało, to zdecydowanie Wrocław Cytat:
![]() Cytat:
Kubek a czy jest możliwosc, że takie USG genetyczne nie wykryje np. nieprawidłowej budowy narządów wewnętrznych? Układu pokarmowego, moczowego? Cytat:
wymiana https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1270304 rękodzieło https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=882341 Moda - wspólne zakupy https://wizaz.pl/forum/forumdisplay.php?f=110 Przeczytaj to, zanim coś kupisz przez wizaż https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...56&postcount=1 |
||||
|
|
|
#528 |
|
Zakorzenienie
|
To samo chciałam napisać- szkoda, że musiałaś taką wiedzę posiąść
|
#529 |
|
Zakorzenienie
|
Jestem po.
Szyjka 27mm przy nabraniu powietrza i 29mm przy wypuszczeniu. Tak jakoś bada śmiesznie. A było 30mm. Jak dojdzie do 25mm to krążek. Dzidzia pięknie urosła i ma 932 gram ![]() Acard mam brać do 34 tygodnia. Przewód botalla może zamknąć się za wcześnie, ale przy dawce 500mg na dzień... No i Acard podobno pomocny przy skracaniu szyjki. Tłumaczył mi coś o cytokinach. Powiedział że ta bradykardia naprawdę mogła być jednorazowa. I że czasem w okolicach 20-26 tygodnia, przez niedojrzałość układu bodźco-przewodzącego, mogą się takie rzeczy dziać bez konsekwencji i innej przyczyny. Oczywiście dmuchamy na zimne i wszystko kontrolujemy. Wysłane z mojego LG-P880 przy użyciu Tapatalka |
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#530 |
|
Zakorzenienie
|
kucyk czyli wizyta udana i pewnie jesteś spokojniejsza. jaki Maskio już duży
|
#531 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Dużo zdrowia dla małego, trzymajcie się dzielnie Cytat:
![]() Dziewczyny dziękuję Wam bardzo bardzo za opinie Zdecydowałam, że jednak zrobię te badania (jeśli wyrobię z zapisaniem się na odpowiedni termin ). Dla pewności i spokoju (którego wszystkie wiemy, że i tak naprawdę nie zaznam). Chociaż jak wynika z opowieści Wiki - nigdy ta pewność nie jest 100%-owa. I tak jak napisała Zebra to duże źródło stresu, ale jednak myślę, że warto.I mam jeszcze pytanie - do kiedy te badania muszą być zrobione? Jeśli np. będą zajęte terminy i zapiszę się na 15 tydzień to będzie za późno? Wynik jakiś niemiarodajny wyjdzie? Bo wiecie, skierowanie ginka da mi dopiero na następnej wizycie. Mogła dać wczoraj, ale takie które musiałby podpisać rodzinny, a pamiętacie jaką miałam akcję z ostatnim skierowaniem?! Także skierowanie dopiero za 3 tygodnie, ale kazała zapisać się już dzisiaj. Dzwonię do Multimedu, a babka tak mnie zaczęła wypytywać o te skierowanie, co tam jest napisane, co jest zaznaczone, która z 5 przyczyn, że mnie zagięła
|
|
#532 |
|
Zakorzenienie
|
Zaraz_a, bardzo przydatne informacje.. Jestes wielka!..
Dziewczyny.. Czy jest na watku ktos z nadczynnoscia tarczycy?? Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#533 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
było powiedzieć, że powracające poronienia i ciąża pozamaciczna. w 15 tygodniu Ci nie zrobią. dzwoń jeszcze raz i powiedz, że gin da Ci skierowanie na pewno.
|
|
#534 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Oby....
![]() A kiedy wyniki? Cytat:
---------- Dopisano o 15:34 ---------- Poprzedni post napisano o 15:31 ---------- Cytat:
![]() Mam jeszcze inny adres, tam zadzwonię ![]() A jak nie to zapytam ginki przez telefon co mam gadać ![]() Ale dlaczego?
Są groby uwiecznione tylko wspomnieniem, na których wciąż tli się płomień rozpaczy. Edytowane przez wadera4 Czas edycji: 2014-03-13 o 15:35 |
||
|
|
|
#535 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a nie słyszałam o tym, żeby komuś to po 15 robili. ona same wyliczają date kiedy trzeba to zrobić, przez tel podajesz im termin ostatniej miesiaczki
27.06.2011 Każdego dnia dziękuję Bogu za to, że Cię mam Edytowane przez BERBIE Czas edycji: 2014-03-13 o 15:37 |
|
|
|
|
#536 |
|
Rozeznanie
|
Iza- zdrówka dla Domisia. Amela te miała zapalenie oskrzeli ale ominąl nas szpital.
|
|
#537 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Jeśli chodzi o podanie wskazania do wykonania badań w skierowaniu, to możesz pościemniać. Wskazaniem jest np. wiek powyżej 35 lat, albo dwa poronienia, albo obciążony wywiad rodzinny, albo urodzenie wcześniej dziecka z wadą genetyczna. Nie wiem, po jakiego grzyba tej kobiecie ta wiedza potrzebna. Może do statystyki, bo w sumie bez względu na wskazanie w skierowaniu, badanie powinno być wykonanie bardzo dokladnie, biorąc pod uwagę wszystkie parametry. Edytowane przez zaraz_a Czas edycji: 2014-03-13 o 15:53 |
||
|
|
|
#538 |
|
Konto usunięte
|
Kucyku super że wszystko dobrze.
Waderka zapisz się na te badania i wymysł coś. Potem powiesz że się pomyliłaś czy coś Wysyłane z mojego GT-I8160 za pomocą Tapatalk 2 |
|
|
|
#539 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dopiero miał 9mm jak do szpitala pojechałam nie mogąc opanować wymiotów Dziecko to największy cud i szczęście jakie może spotkać człowieka... Wysłane z mojego LG-P880 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#540 |
|
Zakorzenienie
|
Czytam...ale dziś jakoś kiepsko...najadlam się ogórków kiszonych i kapusty i nic mi nie pomaga na zaparcia
Kucyk Wadera teŻ o tym myślałam ostatnio! Zaraza za wiedzę! Iza biedni jesteście! Ehh zdrowia!!!
Nowe wątki na forum Być rodzicem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:31.

.

) Używacie worków prozniowych do przechowywania ubrań?

Wczoraj mieliśmy koszmarny wieczór tak krzyczał jak jeszcze nigdy w życiu.Ja jestem koszmarnie nie wyspana bo spałam na krześle.Dziś tż będzie załatwiał materac dla mnie.

) pisała, że zrobiono jej te badania ze względu na wiek pow. 35 lat, wyszło bardzo duże prawdopodobieństwo choroby, a potem okazało się, że dziecko jednak było zdrowe. Czyli te badania nie są chyba tak bardzo dokładne.

Ja pewnie nigdy bym się na żadne z tych badań nie zdecydowała, bałabym się jednak tego nikłego procenta poronień, ale dobrze wiedzieć o co w tym wszystkim chodzi
było powiedzieć, że powracające poronienia i ciąża pozamaciczna. w 15 tygodniu Ci nie zrobią. dzwoń jeszcze raz i powiedz, że gin da Ci skierowanie na pewno.