|
|||||||
| Notka |
|
| Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#271 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Jestem w zwiazku z obcokrajowcem-V czesc pogaduszek Mieszadelek.
Dziekuję za Wasze słowa pocieszenia
Widzę, że temat psów na tapecie, my naszego psa sprowadziliśmy z Polski, niestety kwarantanna trwała rok i musiał biedak poczekać aż zostanie do nas dowieziony. |
|
|
|
|
#272 |
|
Wtajemniczenie
|
Roux - co za dno! Normalnie no comment.
Wydaje mi się że obowiązkowa opieka medyczna to akurat dobra rzecz, bo przynajmniej ma się pewność że piec jest zaszczepiony. Stupid girl - serio? Pytali się o cyrylice? Tak mi się nic nie chce! Ale muszę się zabrać za naukę. |
|
|
|
|
#273 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cieszę się, choć staram się go uświadomić że nie ma tej decyzji podejmować ze względu na mnie nie daj Boże. Nerwy mam tak zszargane że szok Teraz 2 dni gadaliśmy, zadzwonił do mnie nawet Ale znowu gdzieś ich w tej Afryce wywieźli na tym razem 6 dni i znowu żadnych wiadomości nie mam ![]() mukaa mój ślub jest w UK bo jest cywilny Jeśli zdecydujemy się na kościelny za jakiś czas to będzie 100% w Polsce a tymczasem będziemy mieć tylko najbliższą rodzinę i z mojej strony mama, tata i siostra przyjeżdżają samochodem z Polski
|
|
|
|
|
|
#274 |
|
Zadomowienie
|
proba dla zwiazku wielka! a jak wojsko mu sie znudzilo to moze i lepiej dla Was jak to wypowiedzenie zlozy
![]() ja koscielnego raczej nie bede brala (choc dla mnie to w urzedzie takie bezduszne! chcialabym cos w stylu koscielnego, bo to tradycja, rytual. Albo chociaz tego urzednika gdzies do altanki jakiejs wyciagnac!!), bo po pierwsze ja taka srednia katoliczka jestem nie wiem czy by mi nawet pozwolili ten slub brac (nie mowiac o tym, ze mam dziecko z poprzedniego zwiazku - bezboznica ), a po drugie moj TZ jest protestantemWiec pewnie skonczy sie na cywilnym ale moze zanim sie hajtniemy to wlasnie wywalcza prawo do zawierania slubow w miejscach innych niz w urzedzie (widzialam taka kampanie kiedys) zreszta my sie bedziemy hajtac pewnie w 2016 lub2017 na razie to moj TZ oswiadczyl mi ze mi sie oswiadczy w tym roku (musialam go uswiadomic ze to przeciez niespodzianka ma byc :P i ja nie chce znac szczegolow)
|
|
#275 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#276 |
|
Zakorzenienie
|
munkaa, ale to juz nie jest legalne ze mozna brac slub w miejscach innycn niz urzad?
wydaje mi sie ( jesli zle mi sie wydaje, prosze mnie porpawic, bo tylko gdzies slyszalam), ze to zalezy od urzednika i kraju ofc, ale generalnie nie jest tak trudno wziac slub na plazy czy w innym niebanalnym miejscu...? munka, moj tz jest jest protestatnem!! przekonwertowal sie z katolicyzmu heh..i u nas w gre wchodzi ( jesli juz zajedzie taka koniecznosc) slub cywilny ( roznica wiar oraz... tz juz mial slub koscielny raz, no i...ja srednio chce robic slub i wesele dla znajomych i rodziny i jeszcze za to placic gruba kase, zeby ludzie sie najadli i popili a pozniej mnie obgadywali. ze grubo wygladalam w sukience heh). Marzy mi sie jakies nietuzinkowe miejsce z urzednikiem, najblizszymi ( przyjaciele, mama. siostra, mama Tz i jego brat), ladna kiecka ale nie bo,bka, czy tam princeska czy inna ksiezniczka z ksiezyca i...elegancki obiad w fajnym miejscu z fajna myzyka w tle, moze nawet zespolem Tz i do domu wszyscy ![]() serio nie kumam, po co ludzie biorac cywilny a pozniej za jakisczas koscielny. no po co? bo marzy im sie sukienka, wesele za tysiace zlotych i sesja z fotografem? tak naprawde to bardziej dla rodziny i znajomych ( tych co wypada zaprosic...) bardziej niz dla nas. nie pdooba mi sie ten konswerwatyzm. Ale...mowia ze to impreza zycia, wiec jak juz sobie ktos o takeij marzy to niech tak bedzie.
|
|
#277 |
|
Zadomowienie
|
ja wlasnie taka chce
![]() tzn nie ze wszystkimi ciotkami i ciotkami ciotek - ale z osobami, ktore sa mi bliskie, mialy duzy wplyw na moje zycie, itd zreszta tez jedna z nielicznych okazji gdzie moge sie w wiekszym gronie zobaczyc w jednym miejscu (bo kazdego po swiecie rozrzucilo) i nie marza mi sie jakies pokazy sztucznych ogni czy barmanskich wyczynow - tylko takie wesele z tancami, zabawami co do tego czy mozna sie hajtac poza urzedem to wlasnie nie wiem . nigdy wczesniej sie tym tematem nie interesowalam ba nawet wlasciwie juz przywyklam do mysli ze panna zostane dozywotnia, wiec nawet jak ktos tam o slubie rozmawial to nie sluchalam
|
|
#278 |
|
Wtajemniczenie
|
Mukaa - zapytalam sie kolezanki. Mozna brac slub poza urzedem. Trzeba sie porozumiec z urzednikiem. Im w jednym miescie robili problemy, wiec pojechali do innego i tam im nie robili. Tylko kobitce z urzedu transport zalatwili bo to troche daleko bylo.
Sent from my IdeaTab S6000-H using Tapatalk |
|
|
|
|
#279 |
|
Konto usunięte
|
Jestem w zwiazku z obcokrajowcem-V czesc pogaduszek Mieszadelek.
A ja rozumiem idee brania ślubu oddzielnie cywilnego i kościelnego jesli mieszka sie w innym kraju jak najbardziej.
Sami tak zrobimy bo jesteśmy jednego wyznania i slub kościelny jest dla nas bardzo ważny a cywilny weźmiemy tu rok/pol roku predzej zeby było prościej po prostu prawnie. Nie wyobrazam sobie latać co chwile po jakieś papiery i pieczątki z UK do polski tylko po to by miec konkordat no i juz sobie dokumenty wymienię przy okazji etc w czasie dopinania na ostatni guzik wesela; a na slub cywilny zaprosimy osoby z UK ktore na pewno nie przyjadą na kościelny do PL jak np Tż dziadkowie etc. Ja w tym nie widze nic złego.
|
|
|
|
|
#280 |
|
Wtajemniczenie
|
Kachaa - wszystko to kwestia indywidualna. Niektorzy lubia takie rzeczy a inni nie. Najwazniejsze to zyc w zgodzie ze swoimi przekonaniami.
Moja siostra chciala wesele i wielka suknie i miala. Ja tam w ogolnie nie przepadam za weselami. Nigdy ale to nigdy nie ciagnelo mnie do takich rzeczy. Mnie smieszy jak to "katolicy" co do kosciola tylko ze swieconka pojda i na pasterke ale slub koscielny musi byc. Obluda ludzi mnie poraza. Ja przynajmniej jestem wierna swoim przekonaniem i zyje w zgodzie ze swoim sumieniem. Obludzie i wymuszonym poddawaniu sie rytualom mowie nie. Raz tylko sie zlamalam jak siostra zagrozila ze jesli nie zostane chrzestna to sie do mnie nie odezwie. Ale skoro jej nie przeszkadza ze chrzestna jej corki jest agnostyczka to mnie to tez nie przeszkadza. Sent from my SK17i using Tapatalk 2 |
|
|
|
|
#281 |
|
Konto usunięte
|
No wiadomo każdy ma swoje przekonania
![]() Najważniejsze zeby byc w zgodzie ze swoimi a reszta to juz pikus
|
|
|
|
|
#282 |
|
Raczkowanie
|
Jeszcze parę lat temu marzyłam o ślubie kościelnym, weselu itd..a teraz jakoś mi się odwidziało i ślub cywilny, w skromnej sukience w zupełności by wystarczył... za to Tż cały czas powtarza, że kościelny musi by, bo to dla rodziny, a ja mu na to, że ślub jest dla nas a nie dla rodziny :P Pytanie ciut głupie, głównie do mukaa i roux, mój Tż jest wyznania "reformed", czyli jest protestantem czy to jakieś inne wyznanie ? Bo nie mogę się w tym połapać
|
|
|
|
|
#283 |
|
Wtajemniczenie
|
Regazza - wiem ze pytanie nie do mnie ale reformed to jeden z kosciolow reformowanych czy protestanckich. Ale o szczegoly, ktory to odlam to musisz jego zapytac. Bo raczej nie kosciol anglikanski?
Przynajmniej tak pamietam z historii. Sent from my SK17i using Tapatalk 2 |
|
|
|
|
#284 |
|
Zakorzenienie
|
dobre pytanie, Regazza
![]() nie mam pojecia ![]() domyslam sie, ze takze moj Tz nie ma pojecia, bo on tylko formalnie zmienil wyznanie, do slubu. Ale ani nie jest tym zainteresowany, ani nie praktkuje...
|
|
#285 |
|
Rozeznanie
|
Widzę że dużo mieszadełek myśli podobnie jak ja- też nie planuję typowego, tradycyjnego ślubu. Za pieniądze wydane na suknie, sale, zespół, kwiaty etc można trochę się napodróżować co mi bardziej odpowiada
A jak ślub to tylko z najbliższymi, najchętniej w jakimś fajnym miejscu - może na plaży, w jakims barze i tańcami przy ognisku? Tutaj dość często ludzie jeżdzą brać ślub na jednej z okolicznych wysp - Rarotonga czy inne Fiji Zawsze to jest też opcja - ślub i podróż poślubna w jednym... Chociaż w podróż poślubną to wybrałabym się raczej do stanów albo azji południowo- wschodniej
|
|
|
|
|
#286 |
|
Wtajemniczenie
|
Niusu - ja tez podobnie mylalas. Ale ja bym wrocila na Kube, jeszcze druga strona wyspy zostala mi do zwiedzenia
albo gdzies w Ameryce Poludniowej. Argentyna a potem podroz sladami Che Guevary nie wiem czy wiece ale jego mama pochodzila z Lynch'ow z Galway. Sent from my SK17i using Tapatalk 2 |
|
|
|
|
#287 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#288 |
|
Konto usunięte
|
Widzę, że temat ślubny.
Ja się pewnie (mam nadzieję ) hajtnę z TŻ - chociażby ze względów formalnych. I też nie chcę żadnej imprezy - najchętniej to bym w ogóle poszła, podpisała jakiś papier i tyle.Raz, że jestem już po 30tce (grubo) i nie kręcą mnie wszystkie te kwestie wizerunkowe (suknia, wesele z motywem przewodnim itp), a dwa nie jestem osobą rodzinną i jakoś nie widzę potrzeby urządzania zabawy dla osób w znacznym stopniu mi obojętnych, poza tym nie lubię wesel - zawsze jak mogę odmawiam przyjścia (idę tylko na ślub). Teoretycznie nie ma przeszkód bo TŻ jest po rozwodzie cywilnym i jest katolikiem (tak ma na identyfikatorze wojskowym, który noszę ), ale dla mnie to byłby szczyt hipokryzji.
|
|
|
|
|
#289 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Edytowane przez m.arty Czas edycji: 2014-03-13 o 09:36 |
|
|
|
|
|
#290 |
|
Zakorzenienie
|
tez jakos nie jestem za weselami itd (oczywiscie jesli o mnie chodzi )
za ta kase to sobie dom po czesci mozna urzadzic czy w podroz wyjechac i szczerze powiedziwszy moj slub ( cywilny) wygladal tak ze gosci mielismy z 10 osob z kolega co robil zdjecia , kierowca ,rodzina tz-a ,i swiadkami ( i my ) ![]() slub byl cos okolo 12 a o 3 juz bylam przebrana i bylo po imprezie i obiedzie dla rodziny tz-a Edytowane przez irenkaaa Czas edycji: 2014-03-13 o 11:42 |
|
|
|
|
#291 |
|
Zadomowienie
|
Ja już byłam na kilku ślubach cywilnych poza USC
Jeden był w takiej jakby strojnej oranżerii, obok sali weselnej, a drugi w ogrodzie. Było naprawdę fajnie. We Wrocławiu nie ma problemu, aby coś takiego zorganizować, tylko trzeba faktycznie zorganizować transport dla urzędnika.Ja osobiście wiem, że u nas raczej ślub kościelny nie wchodzi w grę - TŻ, jak większość Francuzów, był jedynie ochrzczony, a to w Polsce jak wiadomo katolika z ciebie nie czyni Nie uśmiecha mi się zmuszanie go do komunii i bierzmowania tuż przed ślubem, mimo, że on zaznaczył, że chce ślubu kościelnego ze względu na mnie. Mi się podoba cała ta otoczka, ceremonia, a nie tylko sucha regułka jak w USC - 15 minut i po sprawie, ale prawdopodobnie właśnie tak się skończy u nas, czyli na ślubie cywilnym + wesele. Wesele chcę na pewno, oczywiście w PL, bo mam dużo rodzinę i chcę żebyśmy tego dnia wszyscy świetowali razem, cieszyli się i bawili do rana ![]() Znajoma teraz bierze ślub cywilny we Francji (tam żyje ze swoim narzeczonym), ale wesele będzie w PL. Przed imprezą organizują taka jakby świecką ceremonię w ogrodzie dla gości. Wiem, że istnieje możliwość wzięcia ślubu kościelnego z laikiem. On wtedy mówi tylko nieco inną przysięgę. Ale pewnie błagania kurii i załatwiania jest sporo... |
|
|
|
|
#292 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Ta osoba musi tylko zagwarantować (spisuje się w to w protokole przedślubnym), że nie zabroni chrzcić dzieci i wychowywać w wierze, Ty masz zapewnić, że nie odejdziesz od wiary w trakcie trwania małżeństwa. Niewierzący partner nie musi przystępowac do spowiedzi i komunii (nie wiem jak jest z naukami) i w w formule przysięgi nie ma odniesienia do Boga. Cała reszta ceremonii jest taka sama |
|
|
|
|
|
#293 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#294 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() mnie się w ogóle taka idea nie podoba, ale pewnie opłaca się księżom udzielać takich ślubów bo zawsze to kasa wpadnie a tak by wszystkie ''mieszane'' pary poprzestały na ślubie cywilnym i parafie guzik by miały z tego zysku |
|
|
|
|
|
#295 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pfff wlasnie! Im grubszy masz portfel i im hojniejsza dla kosciola jestes tym kosciol milszy, dostepniejszy ... Co za chora instytucja:/:/
|
|
|
#296 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
moj tz taki praktykujacy jak ja ![]() teoretycznie jestem katoliczka, bo z kosciola sie nie wypisalam ![]() a tak powaznie to sprawa religii jakos nigdy dla mnie wazna nie byla to jedno z ostatnich kryterium na ktore zwracam uwage gdy kogos poznaje - niech kazdy sobie wierzy w co chce - byle mi tego nei narzucal co do slubu - to tylko ja chce weselicho? no kurcze :P jak wszyscy weselicha planowali to ja samotna byla, - teraz wszyscy weselichami znudzeni to ja wracam do korzeni a tak powaznie to jak juz mowilam podobaja mi sie tradycje i rytualy ( to mi z harcerstwa zostalo hehe), gdzies tam chyba drzemie we mnie romantyczka takie tylko podpisanie papierow w urzedzie bardziej kojarzy mi sie z zawarciem umowy o prace ![]() wiec ciesze sie, ze jest opcja zawarcia malzenstwa w innym miejscu niz urzad tutaj tez sa opcje wyjazdowe - ale mi zalezy zeby wlasnie spotkaly sie no nie powiem wszystkie ale wiekszosc bliskich mi osob bo to wlasnie jest taka okazja, kiedy mozna ich wszystkich jakos zebrac (cho oczywiscie nie mam pewnosci czy kazdemu sie dotrzec uda) stupid girl - ja teraz 30 tke koncze, wiec i tak nie bede hmm mloda panna mloda ale ... jakos splywa mi i powiewa czy ktos to bedzie jakos komentowalw moim zyciu wszystko zawsze zagmatwane i nie po kolei wiec.. co tam ![]() zresta jak sama mowilam - jeszcze pare lat temu podobne podejscie mialam zadnych slubow, a tym bardziej wesel (choc ja lubie wesela biesiady )harika -. uf ty tez kurcze juz tak czytalam te opinie tuatj i juz myslalam , ze jako jedyna jestem taka sredniowieczna, ze mi sie wesele marzy ![]() moja kolezanka brala slub z muzlumaninem on po prostu stal a nie klekal btw ona zawsze taka pobozna (ale nie dewotka ) . szok dla wszystkich jak sie z tym gosciem hajtnela heheheh ale zyja sobie szczesliwie, mieszkaja w turcji, a ona nadal co niedziele do kosciola chodzi ![]() ja koscielnego nie chce w takim razie, skoro moge wziac slub poza urzedem ![]()
|
|
|
#297 |
|
Zadomowienie
|
mukaa, no to możemy sobie rękę podać
Ja to w ogóle jestem raczej tradycjonalistką w tych sprawach
|
|
|
|
|
#298 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Co jak co ale w trzepaniu kasy Kosciol jest lepszy niz Zydzi, ktorych tepil a z ktorymi wchodzil w konszachty ;-) to tak lekko humorystycznie, zeby nikt sie nie obrazil ;-) Sent from my SK17i using Tapatalk 2 |
|
|
|
|
|
#299 |
|
Zakorzenienie
|
Wy takie niby stare po 30?
Ja tez. tyle ze nie mysle ze np stara na slub czy na dzieci czy zwiazek Tez po 30 i to blizej mi do 40 niz do 30. Hehehe sqma w to niewierze ale jak sie spojrzy na pesel to niestety prawda wychodzi. Wyslane z mobilnej aplikacji wizaz forum. |
|
|
|
|
#300 |
|
Wtajemniczenie
|
A ja tam od kilku lat kończę 28 i tej wersji się na razie trzymam
hahaha Jak dobije do 35 to wtedy będą moje 30ste urodziny
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:14.

Teraz 2 dni gadaliśmy, zadzwonił do mnie nawet
Ale znowu gdzieś ich w tej Afryce wywieźli na tym razem 6 dni i znowu żadnych wiadomości nie mam 

Zawsze to jest też opcja - ślub i podróż poślubna w jednym... Chociaż w podróż poślubną to wybrałabym się raczej do stanów albo azji południowo- wschodniej