|
|
#151 | |
|
Life is a drink ...
|
Dot.: Problem z rozmienianiem banknorow powyzej 20 pln
Cytat:
|
|
|
#152 |
|
Zakorzenienie
|
[1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;4557273 0]50zł to nie tak mało, zważywszy na to, że transakcje można wykonywać nawet kilkanaście razy.[/QUOTE]
dokladnie. Zanim sie zorientujesz, to zlodziej moze przejsc cala galerie i w zrobic sobie zakupy w kazdym sklepie na 50zl. po drugie na te glupie 50zl niektorzy musza pracowac caly dzien. Dlatego nie rozumiem, dlaczego sprzedawcy nie prosza o dowod osobisty, gdy sie placi zblizeniowo. Mnie sie zdarzyla tylko raz taka sytuacja, na setki zakupow w ten sposob. Edytowane przez ellish Czas edycji: 2014-03-13 o 18:10 |
|
|
|
|
#153 |
|
Zakorzenienie
|
[1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;4557245 6]Wpisując pin nie można.
Tu nie chodzi o debet, tylko o to że jeśli ktoś ukradnie ci zbliżeniówkę lub jeśli ją zgubisz złodziej może wyczyścić ci konto.[/QUOTE] sie wtedy loguje na konto albo dzwoni do banku i blokuje. |
|
|
|
|
#154 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#155 | |
|
Zasiedzenie
|
Cytat:
Ale zgadzam się, że to nie jest bezpieczna forma.
|
|
|
#156 |
|
ma zielone pojęcie
|
Pod warunkiem, że odpowiednio wcześnie się zorientujesz i zablokujesz kartę.
|
|
#157 |
|
.
|
jedna z wizażanek pisała, że mimo zablokowania karty ktoś dokonał transakcji jej ukradzioną (czy zgubioną) kartą.
|
|
#158 |
|
Konto usunięte
|
[1=af6a7928a10f2efb7030deb f852af0b1c87659cc;4557000 8]a wszystkim psioczącym na kasjerów proponuję zapoznać się z przepisami:
http://biznes.onet.pl/drobniej-nie-b...197,news-detal i gdzie tu niby obowiązek sprzedawcy do wydania Edytowane przez 201708250923 Czas edycji: 2017-08-24 o 23:05 |
|
|
|
|
#159 | |
|
.
|
Cytat:
|
|
|
#160 |
|
Zakorzenienie
|
[1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;4557154 8]
20 groszówka to normalny środek płatniczy i ma przyjąć. A że jest gnojem śmierdzącym i się liczyć nie chce to już jej problem. [/QUOTE] Nie zapedzilas sie kolezanko przypadkiem ze slownictwem, jaki do jasnej ciasnej gnojem, chcialbys zeby ktos Ciebie tak nazywal?????:banghead: Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
|
#161 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Nie uważam. Określenie jest adekwatne do sprzedawcy któremu nie chce się liczyć pieniędzy, a to jeden z jego obowiązków. |
|
|
|
|
|
#162 |
|
Wtajemniczenie
|
[1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;4557207 6]Sprzedawcy nie sprawdzają nawet podpisu na karcie, choć moim zdaniem powinni to robić.[/QUOTE]
Mnie w 97% przypadków pytają czy chcę tradycyjnie czy zbliżeniowo. A zresztą nawet jak domyślnie ustawią zbliżeniowo, to zawsze można powiedzieć, że jednak woli się podać PIN. Co do podpisu... skoro jest paypass to nie mają jak sprawdzić, bo karty nawet w ręku nie mają. Czasem jednak im się zdarza, kiedyś mój chłopak wziął moją kartę żeby złożyć zamówienie w barze i odesłali go z kwitkiem, bo karta należała do kobiety
|
|
|
|
|
#163 | ||
|
Rozeznanie
|
Dot.: Problem z rozmienianiem banknotów powyżej 20 pln
Cytat:
Cytat:
![]() A mnie ciekawi, czemu niektórzy tak się wzbraniają przed płaceniem zbliżeniowo, tylko wolą wpisywać PIN i czekać na łączenie z bankiem (bo to na tym oszczędza się czas, a nie na klepaniu pinu)? Przecież, jeśli chodzi o bezpieczeństwo, to jak już i tak masz kartę z taką możliwością, to wklepanie pinu tego bezpieczeństwa nie zwiększy. |
||
|
|
|
|
#164 |
|
Konto usunięte
|
[QUOTE=skazana_na_bluesa;4 5575780]słowo klucz - bez uzasadnionej przyczyny.
Edytowane przez 201708250923 Czas edycji: 2017-08-24 o 23:06 |
|
|
|
|
#165 | |
|
Life is a drink ...
|
Cytat:
więc zbliżeniowo to możesz sobie nabić na minus :P
|
|
|
#166 |
|
ma zielone pojęcie
|
Myślę, że to generalnie dla ludzi problemem nie jest. Za to np. dla mnie problemem jest, że potem moje zakupy mieszają się z zakupami kolejnej osoby i muszę bardzo uważać na to, co pakuję do siebie
|
|
#167 |
|
Konto usunięte
|
zanim dosżła mi karta do konta wspólnego a kasę trzymalismy na koncie mojego partnera, to mi pani w almie i rossmannie odmówiła sprzedaży ze względu na to ze karta nie była moja
|
|
|
|
|
#168 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
||||
|
|
|
|
#169 |
|
Zasiedzenie
|
no bo nie można posługiwać się cudzą kartą. kasjerka czujna, to się chwali. no ale przy płatnościach zbliżeniowych, jak kasjer nie ma karty w ręce, nie wykryje już tego
|
|
#170 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mimo, że ma przygotowany specjalny organizerek na monety i często na zakupach w supermarketach przy kasie podpytuje "czy nie chce się Pan/i zamienić na drobne"
|
|
|
|
|
|
#171 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
[1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;4557154 8] 20 groszówka to normalny środek płatniczy i ma przyjąć. A że jest gnojem śmierdzącym i się liczyć nie chce to już jej problem. [/QUOTE] A że złośliwy klient przychodzi i rzuca garść nieodliczonych 20 groszówek, to już w ogóle szczyt kultury ![]() [1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;4557207 6]Sprzedawcy nie sprawdzają nawet podpisu na karcie, choć moim zdaniem powinni to robić.[/QUOTE] Jak karta ma chip, a jest podpisana, to co mają sprawdzać ? Nie ma takiego obowiązku. Cytat:
Cytat:
A potem najgorsza jest przepychanka z bankiem, żeby odzyskać takie pieniądze. ---------- Dopisano o 22:42 ---------- Poprzedni post napisano o 22:37 ---------- Cytat:
O dokument ze zdjęciem można poprosić jak klient się podejrzanie zachowuje albo podpis jest rozmazany albo "coś tam".
|
|
|
#172 |
|
Rozeznanie
|
ooo
a już myślałam, że tylko mnie wkurza sytuacja z rozmienianiem / płaceniem !Osobiście nie noszę gotówki w ogóle. ZERO. Tylko karta. Z tym nie ma problemów, bo nie ważne ile coś kosztuje, zawsze da się zapłacić. Problem pojawia się oczywiście gdy chcę skorzystać ze sklepu jak np Biedronka, osiedlowy, kiosk itd Niestety ale wg mnie to jest nieodpowiedzialne ze strony kasjerów, że nie mają drobnych. Przykro mi, ale ja wyjmuje pieniądze z BANKOMATU, który wydaje wyłącznie 50zł najmniej. Nie 20, nie 10, nie monety, a 50zł minimum. Więc skąd mam wziąć drobniejsze pieniądze? Nie wiem czy tylko w Polsce tak jest, ale strasznie mnie to irytuje. W wakacje poszłam do sklepu osiedlowego, rachunek 9.70zł , ja daje 10zł, a pani do mnie z tekstem "nie ma drobniej?" Ostatnio w Biedronce zdarzyła mi się taka sytuacja, że nie wiedziałam czy się śmiać czy płakać - w życiu czegoś takiego nie widziałam. Stałam do kasy jako 3 w kolejce i strasznie długo czkałam, w końcu okazało się, że pani w kasie nie ma nic wydać innym osobom!!! Latała jak wariatka i pytała po ludziach czy mają, bo panie obok w kasach nie chciały jej rozmienić... po czym za jakieś 5 minut okazało się, że koleżanki z kas obok mają ten sam problem i nagle wszystkie cztery panie stanęły obok kas i dosłownie krzyczały "kto ma rozmienić 50zł"... a klienci w nagle w śmiech i każdy (dosłownie każdy) wyjmuje nagle po 50zł .... No dla mnie to paranoja. Sklep chyba powinien mieć drobne, skoro prowadzi usługi sprzedaży. Nie wierzyłam w to co zobaczyłam jakby mi ktoś powiedział, to bym chyba się uśmiała!Wydaje mi się, że oni co ranek powinni brać monety z banku. Strasznie irytujące, dlatego staram się kupować tylko w dużych sklepach i płacić kartą. |
|
|
|
|
#173 | ||
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Poza tym, w trakcie dnia też przychodzi wielu klientów, którzy w bankomacie dostali 50 zł, a nie 20 czy 10. I oni wszyscy chcą dostać resztę ![]() Cytat:
|
|
|
#174 |
|
Wtajemniczenie
|
Każdy kasjer otrzymuje rano jakieś środki - baaaardzo drobno. Ale też nie może mieć niewiadomo ile pieniędzy w kasetce, ze względu na bezpieczeństwo po prostu.
Już wyobrażam to sobie, gdyby nagle każdy właściciel sklepu 10 razy dziennie stał w banku czy gdzieś i rozmieniał wszystko na drobne. Z tysiącami w kieszeniach i hej, idzie sobie rozmieniać. I tak każdy właściciel każdego sklepu
|
|
#175 |
|
Rozeznanie
|
Pracuje na stacji benzynowej i nie raz klient chciał rozmienić miałam to rozmieniłam z chęcią ale jak nie mam to też nie stworze a tak nie raz było. Wiem też że rozmiana kasy w banku kosztuje a moi szefowie jak rozmieniali to kilka tysięcy a z tego trzeba zapłacić procent w banku ,a klienci tego nie rozumieją no jak to pani nie ma jak rozmienić no jak nie mam to też skąd mam wziąć
|
|
#176 | |
|
o¤°`°¤o,¸¸¸,o¤°`°
|
Cytat:
![]() http://www.tvn24.pl/wiadomosci-z-kra...em,364859.html
|
|
|
#177 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#178 |
|
Zakorzenienie
|
A ja mam pytanie do pań sprzedawczyń, narzekających, że ktoś płaci stówką - skąd klient ma brać drobne? I to pytanie na serio, nie ironizuję. Ja otrzymuje tylko zastrzyk gotówki w minimalnych nominałach 50zł. Zazwyczaj jest to 100zł bo tak wypłacają bankomaty. I co mam zrobić? Idę do sklepu i płacę. Zazwyczaj jak dostanę jakieś drobne reszty to raz dwa się rozchodzą, bo robię dużo zakupów, w różnych sklepach, staram się tymi drobnymi zapłacić. Skąd jeszcze mam brać te drobne? Nie pójdę do kościoła i z tacy przecież nie wymienię
Muszę płacić grubymi, bo nie mam skąd wziąć drobnych. A jak już ja mam, to wiedzcie - Ty się cieszysz, ale to drobne z rabunku na jakimś innym sklepie, więc jakaś inna pokrzywdzona sprzedawczyni płacze gdzieś z moją stówą w kasie. Teraz trafi na nią - następnym razem to będziesz Ty
Edytowane przez _ema_ Czas edycji: 2014-03-14 o 07:57 |
|
|
|
|
#179 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Nie ma dobrego wyjscia. Takie sytuajce z brakiem drobnych zdarzaja sie i beda sie zdarzac. Tu nie chodzi o to, by zlikwidowac problem, bo chyba nie da sie tego zrobic, tylko o zrozumienie OBU STRON a nie fochy, chamstwo i obrazanie sie na siebie. Tylko o to. Kiedy mam drobne, zawsze rozmieniam. Kiedy mam kryzys, zebram o drobne, nawet te najdrobniejsze (dla mnie to chore, ze sprzedawcy moze sie nie chciec liczyc, ja zawsze wyliczam z mila checia). Co do zblizeniowek zawsze pytam czy pin czy zblizeniowo. Takze koniec koncow nie ma sie co denerwowac, klient, sprzedawca tez czlowiek, zazwyczaj nikt nikomu ma zlosc nie chce zrobic, to po prostu sila wyzsza. |
|
|
|
|
|
#180 |
|
Raczkowanie
|
W czasach liceum dorabialam w sklepie i czesto byl problem z drobnymi. Co jakis czas wlascicielka jezdzila do banku, aby rozmieniac, ale jeszcze tego samego dnia brakowalo drobnych. I problemem nie byli klienci, tylko niektore kasjerki.
Na rannej zmiane uzbieralam sobie mase bilonu w kasie. Naprawde duzo, tylko dlatego, ze jesli mialam bilon, a klienci pytali, czy dac drobne to zawsze je bralam, nie wazne, ze w kasie w tym moncie mialam grosiki x 200. Wazne, ze beda na pozniej. Wieczorem kolejna kasjerka przejmowala kase i nastepnego dna rano juz nie bylo drobnych. Co sie okazalo. Kasjerka majac tyle drobnych, zamiast brac, gdy klienci proponowali drobne odmawiala, poniewaz liczyc jej sie nie chcialo. Szlag mnie trafial. Osobiscie nie przeszkadza mi, gdy w sklepie jestem pytana o drobne, bardziej drazni mnie 'moge byc winna grosik'. Dlatego zawsze mam drobne. Obecnie nie nosze przy sobie zadnej gotowki i wszedzie place karta. Jednak, jak ostnio bylam w Polsce, to mialam przy sobie glownie gotowke i nie wiem jakim cudem, w ciagu trzech tygodni w portfelu uzbieralam chyba z 15 zlotych w drobniakach, ponizej zlotowki, mimo iz ciagle staralam sie dawac odliczona kwote. Nie wiem nawet, jak to zrobilam. Ktos wspomnial nie czekanie na klienta, ktory sie pakuje, a kasowanie nastepnego. Prosta metoda jest po prostu pakowanie, a potem placenie. Caly czas tak robie i nie musze sie zastanawiac, czy nie pomyle zakupow. Wyjatek stanowia sytuacje, gdy ktos za mna ma np. tylko butelke wody. U mnie w miescie tylko jeden bankomat wydaje banknoty mniejsze niz 50 zl. Szczesliwie jest to moj bank, ale glupota jest wydawaie jedynie 50 zl. Teoretycznie majac 30 zl na koncie nie mozesz ich wykorzystac, jesli nie placisz karta. Wkurza mnie takie blokowanie pieniedzy. Co do wydawania, gdy pracowalam w sklepie mielismy kategoryczny zakaz rozmieniania. Nie ze wzgledu na drobne, a na liczne oszustwa i falszywe banknoty.
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:19.

Muszę płacić grubymi, bo nie mam skąd wziąć drobnych. A jak już ja mam, to wiedzcie - Ty się cieszysz, ale to drobne z rabunku na jakimś innym sklepie, więc jakaś inna pokrzywdzona sprzedawczyni płacze gdzieś z moją stówą w kasie. Teraz trafi na nią - następnym razem to będziesz Ty