|
Notka |
|
Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych! |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#271 |
Konto usunięte
|
Dot.: Matura. Pisząc prezentacje czym moge sie posłużyć?
Oczywiście, przecież o to właśnie chodzi. Możesz posługiwać się dosłownymi cytatami (ale raczej z tym nie przesadzaj), tyle, że wtedy warto zaznaczyć autora i tytuł książki, z której wzięłaś cytat.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#272 | ||
BAN stały
|
Dot.: praca maturalna.
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 17:10 ---------- Poprzedni post napisano o 17:09 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#273 |
Rozeznanie
|
Dot.: Prezentacja maturalna - pomoc w jej przygotowaniu - WĄTEK ZBIORCZY
W literaturze przedmiotu jak wypisywałyście jakieś słowniki itp to musiałyście pisać strony od której do której korzystałyście?
Jeszcze raz ponowię pytanie Czy wg.Was warto opisywać w temacie choć trochę epoki(bardzo krótko)? Poniewaz mam temat "bohater tragiczny w antyku,romantyzmie i współczesności" |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#274 | |
BAN stały
|
Cytat:
Czytałaś w ogóle odpowiedzi do Twojego postu? Masz nie opisywać epok. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#275 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Co do słowników mam np. słownik,bohaterów literackich,motywów itp. Jeżeli przy danych słowniku jest kilku autorów to muszę wypisać wszystkich? Bo w jednym mam z 10 autorów ![]() Co do wypisywanie stron ze słowników to w sumie trochę głupio, bo prezentacji jeszcze nie mam zrobionej, więc nie wiem z jakich stron będe korzystać ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#276 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() informacje o epokach nie są potrzebne, komisja zna to wszystko, to poloniści, a ty masz konkretny temat i masz go omówić, jak zaczniesz omawiać epoki to się nie zmieścisz w czasie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#277 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
To tu mnie zagięłaś trochę z tymi słownikami, bo korepetytorka mi je podała i rzekomo będziemy z nich korzystać do pracy maturalnej. Teraz już w ogóle nie wiem co robić |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#278 |
BAN stały
|
wiesz, ja też (i masa moich znajomych) korzystaliśmy z tych słowników ale nie wpisywaliśmy ich a polonistki dwie nam odradzały. A korepetytorka widzę dobra, jedzie po najmniejszej linii oporu bo w sumie po co ma się wysilać i szukać sensownych książek.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#279 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
W ogóle nie lepiej napisać pracę,a potem brać się za bibliografię? Bo od kilku dni próbuje ją napisać, ale dosłownie głupieje, bo nie wiem co mam wpisać, bo nie nie jestem do końca pewna czy będę korzystała z tego podczas pracy czy nie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#280 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#281 |
Zadomowienie
|
Temat spadł mi z nieba!
Pisze prace maturalna na temat 'Przedstaw najciekawsze portrety bohaterów poszukujących sensu życia ma podstawie literatury dawnej i współczesnej'. Jako jedna z pozycji wzięłam portret Hioba i tutaj jest moje pytanie: Czy mogę do bibliografii wpisać tylko fragment księgi (chodzi mi o pierwszą część) ? Z tego co widziałam w podręczniku z 1 klasy to Hioba obawiałam tylko w fragmentach wiec raczej to nie jest obowiązkowe wpisać wszystko... chyba, że się mylę... HELP! |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#282 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#283 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: praca maturalna.
Cytat:
![]() Edytowane przez Zuzaa_21 Czas edycji: 2014-03-15 o 10:34 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#284 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bez informacji o epokach. Masz się trzymać tematu, a nie. Twój temat brzmi "Bohater tragiczny w antyku, romantyzmie i współczesności" a nie "Różnice między epokami". Pisanie o tym, że wyznaczniki romantyzmu to to, to i to, cechy antyku to to i siamto, to tylko marnowanie czasu NIC NIE WNOSZĄCE DO TEMATU. Komisja jak będzie chciała, abyś się popisała swoją wiedzą, to sama Cię o to zapyta. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#285 |
Zakorzenienie
|
lioele, omawianie epok faktycznie nie ma sensu, ale jeśli masz temat o bohaterze tragicznym, może warto by jednak wspomnieć o jakichś najistotniejszych kwestiach, np. odnośnie mentalności ludzi danej epoki, ogólnych jej założeniach etc., bo właśnie to niekiedy może mieć wpływ na kreację bohatera. na twoim miejscu wspomniałabym o najważniejszych faktach, jako takie jakby wprowadzenie, ale muszę być to informacje ściśle, bezpośrednio związane z tematem, a nie inne nic nie wnoszące dane
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#286 | |
na przekór do celu
|
Cytat:
co do portali typu ściąga - nigdy w życiu! to już lepiej ten słownik.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#287 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#288 |
Zakorzenienie
|
to już zależy od autorki, jej wizji i ewentualnej kompozycji pracy. warto jednak zaznaczyć, że w jakiś tam sposób do założeń, istotnych kwestii dot. epoki warto się odnieść - pod warunkiem, że te wykazują związek z tematem prezentacji.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#289 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#290 |
Przyczajenie
|
Witam forumowiczki.
Mój temat maturalny to "Idealiści i marzyciele w literaturze polskiej. Dokonaj analizy sposobów kreowania takich bohaterów w utworach z trzech wybranych epok." Wstępnie wybrałam do omówienia Kordiana, Lalkę i Ludzi Bezdomnych. Jednak samej ciężko będzie mi się ruszyć z pisaniem, potrzebuję literatury przedmiotu, jakichś analiz, opracowań i czegoś co będę mogła wpisać w bibliografię. A może powinnam zmienić lektury? Nic nie wiem, poradźcie mi coś ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#291 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#292 |
Zadomowienie
|
A ja mam takie pytanie, może ktoś wie. Gdy książka ma więcej niż 3 autorów to co się wpisuje? (Nie ma redaktora, tłumaczy też jest 3-4).
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#293 |
Raczkowanie
|
Witam. Mój temat to : "Artysta jako bohater literacki. Porównaj wizerunki wybranych postaci na podstawie analizy utworów z trzech epok."
No i wybrałam sobie starożytność i XX-lecie. Początkowo zdecydowałam też o romantyzmie ( "Nie-boska.." i "Fortepian Szopena"), ale teraz się już waham, że może inna lepsza.. Na pewno mam "Cudzoziemkę" i Mit o Orfeuszu. Moje pytanie: Radzicie romantyzm czy faktycznie inną epokę? I wtedy jakie utwory. Rozważam Mit o Atenie i Arachne. Ale wtedy kogo miałabym wziąć "pod lupę"? Bardziej Atenę czy Arachne? ;/ Chyba że wziąć obydwie i je porównać ze sobą. Podobnie myślałam, żeby zrobić z "Nie-boską.." - porównać Orcia z Henrykiem. Co myślicie? ;/ Bo w sumie nie mam pojęcia, czy temat narzuca mi porównywanie każdej postaci z każdą, czy mogę po prostu przedstawić każdą osobno i na końcu wyciągnąć wnioski, że ta i ta są podobne, ta i ta się różnią itd. Nie wiem jak to ma wyglądać, niestety nie mogę zwrócić się do polonistki, bo do tej kobiety strach się zbliżać stąd moje liczne pytania. Mam też problem z tezą.. Chyba coś w guście "W sztuce przewijają się różne obrazy artystów" odpada. ;c I ostatnia kwestia: nie mam pomysłu na kolejny utwór z XX-lecia. Pasowałby wiersz, ale żaden odpowiedni mi się nie nawinął. ![]() Bardzo proszę o rady. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#294 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 21:57 ---------- Poprzedni post napisano o 21:51 ---------- Ogólnie wtedy podaje się trzech pierwszych i dopisek i in., ale czy w bibliografii maturalnej też tak jest, to nie wiem, zapytaj się swojej polonistki, bo każda może mówić inaczej (tak naprawdę nie ma jednego sposobu sporządzania bibliografii)... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#295 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Edytowane przez Seul Czas edycji: 2014-03-18 o 23:02 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#296 |
Raczkowanie
|
[QUOTE=bowszystkotoiluzjaj est;45649884]Temat nic ci nie narzuca, możesz zrobić tak, jak ci lepiej. Albo porównywać postaci w obrębie utworu (czyli tak jak mówiłaś na przykład Orcio i Henryk) albo postaci między utworami (czyli jak wyglądało przedstawianie artysty w różnych epokach)
---------- Dopisano o 21:57 ---------- Poprzedni post napisano o 21:51 ---------- Dziękuję za odpowiedź! W takim razie pewne wezmę Mit o Atenie i Arachne-porównam je obie. Nie-boską-porównam Orcia z Henrykiem, a potem resztę już normalnie. ![]() Znalazłam wiersz "But w butonierce" Jasieńskiego, ale nie mogę znaleźć żadnego opracowania, które mogłabym wpisać do bibliografii. Gdyby ktoś się na jakieś natknął.. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#297 |
Przyczajenie
|
Bibliografia maturalna :)
Witam. Czy ktoś mógłby mi pomóc? Mam problem, gdyż nie wiem jak w bibliografii maturalnej zapisać Legende o Św. Aleksym, gdyz jest to dzieło anonimowe. Hmm... Nie wiem czy zapisac to na końcu, pod wszystkimi pozycjami, czy normalnie alfabetycznie wpisać
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#298 |
Raczkowanie
|
![]()
Zdecydowanie po L jak Legenda o św. Aleksym
I proszę gotowy opis. Legenda o św. Aleksym. W: Toć jest dziwne a nowe: Antologia literatury polskiego średniowiecza. Oprac. Antonina Jelicz. Warszawa: PIW. 1987. ISBN: 83-06-00805-7, s. 118-121
![]() |
#299 | |
BAN stały
|
Cytat:
To o artystach, jest o czym pisać. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#300 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:05.