|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
| Pokaż wyniki sondy: Jaki ma być tytuł kolejnej części naszego wątku? | |||
| Mama czeka na mój kroczek, a ja właśnie kończę roczek |
|
10 | 23,81% |
| Pierwsze kroki, pyszny soczek, a ja właśnie kończę roczek |
|
1 | 2,38% |
| Wczoraj raczki, dzisiaj kroczki, obchodzimy nasze Roczki |
|
10 | 23,81% |
| Dziś ogłoszę co już wiecie, mamy najlepszych Roczniaków na świecie |
|
3 | 7,14% |
| Po przygodach z kuratorem, mamy Roczki pod dozorem |
|
13 | 30,95% |
| .Mamy szalone, dzieci ubrudzone, Roczek już nam mija, a kurator nas dobija |
|
2 | 4,76% |
| W domu brudno, zrobić kroczka jest mi trudno, mama tym się nie przejmuje i już "Roczek" mi szykuje |
|
3 | 7,14% |
| nie zmieścił się tutaj, więc albo odpada albo modyfikacja |
|
0 | 0% |
| Głosujący: 42. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2551 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Dzieci już biegają, z łóżek nie spadają-kurator się cieszy! Nikt już nie grzesz
Cytat:
|
|
|
|
|
#2552 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Dzieci już biegają, z łóżek nie spadają-kurator się cieszy! Nikt już nie grzesz
karota, zabawki nie dają rady, na spacer biorę cały plecak gadżetów, zabawek i pseudozabawek typu: klucze, chusteczki, papierowa torebka, coś co ją może zainteresować po prostu. Marudzenie nie jest tak od razu, przeważnie zaczyna po 15 minutach, jakby jej się nudziło. Szkoda, po pogoda super, a spacery u nas 2-godzinne to max opłacony moim wysiłkiem i pawianowaniem
![]() Cytat:
Czasaaaami piłka ją zainteresuje, paca ją łapą i potem za nią leci. Kiepskie dni ostatnio u nas, pełne marudzenia, wrzasków młodej, ręce i ręce, wszystko jest be, łącznie z jedzeniem, spaniem, spacerami, ehhh. marchewka, bałabym się zostawić w klubie malucha, ale nie pytaj o racjonalne powody, po prostu jakoś intuicyjnie, podświadomie omijam je szerokim łukiem. Niania - nie wiem, czy będe potrafiła zaufać. Wybrałabym żłobek, ale boję się chorób i ciągłych L4 i w końcu utraty pracy. Do pracy wracam za chwilę już i też dalej nie wiem, co robić. |
|
|
|
|
#2553 | |
|
Wtajemniczenie
|
my bez czapeczki, jakaś baba skomentowała to jej zapytałam dlaczego ona bez czapki ....
tak samo jak przechodziłam z mamą i Młodym, świeciło Przemkowi po oczkach ale zapomniałam parasolki, no trudno kawałek był tylko do przejścia w takim słońcu a trzy baby gadały i jedna do tamtych że dziecku świeci po oczkach a mama nie zwraca uwagi .... nosz wq.iłam się i powiedziałam że może iść przed wózkiem i zasłaniać. Cytat:
|
|
|
|
|
#2554 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale wole wszystko sprawdzic.Nelcia zadowolona z poznawania przyrody,ale i tak najciekawszy byl kolega ![]() Az sie boje dzisiejszej nocki. Jak znow bedzie co 15minut wycie to chyba uciekne ![]() Sent from my XT1032 using Tapatalk |
|
|
|
|
#2555 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
lubi też ganiać za piłeczką. Ale na nogawce też mi się wiesza..i wtedy ręca pozozostają i patrzenie się co mama robi ![]() Ale tak samo jak Paulinka nie umie się dłużej bawić, trzeba ją czymś zainteresować.
|
|
#2556 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|||
|
|
|
#2557 |
|
Zakorzenienie
|
Ale super dzieciaki na trawce i w piaskownicy
|
#2558 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dobry wieczór
![]() Cytat:
Co do to kwoty.. to nie opłacało by mi się wracać do roboty, więc dużo musisz zarabiać ![]() ![]() a co do drugiego to faktycznie ciekawa perspektywa przed Tobą
|
|
#2559 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
jego pozy to sa niezłe, dzisiaj się obudziąłm z jego nogami na mojej twarzy ![]() Cytat:
![]() u nas tez niby ciepło, ale np. mnie gdzieś już owiało i teraz cierpię, bolą mnei włosy, oko, dziąsła, to jeszcze nie lato dla mnie i ja zakałdam, cieniutkie, ale zakąłdam zawsze
|
|
#2560 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
No dobra, ja jestem zdania że to mama wi co dla dziecka najlepsze a inni po co w D...upie chcą ludziom siedzieć. Nosz jak ja tego nie znoszę!!!!!!!!!!!! Starych zarozumialych bab!!!!! Cytat:
Taaaa Bart ma nogi na mnie a ręce i głowę na tz i tak mu sie najwygodniej spi ![]() Jak bolą włosy? ![]() Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk
|
|
#2561 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() a chustka, tak nosimy od kilku dni. w cieniu kaptur, bo Nela ma mało wlosow i pewnie jej jeszcze chłodno w czache ![]() ---------- Dopisano o 23:20 ---------- Poprzedni post napisano o 23:19 ---------- Cytat:
w cieniu kaptur i wozkowa buda. mialam obawy ze jej zaszkodzę. czekam na upalne lato ---------- Dopisano o 23:23 ---------- Poprzedni post napisano o 23:20 ---------- Cytat:
|
|||
|
|
|
#2562 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
często jak się budzę, to Król rozłożony a my prawie z łoża spadamy po brzegach ![]() hehe jak ciągniesz to boli kupiliśmy dzisiaj apaszkę w reserved http://www.reserved.com/pl/pl/kids/b...k-fringe-scarf fajna jest
|
|
#2563 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a wydawaloby się, ze polska sluzba zdrowia to takie nic Cytat:
smieszni sa nastaw się, ze będzie ok i tak musi być Sofia na pewno w piątek da Wam odetchnąć hehe.wrocilismy z kina, Kamienie na szaniec - polecam oczywiście ksiazka to nie jest, ale jakby ktoś chciał sobie odswiezyc wspomnienia z lektury to warto obejrzeć :P---------- Dopisano o 23:28 ---------- Poprzedni post napisano o 23:26 ---------- Cytat:
może przeceniasz kubki smakowe Helenki ---------- Dopisano o 23:29 ---------- Poprzedni post napisano o 23:28 ---------- Cytat:
![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 23:31 ---------- Poprzedni post napisano o 23:29 ---------- Cytat:
ale te na glowie? hehe. pewnie myslalas o uszach :P
|
|||||
|
|
|
#2564 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
to wąłśnie włosy mnei bolą tak gadam zawsze, jak mnie owieje gdzies to skóra na glowie tak boli, ze cięzko mi uczesać włosy bo tak mnie ciągnie i boli
|
|
#2565 |
|
Zakorzenienie
|
My tez jezdzimy jeszcze w czapce. W dodatku jeszcze nawet dosc cieplej. Ale wisi mi czy inni nosza czapke i nie zwrocilabyn innej kobiecie uwagi co ma zakladac lub nie swojemu dziecku.
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#2566 |
|
Zakorzenienie
|
Hejka pisze z rana bo mam pytanko bo juz sama nie wiem. I zastanawiam sie czy to normalne czy moze powinnam isc do pediqtry. Jak wasze dziexi spia?
Daro generalnie wlaeciwie caly czas ( nie okresowo) spi wg.moich standardow kiepsko tj. Minimum budzi sie i dostaje 2 butle mm z czego przyznqc musze ze osobiscie uwazam ze pije mm dla snu a nie z glodu ( no bo o 19:00je 200-220 gr.kaszki, a 200ml mm miedzy 24 a 1:30, drugie 200ml miedzy 3 a 4:30 wiec watpie ze jest taak glodny przy takich ilosciach i naprawde z glodu sie budzi) w kazdym razie chodzi mi o to ze budzi sie na te 2xmm ale poza tym jeszcze w miedzyczasie co najmniej 2-3razy tez sie przebudza i usypiam go na rozne sposoby (nie podaje mm czesxiej niz co 3h). A kolo 5 to jest taka troche walka by pospal jeszcze jak najdluzej i zwykle udaje sie go do okolo 6 z minutami przetrzymac. Dodam tez ze w nocy nawet gdy spi to mega sie kreci i wedruje po calym lozeczku, od czasu do czasu postekujac. No i zaczelam dzis juz watpic czy to normalne u 9 mies.dziecka i moze powinnam isc so pediatry? Jakie wy macie dosw.? Jak spia wasze dzieci? Tez sie budza tak wiele razy czy tylko na jedzenie?(albo i wcale?) . Diabli Ty nie odpowiadaj. Bo Nela to ma pod wzgledem snu wymarzone dla mnie zachowanie Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
#2567 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Fajna, ładne kolorki ![]() Cytat:
Fajne fotki na tej trawie ![]() Ja też chciałam Barta puścić ale mam obawy żeby go co nie ugryzło Ale muszę spróbować ciekawe pewnie tyyyyle radości bedzie ![]() Cytat:
Bart budzi się często na cyc. W czasie snu spi nieraz i stęka ale jak go polulam to jest ok. Albo zostawiam, stęka sobie z 2-3min i zasypia. Mam wtedy wrażenie że lekko się wybudza. Ale zasypia. Nie ma tak że muszę go usypiać. Choc takie cos też się zdarza ale to w sytuacji jak za długo cyca nie daję. To wtedy się obudzi. Ale dużo tego mm w nocy zjada... Jakby nie był głodny to chyba by po 200 nie wsunal? Sama nie wiem... Wiesz, maluchy mają teraz taki okres, tak mi się wydaje, przecież wiele ciotek lizazowych pisze że są zombie i dzieci w nocy śpią bardzo niespokojnie. A zęby swoje dodają. U nas np z zębami jest tak, że ruszają, dokuczają Bartowi przez kilka dni i jest pózniej spokój. Za jakiś tydzien znów to samo. Zanim dolne wyszły to było tak 3x. Teraz też już jeden taki okres był. Myślę że to raczej normalne takie nocne przerwy i stękania. My też tak mamy. Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk
|
|
#2568 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
) i jeszcze dospala z piersia w buzi do 6.30. Wiec mozna powiedziec,ze sie wyspalam ![]() Co do sluzby zdrowia to brytyjska dziala na duzo blizszych mi podstawach swiatopogladowych niz polska. Oni wychodza z zalozenia,ze ludzie sa generalnie zdrowi i musi cos sie naprawde niepokojacego dziac,by dostac sie do specjalisty. Poza tym nie ma lekarzy prywatnych,wiec na wlasna reke nic sie nie zdziala. Jednak wychowalam sie w kraju hipochondrykow i lekomanow wiec trudno mi sie tak odrazu przestawic na naturalne podejscie ![]() A Kamienie na Szaniec <3 jesli chodzi o ksiazke. Moze uda mi sie wybrac, jak bede w Polsce. Gra tam syn mojej bliskiej znajomej ( w filmie Janek Blonski, rozsztrzelany z rodzicami na Pawiaku),wiec tym bardziej chcialabym sie wybrac ![]() Ach i jeszcze chcialam napisac,ze wiekszosc naszej polskiej przygody spedzimy w goscinie u 2 tyg od Sofii starszej Marysi. Ciekawa jestem czy sie dziewczyny dogadaja i zapoczatkuja kolejne pokolenie przyjazni Wlasnie wyrasta mi ostatni chleb ze swojskiego zakwasu Doszlismy z TZem zgodnie do wniosku,ze szanse na przezycie mojej obecnosci ma zakwas marne, wiec bede rozpoczynac chodowle na nowo po powrocie.Magiusa wszedzie gdzie czytam (fora,fb, rozmawiam z mamami) to zdecydowana wiekszosc dzieci w okresie od nauki raczkowania do chodzenia i biegania nie przesypia nocy. A czestotliwosc pobudek to juz indywidualna sprawa. Wiem,ze sa dzieci, ktore przesypiaja ale moim zdaniem to wyjatki, ktore potwierdzaja regule. Moje dziecko oczywiscie nie przesypia, ba, prawdopodobnie ma jeden z gorszych snow na watku ale jak jestes zaniepokojona to pogadaj z pediatra ![]() Sent from my XT1032 using Tapatalk |
||
|
|
|
#2569 |
|
Zadomowienie
|
dzień dobry
![]() wstałam dzisiaj z myślą,ze jest niedziela no comment
|
|
#2570 |
|
Wtajemniczenie
|
brrryy
ale u nas pogoda, masakra, wieje, pada - tak więc nici ze spaceru. Z rana pojechałam do galerii i obkupiłam małego na wyprzedażach w h&m ![]() Magusia ja myśle że to normalne, pediatra pewnie zaradzi zrobić krew i mocz bo coż innego może zrobić, tak jak zwykle trzeba przeczekać na lepsze dni
|
|
|
|
#2571 |
|
Zakorzenienie
|
a ja, że poniedziałek
helo wczoraj poszłam spać przed 21, przed 22 Bartuś obudził się z okropnym płaczem ale po chwili puścił bączka i poszedł spać dalej, budził się jednak często i nie wyspałam się ![]() no i Barti właśnie wędruje w nocy
|
|
|
|
#2572 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Anton byl w pracy, ja nieprzytomnie karmilam ja po zewnetrzenej i takie buty. Na szczescie nie ciagnelo ja na podloge. Poza tym Sofia spiac wspina sie na nas i zastyga na kilka minut i dalej sie wspina,az w koncu sie budzi Idziemy wlasnie na kurs przedchrzcielny. Ciekawe czego sie nauczymy. Wiemy juz,ze chrzestni nie musza byc obecni podczas ceremoni. Uff. Rodzice Antona beda ich zastepowac ![]() Sent from my XT1032 using Tapatalk |
|
|
|
|
#2573 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
miło wiedzieć,ze nei jestem sama ![]() u nas nocka ok, ale drzemka masakra ;/ Cytat:
ja gotuję zupę z soczewicy dla nas i Kuby , wstawię przepis na fejsa, bo pyyyyszne
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#2574 | ||
|
Zakorzenienie
|
http://justynaurbaniak.natemat.pl/95...-kielbasa-stoi
---------- Dopisano o 14:28 ---------- Poprzedni post napisano o 14:19 ---------- Cytat:
![]() Cytat:
Nela wczoraj/dzisiaj jadla przed 19 (bo wychodziliśmy do kina), obudzila się o 3:30 z dość pelna pieluszka. dostala mleczko i spala do 8. według mnie to długie przerwy (chociaż w nocy mysle inaczej )
|
||
|
|
|
#2575 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
wtedy bola wlosy ![]() ---------- Dopisano o 15:04 ---------- Poprzedni post napisano o 15:01 ---------- Cytat:
bo ja jezdze z Natala tak zeby buzie miala w slonku chyba w polsce mnie baby zjedza ![]() ---------- Dopisano o 15:07 ---------- Poprzedni post napisano o 15:04 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 15:16 ---------- Poprzedni post napisano o 15:07 ---------- Cytat:
|
||||
|
|
|
#2576 |
|
Zakorzenienie
|
Moja koleżanka jest mamą dwulatka, który potrafi na mleko (mm) obudzić się nawet 3 razy w ciągu nocy. Ale cholera wie czy to z głodu
Mówi, że jak daje mu wodę to on płacze i domaga się tego mleka ale może to przyzwyczajenie (choć też spija pełną butlę) Ale szczerze mówiąc ... pocieszyła mnie Że nie tylko te cycowe tak mają Diabi kiedy Ty masz kolejną wizytę?
|
|
|
|
#2577 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale wiem, ze to wcale nie jest jakas wytyczna i wiele maluchow potrzebuje jedzenia w nocy. w ogole nie lubie takiego zamykania w schematy, ze "dziecko powinno przesypiać cala noc jak skończy x miesięcy".---------- Dopisano o 16:26 ---------- Poprzedni post napisano o 16:25 ---------- 26.03 coraz bliżej.---------- Dopisano o 16:32 ---------- Poprzedni post napisano o 16:26 ---------- 17.03 rehabilitacja, 20.03 endo, 21.03 bioderka, 26.03 gin. przed endo i ginem laboratorium - ehh ciezki czas przed nami a ja mam taaaaki problem, żeby rano zwlec się z lozka.
|
|
|
|
|
#2578 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
wiec ja sie zadnymi schematami nie kieruje a napewno nie ma co porownywac dzieci do siebie mojej kuzynki syn ma 4 lata i do tej pory budzi sie w nocy na piciu i mordke drze poki nie dostanie wody
|
|
|
|
|
#2579 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
czekamy na wieści Eskapada - dobrze, że na wodę się budzi a nie herbatkę słodką ![]() no i mnie szczerze mówiąc to nie dziwi - sama się budzę żeby napić się wody a czasem (bardzo rzadko) by pójść do toalety
Edytowane przez XxXJuSstiii Czas edycji: 2014-03-15 o 17:12 |
|
|
|
|
#2580 |
|
Zakorzenienie
|
Co za dzień
jak nam nie idą dwa zęby na raz to może trzy ... przeciwbólowe troszkę działają, że tylko marudzi a nie płacze. Masakra.
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:22.

no i się pytam delikatnie czy nie za ciepło (ona z gołą głową) to się dowiedziałam, że mały zmarzluch ...

ale wole wszystko sprawdzic.

Są dwa serca-ich nieustanne bicie,zdaje się w dwóch jestestwach jedno tworzyć życie,łańcuch który nas wiąże,los nie skruszy zmianą,będą bić zawsze razem, albo bić przestaną
)

Doszlismy z TZem zgodnie do wniosku,ze szanse na przezycie mojej obecnosci ma zakwas marne, wiec bede rozpoczynac chodowle na nowo po powrocie.
Mówi, że jak daje mu wodę to on płacze i domaga się tego mleka ale może to przyzwyczajenie (choć też spija pełną butlę)