Pielęgnacja loków, loczków i fal, niech się kręcą! :) Część XIX - Strona 103 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-03-17, 12:54   #3061
97063297b7b35b4a21bd582d93800b2e45dfbb59_6372d6b265f10
Konto usunięte

Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal, niech się kręcą! :) Część XIX

Hej Wpadam z małym pytaniem, bo zaczęła mnie męczyć pewna sprawa - skąd może wynikać fakt, że moje falowane włosy o wiele lepiej wyglądają na 2 czy nawet 3 dzień, a w dzień gdy były myte są takie... rozwalone. Skręt się nie trzyma, nie układają się w fale czy spirale, tylko trochę tak, jakby każdy włos miał swoje życie. A następnego dnia jak je lekko zmoczę i nałożę żel lniany (po myciu też nakładam) to wyglądają super, skręt się zacieśnia i powiększa. Jak myślicie, co to jest?
97063297b7b35b4a21bd582d93800b2e45dfbb59_6372d6b265f10 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-17, 13:33   #3062
iwonsia01
Zadomowienie

Dziewoje czy można zmywać olej szamponem jakimś drogeryjnym z silikonami? np. Elseve? Nigdy nie próbowałam a muszę do takich wrócić...Moje włosy są sianowate, sztywne, szorstkie. Muszę pójść zatem na łatwiznę, bo przy czesaniu przy braku silikonów tracę dużo włosów;/
Stary 2014-03-17, 13:53   #3063
Imperfecta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez iwonsia01 Pokaż wiadomość
Dziewoje czy można zmywać olej szamponem jakimś drogeryjnym z silikonami? np. Elseve? Nigdy nie próbowałam a muszę do takich wrócić...Moje włosy są sianowate, sztywne, szorstkie. Muszę pójść zatem na łatwiznę, bo przy czesaniu przy braku silikonów tracę dużo włosów;/
Kilka moich koleżanek nie kombinuje i zmywa oleje normalnymi drogeryjnymi szamponami. Podobno stan włosów i tak się poprawił
Imperfecta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-17, 14:06   #3064
iwonsia01
Zadomowienie

Dzięki no co do działania oleju to nie wątpiłam. Bardziej chodziło mi o to czy dobrze go domyją. No ale jak tak to będę kombinować i próbować.
Stary 2014-03-17, 14:09   #3065
wicherek1989
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez bijum Pokaż wiadomość
No przeurocze oddaj trochę. :<
Nie oddam, możemy najwyżej rozmnażać moje, przyzwyczaiłam się do takiej burzy, świetnie się w niej czuję i kolega dawno niewidziany pytał się dziś czy to moje takie ładne kręcone aż urosłam
Stary 2014-03-17, 14:09   #3066
Klaudenc
Moderator

[1=97063297b7b35b4a21bd582 d93800b2e45dfbb59_6372d6b 265f10;45623390]Hej Wpadam z małym pytaniem, bo zaczęła mnie męczyć pewna sprawa - skąd może wynikać fakt, że moje falowane włosy o wiele lepiej wyglądają na 2 czy nawet 3 dzień, a w dzień gdy były myte są takie... rozwalone. Skręt się nie trzyma, nie układają się w fale czy spirale, tylko trochę tak, jakby każdy włos miał swoje życie. A następnego dnia jak je lekko zmoczę i nałożę żel lniany (po myciu też nakładam) to wyglądają super, skręt się zacieśnia i powiększa. Jak myślicie, co to jest?[/QUOTE]

Skóra głowy Chodzi o to, że włosy po umyciu i odżywieniu od razu nie zdążyły jeszcze wytworzyć swojego własnego środowiska, czyli sebum itd., są po prostu oczyszczone i odżywione czymś obcym. One wracają do lepszego stanu np. dzień po myciu jak już skóra wytwarza keratynę, sebum, zaczyna pracować po swojemu i nic nie ingeruje. U mnie jest tak samo, generalnie częste mycie mocno mi wyniszczyło włosy bo szorowałam je zanim jeszcze zdążyły się unormować po swojemu.
To taka moja teoria, nawet patrząć na jakies stare filmy to jakei piękne włosy miały kobiety - praktycznie każda gęsta czupryna,a przecież nie wszystkie nosiły peruki ;D dlatego że nie niszczyły ich farbami itd. i do tego pewnie nie myły bardzo często. Włosy mają jakiś stopień samoodżywienia i regeneracji mimo wszystko, oczywiście nie u każdego tak się dziać musi że będa od mycia wyglądać lepiej
Ja kiedyś potrafiłam włosy umyć szamponem, isć spać w mokrych, rano uczesałam jak mi sie przypomniało, potem np. jeździłam konno, szłam nad jezioro kilka razy wbiegając do wody i susząc włosy na słońcu, a one jedynie były trochę spuszone, zero przyklapu kręciły się, A teraz mycie, maseczki itd. i nie jest tak super wcale, dopiero tak dzień po umyciu
Klaudenc jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-17, 14:10   #3067
Imperfecta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez iwonsia01 Pokaż wiadomość
Dzięki no co do działania oleju to nie wątpiłam. Bardziej chodziło mi o to czy dobrze go domyją. No ale jak tak to będę kombinować i próbować.
Nie wiem czy ja źle myślę czy co, ale moim zdaniem szampony mocne lepiej domyją olej niż takie delikatne
Stary 2014-03-17, 14:15   #3068
iwonsia01
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Imperfecta Pokaż wiadomość
Nie wiem czy ja źle myślę czy co, ale moim zdaniem szampony mocne lepiej domyją olej niż takie delikatne
Też tak myślę, bardziej chodzi mi jakoś czy nie są za ciężkie do zmywania oleju i w połączeniu z nim pozostanie na włosach jakaś taka maź silikonowo-olejowa
Stary 2014-03-17, 14:26   #3069
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Klaudenc Pokaż wiadomość
Skóra głowy Chodzi o to, że włosy po umyciu i odżywieniu od razu nie zdążyły jeszcze wytworzyć swojego własnego środowiska, czyli sebum itd., są po prostu oczyszczone i odżywione czymś obcym. One wracają do lepszego stanu np. dzień po myciu jak już skóra wytwarza keratynę, sebum, zaczyna pracować po swojemu i nic nie ingeruje. U mnie jest tak samo, generalnie częste mycie mocno mi wyniszczyło włosy bo szorowałam je zanim jeszcze zdążyły się unormować po swojemu.
To taka moja teoria, nawet patrząć na jakies stare filmy to jakei piękne włosy miały kobiety - praktycznie każda gęsta czupryna,a przecież nie wszystkie nosiły peruki ;D dlatego że nie niszczyły ich farbami itd. i do tego pewnie nie myły bardzo często. Włosy mają jakiś stopień samoodżywienia i regeneracji mimo wszystko, oczywiście nie u każdego tak się dziać musi że będa od mycia wyglądać lepiej
Ja kiedyś potrafiłam włosy umyć szamponem, isć spać w mokrych, rano uczesałam jak mi sie przypomniało, potem np. jeździłam konno, szłam nad jezioro kilka razy wbiegając do wody i susząc włosy na słońcu, a one jedynie były trochę spuszone, zero przyklapu kręciły się, A teraz mycie, maseczki itd. i nie jest tak super wcale, dopiero tak dzień po umyciu
Hmm a powinnam coś z tym robić? Tzn zapobiegać, dodatkowo nawilżać skalp czy coś?
97063297b7b35b4a21bd582d93800b2e45dfbb59_6372d6b265f10 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-17, 14:26   #3070
Floria
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Robin_90 Pokaż wiadomość
dzięki za odpowiedzi. Tak, używałam jej już wcześniej- włosy wyglądały po niej dobrze, były błyszczące i sprężyste (ale zostawiałam na max. 10 min, bez oleju). Dziś rano postanowiłam umyc głowę i na dosłownie 3min nałożyłam Garnier OR- włosy wróciły do dawnego stanu (a przynajmniej tak wyglądają), więc chyba nie grają z tym olejem..
To może być kwestia zbyt długiego trzymania tej odżywki. Ciężko mi uwierzyć, że olej łopianowy coś takiego robi.
Floria jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-17, 14:56   #3071
Klaudenc
Moderator

[1=97063297b7b35b4a21bd582 d93800b2e45dfbb59_6372d6b 265f10;45624935]Hmm a powinnam coś z tym robić? Tzn zapobiegać, dodatkowo nawilżać skalp czy coś?[/QUOTE]
Raczej żadne obce ciało nam nie wytworzy tego co wytworzy nasza skóra głowy. Dlatego olejowanie przynosi sukcesy dla tak wielu osób bo ma to powiązanie z sebum, kręcone włosy tak maja że to sebum sie gorzej rozchodzi po nich i potrzebuje więcej czasu. I ono sobie tak idzie i idzie aż jak już za dużo to trzeba włosie umyć i już ;D
Więc jeśli ze skórą głowy jest okej, nie ma łupieżu suchego ani żadnych infekcji to nie ma potrzeby interweniować bo to normalne, oczywiście warto raz na jakiś czas dać skórze zastrzyk odżywienia od zewnątrz chociażby tym aloesem. Niektóre osoby z czasem dbania już od razu po myciu maja fajne włosie bo dobrze nawilżone. Spraw sobie coś natłuszczajacego może np. psikadło z olejkiem jeśli Ci bardzo przeszkadza syndrom pierwszego dnia ;D
Stary 2014-03-17, 15:15   #3072
201605090958
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Klaudenc Pokaż wiadomość
YY to nie jest tak, ze skora głowy potrzebuje czasu po myciu, żeby zacząć wytwarzać keratynę czy sebum. Wytwarzane są one w określonych ilościach mniej więcej w tej samej ilości, a mycie głowy tylko zmywa serum. Keratyny nie jesteśmy w stanie wymyć z włosow, bo keratyna jest wewnątrz, a nie na zewnątrz. Przy tym problemie to akurat nie kwestia skóry głowy, ale pielęgnacji i stylizacji. I tu jest dużo możliwości-w ciemno obstawiam za mało nawilżenia lub zbyt mocne środki do mycia i 3 możliwość niewłaściwe produkty do stylizacji
201605090958 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-17, 15:50   #3073
xal
Zakorzenienie

[1=97063297b7b35b4a21bd582 d93800b2e45dfbb59_6372d6b 265f10;45623390]Hej Wpadam z małym pytaniem, bo zaczęła mnie męczyć pewna sprawa - skąd może wynikać fakt, że moje falowane włosy o wiele lepiej wyglądają na 2 czy nawet 3 dzień, a w dzień gdy były myte są takie... rozwalone. Skręt się nie trzyma, nie układają się w fale czy spirale, tylko trochę tak, jakby każdy włos miał swoje życie. A następnego dnia jak je lekko zmoczę i nałożę żel lniany (po myciu też nakładam) to wyglądają super, skręt się zacieśnia i powiększa. Jak myślicie, co to jest?[/QUOTE]
Chciałam napisać mniej skomplikowanie, ale to co już napisano w poście poniżej, czyli, że za mało nawilżone są. Ja mam tak samo i glutek poprawiał ich stan. Jak umyłam kiedyś rano, wyschły, a wieczorem potrzebowałam się ludziom pokazać to walnęłam gluta i było lepiej. On zawiera coś, czego włosy mają za mało.
Cytat:
Napisane przez danusiaes Pokaż wiadomość
YY to nie jest tak, ze skora głowy potrzebuje czasu po myciu, żeby zacząć wytwarzać keratynę czy sebum. Wytwarzane są one w określonych ilościach mniej więcej w tej samej ilości, a mycie głowy tylko zmywa serum. Keratyny nie jesteśmy w stanie wymyć z włosow, bo keratyna jest wewnątrz, a nie na zewnątrz. Przy tym problemie to akurat nie kwestia skóry głowy, ale pielęgnacji i stylizacji. I tu jest dużo możliwości-w ciemno obstawiam za mało nawilżenia lub zbyt mocne środki do mycia i 3 możliwość niewłaściwe produkty do stylizacji
Za mało nawilżone włosy (mam to niestety) ale ja przyczyny nadal szukam. Pewnie za krótko dbam o włsoięta jeszcze.

Dziewczyny jakie specyfiki do łykania (nie mam czasu się bawić w herbatki) polecacie na włosy, ale też żeby na paznokcie działały? Może być bardziej na paznokcie i troszkę na włosy.

xal jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-17, 15:56   #3074
bijum
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez martaakow Pokaż wiadomość
W którym momencie kładziesz żel? Bo wygląda, jakbyś kładła na mocno odciśnięte, tylko trochę mokre. Próbowałaś na takie niemal ociekające wodą?
Były całkiem mokre, dopiero co wyciągnięte z płukanki lnianej. :c

Zapiski z życia Włosomaniaczki

58. Moje kosmetyczne dziwactwa i sekrety.

Rozdanie u Bijum!

bijum jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-17, 18:31   #3075
ewelek234
Raczkowanie

Dot.: Na pomoc suchym włosom

Powiem co się u mnie sprawdziło więc:
szampony: najlepszy equilibra aloesowy do delikatnego mycia i do oczyszczenia szampon fitomed polecam
odżywki: Garnier A&K, Nivea Long Repair
maski: Biovax i Gliss kur oil elixir
oleje: Babydream fur mama jest cudny włosy są ujarzmione i błyszczą.
na końce stosuje jedwab Green Pharmacy, czasem używam też odzywki w sprayu gliss kur tej żółtej super się spisuje włosy nie łamią sie wogóle
dodatkowo pije skrzypokrzywę
ewelek234 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-17, 19:00   #3076
myszka2020
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez bijum Pokaż wiadomość
U mnie dzisiaj ugniatanie na żelu, na mokro były niezłe fale, ale potem to już jak zawsze...

chyba jednak ekonomiczniej mi spać w jakimś koku, niż męczyć się z żelem, mając podobny efekt. :<
Ten żelik jest pewnie słaby kochana, takie tanie mają dużo wody i mało polimeru przeważnie i może dlatego Ciekawa jestem, co by było u Ciebie po mrożącej joannie

Cytat:
Napisane przez traicionera Pokaż wiadomość
Witam
Obecnie moje włosy trudno nazwać kreconymi- są raczej proste, ale nie lejace, tylko z tendencja do puszenia i wywijania na końcach. Kiedyś jednak miałam regularne loki i gdy ostatnio obejrzalam sobie zdjęcia ze studiow, to zapragnelam powrócić do kreciołkow. Przez długi czas sądziłam, że włosy rozprostowaly mi się przez hormony ciazowe. Jednak ostatnio wydedukowalam, że to jednak kwestia wody, bo wyprostowanie zbiegło się w czasie z przeprowadzka. Dlatego kupilam filtr do wody na kran, mąż ma mi założyć i mam cicha nadzieję, że włosy przypomną sobie, jak to było fajnie w kreconym stanie. Dodam, że kombinowalam już z nimi na różne sposoby- olejowanie, gniecenie w łapach, suszenie dyfuzorem, te zawijanie w koszulkę i nic, dziady się usztywnily. Ale może zmiana twardości wody im pomoże.
Hormony ciążowe też mogły mieć tu coś do rzeczy Moje w ciąży falowały się jak szalone, teraz różnie...

Cytat:
Napisane przez xal Pokaż wiadomość

Dziewczyny jakie specyfiki do łykania (nie mam czasu się bawić w herbatki) polecacie na włosy, ale też żeby na paznokcie działały? Może być bardziej na paznokcie i troszkę na włosy.
U mnie pięknie działają tabetki skrzypoptima z biedronki
myszka2020 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-17, 19:40   #3077
bijum
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez myszka2020 Pokaż wiadomość
Ten żelik jest pewnie słaby kochana, takie tanie mają dużo wody i mało polimeru przeważnie i może dlatego Ciekawa jestem, co by było u Ciebie po mrożącej joannie

U mnie pięknie działają tabetki skrzypoptima z biedronki
Wiem, wiem, nawet rano go nie czułam na włosach Mimo wszystko podejrzewam, że niezależnie od stylizatora dużo większego skrętu na dłużej niż kilka godzin nie wyczaruje - one po prostu są kopnięte i tyle Ale powiem Wam, że jest postęp, bo przynajmniej je polubiłam takie, jakie są, i nie mam już takiej mani na "bądźcie proste! bądźcie kręcone!" bo kiedyś to mnie cholera brała, jak się końcówki wykręcały, a góra prosta jak druty :p

kurczaki, następna rzecz do listy, którą muszę zakupić na kwiecień! Bo paznokcie, mimo moich wysiłków, dalej wołają o pomstę do nieba:<

P.S Pierwszy raz w życiu oparzyłam się wrzątkiem. Chcąc przenieść dopiero co zalaną miskę z siemieniem na płukankę. o.O Jestem ofermą.

Zapiski z życia Włosomaniaczki

58. Moje kosmetyczne dziwactwa i sekrety.

Rozdanie u Bijum!

bijum jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-17, 19:49   #3078
Agnes93
Raczkowanie

Wyślij wiadomość przez MSN do Agnes93

A ja tak z innej paki trochę zadam pytanie.
Słuchajcie czy wie ktoś jak składowo się ma szampon do odżywki isany do kręconych (kwc odżywki)? Bo na KWC tego szamponu nie ma.
Stary 2014-03-17, 20:24   #3079
traicionera
Zakorzenienie

Źle mi zacytowalo, ale jednak mam nadzieję, że zmiana wody poprawi ich stan, bo tak było, gdy z miasta rodzinnego przeprowadzilam się na studia. Żadnych burz hormonalmych wtedy nie przechodzilam, a włosy zaczęły się pięknie kręcić.

Cytat:
Napisane przez macka Pokaż wiadomość
Ile czasu od ciąży minęło?
Moje chyba po ok 2 latach po ostatniej ciąży (i odrosnieciu) zaczęły wyglądać mniej więcej jak przed. Wcześniej przez parę lat sądziłam, ze bezpowrotnie skręt się zmniejszył, bo jeszcze poprzednie dziecko ;-)

Wysyłane z mojego GT-I9000 za pomocą Tapatalk 2
Już trzy lata mina za dwa tygodnie, więc trochę dlugo.
2016 rok -100
2015 rok -105
2014 rok-61
2013 rok-58
2012 rok-35

Komu komu, czyli książki do oddania
traicionera jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-17, 21:39   #3080
Konto usunięte

Dzięki za radę! Wlosy niestety mam suche, obecnie z tym walczę. Na noc nałożyłam olej lniany na odżywkę z dużą ilością soku z aloesu, potem, po myciu, dam maskę kallosa zmieszaną z alterrą i dodam troszkę oleju żeby dociążyć włosy.
Stary 2014-03-18, 08:10   #3081
xal
Zakorzenienie

Wczoraj wtarłam pierwszy raz jantara. Nic nie podrażnił, zapach przyjemny, ale ... przez to całe wcieranie mam szopę na głowie Macie jakiś patent na wcieranie bez strat wizualnych fryzury? Bo ja z moimi krótkimi to wyglądam prawie tak, jak bym je rozczesała

xal jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-18, 09:43   #3082
JudytaKas
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez xal Pokaż wiadomość
Wczoraj wtarłam pierwszy raz jantara. Nic nie podrażnił, zapach przyjemny, ale ... przez to całe wcieranie mam szopę na głowie Macie jakiś patent na wcieranie bez strat wizualnych fryzury? Bo ja z moimi krótkimi to wyglądam prawie tak, jak bym je rozczesała
Może jakoś tak delikatniej, (staraj się włożyć we włosy łapki i tak delikatnie masuj)- Jantar przy krótkich wcierałam swego czasu dwa razy dziennie i nic mi się nie działo z fryzurą, kwestia wprawy.

"Spraw, aby każdy dzień miał
szansę stać się najpiękniejszym
dniem twojego życia."
JudytaKas jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-18, 09:57   #3083
Milena_ 798
Raczkowanie

dziewczyny nakładacie henne na wlosy w okres? bo ja ju nie wiem czy to ma jakoś wpływ... czytałam komentarze w internecie ale odnosnie farbowania farbami, ze kolor nie chwyta o hennie nic nie znalazłam
Moje stare konto
Milena_ 798 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-18, 10:07   #3084
Imperfecta
Zakorzenienie

nagomiko, jak ładnie w codzienniku
Stary 2014-03-18, 11:40   #3085
sereniti
Zakorzenienie

milena ja nakładałam w okres kiedyś i nic się nie działo wczoraj walnęłam sobie ciemny brąz z khadi - tak ciemnych włosów to nie pamiętam kiedy ostatni raz miałam ale i tak sa jaśniejsze niż moje naturalne prawie czarne ale podoba mi się ten kolor choć przez ostatnie lata byłam ruda. co ciekawe po tej hennie fajnie mi włosy falują - a spłukałam ją wodą i nic więcej nie nakładałam - 3-4 dni poczekam z myciem i stylizacją żeby kolor się utrwalił.
sereniti jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-18, 12:12   #3086
Imperfecta
Zakorzenienie

Moje dzisiejsze
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSC_0372-2.jpg (127,4 KB, 51 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC_0369-2.jpg (115,8 KB, 55 załadowań)
Stary 2014-03-18, 12:28   #3087
sereniti
Zakorzenienie

chyba najładniejsze jak dotąd z pokazywanych przez Ciebie tył jaki fajny
sereniti jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-18, 12:47   #3088
Klaudenc
Moderator

Cytat:
Napisane przez Imperfecta Pokaż wiadomość
Moje dzisiejsze
One Ci chyba szybko rosną co? ;D Ładnie wyglądają, jedne z moich ulubionych forumowych herów, zacne bardzo
Stary 2014-03-18, 12:50   #3089
wicherek1989
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez JudytaKas Pokaż wiadomość
Może jakoś tak delikatniej, (staraj się włożyć we włosy łapki i tak delikatnie masuj)- Jantar przy krótkich wcierałam swego czasu dwa razy dziennie i nic mi się nie działo z fryzurą, kwestia wprawy.
Też się mi zdaje, że kwestia wprawy ja często właśnie pod koniec dnia albo ogólnie w trakcie jak chcę włosy poprawić to właśnie wsuwam palce między nie do skóry głowy i masuję troszkę i się unoszą

Imperfecta, pięknie
Stary 2014-03-18, 13:06   #3090
Joanku
Zadomowienie

Xal, ja mam taki masazer.. wiesz taki 'obrany z materiału parasol' ;p grosze na ebaju... popatrz n allegro.

Dziś fryzjer...
Bojam... O_O

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk
Joanku jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości