|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3061 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal, niech się kręcą! :) Część XIX
Hej
Wpadam z małym pytaniem, bo zaczęła mnie męczyć pewna sprawa - skąd może wynikać fakt, że moje falowane włosy o wiele lepiej wyglądają na 2 czy nawet 3 dzień, a w dzień gdy były myte są takie... rozwalone. Skręt się nie trzyma, nie układają się w fale czy spirale, tylko trochę tak, jakby każdy włos miał swoje życie. A następnego dnia jak je lekko zmoczę i nałożę żel lniany (po myciu też nakładam) to wyglądają super, skręt się zacieśnia i powiększa. Jak myślicie, co to jest?
|
|
|
|
#3062 |
|
Zadomowienie
|
Dziewoje
czy można zmywać olej szamponem jakimś drogeryjnym z silikonami? np. Elseve? Nigdy nie próbowałam a muszę do takich wrócić...Moje włosy są sianowate, sztywne, szorstkie. Muszę pójść zatem na łatwiznę, bo przy czesaniu przy braku silikonów tracę dużo włosów;/
|
#3063 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3064 |
|
Zadomowienie
|
Dzięki
no co do działania oleju to nie wątpiłam. Bardziej chodziło mi o to czy dobrze go domyją. No ale jak tak to będę kombinować i próbować.
|
#3065 |
|
Zakorzenienie
|
Nie oddam, możemy najwyżej rozmnażać moje, przyzwyczaiłam się do takiej burzy, świetnie się w niej czuję
i kolega dawno niewidziany pytał się dziś czy to moje takie ładne kręcone aż urosłam
|
#3066 |
|
Moderator
|
[1=97063297b7b35b4a21bd582 d93800b2e45dfbb59_6372d6b 265f10;45623390]Hej
Wpadam z małym pytaniem, bo zaczęła mnie męczyć pewna sprawa - skąd może wynikać fakt, że moje falowane włosy o wiele lepiej wyglądają na 2 czy nawet 3 dzień, a w dzień gdy były myte są takie... rozwalone. Skręt się nie trzyma, nie układają się w fale czy spirale, tylko trochę tak, jakby każdy włos miał swoje życie. A następnego dnia jak je lekko zmoczę i nałożę żel lniany (po myciu też nakładam) to wyglądają super, skręt się zacieśnia i powiększa. Jak myślicie, co to jest?[/QUOTE]Skóra głowy Chodzi o to, że włosy po umyciu i odżywieniu od razu nie zdążyły jeszcze wytworzyć swojego własnego środowiska, czyli sebum itd., są po prostu oczyszczone i odżywione czymś obcym. One wracają do lepszego stanu np. dzień po myciu jak już skóra wytwarza keratynę, sebum, zaczyna pracować po swojemu i nic nie ingeruje. U mnie jest tak samo, generalnie częste mycie mocno mi wyniszczyło włosy bo szorowałam je zanim jeszcze zdążyły się unormować po swojemu. To taka moja teoria, nawet patrząć na jakies stare filmy to jakei piękne włosy miały kobiety - praktycznie każda gęsta czupryna,a przecież nie wszystkie nosiły peruki ;D dlatego że nie niszczyły ich farbami itd. i do tego pewnie nie myły bardzo często. Włosy mają jakiś stopień samoodżywienia i regeneracji mimo wszystko, oczywiście nie u każdego tak się dziać musi że będa od mycia wyglądać lepiej ![]() Ja kiedyś potrafiłam włosy umyć szamponem, isć spać w mokrych, rano uczesałam jak mi sie przypomniało, potem np. jeździłam konno, szłam nad jezioro kilka razy wbiegając do wody i susząc włosy na słońcu, a one jedynie były trochę spuszone, zero przyklapu kręciły się, A teraz mycie, maseczki itd. i nie jest tak super wcale, dopiero tak dzień po umyciu
|
|
|
|
#3067 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#3068 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#3069 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3070 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3071 |
|
Moderator
|
[1=97063297b7b35b4a21bd582 d93800b2e45dfbb59_6372d6b 265f10;45624935]Hmm a powinnam coś z tym robić? Tzn zapobiegać, dodatkowo nawilżać skalp czy coś?[/QUOTE]
Raczej żadne obce ciało nam nie wytworzy tego co wytworzy nasza skóra głowy. Dlatego olejowanie przynosi sukcesy dla tak wielu osób bo ma to powiązanie z sebum, kręcone włosy tak maja że to sebum sie gorzej rozchodzi po nich i potrzebuje więcej czasu. I ono sobie tak idzie i idzie aż jak już za dużo to trzeba włosie umyć i już ;D Więc jeśli ze skórą głowy jest okej, nie ma łupieżu suchego ani żadnych infekcji to nie ma potrzeby interweniować bo to normalne, oczywiście warto raz na jakiś czas dać skórze zastrzyk odżywienia od zewnątrz chociażby tym aloesem. Niektóre osoby z czasem dbania już od razu po myciu maja fajne włosie bo dobrze nawilżone. Spraw sobie coś natłuszczajacego może np. psikadło z olejkiem jeśli Ci bardzo przeszkadza syndrom pierwszego dnia ;D |
|
|
|
#3072 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3073 | |
|
Zakorzenienie
|
[1=97063297b7b35b4a21bd582 d93800b2e45dfbb59_6372d6b 265f10;45623390]Hej
Wpadam z małym pytaniem, bo zaczęła mnie męczyć pewna sprawa - skąd może wynikać fakt, że moje falowane włosy o wiele lepiej wyglądają na 2 czy nawet 3 dzień, a w dzień gdy były myte są takie... rozwalone. Skręt się nie trzyma, nie układają się w fale czy spirale, tylko trochę tak, jakby każdy włos miał swoje życie. A następnego dnia jak je lekko zmoczę i nałożę żel lniany (po myciu też nakładam) to wyglądają super, skręt się zacieśnia i powiększa. Jak myślicie, co to jest?[/QUOTE]Chciałam napisać mniej skomplikowanie, ale to co już napisano w poście poniżej, czyli, że za mało nawilżone są. Ja mam tak samo i glutek poprawiał ich stan. Jak umyłam kiedyś rano, wyschły, a wieczorem potrzebowałam się ludziom pokazać to walnęłam gluta i było lepiej. On zawiera coś, czego włosy mają za mało. Cytat:
Dziewczyny jakie specyfiki do łykania (nie mam czasu się bawić w herbatki) polecacie na włosy, ale też żeby na paznokcie działały? Może być bardziej na paznokcie i troszkę na włosy.
|
|
#3074 |
|
Raczkowanie
|
Były całkiem mokre, dopiero co wyciągnięte z płukanki lnianej. :c
|
#3075 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Na pomoc suchym włosom
Powiem co się u mnie sprawdziło
więc:szampony: najlepszy equilibra aloesowy do delikatnego mycia i do oczyszczenia szampon fitomed polecam ![]() odżywki: Garnier A&K, Nivea Long Repair maski: Biovax i Gliss kur oil elixir oleje: Babydream fur mama jest cudny na końce stosuje jedwab Green Pharmacy, czasem używam też odzywki w sprayu gliss kur tej żółtej super się spisuje włosy nie łamią sie wogóle ![]() dodatkowo pije skrzypokrzywę
|
|
|
|
#3076 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ciekawa jestem, co by było u Ciebie po mrożącej joannie ![]() Cytat:
Moje w ciąży falowały się jak szalone, teraz różnie...Cytat:
|
|||
|
|
|
#3077 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Mimo wszystko podejrzewam, że niezależnie od stylizatora dużo większego skrętu na dłużej niż kilka godzin nie wyczaruje - one po prostu są kopnięte i tyle Ale powiem Wam, że jest postęp, bo przynajmniej je polubiłam takie, jakie są, i nie mam już takiej mani na "bądźcie proste! bądźcie kręcone!" bo kiedyś to mnie cholera brała, jak się końcówki wykręcały, a góra prosta jak druty :p kurczaki, następna rzecz do listy, którą muszę zakupić na kwiecień! Bo paznokcie, mimo moich wysiłków, dalej wołają o pomstę do nieba:< P.S Pierwszy raz w życiu oparzyłam się wrzątkiem. Chcąc przenieść dopiero co zalaną miskę z siemieniem na płukankę. o.O Jestem ofermą.
|
|
#3078 |
|
Raczkowanie
|
A ja tak z innej paki trochę zadam pytanie.
Słuchajcie czy wie ktoś jak składowo się ma szampon do odżywki isany do kręconych (kwc odżywki)? Bo na KWC tego szamponu nie ma.
|
|
#3079 | |
|
Zakorzenienie
|
Źle mi zacytowalo, ale jednak mam nadzieję, że zmiana wody poprawi ich stan, bo tak było, gdy z miasta rodzinnego przeprowadzilam się na studia. Żadnych burz hormonalmych wtedy nie przechodzilam, a włosy zaczęły się pięknie kręcić.
Cytat:
|
|
#3080 |
|
Konto usunięte
|
Dzięki za radę! Wlosy niestety mam suche, obecnie z tym walczę. Na noc nałożyłam olej lniany na odżywkę z dużą ilością soku z aloesu, potem, po myciu, dam maskę kallosa zmieszaną z alterrą i dodam troszkę oleju żeby dociążyć włosy.
|
|
|
|
#3081 |
|
Zakorzenienie
|
Wczoraj wtarłam pierwszy raz jantara. Nic nie podrażnił, zapach przyjemny, ale ... przez to całe wcieranie mam szopę na głowie
Macie jakiś patent na wcieranie bez strat wizualnych fryzury? Bo ja z moimi krótkimi to wyglądam prawie tak, jak bym je rozczesała
|
#3082 |
|
Zakorzenienie
|
Może jakoś tak delikatniej, (staraj się włożyć we włosy łapki i tak delikatnie masuj)- Jantar przy krótkich wcierałam swego czasu dwa razy dziennie i nic mi się nie działo z fryzurą, kwestia wprawy.
|
|
#3083 |
|
Raczkowanie
|
dziewczyny nakładacie henne na wlosy w okres? bo ja ju nie wiem czy to ma jakoś wpływ... czytałam komentarze w internecie ale odnosnie farbowania farbami, ze kolor nie chwyta o hennie nic nie znalazłam
|
#3084 |
|
Zakorzenienie
|
nagomiko, jak ładnie w codzienniku
|
|
|
|
#3085 |
|
Zakorzenienie
|
milena ja nakładałam w okres kiedyś i nic się nie działo
wczoraj walnęłam sobie ciemny brąz z khadi - tak ciemnych włosów to nie pamiętam kiedy ostatni raz miałam ale i tak sa jaśniejsze niż moje naturalne prawie czarne ale podoba mi się ten kolor choć przez ostatnie lata byłam ruda. co ciekawe po tej hennie fajnie mi włosy falują - a spłukałam ją wodą i nic więcej nie nakładałam - 3-4 dni poczekam z myciem i stylizacją żeby kolor się utrwalił.
|
|
|
|
#3086 |
|
Zakorzenienie
|
Moje dzisiejsze
|
|
|
|
#3087 |
|
Zakorzenienie
|
chyba najładniejsze jak dotąd z pokazywanych przez Ciebie
tył jaki fajny
|
|
|
|
#3088 |
|
Moderator
|
|
|
|
|
#3089 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Imperfecta, pięknie
|
|
#3090 |
|
Zadomowienie
|
Xal, ja mam taki masazer.. wiesz taki 'obrany z materiału parasol' ;p grosze na ebaju... popatrz n allegro.
Dziś fryzjer... Bojam... O_O Sent from my GT-I9100 using Tapatalk
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:17.

Wpadam z małym pytaniem, bo zaczęła mnie męczyć pewna sprawa - skąd może wynikać fakt, że moje falowane włosy o wiele lepiej wyglądają na 2 czy nawet 3 dzień, a w dzień gdy były myte są takie... rozwalone. Skręt się nie trzyma, nie układają się w fale czy spirale, tylko trochę tak, jakby każdy włos miał swoje życie. A następnego dnia jak je lekko zmoczę i nałożę żel lniany (po myciu też nakładam) to wyglądają super, skręt się zacieśnia i powiększa. Jak myślicie, co to jest?

no co do działania oleju to nie wątpiłam. Bardziej chodziło mi o to czy dobrze go domyją. No ale jak tak to będę kombinować i próbować.
i kolega dawno niewidziany pytał się dziś czy to moje takie ładne kręcone

ale podoba mi się ten kolor choć przez ostatnie lata byłam ruda. co ciekawe po tej hennie fajnie mi włosy falują - a spłukałam ją wodą i nic więcej nie nakładałam - 3-4 dni poczekam z myciem i stylizacją żeby kolor się utrwalił.