Interakcje tabletek antykoncepcyjnych z lekami/dietami, itp. - wątek zbiorczy - Strona 26 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2007-05-29, 07:57   #751
Kamila_1988
Przyczajenie

Dot.: KIEDY pierwsza tabletka

Wczoraj było już za późno, aby dzwonić więc musiałam podjąć sama decyzje zdecydowałam się w końcu zażyć wieczorem, najwyżej będę sie męczyć przez ten miesiąc
Stary 2007-05-29, 21:06   #752
coffe
Przyczajenie

sie tak zastanawiam czy jak jest zmiana czasu to wtedy trzeba przesunąć o godzinę przyjmowanie tabletek??
tak samo jak sie wyjedzie gdzieś za granicę ?

może głupie pytanie ale zawsze sie nad tym zastanawiałam;p'

ale będę wdzięczna za odp

pozdrawiam wszystkie wizażystki
coffe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-05-30, 12:23   #753
efa18
Raczkowanie

dziewczyny jak musze zaczac kolejna paczeke tabsow w sobote ale jasna cholera dzisiaj dzwonie do spojego ginekologa i go juz nie bedzie do soboty co wychejal na jakies sympozjum i bedzie wponiedzialke i nie wiem co mam robic przerwe miesieczna czy te dwa dni sie nic nie stanie ale jak wezme pozniej czy nie beda dzialac prosze pomozcie!!!
efa18 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-05-30, 12:23   #754
efa18
Raczkowanie

dziewczyny jak musze zaczac kolejna paczeke tabsow w sobote ale jasna cholera dzisiaj dzwonie do spojego ginekologa i go juz nie bedzie do soboty co wychejal na jakies sympozjum i bedzie wponiedzialke i nie wiem co mam robic przerwe miesieczna czy te dwa dni sie nic nie stanie ale jak wezme pozniej czy nie beda dzialac prosze pomozcie!!!
efa18 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-06-01, 11:55   #755
kinga898
Zadomowienie

Dot.: Interakcje tabletek antykoncepcyjnych z lekami

czesc! chcialabym sie was zapytac czy jak biore tabl anty i tabl na wlosy (Vitapil)to czy to wplynie na dzialanie tabl anty??
kinga898 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-06-02, 13:57   #756
Jezebeth
Wtajemniczenie

Question Tabletki A Witaminy?

witam . mam małe pytanko. od ponad pół roku stosuję tabletki antykoncepcyjne i zauważyłam,że cały czas pęka mi kącik w ustach. czy to może byc spowodowane tabletkami? i czy są jakieś specjalne witaminy dla kobiet stosujących w/w tabletki?
Jezebeth jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-06-02, 14:02   #757
truskaffka
Zakorzenienie

Dot.: Tabletki A Witaminy?

hm.... chyba to nie od tabletek... mysle ze witaminy nie zaszkodza Ci w polaczneiu z tabletkami...

ale to niech lepiej sie jeszcze dziewczyny wypowiedza ja tabletek nie uzywam wiec moge sie mylic:P
and it teases you every night (..)
truskaffka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-06-02, 16:34   #758
Justy
Zakorzenienie

pękanie kącików ust może być spowodowane niedoborami witamin z grupy B.
pigułki sprzyjają niedoborom witaminB oraz magnezu.
kup sobie wit.Bcompositum
Justy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-06-02, 17:21   #759
nekome
Zakorzenienie

Na marginesie - przy pigulkach warto zainwestowac tez w leki oslonowe na watrobe. np. Hepatil, Esseliv.
nekome jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-06-04, 10:55   #760
r-o
Raczkowanie

wpływ antybiotyku na skuteczność tabletek anty

biore antybiotyk Forcid (Amoxicillinum + Acidum clavulanicum) na angine. Czy tabletki antykoncepcyjne Mercilon mam brać tak jak zawsze i czy ich działanie jest zachiowane?
kiedy czujesz ze uleciał gaz...
ile w tych słowach jest prawdy
r-o jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-06-04, 12:22   #761
jaga_2001
Zakorzenienie

Dot.: wpływ antybiotyku na skuteczność tabletek anty

Cytat:
Napisane przez r-o Pokaż wiadomość
biore antybiotyk Forcid (Amoxicillinum + Acidum clavulanicum) na angine. Czy tabletki antykoncepcyjne Mercilon mam brać tak jak zawsze i czy ich działanie jest zachiowane?
temat walkowany byl juz tysiace razy

Cytat:
Są sytuacje, w których skuteczność tabletki jest osłabiona:

zażywanie niektórych antybiotyków i leków (amoksycylina, tetracykliny, ampicylina, rifampina, carbamazepamina, etosuksymid, metronidazol, fenobarbital, fenytoina, primidon, troglitazon)
zażywanie niektórych leków przeciwgrzybicznych (np. na grzybicę pochwy), przeciwpadaczkowych
zażywanie preparatów ziołowych na bazie dziurawca
zażywanie dużych ilości witaminy C. (niektóre badania sugerują, żeby nie brać tej witaminy w tym samym czasie co pigułki)
wymioty, ostra biegunka (szczególnie w czasie pierwszych 4 godzin po zażyciu tabletki, bo tyle mniej więcej trwa wchłanianie jej składników)

AV by jaga_2001
jaga_2001 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-06-04, 14:48   #762
Cathas
Wtajemniczenie

GG do Cathas
Dot.: Interakcje tabletek antykoncepcyjnych z lekami - wątek zbiorczy

Ale wit. C sama w sobie nie obniża działania pigułek. Jeśli przyjmuje się dawki 1g [1000mg] i większe przez dłuższy okres czasu, przyjmując jednocześnie anty, to zwiększony zostaje poziom estrogenu z pigułek, i gdy potem te dawki nagle się odstawi, to jest groźba, że organizm odczyta to jako za małą ilość hormonów i zapomnienie pigułki. Normalne dawki wit. C nie powinny być problemem
Cathas jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-06-08, 15:16   #763
goha80
Zadomowienie

Exclamation Dot.: Interakcje tabletek antykoncepcyjnych z lekami - wątek zbiorczy

witam.
potrzebuje informacji na temat stosowania xanaxu z pigulkami anty. czy oslabiaja dzialanie czy cos??? szukam i szukam odpowiedzi ale nie doszukalam sie ani na wizazu ani nigdzie indziej w necie.
no i boje sie go zazywac bo wogole to poprosilam lekarke o cos uspokajajacego bo jestem dosc nerwowa, latwo sie wkurzam, mam 2,5 letniego rozrabiake w domu i czasem nie daje rady. i uprzedzilam ja ze zadne ziolowe tabletki i ziólka absolutnie na mnie nie dzialaja nawet te typu forte wziete podwójnie... a ta mi tak hop siup xanax...ten lek to tylko znam z nazwy z filmów woody allena
i nie wiem nawet czy takie dorazne wziecie cos mi tu pomoze na skolatane nerwy,ale czasem naprawde nie daje rady...
Stary 2007-06-08, 15:53   #764
miss90
Zadomowienie

a ja Seronilu na skuteczność Yasminelle
wie ktoś bo się zapomniałam lekarza spytać
miss90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-06-08, 17:25   #765
Cathas
Wtajemniczenie

GG do Cathas

Łatwiej by było, jakbyście podały ich składy...
Stary 2007-06-08, 19:38   #766
goha80
Zadomowienie

xanax 1mg to alprazolamum
Stary 2007-06-08, 19:46   #767
jaga_2001
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez goha80 Pokaż wiadomość
xanax 1mg to alprazolamum
leki przeciwdepresyjne lepiej nie laczyc z hormonami, gdyz moze dojsc do zwiekszenia ich toksycznosci...

Najlepiej przeczytaj ulotke. Konkretnie fragment o interakcji z innymi lekami. A jeszce lepiej zrobisz jesli zadzwonisz do lekarza i sie zapytasz.

AV by jaga_2001
Stary 2007-06-11, 08:33   #768
aaggaaa
Przyczajenie

Rispolept a antykoncepcja

Czy stosowanie jednocześnie Rispoleptu i antykoncepcji homornalnej(plastrów Evra)może zmniejszyć działanie antykoncepcji?
aaggaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-06-11, 16:39   #769
jaga_2001
Zakorzenienie

Dot.: Rispolept a antykoncepcja

Prosze uzywac wyszukiwarki.
Watek lacze

AV by jaga_2001
Stary 2007-06-13, 23:06   #770
jutib
Raczkowanie

Exclamation pytanie do ginekologa

Czy stosowanie labletek diane przy zazywaniu tabletek na niedoczynność tarczycy " letrox 50". osłabia działanie antykoncepcji. I czy zażywanie tych tabletek przy niedoczynności tarczycy jest bezpieczne( chodzi mi o skutki uboczne diane).

Dla wyjaśnienia dodam że na niedoczynność tarczycy zachorowałam po urodzeniu pierwszej córki 3,5 roku temu. Teraz poziom tsh mam w normie. A tabletki diane poleciła mi i dermatolog ( która powiedziała ze nic na moją skóre nie działa i że to wina chormonów ) no i poszłam do ginekologa abuy wybrać najlepszą dla mnie metode antykoncepcji i też powiedział ze dziane jest to jedyna tabletka która leczy trądzik i działa antykoncepcyjnie. Biore dopiero pierwsze opakowanie diany.

Ja jednak mam obawy czy diane przy niedoczynności tarczycy jest skuteczna i czy dodatkowo nie wywoła u mnie jheszcze większych rozregulowań chormonalnych, albo jakiegoś nowotworu.

Prosze bardzo p porade co mam w tej sytuacji robić czy brac te diane . lczy może zrobić sobie jeszcze jakieś dodatkowe badania hormonalne. no i oczywiscie bede robić cytologie.

z góry dziękuję
justna

Bardzo prosze pana /panią doktor o
Stary 2007-06-14, 09:16   #771
sylwia-zuza
Zakorzenienie

Dot.: pytanie do ginekologa

Justys ja kiedys bralam diane i pamietam ze na ulotce pisalo ze nie stosuje sie jej jako "typowej"tabletki anty, lecz bardziej jako lecznicza(mi zreszta na cere nie pomogla) zerknij na ulotke bo na necie nie moge znalesc
Stary 2007-06-15, 00:34   #772
MDMa
Raczkowanie

ja biore tabletki antykoncepcyjne i bardzo dużo tabletek przeciwbólowych i ziołowych uspokajających. robie tak od około roku i jak narazie wszystko jest ok. Czasem zdarzy mi się jakis większy uspokajacz typu neroleptyk. Lekarz powiedział, że można je ze sobą łączyć, ale nie za często. Natomiast typowe leki antydepresyjne poprostu likwidują działanie pigułek antykoncepcyjnych.

goha80 nie wiem czy masz świadomośc jak silny jest xanax, on ogłupia, a nie uspokaja. po jakimś miesiącu będziesz musiała zwiększyc dawke. Ja zaczynałam od połówki tabletki 0,25mg, a po roku prawie wylądowałam na odwyku. Polecam ziołowe tabletki LABOFARM, albo poprostu terapie, gdzie nauczą cię jak radzić sobie z nerwami.
MDMa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-06-15, 11:55   #773
goha80
Zadomowienie

No wlasnie sie zdziwilam ze mi przepisala cos takiego zwlaszcza ze zaznaczylam ze nie moge byc otumaniona bo sama zajmuje sie malym dzieckiem. Zawsze czytam ulotki i jak przeczytalam to odlozylam je na bok bo stwierdzilam ze to nie dla mnie. kiedys wzielam jedna na noc w najciezszym okresie i zwiotczylo mi miesnie ze jeszcze rano nie trafilam w futryne...a wcale nie spalo mi sie dobrze...
a te ziolowe tabletki - spróbuje choc w czasie studiów przed sesja wypróbowalam juz bardzo duzo i zadne nie dzialaly.ale to co innego...czasem trafia sie w zyciu taka sytuacja która przerosnie kazdego, mnie sie taka trafila...ale radze sobie bez wspomagania
Stary 2007-06-15, 12:25   #774
miss90
Zadomowienie

Seronil zawiera 20 mg fluoksetyny
Stary 2007-06-15, 12:43   #775
pati4561
Przyczajenie

Exclamation antykoncepcja

Czy tabletki antykoncepcyjne można zacząć zażywać tydziń po okresie i będą one działać???dokładnie chodzi mi o harmonet.jak długo trzeba je zażywać żeby zaczęły działać i uchroniły przed ciążą???
pati4561 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-06-15, 13:32   #776
goha80
Zadomowienie

Dot.: antykoncepcja

takich pytan sa tu setki.wystarczy poszukac... no dobra. nie ma sensu brac pigulek tydzien po okresie. poczekaj do poczatku nastepnego to w koncu niedlugo. tabletki sa skuteczne jesli sie je bierze tak jak pisze w ulotce zaczyna pierwszego dnia krwawienia i bierze o stalych porach.potem 7 dni przerwy i nastepne opakowanie. jak zaczniesz brac teraz to nie bedzie mialo zadnego sensu bo owulacje moglas juz miec i tabletki tego nie zatrzymaja...
Stary 2007-06-15, 15:47   #777
May87
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez goha80 Pokaż wiadomość
takich pytan sa tu setki.wystarczy poszukac... no dobra. nie ma sensu brac pigulek tydzien po okresie. poczekaj do poczatku nastepnego to w koncu niedlugo. tabletki sa skuteczne jesli sie je bierze tak jak pisze w ulotce zaczyna pierwszego dnia krwawienia i bierze o stalych porach.potem 7 dni przerwy i nastepne opakowanie. jak zaczniesz brac teraz to nie bedzie mialo zadnego sensu bo owulacje moglas juz miec i tabletki tego nie zatrzymaja...
Pytanie troche a'propos, a troche nie... czy jak sie zacznie brac tabletki w dniu okresu, to rzeczywiscie dzialaja juz od pierwszej?
May87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-06-15, 15:54   #778
nekome
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez May87 Pokaż wiadomość
Pytanie troche a'propos, a troche nie... czy jak sie zacznie brac tabletki w dniu okresu, to rzeczywiscie dzialaja juz od pierwszej?
jezeli ulotka nie mowi czegos innego
nekome jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-06-15, 15:55   #779
Cathas
Wtajemniczenie

GG do Cathas

http://www.drugdigest.org/DD/Interac...,4109,,00.html - tu jest stronka, na której można sprawdzić interakcje
Stary 2007-06-15, 21:26   #780
miss90
Zadomowienie

jakoś nie umiem znaleść
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości