|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
| Pokaż wyniki sondy: kolejna czesc watku bedzie nazywać sie? | |||
| Mamo kup mi butlę soczku, przecież kończę już pół roczku! |
|
2 | 8,00% |
| Pełzam, szuram, chcę raczkować- wszystkie rzeczy czas pochować! |
|
3 | 12,00% |
| Lato idzie do nas już- pierwsze kroki są tuż-tuż! |
|
2 | 8,00% |
| Gie-gie, da-da, ej i jo- woła dziecię, że hoho! |
|
0 | 0% |
| Dzieci z każdym dniem są większe- mamy za to sporo lżejsze! |
|
0 | 0% |
| Dziecię pnie się wciąż do góry- mama wraca do figury! |
|
4 | 16,00% |
| Marchew jabłko i kurczaczek,zdrowo je mój niemowlaczek. |
|
2 | 8,00% |
| Już wychodzą ząbki nam,mama popatrz siedzę sam! |
|
7 | 28,00% |
| Miesiąc za miesiącem leci mamy coraz większe dzieci |
|
3 | 12,00% |
| listopadowo-grudniowe mamusie2013 |
|
2 | 8,00% |
| Głosujący: 25. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2611 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Mama pokaż cały świat, bo ja nie chcę leżeć tak! Mamusie XI-XII 2013r. cz. II
Cytat:
|
|
#2612 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Mama pokaż cały świat, bo ja nie chcę leżeć tak! Mamusie XI-XII 2013r. cz. II
magda_zp widzę, że często nas podczytujesz...może napiszesz coś o sobie?
|
|
#2613 |
|
Wtajemniczenie
|
Też jestem
![]() Tylko u nas chorobowo-marudkowo Ania wygrzebała się właśnie z zapalenia oskrzeli, a Hania w czwartek dostała drugą dawkę pneumo i od wieczora trzy doby gorączki, niby odczyn poszczepienny, ale od soboty rano mega katar, miałam jakąś maść z antybiotykiem do nosa, to dałam trochę minęło, ale za to doszedł kaszel taki paskudny mokry to jeżdżę z nią codziennie na osłuchanie, bo nie umiem uwierzyć ze to od spływania, niby czysta, niby wirus, ale dziś w nocy 39,8 pomijając to, że cała noc nie przespana to jeszcze taka ona dziś biedna leży bez apetytu wcale ehh, głos praktycznie straciła i tylko tak piszczy dziwnie
|
|
|
|
#2614 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
(chyba )bo nie wiem czy z nestle lub bobovity znajdziesz coś bezmlecznego i bez cukru. ja czekam na ładną pogodę, żeby na spacerki wyruszyć i od jutra ma być ładniej a w ogóle to witam się |
|
|
|
|
#2615 |
|
Zadomowienie
|
A czym różni się czyś taka zwykła kasza manna którą my jemy (dorośli) od tej dla niemowląt? Bo z tego co czytałam to w zasadzie niczym
poza ceną. Oświećcie mnie proszę
|
#2616 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja dopiero dzisiaj wyruszam na poszukiwanie kaszek. Cytat:
![]() Cytat:
Ja tam wiesz trzymam reke na pulsie ![]() Do Ciebie tez wpadne posprzatac ![]() U nas tez troszke marudkowo.Pomaga jak zawsze cycus ![]() Ale z Was balaganiary ![]() Wlacznie ze mna ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 10:56 ---------- Poprzedni post napisano o 10:52 ---------- Cytat:
![]() No i ta wysoka temperatura... Kurujcie sie szybciutko Cytat:
Sposobem przyrzadzenia???? Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|||||
|
|
|
#2617 |
|
Raczkowanie
|
w sumie czemu nie, może pora się "ujawnic" ![]() witam - jestem mamą Ignasia ur. 18.12. (cc - po 16 godzinach skurczy brak postępów porodu), Ignaś jest moim pierwszym dzieckiem, a wy poniekąd stanowicie dla mnie skarbnicę wiedzy, bo doświadczenia w macierzyństwie nie mam żadnego niewiele mam do powiedzenia, a właściwie napisania, dlatego tylko podczytuje.Pozdrawiam
|
|
|
|
#2618 |
|
Raczkowanie
|
Hej madzia! Moja Laura też jest z 18 grudnia, czyli wczoraj nasze dzieciaczki skończyły 3 miesiące
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#2619 |
|
Zakorzenienie
|
Czesc mamusie
![]() Jakos brak mi czasu zeby tutaj zagladac. Obiecuje sie poprawic :p Poki co leniuchujemy z Jasiem ![]() Zdrowka dla chorowitkow ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#2620 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
zdrówkaMoże podjedź z małą na IP? Cytat:
Też nie mam żadnego doświadczenia, ale tutaj wiele takich mamuś więc mi raźniej Z jaką wagą urodził się Ignaś?Ale Cię skurcze wymęczyły.. ![]() Nemosku mogę robić wszystko, ale nienawidzę składać ciuchów Może się wymienimy?Ty mi poskładasz ciuchy a ja polatam ze szmatą albo odkurzaczem u Ciebie?
|
|
|
#2621 |
|
Zakorzenienie
|
Helou, ja tez zglaszam swoja szafe do posprzatania
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
#2622 | ||||
|
Zadomowienie
|
Dzień dobry!
Ostatnio nie bardzo mam czas na komputer. Dopadł mnie kryzys i usilnie próbuję pobudzić laktację, Mała je co 1.5godz i jeszcze w międzyczasie działam laktatorem. Teraz mam chwilkę, bo drzemie więc chociaż trochę nadrobię. Cytat:
Jeśli lekarz mówi, że Mała przybiera w normie i jest pogodna i radosna to chyba nie ma się co martwić. Widocznie taka jej uroda, że malutko przybiera i będzie z tych drobniejszych. Cytat:
Cytat:
My raczej mamy stałe pory karmienia chociaż czasem jest rozbieżność ok. 1godz, bo to zależy o której Mała się rano obudzi. Karmień na dobę wychodzi nam 8-9. Cytat:
12 dni bez kupy - masakra. U nas najdłuższa przerwa było chyba 8dni. Mam nadzieję, że ten Debridat coś Wam pomoże i kupki będą częściej. Napisz później czy coś działa, bo jeśli tak to poproszę pediatrę żeby nam też przepisała, bo u nas ten sam problem.
|
|
|
#2623 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() za miesięcznice dziewczynymiss moja też nie butelkowa, nie ma szans. Próbowałam jej podać swoje odciągnięte mleko, chciałam wyskoczyć na dwie godzinki bez małej..nie ma szans.
|
|
|
#2624 |
|
Raczkowanie
|
To widzę że ja mam szczęście bo moja zajada i z butli i z cycusia
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#2625 |
|
Zakorzenienie
|
Moje dziecko od 9 lezy ze mna w lozku, gaworzy, walkuje sie, ciagnie mnie za wlosy, bawi sie pielucha i nie domaga sie noszenia
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#2626 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Skurcze masakra, na szczęście już ich nie pamiętam i myślę, że Ignaś do 2 lat będzie miał rodzeństwo - na pewno cc, nigdy więcej chocby próby naturalnego porodu nie przeżyje waga urodzeniowa Ignasia 3550 g, w poniedziałek (13 tydzień) miał drugą dawkę 5w1 i przy okazji został zważony - 6350 g (tylko mm). Ostatnio Mały strajkuje z jedzeniem, zeszliśmy do 6 karmień na dobę (bywało nawet 10), ale potrafi zjesc tylko 60-70 ml na jedno karmienie, fakt czasem zjada 130 - 140 ml ale z oporem, generalnie "normy" z opakowania (Enfamil) nigdy nie zjadał, ale lekarz mi się kazał od niego "odczepic" bo ładnie przybiera na wadze Diety jeszcze nie rozszerzamy, nawet o tym nie myślimy, dopiero w połowie 5 miesiąca, zgodnie z zaleceniem naszego pediatry (specyficzny gościu, ale bardzo dobry lekarz), mamy zaczac od jabłuszka z pieca - to tak w skrócie o nas.
|
|
|
|
|
#2627 | |||||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
za pół roczku dla Jasieńka! Rośnij duży i zdrowy na pociechę rodzicom! Takie skcje to tylko w tym szpitalu. Po śmierci tych bliźniaków i tego dwuletniego dzieciątka i jeszcze ta pijana położna to powinni zamknąć ten szpital i poważnie przyjrzeć się jacy ludzie tam pracują. W życiu nie chciałabym być leczona albo rodzić w tym szpitalu. Cytat:
![]() Mam nadzieję, że ten problem z drzemkami jest tylko chwilowy i wszystko szybko wróci do normy. Może Maja jakiś skok teraz ma i dlatego jest taka marudna i nie może zasnąć. Cytat:
za bioderka, cieszę się, że wszystko już z nimi w porządku.Jaką spacerówkę sprawiliście Małemu? To się teraz będzie księciunio woził i oglądał świat. A ząbki to kilka miesięcy mogą iść więc dziąsełka swędzą. U nas tez cały czas piąstki i paluszki w buzi, a śladów ząbków raczej nie widać. Piękna blondyneczka! [1=a55edcd592b5250bfc801a5 34a15031ff4f0e57e_5ee55a8 e308ca;45640321]Hej dziewczyny Ja jak zawsze wpadam jak po ogień... Nie mam na co dzień zbyt wiele czasu... Michaś wczoraj skończył 4 miesiące. Od kilku dni gorzej sypia, marudzi w ciągu dnia, ciężko jest go uspokoić, a ja chodzę niewyspana... Wstajemy ok. północy, 3, 5 i od 6 nie ma spania... a już tak pięknie przesypiał całe noce. Obstawiam albo skok, albo zęby bo dziąsła ma bardzo zaczerwienione i wręcz widać zarys dolnych 1 i 2 (2 są nawet bardziej widoczne).A tak poza tym to wesoły z niego chłopak, uwielbia zabawy, łaskotki, kąpiele (jak zaczynam go wieczorem rozbierać to już wie co go czeka i jest jeden wielki pisk z radości ![]() Ola daje mi w kość... nie wiem czy to jakiś bunt 4 latka czy co... zaczęła mówić do wszystkich "dawaj!", a jak ktoś zajmie się Michałem to ona zaczyna piszczeć i przeraźliwie miauczeć... ech, ciężko nad jej zachowaniem zapanować. Czasem wydaje mi się, że muszę brać jakąś walerianę albo melisę...[/QUOTE] za skończone 4 miesiące.Mam nadzieje, że to marudzenie i pobudki szybko się u Was unormują, może to rzeczywiście od skoku Michaś jest taki niespokojny. Ciężko masz z tą Olcią i to chyba z zazdrości o braciszka stała się taka nieznośna. I jak tu pogodzić opiekę nad dwójka dzieci, aby żadne nie było na tym stratne. Mam nadzieję, że niedługo jej przejdzie i będzie grzeczniutką dziewczynką. ![]() Cytat:
za 4 miesiące i już drugi ząbek! Niesamowicie szybko u Was wychodzą. Szkoda, że tym razem jest przy jego wychodzeniu marudzenie. Może bardziej boli. Dziewczyny polecały także inne maści na dziąsełka łagodzące ból, ale niestety nie pamiętam nazw. Może spróbuj coś innego co przyniesie troszkę ulgi.Cytat:
![]() Mam nadzieję, że szybko przejdzie ten katarek i nie rozwinie się w nic poważniejszego. Moja tez jest śmieszka, ale na razie śmieje się bezgłośnie i cały czas czekam na te głośne chichranie. To musi być super. A starszakowi musisz różki troszkę przypiłować, żeby za duże nie urosły, bo Cię pobodzie. ![]() Cytat:
Mała obudziła się z drzemki, więc idę ja nakarmić i pobawić się na macie.
|
|
|
#2628 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ale tak o 4 rano to średnio fajnie Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Dzień doberek, my po kontroli. No cóż superowo nie jest do końca ale zmiany oskrzelowe prawie zniknęły, antybiotyk napewno mamy brać do piątku i w piątek znowu kontrola przed weekendem żeby sprawdzić czy można odstawić antybiotyk czy jeszcze przez weekend trzeba podawać. No i inhalacje też dalej mamy robić
|
|
#2629 |
|
Raczkowanie
|
Witam!
jestem położną i przeprowadzam badania naukowe. Jeśli znajdziecie, drogie Mamy, chwilę czasu na wypełnienie krótkiej ankiety, będę bardzo wdzięczna. Jest ona anonimowa i dotyczy okresu okołoporodowego. http://www.ebadania.pl/c593261cd2e96ea1 Bardzo serdecznie dziękuje za wszystkie wypełnienia! |
|
|
|
#2630 |
|
Zadomowienie
|
anulka, zdrowia dla Hanulki
![]() magda, witaj jak to nie masz nic do pisania? My tu o wszystkim i o niczym kyte, miss, współczuję z powodu niebutelkowych dziewczyn. U mnie na początku też tak było. W końcu po kilkach próbach się nauczyła i teraz już nie ma problemu. Często nie daję z butli, ale czasami się przydaje. Teraz uwaga pytanie z tematu glutenowego Wyczytałam w moich mądrych materiałach że przy kp ekspozycja na gluten to pół łyżeczki kaszki manny dziennie. Kupiłam kaszkę manną bez cukru z bobovity. To ile tego zrobić na ile ml wody żeby wyszło pół łyżeczki? kyte, Ty już zaczęłaś ekspozycję na gluten czy w końcu jeszcze czekasz?
|
#2631 | ||||||||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Mam nadzieję, że już mu przeszło i Kacperek jest grzeczniutki. ![]() U mnie też pada co chwilę, zimno i wieje tai wiatr, że głowę chce urwać. Jesteśmy bez spaceru już od soboty i tak mi brakuje ruchu i świeżego powietrza. Cytat:
![]() Pokaż tą super spacerówkę M&P. A nie miałaś wózka 2 w 1, ze spacerówką? Chyba, że chcesz kupić taką coś jakby parasolkę. Cytat:
Niech sobie tatuś już od najmłodszych lat z synkiem urządza męskie rozmowy to przynajmniej na starsze lata będzie mu łatwiej. Fajne sa takie rozmowy tatusia z dzieckiem.Cytat:
Mały cwaniaczek wie jak się z mamusią pobawić. ![]() Cytat:
Cytat:
za piękną wagę. Rośnie kluseczka! Trzymam kciuki za bezbolesne szczepienie.Cytat:
za bieganie! Ja nie mogę się przemóc żeby zacząć ćwiczyć. Tak się rozleniwiłam po porodzie i po zimie, że teraz ciężko mi się zebrać, ale w końcu trzeba się za siebie zabrać.Cytat:
Cytat:
Współczuję skoku i tego marudkowania. Mam nadzieję, że to już końcówka i niedługo odpuści. Jutro już będzie lepiej i Mała będzie grzeczniutka. Udaje, że kaszle? Pewnie zabawnie to wygląda.
|
|
|
#2632 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
dla JasiaCytat:
Ja nie wiem czy się tak szybko odważę na ten krok. Poród porodem ale nie wiem czy dam sobie radę z dwójką maluchów. Bardzo ładna wagaCytat:
kociak miałam dziś zacząć ale pogoda taka że z domu nie wyszłam i nie kupiłam kaszki
|
|
|
#2633 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Miałam zacząć pisać ale Liwia się obudziła,, także spadam
|
|
#2634 | ||||||||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
za wagę Małego, ładnie rośnie. Faktycznie malutko je, ale najważniejsze, że przybiera i że lekarz nie kazał Wam się o to martwić. Od początku karmiłaś Ignasia mm? Próbowałaś kp czy od razu mm?Cytat:
Cytat:
|
|
|
#2635 |
|
Raczkowanie
|
[QUOTE=Miss Triss;45659540]Fajnie się prezentuje ta spacerówka. Musi być meega wygodna dla bobasa.
Ja też planuję wprowadzić jeszcze jeden spacer, ale może jeszcze nie teraz. Jak się zrobi troszkę cieplej i dzień się wydłuży to zaczniemy wychodzić ok. 17 akurat po powrocie tatusia z pracy. tylko będę musiała rozpracować nasz plan dnia wtedy. Życzę dużo zdrówka dla Hani i żeby gorączka szybko zmalała, bo taka wysoka jest niebezpieczna dla takiego maluszka. Oby tylko się nie okazało, że to jakieś przeziębienie albo choroba. Zdrowiej szybciutko Haniu! Witaj! Ale się wymęczyłaś podczas porodu. Ja również doświadczenia w macierzyństwie nie mam, bo pierwszy raz rodziłam, ale zawsze miło sobie z kimś pogadać na różne tematy, podzielić się wiedzą i wiadomościami więc zaglądaj do nas częściej. ![]() Ja już wiele razy próbowałam podać moje odciągnięte mleko z trzech różnych butelek i nie ma szans żeby Mała złapała. Może z czasem się nauczy, a póki co jestem na wyłączność i mogę zapomnieć o dłuższym wyjściu. Oj tak, masz szczęście. Tylko żeby nie zapomniała jak się pije z butli podawaj jej co jakiś czas butlę. Właśnie daje i z tym nie ma problemu ale czasem po butelce ma fochy przy cycusiu :/ Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#2636 |
|
Zakorzenienie
|
Witaaam
U nas ciężko. mał od rana marudzi, jest gorzej niz wczoraj,... ale to ten lęk separacyjny.. Magda- witaj Nemosek- wpadnij do mnie i ogarnij moją szafe i szafe mojego łobuza ![]() Anulka- o matko, współczuję Ci nocki i chorych dzieczyn. Już lepiej? ![]() Madzik- fajna spacerówa Co do spacerów- jak było tak ciepło to my chodziliśmy nawet 3 razy jet 17ta a u mnie fajnie jasno Pogoda oczywiscie nie dopisuje no bo jakże,... ale podobno ma byc w weekend ekstra to moze na jakis dłuzszy spacer pójdziemy
|
#2637 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
w czasie karmienia kapana jest starsza - choc ostatnio w wannie laduja obie i po wyjsciu Hani Malwa jeszcze sie bawi w wannie. mleko i reszte dla M. przejmuje maz wczoraj jak szlam biegac to M. szła do wanny dopiero, jak wrocilam to ogladała z mezem bajki, dopiero po moim wyjsciu z wanny poszla spac no wlasnie nie porzadna była.
|
|
|
|
|
#2638 |
|
Zakorzenienie
|
Ale leń dzisiaj jestem, nie pisałyście za wiele ale nawet tego mi się czytać nie chce
|
|
|
|
#2639 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Hejka
Witam sie z marudą co nie chce spać Cytat:
pewnie na ząbki taka marudna...Cytat:
![]() Ładna waga ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Większość z nas to pierworódki ![]() Miss - oby kryzys szybko minął ![]() Domi Ty leniuchu Niech wszystkie skoki się skończą i wrócą nasze oogodne maluchy
|
|||||
|
|
|
#2640 |
|
Rozeznanie
|
Hej,
U nas czas pędzi jak szalony. Ciągle coś jest do zrobienia. Dziś byłyśmy u pediatry z wynikami. Przy okazji pokazaliśmy buzię, bo są nadal suche placki. Natluszczanie niewiele poprawiło sytuację. Niestety muszę przejść na dietę bezmleczna na 4 tyg i obserwować. Przy okazji zwazylismy Klopsika - 6820g. Spanie w dzien trochę sie poprawiło, za to wieczorem jest histeria :banghead: Miss - Zosia niebutelkowa ale z tego co pamiętam to smoka ssie chętnie? Może sie jeszcze przekona. Moja ostatni raz cmokala butle miesiąc temu jak byłam w szpitalu. Ciekawe czy jeszcze pamięta. Gabrysiaczek -doradca laktacyjny mi kiedyś wspominał że niektóre dzieci zaczynają sie rzucać przy piersi po jakimś czasie od wprowadzenie butli czy smoka. Wtedy lepiej ograniczyć używanie aby dziecko nie zniechęciło sie do piersi. Nemosek - ja poproszę szafę w przedpokoju Magda zp witaj ją też doloczylam niedawno Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 18:27 ---------- Poprzedni post napisano o 18:22 ---------- Miss - po czym poznalas że tp kryzys? Mała wisi przy piersi? Jest niespokojna? 3mam kciuki za rozkręcenie laktacji. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:26.

ja też zaczęłam biegać, ale na razie tylko w weekendy. Muszę się jakoś zebrać w ciągu tygodnia, ale nie wiem kiedy. Mąż wraca w okolicy godziny 18, więc chyba musiałabym od razu wtedy iść. Mąż chodzi biegać wieczorem po kąpaniu Igi, ale jak ją wykapiemy i ona zje to mi się już wtedy nie chce ruszać. A jak Ty to organizujesz?

Ania wygrzebała się właśnie z zapalenia oskrzeli, a Hania w czwartek dostała drugą dawkę pneumo i od wieczora trzy doby gorączki, niby odczyn poszczepienny, ale od soboty rano mega katar, miałam jakąś maść z antybiotykiem do nosa, to dałam trochę minęło, ale za to doszedł kaszel taki paskudny mokry to jeżdżę z nią codziennie na osłuchanie, bo nie umiem uwierzyć ze to od spływania, niby czysta, niby wirus, ale dziś w nocy 39,8
pomijając to, że cała noc nie przespana to jeszcze taka ona dziś biedna

i jagody chce już dać spróbować z kaszką, bo można po 4 mc

za miesięcznice dziewczyny

urwal mi się wczoraj pasek od mojej ulubionej torebki, normalnie szukałam takiej torebki ponad pol roku, taka zwykla, prosta i jeszcze kupiona na wyprzedaży za 50 % ceny