|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2911 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Szybkie pytania - szybkie odpowiedzi, ZBIORCZY
Cytat:
więc wypada mi tam max 1 posiłek, albo żaden.Po prostu wybieram to, co względnie mogę zjeść, lub jem w małych ilościach. Nie musi być super zdrowe, jak są kanapki z białego chleba, to je jem, trudno, raz na ruski rok białe pieczywo mi nie zaszkodzi ![]() Nie podjadam chipsów, paluszków, ciasteczek, cukierków, nie piję pepsi itp. z alkoholu, to kieliszek wina. Jakoś daję radę
|
|
|
|
|
|
#2912 |
|
Zadomowienie
|
U mnie jest tak, że mieszkam u potencjalnych teściów, którzy cholernie cenią sobie takie imprezy rodzinne na przykład. Tak więc jak próbuję najeśc się przed imprezą to dostaje opierdziel, e mam się nie wygłupiac bo zaraz będzie obiad i żebym wstydu nie robiła. Więc głupio mi i wolę zjeśc choc trochę przy stole.
A w moim wypadku i namyśle nie bylo przekąsek, tylko obiad typu tłusta sałatka z majonezem, mielony, pulpety z mącznym sosem, żeberka i gotowane parówki do wyboru, więc ciężko :/ Swoją drogą czy da się coś zrobic, by to danie było zdrowsze? Chodzi mi np. o zmianę składnika. Mam zrobic placki z gotowanych ziemniaków, jogurtu naturalnego, jajka i mąki, owijane w bułkę tartą i smażone. Czy smażenie na teflonie lub oliwie z oliwek i dodanie innego typu mąki niż pszenna może sprawic, że danie będzie w miarę zdrowe i dietetyczne? |
|
|
|
|
#2913 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
jeśli chodzi o te placki, użyj mąki z pełnego przemiału, albo ziemniaczanej, bułkę tartą możesz zastąpić np. mielonymi orzechami - przynajmniej mają jakieś wartości odżywcze a smakują nawet lepiej. usmaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu (oliwa ale nie extra vergin, może olej kokosowy?) i osącz na papierowym ręczniku. |
|
|
|
|
|
#2914 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Gdy człowiek odmawia sobie wielu rzeczy na co dzień to w takich okolicznościach prawdopodobnie zje za dużo. Przynajmniej u mnie tak jest. Gdyby nie one, to nie miałabym problemu z 3-kilowym nadbagażem po zimie. A imprez akurat nie brakowało w tym sezonie. Więc wygląda to tak, że od lata do świąt mam idealną wagę, a później jest to kilka kg na plusie, i tak co roku Ale odmawiać jakoś zdecydowanie to sobie nie chcę i siedzieć z ludźmi przy łyżce surówki ![]() Co do Twojego pytania o te placki, to jeśli boisz się zbędnego tłuszczu to może spróbuj zamiast smażyć na oliwie je po prostu upiec? Sprawdza się to z większością potraw, może i tym razem by coś z tego wyszło..przyznam, że robiłam tak z klopsikami z mielonego, warzywami, mięsem i rybą, ale akurat z plackami nigdy nie miałam okazji. Edytowane przez laisla Czas edycji: 2014-03-17 o 00:41 |
|
|
|
|
|
#2915 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Składniki: 1 kg ziemniaków 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 jajko majeranek olej rzepakowy lub z pestek winogron do smarowania Przygotowanie: Ziemniaki obierz i umyj, zatrzyj na tarce na dużych oczkach. Cebulę zetrzyj na małych oczkach. Do ziemniaków i cebuli dodaj resztę składników - jajko, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, majeranek, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj . Blachę wyłóż folią do pieczenia, posmaruj olejem , nałóż zgrabne placki i piecz przez 25 min w piekarniku rozgrzanym do 200 st. Ja placki w międzyczasie obracam na drugą stronę, choć można by je upiec z termoobiegiem. Placki podaję z sosem jogurtowo-pieczarkowym (jogurt + usmażone pieczarki + tymianek, ostra papryka, szczypta soli). To jest przepis z programu Rewolucja na talerzu, tradycyjne placki mają ponad 700 kalorii, te dietetyczne ok. 270
|
|
|
|
|
|
#2916 |
|
BAN stały
|
Co myślicie o takiej kolacji?
Kuskus na mleku sojowym z połówką banana i wiórkami kokosowymi. Banana jadłam już rano i to dużego, po południu pół jabłka. Mam straszną ochotę na ten kuskus, uwielbiam, ale czy nie przesadzę z owocami? Chyba, że wrzucę do niego trochę orzechów zamaist banana. |
|
|
|
|
#2917 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja i TŻ mamy podobny gust żywieniowy, wiec zawsze jak robię to żarełko jemu to się siłą powstrzymuję przed podjadaniem Druga kwestia często na przyjęcia ja dostaję "zamówienie" i robię jedzenie, więc jak wiadomo, trzeba próbowac. Jak się doprawia, spróbuje raz, doprawi drugi, spróbuje... Można się najeśc nie do końca zdrowo. Bułki grahamki są ok czy niezbyt? |
|
|
|
|
|
#2918 |
|
Zakorzenienie
|
Grahamki są ok
|
|
|
|
|
#2919 |
|
Przyczajenie
|
Hej wizażanki! Wpadłam się pożalić
Otóż od prawie 3 tygodni jestem w Norwegii. Bardzo zmieniłam tutaj swój tryb życia. Mniej więcej tyle samo godzin snu, brak zarwanych nocy (gdzie tu imprezować ). Jeśli chodzi o odżywianie to również jest bardziej regularne i zdrowe- posiłki o tej samej porze (7:00 śniadanie, 10:00 przekąska, 13:00 lunch, 16:30 kolacja), jem dużo warzyw, słodycze znacznie rzadziej niż w Polsce. Do tego łykam tran i piję roztwór cytrynianu magnezu (2 razy dziennie). To co najbardziej mnie dobija to to, że ruszam się jak nigdy. Wszędzie albo chodzę na piechotę (co najmniej godzinę) albo jeżdżę na rowerze (tu gdzie mieszkam wszędzie jest pod górkę). I do tego treningi na bieżni 3-4 razy w tygodniu (30-60 min). I PRZYTYŁAM 3 KG!!! ((( Mierzyłam się w biodrach, przybyło mi 3 cm, w pasie 4 cm. Nie wiem o co chodzi, myślałam, że schudnę, a tu nie mogę dopiąć się w spodniach Jestem załamana, w Polsce mój tryb życia był 100 razy gorszy (imprezy, zarwane noce, nocne kebaby, słodycze, zero ruchu, nieregularne posiłki...) a tu totalnie wszystko zmieniłam i wyszło mi to na gorsze Nie rozumiem
|
|
|
|
|
#2920 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Z drugiej strony jak już się tak napróbujesz, to często jesteś tak najedzona, że nie zjesz całego, normalnego posiłku![]() Grahamka jak najbardziej ok ![]() Cytat:
|
||
|
|
|
|
#2921 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Spokojnie to dopiero 3 tygodnie po zmianie nawyków, napisz co jesz, bo same godziny posiłków nic nie mówią
|
|
|
|
|
|
#2922 |
|
Przyczajenie
|
Co jem... W sumie normalnie, nie jestem na specjalnej diecie.. Na śniadanie 2 kromki z masłem orzechowym- ale od dzisiaj przerzucam się na owsiankę. Przekąska/lunch kromka chleba z serem i papryką. Kolacja już co jest- zupa warzywna, pieczone ziemniaki z warzywami, risotto z kurczakiem, różnie... Ale raczej zdrowiej jak jadłam w Polsce ogólnie
Piję też dużo wody, naparu z imbiru, zielonej herbaty...Zmieniam śniadania- od teraz owsianka (znalazłam wątki na wizażu o tym cudzie). |
|
|
|
|
#2923 |
|
Zakorzenienie
|
szybkie pytanie - czy grochówka na obiad na redukcji mocno mi "zaszkodzi" ?
tzn czy zaszkodzi spadkowi mojej wagi? takie menu planuję na dziś: 7.30 - 5 łyżek płatków jęczmiennych + tarte jabłko + cynamon 10.30 - 1 podłużna kromka pełnoziarnistego + 2 plastry szynki + sałata + pomidor + feta + 2 mniejsze ogórki konserwowe 13.30 - miska zupy grochowej 16.30 - sałatka z selerem naciowym i piersią z kurczaka 19.30 - jajecznica z 2 jaj ze szczypiorkiem i może z pomidorem (chyba, tej kolacji jeszcze nie jestem pewna) no i co powiecie na temat tego obiadu?
|
|
|
|
|
#2924 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Silownia a odzywianie???
Mam pytanie. Zawsze pilam mleko i produkty mleczne. Przez jakis czas (ok.3 tygodni) jadlam tylko nabial odtluszczony i niskotluszczowy. Ostatnio w kawiarni wypilam duuuuzy kubek kawy z mlekiem, a wczoraj w pracy jedna kawe (w kubku) z mlekiem. Podejrzewam, ze to picie kawy bylo przyczyna sensacji zoladkowych. Czy to oznacza, ze w ogole nie powinnam pic mleka krowiego? Czy ten procent tluszczu ma takie znaczenie?
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#2925 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Po kawie niektórzy mają sensacje ![]() ---------- Dopisano o 11:57 ---------- Poprzedni post napisano o 11:54 ---------- Cytat:
Edytowane przez o_Khaleesi_o Czas edycji: 2014-03-18 o 11:58 |
||
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#2926 |
|
Konto usunięte
|
Ale chodzi mi o te zaleznosc miedzy mlekiem 0,5 % a np. 2 %.
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#2927 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
|
#2928 |
|
Konto usunięte
|
No i wlasnie o to mi chodzilo, czy to mozliwe, ze nie powinnam pic tlustego mleka, a chude moge. Tak, wiem, ze moge prosic o odtluszczone (notabene, co to za smak
)Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#2929 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja piję w domu najtłustsze mleko 3,8% ale mi się nic nie dzieje po nim.
|
|
|
|
|
|
#2930 |
|
BAN stały
|
ja tylko pije mleko 0.5 i w kawie normalnie smakuje, przynajmniej jak sie na takie przestawilam to mi sie na gorze nie zbieraja grudki i tluste plamy z mleka.
|
|
|
|
|
#2931 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Cytat:
Ale wiadomo, kazdy przypadek jest inny.Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
||
|
|
|
|
#2932 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Ja piję tłuste mleko, jem twaróg 9-20% i mam się nieźle |
|
|
|
|
|
#2933 |
|
Zadomowienie
|
Ja już piję kawę (mieloną) bez mleka i bez cukru i kawa nareszcie smakuje wybornie
|
|
|
|
|
#2934 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
|
#2935 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
||
|
|
|
|
#2936 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#2937 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#2938 |
|
Zakorzenienie
|
Który ryż ma niżsy indeks glikemiczny: brązowy czy preparowany termicznie ? W internecie różnie podają
|
|
#2939 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jedz Nutellę, jej IG wynosi tylko 33 Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. Edytowane przez DudiBoy Czas edycji: 2014-03-19 o 18:08 |
|
|
|
|
|
#2940 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Gdzieś czytałam ze jak zamrozi się biały chleb a potem rozmrozi to ma niższy IG, tak samo opieczony, czy najpierw zamrożony a potem opieczony... nie wiem ile w tym prawdy... Podono też masło orzechowe obniza IG pieczywa---------- Dopisano o 18:16 ---------- Poprzedni post napisano o 18:15 ---------- A nutelli nie jadłam i nei wydaje mi się bym polubiła ![]() ---------- Dopisano o 18:28 ---------- Poprzedni post napisano o 18:16 ---------- Mam jeszcze jedno pytanie bo z mojego lekarza taki lekarz jak z koziej d*** traba... ![]() czytałam, że jak się ma podwyższony cholesterol to ma się podwyższone trójglicerydy. W maju miałam robione badania i cholesterol wyszedł mi za wysoki (ok. 230) z kolei trójglicerydy były ok 67.... Teraz w badaniach cholesterol wyszedł mi niższy (203) a trójglicerydy wyższe niż wcześniej (121,8).... Nie wiem z czym to jest powiązane...
Edytowane przez Ervisha Czas edycji: 2014-03-20 o 08:10 |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 9 (0 użytkowników i 9 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:59.

więc wypada mi tam max 1 posiłek, albo żaden.

Gdy człowiek odmawia sobie wielu rzeczy na co dzień to w takich okolicznościach prawdopodobnie zje za dużo. Przynajmniej u mnie tak jest. Gdyby nie one, to nie miałabym problemu z 3-kilowym nadbagażem po zimie. A imprez akurat nie brakowało w tym sezonie. Więc wygląda to tak, że od lata do świąt mam idealną wagę, a później jest to kilka kg na plusie, i tak co roku
Ale odmawiać jakoś zdecydowanie to sobie nie chcę i siedzieć z ludźmi przy łyżce surówki 
Ja i TŻ mamy podobny gust żywieniowy, wiec zawsze jak robię to żarełko jemu to się siłą powstrzymuję przed podjadaniem 

Otóż od prawie 3 tygodni jestem w Norwegii. Bardzo zmieniłam tutaj swój tryb życia. Mniej więcej tyle samo godzin snu, brak zarwanych nocy (gdzie tu imprezować