Emiraty Arabskie - Abu Dhabi, Ajmān, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah, and U - Strona 83 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Emigrantki

Notka

Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem.

Pokaż wyniki sondy: W którym Emiracie mieszkasz? (możliwość wyboru jednej opcji)
Abu Dhabi 24 30,00%
Ajmān 0 0%
Dubai 33 41,25%
Fujairah 1 1,25%
Ras al-Khaimah 0 0%
Sharjah 7 8,75%
Umm al-Quwain 1 1,25%
W innym państwie Middle East 14 17,50%
Głosujący: 80. Nie możesz głosować w tej sondzie

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-12-25, 19:24   #2461
A z Z
Raczkowanie

Dot.: Emiraty Arabskie - Abu Dhabi, Ajmān, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah,

Z okazji Świąt Bożego Narodzenia
życzę Wam nadziei, własnego skrawka nieba,
zadumy przy filiżance dobrej, pachnącej kawy,
odpoczynku, zwolnienia oddechu,
nabrania dystansu do tego, co wokół,
chwil roziskrzonych kolędą,
śmiechem i wspomnieniami.
Wesołych świąt!
A z Z jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-26, 18:18   #2462
Joline
BAN stały

Dot.: Emiraty Arabskie - Abu Dhabi, Ajmān, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah,

Cytat:
Napisane przez larethhe Pokaż wiadomość
mam takie pytanie - otóż miałam w październiku pojechać do Dubaju razem z duńską rodzinom, u której pracuję jako niania. Planowaliśmy zatrzymać się w hotelu Atlantis więc złożyliśmy do nich wniosek o wizę, opłaciliśmy oraz wpłaciliśmy depozyt. Dostałam jednak odmowę ponieważ jestem kobietą poniżej 24 roku życia i podróżuję bez męża/ojca.
Zdziwiło mnie to ponieważ jadę z moimi pracodawcami , poniekąd do pracy i jest w śród nas mężczyzna, jest to wyjazd rodzinny.
Czy jest coś co jeszczę mogę zrobić ?
Też miałam z tym problem, ale kiedy miałam 19 lat i jechałam sama.
Musisz poprosić kogoś z rodziny - najlepiej ojca/wujka/ dziadka żeby też wyrobili sobie wizę - na tej podstawie dostaniesz swoją, a pojedziesz sama.

Też tak zrobiłam i nikt się nie przyczepił tylko na lotnisku pytali gdzie zamierzam mieszkać.
Joline jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-31, 19:41   #2463
Eva ID
ForceIsStrongInThisOne...

GG do Eva ID

U nas Nowy Rok juz za 20 minut

Zycze Wszystkim spelnieniaWSZYSTKIEGO DOBREGO !!!

Wejdzmy w Nowy Rok Fireworkowo

----->>> Rekord Swiata

Na zywo z Dubaju

I`m Proud to Be a Christian - Jestem Dumna, że Jestem Chrześcijanką

55 kg
Eva ID jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-10, 19:36   #2464
Violet Star
Przyczajenie

Hej,

Chciałabym mieszkać w Abu Dhabi lub Dubaju
Przede mną spora droga bo najpierw muszę się lepiej nauczyć angielskiego - na razie mój poziom to a2 Ale mój partner lepiej sobie radzi z językiem i zastanawiam się czy CV lepiej wysyłać do agencji? Polecicie może jakieś sprawdzone agencje rekrutacyjne?
Czy też samemu szukać ofert w podanych przez martita_ linków?

Edytowane przez Violet Star
Czas edycji: 2014-01-10 o 23:40
Violet Star jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-12, 09:30   #2465
Eva ID

GG do Eva ID

Cytat:
Napisane przez Violet Star Pokaż wiadomość
Hej,

Chciałabym mieszkać w Abu Dhabi lub Dubaju
Przede mną spora droga bo najpierw muszę się lepiej nauczyć angielskiego - na razie mój poziom to a2 Ale mój partner lepiej sobie radzi z językiem i zastanawiam się czy CV lepiej wysyłać do agencji? Polecicie może jakieś sprawdzone agencje rekrutacyjne?
Czy też samemu szukać ofert w podanych przez martita_ linków?

Nie wiem jaki zawód chcesz tutaj wykonywać, polecam przeglądnięcie ofert w UAE i Katarze.

55 kg
Stary 2014-01-12, 13:11   #2466
Violet Star
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Eva ID Pokaż wiadomość
Nie wiem jaki zawód chcesz tutaj wykonywać, polecam przeglądnięcie ofert w UAE i Katarze.
Dziękuję za informację Eva Szansę na pracę z moim angielskim to nie ma więc na początek wyjechał by tam mój partner a potem ja
On nie skończył jakiegoś super kierunku bo komunikację i public relations :/ W Polsce miał własną działalność - sieć komputerową więc na tym się zna oraz z zamiłowania zajmuje się grafiką komputerową.
Czy jest Evo w ogóle szansa na pracę gdy dyplom jest z innego kierunku?
Stary 2014-01-12, 13:16   #2467
Eva ID

GG do Eva ID

Cytat:
Napisane przez Violet Star Pokaż wiadomość
Czy jest Evo w ogóle szansa na pracę gdy dyplom jest z innego kierunku?

Nie jestem w HR ale z tego co się orientuję, to aby otrzymać tutaj dobrą pracę, trzeba mieć konkretny zawód.
Na wizie jest jest napisane jaki zawód się wykonuje i jest to jak sądzę pochodna wykształcenia.
Dyplom musi tu być zaakceptowany.

Proszę się nie zrażać, warto próbować.

55 kg
Stary 2014-01-12, 13:26   #2468
Violet Star
Przyczajenie

Cytat:
Nie jestem w HR ale z tego co się orientuję, to aby otrzymać tutaj dobrą pracę, trzeba mieć konkretny zawód.
Na wizie jest jest napisane jaki zawód się wykonuje i jest to jak sądzę pochodna wykształcenia.
Dyplom musi tu być zaakceptowany.

Proszę się nie zrażać, warto próbować.
Dziękuje bardzo
Będziemy szukać ofert z linków podanych wcześniej ale pisałaś też o agencjach rekrutacyjnych więc mamy nadzieję że się uda
Stary 2014-01-14, 11:21   #2469
Jaipur
Przyczajenie

Witam wszystkich bardzo goraco oraz przesylam najlepsze zyczenia noworoczne
Eva (cudowna duszyczko)- pytanie do Ciebie...Czy egzamin na prawo jazdy kat B w Emiratach jest mozliwy do osiagniecia przez ,,cudzoziemke''?Jak mniej wiecej wyglada jego czesc praktyczna i teoretyczna?Czy dlugo trwa caly proces? Czy jesli uda sie zdac tu egzamin to w naszym kraju bedzie dokument (blankiet) honorowany?Pytam poniewaz zaczelam sie zastanawiac nad tym wyzwaniem z racji tego iz jestem w Abu Dhabi dluzej w ciagu roku niz w kraju...
Pytanie do wszystkich osobek odwiedzajacych watek - czy ktos z Was podejmowal sie robienia kursu na prawo jazdy oraz egzaminu na prawo jazdy kat B?
Uprzejmie dziekuje za wszelkie mozliwe informacje
Pozdrawiam serdecznie
evela
Stary 2014-01-14, 13:45   #2470
Eva ID

GG do Eva ID

Cytat:
Napisane przez Jaipur Pokaż wiadomość
...Czy egzamin na prawo jazdy kat B w Emiratach jest mozliwy do osiagniecia przez ,,cudzoziemke''?
Oczywiście TAK.

Cytat:
Jak mniej wiecej wyglada jego czesc praktyczna i teoretyczna?
Nie wyrabiałam tutaj prawa jazdy, lecz procedury wyglądają podobnie jak w Europie, teoria + praktyka

Cytat:
Czy jesli uda sie zdac tu egzamin to w naszym kraju bedzie dokument (blankiet) honorowany?
Hmmm... dobre pytanie, do sprawdzenia w Polskich urządach, ale według mnie nie powinni stwarzać problemów, chyba nawet obiło mi się o uszy, że ktoś Prawo Jazdy robił tutaj bo łatwiej, nie chcę jednak opierać się na plotce.

Mieszkasz w Abu Dhabi więc bedziesz jeździła na Mussafah, to tutaj jest Centrum nauki Jazdy, niedaleko Dalma Mall, przed 2gim mostem.

Proszę, tu masz wszystkie potrzebne Ci informacje w linkach:

Driving Licence in Abu Dhabi

W poniższym linku masz Complete Guid krok-po-kroku jak to zrobić.
Powodzenia

How to Obtain Driving License in Abu Dhabi

Poza tym:

Wymiana zagranicznego prawa jazdy wydanego przez: państwo członkowskie Unii Europejskiej, Konfederacji Szwajcarskiej, EFTA, państwo-stronę Konwencji o ruchu drogowym lub odpowiadającego wzorowi prawa jazdy określonego w tych Konwencjach

55 kg

Edytowane przez Eva ID
Czas edycji: 2014-01-14 o 13:51
Stary 2014-01-14, 21:13   #2471
Jaipur
Przyczajenie

Eva -bardzo dziekuje Ci za wszelkie informacje, jestes cudowna! Coz pozostaje mi jedynie zbadac doglebnie temat, a przeciez ,,swiat do odwaznych (kobiet) nalezy '' Niemniej jednak jesli pojawi sie KTOS kto zdawal egzamin w Emiratach to bede wdzieczna za udzielone wskazowki i wrazenia...Pozdrawiam serdecznie

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-02-19, 05:41   #2472
Eva ID

GG do Eva ID

Qasr Al Hosn Festival w Abu Dhabi

Qasr Al Hosn Festival
zaczyna się w Czwartek, 20 Lutego i potrwa do 1-go Marca, wspaniała okazja na poznanie kultury i historii Emiratów.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Cavalia_Qasr-al-Hosn_750x500121713253174_r.jpg (49,3 KB, 6 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg qasr-al-hosn-festival-preparation1.jpg (30,5 KB, 5 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 1300832046090856603.jpg (64,6 KB, 6 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg QasrHosn.jpg (57,1 KB, 10 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg qasr-al-hosn-festival-opening-parade21.jpg (73,7 KB, 6 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Qasr Al Hosn Festival-2.jpg (91,6 KB, 7 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 2013_1_culture_innerbig.jpg (44,3 KB, 8 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Qasr-al-Hosn-Festival-welcome-sup-main.jpg (61,1 KB, 9 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg qsr-0803.jpg (49,3 KB, 4 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg fest-2702.jpg (60,2 KB, 8 załadowań)

55 kg
Stary 2014-02-20, 05:09   #2473
Jaipur
Przyczajenie

Witaj Evo ID to pewnie bardzo interesujacy festival Czy Ktos sie wybiera aby zobaczyc i odkrywac? Szkoda ze nie ma obecnie mojego meza, tu na miejscu...
Pozdrawiam serdecznie
Stary 2014-02-23, 21:02   #2474
eura28
Raczkowanie

Czy są jakieś szanse na znalezienie pracy jako lekarz w ZEA? Ktoś może wie, jak prezentują się tam zawody medyczne pod względem zarobków?
eura28 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-24, 04:21   #2475
Eva ID

GG do Eva ID

Cytat:
Napisane przez eura28 Pokaż wiadomość
Czy są jakieś szanse na znalezienie pracy jako lekarz w ZEA? Ktoś może wie, jak prezentują się tam zawody medyczne pod względem zarobków?
Oczywiście tak, zarobki uzależnione są od stopnia specjalizacji.

Pracę możesz znaleźć poprzez agencje pracy specjalizujące się w rekturacji zawodów medycznych albo bezpośrednio pytając w szpitalu.

55 kg
Stary 2014-03-08, 14:24   #2476
aniulek87
Rozeznanie

Ciekawostka:
zniesienie wiz dla 13 krajów UE w tym Polski:
http://gulfnews.com/news/gulf/uae/vi...ries-1.1299442
EVA może masz jakiś większy zakre informacji??

aniulek87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-09, 08:57   #2477
Eva ID

GG do Eva ID

http://img.tapatalk.com/d/14/03/09/5uryvuse.jpg

Sent from my iPhone using Tapatalk

55 kg
Stary 2014-03-10, 14:30   #2478
pannajoanna71
Zakorzenienie

Szkoda, że tak cicho
1. Istnieje Wizażowa Nagroda Nobla? Mam bezkonkurencyjną kandydatkę (Eva)!
2. Pisałam kiedyś o chęci pracy w ZEA jako pedagog specjalny, głównie zajmowanie się dziećmi z autismem, zespołem downa etc. Znalazłam fundację http://www.dubaiautismcenter.ae - znacie dziewczyny z middle east kogoś, kto miał coś z nią wspólnego?
3. Byc może po ukończeniu studiów zdecyduje sie na emigracje, jeśli tak to na pewno u Was. Nic nie jest pewne, ale na wszelki wypadek zapisałam sie na kurs specjalistycznego angielskiego, zawsze to krok do przodu
4. Piszę pracę magisterska o funkcjach religijnych w rodzine na przykładzie islamu. Pan promotor oczywiscie popatrzył na mnie jak na wariatkę "Co pani... do arabów? islam? zeby panią za włosy arab ciagnął?" Nie polubilismy się. Przykro, że w Polsce takie mają zdanie.
5. Dla umilenia poniedziałku

If I make a cake and it fails, it becomes a pudding.
pannajoanna71 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-12, 07:41   #2479
Eva ID

GG do Eva ID

Cytat:
Napisane przez pannajoanna71 Pokaż wiadomość
1. Istnieje Wizażowa Nagroda Nobla? Mam bezkonkurencyjną kandydatkę (Eva)!

Wow to ja poproszę od razu dwa Noble

Joanna, niełatwy zawód sobie wybrałaś.
Nie znam niestety nikogo z tej fundacji lecz procent dzieci z Zepołem Downa jest tu dość wysoki, słyszałam, że to wskutek małżeństw osób spokrewnionych co jest tu normą.

W Abu Dhabi jest bardzo dobrze zorganizowany ośrodek Future Center for Special Needs.

Sprawdź na ich stronie, poszukują do pracy miedzy innymi Special Needs Educators.

55 kg

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-03-13, 14:20   #2480
madziolk
Przyczajenie

hej, mam pytanie do osob mieszkajacych w UAE, co o tym sadzicie?

"Tytuł wykładu: Get Them Home’ – Złudne Marzenia o Dobrobycie – Ekonomiczni Emigranci w Zjednoczonych Emiratach Arabskich’. (niedziela 17:45)
Prelegentka: Katarzyna Adamus
Wykład o warunkach życia, gorzkich prawdach oraz motywacjach ludzi, którzy tak naprawdę zbudowali bogactwo Emiratów. Katarzyna Adamus opowie o warunkach życia, motywacjach oraz gorzkich refleksjach ludzi, którzy tak naprawdę zbudowali bogactwo Emiratów. Prelegentka przez osiem lat mieszkała w Zjednoczonych Emiratach Arabskich. Działała tam aktywnie w wielu organizacjach – m.in. w GETH (Get Them Home), pomagającej więźniom-emigrantom powrócić do swoich krajów. Uzupełnieniem jej wykładu będzie „Miraż” w reżyserii Srđana Kečy. W Dubaju drapacze chmur wyrastają prosto z piasku, drogi urywają się niespodziewanie u stóp wydm, a jedynymi terenami zielonymi są pola golfowe. Oniryczne obrazy autorstwa młodego serbskiego twórcy znakomicie oddają nierealny klimat miasta wyrosłego dosłownie na pustyni, pozbawionego historii, kontekstu i… mieszkańców, których zastępuje armia najemnych pracowników z całego świata: od azjatyckich sprzątaczy po menedżerów z Europy.
Katarzyna Adamus, przez osiem lat mieszkała w Zjednoczonych Emiratach Arabskich, w czasie tym działała aktywnie w wielu organizacjach jak np. GETH (Get Them Home) pomagającej wiezieniom-emigrantom powrócić do swoich krajów."

http://www.stowarzyszeniemontaz.pl/w...e-watch-docsa/

chce zaznaczyc od razu, ze nie oskarzam UAE o "zle traktowanie" robotnikow, po prostu chcialabym zasiegnac informacji od osob, ktore tam mieszkaja czy to prawda i co sadzicie o tym artykule?
Pozdrawiam
madziolk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-16, 05:21   #2481
Eva ID

GG do Eva ID

hmmm... nie znam tej osoby ale skoro chce coś powiedzieć, to ma do tego prawo. Czy to ma być tylko tworzenie sensacji aby stać się celebrytką czy też faktycznie poczuła potrzebę na dzielenie się swoimi subiektywnymi przemyśleniami to już tylko ona wie.

Wracając do tematu

Cytat:
"Tytuł wykładu: Get Them Home’ – Złudne Marzenia o Dobrobycie – Ekonomiczni Emigranci w Zjednoczonych Emiratach Arabskich’.
Sytuacja ekonomiczna Emiratów w latach 80. zaczęła rosnąć w bardzo szybkim tempie, młode państwo nie miało wystarczającej liczby wykształconych ludzi i pracowników więc siłą rzeczy musiało liczyś na specjalistów i siłę roboczą z zewnątrz.

Mam wrażenie że temat ma wzbudzić pokłady współczucia Europejczyków do ludzi pracujących w UAE.
Dość zabawne posunięcie tym bardziej, że gdyby było tu aż tak źle tym 'biednym robotnikom', to po co by tu przyjeżdżali? Dlaczego nie ma problemu z naborem ludzi do pracy?
Czy rzeczywiście dzieje się im tu krzywda?
Odpowiem na pdstawie mojej wiedzy. NIE.
Nie dzieje się tu żadnemu pracownikowi krzywda, chyba że mówimy o osobach które popełniły tutaj przestępstwo, wtedy mają obowiązek wyrównać wszelkie długi i zobowiązania, ewentualnie odsiedzieć wyrok i są deportowani.

Prawo jest w każdym kraju, tutaj też, i to naprawdę nie ważne czy się to prawo komuś podoba czy też nie. Trzeba go przestrzegać albo sobie darować i pojechać tam, gdzie jest 'lepiej'.

Get Them Home? GETH?
Naprawdę nie potrafię znaleźć informacji o takiej organizacji. Mogę prosić o linka?

55 kg

Edytowane przez Eva ID
Czas edycji: 2014-03-16 o 05:22
Stary 2014-03-16, 09:14   #2482
0b4ed7929d71ce1abf8e9bf9d423b228cc5dc67a_6068f37255cfe
Konto usunięte

Dziewczyny, ile czasu wam zajęło przyzwyczajenie się do życia tam? Po jakim czasie "szok kulturowy" minął? Tak z ciekawości .
0b4ed7929d71ce1abf8e9bf9d423b228cc5dc67a_6068f37255cfe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-16, 10:13   #2483
mikia20
Ekspert GotowaniaNaGazie

[1=0b4ed7929d71ce1abf8e9bf 9d423b228cc5dc67a_6068f37 255cfe;45606774]Dziewczyny, ile czasu wam zajęło przyzwyczajenie się do życia tam? Po jakim czasie "szok kulturowy" minął? Tak z ciekawości .[/QUOTE]

Ciężko powiedzieć. Zależy czy siedzisz w domu, czy pracujesz, z kim się spotykasz... ja nie miałam typowego szoku kulturowego, tylko po prostu ciągle się spotykam z nowymi sytuacjami, nowymi zdziwieniami i staram się to oswoić.
mikia20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-16, 10:24   #2484
Eva ID

GG do Eva ID

[1=0b4ed7929d71ce1abf8e9bf 9d423b228cc5dc67a_6068f37 255cfe;45606774]Dziewczyny, ile czasu wam zajęło przyzwyczajenie się do życia tam? Po jakim czasie "szok kulturowy" minął? Tak z ciekawości .[/QUOTE]

Nie miałam 'szoku kulturowego', życie tutaj nie odbiega dość znacząco od tego w Europie, ludzie pracują, spotykają się, kochają, żenią, rozwodzą, rodzą dzieci, piją alkohol, jedzą wieprzowinę (kto lubi oczywiście, a ja uwielbiam ), ... jak wszędzie.

Jest tu inne prawo niż w Europie, bo Prawo Szariatu oparte na religii Muzułmańskiej, lecz jest najbardziej liberalne wśród wszystkich państw z tym prawodastwem.
Byłam w Katarze i Omanie i tam też czułam się bezpieczna i nie zszokowana.

Nie byłam w Arabii Saudyjskiej.... i Bogu dzięki bo KSA to hardcore i zupełnie nie w moim typie, bezmiar głupoty tych Wahabitów przeraża i szokuje nawet rdzennych GCC mieszkańców.

55 kg
Stary 2014-03-17, 07:06   #2485
Eva ID

GG do Eva ID

Wszystkim moim Irlandzkim i nie tylko... przyjaciołom w Emiratach... i nie tylko

Happy Saint Patrick's Day!!!

There are many good reasons for drinking,
One has just entered my head.
If a man doesn't drink when he's living,
How in the hell can he drink when he's dead?

Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 6e50bd_561ddad6a4014d1e86e7585ec4120f5f.jpg_256.jpg (17,5 KB, 5 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg st_patricks-apha-120308.jpg (31,8 KB, 5 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 0005aea1-440.jpg (20,1 KB, 6 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg zzStPatricksDay13BurjAlArab_large.jpg (64,5 KB, 13 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg burj_al_arab_dubai1.jpg (20,1 KB, 8 załadowań)

55 kg

Edytowane przez Eva ID
Czas edycji: 2014-03-17 o 07:08
Stary 2014-03-17, 11:04   #2486
mikia20
Ekspert GotowaniaNaGazie

Mam takie pytanie. Szukałam już tutaj dentysty (dziękuję, bogotta jeszcze raz) więc może będę miała szczęście z... psychiatrą?

Tak, potrzebny mi psychiatra, a już cudownie by było gdyby się znał na ADHD i ZA. Cyba muszę wrócić do leków na koncentrację, bo myślę o pracy tutaj znacie jakiegoś polskiego psychiatrę? Od wielkiej biedy mółby być anglojęzyczny dobry, ale wiadomo, chciałabym się czuć swobodnie
mikia20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-18, 03:45   #2487
0b4ed7929d71ce1abf8e9bf9d423b228cc5dc67a_6068f37255cfe
Konto usunięte

Cytat:
Nie miałam 'szoku kulturowego', życie tutaj nie odbiega dość znacząco od tego w Europie, ludzie pracują, spotykają się, kochają, żenią, rozwodzą, rodzą dzieci, piją alkohol, jedzą wieprzowinę (kto lubi oczywiście, a ja uwielbiam ), ... jak wszędzie.

Jest tu inne prawo niż w Europie, bo Prawo Szariatu oparte na religii Muzułmańskiej, lecz jest najbardziej liberalne wśród wszystkich państw z tym prawodastwem.
Byłam w Katarze i Omanie i tam też czułam się bezpieczna i nie zszokowana.

Nie byłam w Arabii Saudyjskiej.... i Bogu dzięki bo KSA to hardcore i zupełnie nie w moim typie, bezmiar głupoty tych Wahabitów przeraża i szokuje nawet rdzennych GCC mieszkańców.
Dziękuję za odpowiedź. Mojego faceta w sierpniu wysyłają do Abu Dhabi albo Dubaju na kurs (na dwa tygodnie). Nie wiemy jeszcze dokładnie w którym mieście będzie.

Ja chyba pojadę z nim, ale na tydzień. W "muzułmańskich" krajach byłam tylko w Morocco, Turcji i Egipcie i tam było ok .

Jak jest w Emiratach z tą "obyczajowością"? Naoglądałam się jakich filmów i bzdur, gdzie zgwałcone turystki trafiają do więzienia i na ulicy para nie może się pocałować, bo to "seks" przedmałżeński. Alkohol podobno też zabroniony.
Na plaży piwa wypić nie można?

Jak mamy się tam ubierać, czego nie robić i ogólnie jak się zachowywać?
Chodzicie tam w krótkich spodenkach?

Ktoś mi kiedyś powiedział, że blokują niektóre strony internetowe i często programy VOIP nie działają.

Edytowane przez 0b4ed7929d71ce1abf8e9bf9d423b228cc5dc67a_6068f37255cfe
Czas edycji: 2014-03-18 o 03:47
0b4ed7929d71ce1abf8e9bf9d423b228cc5dc67a_6068f37255cfe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-18, 07:51   #2488
Eva ID

GG do Eva ID

O różnicach w prawie piszę na bieżąco w tym wątku, więc powtarzanie się jest chyba bezcelowe.

Przeczytaj proszę dokładnie poniższy tekst, powinno to wyjaśnić wiele Twoich pytań.

What is it with expats and sex offences?

---------- Dopisano o 11:51 ---------- Poprzedni post napisano o 11:40 ----------

[1=0b4ed7929d71ce1abf8e9bf 9d423b228cc5dc67a_6068f37 255cfe;45634999]
Jak jest w Emiratach z tą "obyczajowością"? Naoglądałam się jakich filmów i bzdur, gdzie zgwałcone turystki trafiają do więzienia i na ulicy para nie może się pocałować, bo to "seks" przedmałżeński. Alkohol podobno też zabroniony.
Na plaży piwa wypić nie można?

Jak mamy się tam ubierać, czego nie robić i ogólnie jak się zachowywać?
Chodzicie tam w krótkich spodenkach?

Ktoś mi kiedyś powiedział, że blokują niektóre strony internetowe i często programy VOIP nie działają.[/QUOTE]

1. Alkohol można pić jedynie w wyznaczonych do tego miejscach. Podobnie chyba w Europie.
  2. Na plaży ogólnie otwartej, publicznej piwa pić nie można, to oczywiste. Piwo podają na plażach hotelowych.
  3. Na ulicy całowanie się i okazywanie sobie zbyt dużych czułości jest zabronione... mnie się to prawo akurat podoba.
  4. Ludzie ubierają się dowolnie, ale zdażały się przypadki przesady i niektóre zwłaszcza Brytyjki chodziły po Centrach Handlowych jak po plaży... więc ustawiono znaki aby przed wejściem do Malla ubrać się przyzwoicie, już to szczegółowo wyjaśniałam tutaj. Obowiązuje ---> Dress Code.
  5. Nie chodzę w krótkich spodenkach, chodzę w sukienkach, spódnicach do kolan i normalnych spodniach. Do Nightclubu ubieram krótką mini bez pleców i z wielkim dekoltem... mam się czym pochwalić w końcu
  6. Niektóre strony internetowe są zablokowane, to prawda. Jeśli jednak uważasz, że jakaś strona jest Ci niezbędnie bardzo potrzebna, to możesz zapytać w ETISALAT o odblokowanie jej specjalnie na Twój komputer, chyba da się to zrobić.

55 kg

Edytowane przez Eva ID
Czas edycji: 2014-03-18 o 07:56
Stary 2014-03-19, 07:44   #2489
Eva ID

GG do Eva ID

Cytat:
Napisane przez mikia20 Pokaż wiadomość
Tak, potrzebny mi psychiatra, a już cudownie by było gdyby się znał na ADHD i ZA. Cyba muszę wrócić do leków na koncentrację, bo myślę o pracy tutaj znacie jakiegoś polskiego psychiatrę? Od wielkiej biedy mółby być anglojęzyczny dobry, ale wiadomo, chciałabym się czuć swobodnie

Nie słyszałam o polskojęzycznym Psychiatrze tutaj, a tak w ogóle to mało ich jest i nie we wszystkich szpitalach.

55 kg
Stary 2014-03-19, 17:54   #2490
Black_Satin
Raczkowanie

Eva, ja chyba sie do AB jednak wybiore...
Przezyc z Toba choc jeden dzien tam!:l ove:

Black_Satin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Emigrantki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości