|
Notka |
|
Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: W którym Emiracie mieszkasz? (możliwość wyboru jednej opcji) | |||
Abu Dhabi |
![]() ![]() ![]() ![]() |
24 | 30,00% |
Ajmān |
0 | 0% |
Dubai |
33 | 41,25% |
Fujairah |
1 | 1,25% |
Ras al-Khaimah |
0 | 0% |
Sharjah |
7 | 8,75% |
Umm al-Quwain |
1 | 1,25% |
W innym państwie Middle East |
14 | 17,50% |
Głosujący: 80. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2461 |
Raczkowanie
|
Dot.: Emiraty Arabskie - Abu Dhabi, Ajmān, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah,
Z okazji Świąt Bożego Narodzenia
życzę Wam nadziei, własnego skrawka nieba, zadumy przy filiżance dobrej, pachnącej kawy, odpoczynku, zwolnienia oddechu, nabrania dystansu do tego, co wokół, chwil roziskrzonych kolędą, śmiechem i wspomnieniami. Wesołych świąt! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2462 | |
BAN stały
|
Dot.: Emiraty Arabskie - Abu Dhabi, Ajmān, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah,
Cytat:
Musisz poprosić kogoś z rodziny - najlepiej ojca/wujka/ dziadka żeby też wyrobili sobie wizę - na tej podstawie dostaniesz swoją, a pojedziesz sama. Też tak zrobiłam i nikt się nie przyczepił tylko na lotnisku pytali gdzie zamierzam mieszkać. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2463 |
ForceIsStrongInThisOne...
|
U nas Nowy Rok juz za 20 minut ![]() Zycze Wszystkim spelnieniaWSZYSTKIEGO DOBREGO !!! Wejdzmy w Nowy Rok Fireworkowo ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#2464 |
Przyczajenie
|
Hej,
Chciałabym mieszkać w Abu Dhabi lub Dubaju ![]() Przede mną spora droga bo najpierw muszę się lepiej nauczyć angielskiego - na razie mój poziom to a2 ![]() Czy też samemu szukać ofert w podanych przez martita_ linków? Edytowane przez Violet Star Czas edycji: 2014-01-10 o 23:40 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2465 | |
|
Cytat:
Nie wiem jaki zawód chcesz tutaj wykonywać, polecam przeglądnięcie ofert w UAE i Katarze.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2466 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ![]() On nie skończył jakiegoś super kierunku bo komunikację i public relations :/ W Polsce miał własną działalność - sieć komputerową więc na tym się zna ![]() Czy jest Evo w ogóle szansa na pracę gdy dyplom jest z innego kierunku? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2467 | |
|
Cytat:
Nie jestem w HR ale z tego co się orientuję, to aby otrzymać tutaj dobrą pracę, trzeba mieć konkretny zawód. Na wizie jest jest napisane jaki zawód się wykonuje i jest to jak sądzę pochodna wykształcenia. Dyplom musi tu być zaakceptowany. Proszę się nie zrażać, warto próbować.
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2468 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() Będziemy szukać ofert z linków podanych wcześniej ale pisałaś też o agencjach rekrutacyjnych więc mamy nadzieję że się uda ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2469 |
Przyczajenie
|
Witam wszystkich bardzo goraco oraz przesylam najlepsze zyczenia noworoczne
![]() Eva (cudowna duszyczko)- pytanie do Ciebie...Czy egzamin na prawo jazdy kat B w Emiratach jest mozliwy do osiagniecia przez ,,cudzoziemke''?Jak mniej wiecej wyglada jego czesc praktyczna i teoretyczna?Czy dlugo trwa caly proces? Czy jesli uda sie zdac tu egzamin to w naszym kraju bedzie dokument (blankiet) honorowany?Pytam poniewaz zaczelam sie zastanawiac nad tym wyzwaniem z racji tego iz jestem w Abu Dhabi dluzej w ciagu roku niz w kraju... Pytanie do wszystkich osobek odwiedzajacych watek - czy ktos z Was podejmowal sie robienia kursu na prawo jazdy oraz egzaminu na prawo jazdy kat B? Uprzejmie dziekuje za wszelkie mozliwe informacje ![]() Pozdrawiam serdecznie evela
![]() |
![]() |
#2470 | ||
|
Cytat:
Nie wyrabiałam tutaj prawa jazdy, lecz procedury wyglądają podobnie jak w Europie, teoria + praktyka Cytat:
Mieszkasz w Abu Dhabi więc bedziesz jeździła na Mussafah, to tutaj jest Centrum nauki Jazdy, niedaleko Dalma Mall, przed 2gim mostem. Proszę, tu masz wszystkie potrzebne Ci informacje w linkach: Driving Licence in Abu Dhabi W poniższym linku masz Complete Guid krok-po-kroku jak to zrobić. Powodzenia ![]() How to Obtain Driving License in Abu Dhabi Poza tym: Wymiana zagranicznego prawa jazdy wydanego przez: państwo członkowskie Unii Europejskiej, Konfederacji Szwajcarskiej, EFTA, państwo-stronę Konwencji o ruchu drogowym lub odpowiadającego wzorowi prawa jazdy określonego w tych Konwencjach
Edytowane przez Eva ID Czas edycji: 2014-01-14 o 13:51 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2471 |
Przyczajenie
|
Eva -bardzo dziekuje Ci za wszelkie informacje, jestes cudowna! Coz pozostaje mi jedynie zbadac doglebnie temat, a przeciez ,,swiat do odwaznych (kobiet) nalezy ''
![]()
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#2472 |
|
Qasr Al Hosn Festival w Abu Dhabi
Qasr Al Hosn Festival zaczyna się w Czwartek, 20 Lutego i potrwa do 1-go Marca, wspaniała okazja na poznanie kultury i historii Emiratów.
![]() |
![]() |
#2473 |
Przyczajenie
|
Witaj Evo ID to pewnie bardzo interesujacy festival
![]() Pozdrawiam serdecznie
![]() |
![]() |
#2474 |
Raczkowanie
|
Czy są jakieś szanse na znalezienie pracy jako lekarz w ZEA? Ktoś może wie, jak prezentują się tam zawody medyczne pod względem zarobków?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2475 | |
|
Cytat:
Pracę możesz znaleźć poprzez agencje pracy specjalizujące się w rekturacji zawodów medycznych albo bezpośrednio pytając w szpitalu.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2476 |
Rozeznanie
|
Ciekawostka:
zniesienie wiz dla 13 krajów UE w tym Polski: http://gulfnews.com/news/gulf/uae/vi...ries-1.1299442 EVA może masz jakiś większy zakre informacji??
![]() |
#2477 |
|
http://img.tapatalk.com/d/14/03/09/5uryvuse.jpg
Sent from my iPhone using Tapatalk
![]() |
![]() |
#2478 |
Zakorzenienie
|
Szkoda, że tak cicho
![]() 1. Istnieje Wizażowa Nagroda Nobla? Mam bezkonkurencyjną kandydatkę (Eva)! 2. Pisałam kiedyś o chęci pracy w ZEA jako pedagog specjalny, głównie zajmowanie się dziećmi z autismem, zespołem downa etc. Znalazłam fundację http://www.dubaiautismcenter.ae - znacie dziewczyny z middle east kogoś, kto miał coś z nią wspólnego? 3. Byc może po ukończeniu studiów zdecyduje sie na emigracje, jeśli tak to na pewno u Was. Nic nie jest pewne, ale na wszelki wypadek zapisałam sie na kurs specjalistycznego angielskiego, zawsze to krok do przodu ![]() 4. Piszę pracę magisterska o funkcjach religijnych w rodzine na przykładzie islamu. Pan promotor oczywiscie popatrzył na mnie jak na wariatkę "Co pani... do arabów? islam? zeby panią za włosy arab ciagnął?" Nie polubilismy się. Przykro, że w Polsce takie mają zdanie. 5. Dla umilenia poniedziałku ![]()
![]() |
![]() |
#2479 | |
|
Cytat:
Wow ![]() ![]() Joanna, niełatwy zawód sobie wybrałaś. Nie znam niestety nikogo z tej fundacji lecz procent dzieci z Zepołem Downa jest tu dość wysoki, słyszałam, że to wskutek małżeństw osób spokrewnionych co jest tu normą. W Abu Dhabi jest bardzo dobrze zorganizowany ośrodek Future Center for Special Needs. Sprawdź na ich stronie, poszukują do pracy miedzy innymi Special Needs Educators.
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#2480 |
Przyczajenie
|
hej, mam pytanie do osob mieszkajacych w UAE, co o tym sadzicie?
"Tytuł wykładu: Get Them Home’ – Złudne Marzenia o Dobrobycie – Ekonomiczni Emigranci w Zjednoczonych Emiratach Arabskich’. (niedziela 17:45) Prelegentka: Katarzyna Adamus Wykład o warunkach życia, gorzkich prawdach oraz motywacjach ludzi, którzy tak naprawdę zbudowali bogactwo Emiratów. Katarzyna Adamus opowie o warunkach życia, motywacjach oraz gorzkich refleksjach ludzi, którzy tak naprawdę zbudowali bogactwo Emiratów. Prelegentka przez osiem lat mieszkała w Zjednoczonych Emiratach Arabskich. Działała tam aktywnie w wielu organizacjach – m.in. w GETH (Get Them Home), pomagającej więźniom-emigrantom powrócić do swoich krajów. Uzupełnieniem jej wykładu będzie „Miraż” w reżyserii Srđana Kečy. W Dubaju drapacze chmur wyrastają prosto z piasku, drogi urywają się niespodziewanie u stóp wydm, a jedynymi terenami zielonymi są pola golfowe. Oniryczne obrazy autorstwa młodego serbskiego twórcy znakomicie oddają nierealny klimat miasta wyrosłego dosłownie na pustyni, pozbawionego historii, kontekstu i… mieszkańców, których zastępuje armia najemnych pracowników z całego świata: od azjatyckich sprzątaczy po menedżerów z Europy. Katarzyna Adamus, przez osiem lat mieszkała w Zjednoczonych Emiratach Arabskich, w czasie tym działała aktywnie w wielu organizacjach jak np. GETH (Get Them Home) pomagającej wiezieniom-emigrantom powrócić do swoich krajów." http://www.stowarzyszeniemontaz.pl/w...e-watch-docsa/ chce zaznaczyc od razu, ze nie oskarzam UAE o "zle traktowanie" robotnikow, po prostu chcialabym zasiegnac informacji od osob, ktore tam mieszkaja czy to prawda i co sadzicie o tym artykule? Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2481 | |
|
hmmm... nie znam tej osoby ale skoro chce coś powiedzieć, to ma do tego prawo. Czy to ma być tylko tworzenie sensacji aby stać się celebrytką czy też faktycznie poczuła potrzebę na dzielenie się swoimi subiektywnymi przemyśleniami to już tylko ona wie.
Wracając do tematu Cytat:
Mam wrażenie że temat ma wzbudzić pokłady współczucia Europejczyków do ludzi pracujących w UAE. Dość zabawne posunięcie tym bardziej, że gdyby było tu aż tak źle tym 'biednym robotnikom', to po co by tu przyjeżdżali? Dlaczego nie ma problemu z naborem ludzi do pracy? Czy rzeczywiście dzieje się im tu krzywda? Odpowiem na pdstawie mojej wiedzy. NIE. Nie dzieje się tu żadnemu pracownikowi krzywda, chyba że mówimy o osobach które popełniły tutaj przestępstwo, wtedy mają obowiązek wyrównać wszelkie długi i zobowiązania, ewentualnie odsiedzieć wyrok i są deportowani. Prawo jest w każdym kraju, tutaj też, i to naprawdę nie ważne czy się to prawo komuś podoba czy też nie. Trzeba go przestrzegać albo sobie darować i pojechać tam, gdzie jest 'lepiej'. Get Them Home? GETH? Naprawdę nie potrafię znaleźć informacji o takiej organizacji. Mogę prosić o linka?
Edytowane przez Eva ID Czas edycji: 2014-03-16 o 05:22 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2482 |
Konto usunięte
|
Dziewczyny, ile czasu wam zajęło przyzwyczajenie się do życia tam? Po jakim czasie "szok kulturowy" minął? Tak z ciekawości
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2483 |
Ekspert GotowaniaNaGazie
|
[1=0b4ed7929d71ce1abf8e9bf 9d423b228cc5dc67a_6068f37 255cfe;45606774]Dziewczyny, ile czasu wam zajęło przyzwyczajenie się do życia tam? Po jakim czasie "szok kulturowy" minął? Tak z ciekawości
![]() Ciężko powiedzieć. Zależy czy siedzisz w domu, czy pracujesz, z kim się spotykasz... ja nie miałam typowego szoku kulturowego, tylko po prostu ciągle się spotykam z nowymi sytuacjami, nowymi zdziwieniami i staram się to oswoić. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2484 |
|
[1=0b4ed7929d71ce1abf8e9bf 9d423b228cc5dc67a_6068f37 255cfe;45606774]Dziewczyny, ile czasu wam zajęło przyzwyczajenie się do życia tam? Po jakim czasie "szok kulturowy" minął? Tak z ciekawości
![]() Nie miałam 'szoku kulturowego', życie tutaj nie odbiega dość znacząco od tego w Europie, ludzie pracują, spotykają się, kochają, żenią, rozwodzą, rodzą dzieci, piją alkohol, jedzą wieprzowinę (kto lubi oczywiście, a ja uwielbiam ![]() Jest tu inne prawo niż w Europie, bo Prawo Szariatu oparte na religii Muzułmańskiej, lecz jest najbardziej liberalne wśród wszystkich państw z tym prawodastwem. Byłam w Katarze i Omanie i tam też czułam się bezpieczna i nie zszokowana. Nie byłam w Arabii Saudyjskiej.... i Bogu dzięki ![]()
![]() |
![]() |
#2485 |
|
Wszystkim moim Irlandzkim i nie tylko... przyjaciołom w Emiratach... i nie tylko
![]() ![]() ![]() ![]() There are many good reasons for drinking, One has just entered my head. If a man doesn't drink when he's living, How in the hell can he drink when he's dead? ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Edytowane przez Eva ID Czas edycji: 2014-03-17 o 07:08 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2486 |
Ekspert GotowaniaNaGazie
|
Mam takie pytanie. Szukałam już tutaj dentysty (dziękuję, bogotta
![]() Tak, potrzebny mi psychiatra, a już cudownie by było gdyby się znał na ADHD i ZA. Cyba muszę wrócić do leków na koncentrację, bo myślę o pracy tutaj ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2487 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Ja chyba pojadę z nim, ale na tydzień. W "muzułmańskich" krajach byłam tylko w Morocco, Turcji i Egipcie i tam było ok ![]() Jak jest w Emiratach z tą "obyczajowością"? Naoglądałam się jakich filmów i bzdur, gdzie zgwałcone turystki trafiają do więzienia i na ulicy para nie może się pocałować, bo to "seks" przedmałżeński. Alkohol podobno też zabroniony. Na plaży piwa wypić nie można? Jak mamy się tam ubierać, czego nie robić i ogólnie jak się zachowywać? Chodzicie tam w krótkich spodenkach? Ktoś mi kiedyś powiedział, że blokują niektóre strony internetowe i często programy VOIP nie działają. Edytowane przez 0b4ed7929d71ce1abf8e9bf9d423b228cc5dc67a_6068f37255cfe Czas edycji: 2014-03-18 o 03:47 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2488 |
|
O różnicach w prawie piszę na bieżąco w tym wątku, więc powtarzanie się jest chyba bezcelowe.
Przeczytaj proszę dokładnie poniższy tekst, powinno to wyjaśnić wiele Twoich pytań. What is it with expats and sex offences? ---------- Dopisano o 11:51 ---------- Poprzedni post napisano o 11:40 ---------- [1=0b4ed7929d71ce1abf8e9bf 9d423b228cc5dc67a_6068f37 255cfe;45634999] Jak jest w Emiratach z tą "obyczajowością"? Naoglądałam się jakich filmów i bzdur, gdzie zgwałcone turystki trafiają do więzienia i na ulicy para nie może się pocałować, bo to "seks" przedmałżeński. Alkohol podobno też zabroniony. Na plaży piwa wypić nie można? Jak mamy się tam ubierać, czego nie robić i ogólnie jak się zachowywać? Chodzicie tam w krótkich spodenkach? Ktoś mi kiedyś powiedział, że blokują niektóre strony internetowe i często programy VOIP nie działają.[/QUOTE]
Edytowane przez Eva ID Czas edycji: 2014-03-18 o 07:56 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2489 | |
|
Cytat:
Nie słyszałam o polskojęzycznym Psychiatrze tutaj, a tak w ogóle to mało ich jest i nie we wszystkich szpitalach.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2490 |
Raczkowanie
|
Eva, ja chyba sie do AB jednak wybiore...
Przezyc z Toba choc jeden dzien tam! ![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:06.