![]() |
#151 | |||
Zakorzenienie
|
Dot.: Humanistyczne studia
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Czasy od zawsze były i zawsze już będą takie, że aby być, trzeba wpierw mieć.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#152 |
Zakorzenienie
|
Polonistyka to nie są trudne studia, nie szalejmy.
![]()
![]() |
![]() |
#153 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#154 |
Zakorzenienie
|
Nie twierdzę, że jest tyle nauki ile np. na medycynie, ale nie jest to też bułka z masłem, jakby sie wydawało. Lektur jest niewyobrażalnie dużo i nie są to powiastki o makowej panience. Zresztą niech się same polonistki wypowiedzą jak to jest.
Petersburski bogacz uchodzący za mecenasa sztuki, zaprosił kiedyś na filiżankę herbaty Henryka Wieniawskiego i jakby mimochodem, dodał: - Może pan także wziąć ze sobą skrzypce. - Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie piją! ![]() PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#155 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---- Jak mówi przysłowie :
![]()
![]() |
![]() |
#156 |
Zakorzenienie
|
Widzę, że Całkiem-spoko jest bardzo wszechstronna- bo cytuję:"zajęcia z komunikacji społecznej odbywają się: parę wykładów - 50 stron notatek do nauczenia, trochę naciąganych ćwiczeń typu "pogadajmy o wszystkim i niczym", jakiś egzamin i tyle.", no i polonistyka też prosta bo: "Podejrzewam, że nie miałabym problemów ze skończeniem polonistyki.
Wystarczyłoby pewnie dużo powkuwać staro cerkiewnosłowiańskiego czy czegoś w tym stylu." Oczywiście możesz mieć swoje zdanie tak jak my wszyscy, tylko dlaczego wypowiadasz się o innych kierunkach, że są proste i że byś je skończyła skoro ich nie studiujesz i nie masz o nich pojęcia? Na takie myślenie ręce opadają.... Mówisz, że logarytmy są trudniejsze od kilkunastu 400-stronicowych książek pisanych średniowiecznym językiem, który każdy student polonistyki musi czytać? Na jakiej podstawie tak twierdzisz to nie wiem, dla jedych logarytmy są trudne dla innych łatwe, to zależy od zamiłowania, talentu itp. Kończę tą dyskusję bo ludzi myślących przyziemnie nic nie przekona... Nie chcę nikogo urazić ale widać zacofane myślenie, że humaniści są gorsi od ludzi mających umysły ścisłe... tak się nie rozgranicza. Poza tym wielu ludzi jest i humanistami i umysłami ścisłymi- mam takie osoby na studiach, studiują filozofię i np. fizykę, rachunkowość czy informatykę. Ja sama z matematyki i innych ścisłych przedmiotów jestem dobra, wybrałam humanistyczne studia bo mnie interesują. Teleinformatyka jest wspaniała i z perspektywami? Być może ale osoby z wygranymi na ogólnopolskich olimpiadach i z innymi tytułami wybierają też inne kierunki i jest to przemyślana decyzja z perspektywami... Poza tym po co wygłaszać orędzie do biednych studentów: wybierzcie studia ścisłe bo po innych nie ma pracy? Ci biedni studenci są dorośli i dobrze wiedzą co jak i jakie po tym perspektywy. Na mojej filozofii są ludzie ze sprecyzowanymi planami, którzy filozofię wybrali świadomie jako drogę do kariery zawodowej, chociaż na inne kierunki też by się dostali. Pozdrawiam humanistów, umyśly ścisłe oraz tych wszechstronnych ![]()
![]() |
#157 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#158 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Niektóre są pisane językiem staropolskim, zaręczam ci, że nie znałabyś znaczenia połowy z użytych słów. A mój znajomy robi sobie rysunki techniczne za pomocą odpowiedniego programu i nie uważa tego za szczyt szczytów. (studiuje w Warszawie)
Petersburski bogacz uchodzący za mecenasa sztuki, zaprosił kiedyś na filiżankę herbaty Henryka Wieniawskiego i jakby mimochodem, dodał: - Może pan także wziąć ze sobą skrzypce. - Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie piją! ![]() PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#159 |
Zakorzenienie
|
Polonistyka jest prosta, chyba, że zakładamy, że każde studia są trudne.
Równie db. mogłabym powiedzieć, że ''ogólniak'' jest trudny, bo przecież nikt ![]() Ale nie zestawiałabym polonistyki z medycyną, ale, żeby może tak nie świrować ![]() ![]() Btw, jako że polonistyki nie należy uważać za trudną, tak i śmiem twierdzić, że socjologia również nie zabija. Nie trzeba krzyczeć, zazwyczaj wiem, co piszę, choć nie zawsze piszę, co wiem. ![]()
![]() |
![]() |
#160 |
Rozeznanie
|
Lubo, moja wypowiedź nie miała na celu nikogo obrazić.
Wyjaśniając krótko (bo poziom sprawności mojego łącza internetowego jest skandaliczny z przyczyn dla mnie - technicznej kaleki - niepojętych): Wyraziłam (może nieudolnie) swoje przekonanie, że niegłupio natura wymyśliła, czyniąc jednego matematycznym orłem, a drugiego niebieskim ptakiem. Obaj są równie potrzebni, chociaż nie ujmują tego pewne statystyki. Nigdzie nie napisałam, że Ścisły jest intelektualnym… [gdzie ten epitet?], bo właśnie w przeciwieństwie do osób, wypowiadających się po drugiej stronie mam szacunek i duży respekt przed tymi łebskimi inaczej. Jednak. Może Twoi znajomi informatycy, matematycy i ekonomiści to omnibusy, kluczące między 8 a 16 w zawiłych meandrach rzędów cyfr, słupków i wykresów, a po 17 rozpracowujące Baudelaire’owskie sensy. Moi machają ręką na bohomazy modernistycznych popaprańców. I mają do tego święte prawo, bo to moja działka.
![]() |
#161 |
Rozeznanie
|
czy rzeczywiście podejmując decyzję o kierunku studiów człowiek ma przed sobą tylko dwie alternatywy- pójść na "chodliwy" kierunek i mieć widoki na "kasę", lub zostać erudytą- cudakiem, klepać biedę, ale "być ponad płytki materializm"?
oba te podejścia, aczkolwiek przeciwstawne, prowadzą najczęściej w tą samą stronę- do porażki. doprawdy nie wiem, skąd pogląd, że sam popularny kierunek z góry gwarantuje przyszły sukces finansowy. bez autentycznego zainteresowania, studia- przy odrobinie szczęścia i sporej dawce nauki- można ukończyć, można załapać się i na dochodową pracę. czy jednak pieniądze- które choć szczęścia nie dają, są potrzebne ![]() z drugiej strony- skąd przekonanie, że kierowanie się własną (niepopularną pod kątem rynku) pasją przy wyborze studiów z góry skazuje na udział w nudnych zajęciach (gdzie przeżuwa się nikomu nie potrzebną teoretyczną wiedzę), by następnie skutkować zasileniem przez absolwenta szeregów bezrobotnych (wzglednie- pracowników magazynu). i tak pasja siłą rzeczy musi utonąć w "realiach", a następnie zostać zdemaskowana jako przykrywka dla "nieudolności"? hę? poprzestańmy więc może na złotym środku*- w końcu pomiędzy głodowaniem dla idei, a bezrefleksyjnym zaprzedaniem się mamonie znajdzie się miejsce dla zadowolonego studenta- i z samych studiów, i z korzyści, jakie one przyniosą. ps. nie zamierzam licytować się z nikim ani w skali poziomu trudności studiów, ani w wartościowaniu ich w perspektywie wspomnianych tutaj kokosów. ps.2 zaskakuje mnie szczególne zamieszanie wokół filozofii. w końcu umiłowanie mądrości powinno charakteryzować każdego, kto zamierza się kształcić- również jako np. informatyk, czyż nie? ![]() *Arystoteles ![]()
![]() |
#162 |
Zakorzenienie
|
Ja nie twierdzę, ze polonistyka jest arcytrudna, ale jednak nie jest to kierunek banalny i wbrew pozorom nie każdy może go studiować.
Medycyna to inna bajka, tak jak zresztą kierunki ścisłe. Wg mnie każdy zawód jest potrzebny, nawet ten polonista, bo bez niego nasz język bardzo by zubożał. Ale niestety humaniści nie są doceniani, a szkoda.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#163 |
Raczkowanie
|
Nie przesadzajmy znowu tak z poziomem trudności kierunków technicznych
![]() Jak się jest dobrym w tym co się robi, to można osiągnąć sukces (i idące z nim zwykle pieniądze) w każdej dziedzinie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#164 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() No super sprawa. ![]() ![]() A fakt, biblia Jakuba Wujka z 16 wieku czy coś teges pewnie i nie nastręcza przyjemności czytania; kroniki Galla Anonima - dla mnie nudne straszliwie, ale, i na filologii klasycznej, no właśnie, trzeba przyswajac coś, o czym się wcześniej nie miało wielkiego pojęcia, w koncu greka czy łacina w obiegu nie funkcjonują... ![]()
![]() Edytowane przez Aeterna Czas edycji: 2007-06-16 o 17:25 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#165 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#166 |
Zakorzenienie
|
Biblia Jakuba Wujka jest jednym z wielu takich przyjemnych utworów
Co do mojego kolegi, to myślę, że to pytanie nie ma sensu, bo każdy robi to, co lubi, albo jest cudakiem i sie męczy. Nie ma co się rozwodzić nad stopniem trudności studiów, bo każde są inne.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#167 |
Zakorzenienie
|
Całkiem spore bingo, tylko zapomniałam dodać, że albo chodzi o zalki, albo o to, aby cos sensownego umieć. Można skonczyć nawet i osławioną informatykę, i jak wspominała, Justam, zbyt świetliście nie błyskać.
![]() Owszem ![]() ![]() Zauważmy, że nikt nie przyczepił się do 'pozostałych' językowców. ![]() ![]() A filozofia... Piękny kierunek. Też niełatwy.
![]() |
![]() |
#168 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Tu oklaski ![]() ![]() Panu Bogu świeczkę i diabłu ogarek ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#169 |
Rozeznanie
|
![]() bo widzisz, na filologii obcej wprawdzie zawiłymi wzorami się nie strzela, ale postronny i tak zwykle mało zrozumie. przypomniała mi się pewna historia z początku studiów. posłali nas niebożątka z II roku filologii na wykład gościnny z ekonomii. przyznaję, że większość z nas nie mogła przebić się przez karkołomne pojęcia, więc siedzieliśmy z dziwnymi minami. obok nas- z podobnymi minami- siedzieli studenci ekonomii. przypuszczam, że nowe dla nas pojęcia były im dobrze znane. jednak i oni nie nadążali za profesorem- wykład był w języku obcym, nota bene- moim kierunkowym. może gdybyśmy zaczęli współpracować, coś dałoby się z tego zrozumieć, a tak to tylko profesor był zadowolony z pełnej sali ![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#170 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nikt mi nie wmówi natomiast, że muzykologia... Filmoznawstwo... Że to są trudne studia. Filozofia, owszem. Yaa, umiłowanie mądrości, ![]() ![]() A polonistyka? SCS, gramatyka, dialektyka, co tam jeszcze, historia literatury, poetyka... edit. Ale faktycznie, dajmu spokój tej polonistyce, bo co ona bidulka winna, że tak ją za warkocz teraz szarpią i spać nie dają. ![]() ![]() Mnie zawsze zastanawiało 1. On jest malarzem... Jak to fajansiarsko brzmi, co nie - tzn. - chodzi mi o trzaskanie kasiory, nie o to drugie. ![]() Taki vG. Kuźwa, bidę klepał równą, ale... kurczę, polecam zajrzeć do plastyka, śmiem twierdzić, że portfel z piskiem ucieknie na samo dno torby. ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#171 |
Zakorzenienie
|
Aha, a brawa były i za to, że im bliżej człowiekowi do: mieć niż do: być; przeliczania obciążeń, tarć w silnikach, projektów nowych aerodymaicznych karoserii
![]() Coś o tym wiem. I nie stawiam humanistow wyżej jak ścisłowców. Niżej też nie. Zależy. Bo, znów inna bajka, że mój rispekt budzi wiedza, nie: dyplom.
![]() |
![]() |
#172 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A odnośnie wytłuszczonego/ choć w zasadzie nie tylko/-chodzi o jakąś reprezentatywną grupę,czy jednostki/jednostkę ? Tak się składa,że ja też nie sądzę człowieka po dyplomie -takim ,czy siakim.
![]() |
![]() |
#173 |
Zakorzenienie
|
Hm, no reprezentatywną jednostką mogłabym być np. ja i całkiem niemała grupa osób, o których wiem, że, no też tak mają.
![]() ![]() Nie żałuję w żadnym razie, że nie poszłam swego czasu na filmoznawstwo (i nie chodzi mi o pieniądze), ale - czasem mi smutno, gdy o nim pomyslę... ![]() Oczywiście, mogę sobie zostać znawczykiem kina ![]() ![]() ![]() ![]() Aa, taką orientalistyką też bym nie pogardziła. ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#174 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nie zaprzeczę-zawód może nie tyle piękny ,co przyjemny ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#175 |
Zakorzenienie
|
Poza tym, śmiem stwierdzić, że studia techniczne mogą być niemiłosiernie frustrujące. Bo - taki techniczykant np., nie, siedzi wklejony w komputer, jak ten osieł; liczy, dziubie, sapie
![]() ![]() A co ma taki na humanie?? Że mu promotor pracę zwróci?? ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#176 |
Zakorzenienie
|
I w dodatku -odkryć coś może
![]() ![]() Jeszcze chyba nie wszystko wynalezione zostało,prawda ![]() ------------ Aete ![]() ![]()
![]() |
#177 |
Rozeznanie
|
eee, faktycznie na humanie długo się nie pociągnie. o ile dobrze kojarzę- tak do 6-m-ca ![]() ![]()
![]() |
#178 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#179 |
Raczkowanie
|
Całkiem Spoko skoro uwazasz ze to taka prosta sprawa to powiedz....Przeczytalas chociaz 5 ksiazek takiego Gombrowicza i potrafisz wyciagnac z nich hmm...jakby to okreslic...''koncentarat przesłania'' ...? Polecam ci ''Kosmos'', napewno dasz rade
bo przeciez to taki pikuś... ![]() Wiesz...Seneca mawiał : "Conscientiae satis fiat, nil in famam laboremus: sequatur vel mala , dum bene merentis. "..... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#180 | |
BAN stały
|
Cytat:
"Ferdydurke" przeczytałam. W liceum jeszcze. Starczy mi ![]() Nie twierdzę, że to "taki pikuś", ale zdecydowanie prostsza sprawa niż jakieś algorytmy. A poza tym to nie czytam książek.... ![]() ....typu "książki", a nie naukowe ![]() Bo nie mam czasu i z niecierpliwością czekam na wakacje, kiedy będę mogła czytać po prostu KSIĄŻKI. Ale fakt, do Galla Anonima czy "Kosmosu" Gombrowicza nie sięgnę, bo czytam dla przyjemności, a nie katowania się lekturą. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:47.