|
|||||||
| Notka |
|
| Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4831 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Zapuszczanie włosów cz. IV
[1=fb24380c66adcd12b33e8f4 bdd3c2d486418deb5_5f7f99f 1ecd69;45675105]
Właśnie, Kascysko, mam do Ciebie takie pytanie. Zastanawiam się, ile prawy a ile fałszu jest w tym trąbieniu o przeproteinowaniu włosów i czasie, w jakim może to nastąpić? Wiadomo, że włosy są różne, ale w przypadku włosów proteinolubnych jaka może być mniej więcej granica? Czy tu jak w większości przypadków też trzeba po prostu wyczuć samemu? Pytam się dlatego, ponieważ moje włosy najlepiej zachowują się gdy dostają proteiny często, nawet co drugie mycie. Nie zanotowałam wtedy BHD, co natomiast zdarza mi się dość szybko, gdy włosy dostają tylko produkty emolientowo-nawilżające (szybki przyklap, dziecięce, zbyt miękkie włosy, zbijające się w kolonie, mało sypkie).[/QUOTE] Przeproteinowanie może nastąpić przy pojedynczym i niezbyt hardkorowym spotkaniu z proteinami, jeśli mamy do czynienia z włosami całkowicie ich nie lubiącymi (bardzo, bardzo rzadko spotykana sytuacja). Jeśli chodzi o włosy proteinolubne to powiem Ci, gdzie prawdopodobnie leży moja granica przeproteinowania - aplikacja na bogatości serum proteinowego zawierającego 25% objętościowych protein małocząsteczkowych przez 3 tygodnie przed każdym myciem. Myślę, że po tym czasie końcówki byłyby trochę sterane życiem ![]() Ale włosów proteinolubnych aż tak też jest niewiele. Cytat:
Cytat:
![]() [1=1c04c0ef348ca38f90d52b5 9e9c2f570f7211256_63ab873 f96396;45678905] Musztardowy Dabura jest nierafinowany, choc nie wiem co to za roznica - wlos jest martwy i tak czy siak nie przyswaja dobr z nierafinowanych.[/QUOTE] Właśnie A ja umyję Joanną, będę zombie ![]() Cytat:
[1=1c04c0ef348ca38f90d52b5 9e9c2f570f7211256_63ab873 f96396;45679962] Wariacki mamy wątek [/QUOTE]6 kg ![]() Cytat:
Cytat:
|
|
#4832 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4833 | |
|
Zakorzenienie
|
A masz baniaczek?
![]() A jakbyś porównała palmowy do kokosowego? ![]() Dobra, mam do Ciebie goooopie pytanie Czy Twoim zdaniem olejowanie tłuszczami pochodzenia zwierzęcego dałoby lepsze efekty niż roślinnymi? Teoretycznie dla włosów najkorzystniejsze są tłuszcze najbardziej zblizone do naszego łoju, prawda? Tak się tylko zastanawiam, masła na włosach bym nie przeżyła, jak sobie tylko wyobrażę jego zjełczały zapach, fuu. O smalcu nawet już nie wspominam Pamiętam, że Czarownicująca coś na ten temat pisała, ale chyba nikt się nie podjął testowania![]() ---------- Dopisano o 21:01 ---------- Poprzedni post napisano o 20:59 ---------- Cytat:
![]() Odcieni blondów jest dużo, podobno do każdego człowieka da się dobrać jakiś
|
|
|
|
|
#4834 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Lanolina jest zwierzęca, chyba jakaś ciężka do zmywania z włosów by była? Miałam kiedyś jakąś próbkę jako do ciała, strasznie gęste to było i "treściwe", coś jak rycynowy albo bardziej. Nie wiem czy widziałam gdzieś w składzie kosmetyków do włosów, ciekawa jestem. |
|
|
|
|
#4835 |
|
Zadomowienie
|
Mój naturalny to średni/ciemny blond.
Miałam kiedyś taki jasny, strasznie brzydki - zdjęcie w albumie. On zlewał się z moją skórą O: Nie wiem czemu akurat się na taki uparłam. A skusiałbym się może na coś takiego, tylko jeszcze odrobinę jaśniejszego: https://polki.pl/work/privateimages/formats/E/27962.jpg . Dodam też zdjęcie jakoś tydzień po farbowaniu brązem joanny. |
|
|
|
#4836 |
|
Zadomowienie
|
Lanolina jest używana do kosmetyków włosowych jak najbardziej. Ja dodaję do niektórych maseczek - mam tubkę lanoliny Mamma mia firmy Ziaja (niby dla mam do pielęgnacji brodawek piersiowych).
Samej bym na włosy nie kładła. |
|
|
|
#4837 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
chociaż ja bym dziewczyny z takimi wlosami już blondynką nie nazywała![]() Lanolinę pominęłam, bo to wosk a nie tłuszcz Fajny produkt, tylko cieżki w obsłudze. Pamiętam, że kiedyś wcierałam lanolinową maść z olejkami z Rossmanna, szkoda, ze ją wycofali. Idealnie "leczyła" zjechane końce---------- Dopisano o 21:16 ---------- Poprzedni post napisano o 21:13 ---------- Cytat:
![]() Ta marchewa jest świetna, ale bez pomalowanych oczy (przynajmniej tuszem) możesz wyglądać jak w peruce. Kreska eyelinerem też mile widziana Naturalnym rudzielcom jest łatwiej pod tym względem, mimo jasnej oprawy oczu. Pomarańczowe tony zazwyczaj idealnie zgrywają się z ich twarzami. Edytowane przez truskawkowawiosna Czas edycji: 2014-03-20 o 21:24 |
||
|
|
|
#4838 |
|
Zadomowienie
|
zdjęcia dodane.
można podziwiać mój przepiękny blondzik ![]() Racja, ja widziałam jedną rudawą dziewczynę, która tylko wzmacniała kolor (na taki czerwono-rudy) i wyglądała ślicznie. |
|
|
|
#4839 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja jestem alergiczką i np maziam się nierafinowanymi olejami i kremami na bazie lanoliny, która ponoć też uczula. A mi pasują. Natomiast 90% drogeryjnych czy aptecznych kremów niemiłosiernie wysusza mi skórę twarzy albo powoduje stan zapalny, tudzież inne niespodzianki. W zasadzie tylko do rąk używam kupnych kremów Alterry granat, Weledy granat i aptecznego Eucerinu. Do twarzy zostaje z kupnych Weleda bo Eucerin czy Alterra już odpada. Jeśli Twój argan nie śmierdzi to cóż, mimo napisu coś z nim nie tak. |
|
|
|
|
#4840 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Myśląc o blondzie dla Ciebie bardziej przyszło mi do głowy coś takiego KLIK KLIK ---------- Dopisano o 21:56 ---------- Poprzedni post napisano o 21:34 ---------- Drapię się po głowie co chwilę, szampon Timotei z awokado mnie urządził Szkoda, bo jest bardzo fajny dla włosów. Chyba jutro Nizoral pójdzie w ruch, a Timotei jako mydło w płynie
|
|
|
|
|
#4841 |
|
Zakorzenienie
|
Boszzzzzz, nie było mnie prawie tydzień i nadrabiac Was będę chyba ze 2 dni, ale Wy płodne
![]() Widziałam wczoraj ten początek ruskiej afery w jeszcze nie wykasowanym poście u Gapy i hm.... Kascysko jak ja się cieszę, że jesteś, głos rozsądku w świecie pełnym owieczek i owczego pędu... Troszkę prywaty, bo muszę sie pochwalic: dostalam dziś pracę i skaczę ze szczęścia Lecę zacząc nadrabianie
|
|
|
|
#4842 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
|
|
|
#4843 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
O marchewie nie powiem, bo się nie znam już nic a nic...Aaaa, ten ciemny blond to prawie jak mój, ale jednak nie ta tonacja i w ogóle. No chyba przesadzili Mnie urządziła chyba znowu Joanna (szampon). Ale jak to jest, swędzenie pojawia się nie od razu, tylko ok. 12godzin od mycia. Nie mam łupieżu ani zaczerwienień, łagodzi mi skalp olej (różne już próbowałam, nawet z macerat cebulą i czosnkiem i każdy łagodził). ---------- Dopisano o 22:06 ---------- Poprzedni post napisano o 22:04 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#4844 |
|
Zadomowienie
|
Który szampon Joanny? Ja do tej pory używałam tylko zielonego Joanna Rzepa (w komplecie z wcierką) i truskawkowego wersji mini.
|
|
|
|
#4845 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zapytała czy byłoby jej dobrze, to odpowiedziałam szczerze Kazdy niech nosi kolor w jakim czuje się dobrze![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#4846 |
|
Zadomowienie
|
Z pokrzywą i zieloną herbatą. Szampon jest ok, ale chyba jakoś za silny dla skóry, barwa to samo. Na razie tragedii nie ma, obserwuję co się dzieje po różnych rzeczach. Myłam odżywką ostatnio i tez trochę swędziało ale mniej (ale też po 12 godzinach). Teraz po 24 godzinach mniej więcej, z ulgą się nasmarowałam olejem no i nie wiem czym będę zmywać jutro rano.
|
|
|
|
#4847 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Działanie podobne, za to palmowy bardziej upierdliwy - trudniej się rozpuszcza no i wszystko jest żółte... To rozważanie dość ideologiczne i trzeba by zacząć od pytania - co rozumiemy pod pojęciem "odżywianie włosów"? Na Twoje pytanie odpowiem, jak padnie kilka pomysłów ![]() Cytat:
Po prostu nie masz alergii na ekstrakty roślinne. A to jakby nie patrzeć - chyba "najpopularniejsza" grupa alergenów. Macałam i wąchałam kilka, żaden nie śmierdzi. Tyle, że dla mnie roztwór cysteiny też nie śmierdzi, a podobno powinien walić zgniłym jajem. Kwestia przyzwyczajenia i znieczulenia na zapachy. Cytat:
|
|
#4848 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A ktoś miał ten szampon wiśniowy, niby do włosów farbowanych w takiej białej półlitrowej butli z czerwoną nakrętką? Kiedyś zastanawiałam się nad nim, ze względów zapachowych, ale ostatecznie wybrałam z AB miodowo-mleczny. Stuningowany olejem rycynowym jest nawet fajny, nabłyszcza włoski. |
|
|
|
|
#4849 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Kreska na oku wsio załatwia i jest wszystko dobrane ok.Ja wczoraj jak myłam odżywką, to zrobiłam też peeling kawowy, żeby właśnie te ewentualne warstwy ściągnąć. Dzisiaj wieczorem na jakieś pół godziny wtarłam jogurt naturalny, a teraz mam już lekko obmyte włosy OMO i nałożony olej na odżywkę Farmonę z lnem, i w skórę wtarty olej lniany i z wiesiołka, i dalej trochę swędzi
|
|
|
|
|
#4850 |
|
Zadomowienie
|
Dzięki za pomoc i opinie.
![]() Wolha wRedna , gratuluję
|
|
|
|
#4851 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ile dajesz kropli rycyny na porcję szamponu? Mieszasz przed użyciem, tak? Edit. jeszcze się dosmarowałam Khadim na porost...na razie świąd zniknął. Edytowane przez Floria Czas edycji: 2014-03-20 o 22:56 |
|
|
|
|
#4852 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,1...ra-wersja.html . Edytowane przez KONICZYNKA 47 Czas edycji: 2014-03-20 o 23:15 |
|
|
|
|
#4853 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Miałam kiedyś szampon taki, tatarakowy albo pokrzywowy z tej serii. W każdym razie jakiś ziołowy. Myłam nim codziennie moje krótkie włosy, a jak trochę urosły, to zauważyłam, że się plączą jakoś dziwnie po tym szamponie, i nie wykończyłam tej butelki Wtedy skóra nie była podrażniona, więc myślę, że teraz więcej czynników ma na podrażnienie wpływ. Niestety, ilości kosmetyków które używa włosomaniaczka, dają takie zagrożenie, sumowania podrażnień z wcześniej tolerowanych składników.
|
|
|
|
|
#4854 |
|
Zadomowienie
|
Zawsze wstrząsam, choć zauważyłam, że olej nie ma w tym połączeniu chęci migracji do góry, jak to czyni w mieszance z typowym ziołowym szamponem.
Rycyną wzbogacam prawie każdy szampon. Kiedyś przydarzyła mi się w związku z tym przezabawna historia na obozie jeździeckim - otóż ktoś podwędził mi dopiero co kupiony szampon ziołowy Farmony pokrzywa z mydlnicą, na jego (tzn. złodzieja) nieszczęście też w takiej ciemnej butelce do której swoim zwyczajem też wlałam rycynę, ale nie wstrząsnełam więc nic nie było widać. Owa nieszczęśnica ukradłszy mi szampon wylała go sobie na głowę będąc pod prysznicem (a w zasadzie wylała samą rycynę bo znajdowała się na górze) i się przestraszyła bo nie wiedziała co z tym zrobić. |
|
|
|
#4855 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4856 |
|
Zadomowienie
|
Do mocniejszych, znaczy ziołowców, nawet do Fitomedu z mydlnicą.
Do tej Joanny z AB na początku miałam nie dawać, ale przeczytałam skład i stwierdziłam, że jednak dam. Hippa czy Nivei Baby z reguły rozcieńczałam wodą tzw. metoda kubeczkową przed użyciem. Nie dodawałam do nich rycyny bo zawierały olej migdałowy i to wyczuwalny. Ale kaczuszkę Bambi już rycynką wzbogaciłam. ![]() Moja skóra i włosy nie lubią tzw "rypaczy" nawet do zmywania nafty zmieszanej z rycyną (samej nafty nigdy nie nakładam). |
|
|
|
#4857 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4858 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja nie dawałabym innego bo efekt może być nieciekawy. Garść informacji o rycynie: "Olej rycynowy to ważny składnik kosmetyków, znany pod nazwą Castor Oil. Jest dobrze tolerowany przez skórę, nie wysycha, dobrze nawilża. Zapobiega wysychaniu skóry i dobrze chroni skórę przed czynnikami atmosferycznymi. Ma lekkie działanie zmiękczające i przeciwzapalne. Dobrze pokrywa skórę, włosy, rzęsy i brwi, dlatego występuje w szminkach, pomadkach, tuszach, błyszczkach, w odżywkach do włosów, w brylantynie. Dodawany do lotionów, kremów i śmietanek kosmetycznych. Korzystnie wpływa na włosy, nadając im miękkość i połysk, ponadto ochrania powłoczkę włosa. Jest dobrym materiałem do uzyskania detergentów (synteza), jak i złagodzenia osuszającego działania syntetycznych detergentów (dodatkowy składnik)." więcej: http://rozanski.li/?p=1164 Edytowane przez KONICZYNKA 47 Czas edycji: 2014-03-21 o 01:41 |
|
|
|
|
#4859 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Edytowane przez 1c04c0ef348ca38f90d52b59e9c2f570f7211256_63ab873f96396 Czas edycji: 2014-03-21 o 07:13 |
|
|
|
|
#4860 |
|
Zakorzenienie
|
Doczytałam Was dziewczyny w końcu
![]() Teraz czeka mnie przeprowadzka, trochę załatwiania różnych spraw i chyba będę tak głównie podczytywac, bo nawet jak nie będę miała czasu na pisanie, to czytanie Was - uzależnia. Jeszcze tak wracając do ruskich oszukańczych kosmetyków. Miałam przyjemnośc umyc włosy czarnym mydłem agafii i niech sobie na blogach piszą co chcą, ale jestem zachwycona Dorobiłam się Amli w proszku. Niedługo wypróbuję jak działa. Dotychczas miałam 2 razy makę i bardzo sobie chwaliłam. Poprawiała mi skręt, a włosy w kucyku wydawały się grubsze. Mam też mojego Biovaxa Latte, za godzinkę testuję, aktulanie siedzę z olejem z orzechów laskowych. Takie małe pytanko: próbowała któraś z Was urzywac spirulinę na włosy? Dostałam troche od koleżanki, na twarz nie położe, bo pewnie mi zafunduje sacharę, ale na włosy chyba sie skuszę
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:26.

[/QUOTE]

Czy Twoim zdaniem olejowanie tłuszczami pochodzenia zwierzęcego dałoby lepsze efekty niż roślinnymi? Teoretycznie dla włosów najkorzystniejsze są tłuszcze najbardziej zblizone do naszego łoju, prawda? Tak się tylko zastanawiam, masła na włosach bym nie przeżyła, jak sobie tylko wyobrażę jego zjełczały zapach, fuu. O smalcu nawet już nie wspominam