|
|
#151 | |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Dieta Niskoweglowodanowa Lutza
Cytat:
---------- Dopisano o 18:24 ---------- Poprzedni post napisano o 18:21 ---------- Na żywieniu niskowęglowodanowym jestem 5-ty rok, w codziennym żywieniu licze tylko ilośc węglowodanów, jem max 70 gram, czasem mniej, białka i tłuszczu jem na oko, tyle aby nie byc głodną. Jem zawsze do syta, nigdy nie jestem głodna, jestem szczupła, czasem myśle że mogłabym z 1-2 kg przytyc ale ciężko jest przytyc na tym żywieniu. Wszystkim gorąco polecam. |
|
|
|
|
|
#152 |
|
Rozeznanie
|
zgadza się, żywienie niskowęglowodanowe jest na całe życie, bo po powrocie do starych nawyków (jedzenia dużej ilości węglowodanów) na pewno przytyjecie. czy ktoś może stosuje dietę dr. Lutza? ja zaczęłam prawie 4 tygodnie temu po 3 latach zażerania się węglowodanami i jak na razie jestem zadowolona. ktoś dołączy?
|
|
|
|
|
#153 |
|
Raczkowanie
|
Ja też zaczynam stosować tą dietę... Ale jak dla mnie jest dość problematyczna. Np. co jeść w pracy na śniadanie?? Zwykle jadłam kanapki... ciężko mi wymyślić coś, co mogę sobie szybko przygotować i wziąć z domu do biura... Jajka na twardo? Jakiś nabiał ewentualnie, ale jaki najlepiej? Co Wy jecie na śniadanko?
|
|
#154 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Dieta niskowęglowodanowa-kto ze mną?
Też jestem ciekawa jakiś przepisów... Może ktoś coś podpowie?
|
|
#155 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
a do tego na przekąskę np. kubek tłustej śmietany,którą wyjadam jak jogurt łyżeczką. i to mi wystarcza na 8 godzin,nie jestem non stop głodna jak kiedyś
|
|
|
|
|
|
#156 |
|
Rozeznanie
|
"zwykłe" przepisy na mięso i ryby można zaadaptować,np. ja zamiast bułki tartej do mielonych daję otręby żytnie,tak samo do pulpetów. te otręby mają mało węgli,do tego nieprzyswajalnych,bo błonnik ![]() dodatkowo są dostępne w sieci,np.na chomiku książki Jana Kwaśniewskiego w pdf-ach i tam są przepisy np. "Dieta optymalna", jest to także dieta niskowęglowodanowa, Kwaśniewski podaje nawet przepisy na optymalne ciasta!! wszystko jest ładnie opisane,ilość węgli, tłuszczów i białek w każdej potrawie
Edytowane przez _Asiaczek_ Czas edycji: 2013-03-26 o 15:52 |
|
|
|
|
#157 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#158 |
|
Raczkowanie
|
Dzięki dziewczyny za rady
Jednak mój problem tkwi w tym, że nie mam jak w pracy odgrzać sobie jedzenia... zimny kotlet czy gulasz, czy zupa...nie będą smaczne Dlatego własnie mam taki problem z tym śniadaniami. Jedyne co, no to sałatki mogę sobie przygotowywać...ale co jeszcze?
|
|
#159 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
#160 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
ja mam mikrofalę w pracy,ale nie korzystam,bo mikrofala robi z jedzenia zwykłą pulpę i zapychacz,nie lubię |
|
|
|
|
|
#161 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Wybacz, ale dla mnie zupa o temperaturze pokojowej to zimna zupa, więc jak dla mnie ten pomysł niestety odpada... kotleta już prędzej można zjesć nieodgrzewanego, z jakąś sałatką... A jecie jakiś nabiał, oprócz śmietanki?? Jeśli tak, to co z nabiału jest najlepsze na tej diecie?
|
|
|
#162 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
ja akurat zup do pracy nie biorę,bo faktycznie taka niepodgrzana to nieciekawa,ale drugie dania jak najbardziej. nabiał można owszem,najlepiej tłusty,bo odtłuszczony to jest niewiele warty,no i zawiera więcej węgli. tłuste sery białe i żółte, camembert,brie itp. mascarpone aczkolwiek jest on baaardzo tłusty i ja całego na raz nie przełknę staram się nie za dużo tego nabiału, bo zawiera on jednak hormony oraz podnosi insulinę, u niektórych osób nabiał blokuje chudnięcie, więc jak chcesz zrzucić parę kilo,to ostrożnie
|
|
|
|
|
|
#163 |
|
Zakorzenienie
|
Czy na śniadanie mogę normalnie zjeść bułkę pełnoziarnistą z masłem śmietankowym i 2 jaja na miękko?
Czy cebula do np. łopatki wieprzowej + surówka z kapusty kiszonej to dobry pomysł? Czy 3 duże cebule z obiadu + bułka ze śniadania to za dużo węgli jak na jeden dzień?
|
|
|
#164 |
|
Rozeznanie
|
Lutz odradza pieczywo,ale nie zabrania. ważne,żeby dziennie zjeść nie więcej niż 72 gramy węgli, jedna bułka ma ok.45 gramów,więc sporo. myślę,że taki zestaw jak podałaś jest ok,cebula ma 7,5 g w 100 gramach,a kapusta kiszona tylko 1,5 g. Wg Lutza lepiej swoją dzienną rację węgli czerpać z warzyw,ale jak uważasz
|
|
|
|
|
#165 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
trochę więcej z tym pracy - bo trzeba wcześniej wszystko przygotować, ale mi to pasuje....po zjedzeniu takiej sałatki rano, jestem przez pół dnia najedzony.... |
|
|
|
|
|
#166 |
|
Przyczajenie
|
Cześć i czołem
![]() Postanowiłam dołączyć do grona Lutz'owych odchudzaczy, wraz z moim mężczyzną. Przez 3 dni stosowaliśmy się do zasad diety kopenhaskiej, jednak okazało się że z naszym trybem życia dalsze działania w tym kierunku mogą się źle skończyć... wczytaliśmy się zatem w dietę niskowęglowodanową. Dzisiaj pierwszy dzień. Mam do Was pytanie, ponieważ gdzieś w tym wątku wpadły mi w oko wątpliwości związane z połączeniem diety Lutza i zespołu policystycznych jajników. Póki co czekam "w kolejce" na badania, aczkolwiek wszystko wskazuje na to schorzenie. Macie jakieś doświadczenia z tym związane? Na co powinnam uważać...? Tak, przeczesałam ynternety z pomocą Google, jednak chciałabym coś usłyszeć od Was, osób doświadczonych w kwestiach diety niskowęglowodanowej
Edytowane przez Pelococta Czas edycji: 2013-06-06 o 12:54 Powód: błąd ort :) |
|
|
|
|
#167 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() w kwestii porad to radzę NIE LICZYĆ KALORII, najadać się do syta,bo na tej diecie na pewno nie przytyjecie,nie bać się tłuszczu,ale cukier i mąka są wykluczone jak chcecie schudnąć
Edytowane przez _Asiaczek_ Czas edycji: 2013-06-07 o 15:01 |
|
|
|
|
|
#168 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
waga same leci... ja ze swoich obserwacji dodam, że po wejściu w dietę, przestałem mieć ochotę na słodkie....ale to pewnie kwestia indywidualna |
|
|
|
|
|
#169 |
|
Przyczajenie
|
Cieszę się bardzo słysząc takie wieści
ja z natury nie jestem jakoś wybitnie "cukrolubna", za to słone przekąski... ahh normalnie jadłabym i jadła Chipsy, chrupki, krakersy, precelki... Szkoda że większość z nich ma dużo węglowodanów.Więc, nie poddaję się (szczerze mówiąc, już odnotowałam spadek wagi - szybko O.o), liczę węglowodany, o kaloriach zapominam. W końcu dieta dla mnie
|
|
#170 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#171 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Odżywianie Niskoweglowodanowe
Podbijam bardzo stary wątek
![]() Mam nadzieję, że znajdą się wizażanki zainteresowane rzeczową dyskusją na temat low-carb (nie tylko CKD). Bardzo chętnie poczytam szczególnie o doświadczeniach z dietą ketogeniczną.
|
|
#172 |
|
Zadomowienie
|
Ojej, wątek z 2006 roku
No ale może ktoś się znajdzie. Czytam właśnie "Życie bez pieczywa" i autor proponuje do 72 g W. To nawet sporo. Myślę, że bez problemu dam radę. Ja liczę, że low-carb złagodzi mi problemy jelitowe. Szukam w necie jakiś info, ale są sprzeczne
|
|
|
|
|
#173 |
|
Rozeznanie
|
Mam, niestety, nie mile wspomnienia z dieta ketogeniczna, stosowalam przez 3 msc, najpierw normalnie potem w polaczeniu z IF. Jadlam 30g-50g wegli bialko 50g i wiekstosc tluszczy z oleju kokosowego. Zakonczylo sie smutno, bo powrotem do kompulsow i ogolnego hormonalnego misz-maszu
. Przez cala diete czulam sie bardzo dobrze, jesli chodzi i efekty wizualne to schudlam 15kg(ktore potem wrocilo), jednak kortyzolowy brzuszek zostal z czego mozna wnioskowac, ze to wszystko bylo za duzym stresem dla mojego organizmu. Teraz jem 150-200g wegli, juz od odluzszego czasu, wiec najwyrazniej LOW CARB nie byl mi pisany. |
|
|
|
|
#174 | |
|
Zadomowienie
|
Tak, low carb nie jest dla każdego. Ja tez nie wiem jak będę się dalej czuła. Na razie ogólnie ok, tylko wczoraj zaczęły mnie boleć kości u stóp i do dziś troszkę trzyma. Mam nadzieję, że to nie jest jakiś skutek uboczny.
W dzisiejszym czas, gdy proponowane spożycie W oscyluje w granicach 400 g, to nawet jak będziemy jeść 200 W to i tak będzie to "low carb" ![]() Kurcze, zaparcia co większe. Chyba jednak mi ta dieta nie służy
"Niech pożywienie będzie Twoim lekarstwem..." Edytowane przez akot80 Czas edycji: 2014-03-16 o 20:04 |
|
|
|
|
|
#175 |
|
Raczkowanie
|
Super, że wątek został odświeżony
![]() Od około dwóch tygodni ograniczam węgle. Przede wszystkim lepiej się czuję. Mniej wyprysków, koniec spuchniętego brzucha. Cm też lecą. Wacham się jedynie ile powinnam mieć tłuszczy. Jak rozłożyłyście dziewczyny WTB?
|
|
#176 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Ja staram się rozłożyć makro standardowo: węgle do 30g, białka max. 2g/kg beztłuszczowej masy ciała, reszta tłuszcze (u mnie ok. 150g). Generalnie tłuszczami regulujesz kaloryczność, więc dajesz ile Ci pasuje do bilansu ![]() U mnie w praktyce wychodzi jednak troche inaczej, ok. 10-15g węgli i dużo za dużo białka. Z obcięciem węgli nie miałam problemów, bo nieszczególnie kocham warzywa i owoce Tłuszcze mi służą w każdej ilości, więc tu też było łatwo. Jedyny problem to dla mnie białko - przez dłuższy czas jadłam typowo "kulturystycznie" i po pierwsze nie umiem, a po drugie boję się, obciąć białko z ponad 30% do ledwo 20%. Ale to dopiero mój pierwszy miesiąc keto, myślę, że z czasem będzie łatwiej
You say I'm getting older. I say I'm getting better. Edytowane przez Kuningatar Czas edycji: 2014-03-20 o 11:34 |
|
|
|
|
|
#177 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
wydaje mi się, że zaparcia pojawiają się gdy w diecie jest za dużo chudego białka a za mało tłuszczy i węgli (ale takich z warzywek, a nie z ziemniaków czy mąki rzecz jasna , czyli węgle nadal w ramach dietki low-carb).Może jedz więcej warzyw, owoców i tłuszczu a troszkę mniej białka? Generalnie dieta low-carb jest wspaniała Tak naprawdę taką dietę/styl życia, odżywiania, powinno się stosować cały czas. Np. zboża powodują że puchnę w tempie ekspresowym, dosłownie jak piłka którą ktoś pompuje. Z dnia na dzień grubsza. Potem wystarczy kilka dni low-carb, i schodzi ze mnie woda, jak powietrze z balonika. Buzia przestaje wyglądać jak księżyc w pełni, brzuch staje się bardziej płaski... same zalety Umieć wytrwać w low - carb na stałe.... to moje marzenie Właśnie rozpoczynam kolejną próbę przejścia na stałe na taki sposób odżywiania.
|
|
|
|
|
|
#178 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Też mam nadzieję, ze tym razem wytrwam.
|
|
|
#179 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#180 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Robisz sobie doładowania węglowodanami?
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:12.

Dlatego własnie mam taki problem z tym śniadaniami. Jedyne co, no to sałatki mogę sobie przygotowywać...ale co jeszcze?