Każda dba o ładny brzuszek by zamieszkał w nim maluszek - cz. 13 - Strona 38 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-03-21, 09:48   #1111
wiecznie_pod_wiatr
Zakorzenienie

Dot.: Każda dba o ładny brzuszek by zamieszkał w nim maluszek - cz. 13

Cytat:
Napisane przez zielinka_87 Pokaż wiadomość
Witaj

Ja też się witam. Dzisiaj bardzo późno ale dopiero wstałam. Widzę choróbsko zbiera żniwo.

Meire , Karloo Leczyć się raz dwa.

No a ja wam powiem, że pieknie dzisiaj u mnie słońce świeci, ale bardzo wietrznie jest. Muszę się do skarbówki dziś wybrać, ale tak późno wstałam, że mi się nic nie chce. Nawet mnie głowa pobolewa bo za długo spałam. Też tak macie czasem, że jak za długo śpicie to dzień do bani, nie można się ogarnąć i głowa was boli?
ja tak nie mam, bo uwielbiam spać ile wlezie
wiecznie_pod_wiatr jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-21, 09:50   #1112
ladypurple
Raczkowanie

Cytat:
Też tak macie czasem, że jak za długo śpicie to dzień do bani, nie można się ogarnąć i głowa was boli?
Ja np. jak pójdę bardzo późno spać i wcześnie wstanę to lepiej się czuję niż jak za długo śpię.
A poza tym, zawsze jak długo śpię boli mnie głowa.. ale tak, że nawet tabletka nie pomaga. Więc to chyba jest normalne :P
03.2014 r. -Aniołek mój
ladypurple jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-21, 09:56   #1113
meire
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Karoloo Pokaż wiadomość
Juz mi troche lepiej :-D nie mialam w domu nic poza polopiryna s na zbicie goraczki (dochodzila do 38.1 )

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka
Ja mialam rano 39,5st... dobrze, ze tz mi wczoraj kupil cos na zbicie.. A jak mnie mdli po tym antybiotyku... Faaak.. Na chlebku suchym tym lekkim jade teraz... jak nie urok, to sraczka...
A Ciebie polopiryna zawsze stawia na nogi??

Cytat:
Napisane przez wiecznie_pod_wiatr Pokaż wiadomość
dzień dobry

Ja już po wizycie . Są dwa ciałka żółte , czyli oba "jaja" pękły . Z racji, że jedno ciałko żółte to gigant muszę się pojawić w czasie @ żeby zobaczyć czy nie będzie torbieli. Endometrium 8,5 . Dostałam też od razu luteinę, co by w razie ewentualnej ciąży od razu zacząć brać. Progesteronu badać nie muszę, bo poziom e2 był rewelacyjny . Boszzz, w końcu piękna owulacja
Ale cudownie!!... no, to teraz nie ma innej opcji.. Beda pieeekne blizniaki..
Fajnie, ze cos sie rusz u Ciebie..

Ale masz zwierzyniec piekny, kobito!!... Maciej to zacny jegomosc... Miny persow mnie powalaja na cyce zawsze i niezmiennie.. a jezyki urocze..
Witaj zatem oficjalnie w naszym gronie..
Bylas u gina po #?.. Robilas jakiekolwiek badania?? Tez jestem po #... Zaraz Cie z dziewuchami bedziemy ustawiac z badaniami..

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

Zuzka - ur. 19.11.2009

Julcia - 08.11.2013

II - 22.05.2014

Natalka - 28.01.2015

16.01.2015

meire jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-21, 09:57   #1114
Karoloo
<3 <3 <3

Wiecznie super w koncu cos sie dzieje

Co do spania to najlepiej sie czuje jak spie 4-6 h :-D

Franek 15.12.2014
Zosia i Klara 08.12.2016
<3
Karoloo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-21, 09:58   #1115
zielinka_87
Zakorzenienie

Cytat:
dzień dobry

Ja już po wizycie . Są dwa ciałka żółte , czyli oba "jaja" pękły . Z racji, że jedno ciałko żółte to gigant muszę się pojawić w czasie @ żeby zobaczyć czy nie będzie torbieli. Endometrium 8,5 . Dostałam też od razu luteinę, co by w razie ewentualnej ciąży od razu zacząć brać. Progesteronu badać nie muszę, bo poziom e2 był rewelacyjny . Boszzz, w końcu piękna owulacja

Wiecznie gratki za piękną owulację.
A ja mam takie pytanie bo nie jestem super ekspertem. Nie miałam monitoringu, ale ostatnio miałam USG na którym był pęcherzyk dominujący 17mm. Byłam wtedy u gina w 14 dniu cyklu, teraz idę w 16 dniu cuklu więc może być już po owulacji, a właśnie interesuje mnie czy mi te pęcherzyki w ogóle pękają. Jak nie będzie już pęcherzyka to rozumiem, że po obecności ciałka żółtego gin pozna, że owulacja już była?
Bo np. może się zdarzyć, że to akurat będzie dzień owulacji i tak się zastanawiam czy już wtedy od razu widać to ciałko żółte czy tak dopiero w jeden, dwa dni później?

18cs, 5cs po laparo
szczęście trwało za krótko (8tc)

I ivf
II ivf Beta 9dpt 119, 13 dpt 408, 15 dpt 1244

zielinka_87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-21, 10:00   #1116
wiecznie_pod_wiatr
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez meire Pokaż wiadomość
Ja mialam rano 39,5st... dobrze, ze tz mi wczoraj kupil cos na zbicie.. A jak mnie mdli po tym antybiotyku... Faaak.. Na chlebku suchym tym lekkim jade teraz... jak nie urok, to sraczka...
A Ciebie polopiryna zawsze stawia na nogi??

Ale cudownie!!... no, to teraz nie ma innej opcji.. Beda pieeekne blizniaki..
Fajnie, ze cos sie rusz u Ciebie..

Ale masz zwierzyniec piekny, kobito!!... Maciej to zacny jegomosc... Miny persow mnie powalaja na cyce zawsze i niezmiennie.. a jezyki urocze..
Bylas u gina po #?.. Robilas jakiekolwiek badania?? Tez jestem po #... Zaraz Cie z dziewuchami bedziemy ustawiac z badaniami..

cieszę się jak małe dziecko

kurde to ładnie Cię rozłożyło . Byłaś u lekarza?
Stary 2014-03-21, 10:02   #1117
Karoloo
<3 <3 <3

Meire biedaczysko zarazilas mnie wirtualnie a polopiryna dziala ale musze zabrac 2 tabl i wieczorem to samo dodatkowo uderzeniowa dawka rutinoskorbin lub cos podobnego

Franek 15.12.2014
Zosia i Klara 08.12.2016
<3
Karoloo jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-03-21, 10:05   #1118
wiecznie_pod_wiatr
Zakorzenienie

Cytat:
Wiecznie super w koncu cos sie dzieje

Co do spania to najlepiej sie czuje jak spie 4-6 h :-D

szalona jesteś . Ja po 4 godzinach snu to chyba na stojąco bym zasypiała w ciągu dnia

Cytat:
A ja mam takie pytanie bo nie jestem super ekspertem. Nie miałam monitoringu, ale ostatnio miałam USG na którym był pęcherzyk dominujący 17mm. Byłam wtedy u gina w 14 dniu cyklu, teraz idę w 16 dniu cuklu więc może być już po owulacji, a właśnie interesuje mnie czy mi te pęcherzyki w ogóle pękają. Jak nie będzie już pęcherzyka to rozumiem, że po obecności ciałka żółtego gin pozna, że owulacja już była?
Bo np. może się zdarzyć, że to akurat będzie dzień owulacji i tak się zastanawiam czy już wtedy od razu widać to ciałko żółte czy tak dopiero w jeden, dwa dni później?
jak pojawisz się zaraz po owu to powinien być płyn w zatoce douglasa i jakiś "ślad" po pęcherzyku. Ciałko żółte tworzy się nieco później. Ja jak byłam w czwartek na usg i dzień później miałam podany Pregnyl to gin kazała mi się pojawić pod koniec właśnie tego tygodnia, żeby mogła zobaczyć ewentualne ciałko żółte
Stary 2014-03-21, 10:14   #1119
ladypurple
Raczkowanie

Cytat:

Tak mam zwierzyniec, do tego zwierzyńca zalicza się też mój mąż, ale nie wrzucałam zdjęcia :P
Tylko jednego do szczęścia brakuje.. dzieciątka
Byłam u gina po #. na usg najpierw żeby sprawdzić czy wszystko się wyczyściło. Później u innego, żeby doprosić się o skierowanie na badania jakieś.. ale usłyszałam tylko, że po pierwszym # nie wysyła się na badania, bo mnóstwo kobiet przez to przechodzi i nfz by zbankrutowało..
Chcę zrobić przede wszystkim badanie na tokso, ale poczekam na @.

A słyszałyście dziewczyny o czymś takim jak niezgodność krwi? Ma to jakieś znaczenie?
Wiem, że u nas jest taka niezgodność, bo ja mam Arh-, a mój TŻ Brh+. Słyszałam, że to źle.. ale ponoć dopiero podczas porodu.. przynajmniej tak powiedziała mi moja gin.
03.2014 r. -Aniołek mój
Stary 2014-03-21, 10:22   #1120
zielinka_87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ladypurple Pokaż wiadomość
Tak mam zwierzyniec, do tego zwierzyńca zalicza się też mój mąż, ale nie wrzucałam zdjęcia :P
Tylko jednego do szczęścia brakuje.. dzieciątka
Byłam u gina po #. na usg najpierw żeby sprawdzić czy wszystko się wyczyściło. Później u innego, żeby doprosić się o skierowanie na badania jakieś.. ale usłyszałam tylko, że po pierwszym # nie wysyła się na badania, bo mnóstwo kobiet przez to przechodzi i nfz by zbankrutowało..
Chcę zrobić przede wszystkim badanie na tokso, ale poczekam na @.

A słyszałyście dziewczyny o czymś takim jak niezgodność krwi? Ma to jakieś znaczenie?
Wiem, że u nas jest taka niezgodność, bo ja mam Arh-, a mój TŻ Brh+. Słyszałam, że to źle.. ale ponoć dopiero podczas porodu.. przynajmniej tak powiedziała mi moja gin.
Z tą krwią to ci dobrze lekarz powiedział. Chodzi po prostu o konflikt serologiczny. W pierwszej ciąży nic nie grozi ani tobie ani dziecku. Organizm tylko wytworzy przeciwciała. Za to w drugiej ciąży te przeciwciała się uaktywnią i zaczną niszczyć kwinki czerwone płodu i traktować jako obcy organizm ( coś na zasadzie reakcji immunologicznej przy odrzucaniu np. przeszczepu). Ale to dopiero jak dzidziuś w pełni zacznie korzystać z łożyska i pępowieny. Dlatego ważne jest by o tym wiedzieć w pierwszej ciąży bo lekarze już chyba w tej pierwszej podają leki które mają spowodować nie wytworzenie tych przeciwciał, żeby w przyszłości było bezpiecznie dla drugiego dzieciątka. Nie jestem jedynie pewna czy leki dają już w pierwszej ciąży w takim przypadku, ale chyba tak.

Spadam do tej skarbówki i jeszcze mnie Tż mega wnerwił no pozabijam po prostu. A tu się weekend staraniowy zbliża, a on przegiął. Będę chyba jednak musiała honor odłożyć na bok i działać bo są rzeczy ważne i ważniejsze.

18cs, 5cs po laparo

I ivf

Edytowane przez zielinka_87
Czas edycji: 2014-03-21 o 10:26
Stary 2014-03-21, 10:25   #1121
debraM
Wtajemniczenie

Witam i lecę nadrabiać wczorajszy dzień

Ja już po wizycie Endometrium 5 linijne 9,8mm w 11 dc Szyjka w jakiś pęcherzykach, które robią śluz - fabryka śluzu, idealnie Doktorek powiedział, że stanowimy doskonałą parę ... nie wiedziałam o co mu chodzi, bo przecież Tż'a na oczy nie widział, a on mówi: Pani Iksińska (moje nazwisko) i Clostilbegyt - doskonała para Powiedział też, że mam szczęście, bo dużo kobiet źle reaguje. Później przeszedł do jajników, i tak: No nie wiem, nie wiem, ciekawe co Pani mąż na to - ja już się zestresowałam i myślę, że naprodukowałam za dużo pęcherzyków - niech Pani patrzy, pęcherzyki czarne - no przecież zawsze takie były albo niekumata jestem - a jak wyjdą czarne dzieci? Chyba, że woli pani żółte to przełączymy obraz na sepie. To jak żółte czy czarne?
No tak się zaczęłam śmiać, że nie mogłam się uspokoić, a on mi machał tym pałąkiem w środku i nie mógł zmierzyć pęcherzyków
No, ale się udało W prawym jajniku jeden pęcherzyk, a w lewym dwa: 16, 18, 19 mm. W niedzielę na 8:30 znowu na monitoring

3190g, 55cm
debraM jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-03-21, 10:26   #1122
Leine
Zakorzenienie

Dobry!

Uwaga moje JAJA

I lecę się pakować

Sent from my RM-821_eu_poland_360 using Tapatalk
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg wp_ss_20140321_0001.jpg (151,7 KB, 13 załadowań)
Leine jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-21, 10:45   #1123
wiecznie_pod_wiatr
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez debraM Pokaż wiadomość

Ja już po wizycie Endometrium 5 linijne 9,8mm w 11 dc Szyjka w jakiś pęcherzykach, które robią śluz - fabryka śluzu, idealnie Doktorek powiedział, że stanowimy doskonałą parę ... nie wiedziałam o co mu chodzi, bo przecież Tż'a na oczy nie widział, a on mówi: Pani Iksińska (moje nazwisko) i Clostilbegyt - doskonała para Powiedział też, że mam szczęście, bo dużo kobiet źle reaguje. Później przeszedł do jajników, i tak: No nie wiem, nie wiem, ciekawe co Pani mąż na to - ja już się zestresowałam i myślę, że naprodukowałam za dużo pęcherzyków - niech Pani patrzy, pęcherzyki czarne - no przecież zawsze takie były albo niekumata jestem - a jak wyjdą czarne dzieci? Chyba, że woli pani żółte to przełączymy obraz na sepie. To jak żółte czy czarne?
No tak się zaczęłam śmiać, że nie mogłam się uspokoić, a on mi machał tym pałąkiem w środku i nie mógł zmierzyć pęcherzyków
No, ale się udało W prawym jajniku jeden pęcherzyk, a w lewym dwa: 16, 18, 19 mm. W niedzielę na 8:30 znowu na monitoring
super . Dziś same dobre wieści

Bierzecie trojaczki?

---------- Dopisano o 11:45 ---------- Poprzedni post napisano o 11:29 ----------

Miłego dnia dziewczyny . Ja zbieram się do pracy
Stary 2014-03-21, 10:56   #1124
cowie
Zakorzenienie

Dzień dobry

Wiecznie, Debra chociaż u Was dobre wieści

Meire pipo! Jaki Ty masz poziom aTPO?

18.05.2015
Leoś
cowie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-21, 11:06   #1125
kindziulindzia
Zakorzenienie

wiecznie, debra nie pozostało nic innego niż tylko trzymać za Was dziewuszyska i Wasze pęcherzyki kciuki

cowie a u Ciebie jak??
19.05.2012
kindziulindzia jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-03-21, 11:23   #1126
cowie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kindziulindzia Pokaż wiadomość
wiecznie, debra nie pozostało nic innego niż tylko trzymać za Was dziewuszyska i Wasze pęcherzyki kciuki

cowie a u Ciebie jak??

Ja niestety tkwię w zawieszeniu. I mogę sobie jeszcze tak wisieć z pół roku-rok

Ogólnie jest tak, że jak ludzie mają choroby tarczycy to albo nadczynność albo niedoczynność.
Ale jest też niewielki procent przypadków "po środku" I ja nim jestem

Ogólnie mam przeciwciała mogące powodować niedoczynność, ale mam również takie powodujące nadczynność. I one się tak przepychają między sobą. Raz może wygrywać jedna, raz druga strona.
Z jednej strony mogę wpadać w niedoczynność z zapaleniem tarczycy (Hashitoxicosis) albo nadczynność (Graves-Basedow).
Póki co nic się nadzwyczajnie nie nasiliło i trzeba czekać i robić badania. Jak się przechylę wyraźnie na którąś stronę to można leczyć. Jak nie to póki co jest czekanie. I własnie może to i do roku potrwać. Jak się nic nie będzie zmieniać lekarz będzie musiał sam zadecydować w którą stronę choroba bardziej mnie ciągnie i wtedy to konkretnie leczyć.

Lepiej dla mnie, żeby szło w niedoczynność (na co póki co nie wskazuje ), bo nadczynność będę leczyć ok 1,5 roku. Czyli wychodziłoby ok 2-2,5 roku zawieszenia starań.

Także kontrola za miesiąc i muszę się modlić, żeby TSH wreszcie zaczęło rosnąć. Ewentualnie, żeby ft3 i ft4 wyszło poza normy, wtedy będzie wiadomo co robić. Nie będę tkwić w tym zawieszeniu czekając w którą stronę to wszystko pójdzie.

No, także...

18.05.2015
Leoś
Stary 2014-03-21, 11:26   #1127
malinOla1
Wtajemniczenie

opis usg...
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 21032014342.jpg (95,9 KB, 33 załadowań)

Edytowane przez malinOla1
Czas edycji: 2014-03-21 o 11:33
malinOla1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-21, 11:27   #1128
cowie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez malinOla1 Pokaż wiadomość
opis usg...

Czyli u Ciebie też

18.05.2015
Leoś
Stary 2014-03-21, 11:30   #1129
malinOla1
Wtajemniczenie

wiecznie kciuki za bliźniaki: *
Cytat:
Ja jestem Agnieszka, jestem ze śląska, mam 22lata Studiuję Gospodarkę Przestrzenną na pierwszym roku, zaocznie Od maja 2013 jestem szczęśliwą mężatką, mam dwa koty i dwa jeże pigmejskie.
Niestety pierwszą ciążę poroniłam samoistnie, byłam w 8tc. Było to w sumie nie dawno.. więc jeszcze do końca się nie pozbierałam. Czekam teraz na @ i staramy się znowu o dzidziusia (póki co moje staranie kończy się na łykaniu kwasu foliowego).
Po poronieniu nie chciałam już się starać.. bo to było najgorsze co w życiu mi się przytrafiło.. Nie życzę nikomu. Dzięki wsparciu męża zdecydowałam się na jeszcze jedną próbę i tak trafiłam tutaj
Powodzenia piękne jezyki

cowie trzymam kciuki żeby następne wyniki byly satysfakcjonujące
Debra świetny lekarz trzymam kciuki żeby teraz się udalo

Wysłane z mojego X2 10.25 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez malinOla1
Czas edycji: 2014-03-21 o 11:32

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-03-21, 11:30   #1130
kindziulindzia
Zakorzenienie

cowie ja wiem, że takie zawieszenie to jest chyba najgorsze co ma być i te czekanie czekanie ch** wie na co. A może byś tak zagadała z endo żeby dała Ci skierowanie na oddział endokrynologiczny do szpitala - tam byś poleżała kilka dni ale zrobili by wszystkie badania.
19.05.2012
Stary 2014-03-21, 11:41   #1131
cowie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kindziulindzia Pokaż wiadomość
cowie ja wiem, że takie zawieszenie to jest chyba najgorsze co ma być i te czekanie czekanie ch** wie na co. A może byś tak zagadała z endo żeby dała Ci skierowanie na oddział endokrynologiczny do szpitala - tam byś poleżała kilka dni ale zrobili by wszystkie badania.

Tyle, że ja wszystkie możliwe mam robione, bo mam pakiet wykupiony.
Także bez ograniczeń. Więc nie wykażą nic nowego ponad to co już wiem
Ale myślę nad konsultacją z innym endo.

18.05.2015
Leoś
Stary 2014-03-21, 11:42   #1132
kindziulindzia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cowie Pokaż wiadomość
Ale właśnie tam będą inny endokrynolodzy i możliwe, że coś zaradzą albo zrobią konsultację.
19.05.2012
Stary 2014-03-21, 12:02   #1133
meire
Zakorzenienie

Cowie... Ale masakra.. :/ lepiej to juz wiedziec konkretnie, co i jak, niz tak siedziec i czekac.. tarczyca to jest jednak gow.no straszne.. idz do innego endo, zdecydowanie...
A moje wyniki ze stycznia:
Anty-tg <20 normy do 40
Anty-tpo <10 normy do 35

Za tydzien ide powtarzac caly pakiet tarczycowy.. Juz jestem obesrana ze stresu, ze cos tam sie znow poprzestawialo..

Malina, ja tu nie widze tego opisu usg... Powiedz, co za du.pa tam Ci wyszla..

Zuzka - ur. 19.11.2009

Julcia - 08.11.2013

II - 22.05.2014

Natalka - 28.01.2015

16.01.2015

meire jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-21, 12:08   #1134
cowie
Zakorzenienie

Cytat:
Cowie... Ale masakra.. :/ lepiej to juz wiedziec konkretnie, co i jak, niz tak siedziec i czekac.. tarczyca to jest jednak gow.no straszne.. idz do innego endo, zdecydowanie...
A moje wyniki ze stycznia:
Anty-tg <20 normy do 40
Anty-tpo <10 normy do 35

Za tydzien ide powtarzac caly pakiet tarczycowy.. Juz jestem obesrana ze stresu, ze cos tam sie znow poprzestawialo..

No to Ty nie masz takiego gówna jak ja

Tata może mi załatwi wizytę u endo w szpitalu.

18.05.2015
Leoś
Stary 2014-03-21, 12:28   #1135
Lea_ny
Zakorzenienie

Hello

U mnie kolejny dzień śpiączki... nie wiem co się dzieje: rano jestem nieprzytomna, wieczorem mogłabym się kłaść już o 19...

Cytat:
Napisane przez cowie Pokaż wiadomość
Cowie, ale ambulatoryjnie nie zrobisz takich badań jak w szpitalu Tam kłują Cię wiele razy w ciągu doby w określonych odstępach czasu - i to najwięcej chyba w nocy; także w laboratorium nie masz szans zrobić tego samego.
Niby tych tarczycowych nie robi się w nocy, ale często jest tak, że jednemu zaburzeniu endokrynologicznemu towarzyszy inne, więc warto przebadać wszystkie hormony

Jedynym minusem jest to, że jak ktoś ma nieregularne lub długie cykle, to można nie trafić z badaniami w drugą fazę cyklu.

Cytat:
dzień dobry

No to pięknie!

Cytat:
Tak jak napisała Wiecznie: ciałko żółte pojawia się później. Ale jakbyś trafiła niedługo po owulacji, to po płynie lekarz mógłby przypuszczać, że była (ale mój lekarz mówił, że on często utrzymuje się do 12 godz., tak więc trzeba mieć szczęście żeby na to trafić).

Cytat:
Z tą krwią to ci dobrze lekarz powiedział. Chodzi po prostu o konflikt serologiczny. W pierwszej ciąży nic nie grozi ani tobie ani dziecku. Organizm tylko wytworzy przeciwciała. Za to w drugiej ciąży te przeciwciała się uaktywnią i zaczną niszczyć kwinki czerwone płodu i traktować jako obcy organizm ( coś na zasadzie reakcji immunologicznej przy odrzucaniu np. przeszczepu). Ale to dopiero jak dzidziuś w pełni zacznie korzystać z łożyska i pępowieny. Dlatego ważne jest by o tym wiedzieć w pierwszej ciąży bo lekarze już chyba w tej pierwszej podają leki które mają spowodować nie wytworzenie tych przeciwciał, żeby w przyszłości było bezpiecznie dla drugiego dzieciątka. Nie jestem jedynie pewna czy leki dają już w pierwszej ciąży w takim przypadku, ale chyba tak.
Tak mnie teraz zaczęło zastanawiać... a co właśnie w przypadku poronienia samoistnego, kiedy lekarze nie zdążą podać tych leków? Mówię tutaj o poronieniu na etapie kiedy dziecko ma już własny układ krwionośny - bo przecież wtedy też chyba może już dojść do konfliktu

Cytat:
Napisane przez debraM Pokaż wiadomość

Super! Oby teraz ładnie pękały pęcherzyki!

Zdrówka dla wszystkich chorowitków
Stary 2014-03-21, 12:46   #1136
manieczka1
Zakorzenienie

Cytat:
Hej

Witam sie z łóżka rozlozylo mnie na maksa :-(

ojej... zdrowiej kochana
Cytat:
Napisane przez mloda0802 Pokaż wiadomość
Dziewczyny umówiłam się dzisiaj na 16.15 na dobranie moich pierwszych soczewek jestem podekscytowana! No more glasses oohhh yyyeeaahhh

Sent from my HTC Vision using Wizaz Forum mobile app
no to fajno zobaczysz, bedziesz zadowolona ja jestem bardzo
Cytat:
Hej picze..

Ja juz sie tak czuje, ze jade do lekarza... Krew mi z nosa leci i nie jestem w stanie nawet sliny przelknac.. Gardlo mam fatalnie zawalone.. Skonczy sie antybiotykiem niestety..

A taka piekna pogoda... musialam sie od Zuzy zarazic...

o nie!! kolejna chorowitka... tulę mocno
Cytat:
Napisane przez Jagatka_N Pokaż wiadomość
Powiedzcie mi szpecjalistki, jak to jest, owu jest w dniu skoku kiedy wczesniej jest 6 niższych temp? Czy dzień przed skokiem?
tak jak vioris napisała
Cytat:
Napisane przez vioris Pokaż wiadomość
Dzień przed ale u każdej kobiety może być inaczej, nawet 2 dni przed albo nawet po skoku

tak
Cytat:
Ja jestem Agnieszka, jestem ze śląska, mam 22lata Studiuję Gospodarkę Przestrzenną na pierwszym roku, zaocznie Od maja 2013 jestem szczęśliwą mężatką, mam dwa koty i dwa jeże pigmejskie.
Niestety pierwszą ciążę poroniłam samoistnie, byłam w 8tc. Było to w sumie nie dawno.. więc jeszcze do końca się nie pozbierałam. Czekam teraz na @ i staramy się znowu o dzidziusia (póki co moje staranie kończy się na łykaniu kwasu foliowego).
Po poronieniu nie chciałam już się starać.. bo to było najgorsze co w życiu mi się przytrafiło.. Nie życzę nikomu. Dzięki wsparciu męża zdecydowałam się na jeszcze jedną próbę i tak trafiłam tutaj
witaj! mam nadzieję, że szybko zafasolkujesz i będziesz mogła cieszyć się zdrową ciążą
Cytat:
Wrzucam zdjęcia całej gromadki
Moja Myszka 6 latek

Maciej 2 latka!

Marylin

Karol
Maciej jest piękny ale cały zwierzyniec fajny
Cytat:
Napisane przez malinOla1 Pokaż wiadomość
opis usg...
hm...czyli co? nie jest ciekawie chyba??? byłaś już na konsultacji u lekarza z tymi wynikami, wiesz co dalej?
cowie tulę z całych sił
wiecznie no super wieści musi się udać, no musi!!!!!!!!!!!!
Leine piękne jajca a Ty już dziś wyruszasz?
23.06.2011
01.06.2013

Edytowane przez manieczka1
Czas edycji: 2014-03-21 o 12:58
manieczka1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-21, 12:47   #1137
ladypurple
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez maciejka1987 Pokaż wiadomość
bardzo mi przykro z powodu Twojej straty

Robiłaś jakieś badania? Teraz czekasz na pierwszą @ po #? Nie chcesz poczekać trochę ze staraniami? Na wątku niestety jest parę dziewczyn, które spotkało to samo - w tym ja - i wszystkie czekałyśmy ze staraniami...
Na początku chciałam czekać ze staraniami.. chciałam się pół roku przynajmniej wstrzymać.. Na szczęście nie miałam zabiegu i wszystko oczyściło się samo. Moja gin stwierdziła, że nie mając zabiegu można zacząć starać się już po pierwszym @. Powiedziała też, że na @ mogę czekać nawet do 6 tygodni. Po rozmowie z moim TŻ stwierdziliśmy, że możemy próbować po pierwszym @, ale nic na siłę. Nie wierzę w to, że mogłabym zajść w ciążę już w 1cs i pewnie dlatego zdecydowałam się próbować od razu. Nie będę na siłę celować w owu, na początku podejdziemy do tego na spokojnie..
Może wydam Wam się dziwna, że tak szybko się zdecydowałam, bo poroniłam 2 marca, ale to trochę taki sposób na zajęcie myśli? Sama nie wiem czy zrozumiecie o co mi chodzi.
03.2014 r. -Aniołek mój
Stary 2014-03-21, 13:03   #1138
zielinka_87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Lea_ny Pokaż wiadomość
Hello

U mnie kolejny dzień śpiączki... nie wiem co się dzieje: rano jestem nieprzytomna, wieczorem mogłabym się kłaść już o 19...

No to pięknie!

Tak mnie teraz zaczęło zastanawiać... a co właśnie w przypadku poronienia samoistnego, kiedy lekarze nie zdążą podać tych leków? Mówię tutaj o poronieniu na etapie kiedy dziecko ma już własny układ krwionośny - bo przecież wtedy też chyba może już dojść do konfliktu

Zdrówka dla wszystkich chorowitków
Lea czyżby przesilenie wiosenne cię dopadło???

Ja zaczęłam podejrzewać, że musiałam mieć duże braki kwasu foliowego bo każdego roku o tej porze jak słoneczko zaczynało się pojawiać to ja w śpiączkę zapadałam. Do tego buzia mi się poprawiła i energii mam dużo, a zawsze o tej porze to wypompowana byłam. Biorę jedynie póki co tylko folic, ale to jemu przypisuję wszystkie zasługi.

A z tym konfliktem to w pierwszej ciąży to do immunizacji w trakcie porodu chyba dochodzi i przed porodem podają chyba immunoglobuliny, żeby w drugiej ciąży jak dzidzia będzie już korzystać z pępowiny gdzie miesza się krew matki i dziecka nie dochodziło do odrzucania płodu, ale doczytam z ginekologii to wam dokładnie powiem bo kojarze tyle o ile z zajęć.

OOOO znalazłam....

Immunoglobulinę anty-D podaje się w ciągu 72 godzin po porodzie wszystkim matkom Rh ujemnym, które urodziły dziecko Rh dodatnie, ponieważ w czasie porodu komórki płodu często przedostają się do krwiobiegu matki.

Czyli krew miesza się w fazie porodu dopiero, w przypadkach patologicznych może wcześniej. Jak zbadają krew dziecka po urodzeniu i Rh bedzie + to dostaniesz immunoglobulinę która zneutralizuje wyprodukowane przeciwciala.

Ladypurple w twoim przypadku ważne jest kiedy doszło do poronienia, w jakim wieku była ciąża, bo wtedy też może, sporadycznie, ale może dojść do immunizacji. Powinnaś zbadać krew na obecność przeciwciał przeciwko dodatnim Rh krwinkom. Jak ich nie ma to masz spokój praktycznie do porodu. Jak są to ciąża prowadzona w wyspecjalizowanym ośrodku. Lepiej sobie zbadaj teraz i bedziesz wiedziec co cie czeka.

18cs, 5cs po laparo

I ivf

Edytowane przez zielinka_87
Czas edycji: 2014-03-21 o 13:18
Stary 2014-03-21, 13:15   #1139
Lea_ny
Zakorzenienie

Cytat:
A z tym konfliktem to w pierwszej ciąży to do immunizacji w trakcie porodu chyba dochodzi i przed porodem podają chyba immunoglobuliny, żeby w drugiej ciąży jak dzidzia będzie już korzystać z pępowiny gdzie miesza się krew matki i dziecka nie dochodziło do odrzucania płodu, ale doczytam z ginekologii to wam dokładnie powiem bo kojarze tyle o ile z zajęć.
No to wiem. Ale chodzi mi właśnie o to, że przecież chyba podczas poronienia też ta krew może się wymieszać, bo to taki jakby poród - a wtedy nikt nie poda na czas tych leków I wtedy ta kolejna ciąża będzie już drugą, mimo że ta poprzednia nie zakończyła się normalnym porodem.

Dobra, znalazłam info, że można podać te przeciwciała niedługo po poronieniu

Edytowane przez Lea_ny
Czas edycji: 2014-03-21 o 13:24
Lea_ny jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-21, 13:23   #1140
malinOla1
Wtajemniczenie

Cytat:

Beda dobre Twojevwyniki
Dwa guzki 14*10*15mm i 9*6*9mm plus torbiel 23*18*17mm na prawym placie, na lewym ognisko hypoechogenne 6*4*6mm .

mania ide na 16:45 do endo, boje się bardzo

Wysłane z mojego X2 10.25 przy użyciu Tapatalka

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości