|
|
#151 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wątek ósmy zaczynamy, coraz więcej dzieci mamy :) Mama IX-X 2012
Chrapanie jest objawem pasożytów ? jejku muszę poczytać ... i to szybko ... w pn zarejestruje nas do dr .. mamusiu !!! aaaa
|
|
#152 |
|
Zakorzenienie
|
No włąśnie tak o tym ostatnio myślałam, że przecież Jaś jak będzie miał iść do szkoły to będzie miał dopiero 5 lat
I to mnie przeraża. NIe sądze,żeby był na tyle dojrzały, żeby iść do pierwszej klasy ![]() O zgrzytaniu zębami to słyszałam, ale o chrapaniu przez pasożyty to nie słyszałam. Ale może faktycznie coś w tym jest.
Bo szczęście jest tam, gdzie jesteś Ty... Jestem żonką ![]() Dwa szczęścia: Jaś - 08.11.2012 Hania - 06.11.2015 Edytowane przez kraven Czas edycji: 2014-03-21 o 17:19 |
|
|
|
|
#153 |
|
Zakorzenienie
|
Juz w domku. Musze pochwalić Michaska bo był bardzo grzeczny przez cały wyjazd. Z powrotem dużo spał a jak nie to wyglądał przez okno.
Poza tym na wizycie ok. Co najważniejsze to szyjka trzyma i jest szansa ze donosze. Maggie w sumie to nawet nie wnioskowalam o zmianę terminu cc i żałuję że nie odlozylam tych ustaleń na ta wizytę bo może dało by się przyspieszyc. Bo wg usg wychodzi mi szybszy termin porodu. No ale nic. Mały waży już 3050. Mam 3 bakterie dostałam antybiotyk i cos dowcinego. Powiedzial gin że nawet jak wody odejdą to mogę przyjeżdżać. Oby jednak nie odchodzily.A dziecko me uparte nadal się zakrywa i chowa, buźki pokazać nie chce. Wysłane z mojego GT-I8190 za pomocą Tapatalk 2 |
|
|
|
|
#154 |
|
Zakorzenienie
|
Lewek no to czekamy
![]() Ja się nie przejmuję akurat tymi przepisami, że 6-latki do szkół. Wszystkie 6-latki, które znam poradziły sobie bardzo dobrze przez 1 klasę Ale to kwestia przygotowania szkoły i kadry moim zdaniem. Bo trzeba wprowadzić ZMIANY w sposobie nauczania i trybie lekcji, a tu już część kadry ma z tym problem. Może im się nie chce?
|
|
|
|
|
#155 |
|
Zakorzenienie
|
Po pierwsze to szkoły i program jest nie dostosowany. Do wszystkiego się zabierają od dupy strony.
Ja osobiście żadnego 6-cio latka nie znam co poszedł do szkoły, opieram się na opinii nauczycielek 1-3 oraz przedszkolanek, w tym cioci. Chyba wiedzą najlepiej jak jest. Dla mnie ta "reforma" to totalna głupota. |
|
|
|
|
#156 |
|
Zakorzenienie
|
Zgadzam się z Tamlin że szkoły i program nauczania nie jest dostosowany.
Lewek super że Michaś taki grzeczny był i teraz zostało oczekiwanie,będzie dobrze. Mi na samą myśl że Zuzia pójdzie kiedyś do przedszkola ryczeć się chce.
|
|
#157 |
|
Zadomowienie
|
Witanko!
zaczęłam pisać i przeglądarka mi się zamknęła ale jestem wku......... zdrówka dla wszystkich chorowitków, tym, którym już lepiej i tym dopiero czekającym na poprawę już wcześniej pisałyście dziewczyny o tej reformie i w sumie chciałam zapytać, dlaczego jesteście tak bardzo przeciwko? ja sama nie zagłębiałam się w ten temat i nikogo nie mam w oświacie, żeby się poradzić, ale jakoś nie martwi mnie to, że Lili jako 6 latka pójdzie do szkoły może to wynika z niewiedzy w temacie? skąd wnioski, że program nie jest dostosowany? czemu sądzicie, że dziecko nie będzie gotowe psychicznie? czym tak bardzo różni się pierwsza klasa od zerówki? tym, że dzieci w ławkach nie siedzą?ja pamiętam, że w zerówce uczyliśmy się liter, cyfr i potem to samo było w pierwszej klasie, dużo rysowaliśmy i to samo było w pierwszej klasie, nie wiem, jak teraz wygląda nauczanie początkowe, bo nikt z najbliższych znajomych nie ma jeszcze dzieci w wieku szkolnym, więc może dużo się pozmieniało nie mam czasu na razie drążyć tego tematu, więc nie zgłębiałam lektur w tym zakresie, dlatego was pytam, bo może nie dostrzegam jakiegoś faktycznego problemu |
|
|
|
|
#158 |
|
Zakorzenienie
|
Lidka ja jako mama już prawie 7-mio latki jestem w temacie. Teraz w przedszkolach nie jest jak kiedyś, nie ma nauki pisania, czytania. Literki poznają ale to wszystko. Uczą się dzielić na sylaby i to chyba najpoważniejsze co robią. W zerówce!!! A pierwsza klasa to wiadomo, program mają, nie interesuje ich czy dziecko nadąża czy nie. Program jest bardzo napięty.
Jedna z mam od Pauli z przedszkola jest nauczycielką 1-3, sama syna nie dała do szkoły jako 6-cio latka, bo widzi, że dziecko nie nadaje się do szkoły w tym wieku. Z tego co mówiła, z obserwacji, na początku dziecko sobie radzi, bo niby jest na takim samym poziomie. Różnice wychodzą trochę później, jednak ciężko nadążyć. Poza tym jest problem ze skupieniem się. Nawet wygląd fizyczny, bo nie oszukujmy się ale psychiczny między 6-cio a 7-mio latkiem to przepaść, jest bardzo istotny. Dzieci czują się w pewnym momencie zagubione. W klasach ( nie przystosowanych ) jest większość dzieci starszych, tych 6-cio latków jest raptem kilka sztuk na rocznik. Z tego co wiem klasy nie powinny mieć styczności z wyższymi, od 4-tej w górę, nawet łazienki osobne, korytarze. A skąd to? Bo dla takiego dzieciaczka wejście w ten dziwny, głośny świat to wielki stres. Mam nadzieję, że jeśli nasze dzieci będą musiały iść w wieku 6-ciu lat do szkoły, to rzeczywiście wszystkie normy zostaną spełnione. No i program nauczania dostosowany do nich. |
|
|
|
|
#159 |
|
Wtajemniczenie
|
jeśli będę miała wybor to nie wyślę Leny wcześniej do szkoły bo ja również uważam że szkoły nie są do tego przygotowane. Nie wiem jak u Was ale u mnie panuje 'moda' na wysłanie dziecka wczesniej tylko dlatego że dziecko koleżanki też idzie. Tak na zasadzie co, moje jest gorsze,mniej inteligentne, niech też idzie, jakoś to bedzie. Taka durna rywalizacja matek, tylko dzieciakow szkoła.
|
|
|
|
|
#160 | ||
|
Zadomowienie
|
U nas masakra, nie widzę w ogóle poprawy, a dziś Antek przyjął ostatnią dawkę antybiotyku. Oprócz tego dwa razy dziś wymiotował
![]() Cytat:
---------- Dopisano o 20:27 ---------- Poprzedni post napisano o 20:25 ---------- Cytat:
|
|
|
#161 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Teraz w zerówce się nie uczy. Nie można. Coś tam panie przemycają, aby dzieci choć literki z wyglądu znały, ale to wszystko. |
|
|
|
|
|
#162 |
|
Zadomowienie
|
dzięki za odpowiedź dziewczyny
ja też mam nadzieję, że do czasu, aż Lili pójdzie do szkoły sytuacja będzie wyglądała inaczej i nie będzie przysparzała nam aż takich zmartwień dobranockam na dziś jutro sobota i nie trzeba iść do pracy uff a na obiad zamierzam pierwszy raz w życiu gołąbki spreparować będą pieczone z kaszą gryczaną moja teściowa takie robi i mąż je uwielbia trzymajcie kciuki za kulinarny debiut ![]() Katiaska czeka was więc kolejna wizyta, skoro leki nie pomogły przykro mi, że u Antka nie ma poprawy |
|
|
|
|
#163 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ale te literki to też nauka o taką naukę mi chodzi przez zabwaę, jakieś piosenki, wierszyki itd
|
|
|
#164 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Piosenki i wierszyki uczyli się w 3-latkach. Wierz mi, że to co robią to nie nauka. W szkole wpadają na głęboką wodę. Kiedyś dziecko szło do szkoły i umiało czytać, jako tako pisać, dodawać. Teraz wie tyle o ile jak wygląda literka i umie wyraz na sylaby podzielić. Na literki już nie. Ja sama z Paulą to robię. Tak nam sąsiadka nauczycielka poradziła. |
||
|
|
|
|
#165 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
a wymioty od kaszlu?---------- Dopisano o 21:33 ---------- Poprzedni post napisano o 21:25 ---------- Cytat:
Tym bardziej, że trzeba się przyznać do podjecia złej decyzji.
Edytowane przez aga_ton Czas edycji: 2014-03-21 o 21:34 |
||
|
|
|
|
#166 |
|
Zakorzenienie
|
Właśnie. Dlatego to nauczycielki widzą na szczęście i odwodzą od tej decyzji.
|
|
|
|
|
#167 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
No to teraz pozostało czekac do poniedziałku Tamlin, jest gorzej niż myślałam, z tymi 6-latkami w pierwszej klasie
|
|
|
#168 |
|
Wtajemniczenie
|
Biedny Antoś
zdróka dla nie go i oby mu się poprawiło Dziewczyny ja nie wiem jak u Was jest z tym puszczaniem i niepuszczaniem dzieci do pierwszej klasy a w szczególności z "rywalizacją" matek ale ja słyszałam co najwyżej tylko takie głosy, że "puszczę moje dziecko bo cała reszta idzie" ale tylko dlatego, żeby to dziecko po prostu nie zostało "samo" w tej zerówce. Dzieci się znają kolegują i wszystkie idą w nowym roku szkolnym do pierwszej klasy a jedno zostaje w zerówce no to lipa trochę chyba nie? A poza tym czego to dziecko ma się uczyć drugi rok w zerówce? A poza tym (nie wiem, jeżeli się mylę to mnie poprawcie) w pierszej klasie nie ma podziału na lekcje i przerwy. Z tego co pamiętam, jak ja chodziłam do szkoły to cały czas siedzieliśmy w klasie z panią i cośtam robiliśmy, nikt nas co 45 minut nie wyganiał z klasy na korytarz... No ale coż po co te dywagacje...wybór ma chyba tylko ten jeden rocznik (czy coś już znowu zmienili? ) nasze dzieci będą już musiały iść do pierwszej klasy w wieku 6 lat...no chyba, że ktoś inny dokopie się do władzy i znowu zrobi burdel...
|
|
|
|
|
#169 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
nawet wtedy naszej kraven się radziłam ale wyjaśniła mi że to lek o przedłużonym działaniu. ale do lekarza trzeba iść, niech on oceni : )
|
|
|
|
|
|
#170 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
W I klasie są normalne lekcje, 45 minut lekcji i przerwa, to czy dziecko wyjdzie z klasy to jego sprawa, ale sikać kiedyś musi. No i co chwilę coś zmieniają. Paula niby miała od września zeszłego być w szkole. Jest w zerówce. Kolejny rok, podzielili na dwie połowy, ci z pierwszej muszą iść, ci z drugiej mogą. Na chwilę obecną wychodzi, że dopiero 2009 rocznik musi iść jako 6-cio latek do szkoły. Ale widząc co się dzieje, wszystko się może zmienić. |
||
|
|
|
|
#171 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A jak nie to chyba trzeba zacząć sejm okupować bo jak widać w dzisiejszych czasach tylko to działa. Edytowane przez aga_ton Czas edycji: 2014-03-21 o 22:05 |
|
|
|
|
|
#172 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mnie ta dyskusja trochę nie dotyczy, bo ja i tak chcę posłać Henia do podstawówki Montessori. |
|
|
|
|
|
#173 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
tak - program absolutnie nie jest dostosowany dla 6 latków miał być remont łazienek ale kasy nam nie dała gmina, więc nawet sikanie dla tych dzieci małych jest trudnością. Kolejna sprawa to podejście nli do tych młodszych dzieci, o ile nle klas 1-3 ci od edukacji wczesnoszkolnej sobie radę dają (chodź u mnie w szkole otwarcie też mówią, że ta praca jest o wiele cięższa), tak np. ja czy ksiądz, czy informatyk już tego podejścia nie mamy takie fakty ja swojego dziecka bym nie chciała za nic dawać jako 6 latka, ale zanosi się na to, ze wyboru miała nie będę
|
|
|
#174 |
|
Wtajemniczenie
|
Gda, a czy te dzieci chodzą do prywatnych szkół, czy publicznych? Poza tym to jednak Warszawa, a co się dzieje w mniejszych miastach to inna historia, u nas teŻ podstawówki nie są przygotowane dla mniejszych dzieci...
Ją Kingi raczej nie wyślę do szkoły w wieku 6 lat, ja sama miałam 7 lat i 8 miesięcy jak szlam do szkoły i bie byłam gotowa, nie potrafilam wysiedzieć na lekcjach, ciągle dostawałam uwagi i do dzisiaj pamiętam jakim to wszystko było dla mnie stresem, a Kinga byłaby prawie 2 lata młodsza, ci mi mogą zrobić jak się upre, że chcę poczekać rok? Pewnie nic, najwyżej zalatwie Kindze jakiś zaświadczenie, skoro teraz też jest to możliwe
Edytowane przez lilka00 Czas edycji: 2014-03-22 o 06:50 |
|
|
|
|
#175 |
|
Zakorzenienie
|
dzień dobry
u nas zapowiada się śliczny dzień Ja też nie jestem za tym by nasze małe dzieciaczki tak szybko szły do szkoły ... wyraźnie będzie im trudniej ... mam wrażenie że w ten sposób będzie się kształcić słabsze pokolenia ... to takie moje zdanie ... oby to pozmieniali Miłego dnia mamuśki !
|
|
#176 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Poza tym to normalne, że 6-cio latek jest zainteresowany nauką i podekscytowany. W tym wieku wszystko jest łał. |
|
|
|
|
|
#177 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja jeszcze zupełnie nie myślę o szkole, przeraża mnie wysłanie Miśka do przedszkola, bo ten mój mamisynuś pewnie będzie miał z tym problem ![]() Ech, głowa mnie boli od wczoraj, za dużo emocji.. ale o tym później na klubie. |
|
|
|
|
|
#178 |
|
Zakorzenienie
|
Ja nie roztrząsam tematu. Nie jestem za obecną reformą, ale jeśli Ala będzie musiała w wieku 6 lat pójść do szkoły to pójdzie. Mam nadzieję że wda się w mamę, która w wieku lat 4 czytała
już teraz potrafi nazwać co najmniej połowę literek, albo pokazać literkę o którą pytamy. Oczywiście wszystko w formie zabawy, ale i tak jestem z niej dumna Dziewczyny, wstrzymują kolejną szczepionkę, 5 w 1: http://www.medonet.pl/zdrowie-na-co-...ora,index.html |
|
|
|
|
#179 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja się nauczyłam czytać dopiero jak miałam 8 lat
![]() Ja w ogóle nie boję się dac Kingi do przedszkola, ona uwielbia towarzystwo dzieci i lubi poznawać nowe osoby, jest odważna i otwarta. Rozważamy, czy nie dac jej od 2 rz do klubu malucha na 4-5 godzin, bo widzę, że z nami w domu się ostatnio nudzi. |
|
|
|
|
#180 |
|
Zakorzenienie
|
To Ala lepsza od Pauli
My szczepimy Infarixem na szczęście. I też się nie boję dać Matina do przedszkola. Mało tego, czekam na to Zawsze taniej o kilkaset złotych niż niania
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:48.

I to mnie przeraża. NIe sądze,żeby był na tyle dojrzały, żeby iść do pierwszej klasy
Jestem żonką
dostałam antybiotyk i cos dowcinego. Powiedzial gin że nawet jak wody odejdą to mogę przyjeżdżać. Oby jednak nie odchodzily.
Ale to kwestia przygotowania szkoły i kadry moim zdaniem. Bo trzeba wprowadzić ZMIANY w sposobie nauczania i trybie lekcji, a tu już część kadry ma z tym problem. Może im się nie chce?

Tym bardziej, że trzeba się przyznać do podjecia złej decyzji.
) nasze dzieci będą już musiały iść do pierwszej klasy w wieku 6 lat...no chyba, że ktoś inny dokopie się do władzy i znowu zrobi burdel...

takie fakty
ja swojego dziecka bym nie chciała za nic dawać jako 6 latka, ale zanosi się na to, ze wyboru miała nie będę