|
|||||||
| Notka |
|
| Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1891 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Pracy szukamy - ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz.8
A ja to nie wiem już co robić. Siedzieć w beznadziejnej pracy-budżetówce gdzie jest tylko część etatu i brak nadziei na podwyżki i zwiększenia etatów i szukać czegoś innego czy zwolnić się w cholere i szukać. Nie wiem, tak okropnie się boję tam utknąć naprawdę wiem że stać mnie na lepszą pracę i na to zasługuję tylko że rzeczywistość strasznie daje w dupę i miażdży człowieka bezlitośnie. Boże , gdzie ja trafiłam, czuję się jak zakładnik w tej pracy - strach rezygnować bo się zopstanie z niczym, ale przez to szukanie jest utrudnione. Bez znajomości nie mam szans... Wiem że wybierane są osoby wręcz bezczelne, zadyfane w sobie potrafiące kłamać w żywe oczy...
|
#1892 |
|
Zakorzenienie
|
Nie powiedziała ci bo ona chce dostać tę prace i nie chce miec konkurencji. Nie gadaj z nią na wykładzie tylko idź do dyrektorki/kierowniczki czy kogoś tam.
Gosia, na jej miejscu tez bym nikomu nie poweidziala. Po co potencjalnie oddawać komuś pracę - bo w normalnej rekrutacji ty mogłabyś dostać to stanowisko - która ma sie niemal w kieszeni? Konkurencji sie nie informuje. Po prostu. No pomyśl. Masz prace niemal w garści, jesteś jedynym kandydatem.... powiedziałabyś koleżance "hej złóż podanie w x, może cię zatrudnia zamiast mnie" czy siedziałbyś cicho aż do podpisania umowy?
|
|
#1893 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 19:28 ---------- Poprzedni post napisano o 19:26 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#1894 |
|
Przyczajenie
|
Poszukuje pracy dla PAR ! Wyjazd np do Holandii ,zakwaterowanie *najlepiej z jakiegoś
Poszukuje pracy dla PAR ! Wyjazd np do Holandii ,zakwaterowanie *najlepiej z jakiegoś sprawdzonego i bezpiecznego źródła.
Wyjazd kilkumiesięczny (zbiory ,pakowanie,taśma produkcyjna) Prosimy o poważne i sprawdzone oferty ,biura ,strony www lub inne formy kontaktu, pomozcie !
|
|
|
|
#1895 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Poszukuje pracy dla PAR ! Wyjazd np do Holandii ,zakwaterowanie *najlepiej z ja
polecam poszukac w necie a nie zasmiecac watek
|
|
|
|
#1896 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Widocznie nie bierze mnie pod uwagę, szczególnie że wspominała o braku miejsca pracy dla mnie, ponieważ druga dziewczyna(pomoc w kuchni i na sali) zajmie cały etat. Wydaję mi się to dziwne skoro szuka nauczycielek dla drugiej grupy dzieci to jednak praca jest, szczególnie, że to dwa etaty. Bardzo się żyłam z dziećmi, nauczycielkami, koleżanką pracującą jako pomoc. Nawet jeden chłopiec powiedział, że mnie kocha. Edytowane przez malagosia86 Czas edycji: 2014-03-21 o 20:28 |
|
|
|
|
#1897 |
|
Zakorzenienie
|
dołączam, mam dużo nadrabiania. Od 2 lat bezrobotna, obecnie na stażu w redakcji.
|
#1898 |
|
Wtajemniczenie
|
To zagadaj koniecznie do niej, jak Cie nie wybierze to delikatnie zapytaj dlaczego.
I szukaj też czegoś innego... jesteś z większego miasta czy jakiegoś małego ? W niektórych miastach jest bardzo dużo pedagogów wczesnoszkolnych poszukiwanych i to nawet za całkiem fajne stawki.
|
#1899 |
|
Zakorzenienie
|
Gratulacje!!!
|
|
|
|
#1900 |
|
Konto usunięte
|
Ktoś pisał wcześniej o staży i jakichś dotacjach wzajemnie się wykluczających. Nie wiem na co te dotacje? Na własną działalność ?
W moim oświadczeniu jakie podpisywałam w UP jest coś takiego: "w przypadku nie ukończenia staży z własnej winy, z wyjątkiem podjęcia zatrudnienia lub działalności gospodarczej , będę zobowiązany do zwrotu kosztów poniesionych przez PUP". |
|
|
|
#1901 | |
|
Raczkowanie
|
[1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;4568077 4]Nie żartuję.
z rzeczy odmóżdżających jak ty to mówisz kompletuje dokumenty do wysyłki, kopertuję.. Chociaż nie jest to takie oczywiste i proste. Ale już nawet mnie nie sprawdzają ![]() A tak poza tym to już zaczęłam sama pisać pisma. Stażysta to nie jest ktoś kto siedzi i czeka aż się skończy czas pracy. Stażysta jest po to aby etatowi pracownicy mogli się obijać. Zdarza mi się kserować i drukować dokumenty ale to nie trwa 8 godzin.[/QUOTE] ![]() Cytat:
ja jestem bardzo nie ufna w takich sytuacjach, mam nadzieję że trafiłaś na uczciwego pracodawcę i faktycznie ci zapłaci Edytowane przez Rysia Siarzewska Czas edycji: 2014-08-26 o 18:59 |
|
|
|
|
#1902 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#1903 |
|
Zakorzenienie
|
aha, gosia czyli troche źle zrozumiałam. Zrobiłabym tak jak radzi Niv. Idź do koleżanki-właścicielki i zapytaj.
|
|
#1904 | |||||
|
Zakorzenienie
|
[1=be257fbd309f063d0b46a46 a8a3513ba0f4b3308_684a0a7 a57592;45681182]
opowiadaj!![/QUOTE] Heh no korpo korpo, narazie nie ma do opowiadania zbyt wiele, ucze się ![]() I oczywiście jak już dostałam pracę to nie że jedną, ale 3 naraz i musiałam wybierać - tragedia. Niesamowite uczucie podpisać pierwszy (no drugi, ale pierwszy raz to było 10 lat temu na 3 miesiące) umowę o pracę, po latach śmieciówek No ale ja lubiłam tamte prace więc nie żałuję ![]() Cytat:
Co do Excela pytam, bo ja na rozmowie do naszej firmy usłyszałam pytanie: Czy umie pani robić Makra w Excelu ? I się poczułam ignorantką. Gdzie robiłaś szkolenia?Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
to ze ma twoje cv to wiesz....polowa firm w Wawie ma chyba moje cv wiec to nie jest argument. idz i zapytaj czy bys mogla, gdzie jest problem, ze tobie tego nie zaproponowali i tyle. walczyc trzeba o swoje![/QUOTE] Haha, moje to chyba ma pół Polski [1=be257fbd309f063d0b46a46 a8a3513ba0f4b3308_684a0a7 a57592;45695462]polecam poszukac w necie a nie zasmiecac watek[/QUOTE] Oj, przecież jesteśmy tu żeby sobie pomagać, też bym najpierw zapytała na sprawdzonym forum. Cytat:
|
|
#1905 |
|
Zakorzenienie
|
Pracuję w firmie zajmującej się kontrolą należności.
Robię różne rzeczy problem w tym, że prawo gospodarcze oraz zajmowanie się administracją (zajmuję się po części jednym i drugiem) to nie moja bajka. Inne firmy mnie mają w nosie. Biorąc pod uwagę mój wiek, doświadczenie zawodowe oraz podejście pracodawców to widzę małą szansę na zmiany. Kiedyś chciałam pracować w wydziale promocji UM, może coś z FS lub zasobami ludzkimi. Lubię np.opracowywać dane, przygotowywać i przedstawiać projekty, ale cóż z tego jak już mam szufladkę i to jest najgorsze w tym wszystkim. ![]() Ale co zrobić...
|
|
#1906 |
|
maszyna, nie człowiek
|
Nagrywanie makr jest proste, pisanie od podstaw trudniejsze (VBA). Jest kilka fajnych szkoleń w firmie (takich nie online ale z trenerem), dobry jest Excel Intermediate na początek (można ogarnąć szybkie wyłuskiwanie danych z Excela, zaawansowane filtry i tym podobne... jak się tego wcześniej nie robiło to jest super sprawa)
|
#1907 |
|
Raczkowanie
|
Hej jestem nowa
szukam pracy od ok pół roku i wreszcie dostałam propozycje rozmowy kwalifikacyjnej i jestem w kropce jak się przygotować jakieś rady? co ubrać? stanowisko recepcjonistki u dentysty, rozmowa jutro więc czasu dużo nie ma
|
|
#1908 |
|
Konto usunięte
|
To jest chyba najgorszy problem, bo z jednej strony stanowisko dosyć ''biurowe'', czyli wypadaloby być elegancka, ale z drugiej to jednak żadna korpo czy inna kancelaria, wiec glupio by bylo odwalic się w szpilki i oloweczek. Nie jestem zwolenniczka spodni na rozmowie, ale w tej sytuacji dopuscilabym jakieś czarne plus koszula albo sweter. Chyba ze nie masz problemu z noszeniem spódnic/sukienek to raczej bym postawila na jakąś ladna spódniczkę z koszula.
|
|
|
|
#1909 |
|
Raczkowanie
|
hej!
W moich postach znajdziesz miejscowość z której jestem. Miasto średniej wielkości, 100 km od Warszawy. Jestem po rozmowie z koleżanką. Z tego co mi powiedziała, to jej nauczycielki stwierdziły (mimo że nigdy nie widziały jak prowadzę zajęcia) że się na nauczycielkę nie nadaję, że to nie dla mnie. Zawsze byłam w kuchni, sprzątałam podłogi i okna -miałam inne obowiązki nienauczycielskie. Przyczepiła się, też o to że byłam zainteresowana ich rozmową zamiast się zająć dwojgiem dzieci, tylko że opiekę w sali ma nauczycielka. I to ja powinnam na te dzieci zwrócić uwagę, żeby nauczycielka sobie dobrze rozmawiała. Zarzuciła mi brak zainteresowania prowadzeniem zajęć- to prawda przyznaję się, ale miałam inne przedszkole w którym odbywałam praktyki. Była skarga na mnie, że przy przyprowadzeniu dziecka powiedziałam "Imię idziesz do domu", mama widocznie to źle odebrała. Podobno jestem szorstka dla dzieci z czym się nie zgodzę, ponieważ dzieci przytulam, całuję traktuję jakby to były moje- poświęcam im czas na wygadanie się z ich problemów, staram się rozwiązywać konflikty między nimi. Nawet wyznanie tego chłopca daje do myślenia i to, że dzieci się dzielą swoimi tajemnicami ze mną. Powiedziała jeszcze o brakuje mi podejścia do dzieci jaką ma matka która ma własne dzieci. I ja powinnam zrozumieć jedną nauczycielkę, bo ma dzieci na głowie i męża, który pracuje na noc. Powinnam się zastanowić nad sobą i podjąć działanie w postaci prowadzenia zajęć, a jak się wykażę to zostanę pomocą nauczyciela w drugiej grupie dzieci. A jeszcze, że nabędę dzięki temu doświadczenia potrzebnego w innych przedszkolach, jak będę starać się o pracę. To zabrzmiało, jakbym musiała zmienić branżę. Inni nauczyciele zazwyczaj mnie naprowadzali na co mam zwrócić uwagę, tembr głosu, postawę, przeczytać książkę Pani Gruszyk-Kolczyńskiej o pracy nauczyciela (nie zrobiłam tego i żałuję). I mówiła mi o kursach z którego nie korzystają jej nauczycielki. Nie wiem, czy ta opinia wynika, z tego że się nie nadaję na nauczyciela/ jestem beznadziejna, czy po prostu boją się konkurencji. Oczywiście o porady mam sie pytać tych nauczycielek, napisać konspekty A oczywiście wystawi mi referencję, koleżanka o której piszę wydaję mi się jest na podobnym poziomie co ja, może o 4 miesiące ma więcej stażu pracy. W sumie ja mam tylko praktyki i staż 7 miesięcy, to mało. Zapytałam się czy to praca tylko do czerwca odpowiedziała, że tak a później będzie szukać nauczycieli i pomocy nauczyciela i potrzebuje doświadczonych nauczycielek które mają dobry kontakt z rodzicami. Mam zrobić analizę swoich słabych i mocnych cech. Powiem szczerze zwątpiłam w moje wykształcenie i kierunek- czy naprawdę jestem taka beznadziejna? ![]() ![]() Oczywiście jestem wdzięczna na daną mi szansę. I co mam zrobić, starać się prowadzić te zajęcia 2 razy w tygodniu, a o awansie na pomoc nauczyciela myśleć. Skoro i tak nauczycieli sobie nowych zatrudni. Odejść i dać sobie spokój z tym przedszkolem szukać pracy w innej branży i dać sobie spokój z nauczaniem. Dostałam propozycję pracy w przedszkolu w Piasecznie, ale na razie muszę się zastanowić co z dojazdami. |
|
|
|
#1910 |
|
Zakorzenienie
|
Małgosia, ja już nic nie rozumiem.
W tym przedszkolu sprzątasz itd., a ona ma do Ciebie pretensje, że nie pilnujesz dzieci, masz do nich niewłaściwy stosunek, nie przytulasz. Dla mnie to niepoważne, przedszkolanka to jedno, a pomoc do sprzątania i do kuchni to drugie. O wyciąganiu tematy dzieciatych koleżanek już nie wspomnę, matka to matka, a przedszkolanka to przedszkolanka. Czemu masz rozumieć tą koleżankę ![]() Chyba te nauczycielki to jedna wielka klika. I tyle. Na Twoim miejscu rozważyłabym poważnie Piaseczno, dojazdy dojazdami, ale teraz często tak właśnie żyją ludzie. Trzeba wykorzystać okazję.
Edytowane przez niv_ Czas edycji: 2014-03-23 o 17:49 |
|
|
|
#1911 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
To samo mi się rzuciło w oczy. Czemu masz wykonywać nie swoje obowiązki (dopatrywanie dzieci skoro 2 nauczycielki są w sali) zwłaszcza kiedy Ty i tak pracujesz na czarno... A co do dojazdów - trzeba zacisnąć zęby i spróbować. Ja w Warszawie mieszkając dojeżdżając do pracy z jednego końca miasta na drugi - autobus-metro-autobus - jeździłam 1,5h do pracy i 2h po pracy. Ponad pół roku dałam spokojnie radę, potem doszła mi szkoła to zrezygnowałam. Kurcze, ludzie z Łodzi do Wawy jeżdżą pociągiem z 3h, za pracą w końcu... Jak Twoim marzeniem jest praca nauczycielki to wal do tego Piaseczna, mając do wyboru długi dojazd i pracę w zawodzie a pracę na czarno w innym na pół etatu to wolałabym dojeżdżać.
|
|
#1912 |
|
Wtajemniczenie
|
malagosia86, ja bym ewakuowała się z tego przedszkola jak najprędzej. Z opisu wynika, że Cię tam nie chcą. Jak pisze niv, to chyba jakaś niefajna klika. Spróbuj w tym Piasecznie. Zdobędziesz doświadczenia. I zobaczysz co dalej - może akurat Ci się spodoba, a dojazdy nie okażą się takie straszne.
|
|
|
|
#1913 |
|
Konto usunięte
|
malgosia, widać, ze ta kobieta się Ciebie czepia. skoro masz propozycję innej pracy w zawodzie to odejdź z tego przedszkola, bo ono na Ciebie będzie działało destrukcyjnie. a z dojazdami zawsze lepiej się przemęczyć jakiś czas, odłożysz moze na samochód i połączysz dojazdy samochodem z pociągiem/autobusem?
|
|
|
|
#1914 |
|
Zakorzenienie
|
[1=9bfc43f248fa3dd370e3b64 5ec22fc32ebbe1d0f;4572604 4]malgosia, widać, ze ta kobieta się Ciebie czepia. skoro masz propozycję innej pracy w zawodzie to odejdź z tego przedszkola, bo ono na Ciebie będzie działało destrukcyjnie. a z dojazdami zawsze lepiej się przemęczyć jakiś czas, odłożysz moze na samochód i połączysz dojazdy samochodem z pociągiem/autobusem?[/QUOTE]
Święta racja ..(piaseczno to wieś tam tylko busy, pks ) |
|
|
|
#1915 |
|
Raczkowanie
|
hej
przepraszam, że tak wbijam się w wątek jutro mam rozmowę i trochę się stresuję, bo być może będzie na niej sprawdzana znajomość Excela. od wczoraj się uczę i powtarzam, bo od dawna z Excelem nie miałam do czynienia, ale nie wiem czego i jakich zadań na takiej rozmowie można się spodziewać. miałyście może Excela na rozmowie kwalifikacyjnej? z czego warto się przygotować?
|
|
|
|
#1916 |
|
Zakorzenienie
|
dziewczyny może Wy wiecie ile godzin w tygodniu pracuje się w sieciówce (galanteria skórzana) przy 1/2 etatu?
|
|
|
|
#1917 |
|
Zakorzenienie
|
ja na cały miałam 160 czyli pół to 80
|
|
|
|
#1918 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1919 |
|
Zakorzenienie
|
super, dzięki
jutro idę na pierwszą poważną rozmowę kwalifikacyjną do sieciówki i boję się pytań
|
|
|
|
#1920 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Praca i biznes
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:51.

czy siedziałbyś cicho aż do podpisania umowy?

No ale ja lubiłam tamte prace więc nie żałuję
? I się poczułam ignorantką. Gdzie robiłaś szkolenia?
15.09.2014