|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4921 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Wszystko, co chcecie wiedzieć, a nie macie kogo zapytać cz.23
Cytat:
|
|
#4922 | ||
|
maskott
|
Cytat:
Cytat:
nope. na holendrze bez przerzutek jeżdzę od 3 lat niemal codziennie, jest idealnie dobrany pode mnie i się ani nie zamęczam ani nie robię tylko 3 km. dziennie to z 20 jeżdżę i nigdy nie narzekałam na swój rower. |
||
|
|
|
#4923 |
|
Pani Buka
|
te chusteczki Domol mimo wszystko lepiej wrzucać do takiego woreczka w którym pierze się rajstopy czy staniki - moim rodzicom zdarzyło się kiedyś, że coś tam zapchała w pralce
![]() chciałam kupić dziś małą puszkę kukurydzy z Bonduelle (taka "dla dzieci" niby) i dopiero po przyjściu do domu okazało się, że wzięłam z półki młodą marchewkę, coś takiego: http://epolmarket.pl/41476-1308-larg...-bonduelle.jpg co z tym zrobić? da się wykorzystać np. do jakiegoś słodkiego wypieku? ogólnie nie przepadam za marchewką w wersji duszonej czy gotowanej.
How I choose to feel is how I am. Edytowane przez kasiencja Czas edycji: 2014-03-21 o 18:55 |
|
|
|
#4924 |
|
Zadomowienie
|
W jakim większym supermarkecie typu Carrefour czy Auchan dostanę grilla? Takiego najzwyklejszego, taniego, działkowego blaszaka? A może Ikea?
|
|
|
|
#4925 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#4926 |
|
Wtajemniczenie
|
Ojj, warto. Choćby dla samych zakupów
Ale wolę już sobie odpuścić rower, który za kilka lat i tak będę musiała zostawić. Gdybym kupiła w miarę tani i dobry to nie byłoby szkoda, a tak szkoda będzie tego tysiaka...EDIT Jednak zamówię rower Gazelle, używany, ale podobno w dobrym stanie. W razie gdyby nie- zwrócę. I tu mam pytanie- jakie zapięcie najlepsze? No i czy są jakieś koszyki, które można przymocować z tyłu? Zależy mi na wożeniu zakupów. Edytowane przez Varga Czas edycji: 2014-03-21 o 19:52 |
|
|
|
#4927 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() jaki model kupujesz? poproś sprzedawcę, żeby podał ci numer ramy i sprawdź na przykład tutaj: http://bazarowerow.org/ czy nie jest kradziony. możesz również zapytać o to na policję - nie warto dawać złodziejowi zarobić a potem przy ewentualnej kontroli policji jeszcze samemu napytać sobie biedy. co do zapięć to polecam te typu u-lock, tylko, że trochę są nieporęczne, więc warto wybrać takiego, którego podczas jazdy będziesz mogła przymocować do rowera. co do koszyka: koniecznie chcesz na tył? przedni wydaje mi się mniej wypadliwy, że tak powiem. teraz mam koszyk z decathlona - bardzo solidny, fajne ma mocowanie. zwracaj na to uwagę, bo potem się może okazać, że masz koszyk, w którym nie możesz nic wozić, bo obciążenie za duże. ja miałam taki fabryczny koszyk w jednym z moim rowerów i właśnie zmieniłam na decathlona. |
|
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#4928 |
|
Zadomowienie
|
dziewczyny, jak przekroczyć barierę językową?
![]() Dokładniej chodzi mi o stronę interpals. Poznałam tam super ludzi, często piszemy do siebie. Rozmawiałam już z nimi na skype, ale przed taką rozmową strasznie się spinam, a podczas rozmowy to już tragedia denerwuję się, wstydzę, czuję, że mówie niepoprawnie, chociaż znam wszystkie zwroty i wyrażenia..Nie mogę przeskoczyć tej granicy strachu...
|
|
|
|
#4929 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
W przednim będę trzymać zapięcie + torebka + zakupy, a w tylnim same zakupy |
|
|
|
|
#4930 |
|
Zadomowienie
|
chcę upiec coś z przepisu amerykańskiego i wszędzie jest "cup"
ile ma taka filiżanka? jest to odpowiednik naszej 250 ml szklanki? |
|
|
|
#4931 | |
|
Strzelaj lub emigruj!
|
Cytat:
tak, to taka sama ilość
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#4932 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#4933 | |
|
Copyraptor
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4934 | |
|
maskott
|
Cytat:
zapięcie tylko ulock. ewentualnie łańcuch, ale to też z solidną kłódką i ogniwami. ulocki mają takie przymocowania do rowerów-> lepiej zamontować, bo same są ciężke. są koszyki na tył. na przód dobrym wyborem są takie bagażniki : http://rowerowysklep.pl/img.php?file...pg&w=300&h=300 mają lepsze mocowanie - większy ciężar możesz położyć, mniej się giba, tylko taśmą/ linkami trzeba mocować |
|
|
|
|
#4935 |
|
Zakorzenienie
|
w jaki sposób mogę wyciąć zdjęcie z filmu, czy jest do tego jakiś specjalny program, znam metodę na zrobienie zdjęcia ekranowi i do paint-a ale wtedy nie wychodzą ładne czyste zdjęcia, nie wiem może jakiś program do edycji filmów ?
|
|
|
|
#4936 | |
|
Wredna Ruda Beczka Soli
|
Cytat:
![]() Ja mam nad przednim kołem (bo rama w moim lekko opada do tyłu) Ja również polecę u-locka, ale tylko tego większego. Nie zawsze jest możliwość przypięcia małym. Żadnych łańcuchów z dużymi klódkami. Złodziej rowerów jednym ruchem przetnie nawet najgrubszy łańcuch ( o ile to nie stal hartowana). I nie będzie patrzył czy rower stary czy nowy, markowy czy nie, i tak opchnie go za flaszkę. Przecież o to mu chodzi Polecam filmik w artykule http://polskanarowery.sport.pl/blogi...lock_lancuch/1
Edytowane przez Beczka Soli Czas edycji: 2014-03-22 o 06:45 |
|
|
|
|
#4937 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Jak byłam na 2 roku to wtedy włączyła mi się taka blokada, mimo, że uczyłam się tego języka 8rok. Pomogło mi mówienie do siebie w domu w obcym języku, każdą swoją czynność opisywałam, opisywalam obrazki w gazetach, gdy przeczytałam artykuł w gaziecie opowiadałam go sobie jeszcze raz po niemiecku, codziennie wieczorem opowiadałam cały dzień jak minął. Wszystko NA GŁOS, tak żebyś słyszała siebie i swoje błędy, które wyłapiesz. W tym momencie wiadomo, skończyłam studia, jak się uda za rok przysięgły, mówię biegle, szybko i w ogóle nie myslę po polsku w trakcie mówienia. Tobie też się uda tylko musisz mówić, mówić i jeszcze raz mówić![]() Nie martw się robieniem błędów, ja wiem, że na początku skupiamy się na poprawności gramatycznej, ale postaraj się o tym nie myśleć Z czasem te wszystkie zasady które znasz, same się ujawnią
Edytowane przez 201605041146 Czas edycji: 2014-03-22 o 08:15 |
|
|
|
|
#4938 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Co jaki czas jest w Lidlu tydzień amerykański? ---------- Dopisano o 08:39 ---------- Poprzedni post napisano o 08:35 ---------- Cytat:
Znam niemiecki na poziomie mocny b1, słaby b2. Chciałabym dojść do płynności językowej (teraz rozmawiam bez problemu, ale często muszę szukać słów lub tłumaczyć komu na około o co mi chodzi, łapię się też na tym, że czasami kompletnie nie wiem co powiedzieć). Co byś mi radziła? Czytanie artykułów? I pytanie do osób związanych z angielskim- w pracy posługuję się wyłącznie angielskim, posługuję się płynnie, ale robię to niepoprawnie. Nigdy nie rozumiałam czasów i ich stosowania. Regułki mi nic nie mówią, a jest już mi głupio wobec moich współpracowników, że tak mowię
|
||
|
|
|
#4939 | |
|
maskott
|
Cytat:
|
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#4940 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
tyle, że bazuję na moim doświadczeniu i na tym jak ja przyswajałam wiedzę![]() Jak chcesz zapamietać jakieś słowko wraz z tłumaczeniem to można z Herlitza kupic taki mały notesik w linie co jest przedzielony na pół i on jest specjalnie do słówek Vokabelheft. Noszę ze sobą ten notesik w torebce i czytałam nawet w autobusie Ja, żeby poszerzyć słownictwo co tydzień czytałam Der Spiegel - najpopularniejszy i w moim mniemaniu najlepszy pod względem słownictwa tygodnik w empiku strasznie drogi, ale możesz sobie stare artykuły z ich strony drukować i tłumaczyć i każde słówko, którego nie znasz hyc do zeszytu![]() No i właśnie tłumaczenie artykułów, krótkich tekstów na 100% pomoże Ci wkuć całe zwroty, które potem powtórzysz w rozmowie Czytaj książki dla dzieci w stylu ,,dzieci z bullerbyn" żadne poważne grube powieści tylko te dla dzieci. Polecam bloga z którego nawet jeszcze teraz korzystam ![]() http://blog.tyczkowski.com/ aaaa jakby Ci się nudziło to możesz słuchać słuchowisk np. Papa, Charlie hat gesagt. i równocześnie czytać transkrypcję tekstu i tak jak wyżej pisałam, mów też do siebie, bo jak braknie Ci tego słówka, a będziesz w domu, to masz mozliwosc zaglądniecia do słownika ![]() trzymam kciuki
Edytowane przez 201605041146 Czas edycji: 2014-03-22 o 11:13 |
|
|
|
|
#4941 |
|
damn good coffee
|
Czy miesiączka może powodować ból pleców? Nigdy nie bolały mnie podczas okresu, a tak jak wczoraj mi się okres zaczął tak nie mogę się z łóżka ruszyć. Boli mnie ten odcinek na samym dole.
|
|
|
|
#4942 |
|
...
|
Może. Mnie tak bolą plecy przed miesiączką, że ledwo stoję.
|
|
#4943 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kilkakrotnie były tu polecane tabletki na katar/ zatoki na literę S.Przypomni mi ktoś ich nazwę? Na pewno nie chodzi o Sudafed.
|
|
|
#4944 |
|
Zakorzenienie
|
Sinudafen?
|
|
|
|
#4945 | |
|
damn good coffee
|
Cytat:
Dzięki za odpowiedzi, nigdy mi się tak nie zdarzyło, mam nadzieję, że do poniedziałku przejdzie
|
|
|
|
|
#4946 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
#4947 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#4948 | |
|
Strzelaj lub emigruj!
|
Cytat:
weszlam tu, by zadac to samo pytanie, ale już wszystko wiem
|
|
#4949 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#4950 | |
|
Pani Buka
|
Cytat:
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:30.

w piątek już nic nie wymyślimy bo będziemy wieczorem, ale mamy do zagospodarowania sobotę

da się wykorzystać np. do jakiegoś słodkiego wypieku? ogólnie nie przepadam za marchewką w wersji duszonej czy gotowanej.
Ale wolę już sobie odpuścić rower, który za kilka lat i tak będę musiała zostawić. Gdybym kupiła w miarę tani i dobry to nie byłoby szkoda, a tak szkoda będzie tego tysiaka...