|
|||||||
| Notka |
|
| Zdrowie ogólnie W tym miejscu rozmawiamy o zdrowiu: od profilaktyki po sposoby leczenia. Porada uzyskana na forum nie zastępuje wizyty u lekarza, ma funkcję informacyjną! |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#361 | |||
|
Zadomowienie
|
Dot.: Niedoczynność tarczycy - wątek zbiorczy! - część II
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
No i najważniejsze: pogadaj z lekarzem o tym, że planujesz ciążę za parę lat, wypytaj o ewentualne trudności, to Cię trochę uspokoi.Jeśli chodzi o zajście w ciążę to ja bym nawet w ogóle na taki pomysł nie wpadała, by starać się już teraz zamiast wg planu za 2 lata (to przecież nie tak długi czas), a wyniki początkowe miałam gorsze niż Twoje. |
|||
|
|
|
#362 |
|
Przyczajenie
|
Mój lekarz powiedział mi, że będą problemy z ciążą. Chodzi mi o to, że od 6 lat nie ma żadnej poprawy, jest coraz gorzej... niepokoją mnie te guzki.
Ja wiem, że to trochę desperacko brzmi. Mam w swoim gronie kilka kobiet, które mają problemy z tarczycą i nie mogą zajść w ciąże, są z tym duże problemy... Nie chciałabym przez to przechodzić i chyba wolę dmuchać na zimne, zresztą nie wiadomo czy teraz mi się uda tak łatwo. A te dwa lata to faktycznie nie daleko, biorąc pod uwagę to, że muszę wyrównać hormony, co może potrwać parę ładnych miesięcy a potem starania i okres ciąży to i tak najwcześniej za 2 lata by było dziecko. Bo chyba lepiej urodzić póki tarczyca jeszcze jakoś pracuje ? Czy to jak np. usuną mi tarczycę nie zrobi żadnej różnicy ? |
|
|
|
#363 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Brałam też antykoncepcyjne przez 3 lata i trochę to kolidowało więc jak tylko wyszłam za mąż to przestałam je brać.. myślałam, że gdzie tam z moją tarczycą zajdę w ciążę.... w 1 cyklu po odstawieniu zaszłam.. Myślę, ze powinnaś udać się też do ginekologa. Niedoczynność nie powoduje bezpłodności ale rzeczywiście NIELECZONA może sprawiać problemy przy zajściu w ciążę... Dziecko to szczęście więc jeśli planujecie kiedyś to możecie zacząć się starać już bo nie zawsze od razu udaje się zaskoczyć... czasem trzeba na to paru cykli...
|
||
|
|
|
#364 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak samo. )Po roku zażywania euthyroxu zaszłam w ciążę w I cyklu, w którym rozpoczęliśmy starania, a w zasadzie w pierwszym tygodniu. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#365 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Nie podałaś żadnych wyników oprócz TSH więc ciężko stwierdzić, czy Twoja tarczyca naprawdę tak źle pracuje (samo TSH na to nie wskazuje, nie jest jakieś strasznie wysokie i obstawiam, że nie zajmie Ci długo by je obniżyć). Jeśli będziesz tego pilnować i resztę badań też masz w normie to masz praktycznie takie same szanse na ciążę jak zdrowa kobieta (patrz posty mamaszkrabka i wika82 ).
|
|
|
|
|
#366 |
|
Zakorzenienie
|
Niedoczynność tarczycy - wątek zbiorczy! - część II
Jeszcze dodam, że startowałam z poziomu tsh 3 przed leczeniem, a gdybym chciała wcześniej mieć dziecko, to niewykluczone, że zaszłabym szybciej niż po roku leczenia.
Znajoma miała tsh 10 w marcu 2013 poleciłam jej mojego endokrynologa, który błyskawicznie obniżył jej tsh, dobrze dopasował leki, a miała też inne problemy, m.in. z wątrobą, etc., w lipcu zaszła w ciążę, obecnie tsh 1,5, za jakieś 3 tygodnie rodzi, przebieg ciąży prawidłowy. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
#367 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() A mam jeszcze pytanie, czy zauważyłyście po wyrównaniu hormonów zmiany w swoim ciele ? Np. polepszenie stanu cery ? Mam problemy z cerą chyba od gimnazjum.. teraz jest lepiej ale jednak ciągle coś mi wyskakuje. Może po wyrównaniu hormonów coś się polepszy ? Słyszałam też, że może biust urosnąć, ale to chyba bajka co ? :P Edytowane przez Mijumis Czas edycji: 2014-03-16 o 11:29 |
|
|
|
|
#368 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#369 |
|
Przyczajenie
|
|
|
|
|
#370 |
|
Zakorzenienie
|
mi rok po ciąży wyszło, że mam niedoczynność tarczycy. A czy chorowałam przed nie mam pojęcia. Objawy, które obecnie uważane są u mnie za właśnie tarczycowe towarzyszą mi od wielu lat sprzed ciąży.
W ciążę zawsze w 3cim cyklu starań
|
|
|
|
#371 | |
|
Zakorzenienie
|
Niedoczynność tarczycy - wątek zbiorczy! - część II
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#372 |
|
Przyczajenie
|
Bylam u dermatologa pare lat temu. Mialam kuracje antybiotykami, ktora pomogla ale po odstawieniu problem wrocil, mniejszy, ale wrocil. Pare razy jeszcse bralam antybiotyk, ale ile mozna.... mialam iskierke nadziei, ze moze z tymi hormonami cos nie tak i dlatego
|
|
|
|
#373 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja też leczyłam się antybiotykami, a po całkowitym wyleczeniu parę razy w roku chodzę na pilingi kwasowe do dermatologa i raz na kilka dni stosuję profilaktycznie differin, (w ciąży skinoren), wiosną i latem filtr 50. Gdybym nie robiła nic, pewnie ciągle miałabym problem, bo po prostu mam cerę ze skłonnością do trądziku. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#374 |
|
Przyczajenie
|
Kiedys stosowalam ten differin... obecnie juz nie wiem co robic..
|
|
|
|
#375 |
|
Wtajemniczenie
|
Co myslicie od roku przyjmuje euthyrox 50.
w lipcu TSH 6,96, FT4 1,1 teraz TSH 1,29, Ft4 1,2 Jeszcze zrobilam dodatkowo Anty tpo 6,2 (norma 0.0-34.0) Prolaktyna 58,30 (norma 4,79-23.30) |
|
|
|
#376 |
|
Zakorzenienie
|
U mnie efekt przyniosło stosowanie wszystkiego naraz: skinoren, differin, metronidazol, robiony aptecznie płyn do twarzy, co misiąc kwasy u dermatologa, antybiotyk i filtr 50. Jak wyleczyłam twarz, to już profilaktyka, jak pisałam wcześniej. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
#377 |
|
Wtajemniczenie
|
To prawda,że przy niedoczynności skóra jest blada?
Jest możliwość,żeby wcześniejszy odcień skory powrócił ? ![]() ---------- Dopisano o 12:02 ---------- Poprzedni post napisano o 12:01 ---------- Proolaktyna poro podwyższona. Niby przy niedoczyności zawyczaj poziom jet wyższy,ale przy takim wyniku powinna wrócić do normy. Nie lecą Ci przypadkiem włosy? Masz jakieś inne objawy?
WALCZĘ O WŁOSY Edytowane przez dzamatasi Czas edycji: 2014-03-18 o 12:06 |
|
|
|
#378 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
. Ja jestem blada, bo unikam słońca i prawie zawsze się filtruję. Czy ma to coś wspólnego z niedoczynnością - nie sądzę.
|
|
|
#379 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A TSH jest ok ? Wydawalo mi sie, ze zrobilo się za niskie
|
|
|
|
|
#380 |
|
Zakorzenienie
|
Nie jest za niskie. Jest bardzo w porządku.
|
|
#381 |
|
Rozeznanie
|
Hej,
Znacie jakiegoś endokrynologa (ew gin-endo) w LUBLINIE, który mnie nie wyśmieje z TSH 4, ale zapisze leki ? |
|
|
|
#382 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
#383 |
|
Przyczajenie
|
ja poszlam prywatnie do nowego lekarza, ktory dostal ode mnie tylko tsh, no ale mialam stwierdzone hashimoto i dotykal tarczycy - wyczul, ze jest powiekszona. 25 euthyrox mi przepisal i szczegolowe badaniapo miesiacu ...
|
|
|
|
#384 |
|
Rozeznanie
|
Nikt nie zna lekarza w Lublinie? nie chce trafić na jakiegoś, który powie ze lekko więcej niż 4 to norma, bo moje objawy mnie męczą, pije 6-7 kaw dziennie i dalej śpię....
|
|
|
|
#385 |
|
Przyczajenie
|
Cześć dziewczyny! Do tej pory czytałam sobie te Wasze rozmowy incognito
, ale w końcu zdecydowałam się założyć konto i napisać. Odebrałam wczoraj wynik TSH - 3,74 ( przy normie do 4,48), z USG tarczycy wyszło, że mam objętość 12,4, Pani doktor robiaca je, stwierdziła, że wszystko w porzadku, a z tego co wyczytałam norma w moim wieku (23 lata) jest między 13 a 18. Pokazałam wyniki lekarzowi rodzinnemu i stwierdził, że wszystko OK. Wszelakie objawy, które tutaj opisujecie przyczepiły się i do mnie. Wypadanie włosów, tycie, trądzik, sucha skóra, wahania nastrojów ( czasem sama ze sobą nie mogę wytrzymać ), senność - właśnie przebudziłam sie po drzemce , ogólne "nic mi się nie chce", no i brak miesiączki ( progesteron 0,02, przy normie od 0,2, prolaktyna w granicach górnej normy) pani ginekolog stwierdziła, że niektóre pacjentki w sumie tak mają.A, i jeszcze często czuję jakby pieczenie, drętwienie lewej strony szyi, własnie jakby przy tarczycy promeniujące do ucha, a czasem i policzka. W moich okolicach, dobrego endokrynologa ze świecą szukać,jakieś 3 lata temu dostałam skierowanie do takiej jednej Pani Doktor (przy TSH 2,68 ) i w sumie to dawała mi recepty tylko na luteinę, żeby unormować okres, który nota bene pojawia się kiedy chce własnie od jakichś 3 lat ,kazała schudnąć i nie chciała słuchać tłumaczeń, że właśnie nie mogę, a na to, żeby zbadać ft3 i ft4 o którym tak często wspominacie nie wpadła...To mniej więcej moja historia. Jak myślicie - histeryzuję?
|
|
|
|
#386 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Idź zbadać TSH, FT3, FT4 i aTPO, a potem z wynikami idź do dobrego endokrynologa (mam nadzieję, że znajdziesz takiego w swojej okolicy).
|
|
#387 |
|
Zadomowienie
|
panna wina,
zrób przede wszystkim ft3 i ft4, bo bez tego ciężko cokolwiek powiedzieć. |
|
|
|
#388 |
|
Zakorzenienie
|
dziewczyny zapisałam się do endo (mama przyjaciółki już 6 lat jeździ do tej doktorki - a leczy się na tarczyce już łącznie 30lat).
i teraz mam pytanie. Mam świeże wyniki TSH, a ft4 i ft3 sprzed pół roku jak nie lepiej. Zrobić jeszcze jakieś badanie przed wizytą? bo nie chcę sytuacji, że pojadę do endo, a ona mi powie że mam zrobić jeszcze jakieś badanie i znów przyjechać (niestety prywatnie chodzę póki co - i nie chciałabym co chwilę płacić za wizytę). |
|
|
|
#389 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Edytowane przez Asji Czas edycji: 2014-03-22 o 22:10 |
|
|
|
|
#390 |
|
Zadomowienie
|
Witajcie dziewczyny!
Dzisiaj odebrałam wyniki TSH - 4,9 przy normie 0,35-5,5. Od razu z wynikami poszłam do lekarza rodzinnego, która stwierdziła, że jest wszystko w normie. Ja jednak jestem zaniepokojona, ponieważ mój wynik jest w tej górnej granicy. Powinnam iść do endo czy nie powinnam się tym martwić?
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Zdrowie ogólnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:44.

Chodziłam do endokrynologa i tak... guzka nie było, guzek był, guzek zniknął, 2 lata temu miałam kilka guzków, rok temu guzków nie było, TSH w normie, ale podczas USG coś zaniepokoiło mojego lekarza 'guzków nie ma, ale ta tarczyca nie wygląda na zdrową' dostałam skierowanie na przeciwciała i wyszło, że mam zapalenie tarczycy...usłyszałam, że 'jeszcze mogę chodzić po tym świecie, tego się nie leczy i jak będę w ciąży to mam przyjść'. Mieszkam chwilowo w innym mieście i musiałam się zapisać prywatnie na wizytę, bo na NFZ mam termin za rok 

), senność - właśnie przebudziłam sie po drzemce