|
|
#2131 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Mamusie Marzec/Kwiecień 2014 cz. 7
|
|
|
|
#2132 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
!!!Cytat:
|
|
#2133 |
|
Wtajemniczenie
|
Cześć dziewczyny
Zaraz spróbuje Was nadrobić poweekendowo. Przyjechał do nas mój Tata (i teraz są razem z Antkiem na placu zabaw), trochę pomoże, no i liczymy mocno na poród do soboty Antoś wspaniale z Dziadziem się bawi, sztama była po 5 minutach Dlatego prosze o brokuły![]() Aha, i jeszcze Wam wkleję zdjęcie sprzed paru dni ![]() "Dla świata jesteś nikim, ale dla kogoś możesz byc całym światem" |
|
|
|
#2134 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
jak jeszcze powiesz, że to domowa sesja, to nie pozbieram szczęki cu-d-wne zdjęcie! I |
|
|
|
|
#2135 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
wow ale piękny przyrost![]() teraz mam kompleksy bo my mieliśmy niewiele więcej w ciągu 2 tygodni ![]() Cytat:
|
|||
|
|
|
#2136 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ja to chyba przed porodem nie zdecyduje czy lezaczek czy hustawka ![]() Cytat:
![]() pieknie Ulka przybiera, mama ma tresciwe mleko ![]() Cytat:
![]()
|
|
|
#2137 |
|
Zadomowienie
|
uparta8210
![]() i przepraszam, że się wtrącam, pytałaś w końcu o to co kto używa pola_m śliczne zdjęcie, chudzinko !
|
|
|
|
#2138 | ||||||
|
Moderator
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Sama teraz nie wiem co wybrac Cytat:
-codziennie Do kąpieli używam: - plynu Babydreama Po kąpieli smaruję dziecko: - raczej niczym, czasem stopki oliwka lub Linomagiem bo sie luszczy skora Na kolkę/ ból brzuszka używam; - Na razie nie potrzebujemy (odpukac) Na spacer do buzi używam: -nic Używam chusteczek nawilżanych - Huggisa z aloesem Co do diety to najlepiej jesc zdrowo i lekkostrawnie, tak mi sie przynajmniej wydaje. Ja tylko wykluczylam slodycze, smazone, tluste, ostre i sztuczne. Cytat:
Co do witamin to nic nie daje sama - czekam az pediatra cos zadecyduje, dzisiaj ma do nas przyjsc ![]() 100 lat! Cytat:
dla UliJa tez juz zaczelam podklady na pol przecinac zeby zaoszczedzic ![]() I tez w wiekszosci przypadkow mamy dodatkowa produkcje po zdjeciu pieluchy
|
||||||
|
|
|
#2139 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysyłane z mojego GT-S5830 za pomocą Tapatalk 2 1: gratulujemy wagi!!! Piotruś też już wygląda jak paczek w maśle 2: nas uczyli na szkole rodzenia żeby jak otwierasz pieluszkę (te co ma na dupci) z przodu odsunąć złożyć i wsunąć pod dupke w ten sposób że mały ma ja pod tylkiem i jak coś zrobi to na nią. Wycierasz dupke i smarujesz i wsuwasz nową a wysuwasz tamtą. Robimy tak i nie używany podkladow wcale i nie mamy zabrudzonego przewijaka właściwie nigdy. Nie wiem czy co dobrze opisałam sposób? Po prostu otwierasz pieluchę i składasz tak że dzieć ma pod dupka tak ją położona jakby leżał na nowej nie rozłożonej. Dzięki za opisy porodów dziewczyny. Co do kąpieli : kapiemy co 3 dni w hippie albo emolium. Smarujemy potem balsamem hipp bo mały ma sucha skórkę. Główkę myjemy żelem 2w 1 hipp. Na dwór nie używamy kremu. Do dupci linomag za każdym razem ewentualnie bepanthen. chusteczki zielone huggis i libero z,netto jak radzi sroka. |
|
|
|
|
#2140 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dziecko kąpię co: - 2 dni Do kąpieli używam: -zel babydream z rossmana i odrobine oliwki dla dzieci tez bd wlewam. ew. dodaje garsc maki kartoflanej (polozna polecala) Po kąpieli smaruję dziecko: -niczym -ew suche miejsca przy zgieciu raczek i nozek linomag a+e Na kolkę/ ból brzuszka używam; ......................... .................. nic Na spacer do buzi używam: -nic Używam chusteczek nawilżanych . biedronkowe fityy ---------- Dopisano o 13:10 ---------- Poprzedni post napisano o 13:02 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#2141 | |
|
Moderator
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2142 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dziecko kąpię co: -codziennie Do kąpieli używam: - kremowego żelu Babydream Po kąpieli smaruję dziecko: - na łuszczące się miejsca krem linomag bobo a+e Na kolkę/ ból brzuszka używam; nie mamy kolek tfu tfu, ale mieliśmy epizod kilkudniowy i pediatra poleci delicol Na spacer do buzi używam: -nic Używam chusteczek nawilżanych -testujemy różne, aby wybrac najlepsze dla nas: miałam zielone huggis, biedronkowe, z netto-fajne są Cytat:
![]() Świetnie wiedzieć, że dzięki kp dziecko przybiera prawidłowo aż się chce karmićMój Jaś dziś tez był ważony, od poprzedniego tygodnia przybrał 210g |
||
|
|
|
#2143 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
U mnie już końcówka, termin porodu na 8 kwietnia, choc czasami jest mi juz tak ciezko, że chciałabym chyba wcześniej;-) ale jak czytam Waze opisy porodów to chyba nie aż tak spieszno mi;-) bojeee sie!!! ![]() ---------- Dopisano o 13:39 ---------- Poprzedni post napisano o 13:36 ---------- [QUOTE=kate1623;45723186]U mnie wcale nie chodziły ![]() mam lampkę z ikei która owinelam pielucha i stoi w rogu pokoju. Daje delikatne światło ja też zakupiłam taką z Ikei za całe 9.90;-) i daje bardzo delikatne światło, więc mysle ze bedzie jak w sam rz do karmienia. stoi na stoliku nocnym, wiec jak bede wstawac to bede ja sobie zapalac.
|
|
|
|
|
#2144 |
|
Zakorzenienie
|
Mamusie kp czy Wasze dzidzie mają biale jezyki?? Bo naczytalam sie o plesniwakach i doszukuje sie u nas
![]() I jeszzce niepokoi mnie takie jakby stekanie.. Wasze pociechy wydają takie dzwieki?? Dzis nie amm czasu na pisanie.. MAm nadzieje ze uda sie nadrobic.. MAla bardzo zajmujaca i potrzebuje uwagi non stop. Gdy nie jest w centum zainteresowania okazuje niezadowolnenie glosnym placzem. MAsakra... rece mi odpadaja... I cycki też bo non stop by jadla. Moze za malo pokarmu mam. Chociaz w nocy po karmieniu spala 5 godz wiec raczej najedzona byla.. Jeju jak ciezko ogarnac instrukcje obslugi dzidzi.. Keidy ona mi powie czego chce ![]()
|
|
|
|
#2145 |
|
Zakorzenienie
|
co d lampy my mamy takie coś:
http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/40173664/ lampki są ledowe więc wogóle nie rażą po oczach i mały patrzy się w nie jak zaczarowany. Bardzo go ta lampa uspokaja. |
|
|
|
#2146 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#2147 |
|
Zadomowienie
|
Dzięki dziewczyny za informacje o lampkach
Fajnie tak móc się skonsultować z większą grupą.Side twoja lampka jest świetna
|
|
|
|
#2148 | ||
|
Raczkowanie
|
witamy się w ten brzydki i zimny poniedziałek
pogoda tak wstrętna, że nawet Mały ma ją gdzieś i się nie rusza tylko pewnie śpi ![]() Cytat:
ja na pewno będę potrzebować jakąś lampkę do nocnej obsługi, ale nie umiemy się zdecydować i na razie przeniesiemy lampkę z sypialni, a potem będziemy musieli coś kupić - w zależności od tego czy faktycznie będzie potrzebna. A co do końcówki - ostatnio było mi spieszno, a dziś tak siedzę i myślę, że w sumie to jeszcze bym cofnęła czas do początku marca/lutego bo jakoś mi to uciekło a sobą) a tu jeszcze tydzień trzeba poczekać.Cytat:
ocywiście w teorii, bo praktyka dopiero za 9 dni nas czeka Doświadczone Mamy dajcie znać jak to rozwiązujecie ![]() pola_m śliczne zdjęcie Mam jeszcze pytanko natury prawno-kadrowej - mam wypisane L4 do terminu porodu, ale wcześniej będzie zrobione CC. Rozumiem więc, że w takim razie w dniu CC moje zwolnienie zostaje przerwane a ja rozpoczynam urlop macierzyński? Czy to prawda, że wniosek o urlop mogę złożyć do 14 dni po CC? (chcę złożyć o pełny roczny urlop na jednym wniosku) Czy jakoś inaczej i wcześniej trzeba to załatwić? Mam nadzieję, że nie wcześniej bo już teraz mam 9 dni do CC... Edytowane przez nivka Czas edycji: 2014-03-24 o 14:36 |
||
|
|
|
#2149 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Macie wspaniałe pamiątki ![]() Cytat:
![]() MMHYM- gratulacje za wagę Uleńki ![]() Cytat:
![]() Co do pytań: Kapiemy Mała 2 razy w tygodniu. W wodzie z rumiankiem (nie ma uczulenia), w planach na dalsze miesiące- płyny do kąpieli Hipp. Smaruję skórę okazjonalnie oliwką Hipp (brak olejów mineralnych i konserwantów). Do pupki- krem z cynkiem Penaten ( rzadko i tylko na mocno zaczerwienione miejsca). Pupke czyszczę wodą i wacikami. Chusteczki nawilżane do przecierania innych miejsc- Babylove (marka DM) i próbki Pampers sensitive. Kremu do twarzy mamy kilka próbek z Weledy (kosmetyki naturalne), ale do tej pory nie użyliśmy ani razu. Planuje zakupić krem z filtrem, żeby Małą potem na słonko zacząć wystawiać. Na kolkę- tzn u nas bąki- Lefax ( to samo co Sab Simplex, Espumisan, Esputikon itd.)
|
|
#2150 | ||
|
Moderator
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Co do zwolnienia lekarskiego, to tak - przerywa sie z dniem porodu i masz 14 dni po porodzie na zlozenie podania. |
||
|
|
|
#2151 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wszystkiego najwspanialszego Cytat:
zdjecie przepiekne Cytat:
![]() piekny wynik, tez jestem z was dumna ![]() ---------- Dopisano o 14:48 ---------- Poprzedni post napisano o 14:47 ---------- teQiba lezaczek bardzo ladny ja wogole duzo sprzetow uzywam przy dziecku, wiec pewnie hustawke tez kupie, jesli nasza stara okaze sie juz nie teges.
|
|
#2152 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
#2153 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
i tak - steka ![]() jesli dziecko spi 5 godzin, to na pewno masz pokarm, przy karmieniu piersia to o czym piszesz jest normalne. nie pisze ci w czym kapie, bo uzywam zupelnie innych kosmetykow i pewnie u was i tak ich nie ma, wiec nie beda cie interesowac
|
|
#2154 |
|
Zakorzenienie
|
Uparta wszystkiego najlepszego.
TeQiba lezaczek bardzo fajny Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
#2155 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dziecko kąpię co drugi dzień Do kąpieli używam płynu johnsonsa (wlewam kroplę do wanienki) Po kąpieli smaruję dziecko niczym - ewentualnie w fałdach oliwką Na kolkę/ ból brzuszka używam - jeszcze nie mamy z tym problemów (w szafce czeka herbatka koperkowa) Na spacer do buzi używam - nic Używam chusteczek nawilżanych - babydream Cytat:
![]() Cytat:
Do przewijania mam dodatkowo lampkę, bo muszę dobrze widzieć Cytat:
![]() Też stęka i wzdycha. Czasem jakby płakał przez sen przez kilka sekund, podchodzę, a on śpi ![]() Na wyeksploatowane cycki używam smoczka - inaczej wkłada se palec, więc już chyba lepiej smoczek Cytat:
Wtedy nie wiadomo co najpierw czyścić
|
|||||
|
|
|
#2156 |
|
Zadomowienie
|
ja już się szykowałam do wyjścia na KTG, pomyślałam, że tylko rzucę okiem na karteczkę - żeby sprawdzić, że na pewno na 16, a tam jak byk, że "wtorek 25.03 16:20"
dobrze, że nie pojechałam, ciążowy móżdżek |
|
|
|
#2157 | |
|
Zadomowienie
|
Sama
i muzyczka leci, jak się chce ![]() Cytat:
![]() Mona, przecież i lekarka i położna powiedziały, że jest okej.
|
|
|
|
|
#2158 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Ja mam lampke biurkowa na parapecie i zasloniete zaslony wiec jest taki polmrok
Cytat:
mi przewijak sie pobrudzil dlaatego musze zainwestowan w przescieradlo.Cytat:
super fota Cytat:
Czasami odpinam jej zuzyta i czekam chwile, zwykle pomaga, ale pozniej robie tak jak pisalas, no i w momencie wyciagania pieluzzki leci siku ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 15:13 ---------- Poprzedni post napisano o 15:11 ---------- Cytat:
w sama pore zerknelas :PWysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 15:14 ---------- Poprzedni post napisano o 15:13 ---------- Bebe kciuki ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#2159 |
|
Zadomowienie
|
Uparta- wszystkiego najlepszego
![]() Mariola- ta lampeczka nie jest zbyt duża- dla mnie to dość znaczny plus, nie wiem jak u Was. Ale cieszę się, że podpowiedziałam ![]() My na przewijaku mamy podkłady, bo kupiłam paczkę, ale nasza Mała częściej ulewa. Niespodzianki, które nie trafiły w pieluszkę zdarzyły się do tej pory jedynie 2 razy. Mariola- chyba podkradnę pomysł z ręcznikiem ![]() Mała właśnie znowu zasnęła i stęka przez sen, a ja mam zamiar po cichu porobić kilka ćwiczeń, bo mi brak już trochę ruchu.
|
#2160 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
najgorsze jest to że ja się chyba już powoli poddaję...wypróbuję ten Femaltiker może będzie lepiej... |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:34.

!!!
Antoś wspaniale z Dziadziem się bawi, sztama była po 5 minutach
jak jeszcze powiesz, że to domowa sesja, to nie pozbieram szczęki
cu-d-wne zdjęcie! 

pogoda tak wstrętna, że nawet Mały ma ją gdzieś i się nie rusza tylko pewnie śpi
a sobą) a tu jeszcze tydzień trzeba poczekać.